Upgrade pick-up

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Upgrade pick-up

Post by momolo »

Kross, sa poti cumpara tu un Technics SL-1500C cu 1000 iepuroi sa nu-l iei.... fraier esti mai omule! Il luam chit ca nu mai aveam dupa aia nici de eugenii!
Vezi ca faci niste confuzii - confunzi diverse brumuri din cauze de ecranari, cabluri, mase, campuri magnetice, etc, cu zgomotul autentic indus de motoare si sasie proaste. Tre' sa ai boxe capabile sa auzi brumul indus de motor. Ala indus de ecranari, cabluri, campuri e mai sus si se aude si pe "galene si trompete" de boxe.
_BGD_ wrote:Si mai am o intrebare, Nagaoka - seriile de inceput mai omenesti la bani, sunt cinstite pt banii ceruti?
uita-le! Pret prea mare in raportul cu ce canta. Acele tin foarte putin, mai ales daca asculti placi "vintage". Acele Nagaoka costa aproape cat doza noua cu ac cu tot. Pe scurt, bani aruncati! Mai bine te scoti cu doze "vintage" si apoi le cumperi ace din ebay. Bune sunt SHURE (vechi), AT-uri vechi (ieftine si bune - dar cusurgii la potrivire, Shure sunt mai prietenoase) precum si multe alte branduri vechi celebre care au facut doze MM. O Nagaoka cat de cat mai asa, cumsecade o iei cu peste vreo 1300...1500 lei. Cu banii astia cumperi babaciuni, ace si mai si raman si suna si mai bine.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Upgrade pick-up

Post by _BGD_ »

Primul pick-up, Tesla-ul NC430, l-am folosit o perioada cu doza lui "de fabrica".
Dupa, upgrade-ul major a fost Audio-Technica AT-85 EP ..moaaaaa, nebunie, sunet adevaraciune.

Ulterior, am primit de la tata-socur o doza (fara ac) Shure M75-6S, i-am cumparat ac si am pus-o la treaba. Am tinut-o sa zic un an, dupa, acum 2 zile, am schimbat inapoi pe AT...nu prea sunt diferente.Si pe hartie, specs-urile sunt la fel...

Legat de doze, recomandari de noutati? sau tot babaciuni...
De care (brand, generatie, etc)?

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Upgrade pick-up

Post by Kross »

Știu că sunt fraier...că am fost...și că banii i-am cheltuit pe altceva...dar să moară Bibi, de nu îmi vine să mă zgârii pe ochi...Momolo nu îmi mai pune sare pe rană...zic mersi până una alta de ce am...tot technics. Dar vechi. Și-au menținut însă calitatea și la actuala gamă. Dar, așa e Momolo, fraier am fost...admit...m-ai făcut să plâng.
Problema mare a Audiotechnica (același cu Pioneer, Onkyo, Etc) este că au rumble. Fără amplificator cu filtru subsonic, nu le poți folosi. Au brum peste tot. Lagăre slabe, platan rezonant, motorul se aude fără a fi cuplat la stație, se aude când merge. Nici la Unitra nu era așa ceva. La cel Direct Drive. SL1500C are preamplificator în el, dar e bun. Cel din AT, e cel mai prost posibil. Și cele din cărțile Tehnium sau almanahul știință și tehnică erau mai performante, și kiturile IPRS erau mai performante. AT sunt niște OEM uri, ieftine. Păcat, la doze sunt încă ok.
SL5300 este un pick-up, deosebit, are cam 8 kg (platanul vreo 2), ține turația țeapănă, cuplu de sare de pe masă dacă calezi platanul. Motorul lui SL1500C, și SL1200, e identic cu acesta. Doar că SL1500C e manual, 5300 e automat complet. E o bijuterie. Merg pe el cu DENON DL103. Am din SUA, o cutie de 8 bucăți, luate de la thrift store pe nimic... Inițial credeam că sunt duse, dar sunt bune...sunt de prin anii 70. Noi, nefolosite. Dar sunt cam dure, cam harsh. Deși brațele de la Technics în S le controlează bine. L-am adus din America, e multitensiune. Cabluri audio groase, cablu de alimentare de 2x0,825 mmp... Ăștia folosesc alte etaloane (AWG), doar i-am tăiat steckerul SUA și am pus un stecker comunist schucko. Merge perfect, sună mortal, orice doză, chiar și Unitra și Tesla sună bine. A trebuit să îi curăț vaselina veche că era piatră, și nu mergeau funcțiile de repetat, autostart, se bloca brațul. Reparație simplă. Am pus vaselina nouă peste tot. Merge lin nici nu îl simți.

