Sfat achizite boxe+amplificator

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Nu amplituner, părerea mea. Au puteri mici, de multe ori sunt "impotente". Iar dacă nu asculți radio, e chiar inutil. Mai ales de evitat cele cu radio digital, le prefer pe alea cu scala și condensator variabil. Sunt și excepții de la regulă, amplitunere puternice cu performanțe foarte bune, dar gama totl, scumpe atunci, scumpe și acum. Se cheamă Monster Receiver. Erau prin anii 70.
Eu recomand amplificator japonez din anii 70, prima parte a anilor 80. Integrat. Dacă e cu separate, preamp + Amp, e și mai bine. Mărci, căcălău măria ta ( JVC, Panasonic - Technics, Sony, Kenwood, Denon, Akai, Marantz, Sanyo, Sansui, Pioneer, Toshiba, Hitachi etc... Caută și tu, eu doar ți-am dat mici indicii.). Orice marcă iei, poate fi ok. Ai grijă, fiecare producător are amprenta sa sonoră...unele mai energice, altele mai agresive, altele mai bonome, altele mai anemice...nu poți spune că x e mai bun ca y sau invers...e chestie de gust...fiecare amplificator are niște "gusturi" la boxe. Dacă vrei radio, ia tuner separat, dar e inutil, mai bine iei un radio pentru internet cu ieșire linie. Conținutul posturilor noastre e infect, puteri mici de emisie. Așa, pe radio internet ai infinite posibilități.
Ca sursă... CD player sau Vinyl. Nu mp3 (astea sunt pentru auto) . Pentru începători, prima e mai comodă. Vinilul, e o pasiune mișto, dar nu comodă. Dar dacă te prinde, e o boală plăcută...nu recomand o anume marcă, toți au avut și bune și mai puțin bune. Sfatul meu : pleacă de la ceva ieftin. Ca să îți faci o idee. Să ai niște referințe. Prima dată dai greș. A doua dată, o mai nimerești. Apoi, capeți experiență și poți merge la sigur. Nu te băga în chestii de top din prima. Poți da greș rău de tot. Învață să împerechezi un amplificator cu niște boxe (nu doar să cuplezi boxele la amplificator).
La boxe, aici la fel...sunt și boxe bune, și cutii cu difuzoare.
Rft b9251 (cele cu tweeter eliptic) (9261 sunt cu tweeter dome (alea mai nașpa)), b9251 sunt bune pentru începători, pentru cei la începutul drumului, nu sunt boxe rele, sunt mult peste ce găsești azi, iar până îți faci mâna și înveți și până descoperi boxe cu adevărat bune și strângi și banii necesari, te pot servi fără probleme . Un amplificator mediu de 2x25-40w (să ducă și 4 ohmi), un cd player mediu. Ai grijă cât dai. Asta pentru început. Fă-l să sune bine, joacă-te cu cabluri, fire. Apoi când nu mai ai ce obține de la el, treci la nivelul următor.
Poți scăpa cu un amplificator de 100 lei (și poți găsi chiar unele bune pentru începători, nu dau nume de mărci) un CD player ieftin (găsești unele bune și la 50 lei în stare bună). Am un cd player portabil, mai vechi, fără mp3, made in japan original , și pot spune că uneori mă uimește că sună peste unele cd playere staționare de top, sau la nivelul unora de top. Cu acest cd player am ratat achiziția ieftină a unui amplificator. Cum? Respectivul asculta la acel amplificator doar mp 3 și YouTube de pe calculator și mobil, avea și TV ul cuplat la el, și un DAC. Îl vindea, că cică sună mort și lipsit de viață. Când am fost să îl testez, și să îl iau, am luat acest cd player. Cu niște cd-uri cu muzică anii 80 și 90. Și când a auzit ce poate cu adevărat acel amplificator, a zis că nu mai vrea să îl dea. Nu dau numele amplificatorului, era doar de la sfârșitul anilor 70, cu vu metre pe ace, de cca 2x25 W și funcții tipice elementare 4 intrari (phono, tuner, aux + tape monitor), avea vu-metre pe ac, corecții ton și loudness, altceva nimic prea special. Atunci am înjurat acest cd player, sună prea bine.

Aici nu ți se va recomanda mura în gură. Poate ce ți se recomandă aici, nu îți va plăcea. Așa că, e vorba aia : nu oferi un pește omului nevoiaș, învață-l să își prindă singur. Și va avea și satisfacție și va fi și sătul.

Nu folosi dvd player. Sunt de multe ori sub scule portabile. Sunt mai mult orientate spre filme decât muzică.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Blue_Note
Posts: 29
Joined: 18 Feb 2020, 17:38
Location: Calarasi

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Blue_Note »

Am un dispozitiv tip bluray de la LG, luat acum vreo 3-4 ani de la Altex. La ala mai vad DVD-uri cu filme sau concerte de muzica, pt ca mai cumpar si d-astea. Nu ma pricep prea bine, de aceea pun intrebari de ageamiu, singura mea preocupare e sa aflu cum pot sa ascult muzica in casa, fara galagie si in conditii cant mai bune de fidelitate (dar si ieftin :) ) Ma gandeam ca bluray-ul asta il imperechez cu un amplituner+doua boxe si am posibilitatea sa ascult si muzica pe CD si sa vad si concerte pe DVD, sunetul fiind preluat de boxele pe care intentionez sa le cumpar, evitand astfel difuzoarele execrabile ale televizorului (un Samsung). Inca ma documentez cum e mai bine, ce pot sa imperechez si ce nu,de aceea tot pun intrebari prostesti. Problema e ca citind zeci de pagini pe diverse forumuri, gasesc multa informatie contradictorie, daca azi ajung la niste certitudini, maine citesc in alta parte ceva ce-mi infirma "certitudinile" de azi. Dar din ceea ce-mi spui, amplitunerul e doar un dispozitiv ce cuprinde un amplificator modest si un tuner radio modest. La fel, inteleg ca receiverele contemporane sunt mediocre pe partea de sunet, spre deosebire de amplificatoarele dedicate. Cred ca voi cumpara doua boxe de compresie (Grundig 600 sau Canton LE 350 sau 400) pt ca vad ca sunt ieftine, un amplificator potrivit pt boxe cu caracteristicile alea si un player CD. Apoi voi vedea cum ma impac cu ele. Multumesc!

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Deci, blu-ray, care probabil nu are ieșire audio stereo, doar optică sau spdif. Nu e ok pentru muzică.
Amplitunerele au fost și sunt soluții low cost. Datorită acestui fapt, multe aveau o secțiune tuner modestă (mediocră), parte finală și ea la fel. Nu zic că nu au fost și amplituner foarte reușite, cu secțiune radio excelentă, cu parte finală excelentă, dar...ne uităm la TOTL ( top of The line). Multe din cele TOTL sunt greu de găsit și cei ce le au de regulă nu le dau. Ce se găsește pe piață din gama low end...e low end. Cum spuneam, dacă nu asculți radio, evită amplitunerele. Astea noi, nu sunt de muzică. Ci de film, majoritatea.

Ia un amplificator integrat (să scrie pe spate 4-16 ohms) dar să nu fie cu stk pe final (dacă se arde, e greu de găsit) și niște boxe, prefer din ce zici tu Grundigurile. Canton, nu prea mi-a plăcut nimic...cum am spus, poate nu erau cea mai bună alegere pentru acel amplificator (nu mai țin minte marca, parcă să zic că era un denon, dar nu sunt sigur, doar știu că suna prost la propriu) . Ampliful, să fie gama mid. Conexiunea să se facă pe RCA direct.
Dacă blu-rayul tău are ieșire audio RCA L-R (NEGRU-ROȘU SAU ALB-ROȘU) conectează-te pe intrarea de la amplificator (pe aux, sau tape play sau tuner, nu pe phono, acolo doar pick-up cu doza magnetică). Dacă e spdif (optic sau RCA) nu merge. Vezi ce obții. Dar îți recomand un cd player adecvat, acel blu-ray e axat pe film.
Nu cheltui bani mulți din prima. Receiverele contemporane sunt...majoritatea axate pe filme, jocuri. Prea puțin pe muzică, majoritatea sună modest, din cauză că trăim în consumerism și în economie multe sunt făcute "la limită".
Chiar dacă poartă nume celebre, unele sunt petarde. Socrul meu are un amplituner de marca celebră, 7.1, radio net, toate alea. După fix 3 ani a capitulat. E drept că și el îl forța uneori, am văzut cum clipea afișajul la bass mai solid și cum nu mai primea semnal pe optic spdif după un bass mai sănătos. Ca în cele din urmă să arate pe afișaj Protection Overload la pornire. La majoritatea amplitunerele home cinema, trebuie subwoofer. Fără, sună bășit.

Ca răspuns : vezi ce îți place. Nu îți recomand ceva anume, strict. Doar sursa să fie, cd audio (nu mp3, YouTube sau Bluetooth) + amplificator. Drumul e lung și zdruncinat. Dar dacă te arzi de câteva ori, vei învăța ce și cum. (împerechere, trebuie să vezi ce caracter are amplificatorul, ce caracter au boxele, ce muzică se poate asculta pe ele, unele sună bine la clasică și jazz dar prost pe rock, pop, dance, disco, altele vice versa, la fel și la amplificatoare). Sunt multe. Dar descoperă tu. E mai palpitant.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Blue_Note
Posts: 29
Joined: 18 Feb 2020, 17:38
Location: Calarasi

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Blue_Note »

Azi am avut o discutie decisiva cu cineva si mai mult ca sigur voi cumpara un ansamblu format din boxe Heco Victa Prime 302+ amplificator NAD C316BEE+ player NAD C516BEE. Boxele si amplificatorul au fost cumparate de noi in 2017, au iesit din garantie de cateva luni. Un total de 1600 lei, cu tot cu cabluri. Pe el toate l-au costat aproape dublu.
Kross si momolo: Va multumesc amandurora pt solicitudine.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by momolo »

Blue_Note wrote:si mai mult ca sigur voi cumpara un ansamblu format din boxe Heco Victa Prime 302+ amplificator NAD C316BEE+ player NAD C516BEE. Boxele si amplificatorul au fost cumparate de noi in 2017, au iesit din garantie de cateva luni. Un total de 1600 lei, cu tot cu cabluri. Pe el toate l-au costat aproape dublu.
o alegere foarte proasta din toate punctele de vedere. Exista o zicala populara, "Alegi pana culegi".
Probabil principalul imbold a fost ..... "jumatate din pret" :D . Pana la urma multi par sa aleaga, sa gandeasca, sa incerce sa invete si in final o fac de oaie pentru acest teribil argument..... PRETUL (de "chilipir"! :lol: ).
Deci, ti-ai luat niste "trompete", ai avantajul (pe langa "calitatea" audio) si faptul ca sunt grabnic stricacioase.

Dar asa se invata. Cu prima tzeapa, cu a doua tzeapa..... Acum depinde, unii sunt insistenti.
Oricum, suma nu e imensa, puteai sa-i joci intr-o seara la pacanele.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Să le stăpânească sănătos... Banii lui, gusturile lui. S-a grăbit omul. Deși cu o sumă mult mai mică, făcea o treabă mult mai bună, mai ales pentru un începător. Probabil îi vor plăcea. Unora le place cozonac altora mămăligă. Fiecare cu gusturile lui. Exact cum ai zis, lasă-l să vadă ce a ales. Timpul le rezolvă pe toate. Cât despre părerea mea despre nad, dacă am văzut 2 modele mai acătării. Restul, nu m-au impresionat cu nimic la sunet, sunet sec, gol, design, urâte precum aparatura comunistă de laborator (alea de IEMI și AEM), iar la calitate de asamblare și fabricație, majoritatea mi-au dat senzația de făcut pe genunchi și din topor. Eu nu am văzut vreodată nad făcut altundeva decât China, Korea, Indonezia. Rar Japonia (un model foarte vechi cu Vumetre pe ac, unul reușit chiar, dar ăsta cred că era un OEM ), și Cehoslovacia (nad 5120).
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Blue_Note
Posts: 29
Joined: 18 Feb 2020, 17:38
Location: Calarasi

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Blue_Note »

momolo si Kross: cred ca stiti "Mitul Pesterii" al lui Platon? In situatia oamenilor din pestera ma aflu eu, pana acum am vazut doar "umbre", despre care am crezut ca sunt "lumina", probabil cu timpul toate "adevarurile" mele de pana acum vor capata alte forme din care voi desprinde alte intelesuri. Fiti mai toleranti cu alegerile mele, e prima mea experienta "HIFI", precum oamenii pesterii descrisi de Platon care n-au vazut inca "lumina", voi , cei mai experimentati de pe forum, aveti datoria sa ne luminati pe noi, astia din pestera. De aceea apreciez comentariile voastre si toate contributiile pe care le-ati avut la acest forum. Pana acum am avut in copilarie un radiocasetofon Sharp, apoi un radio cu cd Philips, iar in ultimii ani un desktop HP, apoi Lenovo, si cateva laptopuri. Am o colectie de CD-uri (eu cumpar albume cu diverse "muzici", nu le fac pe pc) si le-am ascultat in ultimii ani exclusiv la difuzoarele monitoarelor sau la Logitech-urile pe care le-am luat acum vreo 3 ani de la Altex. Fata de ce am avut pana acum, Heco astea si NAD-urile par o experienta audiofila minunata. Chiar acum cand scriu ascult David Bowie (am albumul "Ziggy Stardust") si niciodata David Bowie nu s-a auzit asa bine. Pt nivelul in care ma aflu eu acum consider ca am facut o alegere ratioanala. Produsele sunt ca noi, au doi ani si ceva, luate din magazin din Romania, amplificatorul si playerul sunt facute in China, iar boxele nu stiu unde sunt facute, pt ca pe eticheta scrie doar heco-audio.de. Voi vedea peste un an-doi daca imi plac la fel de mult, deocamdata fiti si voi mai toleranti :lol:
Va multumesc si sunt convins ca o sa mai discutam.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

De la Logitech, orice amplificator amărât e o evoluție. Asta clar. Eu nu am spus decât că dacă ești fericit cu ele, asta e. Să le asculți sănătos și fericit. Doar că puteai, la mult mai puțini bani să iei niște scule mult mai capabile. Piața sh geme, iar dacă te pricepi să cauți, găsești chiar adevărate comori ascunse. Eu doar atât spun, dacă ție îți place sistemul și combinația, atunci ai făcut cea mai bună afacere. Nu e musai să placă altuia, unuia poate îi place Trabant, altuia Mercedes. Ambele sunt nemțești. Dacă îți place ție, asta contează, dar ai grijă, poate asculți vreodată accidental un alt sistem și combinație, și îl vei arunca pe ăsta direct pe geam. Nu te speria, sunt alții care fac asta cu sisteme de 16000 euro. Eu doar îți urez să le asculți cu plăcere.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by momolo »

Blue_Note wrote: voi , cei mai experimentati de pe forum, aveti datoria sa ne luminati pe noi, astia din pestera.
nu prea cred ca am aceasta..... datorie. :roll: Cam de multisor am constatat ca nici o fapta buna nu scapa nepedepsita.
Blue_Note wrote:Fiti mai toleranti cu alegerile mele
nu e o chestiune de toleranta. Eu si colegul Kross ne-am spus parerile la rece. Adica asa credem noi ca este. In rest e treaba ta.
Blue_Note wrote:De aceea apreciez comentariile voastre si toate contributiile pe care le-ati avut la acest forum.
dar prea mult nu ti-au folosit. S-a vazut acum.
Blue_Note wrote:Fata de ce am avut pana acum, Heco astea si NAD-urile par o experienta audiofila minunata.
ai fi avut sansa sa faci un pas adevarat. Dar ai ratat ocazia.
Ce ai cumparat sunt chiar niste gunoaie. Imi aduc aminte (cred ca am mai povestit eu), in copilarie mi-am mesterit niste "boxe" din ce am avut.... Iar pe atunci nu era NIMIC. Asa ca le-am facut din carton dat cu straturi de aracet pentru intarire, ceva resturi placaj de la "lucrul manual", niste vopsea de la gardul lui bunicu si niste difuzoare sinistre de la Dioda. Totul legat anapoda (nu avem idee de impedanta, paralel, serie.... in fine, stiam cum se leaga becurile de brad si prin deductie credeam ca si difuzoarele se leaga la fel, deci SIMPLU!). Cablurile de boxe erau de la o sonerie pusa de bunicu' in casa si dezafectata. Banui ca "de fer". Lungi! Sa ajunga pana in curte!
Eram INCANTAT! Extaziat! Cea mai tare chestie din viata mea pana atunci fusese difuzorul de la magnetofonul Tesla Sonet B3. Dar ala era unul singur, boxele meu erau multe si... STEREO! .....Si vine tata (care pe vremea aia canta si la vioara). Il intreb incantat, de parere...... Si-mi spune sec ceva de genul, "Sunt niste gunoaie, suna prost, infect, de aruncat la gunoi!".... Ei bine, eu eram atunci convins ca ma persecuta, ca are ce are cu mine, ca nu-i place nimic din ce mesteresc eu ca sa se ia de mine! :D
Blue_Note wrote:Voi vedea peste un an-doi
daca ramai cu asa ceva 2 ani inseamna ca vei deveni..... meloman! :lol: :lol: :lol:

PS - pacat de muzica ascultata. Imi place ca asculti clasica! E rar!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Momolo ți-a făcut o observație foarte pertinentă. Ai intrat aici să ceri un sfat. Ți s-a oferit. Ți s-au făcut și descrieri și caracterizări cu experiențele fiecăruia. De ce să te legi de ce să se țină cont, ce a existat pe piață, cum să le alegi. Nu ai respectat fix nimic. Ai cam luat la plesneală. Cam de pe marginea tarabei, și la un preț...mărișor. Puteai să iei scule mult mai decente la bani mai puțini. Cu 300 lei rezolvai lejer, și aveai un punct de plecare.
Nu te critic, nu te acuz, banii sunt strict ai tăi, faci ce vrei cu ei. Dar, căci există un dar, sculele alea nu le vei putea revinde la preț bun...sunt...low din gama low. Dar nu te opri. Vei mai avea de cautat. Poate vei auzi un cd și un amplificator vechi și niște boxe vechi, că sună minunat, și alea toate se găsesc la 1/5 din cât ai dat tu, atunci vei plânge că ai dat o poală de bani pe...sculele tale. Eu doar îți doresc să te bucuri de ele, și pe viitor să treci la ceva mai ok. Succes. Dar păcat că sfaturile de aici nu te-au ajutat cam cu nimic. Așa, mai bine luai o combină făcută până prin 2005 (alea cu afișaj colorat unele modele) la sh, unele sună nesperat de bine (nu sunt hi fi sau audiophile grade, dar pentru ce pretenții au, sunt incredibil de muzicale și rezolute, dar să fie din seriile alea fără mp3 și USB player și care au casetofon dublu).
Am văzut și combine vechi japoneze, care sunau bestial, cu adevărat hi fi, dar tot așa, anii 80, scule făcute cu simț al răspunderii. Vremuri apuse când unii nu își mai dezlipeau ochii din cataloagele capitaliste în anii 80. Vedeai acolo chestii de te durea mintea. Evident, comuniștii de acolo au copiat, chiar și românii de la Electronica și Tehnoton. Până și unele scule sovietice și DDR iște sau poloneze, arătau de stăteai țuț. Scumpe toate, majoritatea aveau radio Pacific sau ăia mai pretențioși Bucur. Nici astea ieftine. Deja dacă aveai IEI sau Electronica 3220, erai tare (la noi), chit că aveau multe hibe, cele mai bune fiind cele făcute de angajați pentru uz personal sau pentru prieteni, rude, etc. Se practica.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by momolo »

La un moment dat am cumparat din talciok o mini combina Yamaha, adica un corp aparat pe latime mica, probabil 32cm, ceva mai lung in spate care are amplificator, cdplayer si tuner (si telecomanda). La iesirea de boxe cred ca are 8 ohmi. Made in China. Am platit ceva de genul 100 lei, poate maxim 150 lei dar nu cred (mai degraba 100 lei). Oricum, am luat-o pentru ca era ieftina si arata bine. Merge perfect. Si suna.... prea bine! Cu boxe potrivite, unele pe care am platit uimitoarea suma de 150 lei. Combinatia asta se aude atat de bine incat e chiar indecent raportat la pret. Se mai poate gasi pe ici pe colo cam tot la suma asta. O data am pus micuta Yamaha si pe boxele Triangle Lyrr..... si sunau bine... le ducea! Adica le ducea la putere mica "de casa" (dar sa nu credeti ca prea incet! Dimpotriva!). Atunci am devenit mai atent si mai obiectiv la ... "made in China". Nu sunt proaste toate.
Am dat exemplu de ceva nou, combinuta este model 2005. Nu are defecte si probabil va merge mult si bine. Deci daca e probata si functioneaza, nu are riscuri ca un aparat vechi.
Deci se pot gasi scule chiar si "chineze" moderne care suna bine. Imi aduc aminte ca cdplayerul ei era chiar surprinzator de bun la sunet! Nu mai zic de tuner, foarte bun! Pe scurt, chiar a fost o surpriza, Eu o luasem ca sa nu plec cu mana goala din targ si pentru ca arata bine la cei 100 lei pe care ii puteam da pe mici, mustar si bere.
Cu boxele e mai complicat. Oferta e mare dar trebuie ceva cunostinte, fler, experienta. Pretul nu are nici o treaba cu sunetul. Ba din contra, multe care suna prost sunt scumpe si altele care suna bine costa mai nimic. Cunosc (evident) multe modele care merita luate dar abia daca spun chestiile astea unuia pe care-l cunosc de mult, nici vorba sa spun aici pe forum, nici in mesageria privata. Pentru ca asa cum am scris mai sus, eu nu ma simt obligat cu nimic! Pe vremuri eram saritor si mi-am consumat din timp, energie, sentimente si chiar bani ca sa ajut diversi oameni. Aproape invariabil am constatat ceea ce am scris mai sus - nici o fapta buna nu scapa nepedepsita.

Boxele Heco de mai sus sunt niste gunoaie de pus pe foc. Ca toate Heco! (nici o problema, exista altele si mai proaste) Cele doua NAD-uri nu le stiu, sunt prea "low", dar extrapoland la alte NAD-uri, poate ampliful e cel mai putin vinovat dar sigur impotent iar cdplayerul trebuie sa fie autentic prost, bonus si stricacios (dar mecanica costa "doi lei" si suna de tot atat, deci se repara usor). La asa sistem garantat sarmele nu conteaza! Deci e un punct de plecare spre a ajunge meloman.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Eu am văzut un Panasonic, microsistem din anii '98-2001, cam atunci părea a fi, avea față de aluminiu, destul de greu pentru dimensiunile sale, era încă japonez, probabil a costat mult la vremea lui. Boxele suportate sunt de... 3 ohmi, și am pus pe el și RFT de 4 ohmi (sunt greu de amplificat) și alte boxe destul de grele, și...chiar m-a uimit. Pentru cât de compact era. Finisaj din aluminiu eloxat (nu plastic argintiu cromat), boxele originale grele pentru dimensiuni. Avea și intrari, 2 aux și optică (out/in). Cablu amovibil, mufe cu șurub, finisaj foarte solid, afișaj LCD simplu luminat verde broscoi. Are și casetofon, direct drive chiar. Dar suna...colosal...ceva de neimaginat.
La fel, am văzut combine din alea mai colorate, Panasonic și jvc. Arătau...cocalareste, cu afișaje sorcova, forme din alea ciudate, ziceai că sunt extraterestre. Dar la fel, incredibil de bune la sunet, pentru pretențiile alea. Erau încă fără mp3 și USB (gama ieftină, deja alea scumpe aveau usb și mp3), dar aveau RCA.
Chiar și de la Technics, am văzut niște combine, din alea cu componentele separate, unele aurii (față de aluminiu), și unele mai mari, chiar și alea sunau colosal, poate chiar mult mai bine decât amplificatoarele și receiverele technics din acea vreme. Știu că technics nu a adoptat mp3 ( doar Panasonic, deh erau gama mai low), au ținut la anumite chestii...
La fel, am văzut Hitachi din 1980, combina cu radio, casetofon, pick-up, vumetre, intrare aux, din anii 80...carcasa din aluminiu... Finisaj superb. Tot așa, sunau incredibil. A fost o modă cu aceste combine, în anii 80 și 90. Deși nu aveau ca țintă audiofilia, sau hi fi, unele sunau mai bine ca amplificatoarele acelorași mărci. De exemplu, la Sony, am văzut combine în anii 90 care sunau mai bine ca separatele. Tot în anii ăia, nici Jvc, Panasonic și alții, nu făceau excepție. Deja era tendința de miniaturizare.
Cât despre MADE IN CHINA, sunt și chinezării foarte bune dar și execrabile, depinde ce vrei și cât plătești. Păcat de industria noastră de electronică. Dar niciuna din est ( dar și vest) nu prea a supraviețuit.
Cele din URSS, multe au murit, altele doar asamblează, Tesla, am văzut niște televizoare LCD și combine chinezești sub nume de tesla, Orion la fel (Ungaria), etc. În fosta DDR am văzut RFT Stassfurt, LCD, turcisme și chinezisme. Dar nici în vest nu e mai fericită, mulți dispărând. Ce se vinde la noi sub Akai, în Germania se vinde sub Nordmende, Saba, Telefunken, Blaupunkt, etc, au devenit mărci de magazine discount.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Mai e o chestie cu sculele din Germania sau alte țări :unii le iau nu din gunoi, ci pur și simplu de la așa-zisele garage sale. De aceea unele sunt în stare foarte bună. Doar că mai nou, străinezii au prins și ei gustul vintage, și al sculelor de calitate, așa că nu prea mai ajunge la gunoi orice. De exemplu, în Italia și Luxemburg există o pasiune pentru aceste scule vechi vintage. Dar și un contrast, acolo se preferă fie boxă portabilă Bluetooth fie scule vintage. Sculele audio contemporane , cam adună praful pe rafturi, nu se înghesuie lumea la ele, iar pentru chestii cu adevărat high end audio, sunt magazine dedicate, nu SATURN sau MEDIA MARKT. Acolo mai e și chestie de spațiu, chiriile sunt mari, și unde pui ditai rackul, boxoaiele și ditai TV ul?
Sunt câte unii care aduc chiar scule bune, unele arată că noi, au fost ținute în casă nu în vreun pod în care plouă sau o pivniță cu șoareci. Dar am văzut odată (și l-am înșfăcat) un amplificator integrat Hitachi, din 1979, cu vu metre, arăta bine, pur și simplu scos la stradă cu niște mobilă veche. Am luat ampliful, nici praf nu avea în el, ajung acasă, bag în priză...merge! Testat pe căști. Ajung în țară, cuplez boxe...cântă! Cazurile astea sunt mai rare.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Blue_Note
Posts: 29
Joined: 18 Feb 2020, 17:38
Location: Calarasi

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Blue_Note »

Aseara, in timp ce ascultam Bruckner la hulitele mele boxe Heco (suna f bine!), am citit toate cele 18 pagini ale topicului viewtopic.php?f=7&t=383" onclick="window.open(this.href);return false;
Ce m-a intrigat, e faptul ca multi dintre cei experimentati si cu urechea educata, deci dintre cei ale caror sugestii ar economisi mult din timpul irosit si efortul financiar al ageamiilor (cazul meu) intr-ale auditiilor de calitate, prefera sa vorbeasca "codificat", dand doar niste franturi de informatii, in asa fel incat sa nu favorizeze vanzarile bisnitarilor care profita de recenziile favorabile unor anumite produse audio, vitregind de informatie pe cei care au cu adevarat nevoie de ea. Mi se pare un non-sens sa ai o pasiune, sa ai un forum despre care sa vorbesti despre pasiunea aia, dar sa fii atat de reticent (ca sa nu zic egoist) in a-ti impartasi/dezvalui experienta in totalitate, doar pt ca nu stiu ce samsari ar putea profita de informatia respectiva. Spre exemplu, citind topicul ala aseara, tot speram sa gasesc denumiri de boxe, ansambluri boxe-amplificator care dau satisfactie audiofililor, dar nu am gasit nimic concret, ceva care sa-mi scurteze drumul, ceva care sa-mi economiseasca bani si timp. E descurajant sa vezi cum domn' "momolo" scrie pe forum ca a descoperit cateva boxe vintage ieftine si de calitate, dar abia dupa ce i-au trecut prin mana si prin urechi "camioane de boxe". De ce nu ne spuneti care sunt alea, ca sa nu mai trecem si noi prin tot calvarul ala cu cautatul prin targuri, pe la tot felul de bisnitari needucati etc La fel domn' "Kross", care imi lasa impresia ca stie mai multe decat vrea sa spuna, dar ma invita respectuos sa citesc pe net despre diverse lucruri, sa ascult cu urechea mea, sa cumpar diverse lucruri daca tot am pasiunea asta, deci sa trec prin tot purgatoriul, iar abia apoi voi sti sa aleg in cunostinta de cauza. Care mai e rolul unui forum, altul decat sa ni se dea mura-n gura? Eu mai ascult cateva saptamani boxele astea Heco Prime 302 si amplificatorul Nad 316BEE, apoi oricine ma intreaba despre ele o sa-i vorbesc deschis despre experienta mea cu aceste cutii, fara retinere. Asa mi se pare onest!

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by kaav »

Nu te stresa inutil.
Bucura-te de ce ai si daca sistemul tau suna bine pentru tine, prin comparatie cu ce ai avut, e ok. Din punctul meu de vedere, singura parere care conteaza cel mai mult este doar propria parere cand este vorba de ''hi-fi''-ul pe care il folosesc acasa. Daca e sa gresesc, gresesc pe banii mei nu pe a buzunarul altuia. Este bine si recomand in acelasi timp sa nu se ignore parerile pertinente a utilizatorilor cu experienta in pofida saraciei de informatii pe anumite teme (aspect care il gasesc legitim) tot e mai bine decat nimic. Auditii placute.

Post Reply