Sfat achizite boxe+amplificator

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
AndreiM
Posts: 9
Joined: 06 Dec 2018, 09:25
Location: Brasov

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by AndreiM »

Dadix wrote:Daca vrei sa vezi daca te prinde microbul poti incerca sa asculti urmatoarele aparate :
Amplificator Rotel A10. Daca asculti de la laptop neaparat un DAC si aici poate gasesti pe undeva sa asculti un Audioengine D1.
La boxe poti merge sa asculti Adam T5V.

Toate le gasesti noi dar din pacate depaseste cu mult bugetul tau.
Salut Dadix, multumesc de recomandari. Intradevar cele mentionate de tine sunt in alta liga de pret :) , dar neaparat trebuie sa vad cum e cu un DAC banal sau unul mai profi.
_BGD_ wrote:Salut Andrei,

Cauta pe site-uri care se ocupa cu vanzarea de produse SH.
Am facut si eu acest lucru, gasesti la tine in oras de vanzare o combinatie de statie/boxe cunoscuta, NAD cu Monitor Audio, si culmea, pachetul este cu 50 de lei mai jos fata de bugetul tau.

Nu dau mai multe detalii, nu vreau sa fac reclama, nu am nicio legatura cu vanzatorul...

Poti ruga vanzatorul sa te lase sa faci o auditie, nu trebuie sa si cumperi.

La fel, ceva ce imi surade si mie sa incerc la un moment dat, si tot la vanzare in Brasov, Sony TA-FB940 (in anunt nu scrie, dar din poze se vede ca este QS :wink: ). Pentru mine nu este un upgrade major, dat fiind modelul pe care il detin, dar am auzit lucruri bune de FB940. Si, poate acest vanzator, are si niste boxe pe care poti face o proba.

Ideile de mai sus sunt strict dupa dorinta mea, si oarecum dupa pasiunea facuta pentru brand-ul Sony, de la care am avut pana in prezent 3 modele SH, modele facute in vremurile in care se faceau lucrurile cu simt de raspundere (seria 200, seria 400 si actualul 900).
Esti liber sa alegi si sa testezi orice brand, model, serie, combinatie cu incinte.

Du-te in lume si cauta.
@ _BGD_ Am sa merg sa ascult acel pachet NAD + monitor audio, dar din ce am citit in review-uri sunt cam slabe pe partea de bass !?

Am mai gasit: Grundig BX 3000, Pioneer Prologue 100, IQ Ted 4, Polk audio ts300, Infinity Primus 300, Heco Cantata 550, JBL TI 600, Jamo S426, Onkyo SKF-4800. Majoritatea nu sunt in Brasov.
Ce parere aveti? Care merita sa fac un drum sa le ascult?

Multumesc!

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by _BGD_ »

Salut Andrei,

Asta cu bassu' e relativa; poate ce mananc eu si zic ca e putin iute, tu sa iti tai limba...

Acum depinde si ce asteptari ai, daca vrei sa asculti non stop drum and base....

Asculta, si convinge-te.

Referitor la a doua lista de produse, care nu sunt in zona ta, personal nu ma pot pronunta despre ele.
Asculta mai intai NAD/MA, si te asteptam cu un feedback.

PS: odata cu niste incinte decente, cauta oameni pasionati si plimbati putin amplificatoarele, experimentati.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by momolo »

Nu aveti cum sa-l ajutati. Eu zic sa-l lasati sa se prajeasca singur. Dupa aia, daca are pasiune, inclinatiune, curaj, o sa vina spasit sa mai intrebe (si e sanatos asa. Cum sa sti ce inseamna calitatea daca nu gusti intai non-calitatea?!). Defapt sunt convins ca dupa ce-si cumpara, nu conteaza ce, o sa dispara.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Petrescu
Posts: 207
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Petrescu »

Again reclama la xxxxstore. Un singur magazin vinde toate produsele "dorite" de catre omul nostru. Second-hand este exclus in mod evident, a avut grija sa introduca teama cititorilor ca la second-gand esti pacalit. :mrgreen:

Modificat de admin.

AndreiM
Posts: 9
Joined: 06 Dec 2018, 09:25
Location: Brasov

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by AndreiM »

Culmea, toate produsele din ultima mea postare sunt de pe diverse site urile cu anunturi și toate sunt SH - din diferite zone ale țării. De asta am și întrebat de ele, daca este una mai strălucită și merită să fac un drum sa o ascult.
Dacă voiam să fac reclama puneam magazinul sau macar dădeam indicii, ceva..

