Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by momolo »

saureign
alimentate prin cabluri si filtru marca "human",
incearca sa sari peste filtrul ala, baga-le direct insa trebuie sa o faci cand ai timp si chef de o comparatie obiectiva. Cere efort, trebuiesc schimbate repede ca sa-ti dai seama de diferente.
Eu am observat ca multi pasionati asociaza automat rezultatul de a suna altfel cu rezultatul de a suna mai bine.
Sunetul se modifica (la scule bune) si doar daca folosesti doua cabluri diferite IEC de PC din plastic. Se modifica orice ai face pe alimentare, culminand ca la sisteme high-end sa se modifice si numai daca muti stecherul dintr-o priza in alta!

Si am mai spus-o, nu poti analiza fara muzica clasica, instrumente naturale, voci, discuri bune trase minimalist. NU electronice, jazz, pop, rock etc. Doar foarte rar exista discuri de jazz corecte, exemplu cele din anii 50...60 editate de XRCD, FIM, Concorde, etc,etc. Insa numai muzica clasica iti poate arata valoarea sunetului unui sistem audio! Iar daca un sistem suna bine pe clasica, va suna bine pe orice!
Oricum, la mine in casa nimic nu e bagat in priza direct; totul trece prin prelungitoare cu filtre de protectie si zgomot retea.
Scapa si de astea. Eu unul am cumparat si testat o tona de astfel de prelungitoare din comertul socialist. Inclusiv pe cele "germane" fabricate (toate) in China! :lol:

Toate schimba sunetul. Intrebarea e daca in bine ?! Raspunsul meu a fost ca-l schimba..... in prost. Unu mai dezaxat ca altul. Nu faci altceva decat sa bajbai si mai in bezna!

Daca nu ai un filtru (sau conditionator) de retea audiofil (din cele fabricate cu destinatie precisa de branduri audiofile), cel mai cinstit este sa le bagi pe toate direct in priza si gata! Orice fel de filtre improvizate, filtrele din prelungitoarele chinezesti gasibile in supermarket, filtrele si upc-urile pentru PC, etc, toate afecteaza sunetul in mod negativ.

Le bagi pe toate direct in priza si apoi cauti o cablare corecta pornind de la cateva repere, macar unul din cabluri pe care sa pui baza ca e corect!

Fara indoiala si stiind bine ce fac toate filtrele astea improvizate si cele care nu sunt destinate pentru AUDIO, sunetul pare de multe ori mai interesant, pentru novici pare mai rezolut, insa in realitate nu fac altceva decat si o mai accentuata nelinearitate favorizand cateodata unele parti din spectru care pun in evidenta parti din sunet asociate cu...."detaliul".

Insa ceea ce ar trebui sa cautam este corectitudinea in TOT spectrul, de sus pana jos, corectitudinea timbrala in TOATA gama de frecventa si nu numai vioara sau chitara care ni se par noua mai naturale dupa care punem pianul si-l auzim precum clavecinul stricat sau vocea unei cantarete astfel ca nici ea nu s-ar mai recunoaste!

Am intalnit destui care-si "cableaza sunetul" pe chitara electrica de exemplu! Sau cazuri si mai aiurea, pe sintetizator sau pe hard rock!

Trebuie sa facem o distinctie fundamentala intre SUNETUL CORECT si SUNETUL COLORAT INTR-UN ANUME FEL (socotit pe unele muzici si de catre unii, "frumos").

