Tensiunea de la rețea - factorul 1 al calității sunetului?

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
Cosmin2000
Posts: 267
Joined: 19 May 2009, 18:56
Location: China/România

Tensiunea de la rețea - factorul 1 al calității sunetului?

Post by Cosmin2000 »

Am tot stat și m-am gândit dacă să deschid acest subiect sau nu. Cu toții vorbim de lanțuri acustice formate din diverse aparate capabile să redea sunetul, însă toate se alimentează în curent alternativ. Cât de importantă este alimentarea pentru un sunet bun? Adresez această întrebare deoarece observ, cu maximă îngrijorare, ce îmi furnizează CEZ pe rețea. Aparate specficate 220 V AC sunt alimentate cu maxime de, țineți-vă bine :shock: , 270 V AC sau minime de sub 200V AC (vorbesc de tensiunea rețelei măsurate de mine, în fiecare zi, pe scala de 750 V AC cu un multimetru obișnuit).
A nu se înțelege că tot timpul am valorile acestea extreme ale tensiunii la priză, ci în anumite zile, la anumite ore. De regulă, tensiunea stă undeva între 240V și 220V.
Ce se poate întâmpla, din punct de vedere electronic, cu un aparat (amplificator, Cd-player etc.) alimentat astfel? Rezistă transformatorul/transformatoarele interne de alimentare și piesele din aval de acesta atâta timp cat avem astfel de variații ale tensiunii de la tensiunea nominală? Ce e de făcut în asemenea situații?

P.S.: In România tensiunea nominală a rețelei nu mai este demult 220 V AC, ci 230 V AC +-10% după cunoștința mea!
Vintage forever!

bizonu22
Posts: 71
Joined: 27 Jan 2016, 10:45

Re: Tensiunea de la rețea - factorul 1 al calității sunetulu

Post by bizonu22 »

Salut Cosmin!
Parerea mea este ca tensiunea de la retea nu este factorul 1 in calitatea sunetului dar cu siguranta este de luat in seama daca atunci cand valoriile trec cu mult peste normal. Valorile nominale ale tensiunii de la prizele caznice ar trebui sa fie undeva în intervalul 207–253. Daca tu spui ca ai 270V atunci ai o problema nasoala, asta daca aceasta tensiune este prezenta pe durata indelungata. Teoretic aparatele ar trebui sa reziste pe durate scurte la astfel de tensiuni dar practic.... o sa ne spui tu. Ca sa iti dai seama daca tensiunea de 270V este prezenta pe perioada indelungata poti folosi un multimetru "mai rasarit" care e capabil sa memoreze valorile masurate.
Parerea mea este sa iti fac rost cat mai repede de un stabilizator de tensiune sau de un UPS mai "de treaba"(APC, CyberPower,...).
Numai bine!
„Sunt mulți care, ajunși la un vârf de munte, au amețeli și cad; iertați-i pe parveniți.” — Octavian Goga

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Tensiunea de la rețea - factorul 1 al calității sunetulu

Post by momolo »

bizonu22 wrote:Parerea mea este sa iti fac rost cat mai repede de un stabilizator de tensiune sau de un UPS mai "de treaba"(APC, CyberPower,...).
daca discutam de calitatea sunetului si nu altceva, orice solutie din asta e moartea sunetului. UPS-ul e chiar masacru direct. Si in opinia mea, dupa ce ani de zile am incercat tot felul de chestii, cel mai bine este bagarea directa a aparatului in priza fara nici un filtru, fara nimic altceva.

Insa apare problema semnalata mai sus! Cei 270V sunt pericol mare pentru orice aparat! Ar trebui cumva sa te asiguri (la o firma de asigurari) si sa te interesezi unde-i poti reclama pe nenorociti, deoarece la 270V iti fac praf toate aparatele electrice!

In general mai toate "sculele" audio sunt proiectate sa reziste la variatii de +/-20%. In jos, adica sub cei 230V standard, pot rezista si mai mult, cam oricat (sunetul sufera). Depinde si de modul cum este alimentat aparatul. Sursele in comutatie sunt mai sensibile decat sursele conventionale. Insa si cele conventionale cu transformator pot capota. De multe ori conteaza alti factori mai mult decat doar simpla valoare a tensiunii. Cert este ca atunci cand avem variatii mai mari de +/-10% trebuie sa fim atenti sa nu ramanem fara aparatura! In cazul asta sfatul de mai sus este practic, desi omori calitatea "haudiofila" (daca ai trancote nu omori nimic, doar timpul :) ) dar macar nu ti se arde aparatura. Si uite asa ajungi meloman! :lol:

Apropos de subiectul asta - la mine vin de la furnizor (traful de zona) 3 faze (cabluri) si un cablu nul. Am masurat si fiecare din cele 3 are alta tensiune. Una are 210V, alta 220V si alta 235V in medie. Insa nu am vazut salturi atat de mari, defapt cea mai mare valoare masurata a fost, 238V. Dar sunt in Bucuresti. Am observat ca in provincie si in zonele periferice ale capitalei, situatia e foarte naspa! De exemplu in comuna Pantelimon frecvent poti masura 180V.

Dar valoarea ca valoarea, problema este cum variaza tensiunea! Daca flicaie rapid, ai scapat de aparatele mai sensibile!

Si evident, curentul e "sufletul" haudiofiliei. De aceea cele mai importante cabluri sunt, culmea, cele de alimentare. Spre tulburarea (psihosomatica) a trancotarilor (care nu inteleg cum vine cu centrala electrica si acei kilometri de cabluri pana la noi acasa!). Dar cum am scris, eu din toate cate am incercat am ajuns dupa multaaaa vreme la concluzia ca mai bine bag aparatele simplu si direct in priza, fara filtre, fara conditionatoare (pasive sau active), fara ferite, bratari, spirale voodoo, UPSuri, etc, etc. Iar cablul de alimentare si prelungitorul in care sunt adunate toate, sunt al naibii de importante (pentru sunet) in cazul sculelor audio bune!

Insa, daca as avea 270V la retea.... nu stiu ce as face?! Probabil la inceput scandal si reclamatii la furnizor. Apropos, acum legal au aparut mai multi furnizori de electricitate. Pe mine mereu ma intreaba cei de la RCS-RDS daca vreau sa ma mut la ei (cu electricitatea). Probabil (logic!) ramane aceeasi infrastructura, nu-mi imaginez cum pot astia sapa sa-mi traga alte cabluri, insa macar ai (probabil) alta intelegere cand reclami anumite situatii, ca de exemplu tensiunea aberanta de la retea.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: Tensiunea de la rețea - factorul 1 al calității sunetulu

Post by johndoe21ro »

Valorile de tensiune de mai sus sunt pentru mine de-a dreptul suprinzatoare. Electronicele aproape ca nu pot supravietui in conditiile respective daramite sa mai si cante! Eu sunt la fel de craiovean ca si Cosmin insa la mine tensiunea este foarte stabila: 230V (228-231V - minima si maxima insa numai exceptional nu apare pe ecranul multimetrului valoarea de 230V). Cert este ca eu locuiesc in zona 0, in centru, la casa... Despre frecventa nu pot povesti nimic insa cred ca nu ar trebui sa ma plang, in conditiile de fata.
UPS-urile sau stabilizatoarele de tensiune sunt moartea subita si ne-resuscitabila a pasiunii. Adio dinamica, microdetalii, scena, separatie, noisefloor mic... samd. Sunetul este congestionat, comprimat, naclait, murdar, incarcat...
Fara sa fac vreo reclama ceva, dispozitivele de la IsoTek sunt capabile sa ofere o anumita protectie la spike-uri si diverse probleme aparute insa prezenta impamantarii si un pret de cost nelipsit de importanta reprezinta niste dezavantaje (prezenta impamantarii e absolut necesara in audio insa stiu ca stai la bloc si atunci banuiesc ca ea este perfectibila sau chiar inexistenta dpdv functional). Ele sunt complet pasive si nu limiteaza dinamic atata timp cat exista o corelatie (tehnica si implicit financiara) intre nevoiele amplificatorului de putere si modelul folosit. Cu toate acestea numai un regenerator/rectificator poate sa repare problemele care apar in sunet iar pretul unuia care sa functioneze in parametri audiofili este extrem de piperat. Sunt mai multe solutii pe piata de la cateva firme serioase dar, la capitolul asta, asa cum spuneam mai sus, preturile sunt prohibitive.
Cablul de alimentare audiofil este intr-adevar sfant (cu toate ca in cazul de fata nu poate oferi nici un avantaj), un distribuitor de retea cu cablare (sanatoasa) in stea si prize de calitate, o impamantare corecta si, mai ales, o fazare corecta au un aport foarte mare in sunet.
Pentru tine, singura solutie este sa optezi pentru un alt distribuitor de energie electrica (chiar daca se foloseste aceeasi infrastructura) si sa te poti intelege cu el vis-a-vis de problemele si doleantele tale astfel incat situatia sa fie remediata (in cel mai scurt timp!).
Din cate am inteles RCS-RDS cumpara parcuri cu panouri foto-voltaice sau le construieste si, in curand, va oferi si o noua infrastructura... pe cupru, reteaua fiind ingropata. La mine in Craiova au inceput deja in unele locuri sa-si puna la punct infrastructura desi imi pare o munca titanica, costisitoare si ale carei roade le vom culege probabil dupa 2018... sper eu macar in 2020! Banii ies de la abonatii de la blocuri, ei fiind multi pe suprafata; eu, stand la casa, voi avea parte de aceste roade mai spre batranete.
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: Tensiunea de la rețea - factorul 1 al calității sunetulu

Post by johndoe21ro »

Mai exista o varianta... ideala din punctul meu de vedere:

https://www.tesla.com/powerwall" onclick="window.open(this.href);return false;

Acum, nu stiu in ce masura ea poate satisface nevoile unui sistem audiofil... ce peak-uri de curent instantaneu poate oferi o astfel de solutie... desi vad ca "A net zero energy rating means that your home produces as much energy as it consumes, but is still connected to the utility grid for periods of high demand." :mrgreen:

Image

Este oricum o varianta pe care eu o iau in calcul foarte serios... Dependenta fata de sistem (orice fel de sistem) este un mare dezavantaj intr-o astfel de tara... Din pacate solutia este practica doar celor care locuiesc la casa.
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

User avatar
Cosmin2000
Posts: 267
Joined: 19 May 2009, 18:56
Location: China/România

Re: Tensiunea de la rețea - factorul 1 al calității sunetulu

Post by Cosmin2000 »

momolo wrote: In general mai toate "sculele" audio sunt proiectate sa reziste la variatii de +/-20%. In jos, adica sub cei 230V standard, pot rezista si mai mult, cam oricat (sunetul sufera). Depinde si de modul cum este alimentat aparatul. Sursele in comutatie sunt mai sensibile decat sursele conventionale. Insa si cele conventionale cu transformator pot capota. De multe ori conteaza alti factori mai mult decat doar simpla valoare a tensiunii. Cert este ca atunci cand avem variatii mai mari de +/-10% trebuie sa fim atenti sa nu ramanem fara aparatura! In cazul asta sfatul de mai sus este practic, desi omori calitatea "haudiofila" (daca ai trancote nu omori nimic, doar timpul :) ) dar macar nu ti se arde aparatura. Si uite asa ajungi meloman! :lol:
Astăzi am ascultat muzica, și după ora 5.30 PM tensiunea de la rețea a urcat gradual la 240 V și s-a dus până la 245V timp de 3 minute (am și făcut un filmuleț să nu creadă lumea că sunt nebun :lol: ). Desigur, sculele le-am închis când am văzut minunea... :roll: Nu păreau a fi deranjate, chiar parcă sunau mai bine :!: , deși amplificatorul este unul vintage specificat pe 220V, iar Cd-playerul mai nou puțin, specificat pe 230V.
Cert este că valori atât de apropiate de 230V, constanța tensiunii, după cum relatează colegul johndoe21ro, eu nu am văzut la mine.
Eu sunt curios ce valori raportați/constatați dacă faceți experimentul cu un multimetru în priză pe timpul unei audiții de 2-3 ore.
Valorile acelea extreme nu apar decât foarte foarte rar, poate nu mai apar... Eu am obiceiul să măsor și să urmăresc tensiunea de la priză înaintea unei audiții și astfel m-am alarmat.
Dacă îi întrebi pe cei care furnizează energia electrică vor spune că valori cuprinse între 207-253 V sunt perfect normale, conform standardului în vigoare 230+-10%. Ce naibii facem atunci când ieșim din acest interval?
Vintage forever!

bizonu22
Posts: 71
Joined: 27 Jan 2016, 10:45

Re: Tensiunea de la rețea - factorul 1 al calității sunetulu

Post by bizonu22 »

Salut!
245V nu trebuie sa te ingrijoreze, e o tensiune normala. Nasol e cand sari de 250v.
"Ce naibii facem atunci când ieșim din acest interval?" - le scoatem din priza :D
“Noi, daca gasim pe strada un portofel, un portmoneu, un portvizit, cu bani, anuntam imediat Militia, la telefon 22.22.22”. - fa o analogie cu electrica :D
„Sunt mulți care, ajunși la un vârf de munte, au amețeli și cad; iertați-i pe parveniți.” — Octavian Goga

User avatar
Cosmin2000
Posts: 267
Joined: 19 May 2009, 18:56
Location: China/România

Re: Tensiunea de la rețea - factorul 1 al calității sunetulu

Post by Cosmin2000 »

bizonu22 wrote:Salut!
245V nu trebuie sa te ingrijoreze, e o tensiune normala. Nasol e cand sari de 250v.
"Ce naibii facem atunci când ieșim din acest interval?" - le scoatem din priza :D
Salutare! Un singur inconvenient: până să le tragi din priză s-ar putea să se prăjească ceva la peste
250 V, trebuie să fii foarte agil și totdeauna cu ochii pe voltmetru ca pe butelie. :lol: Altminteri, suni la 22.22.22 degeaba.

Problema pe care eu o văd cu valoarea tensiunii de la rețea este următoarea: unele amplificatoare, în special cele vintage, dar nu numai, nu au tensiunea după redresare stabilizată, cea care alimentează tranzistorii de putere. Astfel, variația în plaje atât de mari (+33V AC la o tensiune să zicem maximă legală de 253V AC, pentru un amp specificat pe 220V AC) față de tensiunea nominală recomandată de constructor va duce la supravoltarea părții de alimentare în DC a tranzistoarelor și capacitoarelor. Acest lucru poate fi foarte periculos dacă respectivele componente nu sunt bine dimensionate de constructor. Nu mai punem la socoteală supraîncălzirea miezului trafului de alimentare care, dacă este construit cu economie de materiale, poate de asemenea ceda.
Deci, 22.22.22? Nu prea cred!
Vintage forever!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Tensiunea de la rețea - factorul 1 al calității sunetulu

Post by momolo »

Cosmin2000, inainte sa bagi trancotele vintage in priza seteaza tensiunea de 240V. Majoritatea sunt bagate in priza (de trancotari) cu setarea "vintage" de 220V (ca asa vin ele din Germania, Haustria, etc). Majoritatea sau aproape toate au posibilitatea de setare 120V(117V), 220V, 240V. Acum stim, noi suntem pe 230V oficial. Macar daca le setezi la 240V ai toleranta mai mare in sus.
Sculili noi (chineze) sunt deja pe 230V halind lejereanu si 240V.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
lordu73
Posts: 261
Joined: 15 Aug 2013, 11:28
Location: Tg Jiu

Re: Tensiunea de la rețea - factorul 1 al calității sunetulu

Post by lordu73 »

Retele din astea mai existau la sate acum 15 - 20 de ani, cind se mutau oamenii de pe o faza pe alta sa poata urmari Dalas in conditii optime.
Citeste contractul de furnizare si vezi la ce parametrii tehnici ti s-a promis energia.
Daca ai masurat intr-adevar 270 V probabil ca o sa poti reproduce masuratoarea. CEZ-ul ar trebui sa-si monitorizeze calitatea energiei , iar unul dintre parametrii de calitate este valoarea tensiunii.
Faci o reclamatie - doua la furnizor sa fii acoperit in caz ca ceva incepe sa miroase a ars prin casa... :lol:
Apoi astepti, poate iti iei scule noi. :roll:
Dar pentru asta trebuie sa fii bine blindat cu hirtii.
"You have your way. I have my way.
As for the right way, the correct way and the only way, it does not exist" - Nietzsche.

Petrescu
Posts: 207
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: Tensiunea de la rețea - factorul 1 al calității sunetulu

Post by Petrescu »

Stim ca nu este audiofil dar poti incerca un stabilizator de tensiune. Unul de cativa kva cu autotransformator ar fi de preferat.

User avatar
JohnnyDarkRo
Posts: 144
Joined: 09 Oct 2009, 17:25
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Tensiunea de la rețea - factorul 1 al calității sunetulu

Post by JohnnyDarkRo »

Pentru imbunatatirea curentului se poate apela si la urmatoarea solutie:

http://www.whathifi.com/news/82-year-ol ... und-system" onclick="window.open(this.href);return false;

:D
AudioAero Capitole SE, Aurender N100SC, Roksan TMS 3, JVC TD-V621, Thrax Dionysos, Thrax Orpheus, Thrax Teres, Ascendo Z-F3 SE, cables and power conditioner by Iura, HiFi Expert Audio Racks.

Post Reply