Mâine merg sa ascult NAD/MA si revin cu feedback după..

Blue_Note
Posts: 29
Joined: 18 Feb 2020, 17:38
Location: Calarasi

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Blue_Note »

Va salut! Ma numesc Mihai, am 32 de ani si sunt din Calarasi. V-am descoperit forumul de discutii (pe care l-am citit partial in ultima luna) in incercarea mea de a ma informa pt a-mi incropi o linie audio hifi cu buget redus. Detin o colectie de cd-uri formata indeosebi din muzica clasica si alte cateva, cu rock si pop. Nu mai am de cativa ani la ce sa le ascult, altceva decat unitatea optica a calculatorului. De aceea caut sa cumpar un amplificator, un player cd si doua boxe. Eu mi-am numarat banii si m-am orientat (deocamdata) spre un player Philips mai vechi, dintre cele cu DAC-ul TDA 1541 (si am vazut vreo doua pe olx pana in 400 lei) si un amplificator Nikko NA-590 (in jur de 300 lei) cu urmatoarele caracteristici :
Power output: 35 watts per channel into 8Ω (stereo)
Frequency response: 20Hz to 20kHz
Total harmonic distortion: 0.05%
Damping factor: 40
Input sensitivity: 2.2mV (MM), 150mV (line)
Signal to noise ratio: 82dB (MM), 97dB (line)
Output: 140mV (line)
Speaker load impedance: 4Ω (minimum)
Weight: 8.5kg
Year: 1980
Problema careia nu i-am gasit rezolvarea, desi am tot citit diverse forumuri, este spre ce fel de boxe sa ma orientez, in conditiile in care amplificatorul are datele tehnice pe care le are... M-am gandit initial la niste boxe mici de compresie, gen RFT, Canton LE, Grundig etc . Insa tin minte ca atunci cand am ascultat muzica la boxe de compresie, partea orchestrala nu se auzea grozav, imi parea sunetul cam "plesnit", in schimb excelau la redarea vocilor. Cum eu ascult indeosebi muzica simfonica (Sibelius, Brahms, Bethoveen, Mendelssohn,Wagner etc) si Pink Floyd (am toate albumele :D ), nu cred ca voi fi incantat de boxe pe compresie. In schimb cele tip bass-reflex sunt de puteri prea mari pt amplificatorul ala Nikko. M-am uitat si la Indiana Line Nota 250, dar si alea sunt prea puternice pt amplificator. Despre suma de bani pe care sunt dispus s-o investesc in boxe... sa zic ceva, undeva intre 600-800 lei. Intrebarea mea catre dvs: in baza experientei pe care o aveti, imi puteti recomanda vreun tip de incinte acustice care sa se potriveasca tehnic cu amplificatorul mentionat mai sus si care sa-mi permita auditii relaxante intr-o camera de apartament? Nu am cumparat nimic deocamdata. Multumesc anticipat.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by momolo »