Si sa nu uitam ca urechea da dovada de usurinta mare in obisnuinta creandu-si un mediu propriu artificial care ia locul celui natural. Mai simplu spus, multi se obisnuiesc cu un sunet aiurea si incorect (ne-natural) facand din asta o a doua natura.
Puteti spune ca ar trebui lasat omul sa se bucure de ceea ce-i place! Nimic mai normal si in mod evident, nu trebuie trecut nimeni strada cu fortza!
Dar, va asigur ca cei care-si fac din sunet o a doua FALSA natura sunt potential si intr-un final practic, cei mai nemultumiti, cei care incontinu se upgradeaza aiurea, care schimba o coloratura cu alta vesnic pastrand, cateodata undeva ascunsa o nemultumire si o nefericire. Sunt cei care azi se extaziaza pana la fanatism de anumite lucruri ca maine sa le arunce la gunoi gasind altele pe care sa-si canalizeze fanatismul disperat!
Este un fenomen normal. Atata vreme cat nu cauti NATURA si ceea ce este firesc asa cum este lasat de Dumnezeu pe Pamant, atunci ajungi foarte repede si pe nevazute direct in balarii ratacind aiurea si fara rost "gasind" mantuirea la tot pasul in lucruri false.

Deci, problema e simpla, poti obtine un sunet cat mai natural folosind muzica clasica trasa cat mai natural pentru ca apoi sa ai un sistem care presteaza corect (si bine) atat pe intrumentele naturale cat si pe cele sintetice si pe orice alt tip de muzica.

Si nu uita o chestie - fara o comparatie si un reper, nu prea sti daca te aflii pe pamant solid sau pe nisipuri miscatoare!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

saureign
Posts: 85
Joined: 08 Oct 2008, 15:26
Location: Bucuresti

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by saureign »

corect spus privind amplificarea. Din nefericire, din motive obiective nu le pot pune direct (zona in care locuiesc e plina de turbulente pe retea si nu vreau sa stric aparate care au costat un sac de bani); pana acum, sunt destul de multumit de acel filtru (dedicat, cu 2 alimentari separate pt digital si 2 pt analog). Cand voi avea posibilitatea, o sa compar cu/fara filtru.

reiterez: par egzample, cum ar suna un Naim XS / Creek Destiny / Unico / Roksan Caspian / Yamaha s2000 sau altele asemanatoare ca pret, cuplate cu cu Raidho Eben, fata de Primare (i30)? Ar fi o potrivire si mai si, sau Primare ramane cum ii zice numele, prima optiune pt Eben?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by momolo »

mselescu
Sper sa nu imi retrogradez 50% din cd-urile de care eram multumit.
nu te grabi cu retrogradarile! Eu unul am ajuns la concluzia (greu de acceptat....) ca MAJORITATEA discurilor sunt pur si simplu bune si foarte bune!
..Insa, pentru a auzi si aprecia cu adevarat discurile CDDA ne trebuiesc sisteme audio de foarte, foarte inalta calitate!

In opinia mea, afirmatia care spune ca "Am acum sistem audiofil bun dar din pacate doar foarte putine CD-uri din raft mai merita ascultate!" este falsa si arata ca defapt s-a pasit intr-o clasa superioara insa nu destul de sus.

In realitate eu vad cam 3 mari grupe de calitate sisteme audio:

1 - prima este grupa coloraturii unde problema nu e decat - "care coloratura ne place?", singura care se poate pune, practic! Nu se poate altfel pentru aparatele nu permit calitatea audio veritabila.
Aici discurile audio sunt cam toate OK, unele sunt veritabil si cu adevarat proaste iar altele sunt socotite foarte bune, referinte, insa de cele mai multe ori sunt discuri manarite audio intr-un anume fel care produce un sunet interesant pe respectivul sistem.
La aceasta categorie, discurile cu adevarat bune trec neobservate in categoria de mijloc ca fiind OK sau chiar eliminate in categoria discurilor "nesarate".

2 - a doua categorie pe care eu as numi-o "trecerea catre calitatea adevarata". Aici avem deaface prima oara cu REZOLUTIA. Aici audiofilul este nesatul de rezolutie, si-o doreste cu ardoare fiind flamanzit de ea din prima categorie unde nu avea parte. Este categoria unde incepe goana nebuna dupa rezolutie si detaliu, asociate de multe ori cu soundstage-ul (care poate fi si fals cateodata).
Aici se petrece o schimbare in discografie. Discurile cu adevarat bune incep sa fie descoperite insa majoritatea discurilor printre care altele foarte bune sunt trecute pe nedrept pe lista neagra ca fiind proaste.

