Sfat achizite boxe+amplificator

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
adic72
Posts: 28
Joined: 27 Mar 2020, 18:52

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by adic72 »

Nu-mi ramane decat sa ma apuc de lecturat, incercand sa-mi fac initial o idee despre ce echipamente ar trebui sa configurez. Si am sa mai fac ceva zilele urmatoare, ca tot voi sta acasa de miercuri - am sa urc in pod sa caut prin cutii tot ce foloseam in tinerete, plus ca am depozitate niste scule ale diversilor prieteni care au plecat in strainatate si mi le-au lasat "ca sa nu le arunce". Mi-am amintit acum de ele, la sugestia lui Kross, stiu ca sunt cateva playere cd sau dvd si vreo doua statii vechi, dar si niste boxe. Poate construiesc ceva. Daca e cineva cu mai mult timp si de acord sa arunce un ochi, pot sa scriu despre ceea ce gasesc, in incercarea obtinerii unor compatibilitati intre ele. Poate e mai bine ca am renuntat la ceea ce voiam sa cumpar, mai ales ca am redus in felul acesta si posibilitatea contractarii "guvidului" de pe ambalaje. M-a cam pus pe ganduri Momolo - are dreptate - orice colet trece prin destule maini si trebuie limitat contactul cu orice ambalaj al unui produs care nu e neaparat necesar. Daca se poate, am sa va mai deranjez cu intrebari, dar dupa ce ma informez, sa fie intrebari pertinente. Multumesc!

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by _BGD_ »

Salut adic72,

Probabil citind pe aici pe la noi, ai vazut ca este recomandat sa mergi sa auzi cu urechea ta, ca ce imi place mie, nu iti place tie, si ca tine si de potriveala, si de cabluri, si de siguranta din tablou, in fine, lectura placuta :P

Date fiind conditiile, nu prea este posibila testarea.
Cu suma ta de bani ai putea cumpara ceva "in blind", mergand pe considerente minime: scule mai vechi din epoca buna, fara briz-briz-uri, brand-uri consacrate.
Boxe, mai intai te gandesti ce vrei (bookshelf, standfloor), si dupa iar alegi din oferta existenta (considerente minime, sa nu aiba defecte, intrebi vanzatorul daca se aud toate dif-urile, te uiti daca e samsar sau om de rand care isi vinde o pereche de boxe, etc)

Macar sa ai un inceput, urmand dupa sa poti sa cresti, sa upgradezi boxe, surse de semnal, etc.

Sau daca nu te simti in siguranta asa, astepti sa treaca nebunia, si poti dupa sa mergi la colindat.
Dar iti spun, am plecat si eu (ca multi altii) de jos, de la scule banale.
Neavand termen de comparatie, fiind punctul zero pentru tine, orice statie stereo si 2 boxe (nu de logipartz sau ceva de genul) or sa te satisfaca maxim pentru perioada de inceput. Asa o sa ai un termen de comparatie, un punct de reper in evolutia ta.

Incerc sa fiu o punte de legatura intre cei noi, si cei vechi, care nu mai au rabdare de dat sfaturi, care s-au lovit de multi in aceste conditii (au si povestit treaba asta, in special momolo), si care cu timpul au ajuns la un nivel foarte inalt dpdv scule audio, si lor acum nu le mai arde de simplitati. Sa nu fie cu suparare la nimeni, dar asa vad eu lucrurile.
La urma urmei, suntem pe un formu.



Ma duc sa intorc discul...., si cu aceasta ocazie, mult succes in cautarile si realizarile viitoare!

adic72
Posts: 28
Joined: 27 Mar 2020, 18:52

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by adic72 »

Multumesc pentru raspuns!
Da, ideal este sa astept sa treaca nebunia, desi as fi vrut sa-mi ocup timpul in aceasta perioada de stat in casa. Pana la urma e importanta siguranta. In ceea ce priveste sculele, nu sunt un "mofturos", in perioada majoratului salivam dupa scule care acum sunt aruncate sau necautate de cei de varsta copiilor mei. Inca as simti placerea privitului unui ac de vu-metru, nu stiu daca din nostalgie, sau datorita linistii oferite...fiecare simte altfel, apropo de "ce imi place mie, nu iti place tie", pe buna dreptate. M-am gandit intai sa dau o cautare prin pod, sa vad ce gasesc, apoi sa cheltuiesc. Voi reveni cu rezultatul cautarilor. Apreciez maxim timpul acordat, avand in vedere ca sunt nou venit si umblu orbecaind pe aici, dar ii inteleg si pe cei care au oferit sfaturi si ajutor persoanelor care n-au meritat. M-am lovit si eu de astfel de situatii, nu de putine ori, cand am concluzionat ca nicio fapta buna nu ramane nepedepsita. Oricat ai incerca sa salvezi pe cineva, daca nu vrea, orice efort e in zadar. Dar asta intra in alta categorie de discutii.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by resitent »