Technics SL-B202, luat din târg cu 100 lei, la cutie, era nefolosit din 1990. Cureaua muci (mi-am stricat un tricou), și potențiometru murdar ca și comutator murdar. Curățat vaselina veche, curățat potențiometru, comutator. Gresat motor, lagăre, verificat cabluri audio. Am pus headshell Technics și doză Audiotechnica. Sună și el foarte bine, e mai plăcut la muzică clasică, și are un bass incredibil. Din păcate, față de SL5300, e mai rezonant...sensibil la vibrații externe, dar un pick-up bun din gama low. Pick-up uri ca ăsta, cu specificațiile lui, noi costă o groază.

Technics SL 3
Pickup liniar cu doză t4p. Doză P34 (idem AT311). Este un pick-up ultracompact, puțin mai mare ca un plic de disc. Luat din târg de la Buzău, cu 120 lei. Cică e mort, nu face nimic. Ajuns acasă, îl bag în priză. De fapt mergea, dar curelele, de la braț și platan erau muci. Au trebuit comandate, plus ac (am luat un ac de AT 81,311,ETC). Reparația a fost greoaie, înlocuirea curelei de la ac, e muncă de chinez, dar cu răbdare se face. L-am dovedit. Cureaua de la platan e oarecum ușor de schimbat. A meritat. Acest pick-up poți să îl miști în timp ce merge, nu e susceptibil, dar să nu îl răstorni. Că nu apucă discul. Dar sună superb, silențios, dinamic.

Technics SL15 (E un SL10 programabil ca un cd player). Luat din Italia, sh. E o mașinărie mișto. Poate sta vertical, apucă discul .
A avut de înlocuit cureaua de la ac, e mai simplu ca la sl3. E foarte greu. 7 kg, pentru dimensiunile sale. Direct drive. Avea nevoie de doză. Am pus AT311. Este favoritul meu. Nu îl pot opri, are o dinamică colosală.

SL23. Se află la mine pentru gresare și așteaptă curea și ac. E al unui bun prieten. Este la fel de bun ca și SL5300 și B202. Nimic inferior. Design colosal. I-am propus să îi dau la schimb SL-B202. NU a vrut.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Upgrade pick-up

Post by momolo »

Deci, Kross, treaba este cam asa din punctul meu de vedere:
1) am si eu tangetiale, mult peste ce ai tu. Nu mi se par din varful dealului, au avantaje si dezavantaje. Daca erau superioare acum 80% din troace erau tangentiale. Le caracterizeaza (in opinia mea) precizia sunetului. Nu neaparat si muzicalitatea. Ce ai tu sunt modele slabute. Dar amplficate pe trancote, merg.
2) Technics SL-5300 am si eu ceva similar, e varianta Grundig, cu un brat diferit, probabil mai bun. Al tau suna putin mai spre metalic, merge fain la muzici orchestrale tip James Last si la jazz, mai putin pe clasica, dar in general Technics nu le au cu clasica. E un aparat bunicel. Merita pastrat. Si gasita o doza potrivita.
3) Technics SL-B202 al tau (pe curea) e mai bun decat Technics SL-23, asa ca omul e fraier ca nu a acceptat schimbul si tu ca vrei sa-l schimbi. Technics SL-23 are un brat net inferior decat tipul de brat de la SL5300 si decat ala de pe SL-B202 care cred ca reda mai bine muzica clasica. Cele pe curea sunt in general mai muzicale decat DD-urile. Chiar as spune ca e posibil ca din tot ce ai, Technics SL-B202 sa fie cel mai bun.
4) eu am mai multe Technics. Exista diferente notabile intre ele. Telefunken de care am discutat (si pe care le-am "raspandit" pe forum (unii si-au luat intre timp) sunt de fapt..... Technics! Cu un brat diferit, probabil proiectat de Telefunken sau de japonezi pentru Telefunken (insa exista brate Technics net superioare.... pe modele celebre), motorul de la Telefunken este 100% Matsushita (adica Technics) si sasiul la Telefunken nu este metalic, de aia suna altfel.
5) motoarele SL1500c si SL1200 nu sunt la fel, sunt chiar diferite!

