MAGNETOFON ( reel to reel )

A fost odata ca niciodata
resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by resitent »

Eu am avut technics rs1506 , refăcut complet inclusiv parte de mecanica. Nimic nu se compara cu el din ce am mai avut (gunoaie rusești, cehești, filipsuri) însă nu l-aș baga în aceeași liga cu studer sau gamele profesionale de la Sony, Tascam, ampex. Technicsul rămâne o scula de casa, nu e un avion gen Nagra
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by Kross »

O fi bun, n-o fi bun, am luat un Philips N4504. Pare nou, a fost revizuit la curele, electronica e originală, asta am văzut și eu, nu a fost ciobănit. Cel de la care l-am luat, îl are de nou, mă rog, tatăl lui, și după ce au avut casetofon, nu a mai fost folosit. Are și manualele și cutia originală. Nu adus din Germania sau Olanda. Și tind să-l cred. De funcționat, funcționează foarte bine, imprimă bine, reda bine inclusiv pe ORWO și Lenta (rusești). Acum doar sper să țină mecanica.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by _BGD_ »

sa te bucuri de el, si timp sa ai pentru facut rost de benzi, compilatii, tras, ascultat....

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

Kross wrote:O fi bun, n-o fi bun, am luat un Philips N4504. Pare nou, a fost revizuit la curele, electronica e originală, asta am văzut și eu, nu a fost ciobănit. Cel de la care l-am luat, îl are de nou, mă rog, tatăl lui, și după ce au avut casetofon, nu a mai fost folosit. Are și manualele și cutia originală. Nu adus din Germania sau Olanda. Și tind să-l cred. De funcționat, funcționează foarte bine, imprimă bine, reda bine inclusiv pe ORWO și Lenta (rusești). Acum doar sper să țină mecanica.
tu ai o fixatie cu "sa te tina" ca pe vremea lui ceausescu. Magul asta suna bine, trage dragut doar pe benzi subtiri si e o alegere buna. Nu arata nici rau. Doar ca deruleaza lent insa depune banda o frumusete pe rola cum alte maguri nu pot, rasplata a rabdarii langa derulare.
Deci e chiar misto.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
mihaiLLL
Posts: 72
Joined: 10 Jan 2011, 08:56

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by mihaiLLL »

am avut Philips N4504,un mag excelent,cu mecanica nu o sa ai probleme,singura chestie care ma deranja era ca se murdareau foarte repede capetele(acelea cu verge,Long Life)
functia DNL era excelenta pentru parte de zgomot de fond
am modificat partea de bias,sunt doua potentiometre in interior care se ocupa de treaba asta
pe viteza 9 tragea identic cu sursa(pick-up)
al meu derula ft. bine,era nou-nout

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by Kross »

@momolo:
Nu mi se pare lent absolut deloc. Mi se pare chiar rapid, dar are rampă la accelerație în derulare (dar și la redare și poate fi enervant) nu pleacă instantaneu ca multe maguri. Frânarea e puțin ciudată. Adică din momentul comenzii STOP, nu se oprește instantaneu, ca alte maguri, poate e mai bine pentru benzi. A fost momentan cuplat pe sistemul cu 8080. Sper ca mecanica să fie bună . Acum, știu că voi stârni furtuni. Comparând cu magul Kashtan (iupiter), la redare sună cam la fel, nu observ diferențe colosale. La înregistrare, câștigă detașat philips, cât despre mecanică, Kashtan e destul de solid. Doar că philips are 3 motoare, Kashtan are un motor, enorm. Am avut timp să ascult toate rolele, ce se aude prost pe kashtan se aude și pe philips la fel. 12 din ele (cele imprimate) nu mai sunt folosibile, culmea 5 Agfa, 4 BASF și 3 philips, aparent alea comuniste, orwo, lenta și cehoslovacele s-au menținut chiar bine, nu mă așteptam. Restul sunt ok. Chiar și celelalte capitaliste imprimate sunt încă bune.
Cele neimprimate, 2 orwo și 2 philips sunt...moarte. Le-am deschis prima dată și benzile erau realmente lipite, și a curs ceva uleios din ele. Am recuperat doar rolele, îmi plac rolele philips, restul benzii am aruncat, mi-am pătat și tricoul. Restul sunt bune, nelipite sau cu tendințe de agățare. Chiar am tras pe ele de pe pick-up și CD, și ambele tipuri s-au imprimat bine. Am tras inclusiv pe rusești, și au ieșit nesperat de bine. Acum am constatat că totuși, benzile comuniste sunt bunicele, nu chiar în halul ăla de proaste, mă așteptam la mai rău. Cele aduse de soție, ale părinților ei, sunt moarte. Doar ORWO, Lenta și cred eu Iugoslave sau poloneze, dar benzile alea au fost trase cu majak 203, tesla și uwertura, plus că murdăresc capetele, sunt lipite și nu vreau să risc nimic. Deci bune de plasă de muște. Rebuturi.
Kashtan, stă mai mult de decor acum...
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

Kashtan-ul nu suna deloc prost. Totusi aceste Philips suna mai bine.
Mecanica Philips nu inspira incredere la prima vedere insa in timp s-a dovedit foarte buna. Faptul ca se duc curelele (se lichefiaza) e vina cauciucului folosit.
Si deruleaza lent fata de alte mecanici clasice cu 3 motoare (Philips are 3 motoare). Kashtan are un singur motor, deruleaza la fel de lent.
Franarea se face direct din motoare, "magno control", parca asa scrie pe ele. Cum se opreste tine si de niste reglaje electronice sau oboseala unor circuite de comanda.
Acest plastice Philips au si o chestie desteapta, alea cu 3 capete au un departator banda de capul de REC cand nu il folosesti, sa nu-l mai rashcheteze degeaba.
Intradevar, capetele cu plastic verde sau portocaliu se murdaresc de la anumite tipuri mai lipicioase de benzi expirate. Dar toate magurile se murdaresc, chiar si alea care sunt mai rezistente la jeg precum cele cu permaloy sau GX de la AKAI. Adica toate trebuie des curatate cand ai banda jegoasa. La ascultat (redare) merge sa cureti mai rar dar la REC cateodata nu merge o banda intreaga fara sa opresti si sa cureti intermediar.
Parerea mea, aceste plastice Philips sunt foarte bune si asta la un pret in general decent. Mie imi plac cum suna aceste Philips, atat seria noua ca asta cat si seria veche tip "geamantan" (lucrate mai bine). Toate fabricate in Austria.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by Kross »

Așa este, majoritatea magurilor philips au fost fabricate în Austria, și se găseau și sub alte nume, Aristona, Erres, sau Hornyphon (tot Philips).
Între kashtan și philips, pe redare, chiar nu văd diferențe colosale, iar o bandă trasă cu philips ul, sună bine și pe Kashtan. Am și o bandă Technics trasă cu un Revox, care sună foarte bine atât pe philips cât și pe kashtan. La derulare, philips are rampă de accelerare, Kashtan pleacă brusc și la fel, frânează brusc chiar și cu role grele. Doar că atât la plecare cat și la frânare, Kashtan ul scoate un zgomot de troliu de lift, altminteri e destul de silențios. Ca și philips de altfel și asta îmi place la el (philips) Nu am rupt nicio bandă până acum. Philips oricum e foarte fin la oprire și plecare. Cauciucul, mai devreme sau mai târziu tot se face pastă și își pierde proprietățile, însă e răul necesar, curelele din PU au avantajul de a fi mai ieftine, însă în timp se fărâmițează, și nu merg pe orice mecanism. Atât Philips cât si kashtan au mecanici destul de simple, fără complicații inutile.
Maguri Direct Drive ca și Technics RS 1500-1800, Teac sau Akai, etc, chiar și Rostov, Soiuz sau Olimp derulează într-adevăr foarte repede, și frânează repede. Dar nici kashtan nici philips nu mi se par lente. Lent era Tesla B115, Majak 204 stereo, uwertura, unele grundig, dar probabil și curelele patina uneori la unele din ele.