La 500 Ron chiar nu ai ce sa iei cu vumetre , poate doar ceva rusesc defect și prost. Pentru un minisistem nu ajung 500 Ron. La banii aia cumperi ceva pe care scrie pmpo megabass sau alte țiganii.
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

adic72
Posts: 28
Joined: 27 Mar 2020, 18:52

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by adic72 »

Nu, nu vreau ceva cu vu-metre. Voiam sa spun ca pot sa incep de jos, fara pretentii, cu scule sh bune sau bunicele, dar care au un pret scazut, numai ca nu pot face o alegere potrivita boxe - amplificator, din lipsa experientei.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by _BGD_ »

adic72 wrote: Inca as simti placerea privitului unui ac de vu-metru, nu stiu daca din nostalgie, sau datorita linistii oferite...
Oho, pe umilul Tesla B115 am eu aceasta placere. Si lumina aia galbejita.... :shock:

Cum zicea si noul coleg resitent, banutii aia sunt cam la limita de jos...150RON pe un amp, 200-250 RON pe niste incinte de raft, si restul pe un CD player. Ti-ai gasi asa un sistem mai mult de cat placut la auz, pentru auditii linistite (nu bubuieli). CD_uri originale sa ai.

Inca nu te arunca la mag-uri, deck-uri...

Cel mai la indemana este CD playerul, CD-uri gasesti si in magazine fizic, si online, cacalau maria ta.
Dupa, poti usor usor sa o iei spre vinyl.

Parerea mea, hac!

adic72
Posts: 28
Joined: 27 Mar 2020, 18:52

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by adic72 »

Cu scuzele de rigoare, simt ca am monopolizat spatiul si nu mi-a placut niciodata sa ies in fata, dar nu pot sa nu raspund. Exact asta imi doresc, poate asa ar fi trebuit sa incep - auditie linistita, nu bubuiala, desi cred ca am mentionat asta oarecum in prezentare. Sunt posesor Tesla CM 130, cel cu leduri, primit de la parinti la varsta de 17-18 ani, nici nu mai stiu, dar nu e la fel ca la ace. Cat despre scule ieftine, scrisesem mai sus ca am fost pe punctul de a cumpara un Sony str-gx315, cu 2 boxe Sony ss-86e, la 350 lei toate, dar nu s-a finalizat operatiunea, nu stiu daca spre fericirea sau nefericirea mea...probabil, neputand sa le testez, nu voi afla niciodata.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by resitent »

Eu cred că erau de testat la banii aia, măcar din plictisul izolării. Daca nu erau okey le puteai arunca din mansarda
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Eu ce am zis la 500 lei, e ceva sh, entry. Nu chestii de top. Dar ca și debut, un cd player de 100 lei, un amp de 200 lei și o pereche de boxe de 200 lei, sunt arhisuficiente. Vumetrele cresc mult prețul unui amplificator...din păcate.
Eu de exemplu, am mai zis, la copii în cameră am un amplificator Pioneer de 2x20 W (modelul SA420) , cu tunerul (SA540) să asculte ItzyBitzy, niște boxe UNIVERSUM 8 ohms 25 VA, un pick-up pe 12 v și un dvd player Pioneer din 2004.Toate luate din târg. Prețul lor maxim a fost puțin peste 200 lei. 70 amplificator, 30 lei boxe, 35 lei tuner, 40 lei pick-up. 40 lei pick-up (un pioneer full automat, nu avea curea și ac, necesita alimentator). Pe dvd am dat 50 lei. De la cineva care îl avea de nou. Avea și abțibilduri originale de fabrică pe el. Și nu e făcut în China.


Sculele sunt foarte entry level, dar sunt la copii în cameră. Toate sunt de prin anii 80 afară de dvd. Pentru 200 +50 lei sunt foarte ok. Asta doar am exemplificat ce se poate găsi. Genul ăsta de scule pe care le-am enunțat mai sus sunt bune să exersezi pe ele. De regulă japonezele vechi sunt solide, și nu expiră, nu necesită decât eventual curățare din temelii dacă haraie la potențiometre sau la comutatoare care întrerup. La o cineva la începutul carierei audio, alea sunt scule bune. Nu e musai pioneer, mai sunt entry leveluri. Dar începi cu ceva de genul, apoi progresezi. Nu îți lua din start scule scumpe. Riști să cheltui mult și satisfacția să fie un 0 barat. Tocmai ce s-a întâmplat pe acest topic. La 500, poți găsi ceva relativ răsărit.

Am și ampuri cu vumetre ac...alea sunt un drog greu...și puternic. Technics, Akai, Kenwood, Hitachi și Pioneer...sunt superbe. Dar nu le dau. Cu vumetre led, am avut câteva, și le-am dat. Nu îmi plac la aspect neapărat, și nu erau nici cine știe ce, le-am dat la prieteni și colegi de serviciu, care au vândut ulterior receiver ul home cinema sau combina cu empetrei. Am și fără vumetre din anii 70, sunt super și alea (sunet plăcut, calitate de fabricație superbă), dar nu le dau. Am făcut o selecție a ce îmi place.

Acum ascult romantic fm pe un set ST7300 + SU7300 + SU7700 de la technics, din 1977, în timp ce lucrez la ceva, și pot spune că sunt uluit de ce pot. Hai că am scăpat porumbelul. Și nu mă încumet să le închid. Am pus o antenă activă (din aia de 35 lei din care am scos sursa 220-12v ca să nu iau foc, am alimentat-o dintr-un adaptor recuperat), și gata.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by resitent »

Eu am aruncat Toate gunoaiele care erau în plus/aveau ceva bubițe/nu le foloseam. Am donat tot și am păstrat doar ce e in semnătura. Mai am și o boxa noua de la HK Activa Bluetooth pe care o folosesc outdoor. In rest adio
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Eu, ce nu ascultam sau ce nu vroiam, și au fost destule, fie le-am vândut, fie dat gratis la prieteni și colegii de muncă. Care cum am zis, au început să fie dintr-o dată iubitori de astfel de chestii. Am păstrat doar ce ascult curent, unele în dormitor, altele în living, așezate pe un rack frumos, făcut de mine. Am dat și lui tata socru că și el e amator.
Nu am scule mai noi de 1982.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by _BGD_ »

Si eu am facut o curatenie in "vechituri",le facusem poze ca sa le pun la vanzare, dar a venit guvidu' si am abandonat...de frica de a nu ma expune inutil (vizite la firma de curierat, sau mai rau, probe - deci contact cu oameni!)

Amintesc aici o parte din vechile scule cu care am inceput: Sony TA-F900R QS, Technics SU-VZ220, Technics SL-PG340A, Sony ST-S390.

Desi ma leaga amintiri frumoase de ele, am hotarat, pentru linistea bugetului si a sotiei, sa le vand, si urmaresc sa investesc banii astfel obtinuti intr-un pick-up mai bun.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

La pick-up, eu am cam luat-o pe liniare. Au un sunet aparte. Am Technics SL-15 și SL3. Ambele sună frumos, al doilea însă e puțin mai rezonant, celălalt poți să îl pui pe boxă că nu apare howling. Sunt ok, atâta că au doze t4p... Și am avut un SHARP RP 114, dar afară de aspect, nu e cine știe ce. Calitatea bună, aspect frumos, dar acele scumpe (și are 2),iar schimbarea curelei e un chin. Sunetul era mediu.
Am și 2 technics SL-B202 și SL-5300. Ambele sunt bune, dar se vede The 80's vs 70's. Ambele au ceva aparte deși sunt gama low respectiv mid. Am avut un Kenwood KD 2100. Îmi plăcea execuția dar nu sunetul...lipsit de dinamică, B202 îl bate. Am avut și Pioneer PL516. Asta era drăguț, suna binișor, dar din păcate avea probleme, și anume după cca 10 minute de funcționare începea să aibă fluctuații de turație de nu te mai înțelegeai cu el...l-am vândut cuiva care l-a reparat...să-l asculte sănătos. Așa că la table am rămas la Technics...poate pe viitor pun mâna pe SL1200...
Eu sculele netrebuitoare le-am dat la colegi, prieteni, vândut (dar toți vroiau 2x250w și am renunțat la olx la cocalari). Păi unora le ziceam că are 2x25 W, ei de colo că vor de la 2x150 în sus. Altuia din ăsta când i-am pus o slabatura de 2x25 W, și am pus CD și am trecut de gradația 30 a zis... Du-te mă, ăsta scoate 2x120 pe puțin nu 2x25... Deși consuma 240 W de la priză... Dar am dat scula (un Pioneer cu Vumetre fluorescente din 1979). Dar poți să le scoți gărgăunii din cap? Nu, ei sunt la mentalitatea 2 x 350 W pmpo...am dat-o cu niște boxe Technics de raft...nu îi venea ăluia să creadă cum sună...