Blue_Note wrote:Eu mi-am numarat banii si m-am orientat (deocamdata) spre un player Philips mai vechi, dintre cele cu DAC-ul TDA 1541 (si am vazut vreo doua pe olx pana in 400 lei)
maxim 150 lei daca e in stare prea buna. Si nu cred ca e musai sa mergi pe unul cu 1541, exista altele mult mai bune. La mai putin de 400 lei cumperi super cdplayer! Nici vorba de genul asta de Philips-uri.
Blue_Note wrote:si un amplificator Nikko NA-590 (in jur de 300 lei) cu urmatoarele caracteristici
este o pocnitoare sinistra iar pretul de 300 lei este nerusinat. Asa ceva se vinde maxim in 100 lei si in cazul tau chiar nu merita sa te apleci sa-l ridici gratis de pe bordura. Nu pot intelege de ce din toata oferta de genul asta ai ales taman amaraciunea asta?!?! Piata geme de amplificatoare net superioare la cel mult 250 lei chiar si pe OLX unde raportul mediu este de 10 oferte aberante si nerusinate la una singura cat de cat acceptabila! Eu stiu amplifuri net superioare luate chiar si cu 50 lei. In ziua de azi piata a cazut, nu se mai vinde nimic, la nici un pret. OLX-ul e bantuit de "oferte" aberante care zac acolo cu anii dar asta nu se vede deoarece anunturile se redateaza la o luna. Parerea mea este ca ai de unde alege. Dar sunt siderat cum de ai decis sa mergi pe pocnitoarea asta ?!?! (si la asa pret!).
Blue_Note wrote:Problema careia nu i-am gasit rezolvarea, desi am tot citit diverse forumuri, este spre ce fel de boxe sa ma orientez, in conditiile in care amplificatorul are datele tehnice pe care le are... M-am gandit initial la niste boxe mici de compresie, gen RFT, Canton LE, Grundig etc . Insa tin minte ca atunci cand am ascultat muzica la boxe de compresie, partea orchestrala nu se auzea grozav, imi parea sunetul cam "plesnit", in schimb excelau la redarea vocilor.
Astea sunt povesti. NU CONTEAZA pe ce principiu e construita o incinta acustica. La orice tip de boxa gasesti si bune si rele. Asta cu compresia e poveste populara, genul de legende aberante propovaduite pe internet la oameni care nu au vazut in viata lor ceva dar cred ca pot "afla" citind online. In primul rand nu te-as sfatui sa mergi pe boxe nemtesti tipice deoarece majoritatea sunt proaste complet. Mai sunt si unele acceptabile dar la ce-mi dau eu seama nu ai nici o sansa sa le nimeresti pe alea. Oricum, cu boxele se incepe deoarece sunt cele mai importante. Trebuie ales ceva plecand de la camera de auditie/acustica.
Blue_Note wrote:M-am uitat si la Indiana Line Nota 250, dar si alea sunt prea puternice pt amplificator. Despre suma de bani pe care sunt dispus s-o investesc in boxe... sa zic ceva, undeva intre 600-800 lei.
la banii astia numai in zona second hand, boxe vechi. Pentru boxe noi nu ai bani, adica ce iei de pretul asta merge direct in soba la foc, dar s-a dus iarna.
Blue_Note wrote:imi puteti recomanda vreun tip de incinte acustice care sa se potriveasca tehnic cu amplificatorul mentionat mai sus si care sa-mi permita auditii relaxante intr-o camera de apartament?
eu zic sa cauti intai de orice boxe si apoi amplif sa se potriveasca cu ele, nu invers. Informeaza-te in primul rand despre boxe.

PS - ma tot intrebam de ce unii samasari aberanti si tupeisti mai gasesc cateodata clienti ??? Se pare ca netul e cu doua taisuri, iti da si informatie, iti ia si mintile. Depinde cum e folosit.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Salut.
Grundigurile anilor 70 și prima parte a anilor 80 sunt boxe de regulă bune. Am o pereche, pe care am cuplat-o cu Technics, Hitachi, Jvc și sunau chiar foarte plăcut, relativ ușor de acționat, nu stresează amplificatorul deși au 4 ohmi.
RFT, sunt boxe DDR-iste( est germane), de regulă numai pe 4 ohmi. Și astea, sunt boxe destul de bune, dar cam greu de dus, acționate corect (cu un amplificator capabil și care le place) , pot da rezultate neașteptat de bune. De la RFT, personal cele cu tweeter eliptic sunt plăcute, de multe ori RFT au avantajul mare pe bass, răspund bine pe joase, păcătuiesc însă uneori la...înalte, dar dacă ai un amplificator potrivit, rezultatele pot fi uimitoare. De asemenea RFT BR25 și 26 sunt foarte plăcute, greu de găsit. Totuși, pentru nikko, nu sunt potrivite RFT. De multe ori, RFT se găseau și sub numele Universum sau prin anii 80, Heco (unele Heco erau de fapt RFT). Canton, de regulă modelele vechi sunt bune. Am ascultat odată niște Canton Fonum, și sincer, mi s-au părut jalnice. Dar aici intervine potriveala...dintre incinta acustică și amplificator. Sunt boxe bune și amplificatoare bune, dar din aceste boxe bune și amplificatoare bune, poți scoate un sunet de...radioficare sătească (glumesc evident) dacă nu sunt corect împerecheate. Și amplificatoare din clasa entry, cu boxe din clasa entry care pot suna foarte bine, împerecheate (potrivite) corect. Potriveala dintre boxe și amplificator nu are o lege. Este pur aleatoare. De multe ori poți observa cum niște boxe pe care aparent nu dai nici o găină de gostat, pot suna minunat cu un amplificator potrivit.
Mai sus doar ți-am spus cum e cu boxele specificate de tine. Ascultă și vezi ce îți place. Vorba aia sapă sapă până dai de apă. Nu te plafona (limita) doar la alea.
Evită boxele noi din altex sau alte magazine de aragaze, frigidere și televizoare. Acolo nu găsești calitate. O pereche bună de boxe noi costă serios de mult. La vintage, dacă te pricepi iei boxe chiar bune uneori la preț bun. Atenție la suspensie și margine. De regulă îmbătrânesc. În plus pot fi deteriorate mecanic dacă fostul deținător le-a birjarit (petreceri, amplificator dus până în limitele de distorsiuni, etc) . Ai de căutat, mult și bine. O spun din experiență.
Vezi ce îți place. Ascultă până îți place, e greu de recomandat ceva. Poți schimba zeci de perechi de boxe până îți place ceva.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Blue_Note
Posts: 29
Joined: 18 Feb 2020, 17:38
Location: Calarasi

