ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

CD, vinil, concerte
User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by johndoe21ro »

momolo wrote:La Mahler a 1-a au fost penali suflatorii in alamuri din dreapta spate, trompete si trombon. Astia au terorizat ambele seri. Buni suflatorii in lemne si cei mici, cei din mijloc spate. Bunicei cei pe instrumentele cu corzi. Prim violonistul tanar din fatza stanga, foarte talentat! Insa vioara nu-l ajuta, ce diferenta intre vioara lui si vioara lu' Anne-Sophie Mutter! Ca intre Logan si Mercedes!
Circoteca licuriceasca a fost haioasa, pacat ca la pasajele delicate au dat-o de gard! In mod evident dirijorul austriact este foarte bun deoarece a scos-o in mare foarte bine, versiunea fiind chiar mai placuta mie decat alte versiuni prea dark. Multi simt nevoia sa cante Mahler in mod intunecat, sinistru. Nu cred ca e cazul.
Sunetul alamurilor americane este vestit.. e o chestiune de scoala, de educatie. De obicei domina prin forta bruta insa sunetul e mai putin slefuit... Aici comparatia nu-si are rostul... La alamuri diferenta intre cele 2 continente este evidenta, importanta... Vienezii, berlinezii si olandezii o fac in felul lor, iar americanii in felul lor aparte si, pana acum, putini dirijori au facut o diferenta in acest sens. Marea penalizare a concertelor ramane, din pacate, acustica execrabila a salii. Cred ca si ea exacerbeaza, de multe ori, anumite sectiuni ale orchestrei... le amesteca si le dezechilibreaza acustic. Facem mofturi vis-a-vis de interpretari magnifice (pentru statutul nostru de romani) insa buba mare se afla in structura aceea comunista... un colos menit sa rezoneze pe frecventa marelui nostru conducator... in nici un caz a muzicii.
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

diversetrancote
Posts: 186
Joined: 04 Jul 2017, 09:17
Location: Bucuresti

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by diversetrancote »

momolo wrote: da, eram in sala. Am aceeasi parere. Atunci am spus ca au interpretat ca niste roboti, parca de un PC. Instrumentistii englezi mi s-au parut fara chef, obositi iar Jurowski (in opinia mea) nu e cel mai potrivit la o asemenea lucrare ...
Multumesc Momolo! Ma bucur sa aud ca nu sunt singurul nebun care pleaca nemultumit dintr-o sala unde s-a aplaudat in picioare. Si, ai dreptate, cam multe telefoane si agitatie duminica pentru un concert de muzica clasica. In schimb, luni a fost mult mai putina fosneala in sala in timpul concertului, dar si mult mai putine aplauze la final. Tind deci sa cred ca si tine ca lumea a aplaudat mai degraba personalitatile, decat concertul.
Din pacate pentru mine, alte concerte n-am mai vazut saptamana asta si nu pot comenta mai departe, dar observatii si impresii precum cele din postul tau mi se par intotdeauna interesante.

De altfel, ma bucur ca sunt atatia oameni care participa aici la o astfel de discutie. Semne bune!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by momolo »

VALERY GERGIEV + MÜNCHNER PHILHARMONIKER = Divin! Nu am suficiente cuvinte de lauda!!!

Publicul la urma nu s-a ridicat in picioare ca in precendenta seara la orchestra circului licuricesc (aseara doar o mica particica de sala).

Anul asta salile sunt infestate de ghertoi cu bani (parveniti de "tranzitie"), deci in majoritate afoni care au venit acolo deoarece "e cool" (trendy) si de obicei se foiesc plictisiti aruncand dese priviri pe ceas, scartaind scaunele rablagite cu mare nerabdare sa scape de acolo. I-am vazut facandu-si "selfi" cu emblema festivalului, sa puna pe feisbuc dovada "culturalizarii". Cauzele sunt vreo doua - la aceasta editie au crescut preturile la bilete (in general oamenii finuti si culti sunt saraci lipiti) si alta cauza, publicitatea in urma succesului fostelor editii (aproape e mai cool decat mersul in Bamboo!).

Valery Gergiev nu mai fusese la noi de 4 ani. Data trecuta i-a dirijat pe rusii lui, superb! In opinia mea este un dirijor cu puternica personalitate care scoate din (probabil) orice orchestra exact ceea ce vrea sa auda. Are un stil, un sound al lui. La fel ca in cazul celui mai celebru exemplu, Herbert von Karajan, cred ca la ora asta il ghicesc pe Gergiev, chiar daca sunt legat la ochi. Isi pune ceva din personalitate pe orice piesa clasica. Mie imi place foarte mult!! Oricum, de multa vreme cumpar orice disc cu el, fara sa conteze ce dirijeaza.

Am mai ascultat filarmonica bavareza la editiile trecute. Anul asta sub bagheta lui Gergiev bavarezii au sunat altfel, insa de fiecare data au fost formidabili. Reusesc sa faca pana si plushul jegos de la Sala Palatului sa cante Muzica! Inutil sa mentionez ca e cea mai buna orchestra de pana acum. E prea evident. Genul de calitate la care nu mai cauti vina la acustica. Evident, in spatele calitatii sta munca si iar munca! Plus seriozitate!

Publicul romanesc are cateodata parte de o calitate pe care nu o merita. Si spun asta deoarece in acest moment nu mai exista scuza pentru lipsa unei sali dedicate! La cum merg lucrurile nici nu va exista. Deocamdata observ ca unii din comunistii (si urmasii lor) care se afla la putere acum, se gandesc sa spoiasca Sala Palatului in urmatorii 2 ani, sa prinda urmatoarea editie spoita. Problema este ca orice au spoit ei a sunat dupa aia mai prost! (deoarece sunt marlani, incompetenti si impostori) Exemplu este Sala Radio! Care dupa "renovare" suna mult mai prost! Adica, dupa ce ca nu sunt in stare nici sa spoiasca ceea ce au construit inaintasii lor, mai si strica! Traim epoca noilor lacuste fanariote, ingustatori de drumuri, borduristi si stricatori de sali. Insa un mare "merit" il are majoritatea poporului care-si merita conducatorii actuali. In concluzie, cateodata avem mai mult decat meritam!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by johndoe21ro »

Am remarcat si eu cu tristete ca nu s-a ridicat lumea in picioare... Am tot asteptat sa nu fiu singurul care o face, sa ia altcineva initiativa si, pana la urma, ceva mai incolo s-au ridicat cativa care au dat tonul putinilor care au avut admiratia necesara sa o faca.. Alamurile si cornii au sunat... nemteste! Practic cred ca nimeni (din cei normali la cap si obiectivi) nu putea reprosa ceva bavarezilor desi, daca te-ai fi uitat in sala, ai fi zis ca au fost varza. Lumea s-a grabit sa plece fara sa mai aplaude, sa se invalmaseasca, s-au ridicat in picioare doar cativa care au inteles cat de cat ce s-a petrecut acolo... Trist insa de asteptat.
Eu am aflat de data recenta ca Gergiev si-a parasit orchestra ruseasca (pe care a crescut-o practic) si a trecut in tabara nemtilor inca din 2015... ceea ce mi s-a parut tare ciudat pentru ca umbla vorba ca dirijorul rus era omul lui Putin la "cultura", ca tarul rus pompeaza bani in el pentru a ridica si promova orchestra si muzica ruseasca in afara (in special la francezi).
Cat despre Trifonov, pustiul minune caruia i-a iesit un Rach 2 pe cinste, a fost de-a dreptul fabulos. Neasteptat de fabulos... Pana la urma Artistul Anului 2016 la Gramophone nu avea cum sa-si dezamageasca publicul! Eram atat de incantat de prestatie incat la sesiunea de autografe i-as fi strans mana insa gestul mi s-a parut, pana la urma a fi destul de deplasat... :mrgreen:

P.S. Bine ca s-a schimbat programul si ca a cantat Concertul nr.2! :wink:
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by momolo »

Dupa al doilea spectacol am aceeasi concluzie, VALERY GERGIEV + MÜNCHNER PHILHARMONIKER = Superb! Nu am suficiente cuvinte de lauda!!!
Fabulos!

