Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by momolo »

phoenix wrote:MARANTZ? cred ca sunt cel putin duble la pret , atat aici cat si in afara, cel putin receiverele vintage sub 3-400 euro nu ai sanse sa pui mana pe unul.....
nu am avut niciodata tuner Marantz si nici receiver. Cred ca am doar un Superscope (e un Matantz de USA) mic (receiver) dar nu tin minte ce face si cum merge (stiu doar ca nu e defect). Ce am vazut pe la altii nu m-a lamurit asupra calitatii partii de tuner la Marantz si in consecinta nu ma pot pronunta.
Parerea mea este ca pe bani mai putini decat vrei sa cheltuiesti iti poti lua un tuner bun sa-ti faci damblaua.
In ce priveste chestiunile digitale sunt cu totul altceva si nu are rost sa comparam. Poti asculta radio online si cu orice laptop sau desktop pe care le ai deja si nu platesti nimic. Asta daca ai chef sa-ti pierzi vremea cu rahat digital; eu unul am inteles ce vrei si am incercat sa te ajut sa nu dai bani aiurea.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by Kross »

Superscope este doar o divizie mai ieftină a lui marantz. Ca și diferență e cam ca Panasonic - Technics, Accuphase - Kenwood sau Onkyo - Integra, sau Philips - Sierra - Erres . Sub Superscope, atât în Europa cât și în America, marantz comercializa niște aparate mai ieftine. Erau Superscope by Marantz (scris cu font mai mic). De regulă Superscope se fabricau în Taiwan sau Korea. Marca Superscope, a dispărut odată cu combinația Marantz - Philips. Tot sub Superscope, Marantz fabrica niște combine și niște chestii mai ieftine gen niște receiver cu pick-up, sau niște sisteme mai simpliste, care sub numele Marantz nu se pretau (sub marantz erau de regulă separatele, chestii mai sofisticate).
Eu am avut 2 receivere Marantz pe mână. 2220 și 2225. Erau în mare identice. Al doilea însă avea traful schimbat, și bârâia oribil, nu in audiție, și cu difuzoarele scoase scotea un sunet de stație de transformare. Ca sunet, le-am descris, nu intru în detalii, secțiunea tuner era doar "average". Cu nimic peste Technics sau Pioneer ce le mai dețin. Era ok, dar nu să te dea pe spate, se putea și mai rău. Era ordinar, nu făceai diferența de un Delia AWS303 sau IEI T350 (Tuner bunicel de altfel, chiar ca performanță la nivel sau peste unele celebre, execuția lăsa un pic de dorit ). De la Marantz, erau haioase alea cu ecran CRT stil osciloscop, am și văzut, chiar funcționale, dar se vând exagerat de scump că e... Marantz. Oricum la noi e greu să evaluezi corect un tuner, de orice fel astăzi, o evaluare mai corectă se putea face prin anii 90, dar atunci se renegau multe scule vintage. În anii 90,și cu cea mai entry level sculă aveai calitate pe FM, deoarece atunci se punea accent pe FM. De acord cu Momolo, parțial. Rahatul digital este răul necesar, dacă vrei să asculți posturile din afară. Dar, dacă cauți prin târg, poți găsi ieftinături bune. Sub 100 lei. Nu se justifică să cheltui 100 € pe un tuner să asculți ce? Paraziți? Un tuner ieftin, și o antenă bună te poate salva. Vezi ce îți dorești, astfel să nu regreți banii dați în caz că nu ești mulțumit de rezultat.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
dj_italo2001
Posts: 146
Joined: 29 Aug 2009, 21:07
Location: Sibiu
Contact:

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by dj_italo2001 »

Ceva interesant din punct de vedere constuctiv si 100% original ar acesta:
http://www.vintage-tuner.com/files4/sony-st-6-8.htm sony st-636. Macar lumineaza fain noaptea :D
Pe https://www.fmtunerinfo.com/sony.html comentariile sunt intocmai, e bunicel dar nu-l putem compara de exemplu cu acest kenwood: https://www.fmtunerinfo.com/KT-8300.jpg
La 90euro primesti transport inclus si posibilitatea de-al testa, problema consta in faptul ca circuitele integrate analogice sunt toate proprietare sony si au deja @40 ani, deci...mai stii emisiunile Adreei Marin :lol:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by momolo »