Acum în sfârșit mă pot bucura de mufa DIN a amplificatoarelor, am cablu DIN-DIN, rusesc, măcar e cupru, și e gros. O singură chestie la philips, cred că are ceva pe vumetrul drept, deoarece se mișcă cam haotic comparat cu cel stâng, dar nu se simte nimic grav pe audio, imprima la fel de bine. Cred că are ceva la o legătură, că dacă îi dai un bobarnac mai sănătos merge ok, după care iar o ia pe miriște, dar face aleator. Nu mereu. Fie asta cea mai mică problemă.
În plus, când derulează, vumetre le au un mic tremurici, dar în partea de jos a gradației vizibil (și doar dacă te uiți atent) . Acustic nu aud nimic rău nici pe imprimare, nici redare. Probabil odată și odată va trebui bibilit, dar momentan îl las, merge bine. Acum mă enervează că ampuri le mele nu au vumetre. Cu ac. Sunt urâte ca niște cărămizi, bine, în dormitor am un SU-7700K + ST-7300K care sunt extrem de drăguțe, dar nu se compară cu celelalte două . Daca ar fi un un mix de sunetul lui 8080, puterea lui V8 și frumusețea lui 7700 ce bine ar fi. Dar a nu se înțelege greșit, toate îmi plac.
Rolele pe care le am le știu majoritatea de mic. Nu prea mă încumet să le șterg, sunt melodii pe care le-am regăsit și 30 ani mai târziu pe YouTube, adică peste 30 ani de când nu le mai Auzisem. Și nici numele nu îl știam. Faptul că se aud așa bine și s-au menținut așa bine se datorează faptului că au fost bine păstrate. Și rulate frecvent în anii 70-80. Inclusiv colinde clasice, americane, britanice, originalele din anii 40,50,60, 70,80, (jingle bell rock, it's begining to look a lot like Christmas, white Christmas, etc, alea originale), ce auzi și pe magic fm, acum mi-am amintit de ele. Deci am ce face și pune de Crăciun.
Au fost trase atât cu philips n4414, National Panasonic stereo (al unei rude), grundig , Kashtan și Tesla și unitra. Toate sună respectabil de bine, chiar incredibil de bine pentru niște maguri comuniste. Unele însă, fiind mai vechi sunt mono. Se aud ambele canale la fel. Toate sunt trase pe 19,5 excepție 3 din ele, trase pe 9,5 și nici alea nu sunt rele
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by Kross »

Acum întrebarea mea este : așa rele să fie Dokorder? Nu am găsit extrem de multe despre ele pe net, deci sunt cam exotice, față de Akai, Technics, Pioneer, Sony, Teac, poate și decât Sharp (am unul în familie, RT727, dar nu e să cazi pe spate, e doar bine făcut solid și atât, în rest banal) sau Kenwood (asta din japoneze) nu mai zic de europene, philips, grundig, saba, telefunken, studer, uher, revox.
La un moment dat am crezut, scurt timp că ar fi ceva derivate din Onkyo sau Denon. Dar nu. Dar sunt cam exotice și cam rare, deși unele arată într-un mare fel. Cochetam cu unul la preț bun. Dar cam la același preț am găsit philips ul, la preț cam de plin de rezervor de Logan.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

Kross wrote:Nu am găsit extrem de multe despre ele pe net
nu ai cautat destul.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Mitza
Posts: 6
Joined: 09 Mar 2018, 11:25
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by Mitza »

Pe lângă modelele menționate de la akai, vad ca nu prea a fost menționat un model extrem de reușit. Akai GX 600DB. Pe lângă faptul ca este arătos și țanțoș ca un cocoș în ogradă, trage și se aude beton (dacă este în mințile lui). Singurele lui probleme în timp, tranzistori aia iar în rest este pe viață.

User avatar
horex1952
Posts: 140
Joined: 08 Jan 2016, 16:37

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by horex1952 »

Avand la un moment dat 67 de Magnetofoane Akai, incluzand cele doua modele GX-747, am ajuns la concluzia ca cele mai bune au fost modelele PRO adica pe 2 piste si vitezele 19-38cm/s. Cu 30 de ani in urma am schimbat la Studer si Revox, vanzand toate Akaiurile pastrand doar doua bucati de Akai GX-630Pro si un micut Akai 4000Pro. Modelul GX630 a fost intr-adevar un model foarte solid si frumos.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

Pe langa RTM din Franta se pare ca acum a aparut si un alt producator, in USA, ATR Magnetics, York, Pennsylvania based factory:
https://nashvillerecordingsupply.com/co ... -magnetics

La capitolul magnetofoane noi, in productie, avem diverse:
- se pare ca Thorens avea un plan pentru un magnetofon, nu am idee ce au mai facut dupa ce a venit pandemia: https://www.thorens.com/en/thorens-news ... chine.html
- niste francezi: https://www.analogaudiodesign.com/tp-1000-product
- niste americani DIY-eri care bricoleaza de multa vreme un TEAC/Tascam, ultimul model al brandului, insa mi se par de prost gust si extrem de scumpi: https://www.youtube.com/watch?v=DP9yZ3zGjZ8
- de Ballfinger deja stie lumea de cativa ani (evident, scump rau!): https://www.ballfinger.de/ (adus si in Romania: https://hifiexpert.ro/produs/magnetofon ... -m-063-h5/ ). Doar l-am vazut cum arata si am ascultat pe alt magnetofon ("vintage" SONY) benzi trase pe acesta. Sunau minunat. Iar "jucaria" arata mai bine ca in poze.
- asta exista pe net de ceva vreme, nu am habar, insa stiu ca este extrem de scump: http://www.metaxas.com/

Partea pozitiva este ca acum (din cate inteleg eu) avem 2 producatori de benzi, unul in Franta si unul in USA. Cel din Franta, RTM se pare ca a preluat afacerea de la fostul RMG (care preluase de la Pyral ? - Sau e invers?), toate provenind din fostul EMTEC (BASF). Acum aparand (de fapt reapărând) pe piata si ATR Magnetics: https://www.atrtape.com/sound-of-tape

Partea negativa este ca pentru omul de rand toata povestea asta cu magnetofonul si benzile (noi...dar si vechi) e foarte scumpa.

Insa este remarcabil totusi ca magnetofonul, adica "Regele" nu a disparut definitiv! In continuare eu unul consider ca magnetofonul totusi este cea mai buna sursa audio ever!
Asa ca merita sa citez ce scrie la ATR pe site:
NOTHING SOUNDS LIKE TAPE
WHY DOES MUSIC RECORDED ON ANALOG TAPE SOUND SO GOOD?
To understand why, a professional tape recorder provides the most lifelike reproduction revolves around a couple of important factors. The key lies in the inherent technology of the tape itself. Audio tape in use during the 1950s and ’60s provided approximately 65,000,000 magnetic particles per second of recording a quarter inch format at 15 inches per second (ips) tape speed. Each magnetic oxide particle or groups of particles takes on either a north or south orientation after exiting the recording head. Starting to sound like digital bit stream? Well yes and no. However there is one huge difference between analog tape recordings and even the best digital recordings.

RESOLUTION
The highest digital resolution today offers 4,608,000 bits switching per second. Not bad. Big improvement over the standard Red Book CD but it is not even close to sub-micron particle resolution of ATR Master Tape.

RANDOM PARTICLE STACKING
Quarter inch, two track ATR Master Tape running at 15 inches per second (ips) involves approximately 80,000,000 oriented and randomly stacked particles per track second. It’s not just the particle count but the random stacking that turns this super binary resolution into pure analog playback. This is why even a narrow track width recording still sounds so detailed despite the lower surface area.

Music is an intrinsic part of the human soul. It plays to our emotions, it talks to us, it calms us, it makes us rise to our greatest accomplishments and brings back our warmest memories. Why not record it on the best medium to achieve the best quality of sound?
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by _BGD_ »

Interesant. La ATR pe site, o banda de 18CM, prindere trident, 31 USD.

La shipping information, singurele tari spre care expediaza: US, CA, AU.

:(

Poate or sa apara alti retaileri, pe e-bay, care vor face shipping si la romanica....dar or sa creasca sumele.

Post Reply