COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Casieră la supermarket mare, 30+ ani, mască și mănuși. Zic:

- Doamnă, vă rog frumos, schimbați-vă mănușile.

- Nu pot, domnuʼ, nu am decât două perechi pe tot schimbul.

- Atunci vă rog să vă dezinfectați mănușile.

Vizibil intrigată:

- Bine, dar am mănuși, tocmai ca să vă protejez.

- Nu mă protejați, v-am văzut adineauri cum ați încasat bani. Și aveți dezinfectant lângă dumneavoastră

Începe să fie iritată:

- Dezinfectantul e pentru mâini, nu pentru mănuși!

Îmi păstrez calmul:

- Mănuși sau mâini, tot dezinfectant e. Dar uitați, vă pun eu pe mănuși alcool de la mine, e de 70 de grade.

Scot din buzunar sticluța, ea întinde mâna și îi torn pe palmă. Își freacă bine palmele, îmi dă o pungă și începe să marcheze produsele. Mi le dă pe rând și le pun în pungă. Zice:

- Chiar credeți în virusul ăsta?

- Nu cred, sunt foarte sigur că e un mare pericol.

Marcând în continuare devine pretins curioasă fără să mă privească, cu aerul celui care știe să te aducă unde vrea:

- Cunoașteți pe cineva care s-a îmbolnăvit?

- Da. Și nu pe oricine – o doctoriță de 57 de ani, e de 30 de ani în spital de boli infecțioase.

- Și a murit? întreabă pe tonul cuiva care știe dinainte răspunsul

- Nu, dar a avut câteva zile în care zice că a fost foarte aproape... Și știe ce vorbește, e chiar de specialitate și are multă experiență.

Capătă aerul de superioritate al omului mult mai bine informat decât interlocutorul.

- Ehe, au metode să cumpere tăcerea și să păcălească lumea...

Noroc că plătisem. I-am mulțumit și am plecat. Oricum nu mai era nimic de spus.

R., 22 de ani, student. Împarte certitudini prietenilor de pe WhatsApp. Exemplific:

- Io nu pun botuʼ la c...turile astea - că stați în case că se moare pe capete, că se nu-știu- ce...

- Păi ce-mi zic mie acuma, că au murit 15.000 de oameni? Păi nu ți se pare nesimțire?

- Cică a apărut un virus, fix în piața de vizavi de institutul de virusologie din Wuhan, s- au îmbolnăvit 80.000 de oameni, au murit 3.000. Acum se vindecă fix toți, nu mai moare niciunul fix în China. În America a căzut total bursa și China, fix chiar ea, a cumpărat tot și e pe primul loc în lume.

- Poate că au murit doar 200 de oameni, dar ei raportează câți vor.

- Și cine-i cel mai mare aliat al Chinei? Rusia, sigur că da! Păi vezi?

În altă categorie: bărbat de 50+, patron de firmă - nu prea mare că n-ar mai sta într-un bloc. Locuiește cu soția în patru camere recent renovate, marmură, tâmplărie, tot dichisul. A avut trei mașini, mai are două, soția nu conduce. Copiii (doi) sunt bine, la casele lor.

Într-o vreme mergea la sală cu noaptea-n cap, venea acasă cu geanta de sport pe la 9 dimineața. Chiar făcuse o siluetă de invidiat. S-a lăsat de ceva vreme, a făcut o burtă zdravănă, dar și-a lăsat părul lung și-l poartă într-o codiță la spate, în ton cu ținutele tinerești în care circulă. Umblă și acum mult, fără mănuși și mască. Și el are numai certitudini, nicio umbră de îndoială.

„Toate astea sunt o poveste. Nici un om în putere nu va avea de suferit”. Distribuie de zor pe Facebook povești despre medici reputați care-i susțin opinia. Specialiștii care spun că numărul de peste patru milioane ale celor afectați este o subestimare nu există pentru el.
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-2 ... irusul.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Sa-i tineti minte din jurul vostru pe toti ghiolbanii astia cu, "virusul nu exista, e diversiune si inventie de la Oculta" sau, "ai vazut pe cineva mort?!" ca daca se impute treaba (si se poate!) astia sunt primii care se vor caca pe ei de frica sau daca vreunul se imbolnaveste sa-i vedeti cum le piere avantul! Astia sunt cei mai amnezici, cei mai fricosi si cei mai lashi oameni, daca se va schimba situatia in rau vor uita instant ce au spus si ce au crezut! Cunosc bine tipologia asta de oameni si acum au iesit bine in evidenta. Astia sunt mereu balast social si povara pentru ceilalti oameni de isprava din jurul lor. Pentru ca sunt egoisti si prosti desi este un pleonasm, prost inseamna automat si egoist. Astia nu merita democratie si nici sa aleaga! Astia merita biciul Stapanului, dictatura! Si in dictatura tot astia sunt primii care se vaicaresc si se victimizeaza.
Cu molima asta tot raul iese la suprafata, inclus egoismul si evident prostia.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

De ce nu se susţine teoria virusului scăpat din laborator: patru argumente oferite de un cercetător american
https://adevarul.ro/international/in-lu ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Merita citit, mi se pare foarte interesant! Stiinta si informarea adevarata anuleaza mentalitatea si gandirea de evul mediu. Care inca exista si culmea, e si la unii lideri planetari! O mare problema pentru omenire (si am scris de multe ori asta) este ca in lumea democrata si civilizata au ajuns la putere prin alegeri (sa zicem....libere) diversi idioti (cu mentalitate de evul mediu).

