Amplificatoare pe tuburi

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Amplificatoare pe tuburi

Post by porto »

De mult ma tot gandesc sa discutam despre amplificatoarele cu tuburi , integrate sau monobloace.
De exemplu eu in amplificatorul meu integrat am...tuburi 6922 ...tuburi 6sn7 si kt88.
La mine cele trei tuburi 6922 sunt de " output"
doua tuburi 6sn7 sunt de "drive"
patru tuburi kt88 sunt de " power" ...
Ce vor sa zica aceste denumiri?
Cine din aceste tuburi are cea mai mare contributie in realismul sunetului ?
Ce rol au transformatoarele ?
Asa ceva mai de departe stiu si eu dar m-ar interesa exact ce face fiecare din aceste tuburi.
Mulumesc in avans tuturor ce pot da raspunsuri in cunostiinta de cauza....ca asa ca-ar fi ca s-ar povesti stiu si eu...
Multumesc mult !

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Amplificatoare pe tuburi

Post by porto »

Despre 6922 vreau sa spun ca de fapt aceste tuburi sunt de " input" si cele 4 tuburi KT88 pot fi denumite si " output" .
Vedeti pentru mine chestiile sunt cam in ceata...deaceea as vrea sa stiu si eu ce face fiecare.
Am mai aflat ca cele 5 trafuri de la spate nu sunt toate trafuri ci mai sunt si " chokes"....da da da....
Greu de inteles...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplificatoare pe tuburi

Post by momolo »

porto wrote:Greu de inteles...
porto, subiectul si intrebarile tale sunt nu numai confuze dar si generatoare de probleme intre "taberele" celor tehnici si celor atehnici.

Nu se pot discuta lucruri si notiuni tehnice fara cunoasterea (macar primara) a teoriei. Altfel, cadem in derizoriu. De exemplu, ca niste mari haudiofili vom scrie cam asa - "Curentul purificat prin conditionator si cablurile de argint va curge lin si unduios in prima lampa de marime mica. Aceasta are rolul de a mangaia unduirea curentului si a-l trimite sa curga mai la vale, in urmatoarea lampa, cea putin mai mare, asemanatoare cu un castravete cornison de marime medie, cea care lumineaza cu irizatii stravezii-violacee in ceas de seara. Aceasta lampa are rolul de indulcire a sunetului, fapt care se simte mai ales la pasajele cu violoncel si solourile de flaut! Dupa ea, curentul curge si mai la vale in lampa cea mare. Aceasta, cu aspectul ei de felinar de strada are rolul cel mai important deoarece se impune in redarea partii celei mai grele, basul si cu toba mare! In felul asta, noi audiofilii, stim ca lampa asta are cel mai important rol in soundstage, viteza, precum si granulatia metafizica a sunetului. Etc." :lol:

Iti poti raspunde singur la aceste intrebari (a caror formulare dovedeste o totala necunoastere a teoriei electronicii). Este de ajuns sa cauti niste carti, cursuri de electronica. Incepi cu principiul de functionare al tubului electronic si apoi mergi mai departe. Exact ce se invata in scolile si facultatile de profil.
Daca te ti de cursuri sau esti autodidact, iti vei da usor seama ce face fiecare lampa si mai mult de atat.

Altfel, orice discutie generata de intrebarile tale formulate astfel poate deveni extrem de usor subiect de gluma, caterinca, misto din partea eletronistilor. Multi dintre ei si asa clameaza pe unde pot si pe la toate colturile ideea ca "audiofilii sunt niste prosti atehnici care se inchina la sculele electronice ca la voodoo".... Si avand in vedere ce citesc mai sus.... nu prea pot sa-i contrazic..... :roll:

PS - e bine sa ne cunoastem limitele si sa ne rezumam la chestiuni la care cu adevarat ne pricepem.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Cosmin2000
Posts: 267
Joined: 19 May 2009, 18:56
Location: China/România

Re: Amplificatoare pe tuburi

Post by Cosmin2000 »

Porto, informația din thread-ul acesta de pe audiokarma.org cred că este valoroasă pentru aceia care vor să cunoască cum funcționează un amplificator pe tuburi și care este rolul fiecărei componente:
http://www.audiokarma.org/forums/showth ... p?t=443915" onclick="window.open(this.href);return false;
Vintage forever!