Daca scap de guvid, cand se termina nebunia asta, poate imi cumpar un Technics nou! Mi-ai facut pofta! Mi-as lua SL1200 ca are 18 kile. Uite sa te oftici:

https://www.youtube.com/watch?v=NYT9y6W ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;

Din pacate (nu ma mai interesez de pret, sigur costa de bubuie) nu-mi permit asta (desi asta e varful dealului!):
https://www.technics.com/cl_en/products ... 1000R.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Uite ce mi-as cumpara:
https://www.technics.com/cl_en/products ... 1200g.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Dar la 1000 gauroi l-as lua oricant pe "al tau" :lol:
https://www.technics.com/cl_en/products ... 1500c.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Apropos, nu te obliga nimeni sa folosesti preul din el, are si mufele pe direct si buton sa opresti alimentarea la preu sa nu influenteze. Deci e destept facut!

Super tari japonezii! (dar scumpi!....)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Upgrade pick-up

Post by Kross »

SL5300, este foarte bine făcut, iar mecanica sa mi se pare că este și în grundig, tfk, la fel și motorul. Într-adevăr, este complex. Dar, așa e, pe clasică nu e cel mai potrivit...la asta SL-B202 e mai potrivit. Într-adevăr, dar deși anost B202 este o tablă nervoasă. Cu destulă personalitate, deși nu pare. Și culmea, motorașul ăla mic, e al naibii de puternic. Nu are cuplu de SL1200, nici de 5300, dar destul de FORȚOS. SL23 are platan mai greu. Mie, brațul lui 23 mi se pare mai bun. Și la design. Ca sunet îmi place.
Cu SL3, de acord, e foarte low, dar nu rău. La muzică ROCK, ITALODISCO, EURODISCO, astea liniare sunt ok. La clasică, SL15 este foarte bun, așa e, sunt foarte precise. Cel puțin SL15 e chiar sculă. Am mai văzut și auzit un Mitsubishi, interesante, dar sunt stricacioase, am avut un Sharp rp114. Este foarte complicat, și nu oferă nimic.
SL-B202 are platanul prea ușor, și e cam rezonant. Dar nu zic că nu e o tablă bună. Mecanica este foarte simplă. Am văzut și pipăit un Pioneer PL L 1000. Dar mi se pare prea dihanie, iar la sunet, nu peste SL15.

Nu am creditat prea tare liniarele. Până la SL3, apoi am văzut SL15. SL3, la clasică este chiar bun. Am ajuns la concluzia că astea pe curea sunt mai bune la clasică...alea dd sunt mai bune la rock, italo, disco, dance, eurodance. SL3 l-am luat de chestie.

Dar te cred pe cuvânt, că B202 e mai bun ca 23. Deși 23 îmi place mai mult la design. B202 e mai prietenos cu dozele. Și 5300 la fel. Probabil că și 23,deși are o doză originală ciudată. Care e permanent legată de headshell. La B202, am pus inițial un AT91, CU headshell AT, și chiar e ok. Acum am găsit headshell technics, din alea grele. Bune. AT91 o țin de testat viniluri din târg, e ieftină și acele costă puțin. Să nu omor doze bune.


Și eu sper la un SL1200 SAU 1500C. Sunt iubitor de technics, am avut câteva în familie. Și alea merg și azi la deținători.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Upgrade pick-up

Post by Kross »

La SL23 servo sistemul este pe tahogenerator, la b202 e cu motoraș cu senzor hall. Primul îmi place mai mult, la fel și reglajul independent pe viteze. Dar rămân cu b202... De ar fi fost negru...
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Upgrade pick-up

Post by momolo »

Am un Technics SL-1610 (este MK1, 1977, deci prima versiune ca in foto, pe care l-am restaurat acum multi ani (era in stare buna dar l-am pus la punct sa fie ca nou). E greu, 8,5 kile ( https://www.vinylengine.com/library/tec ... 1610.shtml" onclick="window.open(this.href);return false; ), sasiu din metal, aluminiu ca la astea noi. Suna grozav pe muzici de genul folk, rock, pop, as spune ca e unul din cele mai bune la asa ceva. Are mai putin talent la clasica desi se poate folosi si asa. Imi place bratul, este grozav! Din pacate si la Technics calitatea a tot scazut. Cei mai buni ani au fost anii 70.
E unul din preferatele mele. Pe muzici gen pop si folk este fantastic! Si e foarte stabil si "nesimtit" la zgaltaiala. Haleste cam toate dozele normale MM cu greutate medie, clasica si apasare clasica, deci greutate cam 6 grame, apasare cam 2 grame, dozele anilor 70. Are ceva frumos in sunet, unic. Am tras pentru cineva acum multa vreme printr-o placa EMU in PC niste discuri pop, gen muzica Sting, Enya, etc, cu o doza technics anii 70 (foarte bune!). A iesit incredibil de bine! Peste CD-urile normale din magazin. Atunci am incercat 3 pickup-uri ca nu aveam mai mult loc si ce am tras din Technics-ul asta bate tot de la distanta! Celelalte doua erau mai... audiofile. Dar din asta a iesit cel mai bine!

Image
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Upgrade pick-up

Post by resitent »

Frumos
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Upgrade pick-up

Post by Kross »

Și 5300 e tot de prin anii 70. Cam de la sfârșit. Dar technics au avut chestii bune până în 1995,când au lansat celebrele cutii goale. SL1600 (ca și 1700, 1800, 1900) au plecat de la 1200. Și alea da, erau chiar mai bune ca al meu. SL23 și 20, au fost prima serie a lor belt drive. Nu știu, dar brațul lui 20/23 îmi place. B/D202, 212, 203, 205, au fost ultimele Technics cu braț S și prindere 1/2. După ele a venit sistemul T4P. Nu este un sistem rău. Problema lui majoră e că ești limitat la doze. Dar dacă mergi pe doza autentică Technics sună bine, la fel și AT. Sunt bune doar pentru începători. Deși DD/QD 33, sunt chiar simpatice la sunet. BD20/22 au avut o carieră incredibil de lungă din 1986 - 2004. Deci, de moment ce s-au fabricat și vândut atâtea...poate or fi bune. Am auzit un BD20 pe un marantz 2220. Suna bine, nu să exceleze. Doar bine.

AT a copiat Technics. Deși culmea, am văzut o chestie pe curea care imita 1200, și suna infinit mai bine ca ATLP120. Trebuie să fiu sincer că am avut un LP120. Retur după o săptămână. Nu am reușit să fac nimic cu el. Suna metalic, platan rezonant, este subțire și ușor (are vreo 500 g) dacă calai platanul și îi dădeai drumul, îi lua vreo 8 secunde să se stabilizeze. Pe când B202 se stabilizează instant. Până și IEI PDD 351 e mai stabil. Schimbarea se face lent. Până și cel mai amărât BD schimbă mai repede. Jocuri în braț. Construcție fragilă. Retur, fără milă. Dacă îl primeam cadou, îl duceam la ikea, ca decor.

Am mai avut un KENWOOD KD2100. În stare bună, concept identic B202. Doar că full automat. Pe curea. Bine făcut, silențios, stabil în turație. Dar suna ciudat. Aveam senzația de...sunet împrăștiat. Doza era originală, avea ac bun, nu sărea. Pentru ăsta m-am ofticat. Arată așa frumos. Dar parcă mânca muzica. Ori nu l-am înțeles eu, ori așa trebuia să fie. Ăsta era sunetul lui. Păcat, așteptam mult de la el.

La fel, am avut un Pioneer PL516. Bun, suna chiar bine, cam ca b202, dar după o vreme a început să aibă fluctuații de turație. Documentându-mă, am constatat că asta la ele înseamnă motor pe moarte. Și am înțeles că la cele folosite serios, chiar se ducea motorul, chiar nu credeam că un motor așa mic (de walkman chiar) trage un platan așa greu, dar ține viteza stabilă...nu ca unitra. Dar cam după 20 ani...asta a fost consecința.

SL1600 e cumva suspendat? Și e cel care are curea la braț?
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Upgrade pick-up

Post by momolo »

Kross wrote:SL1600 e cumva suspendat? Și e cel care are curea la braț?
da, este suspendat. Curea la brat nu are. Sistemul lui de autostop este partea slaba, este idiot, nu afecteaza audiofil nimic, ca nu atinge, dar functionarea corecta se bazeaza pe un soi de tablitza agatata la urma dupa ce bratul ajunge la cotor, ori daca inclini si zgaltai aparatul, tablitza aia se deranjeaza si rateaza prima incercare de autostop. La a doua merge dupa ce se aseaza la loc in prima ratare. Numai ca atunci cand rateaza forteaza doza. Nu mi-am batut capul, mi-am dat seama ca e defect de proiectare. Pur si simplu dupa ce-l muti, plimbi, trebuie sa testezi autostopul si a doua oara merge dupa ce rateaza prima oara. Daca nu-l muti din loc, merge normal oricat. Cateodata il muti si nu pateste nimic. E din cand in cand.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Upgrade pick-up

Post by Kross »

SL1700 (parca?) avea braț automatizat cu antiskating electronic și calibrare automată, ca la Denon. Mi se pare că Denon cu Matsushita au dezvoltat împreună acest sistem, Technics l-a abandonat mai târziu în favoarea liniarelor. Oricum, seria asta de la Technics cu platanul plat, e superioară celor cu platanul înalt, apărută mai târziu.

Oricum, și technics a făcut multe table capabile...De aceea am mers pe această marcă de table. Am văzut multe OEM Technics, recte Telefunken, Grundig, Saba, Nordmende, etc. Și Hitachi, am avut unul, semăna perfect cu Technics, dacă nu scria Hitachi puteam jura că e Technics la aspect...și el, hitachi, sculă capabilă...
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Upgrade pick-up

Post by _BGD_ »

Despre Elipson Omega 100, aveti referinte, experiente?

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Upgrade pick-up

Post by Kross »

E un fel de REGA, Project. Adică... Modest. Și dacă un producător pune bluetooth în pick-up...ăla e un producător neserios. Schimbare viteză prin mutarea manuală a curelei? Mda...îmi amintesc de cărțile lui George Dan Oprescu. A fost bun prieten cu tatăl meu și mai ales cu bunicul din partea tatălui. Făcea niște chestii, care îți deschideau orizontul... Păcat că a fost un singuratic.

Mâine voi avea să mă joc cu un Sharp Optonica RP5200H. Cu capac din sticlă. Yummy. Vedem ce știe. Respectivul stă lângă mine...3 km. Dar să văd cum fac foaia, oricum trebuie să fac niște cumpărături. Îl iau, dând la schimb un marantz 2225. Îl dau, nu că nu e bun, ci nu prea ascult radio FM.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Upgrade pick-up

Post by momolo »

_BGD_ wrote:Despre Elipson Omega 100, aveti referinte, experiente?
un gunoi! Si ce pret! Halucinant!
Kross wrote:Mâine voi avea să mă joc cu un Sharp Optonica RP5200H
mereu am fost curios de asta, nu am avut insa a testat un prieten si zicea ca e simpatic dar nu grozav. Insa probabil eu nu as da un Marantz 2225 (daca e in stare buna si neciobanit) pe plasticul Sharp de 5 kile.
Kross wrote:Dar să văd cum fac foaia, oricum trebuie să fac niște cumpărături.
in cel mai rau caz drumul te costa 2000 lei.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Upgrade pick-up

Post by resitent »

Ahahajajaha, frumos spus
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

Post Reply