EXTERNE, STIINTA, DIN LUME ADUNATE SI (câteodată) COMENTATE

Doar o vorba sa-ti mai spun
glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by glucica »

Din unele exprimari ne-academice, mie mi se pare un fake news.

arpadgicu
Posts: 64
Joined: 27 Jan 2019, 20:18

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by arpadgicu »

glucica wrote:Din unele exprimari ne-academice, mie mi se pare un fake news.
eu ma bucurasem ca le-a dat peste bot (exprimare academica - pentru cine?), insa se pare ca ai dreptate:
https://thuppahi.wordpress.com/2020/06/ ... xtremists/" onclick="window.open(this.href);return false;

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by kaav »

Ce importanta are la modul personal/intim ca o informatie este etichetata ca si ''fake'' cata vreme exista un minim de discernamant (potential) la oricine? Toti avem cel putin cateva sute de ganduri pe zi + faptul ca suntem expusi la stimuli exteriori permanent - e logic ca nu dai apa la moara la toate ca ajungi la ''balamuc'' rapid; multe informatii sunt contradictorii, invalide logic deci se aplica o discriminare semi-automata instant, daca iti pasa de statul mental de a fi obiectiv. Oricum traim deja intr-o lume ''post-adevar'' de multa vreme si multe sunt (in functie de asteptari) foarte ''personalizate''. Evident ca intr-o epoca in care egocentrismul este exacerbat, obiectivitatea ca si principiu, este un fel de cenusareasa. ''Turnul Babel'' la nivel cognitiv global (internetul faciliteaza raspandirea informatiei dar si o informatie valoroasa in sine nu garanteaza nimic 100% daca da peste cineva care are capul din lemn ca Pinocchio) pentru ca nu mai exista ca si in vremurile ''primitive'' un consens comun. Multi zic ca traim apogeul civilizatiei in epoca internetului si a robotici. Chiar asa sa fie?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by momolo »

Se pare ca avem unii forumisti extrem de vigilenti.
Din pacate ei nu se afla intre cei care aduc si o contributie efectiva forumului. Par mai degraba niste crocodili care pandesc de sub luciul apei cu rabdarea unui crocodil care isi poate reduce bataile inimii la una pe ora. Din anumite puncte de vedere filozofice ei nici macar nu exista. Sau mai bine spus, au ales sa nu existe (in timp ce ei totusi exista...pana isi vor da seama in pragul inexistentei de greseala alegerii lor de a nu exista atunci cand puteau exista).

kaav, sunt de aceeasi parere.

PS - textul l-am primit pe un email de la un "raspandac" (probabil fost turnator, banuiala mea - astia mor in functie).
Probabil ceea ce postez (prea mult, prea lung, prea agramat, prea, prea!....Insa cine altcineva mai posteaza?!?!...) sta marturie ca intotdeauna pun citat cand e citat si link... cand exista link. Daca exista link il puneam negresit!
L-am postat deoarece imi place. Ca e "fake"sau semi-fake, nu conteaza. Ceea ce conteaza sunt ideile. Unele imposibil de exprimat "oficial" in spatiul public actual otravit de corectitudinea politica! Chestie care va intoarce lumea (incet, incet) in epoca tiraniilor si barbariei. Ca orice dezechilibru si exagerare.
Sclavii de ieri sunt tiranii de maine.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by momolo »

Un cetățean din Republica Moldova a fost arestat de autoritățile italiene împreună cu alți șase complici, aceștia fiind surprinși în timp ce construiau un tanc, relatează presa de peste Prut citând Il Fatto Quotidiano.
https://www.hotnews.ro/stiri-internatio ... e-tanc.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by momolo »

Smartphone vs aparat foto, o ”bătălie” care pare să aibă un câștigător clar. Care sunt avantajele fiecărei categorii și de ce aparatele foto performante nu vor muri
https://economie.hotnews.ro/stiri-it-24 ... rmante.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

E foarte greu de scris un articol despre un subiect atat de complex fara sa fi subiectiv si fara sa iti impui fixatiile si prejudecatile proprii. Autorul esueaza in a fi obiectiv sau macar a incerca. In final la concluzii isi impune credintele personale care nu sunt prea departe de tema departamentelor de marketing de la marile concerne mondiale.

Dar citind asta ma gandeam la altceva, tehnologia din ce in ce mai sofisticata si capabila formeaza din ce in ce mai multi oameni ignoranti, prosti si lenesi, La pachet cu astea vin si alte defecte cum ar fi egoismul, narcisismul, rautatea si lacomia.
Un om care pune mana pe un "smart" cu care face orice poza sa fie "minunata" chiar si o simpla maimuta idioata invatata unde sa puna degetul, nu va mai incerca sa faca foto cu un aparat dedicat care i se va parea mult prea dificil, prea complicat, prea greu, etc.
Deci se va limita la a ramane maimuta proasta. Evolutia va ramane doar un termen in dictionar.
Si va deveni si un bun consumator de "smart" deoarece in loc sa-si perfectioneze priceperea (eventual talentul) omul-maimuta va cauta sa cumpere un model mai nou de "smart" care e si mai "smart" permitandu-i lui sa fie la fel de prost anul asta ca anul trecut si ca toti anii lui dar sa se fuduleasca celorlalti oameni-maimuta cu poze din ce in ce mai "minunate".
Am putea spune, treaba lor! Nu oricine trebuie sa devina fotograf! Omul de rand trebuie sa se distreze, sa se simta bine, sa-i fie viata cat mai usoara! (si sa nu uite sa consume!). Problema insa este in alta parte, la majoritate. Caci in democratie majoritatea dicteaza! Cand se va mari masa critica de oameni-maimuta consumatori de chici de prost gust, arta autentica si calitatea in sine vor avea de suferit. Cumva e un fenomen care s-a intamplat si in muzica unde prin apartitia computerului si softurilor dedicate prin deceniul 1990 orice om-maimuta s-a apucat sa fie si compozitor si producator de "muzica" (oricum, canta calculatorul in locul lui - fara efort!). Si azi avem "muzica" pe care o avem. Azi inca se mai se exploateaza mostenirea componistica a deceniilor de dinainte de calculator pana cand va fi si asta epuizata si uitata. Ma refer la omul-maimuta cel mai "sofisticat" (in simplitatea sa plata) care vrand sa "compuna" un "cantecacel" mai deosebit (in oceanul mediocritatii) fura din mostenirea uitata. Adica din vremurile in care omul trebuia sa depuna efort, sa munceasca pentru a produce muzica...sau orice altceva.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by remoteviewer1 »

kaav
Multi zic ca traim apogeul civilizatiei in epoca internetului si a robotici. Chiar asa sa fie?
Am impresia, ca in ciuda "tehnologiilor" cu care aparent ne inconjuram, ratiunea a inceput sa fie o pasare rara fiind inlocuita cu intoleranta totala.

Indiferent de subiectul abordat, fie ca e vorba despre politica, sau despre calitatea fotografiilor produse de camera vs smartfone ca in mesajul de mai sus, nu prea mai exista respect si echilibru in schimbul de idei. Observ (cu ceva teama in suflet) acelasi fenomen in tara noastra, cat si din discutiile celor de peste hotare, o polarizare extrema a ideilor in dezbaterile publice sau private, conceptul cu aspect negativ de "noi" vs "ei" acaparand orice discutie posibila. As putea doar sa speculez de unde rezida (insa nu am cunostintele necesare) aceasta dorinta a omului modern de a avea dreptate 100% in orice subiect fiind incoltit in acelasi timp de ura fata de fratii sai ce au un punct de vedere diferit sau opus. Anii trecuti erai catalogat fan dragnea sau hastagist daca abordai vreun subiect cu tenta politica, astazi in america poti fi doar pro ori anti trumpist, un exponent al sistemului opresiv dezvoltat de omul alb sau sustinator blacklive matters, poti fi feminist sau exponent al sistemului opresiv nascocit de barbati, nazist sau fan LGBT, milionar sau muncitor, cu masca sau fara masca etc.

Traim o perioada in care discutiile intre oameni au ajuns un dialog al surzilor, fiecare recitand si interpretand propria versiune a lucrurilor (de multe ori formata din parcurgerea surselor de informatie gresite), fie ca e vorba despre petrecerea concediilor sau problema rasismului din statele unite. Observ ca majoritatea oamenilor recita ca niste robotei tot felul de "placi" pe diverse teme de discutie, punctul lor de vedere fiind evident din primele cuvinte (la fel ca in filmele hollywood de calitate mai slaba de unde ghicesti finalul dupa primele 2-3 minute), rar aud persoane sa poata afirma lucruri trecute prin filtrul personal al gandirii sau care sa vorbeasca in cunostinta de cauza. Nici eu posed cunostinte vaste in foarte multe domenii si imi dau seama odata cu avansarea in varsta despre relativitatea cunostintelor mele, insa fac eforturi sa tac atunci cand nu sunt informat despre un subiect si sa nu imi las preconceptiile si gandurile sa zburde.

Dictatura celor putini a fost inlocuita cu cea a celor multi, aparent bunul simt a disparut din majoritatea locurilor si din mintea majoritatii oamenilor. Exista o inflatie de experti in toate domeniile(de la forumurile online pana la discutia de langa taraba din piata), omul de rand, fara sa puna mana pe carte sau sa studieze asiduu surse clasice de informatii(activitate consumatoare de timp), ajunge sa fie o portavoce (o vuvuzela sau trambita) a sloganurilor primite cu lingurita de la sursele clasice moderne de informatii: faisbuck-ul, reclama guugle bagata pe sub usa, televiziuni de apartament. Unii dintre oamenii cei ce au pareri foarte slab argumentate, uita sa aiba grija de igiena corporala sau nu se remarca in niciun domeniu cu nicio reusita in viata sociala a comunitatii din care fac parte, insa sunt "experti" in politica internationala, fotbal, filme science fiction, economie, sau orice subiect aflat pe meniul zilei.

Oare de ce am ajuns la acest nivel de ura chiar si in tarile asa zis "civilizate", in care vrem sa doboram statui a unor oameni ce au trait acum 200 ani si au facut unele lucruri bune alaturi de unele mai putin bune? Ne vom apuca sa ne modifcam limbajul, comportamentul, istoria, manualele din scoli pentru a nu risca sa lezam "drepturile" mai mult sau mai putin inchipuite ale unor categorii din populatie? In cativa ani, daca mi se va face rau de la o mancare alterata, voi putea sa afirm ca voi fi "alb ca varul", sau voi risca sa fiu considerat rasist? Vom da foc rolelor de film din cinemateca in care apareau unii actori imbracati ca si sclavi? Vom rade de pe fata pamintului universitatile, cartile, antenele 5G si vom dobori avioanele din cer deoarece sunt produse de stiinta - alt simbol al societatii opresive zamislite de omului alb? Aruncam la gunoi muzica rock deoarece este muzica "albilor"? Vom impune cu forta, indiferent de domeniu sau specializare o repartizare 50%-50% a angajatilor de sex feminin si masculin de dragul diversitatii? Sunt curios unde vom ajunge cu acest curent de gandire anapoda, sper totusi ca nu tindem spre atmosfera imaginata in "Minunata lume noua" a lui Aldous Huxley, sau chiar mai rau, in cea prezentata in "1984" a lui George Orwell.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by kaav »

La observatiile tale (pe care la consider pertinente) a raspuns de-a lungul timpului in maniera lui analitica, Momolo si la o amploare mai mica sub forma de sinteza (imperfecta), atat cat am putut sa pricep din lumea asta mare, subsemnatul :P
Se pierde ceva ireversibil odata cu confortul adus de utilaje grefata pe mentalitatea celui care are painea si cutitul in mana care la randul lui isi mana oile pe pasuni bogate (in chimicalele care aduc multe tone la hectar de ''papa'' pentru toti :mrgreen: ). Utilajele in cauza (internetul, robotica, ideologia actuala complet rupta de ce nu se vede cu ochii si microscopul) nu sunt o prelungire/extensie organica echivalenta in uneltele care ''nu se baga in priza'' si sunt utile de cand lumea. Sunt o suprascriere ideologica a ceea ce ar vor unii sa fie oamenii de rand, fara sa fi asimilat complet la ce se expun (asa apare confuzia la nivel de masa). De aici egocentrismul actual. Oamenii sunt rai si intransigenti din cauza facultatiilor sensitive/mentale care se subtiaza pana la disparitie in epoca ''confortului'' absolut al zilelor noastre, adica dintr-un neajuns profund intern care nu il mai pot verbaliza profund lamuritor, dar il resimt acut ca si o lipsa apasatoare care trebuie satisfacuta indiferent daca persoana in cauza poate gestiona asa ceva sau nu. Cum gestioneaza un om needucat o situatie sensibila? Nedispunand de ''uneltele'' mentale potrivite (care nu se primesc pe gratis, trebuie atitudine potrivita, rabdare, etc) singurele defulari ''rapide'' vor fi cele primitive pentru care nu este nevoie de o pregatire anume ca sa le folosesti, adica excesul sub diverse forme.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by kaav »

remoteviewer1, pacat ca scri asa de rar. Anumite aspecte din trecut care te-au deranjat, sunt acolo unde le este locul, adica in trecut.
Sunt multe aspecte care par si sunt pesimiste acum, dar tot ce este rau - in echilibrul de ansamblu este provizoriu si isi are noima lui.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by remoteviewer1 »

kaav
La observatiile tale (pe care la consider pertinente) a raspuns de-a lungul timpului in maniera lui analitica, Momolo si la o amploare mai mica sub forma de sinteza (imperfecta), atat cat am putut sa pricep din lumea asta mare, subsemnatul :P
Chiar daca nu mai postez pe acest forum, il citesc din cand in cand si cunosc, cred eu, destul de bine ideologia lui momolo precum si postarile tale kaav pe care le impartasesc partial. Eu banuiesc ca rezistenta impotriva ideologiilor(din trecut) a fost inlocuita cu rezistenta impotriva purtarii mastii (vezi matale, nu ti se oxigeneaza creierul (sau ceea ce a mai ramas din el)) sau alte monumente de incapatanare amestecata cu ignoranta. Inainte de masca si pandemia actuala, unii oameni se incapatanau sa nu poarte centura de siguranta in masina de exemplu, rezistenta prin cultura de pe vremea comunistilor a fost inlocuita cu rezistenta prin prostie produsa de ignoranta, lipsa de cultura, etc.

Societate civila moderna pare adormita si debusolata, clasa politica formata din oameni descurcareti insa lipsiti de inteligenta isi continua decaderea si totusi dinspre omul de rand majoritar nu vad ridicandu-se decat falci inclestate, ura, invidie, lipsa de toleranta, rautate pura si o dorinta avida de a darama oranduirea actuala ori care ar fi ea si cu orice cost. Omul de rand si-a pierdut busola si in fata spam-ului pe care este nevoit sa il infrunte zilnic (poluarea informationala, regulile tot mai complicate de convietuire in familie, la munca, in societate in general, alaturi de bagajul negativ strans de-a lungul vietii format din temeri, frustrari, dezamagiri si alte trairi negative, etc.), a predat armele, a ales calea cea mai usoara, convenabila, confortabila, s-a predat instinctelor primare (cele ce au legatura cu inmultirea, cu hrana, cu sentimente izvorate din partea arhaica a creierului cum ar fi ura, invidia, preamarirea personala,etc.) si s-a transformat intr-o bomba ce circula amorsata in societate gata sa fie declansata la orice freamat al vietii. In plus, inteligenta deosebita din universitatile vestice a zamislit un concept nou si periculos: "sunt diferit (sa zicem de culoare, de o anumita orientare sexuala, etc.) in consecinta am drepturi, sa mi se dea ceva drept reparatie pentru erorile oamenilor din trecut ". Dupa ei, bogatia trebuie egal distribuita deoarece toti suntem egali (unii mai egali ca altii in anumite situatii). In trecut, lumea muncea pentru castigarea existentei indiferent de orientarea sexuala sau apartenenta etnica fara salariu minim impus de la Centru sau fara protectie sociala. Astazi, defavorizatul trebuie sustinut de societate (de cei multi) pe termen nedefinit si in numar mare. Din aceasta cauza (si din alte cateva motive), valoare muncii s-a prabusit si societatea vestica risca sa ajunga la faliment precum cea comunista (in care nimeni nu mai muncea si nu nimeni nu era responsabil de nimic). Dreptul la opinie personala (care se traduce la dreptul de a fi OM si de a te exprima liber) a fost inlocuit cu corectitudinea politica. Unii oameni au ajuns sa susoteasca pe la colturi, neavand curaj sa-si expuna ideile majoritatii atinse de turbarea razbunarii. Adevarul (deobicei unic)trebuie ascuns printre randuri, caci daca este plimbat pe strazi ziua in amiaza mare, poate "ofensa" anumite categorii hipersensibile sau lideri de opinie ce isi pun metodele (alta data denumite staliniste) in slujba aparari mediului sau drepturilor minoritatile etnice. Ideile originale pot fi nobile, insa unii oameni au ajuns sa doreasca sa vada lumea arzand de dragul nimicirii oponentilor. Nimeni nu trebuie invins pana la capat in nicio disputa din lumea asta, deoarece repercusiunile pe termen lung pot fi infricosatoare (istoria ilustreaza clar acest fapt). In secolul trecut, religia a fost inlocuita cu diverse ideologii (ce se terminau in -ism) si s-a produs multa suferinta si milioane de victime la scara mondiala. In acest secol, riscam sa cadem prada iluziei evolutiei societatii prin tehnologie, dezorientarea oamenilor lipsiti de valori morale care sa-i ghideze, avand ca rezultat viata traita inconstient (fata ei insisi, fata de semeni sau mediu inconjurator, etc.) si repetarea greselilor din trecut.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by kaav »

Prin postul tau, ai facut o declaratie de intentie vis a vis de cat de potenta poate fi o inteligenta care este vie.
Doar prin constientizarea clara, a apelor in care ne scaldam ca si oameni in societatea asta, se poate reactiva firescul de a comunica, negatuit de ideologi politice care sunt pe rol acum. Cum inveti sa mergi drept in timp ce schiopatezi? Simplu, nu renunti.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by momolo »

remoteviewer1, simt o mica tenta depresiva in mesajele tale. Sa fi atent, consumul exagerat de internet este daunator!

Nu stiu care este "ideologia" mea dar simt la altii anumite tente depresive. Depresia e periculoasa deoarece ne poate cuprinde incet si fara sa ne dam seama.

Ma tot gandesc.... ca m-ai pus pe ganduri.... ideologia mea poate este lupta impotriva omului-oaie si a omului-maimuta. Cu mentiunea ca la randul meu pot fi si eu om-oaie si om-maimuta. Cand vad in jur atatia oameni care se iau dupa turma (de oameni-oi) fara sa-si puna nici cea mai mica intrebare, "De ce?!", adica fara nici un semn de opinteala, ma intreb daca nu cumva sunt eu om-capra sau si mai rau, om-magar, adica ala care se opinteste pe copite si nu mai vrea sa mearga unde-l trage stapanul. Ma gandesc (si asta poate este "ideologia" mea) ca daca din ce in ce mai multi oameni ar incepe sa spuna NU, ar incepe sa nu mai serveasca marul frumos intins de o mana invizibila care-i spune ca e "gratis si bun", ar incepe intr-o zi sa nu se mai duca fuga in directia turmei chiar cu riscul de a ramane de magar, poate atunci se va sparge buboiul. Mai ales daca din ce in ce mai multi ar incepe sa gandeasca cu propriul cap. Si in plus, din ce in ce in ce mai multi ar incepe sa tina minte si sa nu ierte asa cum oaia inconstienta isi iarta macelarul sau lupul. Ideologia mea este ca omul atata vreme cat nu se departeaza de maimuta din el, tot o sa bata pasul pe loc. Si poate ideologia mea este ca pe fond lumea nu s-a schimbat prea mult in cateva mii de ani. Doar de forma si in forme fara numar si extrem de diferite, insa numai forme. Stientologii materialisti spun ca omul a evoluat din maimuta prin uneltele pe care si le-a creat. Omul face unealta si apoi unealta il schimba pe om, este o interdependenta. Omul de stiinta mai spune, ca sa cunosti un om vezi ce unelte a creeat si foloseste. Eu as spune, si cum le foloseste sau pentru ce le foloseste? Insa ma intreb eu, in "ideologia" mea, daca omul a evoluat din maimuta atunci de ce maimutele nu isi distrug ecosistemul si planeta care le tine in viata insa oamenii tocmai asta sunt pe cale sa reuseasca?!?! Oare notiunea de evolutie nu este pusa gresit?! Am avea chiar ceva prea putin magulitor, rasturnarea notiunilor de superioritate.
Cand "evoluezi" dintr-o fiinta in armonie si in pace cu mediul (care te-a creat si te tine in viata) intr-o fiinta care intra in razboi de distrugere cu mediul care o tine in viata.... asta se numeste "evolutie"?!?! Iata, si asta poate ca e "ideologia" mea. Dar si faptul ca functia creeaza organul, deci in cazul in care tehnologia incepe sa-ti inlocuiasca creierul si sufletul, poate ca astea doua incep sa se atrofieze (nemaifiind utilizate)?!
De aia in "ideologia" mea poate vad in jur o epoca inversa Renasterii. Atunci Omul a fost pus in centrul tuturor lucrurilor (pana atunci omul era considerat mic, slab, fara valoare, un graunte de praf sub talpa lui Dumnezeu).
Acum cred ca traim o epoca inversa, omul este marginalizat si in centru este asezata o masinarie. Omul e considerat imperfect, lenes, neproductiv si mai ales ineficient... in final va fi considerat inutil (deja se intampla asta). Mai e si problema practica urmatoare - in momentul in care robotii preiau productia de masa si cam totul, omul nu mai are nimic de facut. Doar sa stea cu gura deschisa sa primeasca hrana, sa se umfle ca un balon pe canapea unde pana si procesul gandirii se atrofieaza fiind preluat de alte masinarii destepte. In conditiile in care in spatele robotilor exista un grup de oameni care culeg profitul si trag sforile, ce se va alege de omul majoritar care nu mai are nici unde sa munceasca, nici ce sa munceasca si in final pare ca unica lui folosinta in "ecosistemul" uman este sa bage un vot intr-o urna pentru perpetuarea la butoane a acelei minoritati care sta in spatele armatei de roboti care muncesc tot ce se poate munci.
Insa ma mai intreb eu in "ideologia" mea tampita, eficienta productiei cui foloseste?! Care este scopul?! Asta e INTREBAREA! Pana la urma traim pentru a fi eficienti sau ar trebui sa avem alte scopuri si alte motive?! Oare nu ar trebui sa fie altele scopurile fundamentale in viata?! Dar care sunt alea?! .....Nu pot raspunde, "ideologia" mea nu-mi permite decat cel mult intrebari, nu si raspunsuri.
Parerea mea este ca omenirea a parcurs cea mai lunga perioada de pace si prosperitate (care e relativa) din istoria sa cunoscuta. Niciodata nu au fost mai rare razboaiele si nenorocirile mari, sau mai bine spus, cate au fost si sunt, se afla intr-un raport ultra minoritar cu restul lumii care traieste in pace de prea multa vreme.
Conform istoriei omenirea este ca un musuroi de furnici care din cand in cand e calcat de basculanta sau luat de ploaie. Furnicile muncesc de cand se nasc pana mor, fac si refac. Ia sa ne imaginam ca vine o vreme cand nu mai vine nici o ploaie si nu mai trece nici o basculanta. Cu timpul furnicile construiesc si aduna si tot aduna dar incep sa aiba o problema, obisnuite cu munca de refacere (si decimarea) nu mai au ce face, incep sa se invarta degeaba. Ei bine, probabil se intampla o alta lege a naturii, furnicile incep sa se omoare intre ele. De nebune. Pur si simplu au ajuns la o situatie cand nu se mai pot suporta intre ele! Pe vremuri nu se intampla ca nu era timp, venea ori ploaia, ori basculanta. Erau asa de afectate si distruse ca nu mai aveau timp sa se plictiseasca una de alta si sa inceapa cu aberatiile de genul, dreptul furnicii de a-si hotara singura sexul, dreptul furnicii negre in proportie justa cu furnica alba si cea rosie, dreptul furnicii la protejarea imaginii publice, dreptul furnicii de a refuza carantinarea si internarea, dreptul furnicii de a fi idioata, dreptul furnicii de a se tatua sau a-si scurta antenele, etc
Poate ca perioada asta de pace e prea lunga si poate ca razboiul si autodistrugerea omului ca animal suprem din varful ecosistemului planetar face parte din legile Naturii. In "ideologia" mea fac analogii si vad in regnul animal o chestie - speciile dominante care nu au dusmani naturali isi gasesc dusmanii intre proprii semeni. Altfel probabil sau garantat s-ar dezechilibra ecosistemul daca o specie dominanta si lipsita de pradatori s-ar inmulti peste orice masura, de prea mult bine si de prea mare succes. Nici succesul prea mult nu e bun! Poate dauna grav, vorba unui mare campion la ciclism, "Abia cand am ajuns sus pe podium, pe primul loc, mi-am dat seama ca de acum incolo nu mai am decat o directie, in jos! Pana atunci nu mi-am dat seama ce minunat este sa privesc mereu numai in sus!". Poate de aceea omenirea din cand in cand inebuneste si se ia la omor. Pandemia de acum e nimic, un fleac avand in vedere cat de putini omoara raportat la cei 7 miliarde cati suntem insa creeaza dezordine in sisteme si poate fi ca o gaura in coca unui pachebot. In trecut au fost pandemii cu rate mult, mult mai crunte de decimare, de exemplu ciuma din evul mediu a omorat chiar si o treime din populatie. Cu toate astea, ca o constatare istorica, omenirea a continuat sa aiba cam aceeasi populatie pana cand in secolele 18-19 s-a produs un BUM! Rata de inmultire a devenit brusc astronomica! Omul a explodat ca un virus in plamanii Planetei Mama. Planeta incepe sa se sufoce. Specii de vietuitoare care existau chiar si de 450 milioane de ani (uluitor! Cum e sa existi neschimbat timp de 450 milioane de ani?!?! Mie mi se pare fascinant si chiar de neinteles!) au inceput sa piara, multe au pierit deja si in viitorul apropiat extinctia speciilor se va vedea in cea mai deplina realitate peste tot pe Pamant!
Dar sincer nu stiu care imi este "ideologia" in privinta asta?! Sunt totusi la randul meu om-virus, fac parte din aceasta specie parazita a Planetei care o transforma inca nu se stie exact in ce?! Dupa ceea ce se vede azi si se poate banui, o va transforma intr-o groapa de gunoi.
Dar fiind om-virus vreau si eu sa traiesc, sa mananc, sa-mi fie bine, sa prosper si prefer ca altii sa moara, dar nu eu! Se numeste instinct de conservare sau/si de supravietuire...... Ei bine, iata ca am ajuns la o "ideologie".... cea a sacrificiului. Cred ca aici avem o problema. Houston, we have a problem! Parerea mea, ideologia mea, pe vremuri oamenii aveau un alt raport cu spiritul de sacrificiu. Actuala societate ne departeaza de asa ceva, ne transforma in fiinte care evita cu orice pret sacrificiul. Sacrificiul sta la baza existentei noastre si oricarei fiinte pe aceasta planeta. Noi, nici unul, nu am mai exista acum sa scriem si sa citim fara sacrificiul cuiva sau al ceva. Nici unul nu-i de capul lui si nimeni nu e lipsit de datorii, fiecare daca e izolat de societate, moare ca o planta fara apa. Deci aici exista o problema. E normal ca fiecare sa evitam sacrificiul, insa modul cum ne raportam la el este foarte diferit si complicat! Azi in societatea moderna sacrifciul este privit ca o boala urata, de evitat cu orice pret. Oamenii incep sa devina moi, pufosi, fricosi si blegi. Se creeaza chiar si o psihoza anti-sacrificiu. Cei care evident fara vointa lor fac un sacrificiu sunt priviti ca niste invinsi, ca niste perdanti. Pana intr-o zi cand nimeni nu va mai vrea sa faca un pas inainte si armata umana va pierde razboiul inainte de a-l incepe.
E o ideologie si aia care spune ca decat sa stai ca o leguma pe canapea mai bine te scoli si alergi, sau decat sa scrii cu ajutorul unui corector de text mai bine incerci sa faci efortul sa scrii numai cu propriul creier, sau decat sa mergi ca un porc cu masina 5 km, mai bine o iei pe jos sau cu bicicleta, sau decat sa-ti intemeiezi fericirea (de porc nesimtit) pe suferinta si chinul altora mai bine iti tai din portie si poate vei avea o relatie mai buna cu (propria) Constiinta ? (de care, orice am vrea noi, nu scapam de ea cum nu scapam nici de umbra noastra). Nu stiu. poate ca astea sunt mici sacrificii, hai sa nu vorbim de alea mari!
Cert este ca observ unele chestiuni care se pot descrie mai bine sau mai putin bine in cuvintele scrise. Insa nici acum eu unul nu-mi cunosc..... "ideologia". Stiu doar ca simt unele chestiuni si nu prea tac. Dar parerea mea, in ultimele luni s-a format in masa o forma urata de psihoza. Internetul, comunicarea asta in online are o mare putere asupra oamenilor. Este firesc. Fiecare reactioneaza in felul lui la psihoza generalizata. Un lucru bun este ca atata vreme cat mai comunicam, inca nu e grav! (exista si o pseudo comunicare, adica o forma goala - in special in zona denumita "social media")
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by remoteviewer1 »