Acum ascult pe asa ceva:
https://www.hifiengine.com/manual_libra ... 636h.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
Image
Este formidabil. Rar am vazut tuner "vintigi" care sa nu devieze absolut deloc si niciodata dupa ce merge oricat, chiar si 3 zile in sir! Daca l-am acordat intr-un post, de cand ii dau drumul si oricat de mult merge, nu deviaza DELOC. Aproape toate au o mica deviatie dupa incalzire in timp mai indelungat macar, asta nu are nici una, zero!
Este si sensibil si capabil de stereo fara prea mult zgomot in timp ce altele in acelasi loc ori nu intra pe stereo niciodata, ori fac un zgomot ca nu pot fi ascultate pe stereo.
Ca sound e foarte bun, pacat ca posturile noastre sunt asa cum sunt. Dar se mai poate asculta cate ceva din cand in cand.
E unul din cele mai bune tunere care mi-au trecut prin mana. Si e si frumos (mai frumos ca in poze pe net). De data asta imi place mai mult pe negru decat pe argintiu. In general prefer pe argintiu dar sunt cazuri in care un model arata mai bine pe negru. Poate pentru ca are scala alba si VUmetrele luminate usor verde (cu bec, nu cu LED de manelar - imi fac greata aparatele violate cu LED-uri de cele mai multe ori albastre in loc de becuri! Sunt de un prost gust tipic manelar!).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by Kross »

Frumos. Chiar îmi doream opinia cuiva despre Optonica by Sharp. Mereu mă uitam la finisajele lor, superioare Kenwood, Technics, Pioneer, etc. Bine, în anii 70 toți aveau finisaje colosale și materiale foarte bune.
Păcat însă că Optonica nu s-a afișat prea tare, așa cum au făcut cei cunoscuți (Sansui, Jvc, Denon, Technics, Sony, Kenwood Pioneer) și nu au fost prea titrați. Au fost destul de discreți. Și nici nu s-au remarcat prin cine știe ce realizări. Doar pick-upul rp114 și 104 (pe primul l-am avut un pic, reparat de mâinile mele), rp117, acestea trei redau ambele fețe ale discului. Iar 104/114 sunt verticale. Și nici acestea de un succes colosal, unde Technics cam făcea legea în anii 70-80 în pick-up, alături de Microseiki și pioneer și alții. Am văzut însă odată un SM3636 , cu tunerul tău, în târg însă, vânzătorul zicea că e defect, are un circuit audio ars. Am zis pas, oricum nu eram cu mașina ci cu tramvaiul. Păcat, la față arăta bine, întreținut (era argintiu), dar defect...
Are un design tipic anilor 70, și chiar e frumușel.
Referitor la LED, dacă pune led respectând culoarea originală, e ok, nu am nimic, dar când pun ț-șpe leduri albastre, atunci e de prost gust. Eu, la cele din dormitor, SU-7700K + ST-7300K, am pus leduri exact pe culoarea originală, și nu e diferență, chiar poți să juri că e original. Dar am stat ceva să sortez becuri led, unele erau prea albe, altele prea țipătoare.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by momolo »

Optonica era divizia de lux de la SHARP si la vremea lor au avut reklama cat ceilalti. Interesant este ca erau si foarte scumpe, unele extrem de scumpe tronau in capul cataloagelor. Am gasit o data un catalog HiFi italian de prin 1979 si asa am vazut preturile (in lire, dar poti face comparatia intre ele).
Am si ampliful tunerului negru, 3636 si am si ampliful argintiu care e intr-o stare ca noua din cutie. Finisajul este uimitor! Butoanele din dural sunt facute probabil pe freza deoarece pe strung e imposibil nefiind cilindrice. Tunerul arata mai bine pe negru din cauza ca are scala alba si impreuna cu ampliful lui pe negru sunt o frumusete cum azi NU EXISTA. Insa intre amplifuri prefer 3636 pe argintiu deoarece are un finsaj uluitor, eloxari diferite cu dungi, etc, etc. E maxim ca finisaj!
Pe final Optonica au niste circuite tip STK (comandate special la SANYO pentru ei, nu au existat ca piese universale pe piata) si sunt incapsulate in metal. Daca s-a fript unul din asta, nu exista posibilitate de reparare deoarece nu se gasesc si din ce stiu nu au existat niciodata decat in vremea aia probabil in service. Fiecare model Optonica de amplif are STK-ul lui metalic, am si modelul mic 1616 pe negru cu ceasuri (VU) si lemne pe margine.
Toate astea sunt superbe!
Si pickup-urile Optonica sunt interesante, unul are capac din sticla (cristal).
Daca acum sunt mai putin populari pe internet (feisbuce si alte ciuce) e din cauza ca au fost mai rare, productie in serii mai mici decat concurenta de la marile branduri. Si in timp au supravietuit putine.
Apropos, cum stim fiecare model de trancota indiferent de brand are defectele specifice modelului. La amplifurile astea Optonica, modelul de top 4646 se arde in veselie, au supravietuit extrem de putine si pot face POC oricand. Modelulele 1616 si 3636 sunt rezsitente.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by Kross »

Sunt circuite SI făcute de sanken. Sunt cam ca STKurile, însă acesta a fost motivul pentru care nu l-am luat... Un circuit bușit. Nu se găsesc, sunt rare. Așa este, SM3636 arată colosal. Dar defect nu.
Am un RP5100 optonica cu capacul din sticlă grea, (poate chiar cristal). E de fapt Microseiki, dar are electronica de comandă și motorul de Matsushita. Nu e cine știe ce ca sunet, dar finisajul e maxim, locul său e luat de Technics SL 1500 c, am descris pe aici.
Optonica nu au avut prestigiu, nu realizări deosebite.
Technics a făcut primul Pick-up Direct drive, Sony cu Philips cd playerul, Philips a făcut casetofonul, Technics a introdus autoreverse pe casetofoane și sistem direct drive , jvc a introdus sistemul quartz.
Prin familie am(avut) un Sharp VZ3000. Azi e defect, dar mă fascina pick-upul vertical. Suna ok, la vremea aia pe niște boxe tesla de la pick-upul nzc160, și a luat aparatul din banii de diurnă și delegație, dar boxele se dădeau separat. Și cum nu a avut bani decât de combină, s-a mulțumit cu boxele tesla recuperate de la pick-up . In anii 80. Apoi a trecut la altele.
Sharp Optonica nu a fost o marcă de succes. Ca și la mașini, au fost mașini de mare finețe, de mare calitate, la care lumea nici că s-a uitat, iar la dispariție, atunci au devenit căutate.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by momolo »

Iar emiti "decrete trancotare". Nu sunt decat parerile tale. La vremea respectica in reviste si cataloage Optonica era alaturi de Nakamichi si alte top-uri ale brandurilor celebre. Preturile erau mari. Tocmai din aceste legende trancotaresti care nu au nimic in comun cu realitatea si nici cu bunul simt (pentru ca sunt pareri la gramada, prea generale) preturile second hand sunt aiurea. E si un lucru bun ca exista aparate excelente care, citez, "nu au avut prestigiu si nici realizari deosebite" care se gasesc la preturi decente la second hand. In schimb pe diverse parnai se cere marea cu sarea. Pentru ca, citez, "au avut prestigiu" :lol:
Toate brand-urile mari au facut si aparate minunate si parnai. Nu se poate discuta la modul general asa cum trancotaresti tu orice discutie si asa o duci in tomberon.
Pe scurt, cu fiecare postare de-a ta imi dau seama ca habar nu ai. Asa cum am scris si banuiam, "ai pareri" copy-paste din internet. Chiar daca sa zicem, deti un aparat, hai sa cred, il deti degeaba ca habar nu ai ce poate.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by resitent »

Subscriu, optonica a făcut și un pikap automatic care putea detecta începutul de melodie ceea ce e foarte mișto după părerea mea. Practic e divizia de vârf de la sharp sau așa știu eu.
Kross vorbește vorbe că sa nu adoarmă internetul.
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by Kross »

Sharp optonica RP7100.
Este fratele mai mare și mai dotat al lui 5100, pe care îl dețin.
Optonica a fost divizia de lux a lui sharp. Deoarece a dispărut prin anii 90 ( maxim 1995).
Revenind la subiect, DAB/FM/NET RADIO, am văzut un radio de net Sharp.
Oricât aș detesta acest radio pe net, are într-adevăr un sunet un pic mai crud, cel puțin cele pe care le dețin eu așa sunt, DR460C sună ceva mai bine ca HAMA, dar hama are mai multe facilități.
Evoluția DAB în România, nu știu cum va fi, deși în afară e obligatoriu ca un aparat de radio să aibă dab, în unele țări nici nu se mai vând fără dab, și cel mai amărât radio cu ceas are DAB. Germania și Austria și Elveția au avut cel mai mare succes cu DAB, având acoperire foarte mare. Norvegia a oprit FM. Dacă (deși mă îndoiesc) se va da dispoziție cu oprirea FM, și trecerea la dab, asemeni la tv cu DVB-T2, nu știu ce vor face actualele posturi. Oricum majoritatea lor sunt disponibile online, deci pierdere nu ar fi. Am mai spus, mie de FM ul românesc mi se cam rupe, deja și în mașină ascult radio online, am 120 GB de net, și pe lună nu consum mai mult de 15 GB. Nu mai avem conținut pe FM. Afară de Magic FM, Rock, Romantic, și eventual BFM, restul sunt zero. Și cei enumerați, reclame în draci, repetă de n ori pe zi muzica, și zilnic aceeași muzică până la vomă.

