FULL RANGE si COAXIALE

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by Kostas »

Cucerirea ultimelor doua decenii (de impliniri marete) este sunetul mort, la conserva , chiar cand se canta live. Mult sunet digitalos, care te taie pe creier. Momolo , aici ai spus un lucru important - sunetul uman si prevad nasterea unui nou curent - umanismul audiofil, cu difuzoare cu sensibilitate ridicata, cu inregistrari de bun simt. :idea: :)
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
yinyangbt
Posts: 205
Joined: 11 Oct 2008, 18:59

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by yinyangbt »

De o bucata de vreme a inceput sa ma preocupe si pe mine subiectul.Acum am gasit si acest topic care mi se pare excelent si foarte util.Pe mine m-a ajutat (pe linga alte informatii din diverse alte surse) sa-mi clarific calea de urmat.
Mai ales ca am ascultat niste boxe f. laudate care nu mi-au spus ff mult, la pret nejustificat.
Acum trebuie numai sa gasesc un proiect adaptat pt camera mica-medie .

Constantin C.
Posts: 205
Joined: 13 Oct 2008, 17:28

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by Constantin C. »

yinyangbt wrote:De o bucata de vreme a inceput sa ma preocupe si pe mine subiectul.Acum am gasit si acest topic care mi se pare excelent si foarte util.Pe mine m-a ajutat (pe linga alte informatii din diverse alte surse) sa-mi clarific calea de urmat.
Mai ales ca am ascultat niste boxe f. laudate care nu mi-au spus ff mult, la pret nejustificat.
Acum trebuie numai sa gasesc un proiect adaptat pt camera mica-medie .
Marturisesc ca am ascultat prea putine difuzoare de banda larga si cu prea multa vreme in urma pentru a-mi fi format o opinie calificata in aceasta privinta.
Astfel ca subiectul prezinta interes si pentru mine , e drept ca deocamdata la nivel teoretic.
Spre exemplu , sunt curios in legatura cu un subiect putin discutat , anume conditiile in care un difuzor de banda larga poate functiona satisfacator intr-o incinta inchisa.

Sunt , de asemenea , curios , yinyangbt , asupra boxelor foarte laudate si scumpe care te-au dezamagit.

User avatar
yinyangbt
Posts: 205
Joined: 11 Oct 2008, 18:59

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by yinyangbt »

C onstantin C. ,PM !

User avatar
yinyangbt
Posts: 205
Joined: 11 Oct 2008, 18:59

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by yinyangbt »

Constantin C. wrote: Spre exemplu , sunt curios in legatura cu un subiect putin discutat , anume conditiile in care un difuzor de banda larga poate functiona satisfacator intr-o incinta inchisa
Din ceea ce am citit ,daca am inteles bine, tocmai ca aceste difuzoare NU functioneaza satisfacator intr-o incinta inchisa, in sensul ca nu au o extensie buna a bassului in asemenea configuratie.Ele sint recomandate a functiona in incinte tip Horn back loaded sau VTP care produc un bass corespunzator.
http://www.forum.poweraudio.ro/viewtopic.php?t=1077
http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... did=109576
http://www.elforum.ro/viewtopic.php?f=4&t=18701

Constantin C.
Posts: 205
Joined: 13 Oct 2008, 17:28

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by Constantin C. »

VTP este una dintre constructiile clasice cu rezultate bune in cele mai multe dintre cazuri pentru acest tip de difuzoare.
Incercari cu rezultate foarte interesante au fost facute si utilizand open baffle.
Despre incintele inchise cu difuzoare de banda larga se vorbeste putin .
Eficienta acestora in zona frecventelor joase este redusa , intr-adevar , dar sunt curios daca au existat experimente de acest fel.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by momolo »

nu ma pot lauda ca am ascultat prea multe variante de single driver insa din ce am auzit se disting niste calitati pe care le poti gasi (la bani mai multi) doar la panourile electrostatice, anume coerenta sunetului, curatenia sunetului.
Se pierd niste lucruri, se castiga altele, totul este un compromis si depinde ce cauti in sunet, ce vrei de la muzica ?! Daca de exemplu esti dependent de bubuiala, aceasta varianta nu e cea mai potrivita.
Cutia are un rol esential in toata problema. Defapt ea trebuie sa compenseze ceea ce nu prea poate difuzorul. Astfel ca de cutie depind mult frecventele joase.

De curand am avut ocazia sa compar difuzoarele Fostex ale lui oake in doua ipostaze, niste cutii BR vai mama lor insa se pare, facute dupa proiect dedicat acestor difuzoare si apoi mutate intr-o cutie tip VTP proiectata si executata de maestrul VTP insa pentru alte difuzoare. De acordajul cutiei s-a ocupat creatorul, dl. VTP caci nu era doar de bagat difuzorul si gata, trebuia bagat material absorbant intr-o anumita proportie si in anume fel.
Cand au fost gata mutate difurile Fostex le-am reascultat la oake. Conditiile de auditie nu sunt tocmai ideale insa diferenta era atat de mare ca nu conta treaba asta. Fostex-urile sunau incomparabil mai bine in cutiile VTP, capatasera un bas pe care inainte (in cutia BR) nu-l banuiai ca e posibil.
Insa difurile astea nu-s tocmai un exemplu de linearitate. Au si ele problemele lor, o saltare un pic cam naravasha pe medii, ceva tipic. Totusi cuceresc inima audiofilului prin coerenta si puritate, muzica se aude unitar, nu este difuzata in bucati amestecate, lipite intre ele.
Daca ai mai multe drivere, oricat te-ai stradui tot vor exista compromisuri in aliniere. Insa daca ai un singur driver, o singura sursa, aceste compromisuri nu mai exista, avem o singura sursa de sunet. Sa nu credeti ca un coaxial rezolva problema cu doua drivere! Este o varianta ceva mai buna insa are compromisurile ei specifice.
Asa ca varianta cu single driver are ca avantaj coerenta si puritatea sunetului desi pierde ca liniaritate si nu poate reda complet banda audio. Eu as spune mai degraba ca asta e un proiect DIY care merita cu adevarat luat in seama de catre un amator incepator! E cel mai simplu si deci are cea mai mare sansa de succes spre deosebire de alte proiecte clasice cu mai multe drivere care sfarsesc implacabil in finalizarea unor cutii cu difuzoare, sublime pentru autorii lor care nu au termen de comparatie insa oribile pentru cei care au aceste repere de calitate necesare judecarii obiective.

Pentru cineva care ar vrea sa-si faca o pereche de incinte acustice pentru postul 2, de exemplu la PC sau la birou, as recomanda din toata inima un proiect cu single driver. Insa nu sfatuiesc economii la cutie, din pacate pentru ergonomie acestea au nevoie de cutii foarte mari, adica foarte eficiente. Solutie back loaded horn este cea mai buna, maximul de calitate obtinuta insa complicata, hornul nu poate fi gresit, nu are tolerante, e o treaba de mare precizie si bun calcul + experiment. Deci pentru cei cu resurse materiale si de timp dar si cu vointa!
Solutia VTP este mult mai simpla si da destula satisfactie. Asa ca pentru incepatori, boboci dar si cei care nu au timp si loc de experimentare e solutia optima raport efort/calitate obtinuta.
Nu pricep de ce spun unii de anumite efecte care se petrec in incinta tip VTP ?! Eu din cate am auzit, nu am detectat sau nu m-a deranjat ceva anume la aceste incinte! Dimpotriva, au avantaje certe, de obicei lasa basul liber si nechinuit sa se desfasoare natural. Au si ele dezavantaje, nu sunt tocmai un exemplu de liniaritate sau in fine, trebuie spus ca nici astea nu sunt chiar simple si nelipsite de "taine" (descurcate de unii mai experimentati). Adica nu sunt cutiile care sa le faci chiar din prima insa sunt mult mai abordabile decat back loaded horn si mai eficiente decat cutiile cu gaura (BR).

Amplificarile pe lampa, cele SS in mod special, sunt exact ceea ce ar mai trebui la aceasta solutie VTP pe care as numi-o "high-end-ul saracului".
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by hersorin »

Cind am scris aici inca eram fan Triangle.
Acum sincer mi-as face un al doilea sistem dar incinta sa aiba un singur difuzor . Pe unde am ascultat am fost fermecat de acest tip de boxe (motiv pentru care am si cumparat coaxiale).
Care ar fi cutia cea mai mica dar cu cel mai mic compromis la bas ? (le programez o camera mica)
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by VTP »

hersorin wrote:Cind am scris aici inca eram fan Triangle.
Acum sincer mi-as face un al doilea sistem dar incinta sa aiba un singur difuzor . Pe unde am ascultat am fost fermecat de acest tip de boxe (motiv pentru care am si cumparat coaxiale).
Care ar fi cutia cea mai mica dar cu cel mai mic compromis la bas ? (le programez o camera mica)
Am impresia ca exista cateva neintelegeri:
- single driver se refera la difuzorul de banda larga (BL)- cele citate anterior de felixx;
- coaxialul nu este single driver, sunt 2 difuzoare montate astfel ca sunetul sa para a fi emis dintr-un singur punct (coerent);
- coaxialele ar putea fi impartite in 2 categorii, diferite constructiv:
a) - sistemul UniQ de la KEF, la care tweeterul, difuzor dinamic clasic este montat in centrul wooferului astfel ca centrele masice ale celor doua bobine sa coincida (cel mai apropiat de difuzorul BL)
Coaxialul PHY-PH are un element piezo in centrul wooferului , care, de fapt este un BL ajutat de tweeterul piezo.
b) - coaxialele clasice au un driver cu calota montat pe structura motorului wooferului si care emite prin canalul din elementul central al sistemului magnetic.
Cel mai elaborat coaxial, cu aplicatii atat pro cat si hi-fi pare sa fie de departe Dual-Concentricul produs de Tannoy inca din anii '40 si perfectionat in timp. Firma are mai multe elemente patentate, unul din ele, aflat in centrul difuzoarului, avand o importanta deosebita in refacerea coerentei sunetului emis si in dispersia frecventelor emise.
In general, coaxialele sunt destinate uzului pro, la monitoarele de scena, avand si o directivitate destul de pronuntata, pentru a fi auzite de cei aflati pe scena.
Sunt si firme care produc coaxiale dedicate uzului hi-fi, din care imi vin in minte CIARE si SEAS.

Fara sa stim despre ce coaxiale e vorba, caracteristicile lor, e greu de dat un sfat, mai ales ca fiecare coaxial are caracteristicile lui, si, ca atare, si tipurile de incinte ce se potrivesc difera.
A pleca de la ideea de incinta mica, inlatura de la bun inceput orice sansa de a obtine vreun rezultat fezabil.
Si inca un lucru: un coaxial se asimileaza cu un woofer si un tweeter separat in majoritatea cazurilor. Un difuzor de banda larga (BL) este UN difuzor care emite TOATA banda audio (sau cat poate din ea, fara ajutoare).

User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by hersorin »

Sa ma fac inteles. Mi-au placut mult difuzoarele full range dar dupa cum se stie au mici neajunsuri la extremitati. Sa fac un mic compromis am ales boxele Pioneer/TAD S1 ex care au frequency range 28 - 100,000 Hz (ca o fi +- 3 sau 6 au si bas si inalte) . Pe linga cele doua difuzoare de bas de 18 cm au un difuzor coaxial de de 14 cm din magneziu si in mijloc un tweeter beryllium de 3,5 cm . Sunt extrem de multumit de ele dar ele sunt foarte mari 65 kg una deci sunt pentru salon. As vrea sa imi mai fac un sistem mai mic sa il mut in dormitor si pentru viitor vor veni copii si le-as ridica din calea lor (pe dulap poate).
Mi-ar place ori un full range ceva de genul voxativ PI http://www.voxativ.com/en/loudspeakers/pi/" onclick="window.open(this.href);return false;
sau ceva Pioneer s2 ex http://www.pioneerelectronics.com/PUSA/ ... ries/S-2EX" onclick="window.open(this.href);return false; (aici se face un compromis pentru un bas mai bun) .
Le-am ascultat separat mi-au placut amindoua dar sunt destul de scumpe pentru ce as vrea sa fac cu ele, nu vor fi puse in valoare niciodata deci ma orientez spre ceva mai ieftin .
Ideea este sa fie cit mai mica cutia si cit mai bun raspunsul in fregventa .
Nu am ascultat niciodata un difuzor mai ieftin gen Fostex.
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by VTP »

Sunt multe firme care au incinte suficient de mici si cu raspuns bun in frecventa, indiferent ca sunt pe 2 -3 cai. Daca vrei neaparat incinte cu mare coerenta si imagine stereo f.pregnanta, personal as opta pentru Tannoy, eventual monitoare de studio. Trebuie lamurit pentru ce suprafata de lucru sunt destinate si ce se intelege prin mici: standfloor mici, bookshelfuri mici, etc.
M-as mai uita dupa incintele de la PMC.

User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by hersorin »

Camera ar fi 5,5 m pe 3 m deci un dormitor inaltime 2,5 m si inaltimea boxei nu as vrea sa depaseasca 50 cm deci un bookshelf . Si vreau neaparat coerenta .
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by hersorin »

Asa ceva mi-ar place http://tannoy.com/Residentialsummary.as ... AVsJNZcw==" onclick="window.open(this.href);return false;
O sa incerc sa le ascult poate imi plac .
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by momolo »

hersorin wrote:Camera ar fi 5,5 m pe 3 m deci un dormitor inaltime 2,5 m
pai e vorba de o "sufragerie comunista" :D Multi haudiofili pe meleagurile de aici atat au camera audiofila, unii bagam si elefantul in spatiul respectiv.

Sfatul lui VTP cu Tannoy-ul mi se pare si mie ok (inclusiv PMC) mai ales cu zona profesionala de monitoring, insa atentie mare la aceste 2 firme de sorginte britanica, numai gamele de sus sau mai bine spus numai cele de foarte de sus sunt ok, restul sunt facute de catre departamentul de marketing, mai mult cumperi numele. Si daca te uiti la Tannoy-ul citat, are SPL 88dB (fara indoiala masurat foarte optimist si foarte chinezesc), si din ce stiu cu brandul asta, nu-s usor de pilotat iar de lampas nu scapi, in caz ca asta doresti. Am auzit chiar si PMC-uri din game mai sa spunem ieftine (dar numai ieftine nu erau) si nu mi-au placut deloc, niste chestii mediocre supraevaluate la pret. Daca vrei PMC trebuie sa bati sus, la alea mari (si scumpe).
Si mie unul ca sa-mi placa faimosul coaxial Tannoy (care defapt imi place) trebuie musai sa nu aiba mai putin de 30cm, alea mai mici sunt compromisuri, jumatate de masura.
Cat priveste Pioneer-ul ala de 7k euroi, parca nu m-as baga, nu l-am ascultat dar ceva parca nu-mi place acolo.

Insa ideea cu Voxativ PI mi se pare excelenta (habar nu am si cat costa, poate daca aflu ma flescai). Asta se preteaza pe ceea ce doresti din cate te-am inteles, pe asta as lua-o si eu oricand. Dar trebuie asociata cu lampas, deajuns o piticanie cu EL84 schema clasica, nu dealea sofisticate. Si nu mi se pare deloc mare la 38cm latime cu 65 cm inaltime. Nici macar nu sunt sensibile la standere, le poti pune pe ce doresti. Eventual intre ele si lampadar-ul de 5W iti trebuie si o sarma de argint si gata sistemul, ma tem ca dupa aia o sa vinzi hurdubaile de la Pioneer.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: FULL RANGE si COAXIALE

Post by hersorin »

O singura data am ascultat Tannoy si nu m-au incintat dar eu cred ca muzica a fost de vina era si necunoscuta si destul de slab inregistrata .
Pioneer S2 le-am ascultat de citeva ori , sunt un fel de imitatie a celebrelor TAD CR1 dar destul de departe de ele . Daca nu esti pretentios la bas sunt bune.
Si DA Voxativ PI le-as lua mine daca nu ar costa in jur de 9000 euro. Le-am ascultat de doua ori si mi-au placut. Problema lor e tot basul , nu coboara suficient pentru a fi complete .
Daca vrei o boxa completa trebuie standfloor adica ceva mare .
Multumesc tuturor de sfaturi .
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

Post Reply