momolo nu stiu daca m-am facut bine inteles (deh comunicarea pe net e destul de dificila dupa milenii de verbalizare a ideilor de catre oameni), insa cuvantul "ideologie" nu a avut din partea mea o conotatie negativa (asta inteleg citind textul tau de mai sus in care ai repetat de nenumarate ori termenul). Prin "Ideologia" unei persoane eu inteleg suma credintelor personale depre domenii cum ar fi politica, economia, modul de viata, etc. Cuvantul "ideologie" ma mai duce cu gandul la filozofia personala a unui individ si nu are nicio conotatie negativa pentru mine, atat cat nu discutam de ideologiile unor state ce au produs, prin actiunile lor, un numar relativ mare de victime in secolul trecut.

Cu privire la tenta de depresia pe care instinctul tau freudian (poate jungian sau chiar adlerian :D ) o detecteaza in mine (cu toate ca trec printr-o perioada excelenta din viata mea, as zice chiar ca ma situez in varf de forma in ciuda situatiei existente), eu cred ca se datoreaza tot comunicarii de pe internet. Sunt o persoana foarte optimista, insa nu pot sa ignor pericolele ce ne pasc astazi in societatea moderna. Poate ar trebui sa scriem si mai mult despre lucrurile bune ce se intampla in aceste vremuri, caci nu sunt putine... Si postarea ta de mai sus, are la prima vedere o tenta depresiva (in special in asemanarea oamenilor cu virusii), insa cine are rabdare sa citeasca printre randuri(a nu se intelege totusi ca sunt vreun geniu pustiu ce detin adevarul absolut), intelege ideea centrala a discursului. Nu putem face omleta(sa purtam niste discutii) fara sa spargem oua (sa parem cateodata negativisti sau chiar depresivi), in plus ca acest tip de comunicare nu ne ajuat deloc.

In alta ordine de idei, sunt foarte de acord majoritatea celor scrise de tine mai sus, mai putin cu partea asemanarii dintre om si virus ce omoara planeta. Aceasta asemanare mi se pare ca este zamislita (si sunt sigur ca si tu ai auzit-o undeva si inconstient o transmiti mai departe, la fel cum mi se intampla si mie de foarte multe ori - sa scot fraze sau idei pe gura care nu ma reprezinta neaparat) de o persoana ce nu cunoaste iubirea fata de semenii sai. Eu cred ca populatia planetei se va stabiliza pana la urma si va ajunge sa traiasca in armonie cu natura, insa pana atunci trebuie sa ne trezim! Oamenii sunt capabili de lucruri extraordinare in anumite conditii. Dupa cum am mentionat mai sus, majoritatea oamenilor ajung sa traiasca ca niste automatoni si sa ajunga la o stare de inconstienta extrema fara sa realizeze de raul pe care il fac samenilor si mediului inconjurator. Trezirea se mai intampla ocazional la unii oameni care trec printr-un eveniment marcant in viata (cand sunt loviti tragedii de tot felul sau cand sunt martorii unor intamplari marete). In acele momente, brusc realizeaza ca traiesc, ca respira, ca au plamani, inima, nas sa miroasa, urechi sa auda, ochi sa admire un copac, un apus de soare sau o pasare care isi ia zborul. Pe unii oameni, viata plina de confort ii arunca inapoi in starea de inconstienta si se intorc
rapid la "viata normala" plina de stres, nepasare, agresivitate gratuita, ura, etc. Foarte putini, reusesc sa ramana treji si sa-si schimbe radical viata, sa isi gasesca o cauza pentru care sa lupte, lucru ce le va lumina si noptile cele mai intunecate. Aceste cazuri sunt foarte rare (de trezire si intoarcerea la viata constienta in care individul traieste in comuniune cu semenii sai si cu natura), si destul de urate de populatia majoritar inconstienta care trebuie sa "munceasca", sa supravietuiasca in traficul zilnic, sa se lupte cu poluarea, cu inegalitatile de tot felul.

As dori sa imi exprim parerea fata conceptul amintit de tine, "sacrificiul" ca fiind necesar pentru oameni. "Sacrificiul" ce se identifica cu suferinta umana, nu poate fi acceptat de catre nimeni dupa parerea mea. Insa, daca sacrificul inseamna sa alegi calea cea dreapta, care de cele mai multe ori este si cea mai anevoioasa in fata caii scurte si convenabile, atunci acest concept ar trebui imbratisat de majoritatea populatiei. Nu pot sa imi imaginez niciun context in care vreun semen de al nostru ar trebui sa sufere cu adevarat (aici ma refer la suferinta fizica, psihica, durere, boala etc.) si sa-si sacrifice viata sau familia pentru vreo idee sau cauza. Suferinta pura trebuie evitata pe cat posibil. In schimb, concepte precum munca asiduua, ambitia de a depasi obstacole, nazuinta de a schimba lumea din jurul nostru, atat timp cat sunt insotite de entuziasm si bucurie, cred ca reprezinta o forma iluminare, chiar daca pot fi percepute ca si "suferinta" de unii oameni nerecunoscatori ce au trait in conditii foarte confortabile toata viata. Eu am ajuns sa cred ca majoritatea suferintei oamenilor provine din mintea proprie; unele persoane sunt torturate de propriile ganduri de multe ori fara sa isi dea seama. Psihoza de care vorbesti si tu, cred ca isi are de multe ori sursa in lipsa de igiena mentala a oamenilor. Multi oameni moderni nu reusesc sa se exprime articulat, sar incontinuu de la o idee la alta cand se exprima si au schimbari de dispozitie continue.Si in final ajungem la Constiinta, adica la entitatea interioara ce ne supravegheaza in tot ceea ce facem. Eu sunt de acord cu Jung ce afirma ca Iisus reprezinta un arhetip (un model) al Constiintei umane. Creatorii religiei Crestine trebuie sa fi realizat empiric in tinutul lor sterp, ca toti oamenii (de la grajdar pana la rege)trebuie sa se supuna unui set de reguli , si ca zamislirea unor entitiati supreme ce au putere de influenta (printr-un cod moral) asupra tuturor oamenilor (indiferent de pozitie sociala sau avere) reprezinta cheia esentiala pentru ca societatea umana sa nu o ia razna. Comportamentul barbaric a fost inlocuit cu toleranta, modestie, iubire fata de aproape in unele triburi; aceste concepte au cucerit o mare parte din lume pana la urma. In zilele noastre, omul de rand nu are un cod moral de baza (oferit in trecut de religie) care sa il ghideze si sa-l supravegheze in viata de zi cu zi sa nu o ia razna (inafara de guugle si alte creatii ce au interese pur comerciale); eu cred ca probabil din acest motiv (lipsa unei busole morale pentru omul majoritar) rezulta probabil conflictul cu Constiinta. Neavand friica unei instante superioare ce il vegheaza (in stilul Big Brother) in tot ceea ce face, omul modern isi permite sa devieze din punct de vedere moral in timpul vietii nestiind de existenta Constiintei ce ii va reaminti constant prin anumite cai ca greseste. La fel cum afirmai si tu, si eu cred cred ca viata de tip parazit social trait la caldura in bezna (mintii) nu trece neobservata de Constiinta individului. In cazul in aparitiei unor contradictii de genul acesta (la unii indivizi se manifesta mai grav, la altii mai putin), omul modern se trateaza cum stie mai bine, unii cu alcool, unii cu activitati impulsive, unii isi revarsa furia pe cei din jur, altii sunt agresivi cu semenii lor sau in cazul fericit ajung la depresie;in unele cazuri extreme anumiti indivizi isi incheie si socotelile cu viata. Cei mai luminati, reusesc sa-si tempereze pornirile provenite din contradictiile dintre traiul guvernat de inconstienta si Constiinta, sa se trezeasca, sa-si puna ordine in viata, sa-si gaseasca un far calauzitor pentru noptile furtunoase, sa aprecieze frumusetea naturii, sa iubeasca, sa participe activ, ori unde s-ar afla, la corectarea problemelor din jurul lor, sa imbratiseze adevarul unic, etc. In lecturile mele, am observat cu curiozitate cum sfaturile filozofilor ajunga sa semene cu cele ale religiei (si nu ma refer numai la cea Crestina, ci la toate formele de pe acest acest pamant). Omul modern, inconjurat de tehnologie, a ajuns sa uite foarte usor lucruri ce erau evidente cu peste 50 de ani in urma.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by kaav »

Consider ca asemanarea dintre om si virus, are o nota auto-ironica la modul general pentru ca face parte dintr-o specie (cea umana adica :D ) care poate fi in aspectul ei negativ foarte periculoasa - asemanare care se potriveste cu tonul si cu intentia textului.
Sunt de acord cu multe lucruri din cele scrise si de tine si de Momolo, simplu spus, exista un consens in abordarea acestor subiecte vechi de cand lumea, dar mereu valabile. Cateodata, fara o mica ''virgula'' care sa stea aiurea, nu apare dinamica in discutie.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE (se vrea a fi fara politica dar nu se garanteaza

Post by momolo »

Rectific! Suntem oameni-virusi prosti! Atributul de a fi virus-prost e foarte important! Pentru ca un virus destept nu-si omoara gazda in care traieste deoarece va muri o data cu ea. Pe cand omul depune eforturi de a casapi gazda care-l tine in viata.

