Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

"Noul sediu" al Music Box este dupa parerea mea un vis devenit realitate pentru acest oras. Se afla intr-o zona mai retrasa, dar nu greu de gasit (10 minute de la statia Metrou Aurel Vlaicu). Spatiu este mult mai generos, se desfasoara pe mai multe nivele unde exista posibilitatea de a expune, inafara de viniluri, si aparatura audio de calitate. Exista si o terasa unde se poate savura tutun sau o bautura (recunosc ca am profitat de ospitalitatea dnului Petrica si nu ma mai dadeam dus acum ceva saptamani). Nu mai mentionez de gazda, discutiile despre muzica ce pot dura ore intregi sunt de-a dreptul savuroase, se pot asculta vinilurile in sistemul de la parter sau etaj, ce sa zic...o nebunie!
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

gabip
Posts: 170
Joined: 11 Nov 2014, 13:51
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by gabip »

Asa este, noul sediu este f. misto. Are acum spatiu suficient sa-si expuna si aparatele. La parter vintage de super calitate iar la etaj electronice din noua generatie gama de varf.
Mie imi fac cu ochiul un preu si un power cu vumetre vintage Sansui. Sunt superbe! Arata ca noi dar si pret pe masura. Nu stiu cum suna, mi e si frica sa l rog sa le testam, sa nu fac vreun act necugetat. :D
JBL 4312 SE, Naim SN 2, Naim ND 5 XS 2, Chord Qutest, sursa liniara Farad Super 3, Yamaha BD A - 1080, Technics SL-1210 GR, Moon 310 LP, Cabluri Chord si Tellurium Black

User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by doru »

Dupa ce momolo a scapat porumbelul cu mutatul lui Nea Petrica (intentionat desigur, sa nu ramana numai el cu buzunarele goale :) ), primul drum facut azi a fost bineinteles la…Music Box. Acel magazin a fost numit gresit Music Box, el trebuie sa se numeasca Nufarul, fiind o excelenta curatatorie (de bani din buzunare)! :) Noroc ca, prevazator, nu am luat la mine toti banii din casa. Oricum, tot am plecat cu o sacosa de viniluri. Ce sa spun, numai marfa de calitate, nu stii ce sa alegi, trebuie sa stai o zi intreaga pe acolo sa zgarmi prin rafturile pline cu viniluri. Nu mai vorbesc de minunatiile de scule vintage de la parter, ce pareau ca scoase acum din cutie. Din pacate (pentru noi, mujicii de rand) si preturile sunt pe masura starii si calitatii lor. Vinilurile in schimb au preturi extrem de atractive, si toate sunt de calitate, inclusiv cele SH. Am regasit prin rafturi multe din vinilurile cu muzica anilor ’80, de care ma leaga amintirile tineretii. Cu un asemenea magazin (si proprietar) intrebarea din titlul topicului “Ca audiofil ajungi inevitabil la vinil?” nu are decat un singur raspuns. De fapt, pentru astia dintre noi, mai in varsta, intrebarea (si in acelasi timp afirmatia) corecta este “ca audiofil te reintorci inevitabil la vinil” …
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

User avatar
hondaru
Posts: 317
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by hondaru »

Chiar m-ati facut curios! Plecat fiind cu treburi va trebui sa ma multumesc cu ce ramane dupa ce treierati voi stocul. :D Are balta peste!
Am vazut si eu lista format excel pe internet si ma intreb, cat este de actuala?! Ultima data cand am cumparat de acolo discuri, am vazut ca D-nul Petrica actualiza instant o lista, dar, ma intreb daca este aceeasi cu cea la care avem access.
Deci acum, din cate vad, avem destui (re)ajunsi la vinil.
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