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Amplificatoare pe tuburi

Post by porto »

Multumesc Cosmin si Momolo !
Ceea ce am intrebat eu si modul in care am formulat intrebarile au exact acest scop :
- sa arat exact ca nu ma pricep la electronica si nu vad in asta ceva "de caterinca "
Cand eu stiu ceva si cred in ceea ce stiu dau informatia mai departe...adica imi face mare placere sa daruiesc informatia si la altii care sunt ca mine.
Crede-ti ca pe mine ma intereseaza ca cineva va rade de mine ca nu stiu electronica ?
Eu veau sa aflu de la cei ce vor sa dea si carora le face placere sa faca acest lucru.
Aici in tara in care ma aflu nimeni nu este "multilateral dezvoltat" si nu este absolut nici o rusine sa recunosti ca nu stii.
Cred ca daca voi auzi in graiul meu ( romanesc ) o anumita explicatie la obiect si in termeni simpli voi intelege mult mai mult sau ma va ajuta sa inteleg mult mai mult fenomenele ce se petrec intr-un amplificator pe tuburi.
Ca o paranteza fie spus aici eu traiesc mereu cu anumita cantitate de stres si care nu va disparea niciodata , datorita faptului ca nu inteleg PERFECT ceea ce mi se spune.
Deocamdata ceea ce am facut in sistemul de acasa a fost mereu empiric si poate ar trebui sa stiu si ceva de baza. Adica cum se formeaza sunetul meu de acasa.
Tot ceea ce tine de sistemul meu a fost schimbat si tot schimbat pana cand am ajuns undeva unde au ajuns sa ma intereseze si principiile de baza ce stau la functionarea pmplifului meu pe tuburi. Este foarte interesant sa vezi cum fiecare componenta a amplifului schimba sunetul.
Poate daca as sti din modul de functionare al amplifului mai mult m-ar ajuta sa ajung mai repede la ceea ce doresc si cu mai putini bani ...poate....sau as sti mai bine care sunt limitele lui si nu ar trebui sa mai investeesc in el....dar nu vreau sub nici o forma sa bag jde mii de dolarei ca sa am sunetul lui "peste prajit" sau "nirvana" ....cu jde mii de dolarei mai bine ma duc in fiecare seara la concerte la si aud sunetul cel mai adevarat cu putiinta.
Multumesc !

Romi

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplificatoare pe tuburi

Post by momolo »

porto wrote:- sa arat exact ca nu ma pricep la electronica
daca nu te pricepi.... cum crezi ca cineva care se pricepe sau e de meserie iti poate explica ?!?! Trebuie intai sa cunosti notiuni fundamentale ca sa intelegi ce iti spune, de exemplu viobio in postul de mai sus. De exemplu, tu sti ce inseamna etajul defazor de semnal ?
porto wrote:Eu veau sa aflu de la cei ce vor sa dea si carora le face placere sa faca acest lucru.
ce faci tu e ca si cum oricare dintre noi mergem la un doctor chirurg si ii spunem ca desi habar nu avem de medicina, il rugam frumos sa ne explice modul cum se opereaza pe cord deschis.
porto wrote:Aici in tara in care ma aflu nimeni nu este "multilateral dezvoltat" si nu este absolut nici o rusine sa recunosti ca nu stii.
nu asta e problema, amesteci lucrurile. Si sunt convins, in tara unde te afli oamenii stiu ca nu stiu mai mult decat cei de aici. A sti ca nu sti este esential pentru a afla. Dar nu poti ajunge la chestiuni complexe daca nu treci prin cele simple, prin teoria de baza. Sunt convins ca majoritatea oamenilor de acolo stiu lucrurile astea si evident, nu vad care e legatura cu rusinea ?!
porto wrote:Cred ca daca voi auzi in graiul meu ( romanesc ) o anumita explicatie la obiect si in termeni simpli voi intelege mult mai mult sau ma va ajuta sa inteleg mult mai mult fenomenele ce se petrec intr-un amplificator pe tuburi.
e cam mult. Totusi, niste carti sau cursuri (asa cum ti-am recomandat) sunt mai indicate (pentru a intelege ceva). Si s-ar putea sa-ti placa.
porto wrote:Tot ceea ce tine de sistemul meu a fost schimbat si tot schimbat pana cand am ajuns undeva unde au ajuns sa ma intereseze si principiile de baza ce stau la functionarea pmplifului meu pe tuburi. Este foarte interesant sa vezi cum fiecare componenta a amplifului schimba sunetul.
exact ce ti-am spus, pune burta pe carte. Mai ales ca te pasioneaza sunetul si modificarile.
porto wrote:Poate daca as sti din modul de functionare al amplifului mai mult m-ar ajuta sa ajung mai repede
... mai repede! Asta nu exista. Totul se invata in timpul necesar. Credeam ca dorinta asta de a sari peste etape este specifica doar generatiilor tinere crescute cu ipodul in urechi.....
Probabil internetul creeaza iluzia asta, ca poti sari/arde etape. Este absolut gresit.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Amplificatoare pe tuburi

Post by porto »

Momolo sa stii ca eu am inteles din prima ce ai vrut sa spui .
Eu totusi vreau sa citesc ( aud )si alte pareri...daca sunt .

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Amplificatoare pe tuburi

Post by porto »

Asta e ampliful de care vorbesc

http://184.168.208.58/View-Article.asp?hArticle=942" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplificatoare pe tuburi

Post by momolo »

porto, e foarte bine ca-l folosesti fara capac. Intradevar, caldura care se acumuleaza in carcasa inchisa duce la uzura prematura a condensatorilor electrolitici. Acestia sunt notati in datasheet cu o durata de functionare data (cel mai des) in ore la o anume temperatura. Multi eletrolitici au o durata (scrisa in datasheet) incredibil de mica insa e data la o temperatura mare, de obicei cea maxima nominala inscrisa (de exemplu 80 grade). Insa in real life conzii tin considerabil mai mult deoarece lucreaza la temperatura mediului ambiant. Ei bine, daca sunt tinuti (in functionare) intr-o carcasa unde se acumuleaza caldura, durata de viata se apropie de cifra ridicola din catalog (e bine sa nu te uiti in catalog ca-ti vine rau! :roll: ), adica vor rezista cativa ani si atat.

Neinspirata constructie. Si se vede ca-i facut din mare economie deoarece au folosit cablaj imprimat. Alta chestie nefericita.
Seamana cu ceva manufacturat DIY pentru o serie mai mare (sa fie usor de asamblat). Mai ales ca au folosit trafuri cumparate deagata (totusi de la o firma canadiana foarte buna! Dar cam mici, mai ales avand in vedere ca este un push-pull cu o putere declarata suspect de mare! https://www.hammfg.com/electronics/transformers/audio" onclick="window.open(this.href);return false; )
In opinia mea folosirea de trafuri de iesire "deagata" (chiar facute de cele mai grozave firme) este un caz mai putin fericit. Traful trebuie facut/adaptat pe exact tuburile folosite.

Normal ca aproape la orice montaj poti folosi tuburi echivalente, insa performanta cea mai buna referitor si la calitatea audio, nu numai la putere, se obtine cu un traf de iesire optimizat exact pe tuburile folosite.

Cat priveste pretul.... asta e! In Canada mana de lucru e scumpa, taxele mari, oamenii aia au multe de intampinat ca sa ajunga la un produs omologat pentru a avea voie sa-l vanda pe piata (amplifurile pe tuburi sunt dificil de omologat pentru comercializare deoarece sunt periculoase, au tensiuni mari, pui mana esti mort, fac caldura, pot lua foc, se pot sparge lampile in timpul functionarii si din cauza asta utilizatorul debil se poate curenta, etc...... Iar daca stau bine sa ma gandesc, probabil "au incuiat" lampile in carcasa tocmai sa prezinte mai multa siguranta in exploatare, probabil sa primeasca mai usor omologarea, sa nu se aleaga cu vreun proces de la un american nebun, etc. Aspectul fiabilitatii e ultimul, daca tine cat e in garantie, este perfect de ajuns si chiar de dorit).

Parerea mea, cu trascaleta aia te chinui degeaba dand banii pe tuburi. Cel mai bine merge pe tubul pe care l-a calculat producatorul (cat a putut el s-o faca cu traf cumparat deagata). La un amp cu tuburi de cat poate traful de iesire, de atat primesti sunet. Poti tu sa pui si tuburi criogenate pe Marte, ca ala poate cat poate. Faptul ca la orice schimbare de lampa se schimba si nuante in sunet, e ceva normal, dar din Dacia Logan nu poti scoate Mercedes chit ca-i schimbi cauciucurile.

Daca tu esti multumit de sunet asa cum este, asta e important. Insa din punctul meu de vedere frecarea lampilor in cazul asta e aproape inutila si o pierdere de timp si bani.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
viobio
Posts: 38
Joined: 18 Aug 2014, 10:31
Location: Bucuresti

Re: Amplificatoare pe tuburi

Post by viobio »

momolo, am o rugăminte,poți șterge contul meu de pe acest forum?
Vreau sa ma retrag de pe acest forum, pt ca oricum nu am nimic de spus, dacă ștergi contul nu o sa mai pot primi nici mesaje private,nu vreau sa am contul activ și sa nu le raspund celor care trimit mesaje,nu e civilizat
Dacă se poate.....mulțumesc anticipat.
Nu exista cel mai bun,exista doar ce ne place noua
VIOTUBEAMP

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplificatoare pe tuburi

Post by momolo »

Sfatul meu, citeste Regulamentul. Nimeni nu te obliga sa postezi aici si daca totusi o faci, e bine sa fi informat.

