mp3 si moartea muzicii.

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

mp3 si moartea muzicii.

Post by momolo »

o povestire foarte reprezentativa si observatii foarte pertinente ale userului DNA aici: http://forum.audiofil.ro/index.php?topic=665.15

Sa ma scuze colegii forumisti din generatia tanara, dar majoritatea(nu toti) celor sub 30 de ani au deja c_catul din cap gata intarit si fixat spre neschimbare!

Imi place sa observ oamenii, mai ales in relatia lor cu sunetul si muzica. De multa vreme am observat la generatiile mai tinere preferinte certe pentru un anume tip de sunet. Acesta este, in opinia mea, opusul a tot ceea ce se poate numi natural, este sunetul zbierat, metalic, fals si cu boom-tzatz imbelsugat.

Defapt si producatorii de scule audio au venit de ani de zile in intampinarea acestor gusturi. Asa ca azi avem piata audio invadata cu scule de macelarit sunetul, cu "tigai" si diverse junghiuri ce se numesc scule audio.

Ingrijorator este atunci cand ne dam seama cat de legate sunt lucrurile!

Producatorii de scule audio isi realizeaza "jucariile" sa boom-tzatzaie si sa sune percum tigaile date deadura pe scari, pentru ca asta se cere, apoi producatorii de muzica trag albumele sa sune in acelasi mod, pentru ca asta se cere si la urma, tanara generatie ajunge sa consume numai acest tip de furaj, pentru ca asta face toata lumea si deci asa este normal!

Intr-un final, o data cu moartea batranilor care refuza "furajul nou" va muri si sunetul "vechi", defapt..... chiar sunetul natural si firesc ce are ca model NATURA si intr-un final muzica (asa cum o stim noi astazi)!...Sau vom trece intr-o noua etapa, muzica viitorului va fi altceva, probabil ceva ce astazi am numi-o "muzica pentru roboti" (si alienati mintal)!

Evident, nu-i putem baga pe toti in aceeasi oala insa se observa cu ochiul liber anumite chestii si tendinte clare.

Dar legat de acest format de compresie lossy, mp3, se observa clar si cu ochiul liber, cine il consuma zilnic si in cantitati mari ajunge sa nu mai se bucure de muzica, ajunge doar dependent de zgomot de fond si temator de liniste, intr-un final, un pishopat!

Defapt, daca ne gandim bine si mai intrebam niste specialisti in psihologie, usoare forme de psihoza se observa pe scara larga in populatie. O chestie care NU se observa acum 2...3 generatii!

Cauzele sunt usor de vazut, noile generatii de copii crescuti izolati in camerele lor in fatza PC-ului, deci lipsa unor contacte sociale firesti, lipsa foarte grava in perioada formarii unui caracter, in copilarie. Practic noile generatii inter-relationeaza prin calculator, prin mediu virtual, lumea moderna merge spre o acuta izolare a individului care creeaza intr-un final o noua specie de salbatic ce are ca "tovaras de joaca" doar TV-ul sau PC-ul. Ori stim bine ce (gunoi) se deverseaza prin TV dar si prin jocurile de PC. Astfel ca el invata de la TV....ceea ce stim si vedem zilnic iar din calculator invata sa traga in tinte umane, invata batai cu monstrii din jocuri sau mandria de a face cat mai multe victime cu mitraliera virtuala! Adica un om bine pregatit pentru...... viitor! :roll:

In ziua de azi, cate familii se mai aduna in jurul mesei de pranz, macar cina ?!
In ziua de azi cati copii mai vedeti sa se joace pe strada in grupuri ?! (poate doar in mahalele de la marginile oraselor si in mediile tziganesti, insa viitorul acelor copii este in majoritatea lumea infractionala, deci nu prea este...).
In ziua de azi cati copii mai vezi ascunsi sub un pom sau in camera lor cu o carte in mana ?!

Iar peste aceasta izolare si salbaticire a fiintei umane se suprapune bombardamentul din ce in ce mai intens cu informatie, o informatie care contine toate aspectele, de la non-valoare pana la valoare, consumul acesteia fiind profund toxic in absenta unor criterii de selectare a valorilor din noianul de balarii, precum se mai observa si consumarea muzicii ca zgomot de fond provenit din mp3, un tip de auditie ce seamana mai degraba cu actiunea rumegatorului de a rumega cu mintea pierduta in alte parti. Un nou tip de dependentza, cea de "zgomotul" de fond....dar intreb eu, unde este MUZICA in toata treaba asta ?!...

Poate ca unii fac teoria chibritului cu melomanul, omul care pretuieste muzica in sine si nu sculele si formatul audio, insa vreau sa va imaginati un caz simplu si perfect raspandit - un copil crescut singur in camera lui, in fatza PC-ului, copil care descopera pentru prima oara muzica sub forma tonelor de fisiere mp3 descarcate de pe net. Intrebare - ce va intelege el in astfel de conditii despre muzica clasica, de exemplu ?! Ce va alege el din muzica, infara liniei generale melodice ?! (cea grosolana, primitiva, in concordanta cu sub-dezvoltarea sa intelectuala).
De aici avem si inclinatia multor copii in RO pentru manele. O sa observati ca fanii si consumatorii muzicilor manelare sunt in majoritate copii pana in 14...18 ani! Tocmai pentru faptul ca aceste muzici sunt simple si primitive, rezoneaza perfect cu natura unui copil salbatec, lasat singur, needucat, necitit, neindrumat in nici o directie, crescut intre doua telejurnale cu babe violate si doua emisiuni ca aia cu "fidelitatea si camera ascunsa", crescut nu intre carti, doar intre reviste cu tzatze si sex, etc. Un copil care stie de la bun inceput noul "sistem de valori", acela de a fi ciumeg, fitzos si dur, de a fi clientul cluburilor trendy, de a avea masina de masina si multe pipitze tari cu care sa rupi gura dusmanilor, sa moara ei de ciuda.

Se stie ca gusturile si educatia primara, fundamentala si finala se formeaza pana la varsta de 14 ani. Dupa aia se mai cizeleaza cate ceva, insa in mare, doar ceea ce a fost format anterior, sau se mai schimba mici lucruri, dar DIRECTIILE fundamentale sunt deja stabilite pana la 14 ani, practic scheletul intelectual pe care se va construi dupa aceea este incheiat in jurul acestei varste.

In opinia mea, sunetul de calitate nu a mai fost legat de avansul tehnologic inca din anii '50. De atunci a fost perfect realizabil insa problema e doar de natura umana, nu tehnica.
Intr-un final cred ca mp3-ul este rezultatul unei stari de spirit, a unui nou sistem de valori, al unui alt tip de natura umana care a ales ceea ce-i convenea mai bine la moment. Iar relatia om-sunet-muzica este interdependenta, intr-un cerc care se inchide, adica omul face muzica iar muzica il schimba apoi pe om care apoi poate continua sa faca muzica si tot asa. Toata istoria umanitatii este strans legata de muzica. Acum insa, probabil, pasim intr-o noua era, probabil un nou experiment al omului de a inlocui natura cu propria sa creatie. Sa vedem ce iese ?!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: mp3 si moartea muzicii.

Post by TomJones »

momolo wrote:De aici avem si inclinatia multor copii in RO pentru manele. O sa observati ca fanii si consumatorii muzicilor manelare sunt in majoritate copii pana in 14...18 ani! Tocmai pentru faptul ca aceste muzici sunt simple si primitive, rezoneaza perfect cu natura unui copil salbatec, lasat singur, needucat, necitit, neindrumat in nici o directie, crescut intre doua telejurnale cu babe violate si doua emisiuni ca aia cu "fidelitatea si camera ascunsa", crescut nu intre carti, doar intre reviste cu tzatze si sex, etc. Un copil care stie de la bun inceput noul "sistem de valori", acela de a fi ciumeg, fitzos si dur, de a fi clientul cluburilor trendy, de a avea masina de masina si multe pipitze tari cu care sa rupi gura dusmanilor, sa moara ei de ciuda.
Bine descris!
Acum ma ingrozesc cand ii vad ca asculta manele in tramvai sau in metrou la telefonul mobil dat la maxim de bazaie ala in mana lor. Te uiti si ii vezi cum savureaza de placere ca si cum ar fi niste zomby. Din pacate, noi astia trecuti de 30 de ani suntem perceputi de catre ei ca niste dinozauri demult expirati care asculta niste lalaieli melancolice scoase de la naftalina (anii50-60-70). Toti prefera sa-si i-a un sistem Logitech cu subwoofer la calculator si sa asculte la maxim chestii de genul "Mama nu mai da cu biciul in mine" de Florin Salam....

User avatar
c6t9
Posts: 410
Joined: 05 Dec 2008, 09:39

Re: mp3 si moartea muzicii.

Post by c6t9 »

niste idei/pareri

- din punctul meu de vedere consumatorul final e si ultimul vinovat. in fapt, anumite "slabiciuni" ale sale sunt exploatate la maxim si sunt si cultivate de altfel, pana nu mai e la moda, adica ciclic e nevoie de ceva nou, pt ca omul trebuie distrat si socat cat mai mult.

- legat de mp3, in momentul aparitie a fost prezentat ca fiind CD-quality 128kbps. intre noi fie vorba, pe o combina nu prea se simteau diferente intre wav si mp3, cam la orice muzica, iar la dance mai bagai niste joase si inalte si gata. astfel formatul a luat un avant foarte mare (desi de exemplu existau alternative - mpc), inregistrarile s-au adaptat tot mai mult la format si rezultatul il stim — pe sistemul meu care nu e cu mari pretentii, un disc pop normal, din magazin, are o bubuiala de zguduie camera (in conditiile in care niste tobe de pe un cd audiofil se aud perfect din punctul asta de vedere).

- plus, muzica cu ceva greutate (culta sa-i spunem, dar nu m-as limita), NU a fost niciodata promovata pt ca e greu de inteles de catre mase. ca atare, e win-win pt cei care fac bani, sa pormoveze si muzica usor de acceptat (un refren idiot, despre chestii banale sau inchipuite, dar care prind repede la un intelect needucat) si "sunete" care sa te incante pe loc - exemplu personal, am inceput cu muzica dance (care m-a atras instinctiv, chiar daca stiam de chitara, de tobe si in general de cantari live, tot am fost atras, probabil e ceva nativ in noi) inaltele care te surzeau si bass care sa vibreze blocul erau la ordinea zilei. din fericire pt mine am fost un "experimentator", am vrut sa vad ce este si in spatele celorlalte usi (si inca sunt). insa nu a trecut nimeni cu mine din grup in grup, doar l-am schimbat de fiecare data (imi aduc aminte ca am avut si un apisod prin liceu de "suporter" si singura justificare a reactiilor ar fi totusi primitivismul practic "educat" prin lipsa educatiei, cum dracu sa-i duci pe astia la ateneu?!). e normal ca acesti tineri sa fie expusi muzicii din discoteca si sa fie receptivi la acel tip de sunet.

- legat de scule, accesul la aparate cu minim de sunet decent este greu, trebuie un efort din partea ascultatorului, pe cand accesul la "tigai" este chiar un "contraefort", astea vin singure la tine. pt a fi dispus sa faci tu un efort, trebuie un motiv. daca nu stii cum suna alea, daca muzica de acasa nu suna bine pe ele, e greu si pare inutil. daca cei care mai si vand asa ceva au strategii de marketing ciudate (dar se si vaita ca lumea nu stie), rezultatul nu e greu de prevazut. de asta am sustinut din primul an de hi-fi arena, unde se mai duc gura casca, sa bage acolo niste sisteme care sa sune cat de bine se poate si care sa nu fie foarte scumpe. pt ca omul sa vada ce pierde. insa daca bagi si scump si care suna si prost (cam ca ce au ei acasa de 2000 de ori mai ieftin), oare unde este vina? anul asta spunea domnul de la electrocompaniet ca e foarte multumit ca cei care cautau aparate ieftine (si aici am putea pune "-" din punctul meu de vedere) nu au mai fost prezenti si era mandru de cat a crescut nivelul celor din camera (eu nu as fi fost asa de mandru, o data cu nivelul au crescut si criticile pt sistemul prezentat. am inteles ca era o ocazie unica sa-l aiba si ei si sa se laude cu el, dar nu asta e scopul acelui "targ").

- senzatia mea este ca discurile (cd) din anii 80 parca sunt din alta lume, comparativ cu cele din 2000. culmea e ca alea vechi se auzeau bine si te faceau sa-ti dai seama ca se poate si mai mult, chiar si pe scule fara pretentii.

ps. nu am trecut de 30 de ani, insa.
"it's time to transfer all those mp3 on vinyl"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: mp3 si moartea muzicii.

Post by momolo »

TomJones
suntem perceputi de catre ei ca niste dinozauri demult expirati care asculta niste lalaieli melancolice
nu de putine ori, ascultadu-mi muzicile mele audiofilistice, (de exemplu la birou, pe PC cand mi-au sosit niste discuri prin posta si vreau sa vad ce-i pe ele sau in masina) am auzit afirmatia "- Da' ce muzica trista, nu ai ceva mai vesel, numai slow-uri deastea ?!"....Asta cand ascultam pe sarite un The Ray Brown Trio Band sau un Chadwick de la Reference Recordings.... :roll:

Cum sa va spun?...dar ii vezi instant ca sunt complet paraleli cu muzica asta! Pur si simplu cred ca e ca zgomotul pentru ei, cum ar fi pentru noi sunetul troleibuzului la plecare din statie.
Insa cum se aude maneua sau neo-popul si alte menelisme de tip MTV, gunoiul uzual care e deversat pe majoritatea posturilor dedicate (ciorile alea care se tanguie cu voce sparta de parca le doare burta), cum ii vezi ca rezoneaza, se lumineaza la fata, e altceva pentru ei!

Exista lumi paralele!....

Iar noi suntem intradevar....expirati ! :D
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
c6t9
Posts: 410
Joined: 05 Dec 2008, 09:39

Re: mp3 si moartea muzicii.

Post by c6t9 »

s-ar putea sa nu. pt ca dupa cum am spus, treburile astea au un ciclu. acu e la moda muzica lossless si sunt surprins cat jazz e promovat pe filiera asta. si are trecere.

pe de alta parte, muzica audiofila e cam trista :twisted: plus ca nu contine nici cuvinte cheie precum dusmanii, bairam, parai, purisanca etc :mrgreen:

LE. de fapt cam toata "estetica" acestor oameni difera de cea a "dinozaurilor", nu se rezuma la muzica.
"it's time to transfer all those mp3 on vinyl"

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: mp3 si moartea muzicii.

Post by fluffy38 »

Hai sa-mi zic si eu parerea de "expirat" :lol:
Mai zilele trecute iesisem cu un prieten vechi la un restaurant "mai select". Ne punem noi la masa,comandam ,mai vorbim de una-alta ascultand Julio Iglesias in surdina(pe un 5.1 evident :lol: ),ca doar este restaurant nou deschis.
La un moment dat observ ca la masa alaturata se pusesera vreo 3 june si tot pe atatia juni...asa...pe la 20 de ani.Vine mancarea,incepem sa mancam si ..surpriza...simt ca mi se face greata,mai exact neexpiratii se jucau cu melodiile de pe telefon in lipsa de ocupatie. Ce se canta...nu mai zic,dar asta este nimic fata de ce urmeaza.
Incep sa inghit mai greu cand vad niste maini pe sus...credeam ca le-a adus mancarea si se bucura,ashhhh nici vorba..fetele se credeau pe stadion...ca sa nu mai spun ca Julio Iglasias disparuse undeva in ceata,iar noi conversam la nu stiu cati decibeli.
Rog ospatarul sa-i potoleasca si surpriza :shock: mi se spune ca "este dreptul lor".
Ne ridicam desi nu terminasem mancarea,cerem nota de plata si constatam ca i-am deranjat dar din bunul simt care il aveau :roll: oprisera telefoanele.
Nu,nu era din cauza noastra ci pentru ca venea o ospatara cu pizza lor :twisted:
Ca sa fiu succint,inca un restaurant "expirat " de pe lista...
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: mp3 si moartea muzicii.

Post by Kostas »

Ascultam muzica de snobi plictisiti :D , maneaua te scoala de pe scaun, iti da viata, traiesti, iubesti, dai cu bata, cu cutitu, te jelesti...

Oricum se petrec lucruri ciudate si in mica noastra lume 1 - DNA devine audiofil , 2- Momolo il citeaza pe DNA ca pe clasici :shock: :D

Societatea umana nu evolueaza liniar si pozitiv. Exista decaderi cumplite pe fondul unor avansuri tehnologice. Adevaratii audiofili erau cei din clasa de mijloc din secolul XIX. Faceau muzica de camera, toti cantau la un instrument si aveau macar o pianina in casa fie ca este vorba de cei din Weimar, Focsani sau Oslo. Sa canti tu insuti , sa asculti seara de seara muzica pe viu iar cand vine un mare interpret sa ai ce invata de la el era cat se poate de natural si audiofil. Apoi a venit avansul tehnologic, care a dus la masacrele sonore de azi. E adevarat ca intre timp au fost si cateva zone luminoase, jazz vocal si instrumental bun, concerte in sali cu acustica moderna, toate genurile muzicale au avut partea lor de sclipire. Dar marea masa cum a evoluat ? S-au imbecilizat treptat si sigur cu zgomote care nu pun probleme de gandire . :!: :wink:
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: mp3 si moartea muzicii.

Post by momolo »

Kostas
Oricum se petrec lucruri ciudate si in mica noastra lume 1 - DNA devine audiofil , 2- Momolo il citeaza pe DNA ca pe clasici
afirmatia asta se leaga cu urmatoarea ?!:
Societatea umana nu evolueaza liniar si pozitiv.
:roll: :lol: :lol: :lol:

PS - intrerup putin sa schimb volumul unu Bairam, gagicile, banii, viata si sa moara dusmanii (pe coperta roz se vad niste chiloti tanga foarte decoltati plin de continut) cu volumul 2 din Salam, Salam ce mare o aveam! (nu vreau sa va descriu coperta!)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
c6t9
Posts: 410
Joined: 05 Dec 2008, 09:39

Re: mp3 si moartea muzicii.

Post by c6t9 »

fluffy38 - telefonul nu e mare lucru, oricat de deranjant ar fi. dar sa cauti o camasa si la proba sa sara pe tine de la muzica din magazin, mai rar asa ceva. de altfel nu de putine ori nici nu intelegeam ce spune "aia" la casa pt ca "facea playback".

pana la urma asta e societatea in care traim si pe care nu o putem intelege. DAR nu se rezuma doar la muzica, sunt mult prea multe aspecte, de la vecinul din bloc care fumeaza in lift, de la animalul ca parcheaza unde vrea si vine dupa 4 ore si nu intelege ce vrei de la el, de iti vine sa-i crapi capul pe loc, dar nu te lasa "civilizatia", de la pumnii in gura primiti in troleul 69, si cate si mai cate, numai semne ale evolutiei. acum daca e sa compar cu alte tari din vest, sunt cam pe muchie si aia. de ex la nemti mi s-a intamplat sa fiu si deranjat in metrou sau tren (chiar de nemtii 100%), dar totusi impresia generala e mult mai placuta.
"it's time to transfer all those mp3 on vinyl"

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: mp3 si moartea muzicii.

Post by kaav »

Nu imi place degeaba acest forum.Respect pentru sustinatorul lui oficial.
Adica d-nul Momolo.Pentru carcotasi (pentru cei la care urla vanitatea in suflet) - o lipsa de respect (sincera).
Din pacate totul se va duce.Cand va fi ceasul sper sa o faca cu ''gratie''.
:wink:

User avatar
c6t9
Posts: 410
Joined: 05 Dec 2008, 09:39

Re: mp3 si moartea muzicii.

Post by c6t9 »

cine se duce? :shock:
"it's time to transfer all those mp3 on vinyl"

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: mp3 si moartea muzicii.

Post by kaav »

:D
Era o metafora...
Imi ajunge concretul de la lucru, unde sunt ''inconjurat'' de micrometre,ceasuri comparatoare,cale pentru canale de pana si ''rulete'' :twisted: (shublerul cu ceas).Scule bune,facute de Mitutoyo (apropo,japonezi chiar sunt buni in ce fac....) Da' ma mai satur de precizie si eu(cand ajung acasa)... :D

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: mp3 si moartea muzicii.

Post by momolo »

c6t9
cine se duce?
ne putem duce toti cu aripioarele deschise ca in filmuletul postat de mine la alt subiect.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
c6t9
Posts: 410
Joined: 05 Dec 2008, 09:39

Re: mp3 si moartea muzicii.

Post by c6t9 »

mda, se leaga cu delirul meu din alt topic. nimic nu e intamplator in lumea asta, doar vorba lui plesu, sa avem noi curaj sa spunem da oportunitatilor.
"it's time to transfer all those mp3 on vinyl"

User avatar
Schindler
Posts: 395
Joined: 28 Oct 2008, 11:13
Location: Constanta

Re: mp3 si moartea muzicii.

Post by Schindler »

nimeni nu scapa de muzica proasta care se aude prost. Si pe care datorita circumstantelor de moment sintem nevoiti sa o induram (pentru un anumit timp). Chinul meu auditiv ,de exemplu, este cind vine prietena mea la mine, si pentru ca nu am muzica care ii place ei ( muzica la moda, topuri) da pe "you tube" si pe "yahoo music". Bineinteles ca ii place sa asculte tare - prin amplificator si pe boxe. Si daca se poate, cu cit mai mult bas. Norocul meu ca nu am butoane de corectii la amplificator ! In schimb am un buton de volum, pe care il invirteste cu putere. Videoclipurile transmise in streaming si asa se aud prost. Ascultate la volume mari, se aud si mai prost, practic te zgirie pe urechi.
Am incercat sa o aduc pe calea cea buna. I-am pus muzica audiofila, muzica buna si inregistrari de referinta. Dar toate au lasat-o rece si le-a ascultat doar asa din politete, cum ascult si eu muzica ei. Se pare ca pentru unele persoane, si pentru muzica care o asculta, un amplificator si niste boxe de supermarket sint mai mult decit suficiente : daca se aude tare si au bas de duduie si inalte tzatzaite, este perfect.
Nu stiu daca este recuperabila. :oops: Am sa incerc . De pisici m-am convins ca pot fi audiofile. (Mergind in vizita la cineva, am cunoscut o pisica audiofila ... ca a doua n-a prea stat pe acolo ... :) ) in privinta femeilor ... sint foarte sceptic ...
Na! mi-am spus si eu off-ul, asta asa, ca sa vedeti ca nu sinteti singurii care suferiti ...
"Stop hearing music. Start listening to it."

Post Reply