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Blue_Note »

momolo si Kross: Va multumesc amandurora pt faptul ca v-ati luat din timp ca sa ma luminati. Am sa lamuresc cateva dintre optiunile ipotetice la care am facut referire si care v-au ""siderat".
Amplificatorul Nikko nu e vreo pasiune a mea, ci il are de vanzare un coleg de serviciu. El mi-a recomandat sa cumpar amplificatorul lui pt ca e ingrijit, iar daca voi cumpara de pe olx o sa iau teapa, pt ca eu nu ma pricep si cine stie ce-mi trimit aia, ca acolo doar pozele arata bine. L-am luat in calcul, gandidu-ma ca eu oricum nu ascult muzica cu sonorul dat tare, ci undeva intre 5-8W. Logitech-urile pe care le am la calculatorul de acasa sunt de 15W parca, nu stiu exact ce sensibilitate au, dar niciodata n-am dat volumul sonorului mai mult de jumatate. De aceea m-am gandit ca nu-mi trebuie amplificator si boxe puternice. Mi-ar fi inutile. Deci ma intereseaza fidelitatea si bogatia sunetului, nu volumul. Dar n-am decis nimic in privinta amplificatorului si nici nu cumpar ceva pana cand nu decid si cu ce boxe sa-l imperechez.
Playerul Philips cu DAC1541 este ideea mea, din ce am citit pe net si raportat la cat imi permit eu sa cheltuiesc(adica max 400 lei, ca poate trebuie sa schimb laserul si mai am nevoie de o rezerva de bani) astea sunt cele mai reusite si redau cel mai fidel muzica. Asa zice lumea pe forumuri, in general :lol:
Despre boxe si specificul lor am citit cel mai mult, pe cele pe care le-am insirat le-am si ascultat, dar mentionez ca RFT-urile nu erau cele cu difuzorul de medii/inalte eliptic (la care face referire Kross), ci cele mai mari, de 50W. Canton am ascultat si LE350 si Fonum 300, f bine construite. Despre sunte nu stiu ce sa zic, ca nu prea am la ce sa ma raportez, poate doar la Logitech-urile de la calculatorul meu :D Indiana Line Nota 250 le-am vazut si auzit putin la un receiver, acolo erau parte dintr-un ansamplu de mai multe boxe. Dar mi-au placut, nu-mi venea sa cred ce sunete pot emite doua boxe atat de mici. Am mai ascultat si Polk TSI si nu stiu ce cifra, 300 parca, nu mai stiu, f placute si alea. Ar mai fi si altele. Colegul asta al meu care insista sa-i cumpar amplificatorul Nikko are la el boxe Unitra, niste cutii de lemn care nu-mi plac nici cum arata, nici cum suna. O sa va urmez sfatul si voi continua sa ma documentez despe boxe si specificul lor, in speranta ca voi gasi ceva SH dar decent, pana in 800 lei. Va multumesc pt solicitudine!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by momolo »

Cel mai pagubos este sa cumperi de la colegi si prieteni. Mai ales daca nu ai experienta si nu sti mai nimic despre marfa.

Boxele RFT sunt de 2 feluri, cele cu dif, medii-inalte eliptic si date la 35W, e un model mai vechi si modelul mai nou (anii 80) cu tweeter rotund cu buba galbena date la 50W.
Deoarece in anii 80 pofteam dar nu aveam, ramasesem cu o nostalgie pentru aceste RFT faimoase in anii aia de gulag, acum cativa ani mi-am cumparat 2 perechi, prima e cea cu dif eliptic de 35W si apoi am luat si pe alea de 50W cu "tzitzer" rotund cu buba galbena. Ca o paranteza, la prima cumparare a fost usor, m-am dus la un cetatean cu casa intr-un cartier de blocuri, le-am smuls dintr-un Rostov uitat dupa sifonier si le-am adus acasa. Mergeau perfect. La a doua pereche a fost cu peripetii. Le-am cumparat aproape de casa, cam la 20 min de mers pe jos cu carutul prin cartier. Asa ca m-am dus la nenea ala, le avea intr-o boxa de bloc comunist la beci. Acolo isi amenajase un soi de atelier cu lumina, banc de lucru si toate cele sa ciocaneasca si sa depoziteze. Nu-mi aduc aminte exact cat am platit, probabil cam 250...300 lei, cred, dar mi-a placut discutia, omul mai in varsta, amintiri din comunism, etc. Boxele proveneau din Germania si aveau bagate niste agatatori metalice laterale, foarte zdravene de care atarnau cu lanturi din tavan. Am renuntat la acele lanturi si le-am pus pe carut sa duc acasa (cu masina ar fi fost imposibil deoarece e tragedie cu locurile de parcare in zona aia, adica nu exista loc nicaieri!). Pe drum (era noapte) a inceput ninsoarea dar boxele nu au patit nimic, sunt foarte zdravene.
Deci, pe scurt, alea cu eliptic de 35W pot fi dragute dar nu au rezolutie mai deloc. Dar media e placuta, vocile sunt inteligibile si o vreme le-am pus la televizor din cauza asta. Cele de 50W suna de rahat, bum si tzatz, asa placea la popor in anii 80. Adica sunt praf, nu merita ascultate. Ulterior l-am dat cadou sa mai eliberez din loc. I le-am dat unuia care saracul era tot in zona de "lojitec" si la el sunau la ani lumina peste tot ce avea, adica fantastic de bine si s-au potrivit grozav un receiver Hitachi din anii 70, genul ala de "hurdubaie" care are pickup deasupra, cass intr-o parte, scala de radio frumoasa, arginitiu cu butoane din metal, adica frumusete din aia grea. Se pare ca Hitachi le ducea minunat dar astea nu vor avea niciodata mediile in regula si sunt greu de amplificat. Depinde evident de gusturi si pretentii.
Pentru clasica nu recomand RFT-urile. Ele sunt mai potrivite la pop si rock vechi si evident recomand modelul de 35W cu dif. elipsoidal, e mult mai reusit iar puterile sunt date fictiv, defapt diful de bas (cu suspensie de cauciuc) este acelasi, difera doar celalalt difuzor si filtrele. Cutiile sunt identice si greutatea e cam la fel. "Tzitzerul" ala cu buba galbena nu poate asigura frecventele medii necesare iar diful de bas nici el nu urca cat trebuie. Defapt al doilea model, cel de 50W este o manarire a primului model, cel cu eliptic, adica cel facut cum trebuie. Oricum, soundul acestor boxe este in general destul de mortificat si lenes, suferind de lipsa rezolutie dar compensand in caldura si muzicalitate placuta. Astea fiind nemtoaicele DDR-iste. Insa printre nemtoaicele RFG-iste exista boxe similare mult mai bune din toate punctele de vedere cu unica obiectiune ca DDR-istele sunt mai zdravene si mai fiabile.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Momolo are perfectă dreptate.
La amplificatoare ai : Europene, Nordice, Britanice, Americane, Japoneze, Comuniste.

Europenele, sună cald, definit, lin, rezolut, dar au dezavantajul unei fiabilități precare, calitate îndoielnică uneori a execuției (unele mai că se apropie de Tehnoton sau Electronica, deja IEI era high end la noi în țară) , design tern, cu senzație că lipsește ceva, ergonomie zero. După 1980, multe europene au fost făcute de japonezi.
Europenele multe au mufe DIN... NESUFERIT STANDARD.

Nordicele : trebuie să le înțelegi, dacă nu înțelegi sunetul nordic, și nu știi cu ce se mănâncă, nu te aventura! Sunt în mare parte pentru cunoscători, iar Nordicele ieftine pot fi țeapă.

Britanicele, de multe ori arată că făcute pe genunchi sau la casa pionierilor, au un aspect urât, dar în general există aparate cu sunet foarte bun. Cu fiabilitatea și calitatea de execuție stau uneori prost, dar sunt și scule făcute bine, unele fiind făcute de japonezi sub nume de sculă britanică. Sau chiar mărci japoneze destinate strict pieței britanice. Ăia preferă un anume sunet.

Americanele, au sunet agresiv, cam totul supraexpus, uneori prea obositor. Ăsta e gustul american. De exemplu Scott. Deși pentru Europa, de regulă se mai ajustau.
De regulă sunt fiabile, dar cele autentice de SUA merg doar pe 110 - 120 v.

Japonezele. Pe lângă un design deosebit de plăcut, o funcționalitate și o ergonomie deosebită, o calitate de execuție la cele mai ridicate standarde, de la cele mai low cost la cele mai high-end, sunt făcute foarte bine.
Ulterior mulți europeni au apelat la japonezi (Grundig, Telefunken, Philips, Saba, etc) să le facă sculele. Nu odată am văzut Grundig și Telefunken făcute în Japonia. Sunetul însă poate să fie uneori destul de neprietenos. Deși în general rezistă la cele mai severe solicitări, nu toate sunt muzicale. Sunt potrivite pentru muzică italo, eurodance, eurodisco, electronică, dar pentru clasică nu toate se potrivesc. De regulă le personalizau pentru fiecare regiune și țară (aveau câte un indicator pentru țara și regiunea unde se exportau, și uneori și la scheme erau mici diferențe). Dar ca fiabilitate, sunt bullet proof.

Comunistele... Aici sunt multe de spus...în general se remarcă prin calitate de execuție slabă, componente relativ slabe, fiabilitate mică. Deși unele scule, (rft, URSS, Cehoslovace, poloneze) pot fi și fiabile. Ca sunet, unele pot fi comori ascunse, pot suna nesperat de bine (de exemplu amplificatoarele rusești și poloneze unele sună chiar bine, la fel și boxele rft... Asta din blocul comunist. .. Altele au doar extreme, doar joase și înalte, fără definiție in sunet bune doar de ascultat știri . Dar de multe ori au fost renegate în pod, când a apărut scularia capitalistă. Și sunt în stare precară azi, iar repararea lor poate fi o adevărată durere de cap (cablaje proaste, elemente de plastic prost devenit casant).

Nu îți recomand ceva în special, doar ți-am zis ce e cu fiecare în parte. Alegi, alegi până culegi. Drumul e lung și anevoios. Ca sfat:
Vezi cât de greu este. Cu cât mai greu, cu atât mai bine.
Uită-te pe interior prin grila de ventilație : câte condensatoare mari are. Dacă are 4 conzi mari, de regulă poate fi o sculă bună. Dacă are 2 trafo, deja ne ducem la high end. Radiatorul să fie cât mai mare. Câți tranzistori finali are pe radiator. Câte radiatoare are. Dacă are 2 radiatoare și 4 finali mari (nu confunda cu prefinalii și superdiode) , și 2 transformatoare deja ne ducem spre top.
Cât despre potrivire, aceasta este aleatoare și nedefinită, și la un moment dat ajunge ceva de gust.
Momentan, că ești începător, ia niște boxe de 150 lei și un amplificator tot în gama asta. Formează-ți un sistem, apoi când nu mai ai ce scoate mai bun din el, ia ceva mai bun. Ca să ai termen de comparație. Începe cu cabluri ieftine, apoi treci la cabluri mai bune. Apoi treci la amplif mai bun, la boxe mai bune. Ca la mașini, unii au plecat de la trabant, au trecut prin Moskvich, ca să ajungă să se bucure mai apoi de BMW și Lexus. Sunt situații când ajungi să prețuiești un parfum numai după ce ai mirosit o hazna.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Evită sculele făcute după 1990, cam de orice producător, Dacă nu e TOTL! sunt modest făcute, sunet slab, de tablă uneori (deși japonezii erau în continuare de top la fiabilitate), interesul pentru scule audio se diminuase. Deja lumea se orienta spre TV, Home cinema, Vcr, dvd, camere video, muzică digitală, consumerism din ce în ce mai pronunțat.
Personal îți recomand Japonezele din anii 70 și prima parte a anilor 80. Pot fi o alegere bună, dacă nu sunt umblate. Prețurile pe olx sunt exagerate, cu unele texte de te ia de cap. În târg poți găsi comori ascunse, dar nu prea poți face probă. Dar sunt unele ieftine, și dacă te pricepi, nu iei țeapă.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Blue_Note
Posts: 29
Joined: 18 Feb 2020, 17:38
Location: Calarasi

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Blue_Note »

