DIVERSE

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

In timp ce batranii muritori de foame (articol postat mai sus) cu pensie mai mica de 800 lei primesc un card cu care nu au ce face, pentru o masa de 6 lei pe zi (pe care nu o vor primi), iata cat castiga astia!
Veniturile faraonice ale judecatorilor CCR, dublate in ultimii doi ani. Magistratii amana cu repetitie discutarea reducerii veniturilor
https://ziare.com/pensii-speciale/magis ... ni-1650010" onclick="window.open(this.href);return false;

Cred ca sunt optimist daca spun sistem feudal. In tara asta fost depasit sistemul feudal! E mai rau!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

Fiică de primar ajunsă şefă într-un minister şi rugată să spună ce ştie să facă: „Acum ce mă întrebaţi din astea!?”
https://adevarul.ro/locale/timisoara/fi ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

Ok, mi-ai dat de inteles foarte clar sa nu mai fac trimiteri la diverse ''blog''-uri. Inteleg atitudinea.
Nu am aceeasi dispozitie tot timpul, de aceea pot parea diferit. Evit sa fiu in stare de ''ebrietate''.
Stiu ca alcoolul este o substanta cu efect depresiv garantat daca se insista cu folosirea lui, in timp. Nu am nevoie de problemele serioase pe care le poate aduce.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

kaav wrote:sa nu mai fac trimiteri la diverse ''blog''-uri.
netul e liber si nereglementat asa ca e plin de fake news, propaganda bine tintita de diverse organizatii din diverse state care au institutii uriase finantate la nivel de stat si care duc acest tip de "razboi hibrid". Aceste "informatii", "opinii", "filozofeli" si ce mai vrei tu sunt bine gandite si bine ticluite facute de porfesionisti foarte competenti care se bazeaza pe sondaje, estimari si diverse informatii. Este stiinta si implica sociologie, psihologie, filozofie precum si cunoasterea multor discipline complementare de la matematica pana la istorie. Practic omul slab de inger e atras in cursa cum e atras un soarece care nu rezista la mirosul de slanina din capcana. E vorba de bani investiti de state precum Russia, China si altele, Cand ai asemenea "masinarii" poti sa lovesti puternic. Tip picatura chinezeasca, multe lovituri mici, multe, foarte multe si insistent. Propaganda se face sub multe forme, nu e vorba numai de site-uri dedicate, e mult mai subtil, sunt folositi si "idioti utili" pe post de raspandaci (respectivii fiind incantati de "idei" le promoveaza la randul lor nestiind ca de fapt fac ceea ce sunt programati indirect), totul e un razboi psihologic si la prima vedere multe opinii, texte, informatii nu arata ce scop au de fapt pentru ca cea mai buna minciuna e impachetata in adevar.
Cea mai buna metoda este sa-l faci pe om sa creada ca ideea ii apartine cand de fapt l-ai adus in punctul in care sa-i "vina" idea ta, organ de propaganda, culmea si la nivel de stat din resursele uriase ale unui stat! E ca o avalansa, pleaca greu dar cand pleaca nu o mai opreste nimeni. Scopul este semanarea discordiei, haosului, semanarea neincrederii in autoritati, sistem, orice tine echilibrul unei civilizatii. Practic democratiile sunt sapate din interior cu propriile arme. Cei care fac asta vor sa slabeasca sistemele si statele rivale. E un razboi la nivel psihologic numai ca tehnologia digitala actuala l-a facut mult mai subtil si mult mai eficient.
Prinde exploatand deficientele de educatie primara, cultura, inteligenta, exploatand starile rele pe care le traiesc oamenii. Ori acum de pandemie terenul este si mai fertil pentru discordie si haos. Si s-a tot vazut!
Statele care platesc si emit acest razboi nu au probleme de genul asta deoarece acolo nimeni nu-si face de cap in numele libertatii, drepturilor si democratiei. Ca nu exista asa ceva la ei!
Ideea este ca noi, fiecare individ sa NU punem umarul la acest razboi in calitate de ....idioti utili.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

Cum nu sunt pe lumea asta de ieri sau alaltaieri, stiu ca o minciuna buna, trece clasa daca este impanata bine cu adevar (conteaza si cine o asculta/citeste dar si cine o debiteaza, si mai ales cand si unde). Nu ma intereseaza sa apelez la ea, ma intereseaza sa ma feresc de ea si asta presupune macar un minim de cunoastere teoretica. Aspecte care le-am mai mentionat de-a lungul timpului in mesajele mele. Ce ii motiveaza pe cei care se ocupa cu ''soparle'' sa faca, ce fac (banii, frica, vanitatea, sau toate la un loc) ? Sau inca nu se stie exact?
Si cei buni si cei rai, tintesc in mod evident ca si destinatie ''finala'' un singur lucru - controlul absolut asupra starilor de fapt (lumea cum este deja in ziua de azi).
Cum recunoaste cineva (oricine) adevarul (despre o situatie asa de sofisticata cum se releva lumea de azi) ?
In mod previzibil se poate invoca educatia care are potentialul sa te ajuta sa te dezvolti intr-o lume care este deja intr-un fel anume.
Ceea ce presupune termenul ''educatie'' este ceva de fapt prea vag, abstract aproape. Sunt scoli si curente formatoare pe lumea asta atat de diferite incat sunt antagonice. Nu contest ca poate sunt momente in care se poate agata ''eticheta'' de idiot util asupra mea (nu uita ca textul tau este o reactie la ce am scris, este inevitabil dincolo de tonul neutru, text cu adresa :P ) dar nu ma simt definit de asa ceva. Un om care este in cautare, se expune obligatoriu faptului de a gresi. Simplu. Nu cred ca cineva devine mai destept, crezand absolut ca este destept, asa pur si simplu. Consider ca un destept priceput, nu ar fi cum este fara experienta faptului de a fi fost prost la un moment dat.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: DIVERSE

Post by SOLO »

@kaav Eu sper ca filozofia ta te duce intr-o directie de tine controlata :roll:
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

Sa fi sigur ca asta este si intentia mea.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

O situatie din categoria gesturilor semi-automate pe care le fac oamenii. Eram in bucatarie si o tanti (o vecina cu aspect de gospodina care pare priceputa si la sarmale si la prajituri) se apuca sa isi bata covoarele. Aspectul care m-a intrigat este ca purta masca sub barbie in timp ce inrosea batatorul pe presuri. Ma gandeam, cum este posibil cand te loveste tot praful ala direct in fata , sa nu te protejezi daca tot exista masca. Cate nu fac oamenii, doar pentru ca sunt obligati sa le faca fara sa fie o convingere interioara care sa ii anime si care sa-i faca consecventi in gesturi bune (utile). Imi amintesc de pozele alea urate de pe pachetele de tigari; orice fumator serios le ignora complet, nu mai este sensibilizat de realitatea la care fac trimitere acele imaginii. Oamenii au mai multe defecte decat calitatii, dar pe de alta parte, binele trebuie facut din rau ca alt material nu avem la indemana.

User avatar
Obi Wan
Posts: 456
Joined: 21 Mar 2011, 15:03

Re: DIVERSE

Post by Obi Wan »

Tot din istoria economico-finaciara a Romaniei de dupa revolutie. Excelenta intiativa ziarului Financiar. Si pentru cei care am trait acele vremuri de inceput dar pe care nu multi le-au inteles si pentru cei mai tineri care asa afla cam cat de jos era Romania dupa revolutie. Doar asa se poate afla diferenta colosala intre propaganda si realitate.
Dezvăluiri în premieră despre cum s-a format BNR după 1990, când trebuia să renunţe la a mai fi casieria Ministerului de Finanţe şi să treacă de la un model sovietic la o bancă centrală occidentală, independentă de guvern: un texan şi un olandez au lucrat din umbră pentru Legea Băncii Naţionale şi Legea băncilor comerciale


https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/de ... a-19795721

User avatar
Cosmin2000
Posts: 267
Joined: 19 May 2009, 18:56
Location: China/România

Re: DIVERSE

Post by Cosmin2000 »

Mare scandal mare in speta retrocedarii ilegale, se adevereste acum, a Fermei Baneasa, avand ca actori principalu pe printul Paul al Romaniei, Remus Truica (cica om de afaceri, asa se numesc toti profitorii de catre presa), Dan Andronic , om al presei libere din tara si avocatul lor, unul cu numele Rosu. Impreuna cu sentintele ridicole date lui Remus Truca (cinci ani cu executare) si lui Paul de Romania (mult mai putin!), l-au condamnat la inchisoare cinci ani si pe avocatul respsctiv. De unde protestul de la Inalta Curte Suprema, adica cum sa il condamne pe avocat?!

Ce cred eu... Romania a fost jefuita si violata constant de diversi borfasi, deseori imbracati la costum si cravata, cu pixul in mana, cu relatii si cumetrii nebanuite de omul simplu: avocati, procurori, judecatori chiar! Astia au facut si desfacut orice. Prejudiciul in acest dosar a fost de, tineti-va bine, 150000000 Euro.
Pentru suma asta, cu care se pot construi intr-o tara cu conducatori corecti 300 km de autostrada in zona de campie sau un spital regional dotat complet ce va deservi milioane de romani, judecatorii i-au bagat cinci ani dupa gratii.
De-aia China, de exemplu, merge inainte si noi, nu ca stam pe loc, dar o luam la vale accelerat! In alte tari astia ar fi primit inchisoare pe viata sau un glont in cap, pe care familia lor l-ar fi achitat in prealabil. La noi nu numai ca nu se stie mai nimic dupa proces, dar nu se stie ce se va recupera din cele 150 milioane de EURO (s-a recuperat vreodata ceva, s-a comunicat transparent cetateanului?). Dragnea, de exemplu, la anul sau cand va iesi afara ca om liber tot bogat?
https://mobile.hotnews.ro/stire/24499978" onclick="window.open(this.href);return false;
Vintage forever!

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: DIVERSE

Post by SOLO »

Dupa parerea mea Romania ( ma refer la clasa de mijloc, pentru ca extremele sunt extrem de maipulabile in orice tara ) are o mare problema, cu sanse foarte mici sa poata scapa de aceasta:

A invatat si s-a obisnuit de minune, sa se uite mai mult in trecut si foarte putin inainte ( China se uita foarte mult inainte, asa ca sunt fixati pe solutii, adaptare, expansiune si tot ce te propulseaza inainte ). Romania e mai mult Rusia, Ucraina, Brazilia, Mexic, Nicaragua si altele.

Ce s-a dus, s-a dus si nu se mai poate recupera.

Ar costa mai putin sa ne uitam inainte si sa facem ce trebuie facut sa propulsam tara pentru a atinge nivelul asteptarilor. Pentru asta este nevoie de conducere care sa-si doreasca acest lucru, un plan detaliat pe care sa-l declare, sa-l monitorizeze, sa dea socoteala pentru intarzieri sau nereusite.

Asta ma duce la gandul ca, nivelul clasei de mijloc din aceasta tara este ( voit ?) sub mediocru. Asteptarile lor sunt confuze, politicienii care se desprind din ea sunt mediocri la randul lor.

Mai exista posibilitatea ca aceasta clasa de mjloc sa fie redusa la minim, in asa fel incat forta potentiala a acesteia sa nu poata conta.
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

Daca vreti sa intelegeti ceva plecati de la principii.
Pe minciuna, impostura si crima nu se poate construi nimic. E cum ai construi o casa in mlastina. Asta e Romania azi, o casa fundata pe mlastina.
Problema a plecat imediat dupa 1989 pentru ca de fapt revolutia a inlaturat doar cuplul Ceausescu si dogma stalinista (adica politica economica stalinista) insa statul a ramas in profunzime acelasi, sistemele birocratice si justitia au ramas fix la fel asa cum Germania dupa 1945 ar fi ramas in profunzime condusa de nazisti. Dar acolo a fost o ocupatie, forte exterioare care au impus un alt sistem pentru ca Germania sa scape de nazism si in RFG abia daca au reusit dupa multa vreme iar in RDG au fost maciulati de sovietici pe tratament cu toporul in cap, adica i-au babardit rusii pe toti la gramada de nu s-au mai sculat de jos (dar si acolo au ramas chestii subterane naziste).

Insa in Romania dupa 1989 nu a existat o forta exterioara care sa o scape de sistem asa ca dupa incidentele din decembrie 1989, adica o mare emotie si un mare entuziasm popular, sistemul a revenit la butoane pentru ca nu exista alternativa, nu exista opozitie, nu exista nimic din trecut care sa inlocuiasca sistemele. Pentru ca in RSR pana in 1989 nu a existat nici o opozitie reala. Bietii dizidenti au fost prea putini si prea cultivati din afara, din Vest dar mai mult de propaganda. Erau ca divele de la ProTV de azi, facute cu propaganda, atunci de catre Radio Europa Libera care era de fapt CIA. In interior nu misca nimeni. Cei cativa numiti dizidenti au fost oameni picati la intamplare in evenimente, nu a existat o organizare ca de exemplu in Polonia unde a inceput inca din 1980.

Intreg poporul in RSR colabora si executa ordinele sistemului si cei mai multi nu aveau ceva impotriva comunismului anume ci doar guitzau de foame si de frig si de uratenie si de incuiere intre gardurile unui gulag izolat uitandu-se cu jind la ciunga americana din gura altora si la "vidio" unde popandaul invata ca in America umbla cainii cu covrigi in coada.

Cum credeti de exemplu ca s-ar intampla in Koreea de Nord daca ar avea loc o "revolutie" din asta in care ar fi impuscat numai porculetul ala care conduce acum, dupa care s-ar face carnaval la TV si prin spate tot aceeasi tovarasi ar prelua ceea ce de fapt aveau si inainte, dar fara porculetzul criminal pe capul lor?!?! Credeti ca poporul nord koreean ar intelege ceva din sistemul democratic?!?! Ar fi lucrati si manipulati ca o turma de imbecili de aceeasi tovarasi care inainte erau sub ordinele porculetzului suprem si acum ar fi mari democrati si capitalisti care dau mana si viziteaza fix pe dusmanii dinainte, adica pe americani si altii ca ei. Un popor care trece prin asemenea sistem nu are sanse, e la mana stapanilor multi si marunti, adica inainte era un singur stapan dupa care se trezesc pe cap cu toate slugile stapanului impuscat ca un caine (de propriile slugi....fix ca in toata istoria omenirii cunoscuta si scrisa).

Cine stia in 1990 cum se face o firma, cum se face un export-import, ce naiba e bursa, cum functioneaza economia capitalista?! Si cine avea capital?! Care capital?! Salariu de muritor de foame?! Evident ca tot aia dinainte stiau toate astea si o data scapati de stapanul suprem le-a placut enorm capitalismul.... salbatic!

Si unde credeti ca gaseau ei PROPRIUL capital, fix in averea statului, in banul public, in proprietatea publica care era "a tutulor" cum zicea balbaitul, deci a nimanui. Dar de fapt a cui o administra si a cui statea cu pixul si stampila in mana. Poporul era o turma de oi naive care bietele nu vazusera nimic altceva decat staulul in care se nascusera si dintr-o data se rupe gardul si li se spune ca sunt libere sa zburde. Dar nu mai vine nimeni sa le dea furaje. Si asta e un mare stres.

Ce puteai sa faci ca om simplu dupa 1990?!?! Sa intri in politica si sa te manjesti ca sluga in slujba celor care trageau sforile. Daca erai o sluga buna si cu talent, ajungeai departe insa nu scapai niciodata de sforile de marioneta.

La popor s-au aratat marionetele ca astea sa incaseze injuraturile si scuipaturile. Insa ghici cine a pus mana pe avere, pe putere si de fapt pe stana?! Lupii comunisti (vorba vine, ca nu erau comunisti, doar niste fripturisti mai cu talent sa se suie deasupra).

Aia care s-au visat adevarata opozitie la sistem au fost goniti, cumparati, discreditati, spulberati. Cum sa te pui cu ditamai sistemul?!?! Un sistem care stia perfect cum sa umble cu oile umane, cum sa le manipuleze, cum sa obtina de la ele ce vor. Asa ca mereu a fost o majoritate formata din idioti manipulati care s-a pus contra la orice schimbare de sistem profund. Le-a fost usor la lupi sa mane turma ca aveau experienta de pe vremuri, ei de fapt au continuat treaba dar fara Marele Stapan unic si absolut (un hapsan care luase totul pentru el si lor nu le dadea nici voie sa se bucure liberi de carnea de mielusel!). Au scapat de idiot si si-au impartit stana intre ei. Capitalismul le-a venit pe suflet, asta de fapt isi doreau si inainte dar cretinia aia de dogma stalinista ii obliga sa umble cu ceas Pobeda la mana intr-o Dacie amarata si sa faca pe saracii si sa fie buni familisti. Dupa 1990 si-au tras tot ce au visat, vazut la "vidio" si jinduit, adica vila de neam prost, piscina, masina nemteasca, amante, tot ce aveau cultivat prin "cultura de Hollywood" ca oricum erau niste marlani inculti dar stiau cum merge sistemul si faceau parte din el. Nu mai exista morala socialista, se desfintase pedeapsa cu moartea pentru sabotarea economiei nationale, justitia era a lor caci nu e judecator sa nu fi fost si securist, era baza regimului. Inainte de 1989 nu ieseai din RSR fara sa torni la Secu. Nici aia care mergeau in tarile socialiste nu erau scutiti. Dupa 1989 toti care turnasera au stat cu frica in san ca unii, nestiuti si nevazuti ii aveau la mana, se muiau instant daca aparea unul care stia ce facusera si asa executau ce trebuie la comanda. A fost de ajutor si toata psihoza nationala cu Securitatea, sta rumanul in gura cu Securitatea de 30 de ani insa nimeni nu a vazut nici acum arata. Le-a convenit de minune la lupi toata propaganda oficiala de vanat securisti si anti-securism. Radeau cu lacrimi lupii uitandu-se la oitzele paranoice care vedeau securisti peste tot. Nu aveau cum sa stie bietele oi nimic! Ca nu au fost la butoane inainte, nu erau nici acum. Numai ca oaia turnatoare se pisha pe ea daca aparea lupul securist sa-i aduca aminte ce a facut. Mai ales ca aparusera si unele legi, era scos dosarul la oaie, ajungea la comisie si era data afara ca fusese oaie idioata turnatoare, Adica judecata de o comisie de lupi sau marionetele lor ca numai ei stiau unde sunt dosarele si care trebuie date la public si care trebuie tinute de rezerva. Uite asa, in plina isterie anti-securista, securismul a prosperat subteran tragand sforile si facand avere din jaful statului. Ca ce puteau ei jefui?! Statul care detinea tot in 1989.

In DDR a fost treaba facuta nemteste, au devoalat toate dosarele STASI. In momentul ala STASI a murit natural. Daca la noi se facea la fel, se termina cu ei. Insa in DDR a fost tot o forta exterioara (asa cum a fost in 1945 pentru Germania nazista), de data asta fratii lor din RFG (super bogati) care i-au cumparat de la rusi. Dupa ce au terminat cu STASI le-a terminat si economia lor socialista care in vremurile socialiste mergea de departe cel mai bine din lagarul comunist. Dar insa era mult, mult in urma Vestului. Asa ca ei au fost demolati de fratii lor capitalisti din RFG, nu de catre securistii lor din STASI care erau kaput dupa aruncarea dosarelor la popor. Noi am fost demolati de securistii nostri interni ca nu a venit nici o forta din afara.

Asa ca Romania dupa peste 30 de ani (deja) are acelasi schelet "comunist" prin birocratie, cutume, justitie, legi facute in anume stil. Dar in realitate ala nu a fost comunism, a fost un soi de banditism pe model plecat de la bolsevici, fix ce a fost si la ceilalti. Numai ca in Romania sistemul de dupa 1948 a distrus orice urma de opozitie si impotrivire sau alternativa. Pe la altii mai ramasese cate ceva iar in Polonia a aparut opozitia organizata in 1980 pentru ca ei au avut catolicismul si o mare diaspora poloneza in USA pana in Congres si peste tot. Dar au avut si sange in instalatie. Ai nostrii sunt mai lashi si mai supravietuitori, se indoaie dupa cum sunt vremurile sa mai traiasca si maine. Vine din istorie. Polonezii sunt mai dementi, se arunca la moarte pentru ideal.

Acum culegem rezultatele si cred ca abia in generatii s-ar putea repara....daca va mai fi cu cine. Ca in ritmul in care emigreaza populatia (tanara si in putere) nu se intrevad vremuri bune.

Un exemplu de citit:
Povestea cutremurătoare a revoluţionarei care în 1990 a obţinut azil politic în Italia
https://adevarul.ro/locale/constanta/po ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;

sau vedeti asta:
31 de ani de la Revoluție: Securiști „revoluționari”, fără lustrație, fără pedepse și doar 19 rânduri în manualul de Istorie
https://www.digi24.ro/video/31-de-ani-d ... -2-1422474" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by remoteviewer1 »

Eu am prins Revolutia la 9 ani, deci nu am inteles mare lucru din ce s-a intamplat si nu pot spune ca as avea lucruri foarte relevante de afirmat pe acest subiect. Insa m-am gandit destul de mult de-a lugul anilor de ce suntem unde suntem(la un nivel african cu conotatie puternic negativa), noi ca popor. Inca nu am un raspuns clar si sigur, insa de-a lungul vietii am observat mai multe lucruri la oamenii din jur.

Parerea mea este ca o problema fundamentala provine si din educatia elementara sau mai degraba din lipsa ei primita de la familie. Exista indivizi lipsiti de motivatie si ambitii de orice tip ce au avut "sansa" unui parinte supra-protector ce i-a ferit de toate relele si i-a transformat in moluste nevertebrate. Acesti oameni, chiar daca au sansa unei cariere intelectuale sau de a face ceva relevant pentru schimbarea lumii, sunt atat de dezorientati si rataciti incat se pierd in dificultatile vietii si ajung sa umple randurilor functionarilor fara chef de nimic, plini de dezamagiri, asteptari nerealiste cu privire la relatii umane, societate in ansamblu. Exista si oameni mult mai putin norocosi ca cei enumerati anterior, crescuti in familii violente verbal sau chiar fizic, torturati mental de cei ce trebuiau sa-i protejeze si ajung sa se comporte ca niste brute (atat stiind si fiind capabili) in noua lor familie, la locul de munca, in societate, propagand raul in viitor. Pe scurt populatia romaniei se imparte in mare parte in melancolici neadaptati fara chef de viata macinati de propriile frici si obsesii, incremeniti, fara putere si "bombe umblatoare"(oameni care iau viata asa cum vine, se gandescu numai la ei insisi) gata sa se detoneze la cea mai mica vibratie (ii vezi peste tot, la coltul blocului, in trafic, la munca, la mol cu famila). Cu asa material genetic, nu poti schimba mai nimic in profunzime, acest lucru se observa si la majoritatea romanilor plecati in strainatate (indiferent unde, atat in Europa cat si in America) care ajung in mare proportie niste neadaptati ce adopta superficial cultura locala, ramanand in profunzime neschimbati de-a lungul anilor, chiar inraindu-se si mai mult cu trecerea timpului datorita acumularii de resentimente, frustrari induse de educatia deficitara primita in prima parte a vietii.

Cei ce au vietuit printre popoarele cuceritoare, care au fost sau inca functioneaza pe mentalitatea de imperiu, pot observa ca educatia copiilor este total diferita fata de noi romanii, chiar avand accente draconice (nu ma refer la abuzuri sau violente), ci la un mod mai spartan (in sensul bun) de crestere. La orice febra sau boala minora, nu se administreaza antibiotice, copii dorm de sugari in frig, stau in ger neinfofoliti, vara sunt trimisi la munca in tabere pentru a aprecia valoarea banului, in general sunt crescuti in regim mai militaresc, parintii fiind severi si fermi. Apoi aceste progenituri, cand ajung la maturitate pleaca in lume sa o cucereasca, au ambitii, principii, chef de viata, datorita educatiei primite. Pe de alta parte, educatia familiala romaneasca prea mamoasa sau in celalalta extrema, prea cu parul, nu produce in majoritate decat oameni melancolici ce plang dupa tot felul de idealuri ce nu au acoperire (se comporta inclusiv pana si la pensie ca niste copii rasfatati si nerecunoscatori) sau debordeaza de violenta, isi fac un scop in viata din impotrivirea continua pentru regulile de baza ale unei societati normale, se dedau la abuzuri de alcool sau alte droguri mai mult sau mai putin usoare, etc.

In acest context, in care am acoperit destul de superficial majoritatea tipologiilor, caci nu facem cercetari sociologice, despre ce principii si viziune putem vorbi pentru schimbarea atat de necesara a societatii noastre? Orice carte de management, ne invata ca pentru transformarea comportamentului unei organizatii este necesara o viziune. Casa construita in "mlastina" se scufunda in mod necontrolat, emite gaze pestilentiale si trage in iad pe toti ocupantii. Exista si exceptii de la regula, oameni seriosi, muncitori, ambitiosi in sens bun, cu o oarecare viziune de viitor, plini totusi de incertitudini (caci doar prostii nu au nicio incertitudine si se pricep la orice) ce incearca sa indrepte lucrurile oriunde sunt, insa sunt totusi prea putini pentru a schimba cursul, ca niste picaturi de apa curata intr-un rau poluat ce curge involburat printre gunoaie. Productia comunista fortata de "intelectuali" aruncati la bloc in 4 pereti impreuna cu familia, nu a reusit sa produca niciun rezultat surprinzator ci din contra, a zamislit mici monstri dezorientati ce bantui societatea si se comporta ca niste salbatici. Nu stiu cum era Romania inainte de aparitia comunismului, insa daca ne uitam la ultimii 100 de ani observam ca deranjarea echilibrului unei societati (imperfecte) este foarte periculoasa si poate produce unde negative ce vor influenta viata unei societati pe parcursul a nenumarate generatii. Romanul tipic de astazi idealizeaza "smecherul", cel care eludeaza sistemul, cel ce pacaleste pe toti si fuge cu banii. Pentru orice se intampla negativ, nu are nicio responsabilitate, este alticineva de vina. Majoritatea dam dovada de o crasa lipsa de responsabilitate in tot ceea ce facem , in familie, la locul de munca, in relatii personale, in spatiul public. Am auzit rar ca membrii societatii sa laude pe cineva care a dat dovada de harnicie, cinste, seriozitate, sacrificiul personal in folosul societatii, bogatie spirituala, cultura, de aici reiese ca ne lipseste drastic ca natie viziunea care sa ne transforme comportamentul pentru un viitor mai bun.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

remoteviewer1, iar ai scris ceva extraordinar! Esti un om foarte intelept!

Ar fi enorm de spus pe tema asta.... Toate observatiile tale concorda total cu ale mele. Asa vad si eu.
Spre deosebire de tine am prins revolutia la 22 de ani si am fost aproape peste tot din secunda minus zero. Am vazut aproape tot, inclusiv pe cei 2 Ceausesti pe acoperisul CC-ului cand au fugit cu elicopterul. Eram la distanta si in unghi perfect, i-am vazut impecabil. L-am vazut pe El si la meetingul din 21 dec cand am fost convocat cu turma la 7 dimineata pe strada Maria Rosetti cand am asteptat in dimineata cetoasa in turma sa aflam unde ne duce (ca nu stiam nimic, niciodata, doar "ni se dadea semnalul de mars"). Inca din prima ora se propaga incertitudinea si se duceau zvonurile, ba ca se tine, ba ca se anuleaza. Tin minte ca eram slobod la gura, element recalcitrant si nu conteneam cu bancurile despre Ceausescu si discutiile despre ce e la Europa Libera pe care o ascultam pe un amplituner Delia si boxe Tineret 140W seara cand eram acasa, tareee! Tin minte ca eram singurul care folosea cuvantul "dictator" si cand il utilizam cei din jur se uitau perplecsi sau apatici, caci nimeni nu pomenea de notiunea de dictatura. Chestia a aparut o zi mai tarziu, in 22 dec. pentru ca au strigat unii si turma a luat tonul. Tin minte multe si ar trebui sa le scriu deoarece cate am vazut eu in cateva zile cat am fost in centrul orasului, putini au adunat atatea. Practic am fost peste tot si am vazut tot, mai putin Televiziunea pe care am vizitat-o doar in 22 pe la mijlocul zilei dupa care m-am intors in centru. Pe urma a urmat banderola, haina kaki, bocancii negrii irakieni (de comando), Ak47 tip Kalashnikov facuta la Cugir, etc. Era sa-mi iau si glont in cap de la lunetist care m-a ratat cu putin, i-am vazut si fumuletul alb de la etaj, asa mi-am dat seama ca atunci cand esti impuscat nu auzi nimic, auzi abia dupa. L-am alergat si pe Adrian Paunescu pe Batistei strigand, "Sa taiem porcul de Craciun" impreuna cu gloata, am prins si un "terorist" care era un tip de vreo 50 de ani care semana cu capitanul Onedin din filme, ochi albastri, slab, sportiv, inalt cu parul incaruntit vorbind romaneste perfect si cu vreo 3 buletine de identitate in 3 geci una peste alta, predat la soldatii maramureseni care pazeau Consulatul American, eu cu bocancul irakian pe ceafa lui, tinut culcat pe strada si cu teava AK47 personal in capul lui, fara piedica, cu degetul pe tragaci. L-au luat baietii cu automate din alea scurte, cele fara pat, si dus a fost. Am dormit noaptea dupa ce a nins pe o masa la etajul 5 pazind o cladire, cu AK47 in brate, cu glont pe teava si fara piedica (ca de obicei) mancand 3 mere in 2 zile fara sa-mi fie foame.Ce lumina vrajita era noaptea dupa ce totul era alb! Se superb era! Parca era o vraja! Orasul era frumos luminat, nu se mai facea economie. Si Metroul mergea perfect, a mers impecabil non stop cum azi nu ar mai astia in stare! Ca azi s-au facut cu drepturi si abia mai muncesc ceva pe bani multi.
Ce sa mai zic, am cam vazut totul si apoi le-am vazut si pe alea din 1990 si anii urmatori, fix in miezul centrului unde ma nimeream. Era sa mi-o fur si de la mineri in 13-15 iunie avand asupra mea aparat de fotografiat Zenit 11 care daca era descoperit nu mai scapam cu viata. Dar stiind psihologia turmei am trecut fix si cu atitudine de sef printre ei pe diagonala lunga, cu aerul ca si cand nu aveam nimic de fereala, si asa nu s-au luat de mine, in timp ce bateau cu furtunele cu cap metalic pe toti ochelaristii si barbosii gasiti in calea lor.
Cate am de povestit si despre asta! Cum femeile de vreo 50...60 de ani ii aplaudau pe criminali si ii incurajau sa verse sange! Femei cu aspect de scroafe comuniste, mai tarziu feseniste si apoi pesediste. Asta e pleava majoritara in poporul asta, un balast imens care ne trage la fund, nu ai ce face cu astia, nu au leac!
Cat priveste Romania dinainte, am avut-o pe mamaie, bunica mea cea draga care s-a dus in 2001 si care era nascuta in an cu Ceausescu si culmea, chiar lucrase la Ministerul Agriculturii cand era Ceausescu sef pe acolo prin anii 50 si il intalnea dimineata pe culoare si mi-a povestit ca era om respectuos si ii dadea buna ziua desi nu o cunostea. Il ura mamaie pe Ceausescu de moarte si in octombrie 1989 mi-a spus ca l-a visat noaptea cum era intr-o groapa de namol si sapa cu o cazma si tot ce namol arunca afara, venea inapoi in groapa si apoi a visat 3 paini mari ca de pomana (adica 3 luni). Mi-a zis atunci mamaie ca Ceausescu nu mai are mult. Nu credea nimeni, lumea a uitat dar noi toti consideram regimul de neschimbat si vesnic. Bunica avea un fel de gandi si vorbi care reprezenta tara asta disparuta. Era normalitatea in persoana! Ce spun eu acum in o suta de cuvinte, bunica trantea in 3 cuvinte care sintetizau perfect si mai bine totul si esentialul!
Era ceva de tara asta inainte de 1945 insa Romania a purtat cu ea o boala grava care i-a devenit fatala - mare parte din Romania dinainte, adica imensa parte era formata din tarani primitivi, rupti de lume si traind inca in secolul 19. Aveau viata lor simpla si dura insa si cu lucruri frumoase pe care azi nu le avem nici pe bani multi. Insa au fost toti ca niste copilasi prosti in fata tavalugului bolsevic impus din afara tarii in anii 40...50...60. Apoi s-au trezit cu taranul suprem deasupra lor si a fost pe gustul multora ca atat ii ducea capul. Nu poti sari generatiile. Romania e ramasa in urma mereu cu un secol. In regimul comunist s-a sarit artificial, fortat, impus si numai la nivel materialist care nu e de ajuns, si astfel neasimilat, de aia nu s-a prins si a rezultat perioada asta de tranzitie ca o mocirla cu tzoape, ghertzoi, tzoparlani, vulgaritate, primitivism, fitze, etc. Daca ne uitam in tara asta oriunde la case, la ce-si construiesc oamenii, ce garduri isi pun, ce aleg, etc, vedem numai un mega prost gust, o megalomanie de sarantoci cronici. Sunt mai rau ca africanii care macar au un stil al lor, urat dar colorat. Astia nu au nici un stil sau mai bine spus stilul lor este haosul si uratenia, naparat si strambaciunea. Dar cu linia stramba e rumanul prieten de mii de ani daca ne uitam la istorie. Numai ca prieten cu prostul gust e de curand, de cand s-a dizolvat lagarul stalinist care impunea niste reguli antiumane si nenanturale. Chestia asta a camuflat o perioada prostul gust si tzoparlania romaneasca care era si inainte dar cumva mai naturala. Acum a devenit nenaturala. Chiar si popoare traditionale in prostul gust cum sunt de exemplu rusii de la tzara, au cumva stilul lor, o ordine a lor. Insa astia de aici nu au nici o ordine, regula e dezordinea care e in toate. De fapt regimurile bolsevic si ceausist au exacerbat aceste probleme dar le-au tinut sub capac, ascunse asa cum maturam gunoiul sub covor. Dupa 1989 a iesit gunoiul liber la lumina.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: DIVERSE

Post by resitent »

Sa nu ne mai plângem. Romania a evoluat destul de mult când a fost semi-deschisa, tehnologic și cultural însă comunismul a închis majoritatea canalelor "media". La ce bun niște cetățeni cu educație și cunoștinte? Nu e ca și cum nemții inventaseră apa calda și noi ne dădeam cu sania dar însăși sharing-ul de idei duce inevitabil la un progres, un progres al gândirii.

Atunci când impui, chiar sub pretextul bunăstării, a bunului simt sau mai știu eu ce rahat bine coafat, limitezi inevitabil.

Deasemenea evoluția depinde de fiecare individ în parte, iar genetic să știți că România nu sta foarte prost, după o viață trăită am ajuns sa apreciez istețimea pura, care o poți întâlni unde nu te aștepți. Multi oameni cu pretenții de analiști au foarte multa educație, se pricep nu gluma dar put de prostie. Pentru că, din păcate asta este ceva genetic. Nu o ai și punct, întorci (în) siguranță. ;)
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

Post Reply