Festivalul George Enescu

CD, vinil, concerte
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - editia 2015

Post by momolo »

(Mi-am ramas dator cu ultimele patru comentarii la Festival. Nu am avut timp si cand am avut, nu am avut chef si nici inspiratie. Dar e foarte bine de tinut un jurnal, poate recitesc peste ani si imi aduc mai bine aminte)

Comentariu de final de Festival:

Sa incep cu ROYAL LIVERPOOL PHILHARMONIC ORCHESTRA dirijata de VASILY PETRENKO.

Primul concert a fost foarte frumos exceptand partea cu Alexandru Tomescu la vioara care nu-mi place oricat m-as stradui. In opinia mea omul asta nu are pic de suflet si nici muzicalitate, as putea spune ca-mi pare mai degraba un sportiv de aerobic la vioara.

Nu mi s-a parut ca a cantat gresit Glazunov dar nici ok. Si-a ales o piesa extrem de complicata, ca bucatarul ucenic care incepe cu sufleul frantzuzesc. O stiam pe dinafara interpretata de Jascha Heifetz considerat de mine cel mai mare violonist al tuturor timpurilor. Cand o ai in cap astfel.... e cam greu de ascultat Tomescu! Si nici vioara lui nu-mi place cum suna (dar sa tinem cont, vioara suna in functie de mainile care o tin).

Inceputul, Respigni, doar orchestra engleza, a fost dragut dar nu m-a dat pe spate. Totusi filarmonica din Liverpool mi se pare foarte buna, dar la prima piesa erau intr-un efectiv redus.

Dupa pauza primului spectacol a fost Rachmaninov, Simfonia nr. 1. Minunat! Mi-a placut foarte mult aceasta orchestra cu tanarul si simpaticul dirijor rus!

Ca timbru, opinia mea, orchestra asta suna viu, optimist, acutele sunt curate, echilibrul tonal mi se pare bun, transmite buna dispozitie si viata. Stand foarte aproape am putut observa multe lucruri.
Mi s-au parut (la vedere) mai saracuti ca dotare, am avut senzatia de orchestra saraca in comparatie cu celelalte venite anul asta la Festival. Partea de bas (tobe, timpane, etc) mi s-a parut slabuta ca dotare tehnica insa toti isi fac treaba excelent sub bagheta simpaticului si optimistului rus.

Am remarcat in mod special prim-violonistul, un tip urias, cu burta, inalt. Vioara lui suna de vreo zece ori mai bine decat Stradivariusul lui Tomescu! In ambele spectacole l-am remarcat ca cel mai bun prim-violonist din intreg Festivalul! Omul ca infatisare pare desprins dintr-un film cu Harry Potter. Se vede si in foto. Am stat la cativa metri si m-a rupt la suflet cum a putut canta! Mi s-a parut nedrept la recitalul lui Tomescu, omul asta stand alaturi, pe scaun, in orchestra, facea vioara lui sa cante superb, sa tremure, sa vorbeasca, pe cand Stradivariusul lui Tomescu parea o drujba care toaleteaza copacii din sectorul 3.

La al doilea spectacol ROYAL LIVERPOOL PHILHARMONIC ORCHESTRA dirijata de VASILY PETRENKO a urmat un machedon la pian, nu stiam de el. Era chiar ziua lui de nastere, ne-a zis, a invatat cateva cuvinte romanesti pe care le-a spus bine, a amuzat sala si a avut o prezenta foarte placuta. Dar nu mi s-a parut interpretarea lui Rachmaninov din cale afara de buna. Cam mediocru, pe alocuri insa a avut si accente interesante. Pianistul are o infatisare placuta, semana cu un actor englez cunoscut, are un look de anii 1930. Orchestra l-a acompaniat exceptional, s-au inteles aparent bine.

Spectacolul a fost prezentat ambasadorul UK si daca tin minte unul de-al nostru din diplomatie. Discursul ambasadorului britanic a fost in romaneste, dovada de respect chiar daca s-a chinuit destul de mult sa citeasca in limba noastra.