Probabil una din intrebarile cele mai frecvente despre scularaie ar fi - care este cel mai bun preu phono (ieftin) ?
Problema preului bun si ieftin s-a mai discutat pe forum si nu vad de ce ar trebui inghesuita neaparat in sectiunea VINTAGE ?! Din cate am constatat, evident este o parere personala, in ultimele vreo 2 decenii s-a pierdut traditia in acest domeniu, multe preuri phono moderne suna efectiv prost, chiar si unele scumpe si cu pretentii. Si evident, cei mai multi sunt interesati de ceea ce suna bine la bani putini. E chiar neinteresant ceea ce suna bine la bani multi. Aparatele extrem de scumpe sunt in general ok, altfel nu ar mai rezista pe piata. Evident, conteaza brandul, daca e unul vechi avem o garantie, daca e unul aparut alaltaieri din spuma marii chineze, atunci nu e de vina cine cere, doar fraierul care da banul.
E binestiut, cea mai ieftina si calitativa solutie este un amplificator integrat (sau un preamplificator de linie - care de obicei nu e cel mai ieftin dintre trancote). Intrebarea fundamentala a trancotarului-audiofil care cauta sa-si valorifice micutul buget cat mai eficient, este, care amplificator integrat?!
Aici se despart, in viziunea mea, doua linii mari directoare, si anume:
1) daca avem doza MM ar trebui sa cautam intre trancotele anilor 70-80 care au NUMAI preamplificare MM (si nu MC). In general anii 70 au excelat in domeniul MM. De exemplu, eu unul prefer MM si nu sunt singurul.
2) daca avem doza MC, problema se complica si optiunile sunt mai putine dar si mai scumpe. In cazul asta e recomandabil cautarea intre trancotele deceniului '80. Am observat ca cele mai multe trancote care au si optiune MC, mai ales cele varf de gama, sunt foarte bune pe sectiunea de preamplificare phono MC si mai putin reusite (sau chiar mediocre, banale, proaste) pe sectiunea MM. Chestiunea este explicabila. Producatorul a considerat la vremea aia ca cel care plateste pe un model jmecher varf de gama are bani si pentru un pickup cu doza MC, socotita in anii 80 automat cea mai audiofila varianta. Asa era credinta perioadei, ca MC este automat mai buna ca orice MM. De aceea am intalnit trancote (de obicei modele mai de top) cu o superba amplificare MC si o mediocra de doi bani amplificare MM. Exista si cazuri universale, adica preu de linie bun la ambele capitole (un exemplu oarecare, Yamaha), insa e vorba de aparate scumpe la vremea lor si foarte performante. Dar conteaza si brandul, de exemplu Yamaha au fost intotdeauna niste puristi audiofili pe stil japonez. Ce-or mai fi acum nu am idee, probabil ce este acum nu are legatura cu ce a fost o data (detinatorii de scule vintage de super top stiu pe pipaite si auzite! Dar acum e o situatie generala).
Una peste alta, lasand la o parte teoria sterila, din ce m-a interesat pe mine mai mult, adica preul phono MM, consider ca anumite branduri faimoase exceleaza la acest capitol pana la admiratie totala. Astfel as exemplifica:
- Philips (geniali ca de obicei! Rar m-am enervat mai tare cand un tembel a scris aici pe forum ca Philips a fost o firma de rahat in audio!). As spune ca Philips au facut din rahat bici si chiar pocnea! Am gasit preuri modeste cu scheme modeste, chiar un simplu si biet operational despre care un "letconar" ar spune ca nu poate sa sune decat cel mult mediocru, si care sunau incredibil (sectiunea MM)! Probabil (sau sigur!) au avut ingineri buni si documentatie corecta despre corectiile necesare dar ce mi se pare mie, Philips au fost profesori in domeniul asta si inca din perioade foarte vechi, discut chiar de aparate de inceput decada 1970.
- DUAL. Au fost ei chiti si faimosi pe "table" dar le-au avut si cu preurile phono (MM). Din doi tranzistori si cateva piese DUAL a facut preuri phono pe care cand le-am auzit am spus, Uau! Japonezu' trebuie sa-si faca harakiri!. Adica pur si simplu geniali! Inca din anii 60! Exista amplificatoare modeste la DUAL pe care omul cu prejudecati nu le-ar ridica de langa tomberon si care au un preutz phono incredibil de bun, facut din trei piese!
- Marantz (si Superscope). Niste speciali! Deafapt ce vorbesc eu... intr-o vreme erau defapt Philips! Au facut astia niste preuri phono de care cred ca-s gelosi astia de acum daca ar avea ureche sa-si dea seama. Dar nu au saracutii nici piese ca atunci. Si nici inginerii de atunci nu mai sunt. La Marantz am intalnit si preuri MC super faine!
- CARVER. Un diliu (in sensul bun!) care ce-a facut, e special! Unde a pus el mana se cunoaste! Dar e pe stilul lui, un pic mai special, un pic aparte. Mie imi place, altora poate nu. Un inginer de exceptie, poate unul din cei mai buni in istoria audio!
Mai sunt multi altii, multe firme celebre. Si japonezii au scos preuri phono superbe (exemplu, JVC, Yamaha, Pioneer, DENON.... da, ati auzit bine, DENON! Etc, sigur am uitat vreo suta!). Asa cum am spus, prefer mai degraba anii 70 in cazul preurilor MM, atunci se punea accent si conta. In decada 80 s-au orientat (la varf) mai mult spre MC pe care o considerau automat superioara. Anii '90 din pacate nu au adus nimic bun. Doar in zona super top au existat scule cu merite deosebite dar si la preturi deosebite si pe piete deosebite precum cea japoneza si americana. Nu am mentionat de Accuphase deoarece a fost si ramane un brand foarte scump (in opinia unora, prea scump). Mi se pare mai interesant (si mai popular) sa discutam de chestii ieftine si bune. Ma indoiesc ca majoritatea celor care citesc si activeaza pe forumuri sunt plini de bani si isi pot permite scule audio care costa una cat o masina buna! Sau cat o casa!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
pisiculverde
Posts: 71
Joined: 01 Aug 2014, 13:28
Location: Bucuresti / Ilfov

