ISTORIE

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: ISTORIE

Post by johndoe21ro »

Presupus alfabet dacic descifrat intr-o carte cu scriere secreta pastrata la
Budapesta. Interpretarea a starnit furtuna in mediul academic din Romania


http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/pr ... ml?ref=yfp" onclick="window.open(this.href);return false;
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ISTORIE

Post by momolo »

Mormântul reginei egiptene Nefertiti a fost în sfârşit descoperit, susţine un arheolog britanic, potrivit căruia acesta s-ar afla în spatele camerei funerare a faraonului Tutankhamon, despre care se spune că ar fi fost fiul ei, informează dailymail.co.uk.
http://www.gandul.info/magazin/un-arheo ... i-14671657" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ISTORIE

Post by momolo »

Pentru cei care ofteaza dupa Ceausescu lectura stenogramelor din 17 dec. 1989 este obligatorie! As fi copiat textul aici daca pagina de web ar fi permis pastrarea formatarii. Merita sa cititi daca mai aveati cumva o indoiala ca Ceausescu a fost un criminal impreuna cu javra de Leana, amandoi fiind singurii care sustineau sa fie impuscati oamenii in strada cu munitie de razboi. Din stenograma se intelege clar ca Ceausescu a incercat mai intai prin convorbiri (telefonice) directe sa-si faca subalternii (ministrii apararii, internelor, diversi generali si tovarasi) sa ia decizia inarmarii cu munitie de razboi a trupelor militare, de securitate, de militie si chiar apararii civile. Insa toti subalternii lui s-au facut ca fac si au tras de timp scotand doar aiurea cateva trupe neinarmate pe strazi iar armata din zona Timisoarei a marsaluit aiurea de la est la vest, desi Ceausescu le spusese clar sa bage armata cu munitie de razboi in centrul Timisoarei si sa traga in "declasati", vorba lu'Leana, "sa nu se mai scoale de jos!" si in 2 ore sa termine cu rascoala.

Insa subalternii lor, adica slugile lor i-au aburit si s-au prefacut ca nu inteleg fiind si lipsa unor documente oficiale semnate clar de Ceausescu (care, viclean cum era, nu voia bineninteles sa semneze clar ceva care ducea la impuscarea populatiei. Ca orice bolsevic, idem cu Ion Iliescu mai tarziu, nu voia sa lase urme scrise, acte oficiale).

Practic Ceausescu facea spume in sedinta si repeta la infinit ca astia toti nu l-au ascultat si nu au executat ce el le-a cerut (verbal la telefon, noaptea din sfert in sfert de ora).

Insa problema a fost asa cum am spus, lipsa unor documente oficiale prin care cineva semna pentru raspunderea de a trage in populatie. Slugile lui nu au vrut sa-si asume raspunderea asta, mai ales ca simteau sfarsitul regimului dupa ce Romania ramasese ultimul bastion al stalinismului in Europa, un soi de Coree de Nord! .....Si nu pot sa nu ma enervez cand vad atatia prosti care plang dupa acest calau care-si pierduse mintile!

Ceausescu smecher si viclean pana la capat a pierdut un joc deja pierdut, intai a incercat sa-i determine pe astia ai lui (prin vorba doar) sa-si asume ei raspunderea impuscarii populatiei si nu a mai avut cu cine. Asta e adevarul!

Dupa aceasta sedinta s-a tras cu adevarat in populatie deoarece a trimis niste "caini" mai docili si pusi pe afirmare, asta in timp ce principalii subalterni au incercat s-o dea cotita si sa se pituleze pentru ca, fara indoiala, toti simteau sau stiau ca este sfarsitul Ceausestilor si nu voiau sa fie dupa aia trasi la raspundere.

De remarcat si ordinul dat personal de Ceausescu sa fie suspendata toata activitatea de turism, sa nu mai fie primiti turisti in R.S.R. inafara de cei din.... :D Coreea de Nord, China si Cuba, tari "fidele socialismului"; Romania careia rusii impreuna cu imperialistii ii pusesera gand rau (in mintea lui Ceausescu).

Ceausescu spunea, "munitie de razboi, tancuri in centru, sa se traga de avertisment si apoi la picioare, sa nu mai iasa nici unul din sediul partidului ocupat de elemente declasate" dupa care Leana spunea, "Sa nu se mai scoale nici unul de jos!", si toti in jur taceau si il aprobau cu minim de cuvinte si autocritica, un spectacol grotesc al unui "Hitler" de Romania in ultima sedinta oficiala!

In concluzie, chiar una clara, cei doi Ceausescu au ordonat sa se traga cu munitie de razboi in populatie ("elemente declasate, golani, spioni",etc) iar subalternii nu i-au ascultat, s-au prefacut ca fac. Pana la urma s-a tras, insa numarul victimelor, un numar relativ redus (in comparatie cu ceea ce era posibil!) arata ca doar a fost fortata putin nota probabil de esalonul doi sau trei, "caini" pusi pe afirmare.

Cititi stenograma!

http://adevarul.ro/locale/iasi/ultimele ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;

PS - clasarea dosarului "revolutiei" mi se pare cumva fireasca. E naiv cine crede ca se poate dezvalui adevarul despre "revolutie"! Pe asta se bazeaza intreaga clasa politica din Romania! Cine crede ca astia isi vor taia singuri craca de sub picioare ?! Daca s-ar dezvalui marea minciuna, s-ar demonstra ilegitimitatea celor care au pus mana pe putere si apoi au jefuit tara in folosul lor direct sub pretextul capitalismului si democratiei. Toti cei actuali care trag sforile in tara asta se trag din fostul regim care doar a scapat de sotii Ceausescu si cativa acoliti prea vizibili.

In lovitura de stat denumita "revolutie" sunt implicate puteri straine care si-au dat mana sa-l elimine pe Ceausescu folosindu-se de orice, inclusiv tradarea celor apropiati de cuplul celor doi dictatori comunisti.

Rascolirea acestui caz ar insemna sa se ajunga la chestiuni foarte jenante pentru Rusia, USA, Ungaria si cine stie cate alte state implicate. Nu ar conveni nici unei mari puteri sa se dezvaluie cum defapt este facuta in secret politica de mare putere hotarand soarta unor state mici si zonele de influenta. Lamurirea dosarului "revolutiei" ar tulbura prea tare totul, i-ar afecta pe exact cei care detin puterea sau macar o parte din putere, ar arata ce se afla in culise in spatele teatrului de marionete la care ne uitam fascinati.

Daca poporul roman ar fi avut sange in instalatie (dar NU a avut!) si se rascula de capul lui asa cum au facut-o polonezii, cehii, ungurii si altii, poate nici nu existau atatea victime si nu era nevoie de o diversiune atat de sangeroasa.