Sala nu s-a ridicat in picioare decat greu, putin, la urma, mica parte.
Nu au dat bis. Nici nu meritam! In public sunt multi care nu au ce cauta acolo, se plictisesc vadit, se foiesc si abia asteapta sa se termine s-o rupa la fuga. Asta se observa si de pe scena.
Nu mai spun iarasi despre acustica Salii Palatului care mortifica sunetul chiar pe distante scurte! Poate in parcul Cismigiu la chioscul de fanfara s-ar auzi mai bine! Muzicienii percep lucrurile astea si probabil au sentimentul muncii in zadar.

Bavarezii sunt fantastici, fiecare instrumentist de acolo e un talent in sine! Apropos de alamuri, superbe!!!!

Gergiev nu dirijeaza cu bagheta, se stie....
Dirijeaza cu o... scobitoare! Am stat foarte in fata, intr-o parte si i-am vazut expresia la treaba. Instrumentistii sunt intimidati de el, il respecta mult si vor sa fie la maxim de buni; daca le arunca o privire, aia ingheata! La diverse pasaje la care unii o luasera prea tare (probabil sala, daca ei nu se aud tind sa dea tare) i-a potolit cu o privire.
Defapt dirijeaza cu degetele! Si este deosebit de expresiv, intelegi imediat ce doreste la fiecare pasaj cat de scurt! E un dirijor fabulos!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

diversetrancote
Posts: 186
Joined: 04 Jul 2017, 09:17
Location: Bucuresti

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by diversetrancote »

E într-adevăr greu să nu-l admiri pe Gergiev. E și unul dintre favoriții mei, de asemenea. Îmi amintesc și acum extraordinarul concert din 2011 cu Tablourile lui Mussorgsky/Ravel, cu Mariinsky. De atunci am avut ocazia să-l mai văd de vreo două ori, dar cu London Symphony Orchestra. I-am căutat, bineînțeles, și înregistrările, cele ale căror compozitori mă interesau – multe îmi plac.

Sâmbătă n-am fost în oraș, dar duminică am revenit în timp util ca să prind suita simfonică a lui Rimsky-Korsakov. Uitasem lucrarea. Mi-am amintit în timpul concertului de ce – pur și simplu nu-mi place, mă plictisește. Ce să fac, astea-mi sunt gusturile. Astfel, după un început foarte promițător al concertului, mi-am dat seama în următoarele 10-15 minute că încep să-mi pierd interesul. În asemenea momente, când nu sunt absorbit de muzică, simt și eu cât de gravă e problema cu acustica acestei săli. Poate un spațiu care nu amuțește zone întregi ale spectrului sonor m-ar fi ajutat să apreciez mai tare concertul. Astfel, la final, nu am simțit nevoia să mă ridic și am aplaudat mai rezervat. Cum ziceam, de gustibus.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by momolo »

Nu mi-a placut deloc aseara Royal Philharmonic Orchestra condusa de Charles Dutoit. Mult sub bavarezi desi este o orchestra buna! Chiar daca mai numerosi decat nemtii, sunetul lor e mai mic, acut si sec, cumva meschin. Intr-un fel aceasta orchestra britanica a sunat ca una franceza. Evident, dirijorul are un mare rol. Iar acest dirijor nu-mi place deloc, mi se pare un "strumf" de export. Mediocrizeaza. La pauza exersau Petruşka, poate nu muncisera destul. Desi au scos-o cumva.... intr-un stil mortificat si plictisit. Au dat un bis, Ravel, frumoasa interpretarea insa lovita de mediocritate, adica e din seria, "am mai auzit cu sutele asa". De aceea ziceam ca-i un "strumf" de export. Intamplator langa mine statea un englez (dar si o baba care fasia puternic despachetand bomboane in celofan! :) ). La urma am intrat in discutie si a fost de acord cu concluziile mele. Intrumentistii mi s-au parut chiar si putin obositi si fara chef. Oricum, orchestra e mare, buna, canta orice, dar nu-mi place, e ca un amplificator Sony ES care e lucrat impecabil cu piese bune, masoara minunat pe osciloscop... dar nu canta muzica! Orchestra bavareza condusa de rusul Gergiev a fost din alta clasa! Probabil se va dovedi ca bavarezii au fost cei mai buni la editia asta.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

