second hand si benzi noi de magnetofon

Doar o vorba sa-ti mai spun
Dadix
Posts: 438
Joined: 03 Jun 2016, 11:06

second hand si benzi noi de magnetofon

Post by Dadix »

O veste tristă pentru mine. Azi am aflat că unul din puținele magazine de aparatura audio vintage își va închide porțile. Cu el odată se va pierde o parte din istorie si amintiri frumoase legate de acele vremuri. Dacă moderatorul forumului mă lasă o să dau mai multe informații precum despre ce magazin e vorba, din ce oraș.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Un magazin de vintage audio își va închide porțile

Post by momolo »

Dadix wrote:O veste tristă pentru mine. Azi am aflat că unul din puținele magazine de aparatura audio vintage își va închide porțile. Cu el odată se va pierde o parte din istorie si amintiri frumoase legate de acele vremuri. Dacă moderatorul forumului mă lasă o să dau mai multe informații precum despre ce magazin e vorba, din ce oraș.
nu e nici o problema sa dai numele magazinului care dispare.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Dadix
Posts: 438
Joined: 03 Jun 2016, 11:06

Re: Un magazin de vintage audio își va închide porțile

Post by Dadix »

Magazinul este din Cluj și denumirea de pe facebook este Vintage Audio Cluj. În stocul magazinului sunt peste 400 de aparate. Anunțul l-am găsit aici:
https://www.olx.ro/i2/oferta/aparatura- ... 464192bf26" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Un magazin de vintage audio își va închide porțile

Post by momolo »

de numele Rosca Cristian parca am auzit, pare cunoscut in mediul virtual.

Parerea mea, nu vad ce mare afacere se poate face cu trancote.... pardon, "vintage"! Nu cunosc pe nimeni imbogatit din trancote, dimpotriva, comerciantii de trancote imi par oameni saraci, majoritatea se ocupa de treaba asta din pasiune/hobby. Unora le iese cat sa-si taraie zilele de azi pe maine.
Si mai este un aspect, din ce in ce mai clar pe zi ce trece - interesati de "vintage" sunt aproape exclusiv generatiile trecute de, aprox. varsta de 40 de ani (desi cred ca as urca pragul la 45 de ani).
Multi dintre cei care se ocupa cu vanzarea de trancote cumpara si vand celorlalti ("colegilor"). Adica isi vand intre ei.
Generatiilor mai tinere, de exemplu cei sub 30 de ani, pur si simplu nu le pasa de trancote.... pardon, vintage. Multi nu stiu la ce foloseste un magnetofon sau casetofon. Acum ca-i moda mare promovata din Vest, unii tineri se uita la pickupuri, dar majoritatea vor ceva nou, nu din cele vechi. Nou si cu mufa USB. Motivul e simplu, e cool, e la moda. In rest nu se vinde "vintage" la tineret. Am vazut cazuri in care nici macar nu intrebau ce-s alea, desi aparatele arata bine. Eu daca eram de varsta lor macar intrebam la ce folosesc aparatele lucitoare. Dezinteresul tineretului pentru trancotele (vintage) HiFi e total. Ei sunt crescuti cu calculatoarele, smartfoanele, tabletele, playere mp3 cu doape, combine cu USB si LED-uri albastre, etc. Pe mine m-a uimit intotdeauna dezinteresul absolut, macar sa-i vad ca intreaba, dar nici vorba! Adica li se rupe.
Asa ca nu mi se pare o mare afacere sa ai potentiali clienti numai de varsta a treia sau a patra. Pur si simplu iti mor clientii de batranete! Si majoritatea clientilor sunt saraci.
Plus ca vechitura e... vechitura, ca orice batran se poate defecta din senin, de pe o zi pe alta. Mi s-a intamplat sa vad cazuri de trancota pusa functionala in cutie si ajunsa la destinatie moarta gata. Sau trancote care merg cateva ore si isi dau duhul. Sau trancote pe care le pui pe raft functionale si cand iti aduci aminte dupa un an, doi, le iei de acolo si constanti ca nu mai merg.
Intr-un fel e comert cu "deseuri electronice". In state vestice dezvoltate e chiar interzis sa raspandesti deseuri electronice! Am auzit niste chestii din Germania de mi-a stat mintea! Acolo "deseurile" au fost curatate de polonezi, sarbi, arabi, rumani, etc. Sau rusii care sunt inchisi la ei acasa dar au lovele si cumpara ca disperatii, de aia au si crescut preturile in ultimii zece ani.
Vesticul le arunca (inca) bune la pubela. Noi le cumparam cumva si dintr-o frustrare pe care am avut-o in vremurile dinainte de 1989. Nu e o afacere.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Dadix
Posts: 438
Joined: 03 Jun 2016, 11:06

Re: Un magazin de vintage audio își va închide porțile

Post by Dadix »

Dacă s-ar fi închis Flanco, Altex, Emag toate în același timp nu mi-ar fi păsat. Privind realist, un magazin de Vintage Audio ca afacere nu văd nici eu cum sa faci sa fie profitabil.
În trecut aveam radioul, pick-up-ul, magnetofonul, casetofonul. Calculatorul, tableta si telefonul mobil au înlocuit pe ultimele trei. Plus ca acum au apărut network playere ( streamere), soundbar-uri si tehnologia wireless, bluetooth.
In ziua de azi daca un aparat audio nu are conexiune bluetooth cu telefonul pentru redare muzica nu îl cumpără nimeni.

bizonu22
Posts: 71
Joined: 27 Jan 2016, 10:45

Re: Un magazin de vintage audio își va închide porțile

Post by bizonu22 »

Buna ziua!
Parerea mea este ca pretul ridicat a fost una dintre cauzele care a dus la falimentul acestui magazin. Eu am luat legatura de mai multe ori cu cei din magazin ca sa cer niste preturi(pt diferite aparate) si am ramas pur si simplu "masca" cand am auzit cat cer pe ele. Au fost aparate pt care cereau de 6-7 ori mai mult decat in Germania. Eu inteleg ca trebuie sa faci profit si ca in CJ sunt mari taxele dar la asa adaos falimentul este o chestiune de timp.
O zi buna!
„Sunt mulți care, ajunși la un vârf de munte, au amețeli și cad; iertați-i pe parveniți.” — Octavian Goga

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Un magazin de vintage audio își va închide porțile

Post by momolo »

Sa nu uitam ca un magazin, deci o firma care da factura trebuie sa dea si garantie si se supune legislatiei care protejeaza cumparatorul (care are dreptul sa returneze marfa chiar si fara motiv intemeiat, care are toate drepturile dupa lege!).

Mi se pare o misiune oarecum sinucigasa sa vinzi legal printr-un magazin, sa asiguri garantie si dupa toate astea sa concurezi pe piata cu persoane fizice ("particulari" care vand, "cedeaza" din propria colectie).

In cazul cand cumparam de la o persoana particulara (persoana fizica) legea nu obliga la asigurarea garantiei, nici vorba de factura, nici vorba de impozite sau TVA (la noi in Romania. Am auzit ca in Germania se plateste impozit chiar si la trancota veche vanduta din casa... daca neamtul e prins de fisc, daca nu se poate camufla. De aceea ei nu vor PayPal deoarece cica ii prinde fiscul). Ai iesit pe usa cu trancota in brate, iti moare pana la coltul strazii, e treaba ta, dupa aia poti sa incerci o returnare si e numai la mica intelegere. Particularul care ti-a vandut-o nu plateste salarii, nici chirie si cum am spus, nici impozite si nici TVA.

Un magazin inseamna, chirie, salarii (minim un vanzator si un tehnician care sa asigure depanarea si garantiile), impozite, TVA, plata utilitati diverse si nu in ultimul rand, spaga data la toti sacalii organelor statului care vin la cules de spaga (adica in "controale").

Nu mai vorbesc de birocratie! (avize, hartii, dosare si drumuri... apropos, costa si drumurile!).~

Mai trebuie platit si un contabil. Cum am spus, trebuie platit si un tehnician pentru garantii si depanari (multe trancote ajung cu defecte minore sau majore). Toate aparatele vechi au probleme! Deoarece sunt vechi! Din punct de vedere al asigurarii GARANTIEI asa cum prevede legislatia, situatia e mai grava decat la aparatele noi "din fabrica". La astea vechi manopera consuma foarte mult timp! Cateodata nu ai cum sa mai faci rost de unele piese. Chiar si facutul rost de piese e o activitate consumatoare de timp si resurse! Trebuie sa cauti o varietate mare de componente in cantitati infime. Probabil ar mai trebui o persoana care doar sa frece netul dupa piese si documentatie tehnica. Evident, trebuie cineva calificat, care sa cunoasca meserie, altfel e pasareasca pentru o pupaza pe care ai putea-o s-o platesti putin.

Toate astea se reflecta in pret. La final trebuie sa existe si profit, altfel e actiune de caritate.

In condiile astea mi se pare total gresit sa compari un magazin/firma cu "particularii" pe internet din Romania, Germania, etc. Am scris cu ghilimele deoarece multi "particulari" care "cedeaza din colectia personala" sunt defapt mici negustori la negru.

Evident, concurenta este neloaiala. De aceea imi este dificil sa-mi imaginez profitabilitatea unui astfel de magazin, unei astfel de afaceri. Probabil toti sunt nevoiti intr-un final (daca nu vor sa sucombe economic) sa dea si "tzepe" sub diverse forme, cat mai inventive. Intr-un final toata problema sta sub semnul saraciei noastre, a tuturor in aceasta tarisoara amarata de la marginea lumii civilizate. In lumea bogata omul nu prea cumpara vechitura altuia, o arunca la gunoi sau o da pomana, ati vazut in America "garage sale", asta e forma de acolo. Mai sunt site-uri dincolo specializate in vanzari de "vintage" cum sunt nemtii de la Audioextasa ( http://www.audio-extasa.eu/" onclick="window.open(this.href);return false; Cred ca mai au un site, dar imi scapa acum), dar probabil vedeti ce preturi naucitoare au! Asta e diferenta acolo intre magazin/firma si "particulari", cateodata e uluitoare! Am vazut la astia aparate pe care cer de 5 ori pretul maxim vazut pe ebay. Stiu oameni care au si cumparat de la ei pentru ca in foto se pare ca au aparate in foarte buna stare de conservare. Ei bine, ceea ce vand ei nu e chiar asa de perfect cum credem din poze. In realitate sunt maestrii la poze dar evident, nu trimit aparate defecte. Stiu si caz in care trancota sublima cumparata de la ei, care nu arata chiar atat de minunat ca in poza lor, s-a defectat in scurt timp si avea mai multa uzura decat sugera aspectul ingrijit. Defapt ei le cauta pe alea bine intretinute, le depaneaza, le curata, le pozeaza artistic, foarte arstistic si din cate stiu, dau garantie. Omul de aici nu a mai trimis inapoi aparatul defect considerand ca nu merita cheltuiala pe transport; si l-a reparat aici in RO.
Am dat un exemplu.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Dadix
Posts: 438
Joined: 03 Jun 2016, 11:06

Re: Un magazin de vintage audio își va închide porțile

Post by Dadix »

La stocul pe care îl precizează proprietarul în acel anunț, bag seamă că a ieșit pe minus din toată afacerea ( ținând cont că 75℅ valorează peste 400 de lei si el le da la 200 de lei bucata pentru cine cumpără tot stocul).

c_andrei
Posts: 165
Joined: 19 May 2012, 07:53

Re: Un magazin de vintage audio își va închide porțile

Post by c_andrei »

Eu recunosc ca speram sa fie alt magazin de scule din Cj care se inchide......

KROMWELL
Posts: 1
Joined: 26 Nov 2016, 11:46

Re: Un magazin de vintage audio își va închide porțile

Post by KROMWELL »

Nici o problema ...se inchide in Romania si se deschide in UK.
Aici lumea se "pregateste"" de urmatoarea criza financiara investind in masini si scule vintage si culmea e ca asta chiar este o afacere buna.
Sculele care acum patru cinci ani pe ebay erau 250-1000 de euro acum sunt 1000-3000, adica preturile au crescut de trei ori.Este un varf al pietei EBAy si toti care au de vandut ceva , acum e momentul.
Dar ca sa le poti vinde in UK , trebuie sa le livrezi din tari precum Germania, Olanda, Danemarca, Belgia sau UK.
Nici dracu nu iti ia ceva din Romania la un pret comparabil cu cele de aici.
La fel e la masini :un Chrisler din 1960 care acum 25 de ani era 20 000 de marci pe piata second acum este in jur de 1 milion de dolari.Voi credeti ca Hitler aduna degeaba operele de arta din colectiile evreilor?
Un om peste 40 de ani realizeaza ca a trecut de jumatatea vietii lui si se gandeste ce sa lase urmasilor.Daca nu poti cumpara aur ieftin, investitia in lucruri vintage este o investitie buna pe viitor, cand tu nu vei mai fi, dar copiii tai vor avea ce vinde.

Dadix
Posts: 438
Joined: 03 Jun 2016, 11:06

Re: Un magazin de vintage audio își va închide porțile

Post by Dadix »

La mașini și alte antichității e una, la amplitunere e alta. În câțiva ani vor fi interzise emisile fm si am ale posturilor de radio așa că nu vom mai avea ce face cu un tuner analogic sau digital fie el vintage sau nu. Suportul magnetic va dispare și el pentru că nu văd să fie cerut așa de mult.
Eu cred că peste 15-20 ani prețul la aparatura audio vintage va scade brusc. Da, acum cei peste 35-40 de ani sunt interesați de vintage, dar tineretul va vinde moștenirea pe nimic ... din motive evidente.

bizonu22
Posts: 71
Joined: 27 Jan 2016, 10:45

Re: Un magazin de vintage audio își va închide porțile

Post by bizonu22 »

Dadix de unde ai tras concluzia ca o sa se interzica emisii FM si AM? Sincer nu stiu cat o sa mai tina AM-ul dar dupa parera mea transmisiile FM o sa fie folosite mult si bine. Este la moda ca statiile radio sa transmita emisiunile pe Internet dar pana a se renunta la transmisia prin FM e cale lunga. Treaba cu FM-ul este exact ca faza din domeniul auto, unde cica "in curand" vor fi numai masini electrice. :lol: Dream on!!!
O zi buna!
„Sunt mulți care, ajunși la un vârf de munte, au amețeli și cad; iertați-i pe parveniți.” — Octavian Goga

Dadix
Posts: 438
Joined: 03 Jun 2016, 11:06

Re: Un magazin de vintage audio își va închide porțile

Post by Dadix »

@bizonu22 am citit pe undeva că tot ce tine de transmisie radio comerciala trebuie mutată pe internet în următorii nu stiu cati ani. Nu mai stiu sursa informație dar mi se pare o "evoluție" firească la felul cum progreseaza lucrurile cu aparatele de tip Network Player (cu streaming hi-fi)

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Un magazin de vintage audio își va închide porțile

Post by remoteviewer1 »

Daca este vorba de "acel" magazin din centrul Clujului, tind sa-i dau dreptate bizonului22, e cam paguba in ciuperci aceasta inchidere...Anul trecut am petrecut o saptamana in Cluj la un festival de muzica si in acea perioada am "scotocit" piata locala de vintage, viniluri, etc. Am ajuns la un moment intr-o curte destul de dubioasa din centrul orasului unde era un "asa-zis" magazin de viniluri si altul de scule vintage (magazinul in cauza?), de fapt doua "bombe" conduse de niste persoane destul de dubioase...dezamagire totala ce sa zic. Nefiind nascut in capitala, insa intr-un oras mic e provincie, dupa ce le-am trecut pragul se simtea mirosul puternic de "tzeapa"...Magazinul de scule vintage era defapt o camera intunecata si cu miros infundat de tzigara plina de trancote (care mai de care mai jenante la infatisare) afisate la preturi astronomice...flashback-uri la consignatiile gretoase dupa Revolutie mi-au inundat mintea.

Avand in vedere ca nu sunt chiar neofit cu privire la piata de trancote si la preturile practicate, pot sa spun ca reteta celor doua magazine era simpla: achizitionarea de trancote de pe betoane de prin targurile de vechituri de la amarastenii ce aduc sobe, pluguri, ogive ruginite, capace de canal de prin occident si punerea lor in magazin la preturi de 10 ori mai mari si ....atat! Nu visati la tehnicieni, operatori, taxe platite la stat, bonuri, etc...magazinul in cauza arata decent doar in pozele de pe net (ca si sculele audioextasa) in realitate era o groapa de trancote prafuite...Cel de viniluri nici nu merita mentionat, lucruri prafuite zgariate, terminate la preturi astronomice...Sa va dau si un exemplu, un disc Jean Michel Jarre ce a fost folosit ca si fund de taiat salata (adica zgariat in ultimul hal, de facut ceas din el) se cereau 70 de Ron! In acest caz falimentul vine ca ceva normal, firesc...
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

Dadix
Posts: 438
Joined: 03 Jun 2016, 11:06

Re: Un magazin de vintage audio își va închide porțile

Post by Dadix »

Nu demult era prin București si Audiobox . Nu mai e.
Magazinul cu pricina din Cluj s-a inchis si el.
Cele 2 mai incearaca ceva cu vanzari pe internet , dar cred ca doar pentru asi recupera banii investiți.

"Afacerea" cu aparate audio vintage pare sa nu aiba asa mult succes . Colectionarii se pare ca si-au facut stocul iar începătorii au devenit intre timp "pretențioși" si se uita numai dupa "top of the line" sau modele imediat sub ele. Chestia e ca se gasesc doar modele entry level.

Post Reply