Mie unul mi se pare logic, din cand in cand omenirea se confrunta cu cate un virus scapat de la animal la om. Dezastrul din 1918-1919 nu a fost explicat niciodata dar esential de retinut este ca a produs mai multe victime decat primul razboi mondial care la randul lui a fost un macel inimaginabil. Epidemia aia a omorat in nici 2 ani mai mult decat a omorat razboiul in peste 4 ani!

Problema este ca aceste domenii de cercetare sunt speciale, complicate si delicate, nu e pe intelesul oricui. Iar atunci cand navalesc turmele de primitivi de evul mediu cu ciomegele nu mai exista sansa de obiectivitate. Eu ii inteleg pe chinezi de ce nu vor sa permita anchete "internationale" (care in fapt nu sunt atat de internationale si nici atat de neutre politic cum ar fi in teorie) in conditiile in care "unii" lideri planetari au facut deja acuzatii si condamnari publice! Ce obiectivitate sa mai ceri?!?! Mai ales intr-un domeniu atat de delicat si greu de inteles! Noi nu ne dam seama in fapt cam care e nivelul stiintei in acest domeniu si parerea mea este ca nivelul asta il supraevaluam. Tocmai pentru ca nu avem acces la informatii si chiar daca am avea acces nu am intelege nimic.

Probabil permanent exista transfer de virusi de la animale la oameni dar ca sa se petreaca asemenea pandemii trebuie si niste conditii speciale, e cum ai tot incerca sa arunci zarurile insa combinatia dorita cade foarte rar.

Bagarea politicii in domeniul stiintei este ca si cum ai trimite oamenii de grota cu ciomegele intr-un laborator de cercetare sa "verifice" diverse chestii. Pozitia "marelui" lider planetar a stricat tot. In momentul cand a inceput sa emita acuzatii s-a rupt filmul, nu mai exista obiectivitate, nu mai poti avea asteptari la un adevar obiectiv.

Mi-au atras atentia cateva chestii:
Epidemiologul american Jonna Mazet a colaborat cu Shi în cadrul unui program de pregătire pentru pandemie, PREDICT, iniţiat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională. Până la anularea lui toamna trecută de către preşedintele american Donald Trump, laboratoare din 30 de ţări au primit instruire şi finanţare în cadrul programului.
În plus, 3 din 4 boli infecţioase noi transmise la om provin de la alte specii: Coronavirusul este al şaptelea dintr-o serie de astfel de virusuri care au infectat oamenii în ultimul secol. Pandemia de gripă porcină H1N1 din 2009-2010 a ucis 300.000. Oamenii au luat virusul gripei aviare prin contactul direct cu păsările. Au mai fost şi pandemiile de gripă din 1957 (gripa asiatică) şi 1968 (Hong Kong) - care şi ele, cel mai probabil, au avut la bază tulpini de virusuri de la păsări. Totodată, în ultimii 45 de ani, cel puţin patru pandemii au fost declanşate de virusuri de la lilieci.
Cercetătorii precum Shi de la laboratorul din Wuhan merg în aceste locuri foarte bine echipaţi. În schimb, turiştii, vânătorii, braconierii şi alţi oameni care depind de animale pentru hrană şi comerţ frecventează aceste locuri neprotejaţi. Peter Daszak, preşedintele Alianţei EcoHealth, care a intermediat relaţia dintre reprezentanţii PREDICT şi Institutul de Virusologie din Wuhan, a declarat că între 1 şi 7 de milioane de oameni din Asia de Sud-Est sunt expuşi anual bolilor zoonotice. „Asta este calea de transmitere. Pentru noi cei din domeniu este cât se poate de evident că aşa stau lucrurile”, a subliniat el.
Un studiu publicat de cercetători asiatici în martie 2019 a prezis o nouă epidemie declanşată de coronavirusuri de la lilieci -asta ţinând cont că majoritatea coronavirusurilor capabile să infecteze oameni şi animale îşi au originea în China, iar aici multe specii de lilieci „vieţuiesc în apropierea oamenilor putând astfel deveni surse de transmitere a virusului la om şi animale din gospodărie sau ferme”, au arătat autorii studiului.
Începând din 2014, Institutul de Virusologie din Wuhan a primit fonduri de aproape de 600.000 de dolari în cadrul unui grant de cercetare privind coronavirusurile de la lilieci al Institutului de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA. În 2019, grantul aflat sub administrarea EcoHealth Alliance a fost reînnoit pe încă cinci ani. Finanţarea a fost oprită la sfârşitul lunii aprilie de administraţia Trump.
Epidemia de SARS a dat startul epidemiilor grave provocate de coronavirusuri care pănă atunci produceau doar răceli inofensive. De aici s-a stârnit şi interesul internaţional pentru identificarea unor coronavirusuri cu potenţial pandemic. Nu s-a aflat nici acum cum s-a transmis virusul SARS de la lilieci la civete, mici mamifere care trăiesc în regiunile tropicale şi subtropicale din Asia şi Africa.
Opt luni de zile au colectat cercetătorii din Wuhan mostre de la lilieci fără a găsi vreo urmă de virus SARS. Au descoperit întâmplător că, de fapt, liliecii nu erau infectaţi şi aveau anticorpi la virus. Echipa a folosit kituri de testare de anticorpi dezvoltate pe pacienţii umani care trecuseră prin boală. Astfel şi-au dat seama că prezenţa coronavirusului la specii de lilieci e sezonieră.
După cercetări intinse pe cinci ani pe populaţiile de lilieci din peştera Shitou, de la periferia Kunming, capitala provinciei Yunnan, de unde a provenit virusul SARS, oamenii de ştiinţă din Wuhan au descoperit sute de coronavirusuri extrem de diverse. Doar câteva zeci dintre ele fac parte din aceeaşi grupă cu SARS, putând provoca infecţii grave ale plămânilor.
După secvenţierea genomului noului coronavirus, Shi şi colegii săi au găsit o similaritate genetică de 97% cu virusul provocat de SARS - virus identificat într-una din provinciile asociate cu o probabilitate mare de epidemii: Yunnan. Dat fiind că mulţi din cei infectaţi au prezentat simprome uşoare, oamenii de ştiinţă sunt de părere că virusul a circulat săptămâni sau chiar luni înainte de a apărea cazurile grave.
Printre noi traiesc inca multi oameni cu mentalitate de evul mediu, adica atunci cand erau arse pe rug vrajitoare considerate sursa bolilor.