3 - ultima categorie, cea de top. Aici deja audiofilul e satul de REZOLUTIE, a avut parte de dansa pana s-a saturat. Nu-l mai excita eventual decat "doamna Rezolutie" care reuseste exchibitii cu adevarat interesante insa doar pentru putina vreme.
In aceasta categorie avem.....MUZICA (cu majuscule). Aici se descopera timbrul, muzicalitatea impreuna cu rezolutia, toate de mana intr-un balans extrem de fragil, precum mersul pe sarma.

Problema cu aceste "femei" este ca nu se inteleg intre ele, se iau de par una cu alta la prima incercare! Aici intervine MARELE ECHILIBRU, un domn foarte bine care stie sa le puna la punct pe doamnele astea destul de isterice care ori se bat intre ele, ori fie una, fie alta isi smulg parul din cap pana te apuca si pe tine oboseala si migrena!

Reuseste numai prin iubire, marele domn numit ECHILBRUL, le face pe toate sa-l iubeasca iar doamnele noastre isterice se calmeaza dintr-o data si incep sa-si arate calitatile lor cuceritoare. Pentru prima oara toate pot juca in aceeasi hora, linistite si calme dar fermecatoare in acelasi timp sub atenta indrumare a domnului ECHILIBRU !
Este varful, culmea ascutita a CALITATII AUDIO. Orice pas gresit determina caderea, mersul e foarte greu si cere multa atentie! Insa cu cat mergi mai mult pe ingusta culme, cu atat capeti mai mult ECHILIBRU si siguranta, cu atat este mai usor!

Aici majoritatea discurilor audio sunt bune. Exista destule proaste insa tot aici se descopera ca multe din cele socotite a fi fost proaste dinainte, sunt pur si simplu minunate! :wink:
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

katalin
Posts: 111
Joined: 07 Oct 2008, 21:04

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by katalin »

Doua posturi de valore din parte lui momolo, de luat in considereare si experimentat!

saureign
Posts: 85
Joined: 08 Oct 2008, 15:26
Location: Bucuresti

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by saureign »

hai sa mai incerc o data: par egzample, cum ar suna un Naim XS / Creek Destiny / Unico / Roksan Caspian / Yamaha s2000 sau altele asemanatoare ca pret, cuplate cu cu Raidho Eben, fata de Primare (i30)? Ar fi o potrivire si mai si, sau Primare ramane cum ii zice numele, prima optiune pt Eben?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by momolo »

hai sa mai incerc o data: par egzample, cum ar suna un Naim XS / Creek Destiny / Unico / Roksan Caspian / Yamaha s2000 sau altele asemanatoare ca pret, cuplate cu cu Raidho Eben, fata de Primare (i30)? Ar fi o potrivire si mai si, sau Primare ramane cum ii zice numele, prima optiune pt Eben?
cu presupusul nu-si dau decat looserii de forumuri si aia care face review-uri dupa poze!

Incearca si tu! Ia-o incet, cu rabdare, ca nu sti de unde sare iepurele!

PS - doar nu ai de gand sa le cumperi prin posta ?!

hint - boxele tale sunt ceva mai usor de carat! (nu ca ale mele! :lol: :lol: :lol: )
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by Obelix »

OFF TOPIC: cu rusine recunosc ca asa fac eu... ascult unde sunt "afisate" si dupa aia cumpar "prin posta" (pardon... unde e mai ieftin, DEOBICEI prin corespondenta...) :oops:

saureign
Posts: 85
Joined: 08 Oct 2008, 15:26
Location: Bucuresti

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by saureign »

Presupozitia de la care pornesc e urmatoarea: pe forum sunt oameni care stiu cum suna diferite aparate cuplate cu anumite sarme pe anumite boxe. Asa cum momolo a putut caracteriza (dupa opinia sa subiectiva, pt ca doar asta avem) sunetul de Primare combinat cu AudioQuest si Dynaudio / Radiho, m-astept sa aud si alte descrieri ale altor combinatii. Mai mult, sper sa scrie oameni care au ascultat Raidho in diverse combinatii.
Ce ma intereseaza la final este sa aflu daca ar exista o potrivire mai buna ca Primare pt Raidho Eben.
Deci:

User avatar
yinyangbt
Posts: 205
Joined: 11 Oct 2008, 18:59

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by yinyangbt »

Nu le-am ascultat pe nici unele.Drept care , nu te pot ajuta cu descrieri.Care sint subiective, pina la urma.Tu ce vrei?Stind in Bucuresti, dupa cum vad, nu e cazul sa intrebi pe altii,ci sa ti misti urechile si boxele , ca sa judeci singur.
momolo wrote:

hint - boxele tale sunt ceva mai usor de carat! )
Are dreptate.

Poate TIE iti place alt sunet (colorat/dezechilibrat/simailipsitdeneutralitate/etc) dar important e sa-ti placa TIE.
Ce te faci daca cumperi cum le place unor colegi experimentati dar TIE nu-ti place?
E drept si eu mai cer pareri si impresii de la colegii de forum dar fiindca sint la 500 de km de toate showroomurile .Dar le iau asa cum sint.Pareri , impresii subiective, ma pot orienta oarecum spre ce sa-mi programez sa acult cind voi ajunge prin Bucuresti, cind o fi !
Dar atit ! Am ascultat sisteme foarte laudate care MIE nu mi-au spus mare lucru.
Dar unul care mi-a placut, stiu ca l-as lua !

De altfel, ai vazut ,colegii mai experimentati isi exprima parerea lor, cu aceasta rezerva.
Cred ca cel mai bine e sa mergi sa te convingi tu ce iti place.
Un sfat : daca nu te cucereste sunetul unui sistem , mai ai rabdare, nu te arunca, numai fiindca pare ca e mai bine decit ce ai acasa.Ai putea sa te inseli
Deci : du-te TU si asculta,ca esti in Bucuresti, ia CE-TI PLACE TIE
Poate e o idee buna, daca vrei sa construiesti sistemul pornind de la boxele actuale, sa mergi la dealerul de la care le-ai luat sa te ajute sa gasesti cel mai bun matching pentru ele(amp/sursa/cablare).Cred ca de aici trebuie sa incepi.El ar trebui sa stie cel mai bine.
S-ar putea sa nu gasesti ce cauti (perfect match /perfect budget pentru boxele tale).Nu ezita sa le schimbi (vinzi)daca gasesti un alt SISTEM care iti place mai mult.
A, da , uitam ! Oricum,peste o luna sau un an , s-ar putea sa nu-ti mai placa !!! :lol:
:twisted: Asa e-n tenis ! :lol:
Bafta !

saureign
Posts: 85
Joined: 08 Oct 2008, 15:26
Location: Bucuresti

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by saureign »

Ideea este ca mie imi plac f mult boxele (Raidho) si imi place si potriveala cu aparatele pe care la detin actual (Primare 21), prin cablare AudioQuest.
Am vrut sa aflu daca sunt opinii cum ca ar fi o potrivire si mai buna cu alte aparate (sursa + amplif), si am aflat ca da, dar pe bani multi. Sa inteleg ca la banii dati pe Primare 21, nu exista alta potriveala, ci pe bani mult mai multi. Tocmai exemple de potriveli pe bani mai multi cautam, sa stiu de unde as putea sa incep si la ce sa m-astept.
Oricum, va multumesc tuturor celor care ati opinat si va doresc auditii cat mai placute!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by momolo »

yinyangbt
Poate e o idee buna, daca vrei sa construiesti sistemul pornind de la boxele actuale, sa mergi la dealerul de la care le-ai luat sa te ajute sa gasesti cel mai bun matching pentru ele(amp/sursa/cablare).Cred ca de aici trebuie sa incepi.El ar trebui sa stie cel mai bine.
un sfat pe care-l consider foarte bun! Si aici ma refer la absolut TOTI dealerii de profil (deci fara exceptie! :wink: ) care au activitatea principala vanzarea de scule high-end audio.
Nici unul nu e lipsit de ureche si experienta, fiecare isi cunoaste marfa foarte bine ca doar pe astea le tot au toata ziulica. Daca vreun client cere o aberatie, in foarte rare cazuri nu este atentionat ca o da cu oistea in gard. Doar daca omul respectiv se dovedeste prea capos, orgolios si chitit in propria lui tampenie, atunci orice comerciant il lasa in pace sa plece acasa cu ce vrea el! Insa daca nu ai experienta dar ai bun simt (sa nu te dai mare ciumeg cunoscator), poti afla combinatii interesante si bune. Evident, filtrand (tot cu bun simt) in mod inteligent si cu spirit de observatie orice sfat prin prizma intereselelor opuse intre cel ce vinde si cel ce cumpara.

saureign
deea este ca mie imi plac f mult boxele (Raidho) si imi place si potriveala cu aparatele pe care la detin actual (Primare 21), prin cablare AudioQuest.
pai in cazul asta eu nu inteleg ce mai cauti ?! Confirmare publica?!, nu esti sigur pe urechile tale ? Sau cauti pe dusmanul binelui, adica mai binele ?! :lol:
Sa inteleg ca la banii dati pe Primare 21, nu exista alta potriveala, ci pe bani mult mai multi.
iti spun din proprie experienta - poti avea diverse sisteme audio si aparate bune pentru multa vreme fara sa intelegi cat pot fi de bune la banii lor! Aici sa nu se inteleaga ca ridic in slavi Primare cu Raidho si nici ca le critic, pur si simplu am spus ca a intelege cu adevarat VALOAREA (reala) cere experienta si dorinta obiectiva de experimentare.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

saureign
Posts: 85
Joined: 08 Oct 2008, 15:26
Location: Bucuresti

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by saureign »

momolo, tocmai concluzionasem in postul anterior:
"Am vrut sa aflu daca sunt opinii cum ca ar fi o potrivire si mai buna cu alte aparate (sursa + amplif), si am aflat ca da, dar pe bani multi. Sa inteleg ca la banii dati pe Primare 21, nu exista alta potriveala, ci pe bani mult mai multi" - am inteles ca mai n-o sa gasesc un amplif care sa pastreze neutralitatea si sa astupe "gaura" sin sunetele medii mai bine de ce am acum (la pretul actual). Confirmarea publica a acestui fapt: mai bine de atat ma costa de ma rupe. Gata, am priceput !;) Ma multumesc cu atat (pana la anul, cum s-a mai scris;)))

pustiu
Posts: 22
Joined: 19 Oct 2008, 20:16

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by pustiu »

Primare 302 + AQ King Cobra (XLR) + Primare 301 + AQ Gibraltar (Bi-Wiring) + Quad 22L

cam asta-i sistemul care ma incanta zi de zi.
am pornit de la boxe care erau puse pe un Marantz 6010 KI. aceasta combinatie are ca rezultat un sunet lesinat, foarte obositor fara nici cea mai mica urma de detaliu, rezolutie, spatialitate. si un Rotel 02 era in stare sa le canduca mai bine.
am imprumutat un amplificator Roksan Caspian si deja pot spune ca am inceput sa ascult muzica. la acel moment n-am avut posibilitatea achizitionarii unui Caspian asa ca... a urmat o perioada de asteptare :(
proprietarul Caspian-ului a fost foarte placut impresionat de aceasta combinatie si nu-i venea sa creada cum poate sa sune ampliful lui. bass-ul l-a terminat, cauta prin camera subul :D
am gasit un Primare 301, care la caracteristici semana cu Caspian-ul si l-am luat, fara proba, ce-i drept. nu-mi pare rau de decizia facuta si nici n-o sa-mi para rau vreodata :wink: . si cum cea mai buna potrivire e cu scule de la aceasi firma si din aceasi gama am laut si un player Primare 302.
pana sa gasesc cablarea actuala am tot experimentat, dar fara nici un rezultat.
interconectul AQ King Cobra, pot spune, ca a adus cel mai mare echilibru in sistem. acest lucru poate fi influentat si de faptul ca a ajuns ultimul in aceasta combinatie.
e un sistem care, pe mine personal, ma multumeste de la clasica la jazz si chiar si la metale, da metale nu gluma :D


saureign

daca ai posibilitatea incearca si combinatia Primare + Quad s-ar putea sa ai o surpriza placuta.

mselescu
Posts: 54
Joined: 08 Oct 2008, 10:35
Location: Baia Mare

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by mselescu »

saureign: parerea mea ar fi sa incerci si alte interconecturi(fara DBS).

Din gama AQ as incerca Diamondback si King Cobra.

De asemenea as indrazni sa-ti mai recomand Oehlbach seria NF:

http://www.oehlbach.com/CMS/product-det ... ummer=2045

si

http://www.oehlbach.com/CMS/product-det ... ummer=2016


Se pot gasi de cumparat la:

http://www.dvdplanet.ro/detalii/4569

http://www.dvdplanet.ro/detalii/4906

As mai recomanda incercarea si a cablurilor Black&White modelele NF:

http://www.in-akustik.com/de/KABEL-&-ZU ... NF-202.htm

http://www.in-akustik.com/de/KABEL-&-ZU ... NF-102.htm

Poate gasesti ceva care sa-ti rezolve problema.
Stero:Jolida JD 100S(modificat),Clearaudio Champion+Shure V15VxMR,MingDa MC-34A,Primare PRE30+A30.2,B&W 703,Kimber Hero,Supra EFF-ISL,Supra Ply3.4
Multicanal:TH-50PY700P,Toshiba HD-XE1,CA DVD89,CA 540R V2,Triangle 4xTitus EX,Voce EX,Meteor 0.1.5

saureign
Posts: 85
Joined: 08 Oct 2008, 15:26
Location: Bucuresti

Re: Primare + Raidho + AudioQuest: cum se poate mai bine?

Post by saureign »

mselescu: modelele de AQ enuntate de catre tine sunt cotate mai jos fata de ce am acum (Columbia, iar DBS chiar se simte, pe probate!). Mi-a fost recomandat Nordost Heimdall (IC si pt boxe); poate interconnectul o sa-l incerc mai incolo... Daca aveti experiente cu Nordost, mai ales cu Heimdall, va rog sa postati.

pustiu: m-ai prins! Visul meu este sa ascult la acele panouri Quad... Tot citind despre ele, toti erau impresionati pozitiv, n-am gasit pe nimeni sa spuna ceva de rau fundamental... Mai rau;) este ca am avut ocazia sa ascult o sursa Wadia pe niste panouri Apogee alimentate cu dual-mono-bloc-uri Cello... Un sunet foarte aerisit, nimic strident. Sala Radio, ce mai.
Un alt sistem foarte bun e de ascultat la hifi-expert (Accuphase cu Triangle Magellan) - senzatia de "direct" e foarte pregnanta in acest caz (totusi, acustica salii de acolo e problematica).

Apropos, aduce cineva oficial Quad-uri in Romanica? Poate doar la comanda sa se incumete vreun dealer...

Post Reply