PS - acum iti scriu din Insulele Seychelles. Tocmai ce am mancat varcolaci rosii de mare in sos de piropopircanitza (am pozat farfuria, o s-o postez si pe facebook. Nu a ajuns niciodata un tzaran ca mine sa mance asa ceva!). Ma pregatesc sa plec spre expozitia de papagali exotici si papagali fara pene. Cand ajung acolo o sa va relatez in direct! Dupa aceea am bilet sa ma duc la apartamentele mele din Londra si Hong Kong, sa platesc femeile de serviciu dupa care ma intorc in Romania sa-mi spal cele patru SUV-uri! Daca vrei poze de la cina de diseara (icre de nisetru indian in zeama de karakuda cu vin din 1877) iti trimit mai pe seara!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
viobio
Posts: 38
Joined: 18 Aug 2014, 10:31
Location: Bucuresti

Re: Amplificatoare pe tuburi

Post by viobio »

gata, s-a rezolvat cererea eliminarii definitive
Nu exista cel mai bun,exista doar ce ne place noua
VIOTUBEAMP

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Amplificatoare pe tuburi

Post by remoteviewer1 »

porto o intrebare(ok, poate mai multe) daca imi permiti, nu sunt puse pentru a porni un flame. Cum ai ajuns la acest model, ce te-a determinat sa il alegi, ce alte optiuni ai mai studiat/audiat si ce te deranja la vechiul amplificator pe care il aveai si eventual "cel nou" face mai bine? Repet, e o intrebare sincera fara lucruri ascunse in spate.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Amplificatoare pe tuburi

Post by porto »

Amp[lificatorul asta eu l-am luat in 2013 cand am fost la show-ul audio la Toronto si atunci pe niste boxe Reference 3A m-i s-a parut ca suna bine si am convins-o pe mamutza mea sa mi-l ia.
Ajuns acasa cu boxe de abia cumparate Tannoy Kensington SE nu a sunat bine ci a fost un sunet zbieracios si am intrat in panica...dar prietenul mau Cristi care se ocupa de ani de zile cu cumparatul si vandutul sculeleor mi-a zis sa ma radbare....s-a adeverit ca ce a zis el asa a fost adica boxele Tannoy s-au rodat in timp cca un an de zile si sunetul a devenit mult diferit adica s-a apropiat de ce am vrut eu din sunet.
Acum de ceva timp am inceput sa-i schimb tuburile pentru ca se apropie de sf. vietii lor ca tuburi si am vrut sa schimb un pic directia si am luat ca si 6922 aceleasi tuburi si anume 6922 amperex PQ iar ca si 6sn7 am pus 1578 Melz si am vazut ca sunetul s-a schimbat si cred eu ca spre bine adica zgomotul de fond a scazut foarte audibil dar parca sunt la sunet un pic mai reci ca ce am avut eu inainte si anume RCA 5692.
Deocamdata vazand evolutia dupa cca 40 h sunt multumit.
Acum imi frec mintea la ce tuburi kt88 ar fi mai bune...
TOTUSI CE AM OBSERVAT ESTE CA CEL MAI IMPORTANT ESTE DISCUL SI ANUME CUM A FOST INREGISTRAT si asta face cea mai mare diferenta...si cele de la EMI ASD HMV in majoritate suna de jale...jale mare !

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: Amplificatoare pe tuburi

Post by porto »

Am luat in sfarsit si tuburi kt88 si anume

http://www.thetubestore.com/Tubes/KT88- ... eries-KT88" onclick="window.open(this.href);return false;

Si ce am observat dupa numai trei ore de rodaj este ca

- basul este mai prezent
- vocea este mai calda
-inaltele si- au mai pierdut un pic din prezenta
- o imagine mai focusata
- traful cel mai mare din amplif se incalzeste mai tare decat inainte
- senzatia de mai bine a fost perceputa de la primele acorduri ascultate dupa ce am inlocuit vechile lampi
Asa ca o paranteza am ascultat Shostacovitch simfonia 4 cu Kondrasin dirijor ( imi plac poate cel mai mult dirijorii rusi ) un disc de la EMI scos in 71 dupa o inregistrare din '62.
Vechile lampi erau bune dar ce am pus avum mi se par si mai bune si cea mai mare senzatie per total este senzatia de prezenta care este mai mare decat inainte.

Post Reply