Pentru un living decent, un 2x20w - 2x40w îți asigură strictul necesar. Dar cum eu am ditai haraba de casă acum...iar cu niște boxe de 90 db/W, deja e și fidelitate și gălăgie la nevoie. Amplificatoarele vechi de regulă sunt ok, boxele, aici e mai greu. Soluția comodă am mai zis, o reprezintă RFT 35W alea cu tweeeter oval...dar au și alea neajunsuri...greoaie, leneșe, trebuie atacate relativ tare și pot fi agresive...fie leneșe fie agresive. Dar sunt mai ok decât multe mizerii de azi.
Problema la boxe e că, sunt multe gunoaie sub nume celebre (tannoy, Jamo, Infinity, nu mai zic de Sony, Pioneer, Akai...aceeași chestie toate, făcute cu aceleași piese, doar față și puțin la detalii diferă).

Altădată am dat un Technics din 1982 (cu tranzistori pe finali) unuia, am fost să i-l dau și să îi fac proba. Avea niște boxe Pioneer și Akai (ambele perechi 8 ohmi) din astea noi din altex. Suna prost la propriu, orice pick-up tesla nzc suna mai bine. I-am spus, că nu ampliful e de vină, ci boxele. El avea deja un Marantz (ceva din anii 90) și un Yamaha, tot anii 90. Și cu toate trei se auzea prost de numa. A scos niște boxe Electronica JAZZ și unele rusești mai mici, de pe undeva, și când i le-am pus pe alea pe technics dar și pe celelalte, nu îi venea să creadă ce schimbare...si plângea că a dat un car de bani pe acele boxe "de marcă"... A luat technics ul până la urmă.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by resitent »

Trendul actual a fost spre mediocrizare. Adică nu mai exista boxe din care să iasă fumul sau sa arate prost, ele funcționează dar suna prost pentru că fabricanții de difuzoare care din întâmplare se afla in estul îndepărtat nu folosesc magneți de calitate pentru că nu mai au de unde
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Și când mă gândesc ce magneți puternici aveau difuzoarele românești, chiar și alea din aparatele de radio portabile...sau alea rusești, că dacă le puneai pe un tv color, fugea imaginea în toate direcțiile și culorile o luau în bălării. Până și difuzoarele amărâte de radioficare, aveau magnet sănătos, față de ce am văzut în jegurile de azi...difuzor cât roată de la mașină, cu un magnețel cât o monedă. Și ca să accentueze câmpul, lipit încă un magnet acolo. Pe afară frumoase, de îți iau ochii (mie nu), la interior...și boxele radioprogres erau mai hi-tech.

Am desfăcut odată, niște boxe sony. Din astea înalte, îmi veneau până la șold, poate mai sus un pic. La socrul leu la țară... Aveau un difuzor ars. Pe afară arătau frumos, dar carcasa era efectiv din carton, subțire, un soi de pfl mai gros. Difuzoarele de bass erau duse. Am luat de pe Maica Domnului niște difuzoare care să vină la gaură. Că altceva nu puteam face cu ele. Am luat niște difuzoare auto ieftine până la urmă. Când să pun difuzoarele la loc, șuruburile scăpau din gaură. Nu se mai puteau fileta. A trebuit să iau alte autofiletante. Și să lipesc difuzoarele pe carcasă ca să stea...oricum boxele alea merg pe un amplificator modest de la...Sony (e ceva extrem de ieftin, un amplituner modest de prin anii 90). Oricum sunt acolo mai mult pentru știri de pe un post local cu muzică populară și românească (asta ascultă socrul meu, fiind de la țară de lângă Onești , deși stă pe Ilfov). Difuzoarele originale, cică sony, le-am desfăcut...sub o carcasă mare de tablă cadmiată, se afla un magnețel care era așa de anemic că și un magnet de frigider e mai puternic. Membrana subțire, suspensie slabă. Dar ce impozante afară. Oricum, cu difuzoarele alea chinezești ieftine parcă se auzea mai bine, o idee. Chiar așa a căzut o celebră firmă?
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Post Reply