@resitent: mersi, dar nu răspund la provocări. :mrgreen:
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by resitent »

Trecerea la dab dvb se va face inevitabil pentru acel plus oferit de standard. Este ca trecerea de la vinil la cd. Standardul este cel care ne interesează, cel care obligă și cel care poate sa ne târască înainte în masă. Asta in orice domeniu.
Ai standarde mai bune în educație, ai o societate mai valoroasă, ai standarde mai bune în medicinā, înseamnă că prețuiești mult mai bine viața și pe cei în vârstă. Lista poate continua. Mereu vor exista outsideri cu vinil și benzi obosite și carburatoare ca noi sau cu radio fm vai mama lui dar ei vor fi înghițiți.
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by momolo »

Eu pot sa traiesc foarte multa vreme "ascultand" LINISTEA pentru ca sunt momente in viata cand linistea valoreaza foarte mult. Am observat o tendinta la multi conationali (si pare specific acestei tari si probabil celor la fel de necivilizate si murdare din jur si mai spre est), nu pot trai daca nu le zdrangane ceva in creieri! Vai cat pretuiesc o terasa FARA MUZICA (de orice fel)! Vai cat pretuiam un autobuz in care nu ZDRANGANE niste muzica! Dar peste tot unde mergi in tara asta ai parte de ZGOMOT! Sunt zone naturale frumoase si curate unde mergi si e LINISTE (linistea naturii) si de o data auzi o gajaitoare, o zdranganeala, sunt conationalii care stau pe un pled si au pus telefonul sa le cante in creieri TOATA ZIUA! Astia nu pot sta fara zgomot! Ca si cei care merg in masina personala, trebuie sa le ZDRANGANE ceva in creieri! TOT TIMPUL, nu se pot abtine! Sunt unii conationali care merg cu masina pe drumuri frumoase in tara sau dincolo (evident, in masina le urla permanent ceva, sa nu fie liniste!) si opresc la un refugiu sa vada peisajul. Acolo dau zdranganeala din masina tare, deschid usile ca nu pot sta in LINISTE, trebuie sa aiba ZGOMOT, sa rasune valea! Oriunde mergi in tara asta ai parte de ZGOMOT! I-am studiat, par dobitoci, nu-i deranjeaza, nici nu observa, se pare ca doar LINISTEA ar observa ei si i-ar face incomozi. E deja banal ca la orice terasa (ca acum restaurante nu mai exista) trebuie sa te agreseze un zgomot din asta, din boxe, din orice, zgomot sa fie! La multe abia te intelegi om cu om si observ ca majoritatea nu sunt deranjati de treaba asta. LINISTEA e un lux in Romania! Pentru ca majoritarul e obisnuit sa traiasca in poluare sonica asa cum tiganul traieste in mizerie.
In masina am cam renuntat la muzica. Rar mai dau drumul la Radio Cultural/Muzical sau Rock FM si le accept scurta perioada daca dau ceva de calitate. Putin si rar. Niciodata nu mi-am pus in masina inregistrari casete, discuri, usb-uri, etc. La un drum lung zdranganeala in masina e foarte daunatoare.
Un audiofil isi asculta jucariile cu sunet divin sau trancotar (nu conteaza, le iubeste) asa ca nu mai suporta orice, oricat si oricand. E cum ai fi un mare gurmand si intre mese ai manca ca un tembel fast food de cea mai joasa calitate sau ai fi un mare consumator de vinuri de calitate si intre mese ai bea poshirca cu pet-ul. Cand vad pe unul ca mananca gunoi stiu ca nu e gurman si nici rafinat. Cand vad pe unul ca bea poshirca cu pet-ul stiu ca nu poate fi pasionat de vinuri de calitate, adica e cel mult un porc betiv.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by resitent »

Așa este însă lucrurile acestea nu au legătură cu progresul tehnologic și nici cu standardele. Ele reprezintă o trăire, o necesitate, un mod de a fi, un model psihologic mai mult, in care și eu mă regăsesc uneori
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by kaav »

Pertinente observatiile legate de liniste. Niciodata cand ma duc in natura nu imi iau vreo sursa de sunet. Muzica care imi place, o ascult acasa. Am o nazbatie de boxa portabila de la Edifier cu slot de card care sta doar in bucatarie, este perfecta pentru spatiul ala. In rest, telefonul meu primitiv nu stie net, e dinala cu butoane care nu stie mai mult de apel si mesaje (nu am avut niciodata ''smart'' si nici nu vreau sa am)

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by Kross »

În mașină, ascult de regulă radio, și în surdină. Am un stick USB de 32 GB plin, dar nu l-am ascultat pe tot.
La drum întins, nu prea pot fără muzică, în oraș, ascult romantic sau am un post online, asta dacă nu uit să cuplez telefonul la radioul mașinii, și o fac, nu suport pe ăștia care țin telefonul în mână când conduc.
Nici eu nu suport pe ăștia care dau muzica tare să audă tot cartierul, am mers odată cu unul care făcea din astea, și i-am spus că merg pe jos...nu mai puteam. Să îți bubuie basii în creieri...
Eu am un jbl portabil, dar abia de am folosit-o. Iar când merg la iarbă verde, de prea puține ori am simțit nevoia de muzică.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Post Reply