Omenirea, civilizatia nu va disparea din cauza unui virus, adica din cauza unei pandemii, e practic imposibil deoarece intreaga istorie a omului e presarata cu pandemii, asa se dezvolta sistemul imunitar si oricat de grava ar fi molima, nu poate ucide mai mult de o parte din populatie. Sa nu uitam ciumele din evul mediu! La inceputul mileniului, adica intr-o perioada de incalzire a climei planetare similara cu cea de acum, o pandemie de ciuma a omorat cam pana intr-o treime din populatia Europei de atunci. In unele zone cele mai afectate a murit chiar jumatate din populatie dar nu a existat o uniformitate si in medie victimele au insumat estimativ pana la o treime din populatia continentului european dar nu mai mult, poate mai putin. Aia a fost cea mai ucigasa molima consemnata de istorie. Si a avut conditii perfecte, nimeni nu stia cauza si nu a existat nici o protectie sau preventie, ba dimpotriva, oamenii se comportau chiar spre favorizarea infectiei din pura ignoranta.

Au fost pandemii tot timpul, si in primul mileniu (in timp ce se construia catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol) si in al doilea mileniu, avem si cazul Americilor unde invadatorii din Europa au adus boli necunoscute pentru indigeni si acolo au fost unele populatii exterminate complet, ca de exemplu indigenii din insula Cuba (si nici una nu a disparut numai din cauza bolilor, alea au fost factorul declansator), dar astea sunt cazuri exceptionale si locale.

Nici o boala molipsitoare nu poate extermina o populatie daca aceasta e suficient de numeroasa si raspandita, dar evident, poate da inapoi o civilizatie. Insa o si poate impinge inainte. De exemplu, ciuma din secolul XIV in Europa a adus sfarsitul evului mediu primitiv, adica sfarsitul unei noi forme de sclavie dupa sclavia clasica a fostului Imperiu Roman. Imputinarea mainii de lucru dupa molima de ciuma de atunci a adus drepturi si libertati taranilor care pana atunci nici nu le-ar fi visat! Ciuma din secolul XIV de fapt a declansat dezvoltarea occidentului spre noi forme superioare de civilizatie in timp ce restul lumii a ramas cumva in conservare.

Ce vreau sa spun, nici o boala nu ne poate eradica ca specie, mai ales ca acum putem discuta de o civilizatie globala, acum pandemia asta e pentru prima oara in istorie o pandemie globala (am mai scris - si acum sa vedem cum se comporta avand in vedere alternanta iarna-vara opusa intre cele doua emisfere - deci avem o noutate!).

Dar, opinia mea, ceea ce poate eradica specia umana (nu discut de civilizatie, economie, astea sunt lovite direct de catre pandemii, asa a fost mereu si e normal, civilizatia si progresul nu sunt liniare), deci extinctia speciei umane poate avea o singura cauza umana si nu e boala, este.... PROSTIA omeneasca! Probabil cea mai grava forma de boala omeneasca!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by kaav »

Sunt curios ce schimbari vor fi pe termen lung. Asta este o situatie in care tare mult mi-as dori sa nu am dreptate cand ma gandesc la viitoarele restrictii + consecintele lor.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Radiolog: “Modificările, deși vizibile, nu dau simptome”. O nouă investigaţie medicală poate determina imediat infecţia
https://www.fanatik.ro/ce-s-a-descoperi ... a-19195433" onclick="window.open(this.href);return false;

Din asta se intelege ca si la asimptomatici exista afectiuni pulmonare insa sunt greu de detectat, trebuie tomograf foarte bun si cineva sa interpreteze. Adica la toti infectatii exista afectiuni pulmonare. Asta ar fi o informatie importanta daca s-ar confirma oficial.

Netul e plin de informatii insa majoritatea sunt aiureli, gunoi, chestii neimportante puse pe piedestal.

De exemplu, avand in vedere ce s-a intamplat la noi cu CCR-ul si decizia lor, ma intreb cum se impune carantina sociala in alte tari !? Pe netul romanesc se scrie ca Romania e tara cea mai amendata din Europa, cu cele mai multe amenzi si cel mai mare cuantum raportat la venitul mediu. Insa e adevarat sau nu?! Deasemenea, se infiereaza acea declaratie scrisa de cetatean insa din cate am citit si in Franta exista declaratie pe proprie raspundere si e chiar mai drastica decat la noi, cica lor le cere sa scrie si ora de plecare de acasa.

Am mai scris, la noi in Romania COMUNICAREA intre autoritati si popor este foarte proasta, mizerabila, stupida, autista! Astia par sa vorbeasca limbi straine pentru mare parte din populatie.

Am zis mereu, ar trebui facute sondaje simple sa vedem cati rumani stiu ce inseamna "asimptomatic"?! Acum astia folosesc abundent termenul de "platou". Eu ma intreb cati in populatie inteleg la ce se refera ei?!?!

Parerea mea, astia au un limbaj care nu ajunge la popor sau ajunge distorsionat. Toti, in frunte cu presedintele. Astia nu stiu sa vorbeasca pe limba oamenilor! Si o mare problema e si in presa online si mai ales la TV. Daca in online consumatorii de mass-media sunt ceva mai educati (desi li s-au dus mintile si astora din cauza izolarii), la TV exista publicul cel mai putin educat, aia care nu inteleg nimic.

Lipsa asta a unei comunicari oneste si simple, pe intelesul poporului a dus la neintelegere si comportament aberant. Fara indoiala, "Militia" lu' arnautul Mani-Vela a facut abuzuri de bezna mintii.

Se pare ca CCR a votat in unanimitate desi nici asta nu o stim sigur, am spus, presa e indesata cu informatie alterata si aiureli. Dar totusi, mi se pare de bezna mintii sa lasi la pulica militianului sa stabileasca el cata amenda da la mujic?!?! Daca nu-i place de mutra mujicului care i s-a pus in genunchi sa-l implore, ii da mai mult de 20.000 lei! Ca asa vrea Garcea!

Ei bine, este super clar ca fara amenzile astea lumea in Romania nu statea asa cuminte in case (in afara de etnia tiganeasca care face dezordine pe oriunde ar fi). Dar totusi este un abuz clar. Si abuzul naste abuz ca si violenta care naste violenta.

Treburi facute nesipravit, pe jumatate, de-a-n-pulea tipic romanesc. Incompetenti care taie stalpul unei case ca le sta in drum dupa care le cade casa in cap si apoi se si mira ce au patit?!?!

Plus ca politia care nici azi la 30 de ani nu se poate numi altfel decat Militie, are mentalitatea tipica, "-Te-am prins, te-am ars!". Imbecilii majoritari care lucreaza in Militie, combinatie letala de lipsa educatie, prostie si lipsa pregatire profesionala, au primit cadou de la guvern puterea discretionara si s-a produs automat tigania romaneasca! Acum drege-o daca poti!

Eu sunt perfect constient ca majoritarul nu respecta nimic daca nu are frica de pedeapsa, noi nu suntem suedezi! Dar treaba a fost incropita prost, de niste diletanti! Ori dusmanii politici care tocmai o frecau la rece de carantina, atat au asteptat sa-i arda politic. Astora nu le pasa ca arunca tara in debandada, lor sa le iasa pasenta politica. Si in politica toti astia sunt cam la fel desi pesedistii sunt totusi cei mai infractori. Nici nu le putem cere mai mult avand in vedere ce pleava umana este in parlamentul Romaniei!

Dar totusi, dragutii astia de PNL-isti nu gaseau niste minti competente juridic sa fi facut treaba klumea?!?!

Ma intreb, in tarile super democrate si ciumege din vest, cum se procedeaza?! De exemplu am citit ieri ca in Belgia (tara pe primul loc in lume la numarul de morti!) s-a dat voie la vizite intre familii dar nu mai mult de 4 persoane in vizita. Intrebarea mea - cum vegheaza statul belgian sa fie asa si nu altfel?! (daca stirea e reala?) Daca vin in vizita nu 4 oameni ci 5 oameni, ce patesc respectivii?! Cum ii controleaza statul?!?! Daca ar fi numai o recomandare....pai nici de aia nu-s tocmai sigur ca ar respecta-o! La noi in RO nu ar respecta mai nimeni, rumanul incalca orice recomandare din start, e chiar setat sa faca tot timpul invers!