diversetrancote
Posts: 186
Joined: 04 Jul 2017, 09:17
Location: Bucuresti

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by diversetrancote »

Stravinsky este unul dintre compozitorii mei favoriți, iar Petrushka una dintre lucrările lui care-mi place foarte tare. Problema mea este că am două referințe foarte clare în interpretarea acestei lucrări, iar prea departe de aceste repere nu mă pot îndepărta. Ca înregistrare, prefer de departe pe aceea realizată de Stravinsky cu Columbia SO, iar versiunea live cea mai bună, am ascultat-o cu Petrenko și Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

În capul meu, Petrushka trebuie să aibă ritm, dinamică, dramatism și teatralitate, caracter puternic. La origine, Petrushka e un personaj de teatru de păpuși, spectacol care avea loc de obicei în aer liber, la diverse sărbători, un fel de spectacol de bâlci rusesc. Cel mai important în interpretarea acestei lucrări este ritmul, cred eu. Dacă nu reușești să-l ții strâns, repede ieși în decor. Apoi, mi se pare mie, lucrarea are și un puternic caracter teatral, exagerat dramatic, uneori brutal, strident - la naiba, e vorba de un teatru de păpuși la un bâlci rusesc, trebuie să se simtă asta.

Concertul de ieri cu Royal Philharmonic Orchestra și Charles Dutoit nu a reușit să redea ritmul, dinamica și nici caracterul acestei lucrări. Interpretarea, lipsită de atacul și dinamica necesare, rotunjind parcă asperitățile partiturii a ratat marea miză a acestei lucrări, ritmul potrivit. Aș fi vrut să ies după primele 20 de minute când îmi devenise clar că nu e vorba de ceva ce se va redresa, ci de o manieră și execuție complet diferite de așteptările mele.

Deci, în mare parte, sunt și eu de acord cu ce spune Momolo în postul de mai sus.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by Kostas »

Apropos de concertul Marthei Argerich, un reportaj interesant din tineretea artistei

https://www.rts.ch/archives/tv/culture/ ... utoit.html" onclick="window.open(this.href);return false;
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by johndoe21ro »

diversetrancote wrote:Stravinsky este unul dintre compozitorii mei favoriți, iar Petrushka una dintre lucrările lui care-mi place foarte tare. Problema mea este că am două referințe foarte clare în interpretarea acestei lucrări, iar prea departe de aceste repere nu mă pot îndepărta. Ca înregistrare, prefer de departe pe aceea realizată de Stravinsky cu Columbia SO, iar versiunea live cea mai bună, am ascultat-o cu Petrenko și Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

În capul meu, Petrushka trebuie să aibă ritm, dinamică, dramatism și teatralitate, caracter puternic. La origine, Petrushka e un personaj de teatru de păpuși, spectacol care avea loc de obicei în aer liber, la diverse sărbători, un fel de spectacol de bâlci rusesc. Cel mai important în interpretarea acestei lucrări este ritmul, cred eu. Dacă nu reușești să-l ții strâns, repede ieși în decor. Apoi, mi se pare mie, lucrarea are și un puternic caracter teatral, exagerat dramatic, uneori brutal, strident - la naiba, e vorba de un teatru de păpuși la un bâlci rusesc, trebuie să se simtă asta.

Concertul de ieri cu Royal Philharmonic Orchestra și Charles Dutoit nu a reușit să redea ritmul, dinamica și nici caracterul acestei lucrări. Interpretarea, lipsită de atacul și dinamica necesare, rotunjind parcă asperitățile partiturii a ratat marea miză a acestei lucrări, ritmul potrivit. Aș fi vrut să ies după primele 20 de minute când îmi devenise clar că nu e vorba de ceva ce se va redresa, ci de o manieră și execuție complet diferite de așteptările mele.

Deci, în mare parte, sunt și eu de acord cu ce spune Momolo în postul de mai sus.
Legat de ce spui tu mai sus, Petrenko mi se pare un dirijor desavarsit. La 18 ani a fost numit dirijor sef al Orchestrei Academice de Stat din Sankt Petersburg... A ridicat foarte mult orchestra regala din Liverpool al carei dirijor sef este (pe termen nelimitat din partea institutiei)... are un ciclu al simfoniilor lui Shostakovich cu adevarat deosebit (referinta), iar operele lui Rachmaninov, Brahms si Ceaikovski dirijate de el sunt iarasi o delectare. Din bagheta maestrului rus iese magie curata!
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by momolo »

Dealungul vremii am luat tot ce am gasit cu Vasily Petrenko, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, mai ales Șostakovici! Mi se par de exceptie! Defapt au si fost la editiile trecute la Festivalul Enescu. El e cumva "concurentul" lui Vladimir Jurowski, ambii cam din aceeasi generatie (Jurowski e mai mare cu 4 ani). Mie imi plac amandoi in egala masura, dar fiecare are o inclinatie spre diferite genuri de clasica, de exemplu Șostakovici imi place mai mult sub bagheta lui Petrenko, mi se pare mai energic si mai dinamic, iar Jurowski mai romantic.
Imi aduc aminte ca Royal Liverpool Philharmonic Orchestra mi s-au parut parca mai saracuti (dotare/bani) decat London Philharmonic Orchestra, dar pun mai mult suflet si au zile bune dar si proaste de parca ar fi latini, pe cand London e masina de cantat in orice "conditii atmosferice", dar mai rece, mai drept, mai sec! (evident, impresii subioctive de moment).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by Kostas »

Un articol interesant despre reactia publicului la Festivalul Enescu si nu numai...


http://m.revista22.ro/70265552/cum-poi- ... -tale.html" onclick="window.open(this.href);return false;
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

diversetrancote
Posts: 186
Joined: 04 Jul 2017, 09:17
Location: Bucuresti

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by diversetrancote »

Am avut șansa să stau un timp la Londra și acolo i-am văzut prima oară pe Petrenko și Jurowsky. Cum eu am o slăbiciune pentru compozitorii ruși, mai ales Shostakovich și Stravinsky, l-am preferat clar pe Petrenko. Să-l văd dirijând live pe Petrenko este pentru mine o încântare, dar și o lecție, mi se pare că, privindu-l, înțeleg mai bine lucrarea - ai zice că dirijează și pentru public, nu doar pentru orchestră. Mi se pare exact, sigur, stăpân pe sine și orchestră și, în același timp, mobil și inteligent.
Omul este încântător nu doar pe scenă, ci și în afara ei - modest și foarte deschis. Știu asta și de la o prietenă care, la Enescu trecut, fără a face parte dintre organizatori sau din media, a stat de vorbă cu el, pe stradă, după concert, mai bine de o jumătate de oră.

Ciclul complet al simfoniilor lui Shostakovich cu Petrenko dirijor și Royal Liverpool Philharmonic Orchestra a apărut de curând într-un box-set, la un preț foarte bun, dacă nu vă deranjează calitatea slabă a coperților de CD și a box-ului, dintr-un carton mult prea subțire. L-am văzut și la noi la Cărturești.

Mai există în Anglia și un alt dirijor tânăr din fosta URSS, Kirill Karabits: cu școala la Kiev, ucrainian, de aceeași vârstă cu Petrenko, dar mai puțin cunoscut - dirijor principal la Bournemouth Symphony Orchestra. Din păcate l-am văzut o singură dată, dar a fost suficient să-i rețin numele și să-mi doresc să-l revăd.

diversetrancote
Posts: 186
Joined: 04 Jul 2017, 09:17
Location: Bucuresti

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by diversetrancote »

@Kostas - interesant articolul, într-adevăr. De acord și eu cu observația autorului că publicul festivalului a devenit de fapt mai disciplinat odată cu trecerea timpului, chiar dacă ne mai sună încă mobilele, mai facem poze sau ne căutăm prin genți în timpul concertului.

User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by johndoe21ro »

diversetrancote wrote:Am avut șansa să stau un timp la Londra și acolo i-am văzut prima oară pe Petrenko și Jurowsky. Cum eu am o slăbiciune pentru compozitorii ruși, mai ales Shostakovich și Stravinsky, l-am preferat clar pe Petrenko. Să-l văd dirijând live pe Petrenko este pentru mine o încântare, dar și o lecție, mi se pare că, privindu-l, înțeleg mai bine lucrarea - ai zice că dirijează și pentru public, nu doar pentru orchestră. Mi se pare exact, sigur, stăpân pe sine și orchestră și, în același timp, mobil și inteligent.
Omul este încântător nu doar pe scenă, ci și în afara ei - modest și foarte deschis. Știu asta și de la o prietenă care, la Enescu trecut, fără a face parte dintre organizatori sau din media, a stat de vorbă cu el, pe stradă, după concert, mai bine de o jumătate de oră.

Ciclul complet al simfoniilor lui Shostakovich cu Petrenko dirijor și Royal Liverpool Philharmonic Orchestra a apărut de curând într-un box-set, la un preț foarte bun, dacă nu vă deranjează calitatea slabă a coperților de CD și a box-ului, dintr-un carton mult prea subțire. L-am văzut și la noi la Cărturești.

Mai există în Anglia și un alt dirijor tânăr din fosta URSS, Kirill Karabits: cu școala la Kiev, ucrainian, de aceeași vârstă cu Petrenko, dar mai puțin cunoscut - dirijor principal la Bournemouth Symphony Orchestra. Din păcate l-am văzut o singură dată, dar a fost suficient să-i rețin numele și să-mi doresc să-l revăd.
Pentru ca am tot facut, in ultimul timp, legaturi cu cele spuse anterior... Orchestra din Bournemouth a fost practic cladita pe umerii unui roman, un mare roman, a carui valoare inestimabila a fost calcata in picioare de regimul comunist.. Este vorba de Constantin Silvestri, un dirjor despre care Enescu spunea ca nu este un compozitor regional ci universal. In ultimii ani ai vietii s-a ocupat de aceasta orchestra si a avut grija sa o scoata din anonimat intr-un mod cu totul exceptional. Desi a scapat de ascutisul lamei in vremuri in care Securitatea nu prea ierta pe cei ramasi in afara, nu a scapat de indiferenta si de uitare... Oare cati romani stiu de el sau isi mai amintesc ceva de aceasta personalitate marcanta a muzicii clasice romanesti?!
Acum cateva saptamani ascultam minunandu-ma aceasta simfonie si ma oripilam in acelasi timp de vidul in care stagnam si de precaritatea culturii romanesti actuale... Mandeal are 71 de ani iar Ion Marin (fiul lui Constantin Marin, fondatorul Corului Madrigal) are 57 de ani... Unul a ramas aici pentru a continua sa-si creasca orchestra pe care a infiintat-o iar celalalt a plecat sa-si exploateze potentialul in locuri mai primitoare (dupa condamnarea primita in timpul regimului comunist)...

https://youtu.be/PakxUSuOp5k" onclick="window.open(this.href);return false;

P.S. Foarte interesant si comentariul de pe YouTube!
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

Post Reply