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by pisiculverde »

Am vazut ceva care m-a impresionat: un pickup Perpetuum Ebner model PE 33 Studio din 1964 cu preamplificator integrat de doza magnetica model TVV204 tot de atunci. Ruleaza diferite genuri muzicale cu diferite doze, si suna foarte bine chiar si prin Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=1cLepH_5sx8" onclick="window.open(this.href);return false; - Pink Floyd "On the run" & "Time", cu Shure M55e

https://www.youtube.com/watch?v=9eCS1Z4NipY" onclick="window.open(this.href);return false; - Grover Washington "Jet Stream", cu Shure M33/7

https://www.youtube.com/watch?v=L0boXEYpmZs" onclick="window.open(this.href);return false; - Carpenters "We've only just begun", cu Philips GP412/2

https://www.youtube.com/watch?v=-2YWXr6RCAE" onclick="window.open(this.href);return false; - Johann Sebastian Bach "Toccata and fugue in D minor" interpret Daniel Chorzempa, cu GP412/2 si ac Tonar 534 Shibata
"Music is feeling" - Salvador Sobral

catacore
Posts: 111
Joined: 22 Nov 2014, 06:00

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by catacore »

pickup nou dela Technics (adica remake):
https://parttimeaudiophile.com/2017/08/ ... -sl-1200g/" onclick="window.open(this.href);return false;

putem incerca un pronostic de pret.

gabip
Posts: 170
Joined: 11 Nov 2014, 13:51
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by gabip »

Hai sa mai ispitim putin! :lol: Nea Petrica a mai adus o transa de viniluri SH.
De data asta e dedicata amatorilor de jazz :cry: Titluri deosebite de la case de productie Pablo, Verve
si Concorde. Toate impecabile, neatinse. Dai in balbaiala.
Am dat o tura azi, f. greu de ales ... Sunt albume care nu s-au mai editat pe CD sau alt format, raritati.
Am plecat cu traista mai goala decat am vrut... Grea e boala asta ... Zicea cineva pe aici, ca prefera sa se strice sculele decat se piarda colectia de muzici. Mare adevar graia!
JBL 4312 SE, Naim SN 2, Naim ND 5 XS 2, Chord Qutest, sursa liniara Farad Super 3, Yamaha BD A - 1080, Technics SL-1210 GR, Moon 310 LP, Cabluri Chord si Tellurium Black

vjvarta
Posts: 145
Joined: 12 May 2015, 10:29

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by vjvarta »

Boala grea intr-adevar mai ales ca trebuie sa ai si putin noroc sa gasesti ceea ce vrei si in stare buna.

catacore
Posts: 111
Joined: 22 Nov 2014, 06:00

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by catacore »

pisiculverde wrote:Am vazut ceva care m-a impresionat: un pickup Perpetuum Ebner model PE 33 Studio din 1964 cu preamplificator integrat de doza magnetica model TVV204 tot de atunci. Ruleaza diferite genuri muzicale cu diferite doze, si suna foarte bine chiar si prin Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=1cLepH_5sx8" onclick="window.open(this.href);return false; - Pink Floyd "On the run" & "Time", cu Shure M55e

https://www.youtube.com/watch?v=9eCS1Z4NipY" onclick="window.open(this.href);return false; - Grover Washington "Jet Stream", cu Shure M33/7

https://www.youtube.com/watch?v=L0boXEYpmZs" onclick="window.open(this.href);return false; - Carpenters "We've only just begun", cu Philips GP412/2

https://www.youtube.com/watch?v=-2YWXr6RCAE" onclick="window.open(this.href);return false; - Johann Sebastian Bach "Toccata and fugue in D minor" interpret Daniel Chorzempa, cu GP412/2 si ac Tonar 534 Shibata

Mi se pare absolut fenomenal (cum suna) pickup-ul respectiv! La cum arata, e din seria "nu l-ai ridica de pe jos". Merci de pont!

User avatar
pisiculverde
Posts: 71
Joined: 01 Aug 2014, 13:28
Location: Bucuresti / Ilfov

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by pisiculverde »

catacore wrote:Mi se pare absolut fenomenal (cum suna) pickup-ul respectiv! La cum arata, e din seria "nu l-ai ridica de pe jos". Merci de pont!
Nu ai pentru ce, ma bucur ca mai sunt si altii care apreciaza. Tipul are mai multe pickupuri (inclusiv Korvet 038s si Radiotechnika b1-01) si amplificatoare de doze magnetice (ba chiar a facut si niste clone dupa TVV204) si pune uneori aceeasi piesa sa ruleze cu diferite pickupuri / doze / preampuri, pentru comparatie. Imi place cum se "joaca" acest nene :-) Desi si rusestile suna bine, parca acest PE33 le intrece. Oare noua generatie de PE suna ca un PE33? Arata atractiv, dar parca lumea se fereste sa le puna sa cante. Numai clipuri de prezentare cu muzica de fundal, dar nu canta ele. Iar dozele stau cam ciudat atasate de brat, de zici ca sunt puse stramb si ca lipseste ceva intre brat si doza, exemplu: https://youtu.be/715ozi1M-VE?t=166" onclick="window.open(this.href);return false;
"Music is feeling" - Salvador Sobral

User avatar
bongiorno
Posts: 100
Joined: 02 Aug 2016, 16:20

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by bongiorno »

Apropo, nu aveti careva un Dual TVV 46 sau 47 care va deranjeaza si nu stiti cum sa scapati de el ?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

bongiorno wrote:Apropo, nu aveti careva un Dual TVV 46 sau 47 care va deranjeaza si nu stiti cum sa scapati de el ?
am eu. A fost introdus intr-un pickup DUAL ditamai huiduma de lemn (inclusiv capacul e din lemn!) pe care l-am luat pentru partea mecanica (functionala deoarece este pe fulie... pardon.... in licuriceasca se spune "idler"! Ca poate unii din compatrioti nu stiu ce inseamna fulie!). Inauntru este exact placa fono din pozele cu aceste cutii de tabla dedicate, desi huiduma nu este amplificata! Deci era un fel de deck (de prin anul de gratie 1963....1964). Tin minte ca l-am ascultat atunci pe invartelnitza lui, adica asa cum era si tin minte ca suna suspect de bine. Am pus placa deoparte pe undeva si de atunci nu m-a preocupat, lasand pe alta data. Pe placa exista si alimentarea din 220V, deci acel traf mic e alimentarea cu totul. Adica se baga direct la priza si evident, e numai MM, fara reglaje. Tranzistorii sunt din aia de la inceputul erei, ciudati si primitivi. Nu stiu, nu tin minte, daca sunt pe germaniu, probabil da, dar poate si nu. Pe vremea aia visau toti sa inlocuiasca germaniul cu siliciul. Erau anii cand apareau primele aparate pe siliciu.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
pisiculverde
Posts: 71
Joined: 01 Aug 2014, 13:28
Location: Bucuresti / Ilfov

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by pisiculverde »

TVV46 se gasesc pe ebay si pe ebay-kleinanzeigen.
Conform http://www.radiomuseum.org/r/dual_tvv_46_tvv46.html" onclick="window.open(this.href);return false; preamplificatorul TVV46 ar fi fost lansat in 1967. Probabil ca daca era montat intr-un pickup din 63, el a fost adaugat ulterior, nu din fabricatie. TVV46 are tranzistori BC109 sau BC173, care sunt cu siliciu - intrasera in noua era :-)
O pagina interesanta despre preamplificatoare de doza este aceasta: https://www.badenhausen.com/VSR1PreAmps.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Zice acolo ca TVV46 era foarte popular si ca a fost copiat si ca se produce (cu mici modificari) sub denumiri ca TCC-400, TC-4 sau PRE AMP-220. Nu cred insa ca acestea suna la fel ca un TVV46 original.
Tot in pagina respectiva sunt prezentate scheme pentru un preamplificator bazat pe tubul ECC83, pentru un preamp high-end din 1963, pentru un adaptor de doza MC ca sa mearga pe preamp MM, dar si un preamp bazat pe circuit integrat.
"Music is feeling" - Salvador Sobral

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

placa pe care o am eu este scoasa dintr-un DUAL model care s-a fabricat pana in 1969. Este un ladoi mare integral din lemn (capacul e integral din lemn, nu plexi) si era deck (avand o mufa DIN la spate), evident numai MM. Placa are acelasi aspect ca in pozele din linkuri, adica identica. Am dedus 1963...1964 dupa anul inscris pe condensatoare. Dar montajul poate fi mai nou, nu am de unde sti, nu exista data inscrisa pe interiorul carcasei.
Era sigilat, adica am fost primul care l-a desfacut. Si merge perfect. Insa tot ce spun e de acum nu stiu cati ani, din memorie. L-am depozitat pe undeva in speranta sa gasesc vreodata timp si chef sa-l analizez mai bine.
Exista scheme (asa cum am scris mai demult) aparent simple si banale, unele cu doi tranzistori, multi "specialisti" faimosi in "audifilia de net si poze" ar zice ca aceste montaje nu au de unde sa sune calitate; cu toate astea unele chiar suna inexplicabil de bine! Si mai bine, mai muzical, mai autentic, mai plin, mai natural ca alte montaje sofisticate si frumos realizate din punct de vedere ingineresc.
In audio si mai ales la vinil lucrurile trebuie sa se mentina la un nivel de bun simt, si de multe ori mai simplu inseamna mai bun! Deasemenea, de multe ori simplitatea e o aparenta inselatoare, caci daca nu ai o experienta in spate nu intelegi ce conteaza intr-un montaj. De aceea in ultimele decenii de glorie chinezofila si consumista au aparut diverse realizari impresionante ca numar de piese, complexitate, inginerie dar care suna prost. Cauza am spus-o, experienta de a sti ceea ce conteaza precum si a sti unde sa te opresti. Insa piata e un factor important. Consumatorul majoritar alege mai mult vizual si mai putin cu urechea. Netul isi are rostul lui aici. De aceea citesc des enormitati si aberatii scrise de tot felul de falsi specialisti si "profesori", chestii care induc cu timpul "concluzii" gresite acelora care pun prea mare accent pe "informarea" capatata pe internet. Valabil chiar si in zona trancotelor HiFi unde diverse aparate proaste (la sunet) sunt laudate si pretuite, altele bune nu sunt luate in seama pe criteriul ca, "nimeni nu scrie nimic" sau se gaseste cate un surd sa faca un "review" aiurea si aia devine "referinta". Plus diverse "mode" de moment. Caci lumea e ca turma de oi, se duce si paste unde o mana ciobanul. Putini sunt cei care au un grad sanatos de scepticism si o vointa imposibil de oprit de a cerceta cu propriile urechi si afla prin propriile puteri. Si de obicei acestia nu fac tam-tam pe net deoarece sunt instant coplesiti de haita impostorilor. Nu spun ca netul nu contine informatie de valoare, dimpotriva, contine. Insa aceasta e ascunsa si imprastiata sub un morman de rahat informational. Totul bruiat inclusiv de diversi "falsi profeti" care striga, "luati lumina de la mine", "eu sunt singurul care detine adevarul si va voi duce sa pasteti iarba grasa!" ("dar daca se poate, sa-mi intre si mie, profetului, ceva la buzunar!" - asta nu o spune, o gandeste, dar straveziu). Ca si in religie exista bun simt si moralitate insa mass media si "gura lumii" e mai captivata de cei imorali si de cei care au luat-o prin maracini de nebuni. Unii se duc in maracini dupa falsii profeti asteptand la infinit cu gura plina de spini uscati sa pasca iarba grasa, altii stau pe margine crezandu-se destepti dar mai prosti nici ca se poate pentru ca pana si ala gresitul care paste maracini tot face ceva, nu e mortul viu de pe margine care nu numai ca nu va exista, dar nici macar acum nu exista, si singurul care nu stie asta e chiar el, "judecatorul" pasiv de pe margine. Iar intr-un final ajungem la concluzia ca ultima reduta de aparare este propria educatie si propria experienta. Asa ca fara sa punem osul la munca, nu se poate. E gresit sa stam intinsi cu gura deschisa in sus, nefacand nimic si sa asteptam din internet sa ne pice para malaiata.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply