MAGNETOFON ( reel to reel )

A fost odata ca niciodata
User avatar
horex1952
Posts: 140
Joined: 08 Jan 2016, 16:37

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by horex1952 »

e foarte bine asa

User avatar
hondaru
Posts: 317
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by hondaru »

Eu unul nu as sterge capetele cu Acetona! Nu se stie ce reactie poate da cu materialele ce intra in contact. De-o viata sterg cu alcool tehnic si n-am avut probleme si nici performante reduse.
Este bine ca stergi capetele si ghidajele frecvent pentru ca inevitabil se depun pulberi magnetice acolo.
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

User avatar
horex1952
Posts: 140
Joined: 08 Jan 2016, 16:37

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by horex1952 »

Revox, Studer & Co recomanda acetona de farmacie si eu o folosesc la aparatele mele de 30 de ani si nu exista nici o problema. Trebuie avut grija sa nu se intre in contact cu plasticul si parti vopsite. Spirtul si alcoolul technic lasa o ceata pe capete

User avatar
horex1952
Posts: 140
Joined: 08 Jan 2016, 16:37

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by horex1952 »

depinde de calitatea benzii, de exemplu Emtec, Agfa Per 525 sau Basf LPR 35 nu lasa praf aproape deloc

Valy89
Posts: 18
Joined: 06 Sep 2014, 17:56
Location: Constanta

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by Valy89 »

Cele mai bune benzi sunt Maxell, BASF/EMTEC/RMG modelele LPR35, SM911, PER528.

Se recomanda curatarea capetelor si ghidajelor cu alcool izopropilic. Daca se foloseste acetona, mai ales pe capetele GX, se pot matui.

Benzile chiar daca sunt vechi si lasa praf, sau chiar daca sunt noi si nu lasa nici cea mai mica urma, pentru performante cat mai bune, se recomanda curatarea capetelor si ghidajelor dupa fiecare parte de banda ascultata.

User avatar
horex1952
Posts: 140
Joined: 08 Jan 2016, 16:37

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by horex1952 »

pot sa va garantez ca nu se matuiesc, dar fiecare face ce si cum vrea cu aparatele lui, dupa cum am mai spus este vorba de acetona medicala dela farmacie si nu industriala. In rest sunt cu toate afirmatiile de acord. Magnetofoanele profesionale cu role deschise nu folosesc altceva decat, intr-adevar BASF/EMTEC/RMG modelele LPR35, SM911, PER528. Eu personal folosesc Emtec deoarece mai am in stoc. RMG este urmasul lui BASF/Emtec , in concluzie poarta aceeasi denumire, de ex. LPR 35. Maxell sunt benzi foarte bune folosite mai mult de aparatele semiprofesionale

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

Nu e bine de sters capetele cu acetona (de nici un fel) ! Sa nu dam informatii gresite aici pe forum !

Exista multi oameni care nu se pricep (si nu stiu asta :D ) dar se baga sa mestereasca (sa strice! E vorba de acei "Dorei" care lasa aparate schilodite in urma lor! Unii nu cunosc nimic din notiunile elementare dar se baga in tot!). Astia citesc aici si sunt in stare sa-si strice capetele la mag folosind acetona! Noi mai cumparam second hand si nu ne convine sa constatam ca un "Dorel" a ciobanit magnetofonul dupa ce a citit pe internet ceva ce nu trebuia sa afle! :D

Valy89, are dreptate cand spune de GX-uri! Si are dreptate cand spune de izopropilic! Idem are dreptate si hondaru cu alcoolul tehnic (adica tot izopropilic. Pentru cine nu stie, e alcool alb care se vinde in sticle transparente de plastic, mici sau mari, la magazinele de piese electronice. Acesta nu face rau la plastic in general dar nu total. Exista plastice si substante organice atacate si de izopropilic insa nu e cazul la capetele/regletele magurilor).

Nu-l contrazic total nici pe horex1952, dar la el e un caz special, probabil asa e la Studer/Revox (eu nu stiam ca au recomandat acetona!) deoarece (probabil) capetele sunt 100% metalice (capete moi, permaloy si care nu utilizeaza distantiere din plastic sau alte materiale organice). Acetona de orice fel face reactie cu materialele organice, mai ales plasticul pe care-l dizolva. Dar eu unul nu m-as incumeta sa sterg cu acetona nici capetele de la Studer/Revox! Acetona e foarte periculoasa (stricatoare). Poate sa curga pe ce nu trebuie, etc.

Insa partea buna la acetona este ca dizolva foarte bine depunerile pietrificate de banda pe metal. Ghidajele se pot sterge si cu acetona daca nu exista cumva piese de plastic (din ce stiu chiar la Revox exista rozete de plastic la ghidajele metalice, caz in care nu as da cu acetona pe ele chit ca aparent nu le ataca). Sunt sigur ca exista si alte substante care pot dizolva depunerile de banda pietrificata, o sa intreb un specialist si daca aflu ceva va spun.

Cat priveste demagnetizarea si stersul, sunt folositoare dar sa nu exageram (mai ales cu demagnetizarea).
Cat priveste magurile pe doua piste, parerea mea, sunt destul de inutile la o exploatare "de casa" (casnica) pe sisteme modeste sau medii. Abia in sisteme de top audiofile isi arata banda cu 2 piste adevarata valoare! Parerea mea, magurile cu 2 piste nu sunt practice pentru majoritatea dintre noi. Si mentionez ca am atat maguri pe 4 cat si pe 2, inclusiv benzi trase. Problema mare este consumul de banda care e foarte scumpa, dupa cum vedem mai scumpa decat aparatele!

Cat priveste LPR35, aceasta NU e o banda profesionala. Si NU o recomand pe Studere si maguri profesionale. Este o banda subtire (dar nu extra-subtire, adica nu extra long play) pentru utilizare "casnica". La profesionale cu totul altele sunt benzile recomandate! Mai ales la alea pe platane!
Faptul ca merge si LPR35 pe platane, nu e nici o problema, dar nu e normal. As folosi-o pe Revox A si B 77 (unde se impaca excelent) sau pe maguri "de casa" insa nu pe Studer! Merge foarte bine si pe AKAI-uri. Eu am tras LPR35 pe Akai Gx 625 si este ok (dar trebuie re-reglat magul pentru banda asta!).

Iar cat priveste BASF, au existat loturi care lasa mult praf! Nu orice BASF care zboara se mananca. Unele se trag si prost chiar daca lasa doar putin praf sau deloc. In opinia mea AGFA au fost ceva mai ok dar unele chelesc la materialul din dos (adica nu pe partea activa). Si unele scartaie. Iar banda veche... e banda veche.

Cat priveste puferele care apasa la unele maguri (in general cele foarte vechi) pe banda si capete, intradevar, trebuie facute din acelasi material ca in fabrica deoarece daca materialul e prea dur poate duce la uzura. Depinde si forta de apasare. De multe ori pare sa fie vorba de un soi de "pasla" alba, probabil bumbac, folosita cateodata si la frane. Alte dati e un burete, caz in care apasarea e mult mai moale.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
horex1952
Posts: 140
Joined: 08 Jan 2016, 16:37

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by horex1952 »

Va rog sa ma iertati daca sfaturile mele v-i se par unortodoxe. M-am referit la aparatele Revox/Studer, unde la fabrica capetele si ghidajele se curata cu acetona. Asa cum a spus si administratorul, acetona poate dauna capetelor unor aparate mai vechi. La fel, ACETONA NU ARE VOIE SA CURGA SAU SA PICURE PE PLASTIC SAU PARTI VOPSITE. Acest procedeu este un exemplu si aceasta modalitate o folosesc EU la Studer si Revox, de 30 de ani. Spirtul si izopropanol, ambele sunt higroscopice, care se pot dilua cu un amestec de apă și alcool sau izopropanol în raportul 1: 1. Spirtul poate ataca tot ce e din guma si cu timpul sa-l intareasca. Ca sa numai gresesc spun ca EU, rolele presoare( si inainte vreme curelele) le spalam cu apa si sapun. Deoarece pe forum se discuta mult de Accuphase, Brüel, Burmester & Co, mi-am permis sa discut despre aparatele de studio pe doua piste, fara de a avea intentia de a jigni pe cineva care lucreaza pe 4 piste. EU cand fac inregistrari de master cu doua Studer A80 de pe banda master originala pe banda Emtec(banda groasa foarte buna)de fiecare data, capetele si ghidajele le curat cu acetona si totul se demagnetizeaza(un aparat care se aseaza peste grupul de capete). Cand ascult muzica normal, curat capetele cam la 10-15 ore si le demagnetizez cam dupa 30 de ore. Cu 40 de ani in urma demagnetizam capetele si ghidajele prin apropierea pistolului de lipit de ele. VA ROG SA NU INCERCATI. In speranta ca nu am jignit pe nimeni va doresc o duminica placuta

User avatar
horex1952
Posts: 140
Joined: 08 Jan 2016, 16:37

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by horex1952 »

Apropos, Studer produce din nou benzi inregistrate

http://www.musicstore.revox.com/index.php?lang=en" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
hondaru
Posts: 317
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by hondaru »

Perfect de acord cu spalatul cu apa si sapun al pieselor de cauciuc! Insa intarirea acestora este un proces ce are loc datorita interactiunii cu Ozonul din aer. Am elemente din cauciuc care au fost curatate exclusiv cu spirt si alcool si nu au patit nimic din 1985 incoace! Este probabil exceptia ce confirma regula dar si compozitita materialului a avut un rol major, alte cauciucuri s-au pietrificat, altele s-au facut muci.
Atrageam atentia asupra Acetonei (industriale) ca este un solvent foarte puternic si topeste la propiu materiale plastice. Unele capete au in compozitie plastic si diverse lacuri asa ca nu este bine sa fie "agresate" cu asemenea solventi.

Nu ai gresit cu nimic impartasind experienta ta cu acetona si este bine ca ai precizat pe ce maguri ai avut-o. Studer are capetele "butterfly" care au o constructie aparte. Oricum nu sunt din gama consumer si automat toate componentele au la baza un alt design si o alta calitate a pieselor pe masura pretului!

La 76 Euro o banda pe 19 nici nu este prea scump lasand la o parte taxele vamale avand in vedere calitatea, pacat ca titlurile sunt putine. Mai bine o zi leu decat o viata cioara.
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

horex1952 wrote:Va rog sa ma iertati daca sfaturile mele v-i se par unortodoxe. M-am referit la aparatele Revox/Studer, unde la fabrica capetele si ghidajele se curata cu acetona. Asa cum a spus si administratorul, acetona poate dauna capetelor unor aparate mai vechi. La fel, ACETONA NU ARE VOIE SA CURGA SAU SA PICURE PE PLASTIC SAU PARTI VOPSITE. Acest procedeu este un exemplu si aceasta modalitate o folosesc EU la Studer si Revox, de 30 de ani. Spirtul si izopropanol, ambele sunt higroscopice, care se pot dilua cu un amestec de apă și alcool sau izopropanol în raportul 1: 1. Spirtul poate ataca tot ce e din guma si cu timpul sa-l intareasca. Ca sa numai gresesc spun ca EU, rolele presoare( si inainte vreme curelele) le spalam cu apa si sapun. Deoarece pe forum se discuta mult de Accuphase, Brüel, Burmester & Co, mi-am permis sa discut despre aparatele de studio pe doua piste, fara de a avea intentia de a jigni pe cineva care lucreaza pe 4 piste. EU cand fac inregistrari de master cu doua Studer A80 de pe banda master originala pe banda Emtec(banda groasa foarte buna)de fiecare data, capetele si ghidajele le curat cu acetona si totul se demagnetizeaza(un aparat care se aseaza peste grupul de capete). Cand ascult muzica normal, curat capetele cam la 10-15 ore si le demagnetizez cam dupa 30 de ore. Cu 40 de ani in urma demagnetizam capetele si ghidajele prin apropierea pistolului de lipit de ele. VA ROG SA NU INCERCATI. In speranta ca nu am jignit pe nimeni va doresc o duminica placuta
Interventia ta pe forum este excelenta si eu iti multumesc!
Dar trebuie sa fim atenti ca nu toata lumea este intiata in domeniu. Spre exemplu, la magurile Philips de care tocmai am discutat, N4415/17/18/19, etc, daca stergi cu acetona capetele, le stergi ultima oara deoarece sunt de...plastic! Sau defapt contin plastic! Ca si o parte din piesele din zona regletei. Acetona dizolva plasticul si creeaza un fel de pelicula de plastic topit pe intrefier pe care nu mai ai cum sa-l iei de acolo. Daca e din aia buna, industriala de care mentiona hondaru, e jale! (la Philips de exemplu).
Cat priveste demagnetizarea, e bine de folosit un demagnetizor pentru magnetofoane, special si nu orice fel de demagnetizor. Mai ales in cazul GX-urilor e bine sa fim atenti! Eu am un demagnetizor profesional din USA special pentru magnetofoane. Alea pentru casetofoane sunt cam slabute in cazul magurilor.
Cat priveste rola presoare si cauciucul, am cumparat mai demult o solutie speciala facuta de cineva de la noi din Bucuresti, le vindea pe okazii. Pare sa fie un fel de apa cu sapun/detergent, face spume daca stergi insa face o treaba grozava. Omul tine formula secreta, evident si l-a denumit "revitalizer". Am cumparat cu neincredere pentru ca nu e foarte scump si dupa aia am constatat ca e grozava solutia! O folosesc si pentru curele de cauciuc.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
horex1952
Posts: 140
Joined: 08 Jan 2016, 16:37

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by horex1952 »

Trebuie sa marturisesc ca eu sunt nascut in Timisoara dar de multe decenii locuiesc in vest. Am specificat "Acetona de la farmacie" cel putin o sticluta ma tine cam 4-5 ani pentru toate aparatele. Este foarte adevarat in ceeace priveste guma pentru role presoare, exista materiale si materiale. Rolele de Studer sau Revox negre le curat si cu acetona, dar cele verzi n-ai voie sa le atingi cu asa ceva fiindca se inmoaie suprafata pe loc iar dupa 10 min e piatra. Atat Studer cat si Revox sunt dotate atat cu capete butterfly cat si cu normale(2mm). Personal, imi suna mai bine capetele butterfly, motiv din care toate aparatele(care au avut capete normale)au primit capete butterfly. La ora actuala au niste preturi astronomice(ca 1000€ noi pe bucata). Intotdeauna am apreciat calitatea si sunt de acord cu vorba ta cu leul si cioara. Eu folosesc Emtec Audio professional(echiv. cu Basf Per 528). Pe ebay.de cumperi Emtec de 1000m cu ca 25€-30€ bucata plus transpurt, vezi linkul

http://www.ebay.de/itm/EMTEC-BASF-PER-5 ... SwJkJWkldq" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
horex1952
Posts: 140
Joined: 08 Jan 2016, 16:37

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by horex1952 »

Am adus discutia cu vestul fiindca am uitat sa specific ca aici avem aceasta Acetona in Farmacie. Cu aceasta acetona nu se poate curata lacul de pe unghii(spune sotia), prin reducere la absurd, cred ca nu se compara cu acetona industriala in ceeace priveste agresivitatea. Studer/Revox folosesc acelasi brand de acetona numai la alte cantitati

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

Cea care curata lacul de pe unghiile damelor e pericol public! O data am sters din greseala masca unui cassdeck (masca metalica) cu acetona din asta crezand ca este izopropilic; mi-am dat seama prea tarziu, dupa ce am tras o dara cu vata. A ramas instant fara scris, cass stealth, chel! :)
Am avut si eu ocazia de cateva ori sa ascult Studere cu capete butterfly si sunt de poveste! Daca le compari cu maguri "de casa" te apuca rasul (nervos :D ).
Dar problema mare cu magnetofoanele este spatiul! Probabil ai mult spatiu pentru lista aia de maguri, unele aproape cat aragazul.
Merci pentru link! Vad ca este de la Vrasovia, Polonia. Am avut experiente urate cu polonezi pe ebay, nu-s departe de ai nostri (excroci si mincinosi). Iar posta e problema. Cu tot cu posta costa cam cu cat as lua-o de aici de la comerciantii locali.
Si SM911 e banda grozava pentru "aragazurile" tale! :)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
horex1952
Posts: 140
Joined: 08 Jan 2016, 16:37

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by horex1952 »

Buna dimineata, as dori sa inchei aici tema "acetona" fiindca ne rapeste mult timp. Exemplul de benzi de la polonezi a fost ceva pe moment ce am gasit pe Ebay, dar se mai gasesc si vanzatori din germania si elvetia. Experiente proaste pe Ebay am avut si cu britanici si italieni, deci nu va atingeti. Mai nou observ multe Studer(B67, A80, A816) la preturi foarte joase. I-am contactat pe toti(3) toti au adresa de germania, dar iti raspund ca tocmai sau mutat in sicilia, spania, si deaceea vand ieftin. Modul de plata, involvarea unei firmeunde se plateste si de acolo se capata si marfa. ATENTIE nu va bagati ca e ieftin, fiindca ramaneti fara bani. Studer si Revox au ajuns la preturi astronomice in ultimii ani si pe toate ebayurile se gasesc numai fiere vechi. In ceeace priveste Studerele, m-as fi bucurat sa fie grele ca si un aragaz, A80-ul cu racul original cantareste cam 120Kg, celelalte cam 70-80. Pentru aparatele mele am un spatiu de auditie de ca. 70m2, unde toate aparatele sunt legate prin switchuri la amp. Toate au cablurile de inreg. duse pana la SACD Player sau pick-up, deci in orice moment este posibila inregistrare/redare. In aceasta incapere este temperatura si umiditatea tot timpul controlata, importanta pt. aparate si benzi. Aparatele daca nu sunt folosite, sunt pornite cateva ore tot la 2 saptamani. Desprebenzi, numai scurt, Maxell & Co(benzi subtiri)pentru Revox, EMTEC(groase) pt. studer. Se pot folosi si la Revox, dar trebuie taiate cam 5min. fiindca nu incap pe rola. In incheiere va doresc un inceput bun de saptamana.

Post Reply