"momolo", imi place cum scrii, ai umor, cred ca esti tare spumos in conversatie :D Iti multumesc pt review-urile boxelor comuniste. Sunt convins ca ai dreptate in privinta faptului ca exista boxe vechi mult mai capabile decat RFT, dar daca eu imi cumpar acum ceva de la RFT si iau ca reper Logitech-urile de pe biroul meu, o sa cred ca l-am prins pe Dumenzeu de picior :lol:
Kross : apreciez comentariul tau, consistent in descrierea tipurilor de amplificatoare, functie de locul in care se origineaza si piata careia i se adreseaza, dar vreau sa te rog sa-mi mai spui ceva: am vazut pe forumul asta niste discutii mai vechi, in care mentionai faptul ca ai avut boxe Grundig (precizezi chiar la un mom dat ceva legat de Grundig 1500a HIFI Box). Vad pe olx ca exista asa ceva la vanzare, dar mai vad si Grundig HIFI Box 600. Poti sa-mi spui daca le stii si pe astea din urma si prin ce se deosebesc de 1500a? Si mai vreau sa stiu cu ce amplificator le-ai imperecheat, pt ca precizai in comentariul la care fac referire ca recomanzi Marantz, Hitachi sau Akai, dar in niciun caz Pioneer. E important ce-mi spui, mai ales ca nu vorbesti din auzite. Multumesc!

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Imperecheat cu Technics. Nu zic modelul, e doar din anii 70 de la finele deceniului, cu vu metre. Sună bine, relativ neutru. Technics, mai ales anii 70 și prima parte a anilor 80 au avut amplificatoare bune. După 86, doar TOTLurile mai erau bune, restul erau...ordinare. Ce îmi place la aceste technics, atacul. Nu sunt moarte la sunet. Am și Hitachi, tot cu Vu metre cu ac, sfârșitul anilor 70, sună și ăsta bine, e mai puțin agresiv, cu mai puțin atac. Dar plăcut la sunet. Marantz sunt prea pretențioase la boxe. Akai, doar modelele până prin 1985 merită, după acest an, nu au mai făcut nimic să merite menționat. Am câteva cu Vumetre, tot sfârșitul anilor 70. La fel, aceste scule sună într-un fel. Anii 80, au reprezentat un fel de decădere. Mai ales după 1985. Am o colecție mică de scule, și le-am cam auzit pe fiecare. Știu ce pot. Bine, ceea ce zic eu e pur subiectiv, îmi plac mie, dar ce îmi place mie, poate nu place altuia. Pioneer, au luat-o abrupt în jos după 1982. Bine făcute, dar ca sunet Pioneer din anii 70 diferă radical de Pioneer din anii 80. Marantz, după 1982 și ei s-au cam prostit , excepție gama totl. De aceea, sculele din anii 70 sunt în general scumpe, sunt bune la sunet și trainic făcute. Anii 80, după 1985 au fost cu crize, economii. A căzut piața audio, lumea se ducea spre tv, camere video, vcr, apăreau tv cu retroproiectie, TV cu ecran mare. La fel, lumea se îndrepta spre scule portabile, combine, începea miniaturizarea, criteriul de achiziție era telecomanda, cd playerul, radio digital, etc.
Nu te lua neapărat după mine. Poate ceea ce îmi place mie nu îți place ție. Eu ca și muzică ascult anii 70-80-90, uneori 60. Clasică, electronică și uneori chill. Depinde de stare. La serviciu, de pildă am un technics su-z1. Ascult anii 90, eurodance acolo, așa rămân activ, fără să mă adoarmă, dar mă calmează și când mă mai cert cu câte un zevzec de client . Nu recomand acest amplificator deoarece are stk pe final. Nu că sună rău. Dar aceste stk, abuzate se cam ard, iar cu contrafăcute de azi, e rău, originale nu mai există . Bine îngrijite, durează mult. Deși sună foarte bine, și tare, pentru la birou e suficient. A fost ziua unor colegi și atunci mai era dus la sala de festivități. Pentru cât e de mic și sumar, sună impresionant. Am dat un exemplu. Evită astea cu STK. Nu că ar suna prost, dar dacă le arzi, ai încurcat-o. E bun de...bibelou.