Am vazut ca imediat dupa decizia CCR s-a terminat si cu "caratina" in Bucuresti. Traficul este aproape ca unul normal, pe treceri de pietoni sunt puhoaie, stau in coloana de masini mereu si pe trotuare e toata copilimea (ca tot nu au scoala). Am gasit dimineata chiar si mini picaturile de poluare pe parbriz ca in "vremurile normale", semn ca gata cu carantina! Doar parcurile in afara de sectorul 2 (ala baiat destept sa le deschida! O mare prostie cu inchiderea parcurilor!) stau in continuare ferecate in timp ce lumea se invarte gramada pe strazile adiacente si se aduna pe putinele banci care nu fac parte din parcurile ferecate.

Cat priveste masurile anuntate zilele astea ca vor fi dupa 15 mai, mie mi se par de bezna mintii ....... poate iar a scris nenea Cercel?!?!

Cum o sa faca fata transportul in comun in Bucuresti cu asemenea rarefieri daca in vremurile normale nu facea fata?! Si pe unde vor circula autobuzele si troleibuzele cand va umbla toata lumea cu masina proprie, cel mai sigur mijloc de transport! Bonus ca una dintre masuri este ca intr-o masina mica sa nu fie mai mult de 2 oameni, din cate am auzit.

La masurile astea ar mai trebui cumparata o tara, sa avem loc! Poate tratam cu Tzarul Putin sa ne imprumute o bucata de Siberia sa avem loc sa ne rarefiem daca stam ca la metrou pe punctele marcate pe peroane si in vagoane! (e de bezna mintii!).

E cum am avea o casa si asa inghesuita in care abia mai incapem noi si mobila si intr-o zi un functionar precum maestrul Cercel ne scrie noi reguli dupa care sa traim rarefiati! Pai.... rarefiati in ce spatiu, care spatiu!?!?!

Am fost si pe la cumparaturi, nu numai la munci in perioada asta "de carantina" si am observat super clar, majoritatea nu respecta NIMIC. La munca ne-am lasat toti de masti si alte tampenii, suntem ca in zilele normale, bot in bot, nici vizitatorii nu mai respecta nimic, abia mai vezi unul ratacit cu o masca din aia simpla.

Ieri la Lidl am fost uitand sa-mi iau masca, nu m-am mai intors inapoi dupa ea. Bine am facut! Nu era prea multa lume la orele aberante la care m-am dus (ca de obicei) dar nici nu era nimeni cu masca! Nici la casierie nu mai aveau masti, doar manusi, murdare negre de la manipulat banii si marfa. Mi-au pipait si imprastiat toate pe tabla aia de nichel, ca de obicei. Pe strazi erau puhoaie, mai ales copilime dar si batrani care umbla si in afara programului lor asa cum a fost mereu pana acum! Astia sunt cei mai indisciplinitati si incapatanati. Pur si simplu la ora asta li se flutura de "distantarea sociala" la toti!

Cu ocazia asta am vazut ieri pe unul amendat (inainte de CCR), un boschetar negricios care discuta cu o magaoanca pensionara idem negricioasa, toti eram la coada la macelarie, afara, "distantati" (adica maxim 50cm). Amandoi (bot in bot, discutau) habar nu aveau de CCR si de nimic. Amandoi pensionari, ala statea de felul lui pe afara toata ziua, pe gard. L-a amendat de la circa 13 cu 2500 lei, avea hartia in mana impreuna cu o cutie cu ceai de la farmacie; i-au zis ca ori semneaza PV-ul, ori il baga in duba sa-l duca la sectie. Asta statea prin fata blocului in care locuia. Ma indoiesc ca ala putea scrie o fraza de la cap la coada si ambii pareau rupti de stiri. La nici 100m de macelarie sunt 3 dughene ("buticuri") care vand orice dar mai ales bautura ieftina. Acolo e loc de adunare vesnica, indiferent de vremuri. In perioada asta am vazut in locul ala tot timpul buluc de betivi cu sticlele in maini, trancanind, e un spectacol la orice ora din zi. Ieri cred ca erau pe putin 30 de insi gramada, trancaneau toti, nu am vazut la nimeni masca. Asta o vad rar pe strada doar la oameni mai tineri si cu aspect mai curatel, gen oameni de conditie buna si cum ziceam, mai mult tineri. Unii batrani mai au masca dar nu stiu sa o poarte si nu dau semne ca ar sti ce inseamna "distantare sociala", adica nu inteleg conceptul si rostul. Plus, cum ziceam, astia umbla tot timpul pe strazi, nu conteaza "orele de program".

Si mai e un aspect, am mai scris, toate masurile impuse firmelor (inclus hoteluri, faimoasele saloane de frumusete de care au tot vorbit zilele astea de parca ar sta toata economia in frizeri si coafeze.... poate multi PNL-isti au afaceri din astea, cred mai degraba, fosti PDL-isti), deci toate astea COSTA BANI! Pai care bani?! La un hotel unde nu mai ai restaurant si teoretic, dupa mintea astora din "comitet" primesti orice in afara de turism, ce profit sa mai faci ca din profitul ala sa platesti si toate chestiile cerute de ei?!!? Si cu astia cum o sa fie, o sa navale "organele" peste ei sa-i amenedeze cum amendeaza Garcea pensionara care plimba pudelul in jurul blocului fara declaratie scrisa?!?!

Tot ce cer ei COSTA BANI. Pai daca firmele au inchis de carantina si piata e moarta, de unde bani!?!? Si cand sa le faca pe toate astea?! De azi pana maine?! Cand sa cumpere termometru de pus la frunte (scanner)?! Pai la mine am comandat unul acum vreo 2 saptamani, costa 1800 lei si poate ajunge saptamana viitoare! (3 saptamani)

Practic astia care excreteaza "masurile" nu au nici o legatura cu realitatea vietii din Romania!

Si sa vedeti comert cu termometre scannere, dezinfectant, manusi, masti cand firmele acum oprite trebuie sa inceapa! Astia le vor spune ca e obligatoriu sa cumpere cu 3 zile inainte de "eliberare"! E ca la schimbatul cauciucurilor de vara cand da ninsoarea in Romania (asta era pe vremuri cand mai ningea).

Parerea mea, in momentul cand populatia este eliberata din colivie oficial din gura lor la TV, nu se va mai tine nici o distantare sociala. Pentru ca asa e rumanul, nu ai ce-i face, pur si simplu nu intelege notiunea asta!

O sa fie un nou sir de abuzuri din partea "Organelor" (arnautii) asupra firmelor si practic, scopul la toate aceste masuri nu va fi atins, nu va fi nici o distantare sociala.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Oau!!!
Condiţii stricte de funcţionare la toate nivelurile a hotelurilor şi a altor locaţii turistice sunt prevăzute în "Protocolul Unităţilor Turistice" ce se va aplica în sezonul estival de anul acesta în Grecia, scrie ethnis.gr, potrivit Rador.
https://www.hotnews.ro/stiri-coronaviru ... ethnos.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

pentru solutia suedeza trebuie un popor suedez (o tara unde ministrii se duc la munca pe bicicleta in birouri modeste):
Modelul suedez de luptă cu COVID-19, descris de un medic cu origini române, strănepoata lui Onisifor Ghibu. „Aici vorbesc experţii şi tac politicienii“
https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/ ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

arpadgicu
Posts: 64
Joined: 27 Jan 2019, 20:18

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by arpadgicu »

Suedia recunoaște eșecul abordării sale anti-COVID: „Nu am reușit să ne protejăm bătrânii. E un eșec pentru întreaga noastră societate”
„Nu am reuşit să ne protejăm bătrânii (...). Este un eşec pentru întreaga noastră societate. Trebuie să tragem învăţăminte din asta, această pandemie nu s-a încheiat încă”, a declarat la televiziunea publică suedeză ministrul sănătăţii şi problemelor sociale Lena Hallengren.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/sue ... te-1304622" onclick="window.open(this.href);return false;

* * *
Deși Suedia a evitat măsurile de restricție cu prețul unor vieți, economia sa se prăbușește în ritm cu cea europeană
https://www.digi24.ro/stiri/externe/des ... na-1304640" onclick="window.open(this.href);return false;


Operatia a reusit, pacientul a murit. Deci e bine! Modelul suedez functioneaza, dar doar cu suedezi si pentru suedezi!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Am informatii direct din Suedia de la fata locului. Cei care spun ca economia lor s-a prabusit abereaza, sunt articole scrise si traduse aiurea. In presa noastra trebuie sa fim atenti cand ni se servesc concluzii si chestii gata rumegate.

Deci, economia Suediei nu s-a prabusit, are doar de suferit in acele ramuri care depind de alte tari care sunt deocamdata oprite.

Cat priveste batranii, aia e o declaratie de bun simt cum nu vei auzi vreodata intr-o tara ca a noastra. In realitate peste tot a intrat guvid in azilele de batrani si peste tot a fost aceeasi problema, inclusiv in cele mai carantinate tari din lume. De exemplu Spania unde traficul din Madrid ajunsese la 6%. Aia in Spania ca si cei din Italia sau Franta au fost bagati pe bune in case si strazile lor pe bune au ramas goale (nu ca la noi) si cu toate astea le-a intrat guvidul peste tot in azile. Ca si in UK sau in alte parti. Insa in Suedia exista bun simt inclusiv la conducatori si de aceea isi cer scuze. Daca ei isi cer scuze inseamna ca in Franta, Spania, Italia si Romania ar trebui conducatorii sa-si taie venele.

Deci, nu te bucura prea mult de moartea Suediei ca nu e cazul. Am vrea noi sa fim macar pe jumatate ca ei! La noi s-a exagerat cu "carantinarea" de masa din cauza unei anume parti din populatie care este de rahat. Estimez ca in Romania o cincime din populatie nu asculta decat de frica, doar pocniti cu biciul si bulanul intre ochi, sunt niste animale rele si din cauza astora am fost toti bagati la colivie ca gainile. La noi nu merge decat cu frica. Rumanul nu respecta NIMIC, nu se respecta nici pe el insusi macar! Si cum vede o regula o incalca, chiar si de "al naibii" ca asa e invatat, sa nu respecte nimic. E chiar o mentalitate inversa in Romania, ala care respecta o regula de buna voie si neimpusa cu forta e considerat.... fraier si stigmatizat de restul jmecherilor. Sa te uiti cine s-a guvizat mai mult in Romania?!.... Tiganii si spitalele, deci triburile colorate (ce mirare!) si cocinile sanitare distruse de 30 de ani in mod sistematic. Adica primitivii si incompetentii.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Cu cât s-a redus traficul în Bucureşti în timpul pandemiei
https://www.fanatik.ro/cu-cat-s-a-redus ... i-19197888" onclick="window.open(this.href);return false;
Această percepută lipsă de trafic este de fapt o scădere medie de doar 23% (în zilele de muncă), respectiv 41% (în weekend) faţă de lunile de primăvară. Tocmai din acest motiv, scăderile mult mai mari din această perioadă întăresc percepţia că traficul în oraş a fost aproape inexistent, mai ales în anumite momente şi pe anumite artere.
deci in timpul carantinei in Bucuresti traficul s-a redus la 59% in medie pe maxim. In timp ce in Madrid s-a redus la 6% in medie pe maxim iar in Singapore s-a redus la 35% in medie generala. Ca sa stim cum stam..... adica foarte inghesuiti! Sa vedem cum va fi de luni cand scapa gainile din custi!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

arpadgicu
Posts: 64
Joined: 27 Jan 2019, 20:18

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by arpadgicu »

momolo, daca tu zici o cincime eu cred ca esti foarte optimist. Eu, ca sa fiu "rezervat", as zice ca cel putin jumate din populatie nu stie decat de frica. E, asa cum zici, "cultul impotrivirii cu orice pret".

Pe de alta parte, chiar tu semnalai, acum vreo saptamana (mi-e lene sa-ti caut posturile) cat de prosti au fost suedezii cu "turma" lor. Si hai sa-i comparam cu norvegienii, la victime, nu cu belgienii. Ca belgienii is vecini cu olandezii, care si ei au inceput cu "turma" (ca si UK), dupa care au cotit-o. Si ce densitate de populatie e in Belgia, comparativ cu tarile scandinave? E exact cum comenta unul la articolul respectiv: suedezii au facut un "mic genocid" acolo. Inca nu stim daca tactica asta e buna pe termen lung (adica teoria asta cu "turma"), insa ce e sigur deocamdata e numarul de morti. Ala e cert, il stim (functie si de cum s-a raportat, bineinteles). Ce va fi dupa inca nu stim, si nici care tactica a fost buna sau rea, insa ei sigur au acei morti (stim asta deja).

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

La aproximativ o săptămână după ce cancelarul Angela Merkel a relaxat măsurile stricte de carantină impuse în Germania, autoritățile au raportat marți de aproape trei ori mai multe noi infecții COVID-19 comparativ cu ziua anterioară, relatează Business Insider.
https://www.hotnews.ro/stiri-coronaviru ... rmania.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Ar fi interesant de aflat (dar nu putem) cam pe unde se infecteaza tarile astea?! Poate aflam ca mai mult prin ghetouri de tip "tandarei" ca si ei au destui ca si altii care au importat diverse triburi. Noi le avem din strabuni.
Guvidul lucreaza cel mai bine la inghesuiala. Ghici unde este mereu inghesuiala, chiar si de carantina?!

ATENTIE! Azi am vazut o inmormantare in zona strazii Romulus, convoiul mergea spre Udriste. Un dric Mercedes vechi argintiu din ala foarte lung (dric autentic dar aia era culoarea) urmat de o hoarda de tuciurii cam o suta, toti buluc, urmati de cateva masini cu prosop. In fata mea era un echipaj de politie in VW Polo, amandoi blocati de alai asteptam sa trecem, mai erau masini in spatele meu. Au facut dreapta sa ocoleasca alaiul (deci, cam o suta, gramada compacta!), adica s-au tirat sa nu vada. Eu dupa ei aveam acelasi drum, unicul sa scap, ca blocasera strada si mergeau incet. Parca eram in carantina de stare de urgenta si altea alea?! Parca la inmormantari erau maxim 8 persoane! Acolo era manifestatie! Buluc! Inclusiv magaoance cu puradel in carut si puradel in brate. Misunau! Zona e infestata, zilnic ii vad pe strazi, numai neamul colorat, inclus puradeii lor lasati de izbeliste pe strazi cu obiceiul sa sara sub masini in timp ce alte fiiinte din astea negre stau pe vine pe borduri sau adunati in grupuri la taclale.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

arpadgicu wrote:Pe de alta parte, chiar tu semnalai, acum vreo saptamana (mi-e lene sa-ti caut posturile) cat de prosti au fost suedezii cu "turma" lor. Si hai sa-i comparam cu norvegienii, la victime, nu cu belgienii. Ca belgienii is vecini cu olandezii, care si ei au inceput cu "turma" (ca si UK), dupa care au cotit-o. Si ce densitate de populatie e in Belgia, comparativ cu tarile scandinave? E exact cum comenta unul la articolul respectiv: suedezii au facut un "mic genocid" acolo. Inca nu stim daca tactica asta e buna pe termen lung (adica teoria asta cu "turma"), insa ce e sigur deocamdata e numarul de morti. Ala e cert, il stim (functie si de cum s-a raportat, bineinteles). Ce va fi dupa inca nu stim, si nici care tactica a fost buna sau rea, insa ei sigur au acei morti (stim asta deja).
ai dreptate sa-mi intorci afirmatiile ca asa am scris, nu stau sa caut dar asa am zis. Dar (sper sa fi scris si asta) am zis ca dupa ceva timp o sa aflam cine a avut dreptate. Ei bine, se pare ca dupa opinia mea suedezii au cam avut dreptate insa aici e un schepsis..... poporul suedez! Ca sa faci ce fac ei trebuie sa ai un popor suedez.
Poate (sau fara dubiu) daca carantinau aveau mai putini morti.
Insa incep sa imi dau seama cum actioneaza guvidul asta. Daca unul intra intr-un azil de batrani produce victime multe. Si asa cum spuneam, cu carantina sau fara carantina, virusul a intrat in azile peste tot, dand exemplu negativ Spania, Franta si Italia. Super mega carantinate. Degeaba! Ca in azile tot a intrat!
Suedezii au majoritatea victimelor batrani din azile. Ei si-au cerut scuze ca tactica lor a avut aceasta scapare care nu tine de carantina generala ci de organizare. E un caz special cu azilele. Personalul de acolo aduce guvidul si de obicei sunt oameni mai tineri, in putere si imigranti mai putin educati, e munca grea asta in azile. Problema asta nu tine de tactica generala a Suediei, e o chestiune speciala. Ei nu s-au gandit in mod special la acest aspect si cat au organizat, nu a fost de ajuns sa protejeze azilele. De aia s-au scuzat. Dar daca scoatem acest caz din ecuatie se pare ca Suedia are succes in planul ei special.
Si se pare ca de guvid nu scapam, doar amanam inevitabilul. E posibil sa o incurcam la toamna, iarna!
Dar inca ramane sa vedem care tactica e mai buna. E complicata situatia si nu se pot lua masuri unitare ci specifice fiecarei tari si fiecarui popor.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by kaav »

Cred ca cel mai sanatos ar fi sa pastram o distanta anume fata de orice informatie citita sau auzita. Mai ales cele din zona sociala, politica etc. Sunt multe articole contradictorii si fiecare in parte pot fi bine scrise. Daca nu ai deja un bagaj de informatii stabile, orice stire poate sa-ti traga prejul de sub picioare. Oricum o caracteristica a stirilor din media este ca majoritatea sunt negative, prapastioase, cu titluri care mai ca nu tipa la tine ca sa le acorzi atentia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Parizienii, numiți ”iresponsabili” după ce au umplut cheiurile Senei. S-a interzis consumul de alcool
https://www.click.ro/news/lume/parizien ... onsumul-de" onclick="window.open(this.href);return false;

Chestii omenesti. De ghicit ce se va intampla la noi ?! De joi noapte spre vineri la ora 00 la noi se deschid parcurile in Bucuresti.
Multi de aici se plang de "dictatura" (amenzi, interziceri, etc) dar lumea nu e informata cum este in Franta, Spania si Italia, rumanul e rasfatat (si comunicarea publica la noi este foarte proasta).
La noi a fost mult mai putin "carantina" decat la ei, s-a vazut si dupa traficul din Bucuresti iar la tara ce sa mai vorbim, acolo parca nici nu exista carantina.
Pe aia i-au bagat pe bune in case!
E normal ca lumea cand scapa dupa 55 de zile din casa sa dea buzna la soare pe unicul loc cat de cat deschis cum e canalul ala. Cum spuneam, la francezi in declaratia pe proprie raspundere trebuiau sa scrie si ora de plecare din casa. Iar in Italia s-au dat amenzi mai de bezna mintii ca in Romania. Numai ca noi aici avem o presa de rahat si o comunicare oficiala de doi bani.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Într-un dialog cu CNN, doctorul Robert Eitches, specialist în imunologie, a explicat cum ne putem îmbunătăţi şansele, în lupta cu COVID-19.
https://adevarul.ro/news/sport/coronavi ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply