Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Eurostat: Unul din 4 decese din Uniunea Europeană este cauzat de cancer. România și Bulgaria, printre țările UE cu cele mai mici rate de deces provocate de această boală

1,3 milioane de oameni au murit din cauza cancerului, în anul 2015, în Uniunea Europeana, ceea ce înseamnă peste un sfert - 25.4% - din numărul total al deceselor înregistrate în acel an, arată datele publicate joi de Eurostat. În timp ce Olanda și Slovenia au cele mai mare rate de deces din cauza cancerului (peste 30% din totalul deceselor), România și Bulgaria sunt printre țările UE cu cele mai mici rate de decese provocate de cancer (România mai puțin de 20%, iar Bulgaria puțin peste 15%).
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-2 ... cancer.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-2 ... cancer.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Mai degraba exista erori de raportare date la Eurostat. Probabil in Romania nu se raporteaza corect si nici real. Multi batrani mor la tara de cancer fara sa se stie deoarece nu au asistenta medicala care sa le puna un diagnostic. Nici spitalele din Romania nu cred ca raporteaza corect. Iar situatia e mult mai rea decat aceste statistici. Numarul celor loviti de cancer a crescut dramatic in ultimii ani. Unele spitale din Romania arata ca intr-o stare de razboi.

Cancerul este ca un virus de sistem de operare. Este o eroare in ADN care scapa de sub control. Este provocat nu numai de ceea ce mancam dar si de ceea ce respiram si orice substanta chimica care intra in organism incluzand chimicale pentru curatenie si cosmetice. Un alt factor mai poate fi radiatia electromagnetica. Toate astea produc erori in ADN care depasesc, metaforic spus, "sistemul de corectie al erorilor". Sistem care lucreaza permanent de cand ne nastem pana murim. In organism exista celule conceroase din primele zile de viata, permanent. Organismul lupta permanent impotriva lor. Cancerul este declansat in momentul cand o lupta din miliarde de lupte, este pierduta. Din toate cauzele presupun ca principala cauza este expunerea la diverse substante chimice, probabil in suma (ca un factor agravant) expunerea la campuri electromagnetice. Expunerea la aceste substante se face nu numai prin ingerare dar si prin piele sau aerian. Viata moderna si civilizata ne expune foarte mult la diverse substante din astea printre care un loc principal il au substantele pentru curatenie/dezinfectare precum si cosmeticalele. Plus noxele din aerul poluat.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by puf »

Erorile de raportare sunt foarte mici, este vorba de decese, nu de bolnavi inregistrati, in certificatul medico legal de deces se precizeaza cauza mortii.
Totusi si asa, spitalele din Bucuresti sunt ca dupa razboi pentru ca 90% din pacienti sunt din provincie, provincie unde nu au asistenta medicala.Este un fenomen, eu nu inteleg asta dar orice batran este speriat cumplit de moarte si face orice sa ajunga la medic cand are o suferinta, oricat de greu accesibil este.
Eu neglijez orice simptom posibil periculos si nu ma duc la medic decat in cazuri extreme.
Organsimul uman este extrem de rezistent si nu cedeaza usor la expuneri fie si periodice la poluanti chimici sau electromagnetici.
Daca ar fi asa de periculoase cum se scrie, alte specii precum vrabiile, soarecii sau animalele de companie (care stau si manaca aceeasi hrana ca stapanii) ar fi mult mai afectate si nu exista nici un studiu care sa arate asa ceva.
In vremea industrializarii comuniste poluarea era atat de mare incat in zona combinatelor vegetatia era afectata iar fauna nu exista, in raurile adiacente nu mai traiau pesti, nu supravietuia mai nimic in zona.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Cum se prepară pâinea pustnicească, mâncarea veche de milenii

Reţeta acestei pâini, extrem de simplă, vine tocmai de la Sfântul Antonie cel Mare (251-356 d.Hr), călugărul care a trăit 105 ani, însă se pare că monahul, la rândul său, o aflase de la alţi pustnici creştini din zona Orientală.
https://adevarul.ro/locale/galati/cum-p ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine
https://adevarul.ro/life-style/bucatari ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Sanda Marin:
Orice mâncare cu sos este mai gustoasă dacă se ţine o jumătate de oră la cuptor înainte de a fi servită la masă.

Pentru a nu se întări, ficatul nu trebuie sărat înainte de a fi fript.

Pentru a înlesni frăgezirea unei cărni tari, fie de vită, fie de pasăre, se poate adăuga, la fiert sau la prăjit, puţin bicarbonat, în proporţie de 1 linguriţă la 5 l lichid, sau în sosul din cratiţă, la 1 kg de carne.

Pentru prăjit este bine să se amestece untură/unt cu ulei în părţi egale.

Înainte de a prăji peşte, carne sau zarzavat, acestea trebuie bine zvântate cu o cârpă. Numai astfel se vor rumeni frumos.

Supele, sosurile, zarzavaturile capătă un gust mai fin dacă li se adaugă puţin unt proaspăt, după ce au fost luate de pe foc.

Înainte de a fi bătută, frişca se ţine două ore la gheaţă (frigider). Zahărul se pune numai la urmă, când este aproape bătută.

Nucile întrebuinţate la torturi şi prăjituri capătă un gust plăcut de alune când sunt prăjite puţin în cuptor, înainte de a fi folosite.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Sanda_Marin
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Viermele de făină, bun de consum în UE. Mihaela Bilic: De ce să mănânci insecte, dacă ai friptură?
.....
Ce facem cu atâta omenire? Foametea, un pericol
„Eu cred că ce se întâmplă la nivel de mapamond, la nivel de politici care privesc în viitor - poate nu atât de îndepărtat -, se pune probabil problema ce facem cu atâta omenire?”, a arătat Mihaela Bilic.

Ea a reamintit că nu mai devreme de secolul XX am avut episoade de foamete teribilă, ca să nu mai vorbim de foametea din 1850 din Irlanda, când timp de patru ani n-au existat cartofi și au murit 1,5 milioane de oameni. Au murit oameni de foame în China, în Rusia, în Coreea de Nord, un lucru dramatic, pe care noi, acum, nici măcar nu-l putem realiza.

Acum, în afară de țările africane, noi nu mai avem rahitism, poate deveni o curiozitate medicală, cum să nu mai ai acum proteine?

Noi, dimpotrivă, avem exces de proteine, mâncăm carne și produse de origine animală într-o cantitate mult mai mare decât i-ar trebui corpului și atunci, pe de o parte, iată, vin aceste politici în care tot ce înseamnă alimente de origine animală sunt mai degrabă limitate sau acuzate, iar vegetarianismul ridicat pe un piedestal, iar pe de altă parte, se pune problema ce facem cu această omenire care se înmulțește și care în curând s-ar putea să ajungă în situația în care nu mai are ce să mănânce? a arătat Mihaela Bilic. „Dar nu cred că pe perioada vieții noastre va exista un așa impact, încât să mâncăm viermi”, a adăugat ea.

Europenii, răzgâiații mapamondului. Americanii - într-o etapă tristă a existenței lor alimentare

Mihaela Bilic nu exclude posibilitatea ca printre europeni, chiar dacă ei au alternative de hrană, să existe destui amatori și pentru viermii de făină. „Cine știe, spune Mihaela Bilic, poate prețul lor o să-i facă de negăsit și o să fie persoane care caută ceva exotic, însă categoric acest vierme nu conține ceva special. Este mai degrabă o inovație la capitolul alimentar. Noi în Europa n-am avut astfel de soluții alimentare. Dar amatori ar putea exista, „măcar și din curiozitate - ca să nu zic și din plictiseală și prea mult bine”, este de părere nutriționista.

„Americanii, de pildă, sunt într-o etapă tristă a existenței lor alimentare, acolo mâncarea a devenit de o așa de proastă calitate, că nici măcar nu mai este hrănitoare, nutrienții nu mai sunt cei care trebuie, ei sunt îndopați cu tot felul de produse făinoase în care se bagă foarte mult sirop de porumb îmbogățit cu fructoză și ei sunt efectiv umflați, mi se pare că este ca un fel de politică parcă la nivel de țară, să fie îndopați cu aceste porții enorme de alimente care sunt goale sau proaste din punct de vedere nutritiv. Noi, în Europa, suntem răsfățații mapamondului, aș spune un pic răzgâiați”, spune Mihaela Bilic.

De ce să ajungem în această prosteală?
„Începem, mai ales noi, ca români - și mi-e ciudă - să avem întrebări de genul: Vai de bine, dar laptele mai e un aliment care să fie benefic pentru om? Dar vai de mine, carnea de porc mai este ea o chestiune sănătoasă și de dorit? Păi, dragii mei, atunci nu pot să vă spun decât dați-le la o parte și, iată, aveți alternative la proteine, dacă respingem lucrurile care sunt consacrate, tradiționale, care și-au demonstrat de-a lungul generațiilor nu numai valoarea nutritivă, ci și tot ce înseamnă o identitate genetică, care e în legătură cu mâncarea. Avem enzime care metabolizează lucrurile pe care inclusiv bunicii noștri le-au mâncat, care cresc aici, pe pământul pe care trăim. De ce să ajungem în această, nu știu cum să-i spun, prosteală, i-aș spune, în care iată, exotisme sau lucruri nefirești să ajungă să ne fie propuse acolo unde simțurile noastre știu foarte clar ce înseamnă atrăgător din punct de vedere alimentar și culmea, tot ce înseamnă industria alimentară și tot ce înseamnă agricultură, tradiție, creșterea animalelor în România nici măcar nu este la capacitatea maximă, nu mai zic depășită!”, a pledat Mihaela Bilic.

Câte fripturi pot să mănânc într-o săptămână?
Pentru păstrarea echilibrului alimentar, carnea ar trebui să fie într-o cantitate de circa 500 de grame pe săptămână. Porția corectă de friptură este cât un pachet de cărți de joc, cât podul palmei, cu o grosime de 2 centimetri. Asta înseamnă cam 150 de grame. Trei porții de carne săptămânal sunt mai mult decât acoperitor.

Să nu uităm că peștele este o variantă extrem de sănătoasă.

Dacă mâncăm de trei ori pe săptămână carne, de două ori pe săptămână pește și iată, ne mai rămân două zile în care să punem - așa cum zice și religia, și echilibrul alimentar - proteine de origine vegetală, să dăm dreptul și pentru fasolea boabe, și pentru mazăre, lintea și năutul. Mai nou, românii mănâncă mai mult humus decât fasole bătută în prezent, foarte interesant, suntem extrem de cosmopoliți. În felul acesta, în cele șapte zile din săptămână avem din toate, suficient cât să fim și satisfăcuți, și sănătoși și să nu avem nevoie, cel puțin pentru viitorul apropiat, de alternative, este sfatul Mihaelei Bilic.

Meniul sedentarului de birou
În ceea ce privește meniul sedentarului de birou, dacă unul din feluri este ciorba, atunci da, poate să aibă trei feluri.

Francezul mănâncă salata la început, pentru că frunza umple o parte din stomac și în felul acesta senzația de foame este puțin potolită. Acesta este rolul ciorbei la români, să umple o parte din stomac, ca la felul doi să nu mai fie atât de hămesit, încât să mănânce o porție foarte mare. Ciorba sau salata va fi întotdeauna un fel care să aibă doar jumătate din caloriile unui fel doi.

Deci, dacă ai început cu o ciorbă și apoi ai un fel doi, care să fie o farfurie nu mai mare de 20 de cm - stomacul cam așa are, dimensiunea palmei noastre -, la capitolul desert poți avea o cafea sau un fruct. Desertul nu este obligatoriu. Mai degrabă un cubuleț de ciocolată, un aliment care are virtuți și legătură cu plăcerea și cu tot ce înseamnă echilibru psihic, are și fibre, 7 grame în ciocolata neagră, bate inclusiv pâinea integrală. Are niște amine care ne dau starea de bine, a explicat Mihaela Bilic.

Suntem norocoși!
Proteinele probabil că întotdeauna vor fi la mare căutare și omenirea în sine consideră proteinele valoroase, pentru că într-adevăr, din punctul de vedere al siluetei și al gradului de hrănire al organismului, proteinele au cea mai mare capacitate sațiogenă, ne satură, de aceea când ținem post simțim clar lipsa proteinelor, tot timpul ne este foame.

Ele sunt valoroase și pentru cei care fac sport, țin diete - știm cu toții, din proteine nu ne putem îngrășa. De aceea este o hrană scumpă. Uitați-vă care este baza alimentară pentru toate popoarele - orezul, cartofii, tot ce înseamnă făină prăjită, paste, pizza. Acolo ce avem? Avem paste făinoase, avem cereale, pentru că ele sunt ieftine. Proteinele întotdeauna au fost și vor fi scumpe, pentru că valoarea lor nutritivă este cea mai crescută. Și iată, ni se propun alternative (viermii). Suntem norocoși că suntem departe de a fi obligați să apelăm la așa ceva, iar la capitolul curiozități alimentare sunt sigură că n-o să fie ultima grozăvie despre care o să auzim, a conchis nutriționista Mihaela Bilic.
https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-v ... ra-1434434
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Obi Wan
Posts: 456
Joined: 21 Mar 2011, 15:03

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by Obi Wan »

Top 100
MOST POPULAR EUROPEAN SAUSAGES AND SALAMIS
https://www.tasteatlas.com/100-most-pop ... -in-europe

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by kaav »

Gulas de Vita cu Cartofi
https://www.youtube.com/watch?v=Y2Rc1iR ... nArvunescu
Am verificat reteta, este excelenta. Spre deosebire de acest clip, totul in cazul meu a fost gatit intr-o oala din fonta emailata de 4 kg greutate cu capac rezonabil de greu din acelasi material, de 2kg. Ce m-a facut sa accept reteta este o simpla observatie de la finalul videoclipului:
Usturoiul se pune in mancare doar dupa ce este stins focul. Daca vad vre-o reteta de mancare unde de-a lungul procesului de gatire, usturoiul este calit, in momentul ala si opresc vizionarea.
O alta observatie care tine de denumirea anumitor ingrediente si care ma deranjat instant este confuzia dintre slanina si sunca. Avand in vedere ca totul a iesit ''perfect'', pot sa iert asa ceva, dar nu complet.
Cum arata sunca de fapt:
https://bunatatidinardeal.ro/sunca-tara ... in-ardeal/
https://medaprod.com/produs/sunca-meda/
Slanina e slanina si trebuie sa aibe grasimea ca si untul, fara grasime atoasa deloc.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Da! Exprimari gresite! Slănină sau slană e una, insa şunca e cu totul alta treaba, adica chestii diferite. Dar omul e super ok (imi place!) si bine ca nu spune "beicon"(bacon) in Licuriceasca asa cum mare parte din conationali au uitat sa vorbeasca romaneste dar nici alta limba nu cunosc.
Treaba cu usturoiul este fix cum spui, kaav! Eu am aceeasi rafuiala! Cand ii vad ca pun de la inceput usturoi, il prajesc, dupa aia il mai si fierb vreo doua ore..... nu mai ramane nimic din el!
Apropos, sper ca sti o chestie - la mujdei NU se pune sare. Sarea impreuna cu usturoiul nu e deloc OK ( https://www.libertatea.ro/lifestyle/de- ... uroi-15375 ). Pui sare pe ce mananci si apoi torni mujdeiul (facut fara sare) cand mananci. Idem cu ceapa.
Si tot apropos de sare - e bine sa punem sare de la inceput in apa in care fierbem legumele. Pentru ca ies mai gustoase asa. E gresit sa fierbem legumele in apa fara sare, iese fad, fara gust si degeaba punem sare dupa aia.
Uite o alta reteta abordabila si buna:
https://www.youtube.com/watch?v=KShWPIbkfs4
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by kaav »

De acord cu faptul ca sarea se pune de la inceput in mancare, scoate in evidenta aroma legumelor. Obiceiul unor gospodine de a pune usturoiul de la inceput este degeaba, precum ai confirmat, nu mai ramane nimic din savoarea lui in felul asta la final. Usturoiul si ceapa alba sau ceapa de ''apa'' (din cea rosie lunguiata si dulceaga) cand la folosesc, pun o gramajoara de sare pe marginea unei farfurii mici in caz ca am pofta de un plus de sare, dar e savuros si fara. Nu am stiut ca nu fac casa buna.
Imi place sa folosesc usturoiul zdrobit amestecat cu iaurt grecesc si ulei de dovleac, ca un fel de mujdei.
Reteta cu tochitura deja e pusa la bookmarks. Mi-a placut cum a facut si ousoarele alea de prepelita, cu dantela aurie pe margine. Folosesc si eu foarfeca in special la ouale de curca pentru ca membrana lor de sub coaja este foarte elastica si fara sa decupez cu grija, risc sa sparg galbenusul. Ca sa-mi iasa albusul tare si galbenusul moale, cel putin la ouale mari, am grija ca uleiul incins dar nu exagerat sa nu depaseasca nivelul galbenusul din tigaie cand le fac ochiuri.
Nu le stropesc deloc cu ulei, pun doar capacul si cand incepe sa se abureasca sticla capacului, o trag de pe foc si o las sa se linisteasca un minut, abia apoi iau capacul si stropesc putin pielita subtire a galbenusului. Pofta mare :D

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by kaav »

Salata de sfecla rosie cu hrean si chimen
https://www.youtube.com/watch?v=BX7KM9l ... cubunatati
Consider acest preparat sanatos si delicios.
Sunt multe retete pe tema salatei de sfecla rosie unde se foloseste otetul obisnuit sau cel balsamic. Nu imi place in aceasta salata asa ceva, dar folosesc lamaia. Lamaia, pe de alta parte nu o folosesc niciodata la peste, acolo prefer usturoiul.
''Cate bordeie, atatea obiceie'' :)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Atentie doar sa nu nimeresti lamai din astea! (probabilitatea este enorma):
https://evz.ro/atentie-la-rosii-lamai-s ... -data.html
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by kaav »

Ce nu fac uni ca sa nu piarda profitul, ''secretul'' lor este ca nu le pasa de consumatori cand indoapa culturile cu pesticide. Informatii despre pericolele legate de legume, fructe, carne de o calitate dubioasa din comert sunt multe si de multi ani. Nu este de gluma, mancarea contaminata este o moarte lenta. Stiu ca este bine sa fim atenti la asa ceva ca pe butelia de gaz.
Exista alternative la supermarket, usor accesibile pentru cine sta la casa si este gospodar.
Varianta pentru cei ce stau la bloc ar fi asta:
https://www.casa-gradina.ro/lamaiul-in-casa/
https://www.emag.ro/lamai-la-ghiveci-cu ... D2HDS3BBM/

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Ii stiu pe unii in talciok Vitan care vand lamai in ghivezi (unii lamai micuti au ditamai lamaile, superbi!) precum si alte plante. De la ei am cumparat ardei iuti micuti, din aia care se fac rosii, in ghiveci (tufa micuta) acum 3 ani si .......inca mai rezista (eroici! Infloresc si rodesc mereu daca au soare).
Insa lamaiul e dificil, trebuie sa aiba conditii, lumina, etc.

Apropos, astia cu plantele stateau langa Nea' Costel....... Am auzit ieri de la un prieten care auzise de la altcineva ca Nea'Costel a murit! Ultima data l-am vazut si am stat de vorba cu el in noiembrie. Nu stiu cauza, inca nu am aflat. Am zis pentru ca poate pe forumul asta mai citesc oameni care cunosc talciokul Vitan (si lumea pe acolo).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by kaav »

Nu pot sa zic ca sunt fan declarat de ardei iuti dar imi plac mult. Aia mici sunt foarte obraznici :lol:
Nu imi lipsesc niciodata, mai ales cei muratii - o varietate galbena (hot baby peppers), mici cat un chistoc, nu foarte iuti, nu iti dau o stare paralizie temporara ca cei japaleno. Iarasi o varietate foarte reusita sunt cei ''cherry'' - Iuti, aromati intens dar nu-ti ard limba ca altii. Excelenti si murati dar sunt plini ochi de samburi.

Post Reply