DIVERSE

Doar o vorba sa-ti mai spun
kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

momolo wrote:
22 Jan 2021, 21:14
Sa nu ma judecati gresit (nu sunt "putinist") insa continui seria de intrebari deoarece o intrebare este mai importanta decat raspunsul:
- credeti ca Putin a tradat Russia?! Eu unul nu cred, dimpotriva, cam tot ce a facut a fost pentru intarirea influentei si puterii Russiei in lume.
Pot sa dau un raspuns (provizoriu), subiectiv in mod evident. Ai declarat ca iti place istoria si toate faptele care se petrec vor face parte din trecut (adica istorie) deci implicit momentul prezent participa implacabil la istorie. Nu cred ca ti in mod interpretabil cu Putin, dar este evident pentru mine cel putin ca admiri inteligenta, chiar daca nu agreezi lipsa de etica care la nivel inalt, lipseste din belsug, de cele multe ori . Esti atent activ la scena lumii si tot ce se intampla in ea, ne poate afecta in mod special in mod urat in moduri foarte imprevizibile. Daca si numai daca, s-ar farama in parcele care contin fel de fel precum ai zis in postul anterior, cat de stabila va fi lumea pe termen mediu, ca sa nu zic lung? Cand tot felul de bogatani ar avea parte de ''prajituri'' interzise (arme grele) care vor fi raporturile de forte? O lume ca in Mad Max? Este enorma Rusia nu imi imaginez cum ar putea sa fie condusa fara o mana, mai ''de fier'' un pic...
Avand in vedere infuzia graduala cu ''cultura hamburgerului'' la nivel global, este greu sa mai existe forte active care sa se opuna efectiv cineva schimbarii, se metamorfozeaza mentalitatiile. Cum ziceai mai demult, prin venele si arterele dintr-un om prin care odata curgea sange, acum curge altceva. Toate implementarile actuale vizeaza omul mediu, care face parte din marea masa de manevra, nu omul capabil sa se apere singur de influiente pe care le percepe ca fiind inferioare lui, dar si el la randul lui va suporta consecinte, fiind legat inevitabil de mediul social. Ce poate accelera negativ viitorul in mod inevitabil va fi legat de calitatea celor de la butoane. Se promite mult, sforaitor, dar una este teoria, alta este implementarea ''intentiilor bune''. Evident ca nu ma pot abtine sa nu ma intreb daca nu cumva anumiti incopetenti in functii de conducere nu sunt cumva asul din maneca, pentru viitoarele guverne corporatiste. O fi plauzibil sa fie asa? Sunt tentat sa cred ca da.

andreimanole16
Posts: 1
Joined: 22 Jan 2021, 11:31

Re: DIVERSE

Post by andreimanole16 »

Stie cineva dava pun pe o TOYOTA link spam sters mai late ...imi creste consumul?
BANAT DEFINITIV

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

kaav, tu rar le zici bine!
Insa guvernele sunt deja partial "corporatiste". Si nu e de azi, de ieri, e de multa vreme! (sa citesti istoria Imperiului Britanic in secolul 19 sau istoria imperiului olandez in secolele precedente). Pentru ca in orice stat in care anumite mari companii detin mare parte din puterea economica (in cadrul acelui stat) acestea in fapt ajung sa detina mare parte si din puterea politica.
In sistemul in care ne aflam noi acum, adica democratia de tip occidental, politica nu se poate face fara bani. Principiul este bani = putere politica. Direct sau indirect.
Uite un exemplu micut dar sugestiv, noul primar ales al Timisoarei, om nu prea bogat, a facut imprumut pentru campanie ( https://adevarul.ro/locale/timisoara/do ... index.html ). Deci in sistemul occidental democratic nu ai acces la putere fara sa ai bani. Deci "e pe bani". Logica ne spune ceva simplu, daca ai bani multi ai si putere (politica) multa. Asta (bani=putere politica) este un principiu de cand lumea insa numai sistemul democratic de tip occidental dezvoltat dupa ww2 ne da iluzia ca nu ar fi asa. Dovezile ne arata ca e doar o aspiratie, nu si realitatea practica. Noi de multe ori ne contrazicem si ne batem pentru niste iluzii, niste himere.
In consecinta e logic un lucru, cand in cadrul unui stat, in economia acestuia exista parti semnificative acaparate de anumite entitati economice, acele entitati vor avea influenta politica. Asta s-a intamplat o data cu epoca industriala si continua sa se intample insa in prezent a aparut un element nou in ecuatie - anumite mari corporatii nu mai sunt nationale ci internationale. Acest fenomen schimba datele problemei. Aceste entitati nu mai pot gandi si planifica pentru un singur stat, trebuie sa gandeasca si sa planifice pentru mai multe. Asa ca epoca "economiei globale" pe care o traim a schimbat mult situatia si nu are numai parti rele, poate avea si parti bune. De multe ori in istorie aceste uriase entitati economice care asa cum am spus, inerent influenteaza si cateodata decid puterea politica au provocat razboaie intre state din cauze pur meschine, economice. Acum ca entitatile economice dominante nu mai se incadreaza intr-un singur stat ci mai mult, chiar foarte multe, e mai greu cu razboaiele nationale. Probabil, logic, se vor bate intre ele dar nu-si mai permit razboiul clasic pentru ca acesta le-ar distruge. Ba chiar putem observa ca aceste entitati globaliste sunt extrem de sensibile la factorul razboi!
Insa, deocamdata eu nu cred ca putem spune ca aceste entitati au acaparat statele. Nici vorba, nu pot asa ceva. In orice stat ramane destula putere care nu se afla sub controlul lor.
Asa ca in opinia mea ceea ce se numeste "globalism" si este demonizat la ora actuala, aduce un factor interesant, pacea, sau mai precis spus, lipsa razboiului clasic. Care din cauza firii omenesti (din care razboiul face parte) se transforma intr-un alt fel de razboi. De exemplu razboiul nervilor. Dar macar asta e mai putin distructiv. Amenintarea lui cea mai mare este posibilitatea ridicarii unor forte nationaliste clasice (cei care duc la razboiul traditional) care in final sa provoace catastrofa definitiva. Dar cea mai buna metoda sa ti pasnica fiara umana (inca de acum 2000 de ani romanii spuneau ca omul este lup in blana de oaie) este sa o ti satula si interesata de chestiuni pasnice (avere, imbuibare, diverse pasiuni materiale si spirituale, etc). Cand fiara nu mai are de mancare si nici preocupare, atunci o pune de razboi. Ori din cate putem observa (mai mult sau mai putin, depinzand de situatia fiecaruia materiala), perioada recenta de "globalism" a adus pentru cei multi mai multa bunastare. Evident, inca exista enorm de multa saracie si disperare insa totul e un raport, un echilibru.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

diversetrancote
Posts: 186
Joined: 04 Jul 2017, 09:17
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by diversetrancote »

momolo wrote:
22 Jan 2021, 21:14
- credeti ca Putin a tradat Russia?!
Nu stiu daca Putin a tradat sau nu Rusia. Pe mine intrebarea ma depaseste, cu cunostintele mele abea daca reusesc sa scrijelesc suprafata realitatii. Intrebarea mi se pare oricum prea complexa pentru a primi un raspuns simplu, nici vorba de unul da-nu. De fapt o spui si tu:
momolo wrote:
22 Jan 2021, 21:14
Acum am putea sa ne intrebam si ce inseamna "a trada" un stat precum Russia sau mai departe, ce inseamna Russia?!?!

Ma gandesc insa ca as putea sa raspund la o alta intrebare, mai empatica si poate chiar mai importanta. Credeti ca Putin si-a tradat poporul? – Eu cred ca da.
Dar iarasi: care popor? Ce inseamna poporul rus?
In final, intrebarile derivate sunt poate chiar mai importante decat cele din care au pornit. Si mi-ar placea sa discut mai degraba pe marginea lor, doar ca, iarasi, cu cata istorie stiu eu, mi-e teama ca nu m-as prea pricepe.


momolo wrote:
22 Jan 2021, 21:14
Insa Russia nu e capabila sa aiba un sistem democratic de tip occidental...... sau poate sa incerce!
Intamplator, chiar in aceasta perioada citesc o carte: Martin Sixsmith – „Rusia. Un mileniu de istorie” (recomand cartea pentru cei interesati de subiect!) in care firul rosu este chiar chestiunea aceasta: au existat momente in istoria Rusiei in care aceasta ar fi putut sa evolueze spre o democratie?
Am ajuns cam pe la jumatatea cartii, dar inca nu pot sa spun ca am un raspuns la chestiune si nici macar nu sunt sigur ca exista o rezolutie clara – un lucru e clar, momente prielnice unei astfel de evolutie s-ar fi gasit in istorie.
Dar, ca sa tai acest nod imposibil, vreau sa ma folosesc de ideile lui Lucian Boia, care, parca in „Un joc fara reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei” (recomand cartea oricarui amator de istorie!) spune ca desi instrumentele de genul „ce ar fi fost daca” pot opera in istorie, ele de fapt doar complica inutil, blureaza imaginea si asa neclara a evenimentelor si, in final, nu duc la un nici un rezultat valabil. Asadar, nu e important daca Rusia ar putea functiona sau nu ca o democratie, important e ca nu a devenit una.

Imi cer scuze ca vorbesc din carti, nu vreau sa para ca fac parada de cunostinte sau ceva, mai ales ca ma stiu cat de nepregatit sunt. Incerc doar sa gasesc niste puncte de sprjin si, eventual, sa fac niste recomandari pentru alti amatori ca mine.


momolo wrote:
22 Jan 2021, 21:14
- credeti ca stilul de viata occidental se potriveste la rusi ?! Vor fi ei mai fericiti daca imbratiseaza cultura hamburgerului, daca vor liberaliza poponariada pe strazile lor (si iata, nici noi nu am facut-o chiar in stil Amsterdam!), daca rusnacii ar fi si mai lobotomizati cu feisbuce si alte deastea, daca stilul lor asa cum este el s-ar occidentaliza brusc?!
Din punctul meu de vedere asta este o falsa intrebare. Vad ca tu, incercand sa dai un raspuns clar, o cam dai in derapaje – scuze de expresie! Nu trebuie si nici nu e cazul sa treci din gulag in mc donald. Nu-mi place cand cineva pune astfel problema si prefer sa raman in afara discutiilor cand se dicuta la modul asta alb-negru.

(Am raspuns la postul lui Momolo fara sa apuc sa citesc si raspunsul lui kaav si replica lui momolo la cele scrise de kaav. Promit sa citesc si sa revin, daca simt ca am ceva de adaugat. Multumesc de discutie!)

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

Cata vreme exista dialog si loc de explicatii lamuritoare in functie de bunavointa participantilor, nu ma deranjeaza sa fiu contrazis, cata vreme se face punctual, impartial. Aspectul legat de faptul ca le zic rar ''bine'', tine exclusiv de ''biasul de confirmare'' pe care ne dezvoltam rationamentele, fiecare. Acord de exemplu o mult mai mare importanta ideilor, sintezelor decat faptelor si analiza lor. Asta nu ma impiedica deloc sa apreciez oameni care au o structura diferita de a mea.
diversetrancote, toti suntem tributari unei forme de auto-medicatie ideologica/educatie. Cine nu spune sursa initiala a origini ideilor lui pe care apoi le-a dezvoltat in timp, nu inseamna ca nu exista, doar ca nu este evident transparenta pentru alti.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

diversetrancote wrote:
23 Jan 2021, 11:46
Ma gandesc insa ca as putea sa raspund la o alta intrebare, mai empatica si poate chiar mai importanta. Credeti ca Putin si-a tradat poporul? – Eu cred ca da.
Dar iarasi: care popor? Ce inseamna poporul rus?
Eu cred ca ai zis bine, "care popor?" caci asta e intrebarea! Probabil sau cert a "tradat" acea parte dintre rusi care locuiesc in marile super orase, mai ales tineri si foarte tineri, majoritatea mufati la internet si mass-media pro-occidentala si direct occidentala (hashtagisti si snobi), sursa de "educatie" care emite minunata subcultura de tip "hamburger"(viata e frumoasa pentru ca merg la club in fiecare noapte, trag prafuletzul pe nara, ma simt liber daca sunt tatuat ca o sperietoare si mi-am bagat belciuge in nara si in putza pentru a fi deosebit, depind de programele virtuale de "socializare" ca de perfuzia care ma tine in viata zi de zi, nici cand traversez strada prin loc nepermis nu-mi pot desprinde ochisorii de micul ecranas aducator de lumina, etc, etc).
Rusii sunt la fel de consumatori de "filme licuricesti" (adica ce produce Hollywood) ca noi rumanii. Suntem mult mai asemanatori cu ei decat cu popoarele care incep dincolo de granita noastra de vest, asa ca daca ne stim pe noi cum suntem, partial deja intelegem si cum sunt ei. Dar noua nu ne place aceasta realitate. Nici lor! Pentru ca si unii si altii avem in comun ca o parte din populatie nu e incantata de ceea ce este in prezent, adica nu ne place ce suntem si mereu aspiram sa fim exact ce nu suntem, ca o mantra, si probabil avem fixat in inconstient ca vorm gasi fericirea numai daca devenim ceea ce nu suntem. Deci, subliniez, noi rumanii (scriu asa sa nu mai caut litera aia cu caciulita) suntem foarte asemanatori cu cea mai mare parte dintre rusi, evident ii excludem pe cei de rasa asiatica si musulmani.

Asa ca la ei clasa de tineret care traieste in marile orase dezvoltate si deja au un nivel de trai sunt "tradati" in aspiratiile lor de tzarul Putin. Acesta insa NU tradeaza majoritatea rusilor care nici nu au acces la multimedia si traiesc in zone departe de centrele urbane mari. Caci genul asta de oameni exista si la noi in Romania si reprezinta cam jumatate din populatia tarii noastre, se vede constant la alegeri in opitiunile politice, pe cine plac si pe cine nu plac. Genul asta de oameni nu s-au trezit din perioada comunista, la ei din perioada sovietica. Sunt oameni care asteapta "sa li se spuna ce sa faca", sunt oameni "care depind" (de cineva, de ceva, cert este ca depind). Sunt oameni pe care lipsa autoritatii (care le spune ce sa faca) ii ingrozeste, le scutura lumea. Oamenii astia nu sunt neaparat prosti, unii pot fi deosebit de inteligenti insa structura lor este paternalista, trebuie sa aiba o autoritate peste ei care le este parinte, le spune ce sa faca, le da, le ia, ii pedepseste, ii conduce. Oamenii astia nu inteleg "libertatea" si rapacitatea capitalismului liber si democratic unde fiecare e cu "zda-masii" si nu intereseaza pe nimeni de tine. Astia sunt oameni care inca se mai ajuta intre ei, inca isi baga nasul in treburile vecinilor pentru ca li se pare fireasca chestia asta, astia isi bat copiii (si nevestele), astia vor sa traiasca linistiti.

Iti aduci aminte ce succes au avut la noi campaniile electorale axate pe "liniste" duse de Iliescu cu FSN/PDSR/PSD. Astia sunt parte si din poporul rus care NU a fost tradat de Putin.
Dar situatia la ei e si mai interesanta, pe Putin nu-l plac extremele, am zis de minoritatea mai ales tanara si cu nivel de trai bun din marile centre urbane (nu toti, dar acolo e majoritar) insa nu-l plac nici cei fanatici care ofteaza dupa bolsevismul sovietic de alta data. Astia il considera pe Putin tradator. Nu-s putini, sa vezi ce fetze au cand se strang (nu putini) la mitingurile de aniversare bolsevica de tot felul. Deci pe Putin il place culmea, chiar clasa de mijoc din Russia, in special cei trecuti de o anumita varsta, cam 40....45 de ani, majoritatea oameni activi si productivi dar si majoritatea batranilor normali (cei mai multi credinciosi dar si atei deopotriva - insa nu si aia fanatici cu fostul comunism).

Culmea, se pare ca si parte dintre tinerii de la orase il sustin, adica dintre cei care au acces la internet si informatie!

Asta e problema care deranjeaza, anume ca cea mai mare parte dintre rusi il sustin in mod real.
Cei care il contesta sunt insa cei mai vocali, cei mai vizibili de la distanta, cei care au acces la internet si mijloacele mass-media.
Exista si o categorie care e in crestere direct proportional cu scaderea nivelului de trai, cei care-l bombane si dau vina pe el dar nu sunt neaparat de partea curentului pro-occidental. Astia nu sunt neaparat impotriva lui Putin ci mai degraba necajiti ca nu merge situatia bine si cum au pe cine da vina, il bombane in privat, cam ca noi in perioada Ceausescu, numai ca la noi exista si dispret (pentru Ceausescu, analfabet, sclerozat, balbait), la ei nu.

Acum problema care se pune este - intre aceste parti (pro si contra) trebuie sa existe un razboi de excludere si anihilare?!?! Ei bine, e aceeasi chestiune ca la noi in Romania. Cei din partea "pro hamburger" vor sa-i anihileze pe ceilalti. Insa ceilalti nu vor neaparat sa-i anihileze pe astia dar vor "sa se apere" de ei. Deci un "tatuc" e si mai bine venit! De unde si puterea de influenta a lui Putin. Iar la rusi situatia e mai interesanta ca la noi, in partea pro-putinista intra si oameni dotati cu o cultura autentica, intelectuali saraci angajati pe la stat, majoritatea de provincie, oameni care au mintea la ei, oameni deosebiti. Adica nu numai ghertzoi si manelari. Russia inca poarta in ea mult din URSS si aceasta mostenire nu e neaparat eminamente toxica si total perimata, ci aduce cu ea si o mare cultura si spirit.

Trebuie sa recunoastem ca peste tot in fostele state comuniste cultura a decazut enorm o data cu disparitia regimurilor comuniste. In URSS cultura avea totusi un rol si o valoare deosebita. Din aceasta la rusi le-a mai ramas in primul rand scolile de muzica, balet, arte plastice, universitati bune, etc.

Exista acolo o minoritate cosmopolita care viseaza la scaieti verzi pe pereti asa cum visam si noi rumanii inainte sa ne lecuiasca bine de tot acesti 31 de ani de "tranzitie" (oare ne-au lecuit?! Pare ca mai mult ne-a deviat spre anormal). De fapt in Russia mereu a existat o minoritate cosmopolita si mereu pro occidentala care a conspirat si incercat sa ia puterea, sa schimbe, etc, exista destula istorie chiar din secolul 19.

Deci in opinia mea Putin nu a tradat poporul rus. Dimpotriva, este produsul poporului rus majoritar. Putea sa fie si mai rau pentru ei. In perioada lui Boris Elțîn nu a fost deloc bine pentru majoritatea dintre rusi. Si asta conteaza in ecuatia de azi.
diversetrancote wrote:
23 Jan 2021, 11:46
Din punctul meu de vedere asta este o falsa intrebare. Vad ca tu, incercand sa dai un raspuns clar, o cam dai in derapaje – scuze de expresie! Nu trebuie si nici nu e cazul sa treci din gulag in mc donald. Nu-mi place cand cineva pune astfel problema si prefer sa raman in afara discutiilor cand se dicuta la modul asta alb-negru.
pai ma mir ca nu observi! Chiar noi in Romania am trecut direct din gulag la McDonald's! Poate esti prea tanar sa sti exact cum era inainte de 1989. Insa fix asta s-a si intamplat la noi! Direct din gulag la hamburger!
Sa-ti reamintesc ca cinematografele au fost demolate sau facute "pacanele", ca nu s-a construit nici un nou teatru in 31 de ani si au ramas doar alea vechi, majoritatea in paragina, ca Opera dateaza dinainte de 1989, Ateneul din 1888 si Sala Palatului din 1962, si de fapt toate obiectivele culturale sunt din perioada anterioara! Dar ce avem in plus...... pai exact McDonald's peste tot, Mall-uri peste tot, fast-food-uri la tot pasul, acum si pe bicicleta, pacanele si manele!

Nici mie nu-mi place forma extrema dar pur si simplu o traim! Nu poate intelege decat omul care a trait suficient constient inainte de 1989 ca sa poata compara direct cu ce este dupa. Cand cultura..... s-a dus pe s_la Marioarei!


Exact ce spuneam: https://www.hotnews.ro/stiri-internatio ... -video.htm

PS - internetul devine o mare forta (de manipulare). Se pare ca este noul front de razboi, un altfel de razboi (al nervilor).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

momolo, nu stiu daca ce iti scriu acum sa intamplat sau ai intentia...
Ai luat vreodata in serios faptul de a scrie romane de ''non-fictiune''/''sf''?. Ceva gen ''Capcana de sticla''/''Zona zero'' a lui Herbert W. Franke?
Sunt genul de om care mai cumpara carti.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

kaav, nu. Din pacate nu am scris nimic si nu am castigat vreodata 2 lei macar din ceva scris.
Nu stiu de ce te gandesti la fictiune cand noi aici discutam de realitate?!?
Sa te uiti la linkurile live din Russia cu manifestatiile de azi. Si pe mine m-a apucat ingrijorarea cand am vazut acele video si mi-am dat seama ca am dreptate in ce am scris! La mitinguri sunt parca toti facuti de aceeasi mama, numai "hashtagisti" majoritatea bine imbracati, toti cam de aceeasi varsta, exact ce vad cand mai vizitez cu treaba cladirile corporatiste din nordul Bucurestiului. Acolo parca i-au selectat sa fie toti la fel, de aceeasi varsta, aspect, comportament, gandire. De cateva ori am fost prin birourile lor unde stau cumintei la calculator. Ce atmosfera sinistra! Ma ia cu friguri cand ma gandesc ce as face daca as lucra in birourile alea?! Numai ca eu nu am ce cauta acolo ca vreunul mai trecut de 40 de ani nu am vazut! Ala de 40 de ani e considerat deja batran, eu la varsta mea sunt considerat deja mort, de fapt se uita prin mine, nu exist, sunt o holograma a unui dinozaur imposibil de inteles. Doamne Fereste sa incapa lumea pe mana acestor tampiti! Sunt fiinte cu handicap de suflet, cred ca nu prea au suflet (au ceva atrofiat sa-i ajute doar sa respire aerul conditionat), sunt asa..... mi-e greu sa descriu..... fara haz, plati, seci, fara nimic. Ma uitam la fatucile alea cum merg cu polistirenul in care si-au luat mancarea de la bufet, usor aduse de spate si duse la privire. Astia toata existenta lor lucida (adica atunci cand nu dorm) si-o petrec cu privirea intr-un ecran mic sau mare. Lumea pentru ei e un mai mare joc video. Nu cunosc traducerea in romaneste a cuvintelor ca de exemplu "job" sau "boss". Dar nu-mi vine acum in cap, sunt mult mai multe, sa-i auzi vorbind! Iti trebuie traducere! Nu ca ar spune ceva, de fapt reusesc sa vorbeasca oricat fara sa spuna efectiv nimic. Daca pleaca de la corporatie spre casa in grup vorbesc numai de job si de mica lor bula deosebit de ermetica. Nu sti daca sa te ingrozesti sau sa razi. Aceste fiinte sunt aduse la stadiu de robot telecomandat prin ecranele alea mici si mari. Toti gandesc la fel in anumite subiecte. Daca te vei uita atent la video seamana leit cu ai nostrii hashtagisti. Fix aceeasi varsta, fizionomie, mers, haine, etc
Parerea mea, astia sunt telecomandati prin internet. Si saracutii sunt sinceri si curati, ei cred sincer (si foarte fixist) in ceea ce au fost indrumati sa creada.
Problema astora de la mitinguri este ca stiu ce vor sa dea jos, dar habar nu au ce sa puna in loc. Probabil o Alba ca Zapada hashtagista aleasa pe criteriul celor mai multe laikuri pe internet.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

diversetrancote
Posts: 186
Joined: 04 Jul 2017, 09:17
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by diversetrancote »

Intr-adevar, se poate face o distinctie intre populatia din marile orase (mai ales tinerii si cei care fac parte din intelighentia rusa) si marea masa care locuieste la sate sau in mici orase.
Dar, cand am spus ca „eu cred ca Putin si-a tradat poporul” am spus-o incluzand ambele categorii. Mai mult, el i-a tradat in primul rand pe oamenii simpli, in fapt asa cum se intampla de obicei. I-a tradat pentru ca pastoreste un sistem mafiot care-i fura si ii tine in saracie, un sistem care e practic tot timpul cu mana in buzunarul cetateanului. Marile companii de stat au ajuns in mana unor baroni locali care fac preturile si-si impart profitul in functie de numarul de etaje pe care le mai au de construit la cladirea de birouri a firmei nevestei sau dupa preturile apartamentelor pe care le cumpara nepotilor in Londra sau New York. Acesti baroni nu au cumparat doar fabrici, banci, agricultura – ei au in mana companiile locale de apa si cele de electricitate, ei taie chitanta si iau banii cetateanului direct din portofel, „legal”, la vedere. Uite aici un clip despre companiile de apa si electricitate incapute pe mana unui „baron local” din Tomsk:
https://www.youtube.com/watch?v=y7rMbcKBW-E


momolo wrote:
23 Jan 2021, 15:04
Asta e problema care deranjeaza, anume ca cea mai mare parte dintre rusi il sustin in mod real.
Permite-mi sa ma indoiesc de aceasta afirmatie fara sa pot argumenta. Pur si simplu nu am informatie pentru a spune ca lucrurile stau asa sau altfel, dar impresia mea e ca te inseli (subestimand puterea propagandei).


momolo wrote:
23 Jan 2021, 15:04
Cei care il contesta sunt insa cei mai vocali, cei mai vizibili de la distanta, cei care au acces la internet si mijloacele mass-media.
Glumesti, opozitia reala are prea putin acces la mass-media rusa. Rusia Unita are aproape un monopol pe mijloacele de informare, de unde atata vizibilitate a anti-putin-istilor?



Observ in argumentatia ta insa o idee periculoasa si anume egalul pe care tinzi sa-l pui intre cultura si spiritualitatea rusa si sistemele totalitare prin care a trecut si trece statul asta. Mi se par doua lucruri destul de diferite si de care trebuie sa ne apropiem cu mare prudenta, pentru ca confuziile pot fi periculoase aici - una e cultura, alta e nomenclatura!

diversetrancote
Posts: 186
Joined: 04 Jul 2017, 09:17
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by diversetrancote »

momolo wrote:
23 Jan 2021, 18:47
........................................ Sunt fiinte cu handicap de suflet, cred ca nu prea au suflet (au ceva atrofiat sa-i ajute doar sa respire aerul conditionat), sunt asa..... mi-e greu sa descriu..... fara haz, plati, seci, fara nimic.................................
Oh, ma scuzati, eu cobor aici!
Sper sa ne revedem cu bine - ma gasiti in zona sculelor vintage pentru incepatori, atunci cand am cate ceva de spus.
Multumesc de companie!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

Am uitat sa precizez ca hashtagistii nu accepta decat oamenii care impartasesc sau rezoneaza la punctul lor de vedere (adica cei ca ei). Ceilalti (cu alte opinii) nu exista, sunt rejectati total si instant. Practic nu se poate discuta cu un hashtagist DECAT atunci cand ii canti in struna sau cel mult nu-l contrazici dar numai pana te banuie ca nu esti de-al lui. Cand te-a dibuit ca nu "esti de-al lui" s-a terminat discutia, kaput!
Practic nu exista oameni mai izolati in propria bula.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

diversetrancote
Posts: 186
Joined: 04 Jul 2017, 09:17
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by diversetrancote »

Momolo
Cred ca m-ai inteles gresit, eu am preferat sa ma abtin de la alte comentarii, nu pentru ca nu esti de acord cu cele spuse de mine, ci pentru ca nu-mi plac generalizarile facute la modul asta, pe intregi categorii de oameni. Mi se pare ca astfel de generalizari, desi contin adevar, sfarsesc prin a jigni si a invrajbi oameni,

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

diversetrancote wrote:
23 Jan 2021, 19:00
Dar, cand am spus ca „eu cred ca Putin si-a tradat poporul” am spus-o incluzand ambele categorii. Mai mult, el i-a tradat in primul rand pe oamenii simpli, in fapt asa cum se intampla de obicei. I-a tradat pentru ca pastoreste un sistem mafiot care-i fura si ii tine in saracie, un sistem care e practic tot timpul cu mana in buzunarul cetateanului. Marile companii de stat au ajuns in mana unor baroni locali care fac preturile si-si impart profitul in functie de numarul de etaje pe care le mai au de construit la cladirea de birouri a firmei nevestei sau dupa preturile apartamentelor pe care le cumpara nepotilor in Londra sau New York. Acesti baroni nu au cumparat doar fabrici, banci, agricultura – ei au in mana companiile locale de apa si cele de electricitate, ei taie chitanta si iau banii cetateanului direct din portofel, „legal”, la vedere. Uite aici un clip despre companiile de apa si electricitate incapute pe mana unui „baron local” din Tomsk:
https://www.youtube.com/watch?v=y7rMbcKBW-E
parca ai descris Russia tarista inainte de primul razboi mondial.
Am o intrebare...... la noi cum este?!?! Cum este la noi cu companiile de apa, electricitate, incalzire, gunoi, etc?!?! Uite, eu la ora asta platesc o apa calie spre rece care curge cateodata la robinet, niste calorifere calii EXACT ca pe vremea lui Ceausescu, o apa denumita potabila care lasa reziduri infioratoare pe robienti si tevi, de multe ori e galbena in cana iar ce curge (de obicei apa rece) pe teava de calda e vesnic neagra si pute. Cu ce pot eu influenta pretul la curentul electric?!?! Ca acum s-a liberalizat si trebuie sa particip la aceasta panarama de prost gust cu "alegerea" furnizorului pe piata "libera si concurentiala"?!?! (din pacate nu am un baron local pe care sa dau vina sa ma racoresc pe retelele de socializare!). Cu ce pot eu influenta faptul ca in oras cei care se ocupa cu iluminatia strazilor isi bat joc si acum noaptea e totul mai prost luminat ca niciodata?!?! (cam ca pe vremea lui Ceusescu inainte de ultimii ani de colaps pana in 89). Cu ce pot influenta eu faptul ca aia cu gunoiul isi bat joc?! Sau cei de la spatii verzi umbla cu motosuflanta si imprastie praful pe sute de metri fara sa faca nimic util, numai praf, zgomot si poluare, in asa hal ca daca nu spal masina o saptamana nu se mai vede de mizerie?! Cu ce pot eu influenta toate astea mai mult decat rusul din orasul Tomsk ?!?! Cu ce difer eu de rusul de rand din orasul Tomsk ?!?! Ce putere am eu in plus ?!?! Ca daca mi-o zici pe aia cu "voteaza pe cine trebuie" (din 4 in 4 ani) chiar ca e ridicol! Acum tocmai se demonstreaza "utiiltatea" acestui sfat ca nu a mai castigat pesedeul si madam Firea care spre "norocul multora" e de vina pentru tot raul. Pai hai sa mai astept inca 4 ani! .....Dar si rusul din orasul Tomsk va astepta ca si mine inca 4 ani. Numai ca el nu e hranit cu iluzii, stie ca in orasul lui este un baron mare, omul lui Putin care ii suge din portofel. Eu nu am idee cine cu adevarat imi suge din portofel dar vad ca sunt luat de prost si bun de plata.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

diversetrancote wrote:
23 Jan 2021, 20:07
Momolo
Cred ca m-ai inteles gresit, eu am preferat sa ma abtin de la alte comentarii, nu pentru ca nu esti de acord cu cele spuse de mine, ci pentru ca nu-mi plac generalizarile facute la modul asta, pe intregi categorii de oameni. Mi se pare ca astfel de generalizari, desi contin adevar, sfarsesc prin a jigni si a invrajbi oameni,
nu trebuie sa iei mot a mot. As fi infinit de stupid sa cred ca toti oamenii pe categorii sunt la fel.
Am crezut ca avem un anume nivel si ne dam seama singuri de chestiunile astea, in plus stim si ce inseamna metafora. Sunt chestiuni un pic mai adanci, adica deasupra dialogului banal. De multe ori pentru a sugera cu adevarat ceva apelam la metafore si fabule.

De exemplu in evul mediu aia cu peruca buclata se suparau pe Jean de La Fontaine. Spuneau ca pe alte motive. Insa motivul ascuns era ca sa vedeau in fabulele lui ca in oglinda dezbracati.


LATE EDIT (ca nu stiu cum se traduce pe romaneste) - in orasul Tomsk daca baronul putinist nu baga apa (foarte) calda pe teava de la caloriferul rusului, se lasa cu moarte, aia nu se mai trezesc a doua zi, sunt gata congelati in patul lor!
La mine in minunata democratie UE daca sunt -10 grade afara si eu am caloriferele reci, "-Asta e!".
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

diversetrancote
Posts: 186
Joined: 04 Jul 2017, 09:17
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by diversetrancote »

momolo wrote:
23 Jan 2021, 20:10
Am o intrebare...... la noi cum este?!?! [...] Cu ce pot eu influenta toate astea mai mult decat rusul din orasul Tomsk ?!?!
Nu stiu, poate ca ne regasim in unele situatii asemanatoare noi si ei. Poate ca sunt si situatii fundamental diferite.

Chestia e ca, cel putin pentru mine, e greu, obositor, sa exprim in scris chestiuni complicate, stufoase, precum cele din subiectul discutiei initiale. Iar cand discutia se stufoseste si mai tare cu alte chestiuni paralele/conexe ma apuca un pic disperarea, mai ales cand stiu ca informatiile pe care ma bazez eu nu sunt foarte solide. Cand insa apar in schimbul de idei generalizari jignitoare, chiar imi pierd speranta de a avea un dialog real.

Sincer, mi-ar placea sa stam de vorba odata la un pahar de ce-o-fi, e mai simplu sa ne explicam si sa facem inteles punctul din care privim lucrurile astfel.
As avea o singura dorinta, sa ne abtinem de la generalizari jignitoare in schimbul de idei.

Altfel, nu-ti imagina ca am luat personal cele spuse de tine despre corporatisti, nu lucrez intr-o multinationala.

Post Reply