Concluzia este că acest microb este costisitor. Ai de săpat printre amplificatoare și cd playere și pick-up și boxe câte în lună și în stele. Apoi, cabluri, apoi rack.
Așa cum am spus, începe cu un amplificator ieftin. Acel Nikko, e low cost. Mai mult de 100 lei nu merită. Niște boxe de 8 ohmi, cu cabluri amovibile (necaptive). Apoi începi să te joci. Când vezi că nu mai ai ce scoate de la acestea, le vinzi la unul care probabil e la nivel Logitech, și treci la ceva superior. Apoi la ceva și mai bun. Trebuie să ai o referință, de unde să pleci. Altfel nu ai să ai un drum. Nu te avânta la scule high end și foarte scumpe, dacă nu le potrivești corect...tot a tomberon sună,iar dezamăgirea poate fi mare. E costisitoare pasiunea, poate trece destul până găsești ceva. Eu am citit pe aici, și am învățat destule.
Boxele nu trebuie să fie cât șifonierul ca să sune bine. Sunt boxe de raft care sună colosal. Rft sunt bune dacă asculți anii 70-80-90, Rock, dance, chill, disco, italo disco. Important e să vezi din ce sunt. Și cât de grele sunt. La boxe, cu cât mai grele cu atât mai bune (primul indiciu). Dacă sunt mici și grele, pot fi bune. Dacă sunt cât dulapul dar ușoare alea nu sunt bune de nimic (nici de foc, pal ul ăla din tărâțe presate cu clei face fum toxic).
Și japonezii au scule slabe, technics de care am pomenit mai sus seria z, e ceva foarte low. Și au avut și alții scule low (trebuie toată piața satisfăcută, nu?). Nu cel mai prost, sunt scule și mai rele. De fapt, stai departe de seria z de la ei. Z1 și Z2 sunt încă ok. Dar tot low sunt. Ulterior seria z erau cutii goale. Pentru birou e ok. Altfel, nu e bun nici de proptea la ușă. E prea ușor. Dar calitatea fabricației și design-ul sunt... Peste orice închipuire, având în vedere simplitatea... Decât un a4tech sau Logitech...nu alege însă...onkyo. Personal, deși bine făcute, nu au o muzicalitate deosebită, sunt obositoare și sună gol. Tare, dar gol. Restul...citește pe forum. E ca o carte. Din care ai ce învăța. Succes.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Blue_Note
Posts: 29
Joined: 18 Feb 2020, 17:38
Location: Calarasi

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Blue_Note »

Haideti sa mai va plictisesc cu ceva: ieri am dus pe cineva la Otopeni, iar daca eram prin zona am intrat la Carturesti sa-mi mai iau cateva carti, dar am cumparat si un DVD cu maestrul Celibidache conducand Orchestra din Munchen, care interpreta Concertul pt Pian (nr.1) al lui Brahms. Nerabdator l-am vazut aseara(orcum nu prea ai ce sa faci prin Calarasi) si m-a fascinat inca odata limbajul lui corporal, expresivitatea si prestanta. Tin minte ca in anii '90 cand eram copil, tata se uita pe TVR2 la emisiunea lui Iosif Sava, "Serata Muzicala"(parca asa se numea), iar genericul emisiunii era reprezentat de un fragment din Simfonia a 7-a de Bethoveen, dirijor Karajan (tin bine minte!). Acum chair nu pricep de ce Sava nu l-a ales pe Celibidache sa-i deschida emisiunea, si a optat pt Karajan, mai ales ca am citit cum membrii Orchestrei din Berlin l-am ales pe Karajan sa le fie conducator, pricinuindu-i o lunga siferinta maerstrului Celibidache. Mai bine Iosif Sava il alegea pe Mihai Brediceanu pt generic :lol: In fine! Dar eu altceva vreau sa va intreb. Privind aseara DVD-ul ala, m-am gansit daca nu cumva e mai util un amplituner din ani i70-80, eventual de la Marantz, pt ca am auzit ca redau un sunet f placut, in detrimentul unui amplificator. Tot doua boxe intentionez sa-i leg, dar ma gandesc ca e mai versatil, imi permite sa si vizionez concerte, iar sunetul redat e net superior difuzoarelor de la televizor. M-amm gandit la asta privindu-l aseara pe Celibidache, simteam sunetul amputat, parca ma uitam la un concert pe youtube. Amplitunerul mi-ar permite sa ascult si muzica pe cd, sa ascult si un post de radio cateodata etc. Sau fac o mare eroare, iar amplitunerele anilor 70-80 n-au nicio treaba cu receiverele contemporane? Nu m-am gandit la sisteme 5.1, nu ma intereseaza asa ceva, deci tot doua boxe imi doresc, EXCLUSIV pt muzica. Sa iau in calcul si un amplituner, sau sa raman la amplificator+player cd+ doua boxe? Voi cum ati rezolva problema asta Echiar frustrant sa ai DVD-uri cu diverse concerte si sa le asculti la difuzoarele tv.

Post Reply