Si acum sa ma explic. Ce ar fi daca intr-o zi pe Pamant nu va mai fi soare suficient cat sa creasca plantele?! Pai am muri de foame! Ca nu putem inca manca calculatoare si nici nu putem sintetiza 100% hrana de care avem nevoie si chiar daca sintetizam ceva sa ne umplem burta, murim curand de diverse boli ale nutritiei, "bonus", murim in chinuri, malformati si dementi.
Dar mai e o solutie de moment si fara perspective, ne putem manca intre noi pana se intoarce Soarele. .... Sa speram, in curand! Speranta moare ultima!
Hai sa zicem ca de la ceva Pamantul este acoperit cu un strat gros de nori si nu mai ajunge lumina. Pai inainte sa murim de foame, murim de frig in iarna care inghite toata planeta. Cand iarna isi da mana la ecuator, s-a rupt filmul, adio mama! Planeta se transforma intr-un mare bloc de ghiata si trebuie cam vreo 8 milioane de ani si ceva noroc sa iasa din hibernare (cica s-a mai intamplat. Trebuie ca ghiata de sud sa se intalneasca cu ghiata de nord la ecuator si atunci nu va mai exista apa lichida pe Pamant, evident nici vara. Sa nu uitam ca daca urcam cativa kilometri deasupra minunatului cap pe care-l avem, dam de temperaturi minunate de minus sute de grade celsius). Raman totusi niste lighioane simple (nu noi!) in oceanul planetar aflat sub totala calota de ghiata. Viata e puternica! Mai ales cea simpla! Astea de fapt scot planeta din era inghetata din cauza chestiunii delicate a oxigenului dar le trebuie vreo cateva milioane de ani. La ce ne-ar folosi minunata tehnologie umana, uimitoarea noastra cultura, stiinta, filozofie?! Am muri ca mustele inghetate!
Deci fara Mama Natura suntem ZERO barat. Cu toate masinile noastre uimitoare, cu toata tehnologia noastra cu sateliti, cu vasta noastra cultura, cu rachetele si satelitii nostri nu valoram doua cepe degerate fara:
- lumina Soarelui.
- pamantul ala negru si banal.
- plantele, animalele si ecosistemele in care traiesc acestea.
- albinele si insectele care polenizeaza plantele.
- atmosfera planetei care se afla intr-un echilibru extrem de delicat intre anumite gaze si este limitata, ba chiar se mai pierde in cosmos, noroc ca unele chestiuni NATURALE o produc (adica nu noi!).
- stratul de ozon care ne protejeaza sa nu murim ca de bomba atomica.
- campul magnetic al Pamantului.
Toate astea le-a creat omul ?!?! Niet! Pai ce face omul?! Le distruge cat poate! Ceas de ceas, secunda cu secunda. Cat poate, atat distruge! Cu cat avanseaza in tehnologie si putere, cu atat distruge mai mult! Tehnologie/avans stiintific = distrugere. Ca la loc nu punem nimic! Nu putem nici produce atmosfera, nici produce hrana, nici fabrica animale si nici insecte, nici sa producem camp magnetic nu putem, ce sa mai spun, ozonul l-am gaurit oleaca ca ne-a placut berea la frigider!
Eu cand vad pe unul ca striveste un gandac cu bocancul, il intreb daca poate sa faca unul la loc?!
Omul utilizeaza atmosfera ca pe groapa de gunoi, doar ca e un gunoi gazos aruncat intr-o groapa de gunoi gazoasa. Culmea este ca traim in groapa noastra de gunoi gazos, in ea ne "cacam" esapament si otravuri, din ea "mancam" cu fiecare respiratie! Am vazut de exemplu ce face "guvidul" (alt virus ca noi), ne ia oxigenul, e foarte neplacut!
Plantele si animalele precum si ecosistemele?! Ritmul in care scad padurile virgine este halucinant. In nici 50 de ani au disparut jumatate din speciiile mari. Restul sunt in pragul disparitiei. Peste tot e dezastru sub toate formele, de la taiere, ardere si defrisare pana la organisme modificate genetic care aduc haos in ecosisteme provocand distrugeri complicate si ireversibile. In cativa ani distrugem ce a construit natura sute de milioane de ani! Unele specii de animale sunt inmultite fara noima, altele sunt casapite din diverse motive, inclusiv motivul "de sport" pentru ca omul asta super civilizat, super modern si extrem de destept gaseste o distractie in a ucide biete animale fara aparare cu super arme avansate. De sport si recreere! Iata ce inseamna stiinta omului-virus-prost! Degeaba citim noi poezie si filozofie, degeaba impletim la gherghef, chiar acum un burtos impusca inca un elefant si niste braconieri impusca inca un rinocer (sa-i vanda cornul in China) chiar daca intr-un deceniu or sa ramana (poate) numai cativa la zoo. Ce folos ca suntem noi sufletisti sau destepti daca burtosul milionar si haita de braconieri zburda liberi si macelaresc?!
Avem o afectiune a specieii noastre, suntem virusi prosti pentru ca elefantul, rinocerul, copacul din Indonezia in care atarna pentru ultima oara un urangutan pana sa devina plantatie pentru ulei de palmier constitutie Mama noastra, cea care ne hraneste si ne tine (inca) sanatosi! Omul isi omoara Mama. Zi de zi, ceas de ceas. Chiar si atunci cand face un simpu gest, cand rasuceste cheia in contactul masinii. Practic orice facem, noi oamenii-virusi-prosti ucidem Mama noastra care ne tine in viata! De la cel mai mic gest, de exemplu eu acum consum curent care e produs prin uciderea Mamei noastre care ne tine in viata! Pai cum sa nu fiu virus (prost)?! Un virus face ce stie el sa faca, sa paraziteze Gazda. Unul prost o si omoara. Altul mai destept nu o omoara, doar o rablageste asa oleaca cat sa petreaca el mai mult si mai bine.
Intreb si eu - ce alt animal isi distruge ecosistemul in care traieste?!?! Lupii ucid toate caprioarele padurii?! Vulpea ucide toate pasarile?! Bufnita ucide toti soarecii?! NU! Toate astea sunt de milioane, zeci sau sute de milioane de ani si nu s-au auto exterminat prin uciderea propriilor ecosisteme care le tine in viata, care le impinge spre evolutie si adaptare perpetua. Numai omul isi casapeste brusc si eficient Mama care-l tine viu si prosper. Omul nu se comporta ca orice alt animal, e o calamitate in sine. Deci un virus! Prost!
Cand civlizatia umana MODERNA va fi in asa fel incat sa se impace cu Mama Natura sustenabil 100% (asa cum fac TOATE animalele) atunci nu o sa mai zic, omul-virus-prost. Avem exemplele triburilor primitive care au trait zeci de mii de ani fara sa-si afecteze ecosistemele insa civlizatia moderna nu poate aborda stilul, nu mai e loc si nu ne plac conditiile de trai.

Deci, remoteviewer1 zi-mi tu mie daca noi putem trai, prospera fericiti fara sa ne ucidem sau cel putin sa ne rablagim Gazda?! Tu zici ca omul e minunat si bun si isi va da seama ca e porc cand merge 5Km spre serviciu cu masina in loc sa o ia cu bicicleta. Insa chiar si in varianta ta optimista ca ne putem opri, tot virusi suntem, poate unii destepti, adica o sa facem Pamantului un mare herpes cu care o sa traiasca scarpinandu-se milioane de ani! (cica herpesul e cel mai vechi virus uman si se banuie ca dateaza de peste 6 milioane de ani. E un virus destept care nu si-a omorat gazda. Dar e bine sa nu-l luam!). Insa virusi nu vom mai fi pana nu reusim ce reusesc TOATE celelalte animale de pe Terra, adica sa traim sustenabil 100% ever forever. Deocamdata orice se face mai avansat e cel mult o amanare a distrugerii finale. Nu spun patimas, doar logic, adica observand la rece si folosind logica, chiar si aritmetica simpla (doi elefanti, un elefant, zero elefanti, doi rinoceri, un rinocer, nici un rinocer, etc).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply