Sfat achizite boxe+amplificator

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
Blue_Note
Posts: 29
Joined: 18 Feb 2020, 17:38
Location: Calarasi

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Blue_Note »

Sa fiu sincer, boxele pe care le-am ascultat (putine, ce-i drept) si care mi-au placut au fost dintre cele f vechi, anume ceva de la Grundig si Braun. Si au mai fost si doua boxe mici de la Tannoy, tot vechi, de cel putin 30 de ani. Sunetul emis mi-a placut infinit mai mult decat cel emis de boxele moderne, dar am evitat sa cumpar boxe atat de vechi de teama sa nu cedeze cand mi-e lumea mai draga.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Să fiu sincer, și eu am boxe vechi...și sunt foarte bune.
La unele cedează suspensia (bordura din cauciuc ) membranei. Mai bine boxe folosite decât statute, statul mai rău le face. Și chiar și boxele comuniste ( ddriste rusești sau românești alea de IEI) sună mai bine decât gunoaiele noi. Boxele vechi, testează și vezi să nu distorsionează la puteri mici, să nu haraie, gajaie, sau paraie la puteri mici. Dacă da, atunci clar e defectă. Vezi să se audă toate difuzoarele. Vezi să nu aibă crăpături. Vezi materialul. Să nu fie state în pod și să plouă pe ele... Chestii de bun simț care se văd cu ochiul liber. Apoi să nu fi avut difuzoarele înlocuite. Și de asta îți dai seama.
Am mai spus am niște boxe IEI Românești, POP HI-FI, 35 VA 8 ohmi de test, sacrificiu cum vrei să zici, luate gratis, nu plâng după ele dacă vreun amplif dă o gherlă în ele, deși le-am pus becuri în serie cu difuzoarele. Nu le folosesc curent, dar de câteva ori m-au uimit cât de bine sună în unele cazuri (filtru separație relativ complex) și pe unele amplifuri . Cutie sănătoasă, solidă, cablu gros, lung, nu vezi la jegurile de azi așa ceva, difuzoarele sunt ok, dar sunt fragile, dacă dai mai tare în ele, le-ai omorât (descentrat) . Deși sunt cam găini de gostat, de câteva ori au umilit boxe de la mărci celebre de tip gunoaie de care ai pus tu acolo sau heco din astea noi sau KEF din astea de noi.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by momolo »

Blue_Note, acum cativa ani te-as fi ajutat direct, din prima de cand ai scris sa intrebi aici. Insa avand unele experiente cu unii oameni am ajuns la concluzia clasica, "nici un bine nu scapa nepedepsit" (sau aia cu f_terea de mama). Asa ca nu mai bag nimanui in traista, eventual le sugerez pe unde ar putea gasi balta cu peste, in rest sa se descurce. Pe unii ii las sa treaca grabiti pe cararea spre maracini, nu spre balta.

Iti inteleg nedumerirea la reactiile mele (si ale lui Kross) care par dure. Eram si eu ca tine acum multi ani, de aceea iti inteleg starea.

Boxele din lista ta de la olx sunt cu adevarat niste gunoaie si exemplu negativ de ceea ce trebuie sa eviti. Sunt facute din carton presat subtire, toate se umfla ca niste butoaie cand bate basul in ele, filtrele din interior arata jalnic, facute cu sgarcenia la 2 centi, difuzoarele sunt extrem de ieftine, ar fi socant sa aflam cat costa cu adevarat. Banii (putini) sunt bagati in aspect, in glazura frumoasa pe afara si ornamente. Am vazut, testat, pipait asemenea boxe, le recunosc din gramada ca si Koss care are dreptate in ceea ce spune. Practic, eu si Kross cunoastem "marfa", tu doar o vezi in poze (si poate si realitate) dar intai trebuie sa ai cu ce compara. Eu sunt mereu siderat ce marfa de rahat pot face firme atat de mari cu nume asa faimoase!

Sa iti relatez o poveste din care poate inveti ceva ----- Acum foarte multi ani, sa fie vreo 20, mi-am cumparat primele mele boxe noi (adica cele care sunt din magazin si nu second hand) si nu am dormit noaptea inainte de ziua cand am mers la magazin sa mi le iau. Eram in stare sa ma asez la usa magazinului de cu seara dupa ce cu greu facusem rost de bani! Erau niste JAMO, mari, frumoase, superbe (ce furnir!), 2 difuri de 22cm, o medie de vreo 10cm si un "tzitzer" tip "buba" de 1" clasica, pe matase. Imi batea inima, imi tremuaru mainile! Banii platiti erau o avere in vremea aia, doar un nebun ca mine putea sa dea atat pe asa ceva in acele vremuri de saracie si izolare crunta a tarii! Acum suntem ca pe alta planeta decat eram atunci in anul 2000.

Am lesinat de cum se auzeau! Urechea mea era "educata" la scoala trancotara care masura calitatea dupa cat de tare flutura cracul de la blug cand bate basul pe gaura BR. Alea aveau chiar si gauri de bass reflex pe fatza si stingeau bricheta la pasajele mai bubuite! O nebunie, un vis! Ambalajele?! Ditamai cutiile de carton cat niste frigidere!

Acasa am fost incantat ....dar inca din primele zile am avut cumva o indoiala in suflet, una mica pe dedesupt, abia vizibila. Pana atunci foloseam niste Unitra Tineret 140 la care pusesem difuri de bas.... JAMO din anul 1983 primite cadou, pomana din cauza ca erau mancati buretii si cazute de pe sifonier, un dif era blocat si storcit, din cadere bobina a fost blocata de deplasarea magnetului, deci compromise. Fusesera difuzoare exceptionale in niste boxe foarte bune, daca nu ma insel se numeau Jamo 250 si datau din 1983.

Difurile capatate le dusesem la Hanul lu' Manuc la un mester cu halat albastru si basca in cap care mi-a luat o poala de bani (cam juma' dintr-un salriu mediu...sau mai mult) sa mi le rebobineze si sa le puna "rila" de cauciuc, fara moarte! Din pacate bobinele originale erau bobinate cu sarma tip platbanda, adica plata, ceva exotic care nu se gasea niciodata. Se pare ca sarma era invelita in tesatura de matase, adica textila si nu lacuita. Oricum, mesterul voia sa bobineze numai pe aia blocata (dupa punerea la loc a magnetului) , eu am insistat si greu l-am convins sa bobineze pe ambele, sa sune la fel. Lui i se parea o inutilitate, era acel gen de electronist care azi populeaza forumuri precum elforum si care "nu cred in sarme" si daca merge, canta, e de ajuns!

Inutil sa-i explic ca un dif bobinat cu ALTA sarma, culmea clasica, rotunda cu email, nu va canta niciodata LA FEL cu difuzorul bobinat cu platbanda Jamo invelita in matase. "- Pai stanga si dreapta nu trebuie sa fie la fel, ca de aia e stereo!"..... Asa gandea omul!

Mesterului i-a parut rau ca a trebuit sa-l strice "si pe ala bun" dar eu i-am dat banul si asa a contat.
Bobinarea era facuta pe carcase de aluminiu si dustcap-ul era facut dintr-o plasa foarte fina care permitea aerisirea. Diful avea gaura centrala dintr-o parte in alta. Dustcap-urile astea au fost aruncate deoarece erau prea bine lipite si nu si-a dat silinta sa le recupereze, plus ca unul era storcit. Au fost inlocuite cu dustcap-uri din hartie clasica, deci opace.

Dar macar am ramas cu sasiurile, magnetii, tubul de aluminiu pe care sta bobina si membranele. Oricum, clar nu mai erau aceleasi difuzoare Jamo. Macar ca atunci exista suspensie foarte buna de cauciuc, acum nici asta nu mai exista, ce este acum e prea rigid si prost.

Ei bine, eu dadusem difuzoarele Tonsil de bas afara din Unitre si pusesem aceste Jamo reparate. Se potriveau..... in gaura. Cand am venit acasa cu minunatele Jamo noi, le-am inlocuit instant si fibrilam. Nu trebuie sa subestimam puterea simtului vazului, puterea influentei estetice si psihologia umana. Jamo cele noi erau niste printese pe langa vechile Unitra Tineret 140 negre.

....Insa chiar din prima zi am avut undeva in subconstient o mica indoiala, parca noile Jamo nu spulberau, nu calcau cu senilele chiar asa de tare vechile Unitra! Ma asteptam sa fie ceva spulberator..... dar era mai degraba ....doar altfel. Noile Jamo aveau o medie de jos clar mai buna, inaltele erau mai timide decat trompeta de la Unitra mai sclipitoare si mai agresiva, insa basul de la noile Jamo era mai sus si mai bubuit, vechile Unitra aveau un bas mai adanc, mai profund insa mai deficitar in zona basului de sus. Cumva Unitra pareau mai vii, Jamo cele noi mai "boante" la sunet.

Insa comparatia a murit inca din nastere si am ramas cu Jamo, am vandut Unitrele cu difurile lor originale, sa fie originale ca altfel nu le cumpara poporul. Am ramas doar cu difurile Jamo de 30cm pe care le-am vandut ulterior cuiva sa-si faca OB. Nu mai stiu ce a facut.

Abia dupa cativa ani si avand alte boxe mi-am dat seama ca marile Jamo nu erau bune chiar de nimic! Devenisera mobilier. Le pastram deoarece dadusem o avere pe ele si nu mai putea fi recuperat pretul acela urias cat o donatie de rinichi. Incepusem sa am alte boxe. Unele minuscule, cred ca de 10 ori mai mici decat marile Jamo le dadeau clasa la orice capitol.... inclusiv la bas! De necrezut pentru un trancotar ca o boxa minuscula cu dif. de 16cm si tzitzer de 1" in cutie mica cu gaura (mica) pe spate poate sa se pishe pe marile Jamo, niste ladoaie superbe!

Le foloseam cateodata la filme unde isi faceau datoria cu brio ca nici o alta boxa. Probabil la filme conteaza bubuiala de sus si media de jos, exact ce aveau ele, un bas de butoi si o medie care facea dialogul vorbit ceva mai inteligibil.

Intr-un final am incercat sa le schimb filtrele care aratau ca niste gunoaie. Niste bucatele de carton (din ala care se punea in spatele aparatelor din anii 60-70, carton de aprox cativa mm) pe care erau pusi niste condensatori electrolitici cu valoare mare si marime mica, niste bobine jenant de mici desi marile boxe erau date la.... 170W! O asemenea putere le-ar fi topit! Nu cred ca real aveau mai mult de 20W sustinuti continuu si vreo 70W pe peak-uri. Dar pe ele scria ca au 170W.

Firele din interior erau efectiv "de sunerie"! Asa ca am bagat ceva bani in piese bune, fire bune, mufe, etc, sa le fac.... audiofile. O lectie de viata! Primul filtru era de 30 de ori mai mare, mai greu si de 50 de ori mai scump ca cel original..... iar boxele sunau ingrozitor! Cu filtrul vechi erau boxe cat de cat, cu filtrul nou facut EXACT cu aceleasi valori (masurate!) ca filtrul vechi, sunau ca niste lazi cu multe difuzoare, adica infect.

Am incercat cu ajutoare externe (sfaturi, comunicare) sa le modific filtrele noi asa cum se face, scoase afara, ascultate, bricolate cu punga de condensatoare si letconul in mana, etc. Am reusit cumva sa le umanizez dar tot niste cazane de bubuiala au ramas. Noile valori in noile filtre erau cu totul altfel si departeee de valorile gasite si masurate in vechiul filtru!

Bagasem deja cateva sute de euro si pe vremea aia euro valora mult. Efectiv degeaba, doar ca acum boxele erau si mai grele deoarece filtrele contineau bobine bune, nobile, destepte. grele, etc..... ce folos?! Tot a caca sunau! Niste micute bookshelf audiofile (intradevar, pret de catalog 1700 euro) se pishau pe ele, nu aveai ce compara, Jamo nu aveau NIMIC bun in comparatie cu chistoacele! Nici macar.... basul!

Asa ca le-am pus in vanzare si cu greu a venit un musteriu, un baiat care era cum fusesem eu cu cativa ani in urma, adica cu bubuiala si prejudecatile de trancotar.

Unicul lucru pe care il obtinusem cu cele cateva kile de filtre nobile era o coerenta mai mare, adica cele doua Jamo sunau ceva mai 3D si unitar, adica concentrau mai bine sunetul pe centru, in laterale, in spate, etc, aveau oleaca de soundstage. In varianta cu filtre originale sunau plat, 2D, adica erau ca niste boxe HiFi de bubuiala clasica si plata. Cu noile filtre nu erau mai "audiofile" dar macar aveau acea mica iluzie de 3D si poate un timbru mai bun deoarece totusi difurile erau din hartie, in afara de tweeter care era textil.

....Ei bine, vine omul sa le cumpere. Le vede si ca si mine cu ani in urma, fibrileaza cand le observa atat de frumoase si atat de mari! Ii bag muzica ..... audiofila.... sa le probeze.... Marea mea greseala! Cantareata audiofila se auzea concentrata in centru (asa cum trebuie. Boxele erau asezate prost, stanga, dreapta pe latura lunga a unei camere de bloc dar aranjasem totul bine din cabluri, pozitie si un amplif potrivit).....Omul incepe sa se incrunte..... "-Nu e bine! Nu se aude STEREO!" (adica plat 2D din stanga si din dreapta.... asta e conceptia multora, am trecut toti prin asta, eu in copilarie). Imi cade fatza!

A trebuit sa-i demonstrez ca boxa mea de centru (imi facusem un surround cu aceste Jamo, un centru si unele micute agatate in perete, spate), deci a trebuit sa-i arat tragand boxa de centru din raft ca nu are sarme la spate. Credea ca ii dau tzeapa, ca am pornit eu tot surroundul!

Pana la urma (era nemultumit in continuare deoarece nu se auzeau ca la carciuma sateasca) mi-a venit ideea salvatoare..... sa pun muzica proasta ....trasa prost! Din aia "la zi", gen ce se da la radio non stop, adica caca-muzica. Noroc ca aveam niste discuri de pe calculator! ......S-a luminat omul la fatza, a aparut zambetul! Muzica proasta cu loudness, fara pic de soundstage, asta era salvarea vanzarii! Adica pura bubuiala de prost gust si....STEREO! (adica plat 2D din stanga si din dreapta separat)

L-am ajutat sa le care la masina combi pe care au umplut-o in spate.

Boxele astea se umflau in cutie de la cel mai moderat bas bubuit. Era si varianta sa le ramforsez dar dupa experienta cu filtrele mi-am dat seama ca stric orzul pe gaste. Munca ar fi fost inutila, nu castigam nimic.

M-am bucurat ca am scapat de ele! Se facuse loc! De asta (loc liber) m-am bucurat cel mai mult.
....Dar ce furnir frumos aveau! In ziua de azi, inclusiv cele din linkurile tale, nu mai exista asa finisaj. Cutiile erau facute din ceva ca un rumegus presat, era asa de moale ca am avut probleme cu holtzsuruburile carora li se largise gaura din rumegusul presat.... DAR CE FURNIR!

De curand, acum acum vreo 3 ani sa fie, am ajutat pe cineva la o vila sa-si faca sistem audio cu niste Monitor Audio (adica mai scumpe decat cele din lista ta de la olx) si am observat aceleasi probleme. Cam aceeasi marime si forma de coloana "grasa" ca fostele mele Jamo. Cutia se umfla de la cel mai mediocru bas. ..... Sunau mai rau decat fostele mele Jamo model 1999. Oribil as putea spune, chiar am fost siderat. Pentru mine era zgomot. Omul era multumit, sursa lui de muzica era laptopul bagat cu cablu analogic din mufa de casti, sistem pe windows care rula mp3 din winamp. O tiganie de lux. Eu atunci aveam un singur scop, sa ajut pe cineva si atat. Principalul e ca omul sa fie multumit si acela nu era audiofil si nici nu cred ca foloseste sistemul audio mai des decat cele cateva sarbatori pe an. Adica sa bubuie ceva pe acolo, ca fond de petrecere.

Am ajuns la concluzia ca gunoaiele moderne sunt si mai proaste decat cele vechi. Dar sunt bune la design si la iluzia ca "ar trebui sa sune bine la cum arata". Sa nu fium ipocriti, alegem si cu ochii, nu numai cu urechea!

Deci, nu crede decat in ceea ce pipai si testezi dar mai ales COMPARI!

Insa, acum suntem in vremuri de ciuma, mai bodoganim si noi online. Umblatul si contactele cu oamenii sunt de evitat! Carantina e prioritatea, atat pentru noi cat si pentru cei din jur. Avem exemplul negativ al italienilor care la inceput au luat-o in bascalie si au misunat pe afara pana acum cand..... carantina e lunga, timpul nemilos, paguba mare!

Dar uite asa, macar avem timp de citit si de povestit....si de dormit! :)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Blue_Note
Posts: 29
Joined: 18 Feb 2020, 17:38
Location: Calarasi

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Blue_Note »

Domn' "momolo", eu va apreciez mesajul si nu vorbesc doar asa, de complezenta, ci sunt onest in ceea ce spun. Apreciez si faptul ca-mi stimulati curiozitatea in materie de "obiecte muzicale", indemnandu-ma sa citesc, sa analizez cu urechile mele si in felul asta sa-mi imbunatatesc nu doar cunostintele tehnice, ci si cultura muzicala. Acum sa va povestesc eu ceva: in studentie am iubit o colega de grupa care lucra chiar la Radio Romania, era editor de stiri, ceva de genul asta. Ea fiind bucuresteanca get-beget, adica cu generatii intregi de ascendenti bucuresteni, nu dintre cei ajunsi "la capitala" prin urbanizarea fortata a lui Ceausescu, avea un rafinament de tip urban care mie, adica unui "taran de la malul Dunarii" (ca sa-l citez pe Vintila Horia), imi lipsea. Prezenta ei ma intimida initial, dar datorita acelei fete am avut acces si la salile de spectacole, care altfel mi-ar fi fost anevoios accesibile. Alaturi de ea ma duceam lunar la teatru, Opera din Eroilor si de f multe ori la Sala Radio unde imi facuse si mie abonament. O data am fost cu ea si la Ateneu, coplesitoare experienta pt un calarasean. Asa eram atunci, in anii trecuti am vizitat Opera din Viena(nu era spectacol acolo, doar am vizitat-o printr-un program turistic), dar in 2014 am fost la Opera Garnier din Paris, unde m-am simtit in alta lume, intr-o alta dimensiune pt ca aveam sa vad prima si singura oara din viata mea cum arata adevarata burghezie pariziana si europeana, ca nu doar francezi erau acolo.
Stimulat de anturaj, am inceput sa citesc despre marile creatii muzicale, despre vietile compozitorilor, in felul asta atunci cand am ajuns la Viena nu m-am dus la vreo berarie, ci am vizitat si Museum Haydnhause unde am aflat ca in urma invaziei armatei franceze, cand toata Viena tremura, Haydn a beneficiat de protectia lui Napoleon, ca o reverenta pt ceea ce reprezinta. Datorita prietenilor si temperamentului meu, am ajuns sa fiu dependent de muzica si carti, de fapt, alaturi de ciclism, sunt singurele mele pasiuni.
Am scris randurile astea ca sa intelegeti ca imi face placere sa va citesc mesajele, nu doar pt stil, ci si pt coerenta in gandire si exigenta pe care o aratati. Asta e si motivul pt care am ales sa fiu parte din comunitatea asta virtuala, pe care inteleg ca o "pastoriti". Deci nu ma deranjeaza cand alegerile si opiniile mele sunt "spulberate" de cineva mai experimentat si care stie mai multe decat mine. Ba din contra, chiar va multumesc si dvs si domnului "Kross". Mai vorbim. Toate cele bune!

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Noi te-am ajutat sfătuindu te să nu iei haznalele alea. La fel și cu nadul și heco.
Acum, în speranța că poate ai înțeles că noi de fapt nu îți vrem răul, sperăm că vei asculta sfaturile noastre. Și noi am trecut prin asta. Ăia bogați, au luat scule cu adevărat scumpe, high end, unde doar geamul de sticlă din față costa 3 salarii. Ăia mai săraci am căutat la vintage și second hand. Și chiar mărcile mai ordinare, gen Pioneer, Technics, Hitachi, etc. Au făcut aparate foarte capabile cândva, dar atunci, puțini și le permiteau sau aveau acces la ele. Anii 90 decădere, anii 2000...cădere totală.
Vintage nu înseamnă neapărat bun. Unele sunt foarte slabe, deh, toată lumea trebuia să aibă acces. Unele mai bune altele mai slabe...dar unele scule vintage MOTL, pot fi excepționale. Am mai zis, am fost în Germania cu soția. În Trier, într-o zi de februarie însorit, sâmbătă. Era acolo niște mobilă scoasă în vederea preluării de către mașina de gunoi. Acolo zăresc un amplificator cu VUmetre pe ac. Argintiu spre auriu, panou față de aluminiu. M-am dus sa îl văd... O splendoare de Hitachi, din 1978-79, format 43 cm (cred că îl și găsești dacă cauți), stare ca în cutie. Nu știam dacă merge. Și l-am luat. Soția m-a boscorodit. Ajung acasă, înainte am luat din Mediamarkt un adaptor de 6,3 la 5,5 pt căști (aveam cu mine căști de telefon mari nu suport dopurile). Booon. Îl pun pe radio de pe telefon, ascult la căști...se auzea ok. Nu distorsiuni, VUmetre le mergeau, nu hârâiau potențiometrele. Bag scula în geantă, ajung cu el în România. Abia mai răbdam.... Îl pun pe niște boxe, întâi pe acele IEI. Sursa un cd player și un pick-up technics. Ei bine, cânta muzica. Pun niște boxe mai serioase, deja cădeam pe spate. Îl am și azi, și ador designul cu VUmetre pe ac... E un drog. Stă în dormitor cu un pick-up rectiliniu și un bluray (rațiuni de spațiu) cu ieșire L-R. Pe CD și Phono este mortal. Curat ca lacrima sună.
Altădată, vroiam să iau un Technics cu VUmetre din 1978, de la unul care zicea că sună mort (asculta mp3, YouTube și tv) . Și m-am dus cu un cd player portabil și un CD original. După această experiență, respectivul nu a mai vrut să dea ampul (suna energic, dinamic, viu). Și tot așa. Până la urmă am luat altul similar din târg. Și alături de tunerul pereche, e sistemul din living, alături de o monstruozitate de separate (Amp cu 2 trafuri și preamp separat) , împreună au 43 kg.
Deci eu am găsit în scule vintage (ante 1990) liniștea, am înțeles că de la astea noi nu am șanse să scot nimic. Doar pârțuri. Sigur, stau în casă mică, 2 + 1 copii, de aceea le-am dat și lor niște scule, ieftine. Dar le place pasiunea mea. Băiatul (al soției din prima căsătorie) e pasionat. Eu efectiv am fete. Astea nu le convingi. La muncă am un technics su-z1. Mic și rău. Dar are STK 2028 pe final, și riscul de a nu mai găsi piesa asta e mare. Dar am vreo 3 stk originale de schimb plus un modul echivalent discret. Ei bine, nu pot să descriu ce răutate mică de amplificator e ăsta. Deși e sumar, are 4 integrate în el și 2 tranzistoare, sună de nu cred! Dar mare atenție cu astea cu stk, să nu arzi circuitul că ai belit-o (deci nu recomand la începători). E un entry level, dar la serviciu e super ok. Ascult de pe radio internet (un adaptor cu ceas și radio internet) cu ieșire linie. Sună însă de zile mari. Când a fost ziua unei colege și a dat o tratație, am zis să îi facem o petrecere mică...ei bine...deja mi l-au ochit niște colegi cu Logitech și Genius și Creative. Dar e o scula trancotara, dar de mare calitate la finisaje și la piese și execuție. L-am luat la un garage sale din Belgia sau Luxemburg cu 5 euro. Respectivul nu știa dacă merge dar avea cutia originală, scula era a bunicului. Efectiv când iau o pauză și văd VUmetrele alea mă liniștesc. La fel, am și un dvd player la muncă, un Sony, dar când pun un cd cu Vivaldi deja mă liniștesc maxim ascultând muzica și privind VU metrele.
Ai deja destule hinturi.
În concluzie :
- Ai bani, te duce teschereaua, iei scule audiofile 100%, costă cât o vilă și o mașină.
- Ești mai strâmtorat, te duci pe zona vintage. Aici ai ce alege, de unde alege, ai grijă ce alegi. Contează sa îți placă. Și găsești boxe vechi bune, ampuri vechi bune. Aici e mai simplu. Îți repet, cu 400 lei poți scăpa. Restul de 1200 îi poți da pe cd-uri, pe un stand decent, pe un whisky bun (nu pot recomanda vin, nu beau, doar tărie).
Așa că scapă de NAD și Heco, ia-ți banii înapoi, și restart. Ai de unde alege. Îți repet, nu poți prețui un parfum până nu miroși o hazna plină.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by _BGD_ »

Kross wrote: Restul de 1200 îi poți da pe cd-uri, pe un stand decent, pe un whisky bun
Da, da, da. De 3 ori da!

Legat de discutiile de mai devreme, chiar inainte de aceasta situatie cu virusul, trasesem in poza o parte din vechiturile adunate, sa le pun la vanzare (vreau sa fac un upgrade la pick-up, si mi-am propus sa ma mai domolesc cu investitiile, si o parte din bani macar sa ii fac din vanzarea trancotelor care zac in raft - zac, dar sunt frumoase unele din ele, si am si amintiri cu ele..) Dar, am renuntat la idee, nu cumva sa vina cineva la proba care e virusat :))

Chiar aseara am turnat un penultim pahar de Blue Label, invartind o placa cu JMR-Electronica 2.
Ultimul pahar, l-am pastrat pentru seara asta, avand in "playlist" JMR-Oxygene 3

Acum pe timpul zilei, de acasa muncind/batand in taste, am inceput sa exploatez mai mult CD-ul, pastrand acul pentru relaxarea de seara :)

Stati sanatosi!

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Sunt multe scule, care arată colosal, sunt bine făcute, fiabile, solide, componente de calitate și finisaje de calitate, dar sună foarte prost, dar și scule pe care aparent nu dai o ceapă degerată,
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Ca să te sfătuiesc cum să alegi un amplificator :
- uită-te prin grila de aerisire. Dacă e o pleasca mare (stk) pe radiator, acesta e de evitat, pe motiv că dacă ai trosnit acest stk, amplificatorul e mort. Dacă e cu tranzistori, este bine. Apoi, ce vezi înăuntru. Vezi un traf mare și conzi mari, scula poate fi bună. Apoi, vezi cât este de greu. Cât de mare este radiatorul, câte tranzistoare și ce fel de tranzistoare sunt pe acel radiator. Apoi, cum e sursa. Amplificatoarele clasice au doi condensatori și un traf, iar cele low cost au controlul de ton în reacția negativă a etajului final. Așa erau multe japoneze din gama low și mid. Gen Technics SU 7200, Pioneer SA-408, Hitachi HA-2700, etc. Nu este o soluție rea, sunt scule din gama buget, dar nu este o soluție proastă. Personal, la amplificatoare cu astfel de corecție, niciodată nu a trebuit să folosesc toanele și loudness. Sunt bune pentru începători și le poți găsi la prețuri decente, maxim 200 lei. Dacă arată bine și nu sunt umblate. De regulă, sunt ușoare, dar pot fi decente și pot oferi satisfacție maximă unui începător, să se inițieze în hi fi și audiofilie, și de multe ori japonezele astea sunt ok. Marele lor avantaj e fiabilitatea. Unele pot avea capabilități de necrezut în a duce boxe grele, insensibile, leneșe.
Un transformator mare și 4 condensatori mari, deja poate însemna o sculă rezonabilă, mai high end, cu capacitate mare de a conduce boxe din cele mai variate.
2 transformatoare cu peste 4 condensatori deja înseamnă o sculă de top. Rezervă de putere mare, capacitate mare de a conduce difuzoare la puteri mici. Separare perfectă între canale. Am 4 astfel de scule, și sunt mort după ele.
Atenție însă, sunt amplificatoare cu 2 trafuri și 2 condensatori. Acestea nu sunt dual mono, ci au 2 trafuri în paralel, tandem, identice asimetrice. Gen Pioneer A777 sau Technics SU-VX800. Și astea sunt ok. Am avut pe ultimul. Mi-a plăcut dar l-am trădat pentru un technics vechi dual mono. A fost un schimb. Era mai mult de bubuială decât de fidelitate. Deși conducea impecabil boxele...la fel și primul, l-am avut și pe el, dar suna realmente a amplificator de petrecere, nu de fidelitate. Ambele extrem de bine făcute. Primul l-am dat deoarece efectiv nu îmi plăcea la sunet, parcă avea loudness nonstop cuplat.
Separatele. Amplificator și preamplificator separat. Am și o monstruozitate din asta, de 2x 240 W și care ia de la priză în jur de 8 A ( 1700 W). Astea sunt soluție high end. Scula e dual mono, separată și la preamplificator (traf cu înfășurare stânga și înfășurare dreapta). Sună mortal, e puternic și greu cu preamplificator cu tot ( 43 kg).
Monoblocurile, deja astea sunt foarte scumpe.
Nu în ultimul rând, greutatea. Sub 8-10 kg, de regulă sunt amplifuri mici și nici nu prea merită. Deși unele din ele (am și eu câteva) sună uluitor. Dar sunt de uz cotidian, nu bubuială, petreceri, merg unele și la audiții de calitate.
Evită amplitunerele. Sunt majoritatea impotente, modeste, sărace. Am și amplitunere capabile. 2 bucăți doar, dar sunt din garda foarte veche. Dacă nu asculți radio, sunt de evitat. Nu pot spune că Pioneer sună mai bine sau mai rău ca Technics și vice versa. Sau alte mărci. Fiecare producător are o amprentă sonoră. Fiecare amplificator cântă bine cu anume boxe. Dacă ai să zicem Technics și Pioneer, și le pui pe aceleași boxe pe ambele, poți vedea că technics sună bine și pioneer rău sau vice versa. Asta e mai mult din nepotrivire. Ce îi place lui Technics nu îi place lui Pioneer și invers. Este valabilă această teorie la toți producătorii. I-am dat ca exemplu pe Technics și Pioneer deoarece sunt printre cei mai populari. Dar mai sunt și alții (Denon, Marantz, Hitachi, Sony, Jvc, Akai, Kenwood, etc), și la ei se aplică.
Boxele...aici e greu. De regulă, alegerea comodă o reprezintă RFT . Sunt ok, dar și aici e cu dus și întors, deoarece sunt pe 4 ohmi și în general un amplificator prea firav cedează la ele, drept pentru care sună cam mort dacă amplificatorul nu e capabil, sunt destul de încăpățânate, deloc comunicative, dar corect acționate pot surprinde în mod plăcut. Cele cu tweeter oval sunt mai plăcute. Cele cu tweeter dome sunt de evitat. Dar primele sunt in general mult peste gunoaiele de azi pe care sunt scrise puteri de sute de W și mărci celebre. Sunt mai recomandate boxe de 8 ohmi, ca să nu stresezi amplificatorul deși multe duc 4 ohmi. Cele de 16 ohmi sunt rare. Riscurile cu boxele sh sunt mari... Nu știi cum au fost folosite (torturate), descentrate, exploatate, și o boxă statuta, poate fi mai rea decât una folosită moderat. Trebuie să aibă filtre adevărate, nu un condensator sau tweeter piezo. Astea sunt gunoaie pure. Uneori boxele de la combină pot da rezultate bunicele, dar în puține cazuri ( uneori boxe micuțe sună mai bine decât dulapuri vândute separat). Eu am folosit scurt timp niște boxe Jvc de la un minisistem din anii 90 defect, și nu m-au dezamăgit, iar când le-am desfăcut am găsit acolo difuzoare cu magnet mărișor, tweeter dinamic, filtru destul de complex pentru așa aplicație. Scria pe ele 8 ohmi 50 W, dar deja la 30 cam făceau urât. Așa că le-am împins până pe la 25, și sunau rezonabil de bine. Le-am dat din rațiuni de spațiu și deoarece aveam alte pretenții. Oricum, aici trebuie să fie grele, magneții mari, filtre pe placă. O boxă mică și grea, poate fi bună.

Dar am avut și neplăceri. În 2014, am decis să schimb vechiul sistem A350 + RFT 35W cu un pachet din Altex, pioneer amplif cu boxe. Un pachet la un preț atrăgător. Le-am luat. Ajung acasă, aveam termen de retur 30 zile. Le pun în funcțiune. Sunet spart, de butoi, lipsit de dinamică. Nu credeam, că un producător de renume a făcut astfel de gunoaie. Am permutat rft pe pioneer. Sunet mort, lipsit de dinamică, fără viață. Apoi invers, A350 pe boxele pioneer. Era să le sparg și tot nu obțineam nimic. Am încercat să mă joc în fel și chip cu ele, nici gând să scot ceva de la ele. 3 zile din concediu mi-am sacrificat. Apoi am desfăcut boxele...lipsă fonoabsorbante, filtru lipsă, difuzoare fragile, carcasă subțire. Asta a pus capac. Recompus, făcut pachet, suit în mașină, retur. Amplificator ul subțire, traf de sonerie, radiatoarele mici, și cică 2x50 W. Nici 2x20 nu cred că scotea. Corecții relativ inutile, loudness inutil. 4ohmi? Glumă, intra imediat în limită. Am rămas mult timp scârbit și am uitat de sculele noi. Și mă supăr când le văd ridicate în slăvi de diverși veniți de pe plastice de pc. Așa am luat și eu țeapă. De la postaci din ăștia. Așa că din 2017, am săpat. Și am ajuns să recunosc o troacă de proptit ușa , un amplificator decent și unul bun și foarte bun. Părerea mea că totuși cu un amplificator entry poți obține performanțe bune, dacă știi să îi cauți boxele adecvate. Depinde drastic de conținutul melodiei, dacă e manea sau zgomot din ăsta de azi, cu YouTube sau mp3, orice sistem e inutil,că e de 50 euro că e de 50000 euro, aceeași chestie sună la fel.
Dacă ai conținut de calitate, cd original sau vinil, deja poți începe cu un amplif de max 150 lei (am scris mai sus ce, mai mult efectiv nu merită, și asta dacă sunt în stare bună ), în prima parte unde am menționat amplificatoarele prima dată), un cd player entry (poate fi și un dvd player din prima parte a anilor 2000, de marcă, pot fi ok) nu costă mai mult de 50 lei, și niște boxe rft (deși sunt boxe mult mai bune), și pleacă așa. Ca să ai un punct de start, poate vei ajunge la un sistem ultra high end. Achiziționarea din start a unor componente ultraperformante (adevărate) , poate fi catastrofală, rezultate groaznice, dacă aceste scule nu sunt împerecheate corect. Tu ai luat acolo niște scule la plesneala că ai vorbit cu un nene deși aici ți s-a zis ce și cum. Nu dimensiunea boxelor și puterea amplificatorului dictează calitatea. Ci, pe lângă calitatea aparatelor, felul în care ele se potrivesc. Potriveala nu are nicio logică și este aleatoare. Asta e marea problemă a audiofiliei, potrivirea lor corectă.
Sănătate.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

adic72
Posts: 28
Joined: 27 Mar 2020, 18:52

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by adic72 »

Salutari, tuturor!
Fac parte din categoria celor care doresc achizitionarea unui sistem hifi sh, subcategoria celor care, din nerabdare, au comandat deja...urmeaza sa primesc coletul saptamana viitoare. Ar fi trebuit sa-l primesc cu 2 zile in urma, dar intarzie. Fac mentiunea ca inainte de a face alegerea, am studiat cateva zeci de pagini, in speranta ca ma voi lumina cu privire la produsele dorite, dar, dupa cum va imaginati, mai tare am intrat in ceata. Am realizat ca o documentare de cateva ore nu inseamna nimic. Asta am inteles dupa ce am intrat pe acest forum... din nefericire, am gasit forumul dupa ce am facut alegerea si comanda. Probabil imi vor trebui cativa ani sa inteleg exact despre ce este vorba si cateva echipamente din ce in ce mai performante care sa-mi "gadile urechile" si sa-mi creasca experienta. Cu siguranta, pe buna dreptate, voi fi intrebat de ce mai scriu aici, daca tot am ales. Pai e simplu...daca aflu ca nu am facut alegerea corecta si nu o sa ma bucur, macar sa ma oftic! Glumesc, desigur...
E cam cum e in fiecare domeniu : ori ai capacitate nativa si atunci e foarte usor, ori te pui pe invatat, acumulat de cunostinte si informatii si poti avea succes...mai greu, dar poti reusi. Deci, chiar daca nu am facut alegerea corecta, nu e nicio pierdere. Dimpotriva, e un castig, prin experienta. Ca sa fiu sincer, am ales intre un tocator de crengi SH - care mi-ar fi fost necesar, dar cu statul in casa in perioada aceasta mai pot amana - si acest sistem, tot SH, in valoare totala de 350 lei. Este vorba despre un amplificator Sony STR-GX315 si o pereche de boxe Sony SS-86E. Sunt constient ca doar printr-un noroc si nu altfel, ar putea exista o compatibilitate intre ele (nu pot sa nu amintesc aici ca am inteles cat de dificila e aceasta compatibilitate, intre amplificator si boxe, compatibilitate ce tine atat de aspectul fizic cat si de cel al "urechii", care difera enorm de la o persoana la alta.). Asadar, ce parere aveti?
Multumesc!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by momolo »

adic72, tocatorul de crengi era o alegere MULT mai buna. Dar acum ca ai luat, tot ce pot spune este sa fiti sanatosi tu si familia ta!

Sa fi atent cum faci cand vine curierul, sa pastrezi distanta fata de om (boala se ia prin aer de la omul infectat - chiar daca nu stranuta si nici nu tuseste!) si eventual daca nu ai masca sa te abti sa vorbesti pe langa el (se ia prin vorba - de aia rumanii o sa si-o cam fure, vorbesc prea mult!), recomandabil ar fi ca predarea sa se petreaca in aer liber si in ceea ce priveste contaminarea cutiei, nu e atat de grav, lighioana nu traieste mult pe suprafete in conditii care NU sunt de laborator (le traieste lor in laborator cateva zile dupa ce l-au pieptanat, plimbat cu funda si ingrijit, dar in mediul normal o mierleste in cateva ore pana la juma' de zi. Soarele garantat ii face felul!). Evident sa te speli pe maini si sa nu te scarpini la fatza. Pune cutia afara in curte si extrage trancotele cu grija sa le duci in casa. Le dezbraci de pungi pe hol la intrare. Chiar daca sunt unse cu guvid, asta in maxim 2 zile a mierlit-o (deci a crapat pe drum spre tine), periculos e numai daca vreunul a stranutat mai puternic pe obiecte sa ramana mai mult material de muci/saliva.

Cat priveste ce ai luat...... ce rost mai are sa comentez, le-ai luat si sa te bucuri de ele! Sanatosi sa fim ca trancote o sa tot fie, cu criza asta de "rechin" vor ajunge la doi lei kilu' (sub cartofi).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

adic72
Posts: 28
Joined: 27 Mar 2020, 18:52

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by adic72 »

Multumesc pentru timpul acordat!
Ceea ce spui e perfect adevarat. Dupa ce am citit cele 3 pagini de la sectiunea COVID-19, ceea ce fac eu provine din zicala "tara arde si baba se piaptana". Dar, parca nici sa stau sa astept...ce?
Da, voi avea grija sa respect intocmai regulile de igiena, desi, contaminarea poate avea loc si de pe ambalajele produselor din supermarket. E greu sa speli punga in care se afla painea, ca la restul asta fac - ambalaje din carton, metal sau sticla, dar si fructele, mai ales citricele, pe care oricum le spal de cativa ani inainte de a le decoji. Am sa depozitez in pod echipamentele pentru cateva zile, dupa ce le scot cu grija din ambalaje.
Safim sanatosi cu totii!

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by resitent »

La 350 roni e o alegere bunicica, amplificatorul e construit cu tranzistoare ceea ce e bine, iar boxele daca nu au fost abuzate merg. Nu poți avea mari pretenții. Daca ai și telecomanda la amplificator chiar e o treabă buna
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Este un sistem de începător, prețul dat este...la limita decentului. E făcut prin anii 90, deci la începutul decăderii. Că are tranzistori sau integrate pe final, nu contează, decât la cei care le bubuie până le ia dracu, apoi se duc la nea Gigi să-i pună acolo ceva. Că doar va funcționa nu la parametrii normali. În fine.
Piesele din el sunt de regulă bune, dar fiind subțire făcut să nu îi pui boxe de 4 ohmi. Nu aș fi mers pe amplituner, dar dacă asculți radio...asta e. E oricum un pas înainte de la Logitech.
Pe scurt: scule entry level, bune să îți formezi mâna pe ele. Dacă iei și un CD player (fie el și portabil cu ieșire linie) și un pick-up, e debutul în audio. Ai de unde pleca. Dacă folosești mp3 și YouTube, degeaba ai cheltuit. Prețul e acceptabil, dar, nu te opri la el. Când ai posibilitatea, mergi mai sus. Boxe plus amplituner la doar 350 lei, e acceptabil. Oricum sunt peste gunoaiele de azi, dar tot low sunt. Oricum, mulți pe aici și audiofili au plecat și mai de jos. Să te bucuri de ele și să mergi mai departe de atât.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

adic72
Posts: 28
Joined: 27 Mar 2020, 18:52

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by adic72 »

Multumesc pentru urare, dar achizitionarea nu se va concretiza. Am luat legatura cu vanzatorul sa-i cer un awb, dar coletul nici macar nu a fost pus. Asa ca am renuntat, fara sa se supere nici unul dintre noi. Prin urmare, daca aveti sugestii, eventual daca ma pot incadra in maxim 500 lei, va rog sa-mi scrieti. Orice sfat, e binevenit si va multumesc anticipat!

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Ai aici în acest topic, acest subiect recomandări. Așa cum am mai spus, nu îți voi recomanda ceva anume. Deoarece s-ar putea să nu îți placă. Ia la puricat acest subiect și vei găsi. E un drum lung. Depinde de sursa folosită. Dacă e pc, laptop, YouTube, mp3, uită, nu merită decât niște boxe de pc. Părerea mea este să eviți amplitunere. Dacă nu te interesează radio, nu lua, ia amplituner doar dacă asculți la radio . În rest, cu 500 lei găsești ceva decent, entry level. Și boxe și amplificator. Și un CD player. Pe care îl poți substitui cu un dvd player de marcă din prima serie a anilor 2000. Sunt ieftine. Cd uri de calitate și go planet. Un cdplayer 100 lei, un amplificator cca 200, boxe cam 200. În aceste prețuri poți găsi scule "bune" pentru începuturi. Nu de pretenții, dar dacă vrei să îți faci mâna sunt ok. Caută japoneze din perioada 1975 - 1985, fără stk pe final la amplificatoare...sau caută o combină (de marca) din prima parte a anilor 2000,sfârșitul anilor 90. Să fie din seria fără mp3, alea de regulă sunt ok, seriile cu casetofon erau chiar reușite, nu sunau a tabla spartă și să aibă intrare de linie, aux. Cu maxim maximorum 200 lei în stare bună, găsești.
Nu lua chestii noi din altex și alte din astea. Deoarece sunt slabe, și fiabilistic și la sunet. Uită-te la colegul de mai sus #Blue_note. A dat un car de bani, nu au trecut 2 săptămâni, și regretă deja. Dar repet, cu 500 lei, poți lua ceva bunicel pentru început.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Post Reply