Dupa pauza celui de al doilea spectacol a urmat o piesa extrem de grea, simfonia nr.3 de George Enescu. Aceasta piesa a fost intepretata la editia din 2013 de LONDON PHILHARMONIC ORCHESTRA dirijata de faimosul Vladimir Jurowski si la vremea aia am scris aici pe forum si mi-a ramas in memorie ca cea mai fantastica, superba, incredibila piesa muzicala din intreaga editie 2013 a Festivalului Enescu. De atunci Jurowsky a introdus in repertoriul londonez Enescu si a avut succes incat banuiala mea e ca anul asta a fost un fel de "competitie" nedeclarata in care Vasily Petrenko si Liverpool Philharmonic a vrut sa demonstreze ca pot si ei.

Ei bine, a fost frumos, nu am remarcat chestii nelalocul lor dar nu se compara cu interpretarea lui Jurowsky si London Philharmonic.
Defapt versiunea dirijata de Petrenko a fost foarte diferita. A avut o maniera cumva vesela, optimista, zglobie, plina de viata. Pe cand Jurowsky a abordat-o dramatic, maret, monumental. Diferenta intre ei este totusi foarte mare, Jurowsky a reusit sa redea impecabil (am ramas cu gura cascata la vremea aia!) elementele din muzica nationala romaneasca pe care Enescu le-a introdus in opera lui pe cand Petrenko in cel mai bun caz a introdus elemente de.... balet rusesc :) Interpretarea Liverpool a fost frumoasa si interesanta dar nu a adus nici macar pe departe cu ceea cred eu ca inseamna Enescu.

Si acum trec la faimoasa si uriasa orchestra ROYAL CONCERTGEBOUW ORCHESTRA AMSTERDAM dirijata de nu mai putin faimosul Andris Nelsons.

La primul spectacol de sambata 19 septembrie 2015 am ajuns abia la pauza (si poate bine am facut!). Asa ca nu am ascultat decat Șostakovici, Simfonia nr. 7 "Leningrad".

La primele acorduri ale olandezilor am ramas efectiv cu gura cascata! Cred ca nu am vazut la editia de anul asta o orchestra mai mare ca asta (formatul lor la Simfonia 7 a fost maxim, dupa aceea la orice au interpretat au fost mai putini).

Soundul filarmonicii din Amsterdam este pur si simplu incredibil! Rar mi-a fost dat sa aud asa ceva! Si nu am fost singurul. Am avut langa mine oameni din domeniul muzicii, ziaristi si pasionati, toti am fost de acord ca armonia, bogatia sunetului, polifonia, timbrul acestei orchestre sunt cum rar am auzit vreunul vreodata!

Ca sound nu am nici un dubiu, este de departe orchestra cea mai senzationala ascultata la editia de anul asta.... si poate din toate editiile ascultate acolo in Sala Palatului dealungul anilor. Efectiv, nu glumesc, eram cu gura cascata, nu-mi venea sa cred ce aud!

Cat priveste interpretarea piesei "Leningrad" a lui Șostakovici, rar sau niciodata nu am auzit asa ceva! A fost una din cele mai zdrobitoare piese ascultate la Festival!
Langa mine un specialist in muzica clasica a avut ceva de comentat la urma, i s-a parut ca tempoul a fost prea lent la ultimele doua parti. Eu nu mi-am dat seama. Dar asta e stilul lui Andris Nelsons si pot sa va spun ca din ceea ce am auzit acum pe viu, cred ca orice dirijeaza omul acesta imi place. Pur si simplu stilul lui imi place, punct! Desi nu e conventional si poate la unele piese abordeaza ciudat. Mi se pare mare maestru in special la pasajele lente si pianissiomo. E foarte delicat si reuseste sa imprime multa emotie. Oricum, e un dirijor care munceste, se agita, traieste muzica, e una cu aceasta mare orchestra care este fabuloasa! Practic acolo toti sunt la fel de buni. Unii mai buni ca altii.

De exemplu, la simfonia 7 "Leningrad" o mare parte au avut-o suflatorii de mijloc (oboi, flaut, fagot, etc). Au fost senzationali, nu am auzit suflatori atat de buni la aceasta editie! Aprecierea celor care sunt in domeniu muzical a fost aceeasi, la superlativ! Dar si sectiunea de percutie a fost zdrobitoare! Defapt nu am cuvinte sa descriu!

Spectacolul s-a terminat cu poate cele mai lungi si intense aplauze din intreaga editie.

Apoi duminica a urmat tot ROYAL CONCERTGEBOUW ORCHESTRA AMSTERDAM cu Andris Nelsons dar cu un repertoriu mai comestibil la publicul larg.

Simfonia a doua de Brahms, o piesa extrem de frumoasa a fost interpretata frumos, muzical, emotional, stilul lui Nelsons. Mi-a placut foarte mult dar parca nu s-a comparat cu seara precedenta, parca nu aveau acelasi chef, parca erau putin obositi. Dirijorul nu, el pare neobosit, curg apele pe el la urma.

Dupa pauza a urmat Rapsodia a doua de Enescu, o piesa pe care o cunoaste tot poporul, doar era semnalul postului de Radio Romania Libera inainte de 1989.
Au cantat-o vai de capul lor. Era si normal sa nu inteleaga nimic, exista prea multe elemente de muzica populara romaneasca, o muzica complet originala in comparatie cu celalte popoare si culturi. Cine nu stie muzica traditionala romaneasca, nu are cum canta Rapsodia. Trebuie o anume cultura si anume studiu in spate sa o poti intelege si intepreta corect. Nu ajunge partitura.

Dar a fost dragut si publicul i-a aplaudat, remarcabila stradania lor deoarece piesa implica abordari tehnice foarte dificile conform partiturii.

Apoi a urmat ultima piesa programata, Ravel – „Daphnis şi Chloé“ Suita nr. 2. Asta a fost suprema, mai ales pentru stilul lui Nelsons, i se potriveste manusa! Nu am cuvinte de lauda! Parca era holograma unui basm! Aplauzele au fost fara sfarsit!

Au dat un bis si gata, s-a terminat Festivalul 2015 !

CONCLUZII:

Editia de anul acesta a fost cea mai slaba din ultimele 4 editii. Atat ca prezenta, atat ca interpretari dar si ca repertoriu ales dupa parerea mea nu foarte inspirat avand in vedere ca mare parte din public nu este foarte avizat in muzica clasica. Acei "impatimiti" hard core sunt totusi putintei, cam cat ar intra in vreo doua treimi de Ateneu.

Organizarea a fost proasta. Rusine organizatorilor ca nu au fost in stare sa remedieze probleme stupide care treneaza de ani si ani de zile!

De exemplu, pocnetul scos de grupul de boxe (de nunta si botez) atarnate in dreapta. Pocneau la fel si acum doua editii! Pocnetul este aleatoriu, se poate ca un spectacol sa nu bubuie deloc sau o data incet dar in alte cazuri a traznit de mai multe ori.

Acum la urma, in ultimul spectacol, spre sfarsit s-a produs si dezastrul final - grupul de boxe manelare au tras un zgomot infernal si lung de secunde bune, toata sala s-a speriat, orchestra era in timpul interpretarii, cu greu au trecut mai departe. Probabil a fost Dorel care a apasat pe un buton, cine a fost in sala stie! E rusine mare in fatza strainilor veniti la festival. Mai ales ca problema e atat de veche! Nu au fost ei in stare sa repare amplificatoarele alea de 6 ani ?! Numai la noi se poate asa ceva! Mai ales ca la ultimele doua editii, 2011 si 2013 a deranjat constant orchestre mari!

Alta chestiune - in parculetul ala amarat din fatza Salii Palatului nu a fost nimeni in stare sa planteze niste banci! Totul e ramas identic din perioada comunista, inafara sa ude iarba cateodata, altceva nimeni nu a facut. Si scarile salii sunt ciobite, iti poti rupe piciorul, e vai de ea de constructie lasata in paragina! Noroc de faptul ca in anii 60 se construia serios si cu materiale bune, daca era o constructie din asta noua cu polistiren, pvc, table, etc, se ducea praf in zece ani.

Pai ce sa ne mai miram cand vedem chiar in timpul spectacolului cum Primarul Capitalei este arestat cu spaga in buzunar ca ultimul gainar ?!?!! (ceea ce si este).

Alta parere - daca cu adevarat domnul Holender renunta anul asta sa mai organizeze urmatoare editie, eu cred ca se va alege praful. Datorita lui am avut ce am avut. Deocamdata a anuntat oficial si ferm ca pentru el a fost ultima oara.

Ok, ar fi multe de spus dar inchei cu propriul clasament (stiind ca nu se fac clasamente in domeniul asta ...)

- pe locul 1 ROYAL CONCERTGEBOUW ORCHESTRA AMSTERDAM cu Andris Nelsons cu piesa lui Șostakovici – Simfonia nr. 7 în Do Major op.60 „Leningrad“

- pe locul 2 (desi as pune la egalitate) BAYERISCHES STAATSORCHESTER dirijata de CONSTANTINOS CARYDIS cu Șostakovici – Simfonia nr. 5 în re minor op. 47. A fost ceva vrajit si ireal! Unul din momentele in care ne putem da seama ce inseamna cu adevarat muzica clasica!

- pe locul 3 - ISRAEL PHILHARMONIC ORCHESTRA, dirijor: ZUBIN MEHTA - cu orice au interpretat. Imi par o orchestra si un dirijor capabili sa intepreteze la cote maxime absolut orice piesa muzicala!

- pe locul 4 - STAATSKAPELLE DRESDEN, dirijor: CHRISTIAN THIELEMANN - mie imi plac orchestrele provenite din fostele RDG-iste, mai ales Dresda si Leipzig. Nu sunt o filarmonica in stare de a interpreta orice dar au stilul lor unic si extraordinar. Imi plac mult in intepretarea compozitorilor germani.

- pe locul 5 - THE KING’S CONSORT – Orchestră şi cor - dirijor: ROBERT KING plus grupul cantareti de opera. Sunt absolut incantatori! Calitate de top, calitate englezeasca autentica!

- pe locul 6 - SANKT PETERSBURG PHILHARMONIC ORCHESTRA, dirijor: YURI TEMIRKANOV cu - Rimsky – Korsakov– Suita simfonică op. 35 „Sheherazade“ - desi cam neseriosi si pusi pe glume, au scos-o frumos la capat! Este adevarat, si piesa e una dintre cele mai frumoase! Rusii astia au o muzicalitate a lor aparte, unica.

Si un premiu pentru cea mai proasta orchestra nu numai de la editia asta dar de la toate la cate am fost - SAN FRANCISCO SYMPHONY, dirijor: MICHAEL TILSON THOMAS - au fost jalnici! Nu mi-a venit sa cred ce au facut din bietul Mahler!

Ok, s-a mai dus o editie!.... (si e posibil sa fie ultima de nivelul asta de top pe care noi nu-l merita deloc!)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Festivalul George Enescu - editia 2015

Post by SOLO »

Am urmarit pe tvr2 concertele. Datorita forumistilor care au postat impresii personale si imagini, parca am simtit putin acea atmosfera descrisa pe forum.
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - editia 2015

Post by momolo »

Trebuia sa mentionez si recitalul pianistului Murray Perahia pe care l-am vazut live doar ultima parte in Ateneu ....pana au inceput subwooferele din Piata Palatului sa bubuie.
Omul asta cand pune mana pe un pian face vraji! Inregistrari cu el am multe, superbe, dar in real live (am reusit sa-l ascult la 2 concerte datorita Festivalului Enescu) este ceva absolut iesit din comun!

Un concert la care nu am fost dar l-am vazut pe TVR HD in reluare (si am relatarea exileranta de la fatza locului din partea unor oameni care se pricep bine in domeniu, au fost rapusi!), a fost:
MARŢI 15.09 17:00 - ATENEUL ROMÂN - MONTE CARLO PHILHARMONIC - Dirijor: GIANLUIGI GELMETTI - Solist: DAVID GARRETT – vioară
Program:
Enescu – Balada pentru vioară şi orchestră (1895)
Bruch – Concertul pentru vioară şi orchestră în sol minor op. 26
Ravel – Alborada del gracioso
Ravel – Pavană pentru o infantă defunctă
Ravel – Bolero

Garrett canta bine din punctul meu de vedere, mi s-a parut foarte bun.
Dar orchestra din Monte Carlo cu dirijorul Gianluigi Gelmetti la piesele de Ravel mi s-au parut FANTASTICI ! Nu stiu daca vreodata am ascultat un Ravel atat de superb! Toti instrumentistii mi s-au parut speciali, la piesa "Bolero" practic e solo dupa solo de diverse instrumente de suflat, daca o zbarceste unul s-a dus tot. Nu cred ca am auzit un "Bolero" mai frumos, mai perfect, mai senzational!!!! Iar TVR asa cum am mai scris, a transmis superb, atat ca sunet cat si imagine. La spectacolul asta le-a placut lor de o flautista din Monte Carlo si o tot filmau de zor. Insa merita, este superba!
Gianluigi Gelmetti este nu numai dirijor dar si compozitor. A fost din cate stiu si elevul lui Celibidache. Oricum, modul in care a dirijat Ravel m-a facut praf!

Asta fiind la TV, dar totusi TVR HD cu imagine si sunet foarte bune!

La final mai trebuie sa spun, felicitari pentru oamenii din TVR ! Au transmis superb! Si sunt un cusurgiu, mai ales in problemele astea, nu as lauda orice!
M-am tot gandit, ce se face cu toate aceste inregistrari grozave ?! La un moment dat fiind la Ateneu impreuna cu un amic audiofil, acesta se intalneste cu o tipa care lucreaza in TVR. Ea a venit aproape la toate concertele fiind partial cu munca (face poze), partial din pasiune. Am intrebat-o si mi-a zis, din cate stie ea, inregistrarile se pastreaza vreo 2 ani dupa care nu se stie ce se face cu ele. Ca sa fie vandute ca inregistrari nu stia cum este cu drepturile de autor, probabil nu se poate plati asa ceva.
Nemultumitor a fost modul cum a transmis TVR-ul in grila de programe. Prea putine au fost in direct, le-au dat cam aiurea, au alocat prea putin timp.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - editia 2015

Post by momolo »

FOTOGALERIE Istoria Festivalului George Enescu, partea a III-a: Tranzitia catre democratie si un nou mileniu
http://economie.hotnews.ro/stiri-enel-2 ... ileniu.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Festivalul George Enescu - editia 2015

Post by Kostas »

Mi-a placut orchestra din Liverpool in prima seara - posibil ca percutia sa nu fi fost a lor , sa fie imprumutata din surse locale. Din ce stiu eu dirijorul rus i-a readus pe fagasul muzicii clasice fara compromisuri, orchestra se invatase cu concerte semisimfonice impreuna cu celebritati de rock, stimabile in felul lor, orchestra interpreta si slagare, etc. iar Petrenko i-a luat de guler si pus la munca serioasa. Altfel orchestra e celebra a stat ani de zile sub bagheta lui Berstein, americanii considerand-o ,,our orchestra''.

Clasamente nu se fac intre orchestre , din acest motiv nu sunt nici concursuri. Un clasament eventual poate evidentia o situatie de moment, iar concursurile pentru interpreti au un grad inalt de subiectivitate.
Orchestrei din Los Angeles ii doresc sa fie apreciata si sa aiba succes , la Bucuresti pareau obositi iar dirijorul a inteles altceva din Mahler decat ce intelegem noiinmod obisnuit - adica ce ne-a transmis ca viziune dirijorala Karl Bohm si cei care l-au urmat.
Oricum nu are legatura orchestra cu politica americana cu care suntem sau nu de acord.
Nu pot fi toate editiile festivalului la fel de bune, e greu de facut un festival si uneori sti cu un an inainte ca urmatoarea editie nu o sa fie la fel de buna ca altele. Nu ai cum sa prinzi tot cei mai bun intr- un festival sau iti iese odata dar nu in permanenta. Festivalul Enescu este o institutie permanenta, acum va incepe pregatirea concursului de anul viitor si a festivalului de peste doi ani. E o nebunie intreaga sa faci asa un festival - mai ales cu un buget echivalent cu un km de autostrada.
Foarte profesioniste si transmisiile radio, multumim Radio Romania Muzical, cu o documentare foarte buna asupra artistilor,interviuri, piese de referinta din discografia interpretilor si bunenteles transmisii de buna calitate.
Un mare omagiu lui Ioan Holender pentru munca sa de peste un deceniu pentru Festivalul Enescu. Mai are si alte proiecte precum Timisoaracapitala culturala europeana, promovarea tinerelor talente romanesti, etc. A dat dovada de o mare noblete punand umarul la constructia festivalului, intr-o pozitie inferioara si riscanta fata de cea de director al Operei din Viena, refuzand alte proiecte prestigioase, asta dupa ce statul roman comunist i-a confiscat fabrica tatalui sau, pe el l-a dat afara din facultate si l-a facut muncitor necalificat.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - editia 2015

Post by brighty »

A ajuns cineva la Janine Jansen, pe 19 septembrie? As fi curios sa imi impartasiti opinii, fie si ale prietenilor ori cunostintelor voastre care au vazut-o si ascultat-o sambata trecuta... Pe net nu gasesc nici urma de videoclip de la recitalul ei... Sunt cateva cronici, e drept, dar parca prefer opiniile "neoficiale".

A fost, intr-adevar, daca nu neaparat cea mai "stravezie" editie a Festivalului, ca nu e frumos sa ne exprimam asa :lol: , atunci cu siguranta una dintre cele mai slab mediatizate si lipsite de interes. Ne-a cazut "cadou" pe cap si puzderia de turisti straini, care au pus mana pe bilete Dumnezeu stie cum, iar raceala si snobismul astora s-a resimtit din plin, inclusiv de la televizor; aplauzele au fost mai mult de forma, nu s-au mai auzit strigate de entuziasm la final, ca altadata, care sa umple de multumire sufletele interpretilor...

Sa speram la o editie mai buna peste doi ani, cu cateva dintre neajunsuri rezolvate macar partial (orasul in straie de sarbatoare, curatenie bec in arealul salilor de concerte si cateva imbunatatiri la Sala Palatului, inclusiv la celebrul grup de boxe pocnitoare care s-au auzit groaznic inclusiv la calculator, unde am urmarit eu, in ultima seara, incat mi-a stat inima, gandindu-ma daca nu cumva orchestra va fi grav deranjata de acest incident...)

P.S. Sper sa nu ne pomenim cu Medelin Voicu, vesnicul "invartit" al tranzitiei, drept "urmas" al marelui Holender la sefia Festivalului!... :twisted: :mrgreen:

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Festivalul George Enescu - editia 2015

Post by Kostas »

Ecouri ale demisiei lui Holender

http://www.stelian-tanase.ro/rusine-romaneasca/" onclick="window.open(this.href);return false;
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - editia 2015

Post by momolo »

citez din articol:
Dar vreau să amintesc aici altceva. Ion Holender a spus – cea mai mare amărăciune a sa la plecare este că nu a reușit să convingă niciunul dintre liderii politici români să construiască la București o sală de concerte adevărată. Adaug eu – Sala Palatului e o sală de congrese construită la mijlocul anilor 60 de Gheorghiu Dej pentru partid. Sala nu are nicio acustică, nu are instalațiile necesare pentru concerte. Azi e delabrată, murdară, invechită. Este o rușine să aduci artiști de rang mondial să cînte pe o asemenea scenă de lumea a treia. Este o rușine să primești spectatorii în asemenea condiții în Europa 2015. În 2003 cind a inceput colaborarea cu Ion Holender i s-a promis repetat că se a contrui o nouă sală de concerte, adecvată, modernă etc. Spunea în discursul amintit că a vorbit de nenumărate ori cu toți președinții de atunci încoace, cu toți premierii, cu mulți miniștri. Si că toți i-au promis, dar totul a rămas la vorbe. Aici e geniul nostru național. La promisiuni nu ne întrece nimeni. Să îi amintim pe cei care s-au perindat la Palatul Cotroceni și Palatul Victoria. Ion Iliescu, Traian Băsescu, Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc, Victor Ponta. Miniștrii culturii nu îi mai amintesc, sunt prea multi și insignifianți.

STELIAN TĂNASE

Am fost la mare parte din spectacolele de anul acesta. In sala i-am vazut foarte des pe, Adrian Nastase cu sotia, de cele mai multe ori Ion Iliescu langa el, de cateva ori a fost si Ponta, l-am vazut si pe Geoana, am vazut mai multi politicieni de la PNL (exemplu, Radu F. Alexandru care este nelipsit la toate editiile, Valeriu Stoica, etc), diversi ministrii din guvernul actual.
Am fost la peste 90% din spectacole la toate ultimele 4 editii ale Festivalului. Anul acesta prezenta politicienilor a fost in mod evident mult mai mare decat la editiile precedente.
Nu mi s-a parut sa-i crape vreunuia obrazul pentru ca sala arata ca un staul, instalatia de amplificare pocneste aleatoriu de peste 6 ani (iar la ultimul spectacol au facut-o lata cei cu amplificarea!), decorurile sunt aceleasi ca in 2013, ba poate si mai oropsite, pe scaunele alea te doare noada si nu-ti gasesti locul, parcul din fatza e cum a ramas din vremea lui Ceausescu si nu s-a gasit nimeni sa-i puna macar cateva banci, treptele sunt ciobite toate, totul e o ruina comunista exploatata pana la epuizare.
La unul din spectacolele de inceput, intr-o seara la evacuare o femeie a cazut pe scarile de marmura cu capul zdrobit. Era sange, femeia intinsa fara simtire inconjurata de paramedici si "bodyguarzi", probabil alunecase pe marmura si a nimerit direct cu capul in piatra. Cand ieseam de abia veneau doua salvari, una privata si una de stat de la Smurd.

Faptul ca in anul 2015 nu exista nici o facilitate pentru invalizi e chiar ilegal la ora asta. Ar fi obligatoriu dupa legislatie. Dar nici in cazul asta nu s-a facut nimic (de exemplu rampe).

Toti acesti politici cu obrazul foarte gros au venit sa fie vazuti de publicul alfabetizat, minoritar. Dar anul asta noutate, publicul asta imputinat, cam o treime spre jumatate din sala plina cu straini, astia inerti asa cum am povestit mai sus. La editiile trecute ii huiduia publicul, acum cu strainii astia nu a mai avut cine.

Dar le dau o solutie! :lol: Sa-l cheme pe Negoita, adica Baronul Grand Rin Hotel de Sector 3 s-o imbrace in polistiren, sa-i traga termopane Gealan (calitatea a-3-a) la fatada si s-o inconjoare cu borduri rosii din beton armat! :lol:
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Festivalul George Enescu - editia 2015

Post by Kostas »

impresii de la Festivalul George Enescu

http://www.ziarulmetropolis.ro/festival ... -tablouri/" onclick="window.open(this.href);return false;
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - editia 2015

Post by brighty »

Ministerul Culturii i-a numit pe dirijorii Zubin Mehta si Vladimir Jurowski la conducerea artistica a Festivalului Enescu, editia 2017 :!:

http://www.romania-muzical.ro/articol/m ... 74031/17/1" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu - editia 2015

Post by momolo »

brighty wrote:Ministerul Culturii i-a numit pe dirijorii Zubin Mehta si Vladimir Jurowski la conducerea artistica a Festivalului Enescu, editia 2017
este minunat! Zubin Mehta e "de al casei", a venit prima oara in Romania in anii 60 iar Jurowski este efectiv genial. Insa sunt onorifici, nu vor organiza ei. Cel mult vor interveni sa-i cheme pe cei mai mari artisti ai lumii (un telefon, doua).... daca au timp si pentru asta! Am vaga senzatie ca timpul lor (liber, pentru asa ceva) este zero. Si astfel conteaza totusi cine organizeaza si conduce efectiv festivalul.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Festivalul George Enescu - editia 2015

Post by Kostas »

Mehta merita ca un omagiu acest titlu, deoarece a fost si la primele editii ale Festivalului Enescu.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

TVR a "ratat" transmiterea Festivalului Enescu în favoarea Trinitas - șeful Comisei de Cultură din Cameră. Președintele Festivalului confirmă: TVR a cerut bani / Trinitas oferă condiții mai bune
https://economie.hotnews.ro/stiri-media ... initas.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

bibanu
Posts: 54
Joined: 02 Nov 2017, 09:39
Location: Otopeni

Re: Festivalul George Enescu

Post by bibanu »

momolo wrote:
TVR a "ratat" transmiterea Festivalului Enescu în favoarea Trinitas - șeful Comisei de Cultură din Cameră. Președintele Festivalului confirmă: TVR a cerut bani / Trinitas oferă condiții mai bune
https://economie.hotnews.ro/stiri-media ... initas.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Niste imbecili , cum să ceri bani pentru transmisiuni ? Pai televiziunile platesc ca să poată transmite un eveniment , nu invers .
Fiind un eveniment national , se putea face o înțelegere foarte amiabilă intre organizatorul festivalului si TVR .
In plus , dacă TVR lua moca festivalul ..... câștiga si bani din reclame , reclame care ar fi fost scumpe , datorită audienței mari .
Așa ca Trinitas și popimea vor baga ceva mălai in sacoșă .

Post Reply