Eu cred ca pe fondul inlaturarii lui Ceausescu prin actiuni conduse dinafara a existat si un razboi surd si camuflat intre cele doua blocuri, USA si URSS pe teritoriul Romaniei, un razboi subteran in care fiecare tabara a incercat (si reusit) sa-si impuna marionetele la putere in Romania.

Probabil a existat o intelegere prealabila intre URSS si USA pentru ca Romania si Bulgaria sa ramana sub influenta majoritara a URSS la schimb cu influenta occidentala la vest de Romania incepand cu Ungaria si Polonia.

Abia dupa caderea URSS, Romania a ramas de capul ei pierzandu-si stapanul dar ramanand cu regimul pro-sovietic al lui Ion Iliescu, cazut abia la 4 ani dupa destramarea URSS, o cadere destul de suspect de pasnica care probabil (avand in vedere ceea ce s-a intamplat dupa aia) a fost un aranjament, o cadere falsa, de fatada. Mereu am suspectat ca fostul Presedinte Constantinescu era o marioneta in mana Securitatii, un fost turnator, o "cartita". Si defapt s-a comportat ca atare, nu a reformat nimic, nu a schimbat nimic pe fond, ba mai rau, a dat prilej si timp liber fostilor comunisti din PCR sa ajunga noii feudali capitalisti ai Romaniei in mod aparent legal, cu pixul si stampila. Acestia nu se mai ocupau cu politica de fatada (la vedere fusesera scoase marionetele de rezerva, "taranisti si liberali", niste neica-nimeni trasi de sforicele invizibile), stateau o vreme in spate acumuland avere si putere finaciara (prin transferul proprietatii intregului popor si deci a nimanui in proprietatea lor personala) pe fondul unei mascarade de democratie la fel de gaunoasa si subreda ca aia din tarile arabe, totul presarat cu mineriade pentru a face diversiune si a distrage atentia prostimii.

Ceva tipic bolsevic este invrajbirea unei parti din populatie impotriva altei parti din populatie. Pe fondul acestui razboi intre romani, guzganii fosti bolsevici au furat linistiti averea intregului popor, deci a nimanui din punct de vedere "capitalist". Practic in toti acesti 26 de ani tot timpul o parte din populatie a fost in conflict cu alta parte din populatie. Asta e semnul ca am fost intotdeauna condusi de bolsevici si urmasii/odraslele lor. Dar si poporul a dat dovada de prostie si cand a avut prilejul sa scuture macar un pic lucrurile, majoritarii s-au comportat previzibil ca oile manate in staul.

In concluzie, rezolvarea misterului "revolutiei" din 1989 ar duce la prabusirea intregii sandramale din Romania. De aceea e dovada de naivitate sa credem ca ar fi posibil! Intre timp cu noua putere din Romania s-au incheiat pacte, aliante, contracte (de colonizare economica ca in Africa... sau mai rau!), asa ca nici vesticii nu ar mai fi interesati intr-o lamurire. De exemplu, toata lumea stie cum se faceau afacerile cu occidentali in anii 90, erau angajati numai fosti securisti, astia trageau sforile pe aici pentru strainii care venisera ca in colonia africana de curand cucerita.

De aceea, e paradoxal ca impuscatul Ceausescu a avut dreptate la proces in anumite privinte (chiar si numai in partea care nu a fost cenzurata) caci e o vorba din batrani, gura pacatosului adevar graieste.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ISTORIE

Post by momolo »

Povestea unui roman care ne-a fermecat copilăria. De ce a scris Radu Tudoran „Toate pânzele sus”
http://adevarul.ro/cultura/carti/povest ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
....
În aceeaşi perioadă, pentru a putea merge la mare, la Constanţa, zonă de frontieră, trebuiau depuse la miliţie acte de naştere, cetăţenie, studii, căsătorie, părinţi, cu poză tip, plus o cerere în care trebuia justificat motivul deplasării în zonă, iar noţiunea de «vacanţă la mare» nu era acceptată. Atât Radu, cât şi eu am căpătat câte o «Autorizaţie pentru accesul în zona de frontieră», eliberate de Ministerul Securităţii Statului, Direcţia Generală a Miliţiei, pe care încă le mai am.
....
...
„Totuşi... Astăzi, când nevoia de noi orizonturi se poate realiza oricând, cum să mai înţeleagă careva ce şi cât a însemnat «liberul» dat pentru o plimbare pe promenada Cazinoului cu faţada bătută în scânduri, în paralel cu doi grăniceri înarmaţi?! Dar bucuria căpătării dreptului de a sta chiar pe terasa lui, doar pentru a asculta sonoritatea ritmică a valurilor sparte de stâncile de sub terasă doar ca să priveşti îndelung marea şi cerul până când linia orizontului se îneca în înaltul cerului?... Doar pentru a pândi clipa în care din mare ţâşneşte globul strălucitor al Lunii pline?! Este un posibil exemplu de amintire frumoasă? Pentru mine, da.”
...
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ISTORIE

Post by momolo »

Secretele Revoluţiei din ’89, deconspirate de fostul şef al Securităţii, generalul Vlad, după 26 de ani de tăcere: „Nu am fost cooptat în FSN pentru că nu făceam parte din «Cupol㻓
Fostul şef al Securităţii din timpul evenimentelor din decembrie 1989, generalul Iulian Vlad, a făcut, joi, primele declaraţii publice, după 26 de ani, în legătură cu împrejurările în care a fost răsturnat regimul comunist. Acesta a spus că el şi generalul Guşe nu au fost cooptaţi în ceea ce s-a numit „Cupolă“, adică Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN).

Iulian Vlad (84 de ani) a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru evenimentele din decembrie 1989, din care a executat patru ani la Penitenciarul Jilava. Generalul a avut joi, 29 octombrie, prima ieşire publică, după 26 de ani de tăcere, în cadrul Conferinţei cu tema «1989 - Adevăr şi manipulare», organizată de Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. „Sunt profund emoţionat. Sunt emoţionat pentru că, după 26 de ani de tăcere impusă sau autoimpusă, iau pentru prima oară cuvântul în public, în afara depoziţiilor pe care le-am făcut în propriile mele procese, trei la număr, în urma cărora m-am ales cu o condamnare de 25 de ani de închisoare, din care am executat neîntrerupt patru ani, cei mai mulţi la închisoarea Jilava“, a spus generalul în rezervă. "Cei care au beneficiat de putere, de la primul şi până la ultimul, s-au pus de acord în prealabil" Iulian Vlad a explicat că nu a fost cooptat în CFSN pentru că, alături de generalul Guşe, nu făceau parte din noua grupare care a pus mâna pe putere după Revoluţie, grupare care a purtat diferite denumiri, printre care şi «Cupolă»: „Prin natura funcţiei pe care o aveam în decembrie 1989, am fost plasat în centrul sau în epicentrul evenimentelor de atunci. Sunt foarte multe date şi foarte importante. Nu suntem singurii depozitari ai adevărului şi poate că, aşa cum e omeneşte, fiecare, aflându-ne în anumite puncte şi în anumite poziţii, stăpânim mai bine adevărurile pe care le-am observat din acele poziţii în care ne aflam. Prin natura funcţiei, trebuia să cunosc ansamblul situaţiei şi trebuie s-o mărturisesc, cu modestia care se impune, că am cunoscut-o şi am stăpânit-o în cea mai mare măsură. Atât generalul Guşe - care, pentru memoria lui, cu toţii îi suntem datori, pentru că a fost un foarte bun patriot, un mare român - cât şi subsemnatul nu făceam parte din ceea ce se proteja şi, mai târziu, s-a numit de către unii «Cupolă», iar de alţii - «Conspiraţie», sau câte alte denumiri. Noi, în zilele acelea de început, ne-am făcut pur şi simplu datoria de pe funcţiile pe care le aveam.

Generalul Guşe era şef al Marelui Stat Major, deci comandantul executiv al Armatei, iar eu eram ministru secretar de stat, şef al Departamentului Securităţii Statului, cealaltă forţă armată a statului pe care o avea ţara atunci. Puterea armată era în mâinile noastre. Cei care au fost, mai apoi, beneficiarii puterii nu puteau să ne asocieze şi pe noi, pentru că nu făceam parte din acelaşi grup.

Noi ne-am îndeplinit misiunile şi îndatoririle funcţiilor pe care le aveam. Pe cale informativă se întrevăzuse posibilitatea unor provocări, care ar fi determinat o vărsare de sânge fără precedent şi, apoi, ştiţi ce s-a dat la posturile de radio şi la televiziune. Trebuia să ţinem în frâu această forţă de apărare a statului. Am făcut-o în chipul cel mai conştient. (...). Nu puteam să fiu cooptat în diferitele organisme care au vrut să statueze forma de putere care a luat fiinţă atunci, pentru că noi nu făceam parte din aceeaşi grupare. Cei care au beneficiat de putere, de la primul şi până la ultimul, au fost, într-o formă sau alta, puşi de acord în prealabil. Şi ştiţi proverbul că cine se aseamănă se adună, aşa că nu a fost prea greu să se adune“.

„S-a intenţionat o crimă fără precedent“

Fostul şef al Securităţii povesteşte că au fost anumite planuri ca Armata să se lupte cu Securitatea, iar vărsarea de sânge ar fi fost cumplită. Iulian Vlad spune că, în masacrul de la Otopeni, cel mai mare rol l-a avut diversiunea: „S-a intenţionat şi ar fi fost o crimă fără precedent, cu urmări nebănuit de mari, cu vărsare de sânge ca niciodată, dacă între Armată şi forţele Securităţii s-ar fi iscat un conflict, dacă trăgeau unii împotriva altora. Încercări s-au făcut, iar unele au fost chiar reuşite, cum ar fi cazul de la Otopeni, în care au murit zeci de copii, de tineri, abia încorporaţi, în luna noiembrie, în Armată. Au fost, pur şi simplu, măcelăriţi".

Iulian Vlad a continuat seria dezvăluirilor despre episodul criminal de la Otopeni, susţinând: "A fost vorba şi de nechibzuinţa unui comandant care răspundea de paza aeroportului, dar cel mai mare rol l-a jucat diversiunea. Imaginaţi-vă ce s-ar fi putut întâmpla dacă această diversiune s-ar fi generalizat. S-au mai încercat şi prin alte locuri şi toate au avut aceleaşi trăsături. Dar, spre cinstea şi onoarea generalului Guşe, un militar şi un patriot desăvârşit, a făcut cu cinste faţă responsabilităţilor uriaşe“.

A dat ordin ca trupele de Securitate să se retragă din calea manifestanţilor

Iulian Vlad povesteşte că, în centrul Bucureştiului şi al evenimentelor, se aflau aproximativ 2.000 de securişti înarmaţi până în dinţi, care, la un ordin, ar fi deschis focul împotriva manifestanţilor. Fostul şef al Securităţii spune că a dat ordin trupelor să se retragă în unităţi, iar manifestanţii au avut calea deschisă până la Piaţa Palatului: „Instituţia pe care am coordonat-o i-a prezentat şefului statului informaţii în flux continuu până în momentul în care a luat hotărârea să plece din sediul Comitetului Central. Nu putea să mai rămână în faţa Comitetului Central, pentru că în faţa sediului e o piaţă imensă, care se numea cândva Piaţa Palatului, iar acum Piaţa Revoluţiei. Piaţa aceea a devenit, în câteva ore, neîncăpătoare, pentru că, în dimineaţa zilei de 22 decembrie, mase imense din zonele industriale ale Capitalei, la care s-au ataşat alţi mulţi cetăţeni, s-au îndreptat către această agoră. Ceauşescu nu mai putea să rămână acolo, în sediul Comitetului Central. În zona care se circumscrie, între bulevardul Magheru, b-dul Bălcescu până la Universitate, pe strada Edgar Quinet, pe strada Regina Elisabeta şi bulevardul Brezoianu, care urcă spre strada Ştirbei Vodă şi se întoarce spre est, spre partea Hotelului Athene Palace, în spatele Ateneului Român, în această zonă eu aveam dispusă forţa unei brigăzi, care este o mare unitate, cu tot armamentul de luptă, pentru că deja se dăduse decretul de mobilizare generală şi toate unităţile erau mobilizate pentru război. În afară de asta, în cadrul intern, dar care urma traseul celui dintâi, adusesem actuala Academie „Alexandru Ioan Cuza“ a Ministerului de Interne, al cărei comandant fusesem un anumit număr de ani, iar această funcţie mi-a plăcut cel mai mult, pentru că sunt dascăl ca meserie de bază. Acolo, mai erau 700 de elevi, cu armamentul din dotare şi cu alt nivel de instruire decât al soldaţilor, dar şi 200 de ofiţeri. Aproape că nu se putea să treci de oamenii aceştia.

In dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, la ora 8.00 şi câteva minute, eu mă aflam de câteva zile la Comitetul Central, de unde nu mai putea pleca vreun obiectiv la minister. I-am chemat la ordin pe şefii Statelor Majore de la cele două unităţi: şeful Şcolii militare de Ofiţeri, colonelul Gheorghe Novăcel, şi pe şeful Statului Major al Trupelor de Securitate, colonelul Pavelescu, care comandau forţele acestea, şi le-am comandat să se retragă din dispozitiv în ordine desăvârşită şi să se întoarcă la unităţile de origine. Toată masa de oameni în uniformă, înarmaţi, pregătiţi să tragă la ordin, s-a retras. Masa aceea imensă s-a îndreptat spre Piaţa Palatului şi nu a mai avut niciun obstacol în cale. S-a deplasat liber în Piaţa Palatului şi, în această situaţie, Ceauşescu nu mai putea rămâne.

„Elena şi Nicolae Ceauşescu au ţipat către ofiţerii de gardă care-i însoţeau să se tragă împotriva populaţiei“

Iulian Vlad a mai dezvăluit faptul că soţii Ceauşescu au ţipat la ofiţerii de Securitate care-i însoţeau, înainte de a se urca în elicopter, să se tragă împotriva populaţiei: „Fuga lui Ceauşescu de la Comitetul Central a fost facilitată de Stănculescu, care, peste capul Direcţiei de Securitate şi Gardă, a chemat un elicopter în care s-a îmbarcat Ceauşescu şi alţi doi membri ai Comitetului Central. (...) Din faţa liftului în care s-au urcat pentru a ajunge pe platforma de deasupra Comitetului Central, pentru a se îmbarca în elicopter, cu o voce necontrolată, Elena şi Nicolae Ceauşescu au ţipat către ofiţerii de gardă care-i însoţeau să se tragă şi să nu se permită pătrunderea în sediul Comitetului Central“.

„«Ordon , trageţi!», şi ar fi căzut ca spicele de grâu“

Iulian Vlad spune că a dat un nou ordin să nu se tragă împotriva manifestanţilor care au intrat în Comitetul Central. Generalul în rezervă declară că protestatarii ar fi fost seceraţi la un simplu ordin. Considerat trădător, Vlad spune că a procedat corect: „În sediul Comitetului Central, la acea oră erau până la aproape câteva sute de ofiţeri ai Direcţiei de Securitate, înarmaţi cu cele mai bune arme din dotarea infanteriei, pistolete, automate, puşti mitralitere ş.a.m.d., dar uşile s-au deschis tot la ordinul pe care l-am dat. Ce trebuia să facem în momentul acela? Să fi pus puşca pe mulţime aceea, atunci ar fi căzut cum cad palele de grâu în faţa secerătorilor. Nu era posibil. Aşa ceva nu aş fi făcut niciodată şi nu am făcut niciodată. Sunt şi astăzi guri care spun că generalul Vlad a trădat. Eu nu am trădat. Eu am jurat credinţă poporului român şi patriei mele. Era cel mai simplu lucru să dau un ordin din două cuvinte, «Ordon, trageţi!», şi ar fi căzut ca spicele de grâu. Ar fi fost bine. Eu socotesc că nu e bine şi aceasta a fost, este şi va rămâne convingerea mea pe viaţă“.

http://adevarul.ro/locale/targu-jiu/fos ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Cred ca in privinta securistilor inarmati pana in dinti in ziua de 22 dec. 1989 spune adevarul. Am fost acolo inca de dimineata devreme si am vazut cu ochii mei (absolut direct) tot ce s-a intamplat de la inceput la sfarsit. Trupele aflate pe bulevardul Magheru erau inarmate pana in dinti si nu mai vazusem niciodata asemenea soldati. Erau trupe de elita, nu baieti in termen adusi cu japca. Daca primeau ordin ne radeau pe toti. Daca trageau in populatie se alegea praful de toti, se termina cu orice "revolutie" inca din fasha, ar fi ras de pe fata pamantului coloanele de muncitori venite pe basculante, ar fi fugit toti ca iepurii, (adica aia care scapau cu viata) si Ceausescu ramanea ca nebunul din Koreea sau precum Castro in Cuba vecin in coasta americanilor care nu au putut sa-i faca nimic.

Un amanunt, insa poate nu stie, poate a uitat, in dimineata de 22 dec. 1989 s-a tras cu mitraliera (de calibru foarte mare) aflata pe un TAB (zona Scala) in aer, direct in sus (ma intrebam unde cad gloantele, eram curios sa le vad :roll: ....sau erau oarbe?!). Imi aduc aminte perfect deoarece vibra asfaltul sub talpi de la zeci de metri! Clar a fost o incercare de intimidare a multimii adunate pe strazi laturalnice care striga din toti bojocii, "Jos Ceausescu!" (nimeni nu striga "jos comunismul!"). Insa incercarea a parut extrem de ciudata, imi aduc aminte ca am avut un sentiment de nedumerire. Ma uitam la soldati/ofiteri (greu de zis ce erau, insa nu tineri recruti) si simteam ca nu au de gand sa ne faca nimic, parea un fel de teatru. Probabil au tras ca sa auda Ceausescu (care statea ascuns ca sobolanul in CC, dar noi nu stiam atunci unde este).
Dupa aia se anunta la radio ca generalul Milea s-a sinucis....sau a fost demis....sau a tradat.....Iata, incep sa uit! Ar fi trebuit sa gasesc timp sa scriu lucrurile astea... Totusi cred ca se anunta ca s-a sinucis si lumea (aia mai deconectati) a ramas uimita, era o stire aiurea.

Tin minte inca o chestie interesanta, trupele alea pur si simplu s-au evaporat cum nu am vazut vreodata. Viteza cu care au disparut era incredibila! Eu ma aflam intr-o manifestatie, puhoi de oameni si nu vedeam decat atunci cand saream in sus sau ma urcam pe o bordura sau ceva sa vad deasupra (nu prea aveam pe ce in zona Scala). S-au facut pur si simplu nevazuti in liniste, acum erau, peste cateva minute nu mai erau, am ramas uimit si ma intrebam unde au disparut ?! Tin minte, vorbea lumea ca trupele au fugit prin tunele care sunt sub tot centrul si mai ales Piata Palatului, o zona in care nu avea voie nimeni sa intre in dimineata de 22, era pazita din toate partile, strazile radiale erau toate barate de aceste trupe.

De aceea cred ca generalul Iulian Vlad spune adevarul in privinta asta legat de ziua de 22.

Insa exista problema zilei de 21 si mai ales noptii de 21 dec spre 22 cand trupele care se aflau in fatza baricadei de la Inter au tras incepand cu orele aprox. 21 in mod sporadic (cadeau oameni aleatoriu fara sa se auda impuscaturi) si apoi spre orele 23 s-a tras in plin si care mai ramasesera pe acolo au fugit sa scape cu viata. Toata zona centrala era impanzita cu securisti si militieni (sau securisti imbracati in militieni) cu dube ascunse pe strazi secundare unde domnea o liniste absoluta, parea un oras parasit. Imi aduc aminte de zona actuala denumita "centrul civic", zona Hanul lui Manuc in spate, pareau pustii insa la colt de strada in intuneric (orasul aproape ca nu era luminat pe vremea aia, spre sfarsitul anilor 80 era economie si la lumina de pe strazi) pandeau grupuri de "militieni" cu pistoale la brau si bulane in maini, dubele fiind trase la locuri ferite. Stiu oameni care au fost prinsi astfel, plecau de la Inter si o luau pe stradute laturalnice si cadeau in plasa "militienilor". Unii au fost dusi la Jilava si au fost eliberati abia de Craciun. Si toti au incasat bataie crunta. Eu am avut norocul prostului exaltat, cred ca am trecut pe langa multe situatii din care nu mai scapam cu viata sau macar incasam o bataie crunta si ceva puscarie. Dar am scapat neatins. Insa dupa 22 la un moment dat mi-a trecut glontul pe langa ureche in zona Batistei, se tragea probabil cu luneta din spatele blocurilor care marginesc Magheru, de undeva de sus, am vazut fumulet alb si soldatii (din Maramures erau) care pazeau ambasada americana se ascundeau dupa niste betoane. Atunci mi-am dat seama ca atunci cand vine glontul nu auzi impuscatura, o auzi dupa aia. Am simtit doar aerul cum frige pe langa ureche. Si am cules un glont de pe jos, era lung. Dar nu a nimerit pe nimeni si am avut senzatia ca nici nu cauta sa nimereasca. Avand pozitia de sus atat de buna cred ca daca voia ne vana ca pe fazani. Si a tras putin, cam 5 minute dupa care a disparut. S-a dus un grup de soldati spre blocul ala si dupa aia am auzit ca au umblat pe acolo, pe acoperis si terase si au gasit zeci de tuburi goale de cartuse de pusca de calibru mare (probabil cu luneta) si tuburile nu erau din dotarea standard a armatei noastre. Se pare, se poate trece de la o cladire la alta pe sus si erau multe iesiri. Cred ca de acolo de sus s-a tras si in noaptea de 21 spre 22, mai ales cand la inceput cadea cate un om si nu se auzea nici o impuscatura. Dar era si zgomot de fond, lumea striga, baricada ardea, se tragea in sus cu trasoare, TAB-urile ambalau motoarele, etc.

Cand au tras noaptea la Inter si lumea a fugit care incotro pe strazile radiale au fost prinsi si luati in duba aproape toti care ramasesera dupa orele 22-23. Ii si bateau cu bastoanele cand ii prindeau, mi-a povestit un baiat ca ii puneau jos si ii calcau in picioare. Si stiam un baiat, era mai mic ca mine cu vreo 2 ani, a murit acolo, impuscat in cap. Tatal lui era preot. Il vizitasem pe baiat la el acasa inainte de toate evenimentele astea cu vreo luna, poate doua, ma dusesem impreuna cu un prieten (el il cunostea mai bine, erau vecini de cartier) sa-i vedem niste boxe rusesti pe care voia sa le vanda. La "revolutie" a fost victima, l-au gasit parintii la morga dupa multe zile, nu s-a stiut la inceput unde l-au impuscat, se banuie la Inter noaptea de 21 spre 22.

Deci, la Inter s-a tras. Nu stiu daca au tras soldatii care se vedeau in prima linie dupa baricada in flacari sau altii din spatele lor sau banui de sus de pe cladirile din dreapta, cele in linie cu Inter-ul. Acesti soldati din prima linie, uniforme kaki fara insemne, au inceput primii sa traga cu trasoare in sus mai devreme de ora 21, din ce-mi amintesc chiar dupa ce s-a inserat.

Ei bine, si in seara de 21 dec. 1989 Iulian Vlad era seful Securitatii si apare intrebarea, cine a dat ordin sa se traga atunci in manifestanti?! Fara indoiala, nu se putea trece peste comandant, deci probabil el cel putin stia daca nu cumva chiar a dat ordinul. Care, deja se stie clar, pleca direct de la Ceausescu si Leana. Totusi abia acum am aflat cat de insistent cereau cei doi sa se traga in populatie!

Parerea mea, enigma cea mai mare este ceea ce s-a intamplat in ziua de 21 dec. 1989 si nu ziua de 22 dec. 1989.

Apropos, i-am vazut cu ochii mei pe Ceausescu si Leana cum se suiau in elicopter impieducandu-se. Ea a cazut la un moment dat si el a ridicat-o si a tras-o dupa el, pareau doi trogloditi, erau imbracati in hainele in care au fost impuscati dupa cateva zile, le-am recunoscut la TV cand au dat impuscarea.

Ma aflam cam in zona din fatza Bibliotecii Centrale si fiind la distanta in unghi mai mic, am putut vedea bine ce se intampla pe acoperisul CC-ului, cred ca aia e pozitia ideala sa vezi pe acoperis. Cei care erau mai aproape de cladire nu au vazut nimic din cauza unghiului. Cred ca de unde stateam s-a si filmat acea filmare celebra. Dar nu-mi aduc aminte sa fi vazut pe careva cu camera video, pe vremea aia camerele erau mari, le vedeai. Dar culmea, imi aduc aminte chiar din ziua de 21 pe Magheru, dupa ce s-a spart mitingul si Magherul s-a umplut de manifestanti, am vazut in zona Piata Romana si unde este azi McDonald straini (evident reporteri) care filmau cu betacamul. Imi aduc aminte, unii aveau fetze asiatice.

Dupa ce elicopterul a decolat in mare disperare (pur si simplu s-a ridicat in clipa cand a fost inchisa usa, tin minte ca unuia ii flutura fularul prin usa), a disparut in jos in spatele CC-ului si atunci eram cu inima stransa, asteptam sa vad globul exploziei, eram sigur ca se prabusea, disparuse in jos! Lumea din Piata Palatului striga, era mare zgomot, era piata aproape plina, puhoi mare in jurul CC-ului si de aceea elicopterul nu se auzea. Insa era si un aparat destul de silentios. Dupa un timp l-am vazut cum s-a ridicat mic in sus, departe si am simtit dezamagire, nu numai eu. Am fi vrut toti sa-i vedem morti in explozie. Lumea ii ura cumplit. Si eu!

Dupa fuga astora de pe acoperis s-a spart usa CC-ului si am vazut din spate, de la distanta de unde ma aflam cum puhoiul a navalit inauntru si dupa cateva clipe au inceput sa zboare hartii de la ferestrele CC-ului. Apoi eu am luat-o spre Magheru, nu se putea inainta spre CC, era puhoi mare, toti voiau sa intre acolo si nu vedeam rostul sa ma bag si eu.

Apoi am vazut si mai multe....
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ISTORIE

Post by momolo »

Interesant!
Fagotul, sursa celui mai cunoscut mit urban?
EDUARD O. OHANESIAN


Perioada de sclavie militarizată petrecută petrecută între 1986 şi 1988 de autorul acestui articol la Someşeni – Cluj a avut şi o serie de avantaje. Militarii UM 01278 Regiment de Infanterie Motorizată au participat în 1987 la una dintre cele mai mari aplicaţii cu arme întrunite din poligonul Cincu (Braşov). Acolo, în poligonul de artilerie, am aflat pentru prima dată despre sprijinul acordat de statul român celebrului terorist Carlos Şacalul. Chiar din gura ofiţerilor de armată care răbdau cu eroism alături de noi ploaia măruntă, aruncată de norii negri. Acolo, la Cincu, în colbul răscolit de obuze şi gloanţe, şefii noştri nemijlociţi îl asistaseră pe Şacalul pentru testarea armamentului furnizat de Securitate, înainte ca acesta să comită o parte din atentatele sale sângeroase.

Tot acolo, la Cincu, s-a stins definitiv (în ceea ce mă priveşte) mitul urban al laserului militar românesc, folosit de militarii români pentru a opri tancurile sovietice în 1968, când Kremlinul hotărâse să invadeze Cehoslovacia. Pe scurt, legenda spune că, în acelaşi timp cu invazia, Armata Roşie ar fi încercat forţarea Prutului cu niscai blindate. De unde ştim că intenţia sovieticilor de a ne vizita cu nişte tancuri după declaraţiile lui Nicolae Ceauşescu din vara lui ’68? Din interviul acordat de Victor Atanasie Stănculescu, ridicat la gradul de general maior în timpul evenimentului din Cehoslovacia, care povestea (din penitenciarul Rahova) cum lucra la planurile de intervenţie militară din interiorul Ministerului Apărării Naţionale, unde a stat închis mai bine de o lună. Tentativa de intimidare ar fi luat sfârşit după ce mai multe blindate sovietice ar fi fost distruse de o armă LASER foarte puternică - o tehnologie secretă românească. Unii spun că inventatorul armei era Henry Coandă, alţii vorbesc despre tatăl sonicităţii, George (Gogu) Constantinescu. Legenda născută în plin efort al propagandei ceauşiste de a recupera personalităţile şi valorile culturale şi ştiinţifice autohtone după o lungă perioadă de îndoctrinare sovietică a intrat cu uşurinţă în folclorul urban, fiind dezbătută în vremurile noastre în cercuri foarte înalte, la nivel de procurori şefi.

Ei bine, dacă nu strângeam sute de metri de fire de ghidaj al rachetei cumulative antitanc Fagot (9M111M), utilizată în aplicaţii, în poligonul de la Cincu, poate că nu aş fi înţeles niciodată pe ce anume se bazează legenda laserului românesc. Fagotul, o rachetă simplă de producţie sovietică (tehnologie de prin anii ’50-‘60), putea străpunge cu încărcătura sa cumulativă (un jet puternic de cupru încins la câteva mii de grade şi peste 2000 de atmosfere presiune) blindaje în grosime de 50 de centimetri de oţel, topind şi incinerând instantaneu totul în interiorul unui tanc. Practic, tancul face implozie, rămânând la suprafaţă intact, dacă nu cumva îi explodează muniţia sau rezervoarele cu combustibil. Orificiul de intrare al jetului încins în metal este rotund şi relativ mic în diametru, semănând practic cu cel provocat de o rază laser de mare putere.

Racheta (codificată în sistem NATO ca AT4 Spigot A) este ghidată prin fir (vezi foto) şi infraroşu, avea o autonomie de 2000 de metri, după care, dacă nu-şi atingea ţinta, se autodistrugea. Astăzi, Fagotul este doar o amintire pentru Direcţia de Înzestrare a Armatei, iar aplicaţiile militare de anvergură lipsesc cu desăvârşire. Mâna armată reorganizată, mai bine zis decimată, desăvârşindu-şi pregătirea în viitorul Centru de Luptă al Forţelor Terestre de la Cincu, proiect sponsorizat cu un milion de dolari de Biroul pentru Cooperare în Domeniul Apărării din cadrul Ambasadei SUA.

Lordul Războiului vindea Fagot

Documentele înaintate de autorităţile SUA în vederea extrădării din Thailanda a celebrului contrabandist Viktor Bout dovedesc faptul că cel care a fost denumit de americani Lordul Războiului comercializa ilegal şi rachete antitanc Fagot. Vă reamintim că statul român, prin intermediul instituţiilor sale de forţă, a avut o importantă contribuţie în arestarea traficantului de arme. De unde aducea Bout rachete Fagot rămâne un mister. Acelaşi mister persistă şi în cazul rachetelor antitanc sovietice rămase în depozitele MApN?
În imaginile publicate de agenţia rusă Sputnik News puteţi vedea ce poate face o astfel de armă folosită de rebelii yemeniţi Houti împotriva unui tanc Abrams M1 din dotarea armatei saudite. Racheta antitanc Fagot (tehnologie sovietică a perioadei ’60-’70) a lovit în plin turela blindatului, mândria armatei americane, distrugându-l.

Secretele Revoluţiei române, la americani

De abia când am ajuns jurnalist, am aflat că România deţinea şi echipament militar de înaltă tehnologie şi performanţă, folosit tot cu voie de la marele frate de peste Prut. Este vorba despre dispozitivul de bruiaj tip SPS - 141 MW şi de drona TU 143 Reis (care era modificată în centrele de cercetare militare pentru a putea fi folosită la nevoie ca rachetă de croazieră), folosite de Forţele Aeriene Române în aplicaţia Tratatului de la Varşovia Granitul 1984 şi câţiva ani mai târziu în plină revoluţie. Absolvenţii cursului de cercetare şi luptă radio-electronică de la Craiova, autorizaţi să opereze containerul SPS – 141 MW, acroşat sub aripa aeronavei MiG 21, îşi aduc aminte că, în decembrie 1989, un astfel de dispozitiv ajuns deasupra aeroportului Burgas a băgat în ceaţă apărarea antieriană bulgară, aruncându-le pe radare zeci de ţinte false cu direcţii diferite.

La vremea aceea, bulgarii, neştiind ce i-a lovit, ar fi ridicat de la sol toată flota aeriană. Piloţii români au observat în incinta aeroportului avioane americane de tip AWACS, folosite pentru bruiaj şi detecţie electronică. Practic, după cum relatează specialiştii, americanii au interceptat şi înregistrat toate comunicaţiile de pe teritoriul României în decembrie 1989.
http://www.cotidianul.ro/fagotul-sursa- ... an-270581/" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ISTORIE

Post by momolo »

Supercamionul lui Ceauşescu

Image

Image

Image

http://www.promotor.ro/masini-noi/news/ ... u-14872440" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.descopera.ro/dnews/14885605- ... ceau-cruce" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: ISTORIE

Post by Kostas »

Avea si prispa :D . Am apucat camioanele aceastea la Canalul Dunare - Marea Neagra, considerat atunci o nebunie inutila a lui Ceasca, azi pe un binemeritat profit si cu bataie pe terenurile de langa apa canalului.
Au fost exportate in Australia, URSS, China. Erau foarte ieftine comparativ cu oferta altor producatori.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: ISTORIE

Post by Kostas »

Imagini interesante din Afganistanul socialist si rau, noroc ca au venit mujahedinii si talibanii taietori de capete - care erau buni si frumosi si mari prieteni cu americanii - in prima faza.

https://www.youtube.com/watch?v=HrpESgGP4Uw" onclick="window.open(this.href);return false;
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ISTORIE

Post by momolo »

Secreta corespondenţă dintre Coposu şi rusul Novikov despre planurile criminale ale URSS: „Şeful suprem al României nu era nici Gheorghiu-Dej, nici Ana Pauker”
......
Corneliu Coposu susţine că există documente din care rezultă că URSS intenţiona să ocupe, în primă fază, Moldova, urmând ca apoi să anexeze întreaga Românie. ”Din acest motiv, prezenţa unui exponent comunist în guvernul care a răsturnat dictatura era un impediment. Aceasta este justificarea reproşului făcut de Jdanov”, explică el.
......
http://adevarul.ro/locale/zalau/secreta ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: ISTORIE

Post by Kostas »

Hmmm... de urmarit discutiile delegatiilor romanesti cu Stalin, in perioada septembrie 1944 - decembrie 1945.
Stalin era un bun cunoscator al problemelor romanesti, nu cred ca marsa la alipirea totala a tarii la URSS, in plus exista un document anterior, emis de min. de externe sovietic, care oferea Romaniei realipirea Transilvaniei (in totalitate sau in cea mai mare parte a ei), in schimbul iesirii din alianta cu Germania.
Doua greseli s-au facut atunci - anuntarea iesirii din alianta cu Germania - fara sa existe un armistitiu cu URSS ceea ce a dus la tratarea ca prizonieri a soldatilor de pe frontul estic, si 2 - haosul in spatele frontului,odata ce trupele romane au trecut la urmarirea germanilor in retragere, in capitala si in alte orase din campie s-a instalat o stare de instabilitate, cu jafuri, rafuieli si reglari de conturi, politia, acuzata de represiuni in timpul lui Antonescu neputand mentine ordinea. Depozite de arme germane au fost jefuite, armele ajungand pe mainile nu se stie cui. Astfel, comandamentul sovietic a avut justificarea ocuparii sudului tarii, instituind filtre care confiscau arme si incercau sa mentina ordinea. Apoi au inceput abuzurile armatei sovietice, soldatii gasiti vinovati fiind tratati cu mare blandete de comandamentul sovietic.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ISTORIE

Post by momolo »

Scuze ca ma bag nefiind calificat in stiinta istoriei, doar amator si aflator ale unor relatari chiar din partea familiei. Eu cred ca adevarul e simplu si evident, Stalin dorea infrangerea totala a Romaniei (idem cu Germania) pentru a imparti tara in soviete. In cazul capitularii neconditionate Romania nu mai avea nici o optiune.
Alipirea Moldovei la Basarabia fosta gubernie ruseasca rezultand Republica Sovietica Moldoveneasca cu "limba si istorie" moldoveneasca (sa ne uitam ce au facut sovieticii in Basarabia dupa 1945! Inclusiv deportari si inlocuuri de populatie, mistificarea istoriei inventand "limba si cultura moldoveneasca"), Republica Sovietica Valaha sau Romaneasca si cat priveste Transilvania avea optiunea s-o alipeasca Ungariei daca aceasta il trada pe Hitler (ceea ce nu a facut-o) sau sa produca o noua republica sovietica sau pur si simplu o alipea Ungariei in orice conditii.

Scopul lui Stalin era simplu si calca pe urmele Imperiului Tarist. A considerat intotdeauna ca-i apartin Balkanii, ca e zona rusa data de istorie dupa disparitia Imperiului Otoman.

Disparitia Romaniei sub forma de soviete alipite URSS sau cu un statut semi independent doar pe hartie (insa obligatoriu spargerea Romaniei in cat mai multe parti!) realiza puntea pe care Rusia a vrut-o intotdeauna cu popoarele slave din Balkani, in special cu Serbia si Bulgaria.

Si avand in vedere rebeliunea lui Tito, Stalin ar fi vrut in mod deosebit o granita cu Yugoslavia pentru a cauta un motiv sa-l elimine pe Tito. Sa nu uitam, cei mai mari dusmani ai comunistilor au fost.... comunistii! S-au omorat intre ei. Apropos, din pacate nu multa lume intelege ca orientarea politica cea mai dusmana bolsevismului/comunismului este stanga democrata din vest (social-democratii adevarati, nu impaieturile actuale din est). Nu dreapta democrata e cea mai dusmana comunismului ci social-democratia! Faptul ca azi lucrurile s-au amestecat se datoreaza coruptiei politice si perioadei indelungate de pace in care vestul a prosperat.

Tot ce a facut Stalin a dovedit ca avea o singura directie, inainte, inainte sa ocupe cat mai mult din Europa! Americanii nu au inteles pe deplin cat putea Stalin sa minta si cat de putin pretuia cuvantul dat. Nu a fost oprit decat pe cale militara, chiar si micile retrageri ale Armatei Rosii au fost platite din greu de vestici.

Iar Romania a fost intotdeauna un baraj (latin, complet diferit, complet aparte) impotriva "unirii popoarelor slave", recte cel ruso-ukrainian, bulgari si sarbi mai ales, ambele popoare balkanice slave si ortodoxe. Si sa punem la socoteala Grecia ortodoxa care de mult a vrut inspre comunism, doar faptul ca au fost ocupati de englezi si americani i-a tinut departe de comunism. Nici macar azi nu le-a trecut grecilor pofta de comunism. Stalin stia dar Grecia era prea departe si in cale statea fix Romania. Apropos, putini stiu, bulgarii au vrut sa adere la URSS ca republica sovietica si au fost refuzati politicos. Probabil mai degraba au fost refuzati din ratiuni economice.

Parerea mea, lovitura de stat de la 23 aug. 1944 le-a stricat socotelile sovieticilor, i-a incurcat foarte tare. Si parerea mea, a salvat Romania de la dispartia de pe harta. Ar fi fost inlocuita cu cele 3 republici sovietice "moldovenesti si romanesti".

Cat priveste invazia Armatei Rosii si bulibaseala, e normal ce s-a intamplat si noi romanii am scapat destul de ieftin avand in vedere ce au patit altii mai la vest, noi fiind totusi, sa nu uitam, vinovati!

Mi-a povestit bunica, rusii nu-i urau pe romani, dintre ei cei care gandeau si erau scoliti (ofiterii) ne considerau niste victime ale conducatorilor nostri si foarte asemanatori cu ei. Romania in partea rurala se asemana foarte mult cu Russia.

Din pacate si in mod firesc, in Armata Rosie erau foarte multi soldati primitivi din fundul Russiei, mujici semi-anlfabeti, carne de tun care vorba aia, pumnii lor minte nu are. Astia umblau dupa bautura si femei. Maica-mea avea 3 ani cand au navalit rusii, se afla in zona Calarasi la tara. Mi-a povestit bunica cum s-au umplut campurile cu soldati kaki, cata frunza si iarba, parca era invazie de lacuste. Bunica si toti romanii erau inspaimantati total, stiau ca rusii jefuie si violeaza. Au ocupat si gospodaria unde ea era singura cu maica-mea bebelusa (bunicul meu fiind ofiter in jandarmerie se facuse disparut sa nu-l prinda rusii). Mi-a zis ca in ciuda spaimei rusii s-au purtat destul de civilizat, mai degraba a avut noroc pentru ca in casa unde statea au locuit cateva zile (pana treceau) niste ofiteri care erau mult mai cumsecade decat soldatii de rand. Cica pe maica-mea de 3 ani (fetita cu pampoane in cap cum era moda pe vremea aia) o indragise un ofiter rus care spunea ca avusese si el o fetita la fel de draguta si care murise in bombardament impreuna cu toata familia lui. Povestea si plangea. Mi-a povestit bunica ca au baut rusii tot ce se putea bea si a fost norocul romanilor ca au avut ce sa le dea de baut cateva zile cat au stationat pe acolo. Armata era imensa, lucrul asta a socat-o pe bunica, cat de multi erau, a ramas pana la sfarsitul vietii cu imaginea, "rusi se vedeau cata frunza si iarba si treceau de nu se mai termina!". A avut noroc cu ofiterul rus si a scapat bunica neatinsa dar alte femei au patit-o. Insa per total rusii nu erau pe masura povestilor horror care circulau dinainte. Si nu au luat mai mult ca nemtii. Toate armatele jefuiesc in calea lor. Ce mai zicea bunica-mea, nemtii cat au fost (bunica a trecut prin toate ocupatiile) erau distanti si politicosi, nu se amestecau cu populatia si nu stateau de vorba cu nimeni dintre oamenii simpli. Si erau corecti, cica plateau daca luau ceva dar cand am intors armele si au luat-o la fuga au jefuit si omorat in calea lor mai rau ca rusii. Bunica spunea, "rusii sunt ca noi dar nemtii sunt diferiti". Si ca sa completez, bunica nu a facut politica niciodata, nu s-a bagat in partidul comunist, s-a tinut deoparte de orice politica.

Nemtii pierdusera demult sprijinul moral si popular in Romania, cei mai multi ii urau sau ii considerau vinovati de iminenta invazie rosie. Lovitura de stat defapt a oficializat o stare de fapt asa cum a fost si caderea Ceausestilor in momentul cand ii urau intregul popor. Romanii au fost tarati fara voie intr-o aventura idiotica de regimul Antonescu, neamului nostru nu-i sta in fire sa participe la invazii de pradare. A fost probabil cea mai mare greseala din istoria noastra si consider, am avut noroc sa scapam asa cum am scapat! Trebuie sa ne fie o lectie.... daca ar invata cineva din istorie!...
Noi ca neam nu suntem facuti pentru pradare si invazia altora, nu avem genele necesare, suntem blanzi, suntem oi dar daca ne loveste disperarea si nu avem de ales, stim sa ne aparam.

Parerea mea este ca noi am avut cei mai mari dusmani ai neamului dintre ai nostri romani, nu dintre straini.
Dar am avut si noroc in istorie, vorba proverbului, "la barza chioara face Dumnezeu cuib".
Cei care se intreaba de ce am avut noi norocul prostului in istorie sa citeasca istoria altor popoare. Recomand istoria polonezilor, evreilor si multor popoare care au fost inglobate in Imperiul Tarist si apoi in URSS. Ne plangem noi ca suntem in calea tuturor navalitorilor dar de cele mai multe ori am scapat mai putin rau decat s-ar fi putut. Problema este ca nu constientizam de fiecare data dupa ce ne-a trecut glontul pe langa ureche.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ISTORIE

Post by momolo »

Cetatea regelui Dromichete din Bărăgan, aflată în Patrimoniul Naţional, a fost distrusă cu buldozerele în baza unor avize ale Primăriei
http://adevarul.ro/locale/slobozia/ceta ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: ISTORIE

Post by Kostas »

Atat intelegerea de la Teheran, cat si Posdamul mentioneaza independenta Romaniei. Primit la Moscova, Dej este numit secretar general al PCR, cu mentiunea ca este roman si muncitor. La Tratatul de pace de la Paris, URSS a tinut partea Romanei, cu revenirea Transilvaniei in totalitate la statul roman. Odata cu semnarea tratatului, URSS recunoaste granitele si independenta, fie ea si formala, a Romaniei. Nu cunosc nici un document, marturie, declaratie din care sa reiasa intentia de a ocupa Romania. Dealtfel ar fi fost si foarte costisitor, hegemoniile sunt mai usor de intretinut. Apoi in diferentul din aripa Anei Pauker si Dej, Stalin ia partea lui Dej, avand de partea sa pe Maurer, ambii fiind din aripa romaneasca, fara filiera rusa.

Stenogramele intalnirilor Dej - Stalin

http://www.historia.ro/exclusiv_web/gen ... or-cei-doi" onclick="window.open(this.href);return false;
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ISTORIE

Post by momolo »

Kostas wrote:Atat intelegerea de la Teheran, cat si Posdamul mentioneaza independenta Romaniei.
intelegerile facute de Stalin nu valorau nimic atata vreme cat avea ocazia sa faca ce-si propusese. Spargerea Romaniei ar fi organizat-o din interiorul tarii noastre daca s-ar fi ajuns la capitularea neconditionata, caz in care ar fi fost mai usor de eliminat in masa clasa politica romaneasca (judecata la fel ca pe nazisti). Adica unii de la noi ar fi cerut ruperea tarii in zonele istorice. Romania era (si ramane) un stat slab din punct de vedere al unitatii. A fost tinuta unita in special datorita elitelor. Daca Romania capitula neconditionat, elitele ar fi fost eliminate ("criminali de razboi"). Nu s-a putut orchestra toate astea deoarece la Bucuresti a fost eliminat regimul Antonescu inainte sa ajunga Armata Rosie aici. In felul asta elitele politice romanesti (partidele istorice) au avut un rol de jucat si lucrul asta a contat mult. Parerea mea, este o iluzie sa credem ca poporul de atunci (si cel de acum) ar fi facut ceva daca de sus s-ar fi hotarat spargerea Romaniei in mai multe zone pe baza fostelor tinuturi istorice. Unitatea sau spargerea tarii se joaca la nivel inalt iar poporul are un instinct foarte puternic de conservare (adica se supune noilor stapani sa-si scape pielea). Sovieticii nu au putut sa-si puna planul secret in aplicare deoarece Romania a intors armele impotriva lui Hitler si astfel nu a mai capitulat neconditionat.
Documentele reflecta numai o parte din adevar si nu avem noi habar de multe alte documente secrete. Defapt sovieticii sunt renumiti pentru masura cu mai multe ocale. Una ziceau, scriau si semnau, alta faceau.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply