Curatarea lentilelor

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
Constantin C.
Posts: 205
Joined: 13 Oct 2008, 17:28

Curatarea lentilelor

Post by Constantin C. »

Am intalnit specialisti care practica si recomanda curatarea lentilelor cititoarelor optice din playere cu discuri si solutii speciale pentru aceasta operatie.
Alti specialisti spun ca este absolut interzisa utilizarea oricaror solutii de curatare...
Este posibil ca in ultimul timp sa fi aparut procedee care sa afecteze mai putin lentilele in urma acestei operatii.
Praful ajunge mai devreme sau mai tarziu in interiorul aparatelor , care credeti ca este solutia ?

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Curatarea lentilelor

Post by puf »

La curatarea lentilelor de praf nu este necesara nici o substanta lichida.
Praful se poate indeparta cu o simpla pompa ca cele de la foto sau cu un material textil care sa nu piarda fibre.
Folosirea substantelor chimice lichide este riscanta deoarece lentila nu este de sticla, este un plastic ce poate reactiona cu diverse substante.
Pentru praf chiar este inutil sa folosesti substante lichide, aceste se pot folosi numai in cazuri extreme cand exista murdarie sau depuneri solide.

Constantin C.
Posts: 205
Joined: 13 Oct 2008, 17:28

Re: Curatarea lentilelor

Post by Constantin C. »

In principiu , curatarea lentilelor cd playerului se aseamana cu operatiunea executata asupra lentilelor cdrom-ului.
Ambele cazuri au fost discutate pe forumurile de specialitate.

Exista si propuneri de solutii din partea profesionistilor:
http://www.electrofun.ro/Accesorii-TV-L ... ps-SAC2560

Din experienta proprie cu cd-rom stiu sigur ca stergerea uscata de praf cu carpa moale , poate duce datorita abraziunii prafului la matuirea lentilei si compromiterea in acest fel a unitatii optice.Am facut deja asta... :)

Stergerea umeda poate lasa urme .Unii recomanda apa.
Alcoolul izopropilic nu ataca plasticul din care este confectionata lentila.
Suflarea cu un jet de aer prea puternic poate descentra lentila si strica suspensia.

Eu , unul , am retineri fata de toate solutiile mentionate.

User avatar
c6t9
Posts: 410
Joined: 05 Dec 2008, 09:39

Re: Curatarea lentilelor

Post by c6t9 »

singura chestie de bun simt pe care am auzit-o relativ la problemele de citire, nu avea vreo legatura cu praful pe lentila, ci cu vaselina proasta folosita la sinele de ghidaj. astfel in timp apare un fenomen de frecare care duce la desincronizari la citire. asta ar explica de ce aparatele bine facute (cu materiale de calitate) nu au probleme de citire nici dupa 10-15 ani (am avut si eu), iar altele sunt "atacate" de praf chiar si dupa cateva luni. si din pacate in service pe unde am fost, iti sterg lentila cu diverse si o tot regleaza pana cand nu mai mai citeste deloc.
"it's time to transfer all those mp3 on vinyl"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Curatarea lentilelor

Post by momolo »

problema nu este numai praful. Este umezeala si aburul din aer. Astfel ca apar depuneri care adera la ORICE suprafata. Evident, in timp.

Iar noi in Bucuresti "plutim" intr-un vesnic nor de praf argilos. Acest tip de praf este lipicios, adera. Oricine stie cat de greu se spala masinile in Bucuresti si cat de lipit este noroiul de ele. Cauza este solul Bucurestiului, preponderent argilos, tip de sol care formeaza un praf foarte, foarte fin si care in combinatie cu umezeala din aer adera la orice suprafata.
De acest praf (de lut) nu suntem scutiti nicaieri. Nici in casa, nici la etajul 10. Este peste tot.

La asta se adauga aburul respiratiei din casa precum si aburul de la mancarea gatita, chestii care in combinatie cu praful cel de toate zilele depun un soi de mazga lipicioasa. Nu mai discut de fumul de tigara!

Astfel ca, in opinia mea, suflarea de praf a lentilelor nu este suficienta in cazul unor perioade lungi de timp. Exemplu, suflarea de praf ar fi suficienta la 3 luni insa insuficienta la un an, doi.

Eu prefer stergerea lentilelor cu betegase cu vata de sters in urechi inmuiate in alcool izopropilic. Intai se rasuceste betegasul cu vata intre degete ca sa aiba cat mai putine scame si sa se formeze ca o pensula dupa care se baga in izopropilic si se sterge foarte usor lentila avand mare grija sa nu apasam sau sa bruscam. Ideea e sa aiba destul alcool. Dupa care, imediat, se intervine cu alt betegas cu vata care si asta a fost tzuguiat cu degetele ca sa nu lase "floci". Cu asta luam izopropilicul de pe lentila, usor, foarte usor. La urma se sufla cu o pompitza (mingiutza gaurita) peste lentila ca sa zboare mini-flocii ramasi de la vata. NU se sufla (niciodata) cu gura, respiratia contine particule diverse si nu am rezolvat nimic.

Lentilele nu sunt atat de sensibile insa trebuie avut grija. Cei mai putin indemanatici ar trebui sa-i lase pe altii.

Nu trebuie abuzat. Mai buna e preventia, adica discurile trebuiesc curatate-suflate de scame inainte de folosire iar camera curata si fara fum de tigara. Stergerea cu izopropilic nu trebuie sa fie prea deasa. Consider ca o stergere pe an ar fi suficienta.

Atentie! - multi "sterg" discurile pe pulover inainte de folosire. Pe langa faptul ca le zgarie le mai adauga si diversi "floculetzi" tocmai buni sa zboare prin mecanism.
Lentila e numai partea care se vede. Dedesupt e prisma si alte chestii care nu pot fi curatate niciodata. De aceea playerele optice sunt socotite consumabile si e de preferat utilizarea acestora in incaperi cu cat mai putin praf, ferite de fum de tigare (acesta formeaza depuneri foarte nasoale si intra in toate gaurile iar carcasele oricat de ermetice nu pot proteja) si deasemenea ferite de umezeala + praf, combinatia cea mai periculoasa.

Nu trebuie exagerat in nici o directie, cateva reguli de bun simt sunt de ajuns precum si o stergere pe an. Daca mediul a fost curat si discurile curate nu trebuiesc sterse lentilele nici macar in 5 ani. Eu am avut playere pe care nu le-am sters niciodata pentru ca nu a fost nevoie.

Discurile le suflu (contra flocilor) cu o pompitza dotata cu o periuta de carbon rotunda gaurita la mijloc, loc prin care sufla mingiutza. Chestia asta se gaseste prin zona str. Maica Domnului si costa 10 lei. Dar fiind chinezarie, mingiutza din cauciuc gros si prost crapa in cateva luni. Asa ca trebuiesc cumparate vreo cateva.

Inca o chestie, playerele stau bine mai sus, mai departe de podea/covor unde praful ajunge in cantitate mai mica.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
c6t9
Posts: 410
Joined: 05 Dec 2008, 09:39

Re: Curatarea lentilelor

Post by c6t9 »

acolo l-am cocotat si eu :D, nu ca ar fi prea bun :P

cert e, strict la ce am avut eu sau stiu direct, chiar in paralel (si acum am vreo 3 dvd playere dintr-un foc), la unele nu a fost nevoie sa le ating, la altele am mesterit pana le-am dat. culmea e ca am avut player sony cu unitatea optica la vedere, in tray, si tot nu a avut probleme absolut deloc, desi pe tray se vedea praf lipit cum spui tu, pe care greu il stergeam, se lua ca un jeg, de lentila nu m-am atins si merge fara probleme si in ziua de azi la noul proprietar, dupa ce m-am si mutat de 2 ori.
"it's time to transfer all those mp3 on vinyl"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Curatarea lentilelor

Post by momolo »

depinde cum a fost setata raza laser. Unele sunt setate foarte sensibil si la cea mai mica jena (floc, praf, zgaltaiala, disc prost) sar sau nu mai citesc.

Problema este ca de multa vreme, capete optice laser nu mai fabrica decat chinezii. Ori astia sunt recunoscuti ca-si baga picioarele in orice. Unele firme mari mai au in stocuri capete vechi japoneze sau poate ca se mai fabrica si in Japonia, dar nu le pupam noi pe astea in scule ieftine si medii. Insa capetele optice chinezesti sunt ca lozul in plic, cum ti-e norocul. De asemenea "minunatii" beneficiaza cam 90% din playerele audiofile din ultimii 10 ani.
Mai e si chestia de sortare. Ca orice marfa chineza, 30% merge direct la pubela dupa care se alege calitatea a doua de a intaia. Cam vreo 10% sunt bune ca cele japoneze de pe vremuri insa nu la fel de fiabile.

De exemplu am observat ca cei care folosesc playere NAIM patesc probleme cu citirea discurilor. Firma are o teorie, cica daca seteaza razele laser in pragul necitirii suna playerul mai bine. Posibil sa fie numai teorie si in realitate capetele alea de tip Philips sa nu fie prea fiabile, cert este ca multi au avut probleme naspa cu ele in timp ce trancote Sony sau Marantz (cu Philips) de 25 de ani citesc orice fara curatare.

Eu am observat in timp ca opticele de tip SONY au fost mai fiabile ca cele de tip Philips.
Un producator exceptional de capete optice a fost si SANYO. Rare, dar bune!

Iar la DVDplayerele din ultimi 5 ani nu poti avea pretentii!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Curatarea lentilelor

Post by TomJones »

Cel mai mare dusman al lentilelor il consider ca este fumul de tigara, asa ca aviz amatorilor e tutun. Nu fumati in camera cd-plyerului ca intr-un an o sa sune ca un Domotec din Obor oricat de audiofil ar fi...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Curatarea lentilelor

Post by momolo »

Corect!

Eu nu am cumparat niciodata nici un fel de scule audio second hand de la fumatori. De la fum sunt afectate toate, nu numai playerele.

Deasemenea, de ocolit si budistii care ard zilnic betisoare parfumate! :D
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Curatarea lentilelor

Post by TomJones »

momolo wrote:Deasemenea, de ocolit si budistii care ard zilnic betisoare parfumate!
ahahahah, probabil ca Dalai Lama asculta numai in casti la un mp3 player

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Curatarea lentilelor

Post by momolo »

ahahahah, probabil ca Dalai Lama asculta numai in casti la un mp3 player
Niet! El asculta numai varianta live a corurilor budiste, fara intermedierea unei inregistrari audiofile! Avantajul este ca "sistemul" cu pricina rezista la fum.

Apropos de subiectul asta, imi aduc aminte cum pe vremuri cumparasem din talcioc un casetofon sovietic pentru a-l face bucati. Pret de nimic, scula era faramata si murdara, nefunctionala. Insa cand l-am desfacut putzea oribil! Fusese folosit in praf si fum de soba, plus miros de mancare cu aburi. Statuse probabil (si socotind dupa aspectul celui care il vindea) intr-o bucatarie de tzara dotata cu soba de lemne. Imi aduc aminte ca duhnea in asa hal (a rrom :D ) ca l-am aruncat de sila si nu l-am mai desfacut in piese desi era o sursa bogata de "organe" diverse ! (iar vremurile erau sarace, te bucurai la orice piesisoara!)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply