COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Sindromul aeroterma și de ce politicienii ar trebui să tacă

7 miliarde de euro anual e bugetul Casei de Sănătate, peste 1 miliard de euro din bugetul de stat sunt dedicați în fiecare an sănătății. Nu e prea clar, însă, cum sunt cheltuite aceste sume.

Există mereu aceleași trei motive care produc drame și țin România pe loc: permanenta improvizație, pe post de obiectiv, amânarea sine die a urgențelor, oricare ar fi ele, și imposibilitatea despărțirii de comunism și de instrumentele lui.

Drama de la Spitalul Matei Balș din București, unde pavilionul numărul 5 a luat foc omorând opt persoane, s-a întâmplat pentru că vreme de 30 de ani guvernele care s-au perindat la putere au plecat de la premiza, general valabilă în România, că totul poate fi cârpit la infinit. Că reformele sunt bune doar pentru a le arăta la televizor sau la Bruxelles, dar că nu pot fi făcute cu adevărat. Că nu e nevoie de priorități. Că sănătatea e un domeniu secundar.

Politicienii români, în marea lor majoritate, merg la spitalele din Occident, atunci când au nevoie, fiindcă nu au încredere în cele autohtone, la fel cum copiii demnitarilor studiază la școli private sau din afara țării. Liderii care s-au perindat la putere, la Palatul Cotroceni și la Palatul Victoria, n-au vrut să schimbe substanțial felul în care funcționează sistemul de sănătate, n-au fost interesați și nici n-au avut o presiune serioasă de jos în sus. Sindicatele din domeniu au militat mai degrabă pentru creșterea veniturilor, decât pentru reformă, pacienții sunt intimidați și tracasați de sistem, marea masă a asiguraților nu știe ce-ar putea face, organizațiile neguvernamentale de profil sunt puține, iar jurnaliștii care se ocupă de sănătate privesc doar rareori cu ochi critici ceea ce văd în jur. Dacă n-ar fi fost așa, poate că cineva ar fi putut vedea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani la Matei Balș, spital administrat în acest răstimp de doctorul Adrian Streinu-Cercel. Omul a fost în repetate rânduri consilier la diverși miniștri ai Sănătății, de toate culorile politice, și a avut pe mână pentru spitalul de care s-a ocupat peste un miliard de euro în ultimii zece ani, după cum arată site-ul de investigații Rise Project.

Streinu-Cercel s-a retras din funcție acum o lună și jumătate, după ce a devenit parlamentar PSD, iar o anchetă serioasă ar putea scoate la suprafață ce s-a întâmplat la Matei Balș în ultimele două decenii și cum se încurcau banii spitalului de stat cu cei ai Fundației Matei Balș, pe care o conduce tot Streinu-Cercel. Sistemul de vase comunicante creat astfel nu a fost în avantajul spitalului, cu toate că managerul a prosperat. Rise Project a scris că „primii șapte producători mondiali de medicamente au pompat un milion de euro doar într-un an” în Fundație, iar jumătate dintre ei au fost retrași uneori chiar de la bancomatul din curtea spitalului. Tot Rise a descoperit o serie de practici ilegale, între care diagnostice false multiplicate, în urma cărora se decontau bani foarte mulți pentru afecțiuni pe care pacienții nu le aveau, pentru a deconta în acest fel sume exorbitante de pe cardurile lor de sănătate.

Operațiuni de acest fel facsă dispară o mare parte dintre cei 7 miliarde de euro, buget anual al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Ce s-a întâmplat cu toți banii care au trecut prin Spitalul Matei Balș ar urma să afle procurorii, cum de nu au fost schimbate instalațiile, cum de nu există o soluție pentru încălzirea decentă a saloanelor, unde bolnavii tremură oricum din cauza efectelor pe care le are coronavirusul asupra lor.

Aerotermele din spitale și apartamente fac parte din recuzita comunismului autohton, sunt instrumente care te ajutau să nu îngheți oriunde ai fi fost, așa că le luai cu tine când călătoreai dintr-o parte în alta. Prezența lor în spitalele secolului 21 din România, consemnată și în sinopsisul dramei de la Spitalul Matei Balș, sugerează o formă de stagnare, o piruetă în spate, incapacitatea desprinderii de trecut.

Estimările arată că vreme de 30 de ani statul a investit peste 1 miliard de euro pentru a renova spitale mai vechi de 50 de ani, refuzând să construiască unele noi.

Spre deosebire de România, Polonia a ridicat cel mai mare și mai modern spital din Centrul și Estul Europei la Cracovia cu 280 de milioane de euro: are aproape 1000 de paturi și 4500 de angajați. Este vorba despre un spital care se întinde pe 16 hectare și are 21 de departamente. Costurile pentru un spital nou, de dimensiuni mai modeste, pornesc însă de la 50 de milioane de euro, după cum arată diferite calcule. România ar fi avut acces și la fonduri europene în acest scop, dar nu a fost interesată. De altfel, nu există nicio evaluare clară dinainte de pandemie, sau mai recentă, care să arate câte spitale vechi trebuie dărâmate fiindcă sunt prea periculoase, câte pot fi reparate, în cât timp, cu ce costuri și câte ar trebui construite de la zero.

Prea mulți politicieni s-au trezit vorbind acum despre tragedia de la Matei Balș, deși niciunul nu a făcut nimic pentru a o preveni. PSD, care l-a luat sub umbrela sa pe Streinu-Cercel și care a deținut portofoliul mai bine de zece ani, până la finele lui 2019, cu ultimii săi foști trei miniștri ai sănătății cercetați penal pentru corupție, e ultimul care ar trebui să spună ceva. Și ceilalți ar trebui să se abțină, fiindcă au ignorat prea multă vreme risipa și înapoierea din sistemul de sănătate, dovedind, cum spunea Eugen Lovinescu, incapacitatea sincronizării cu Vestul.

Actualul ministru, Vlad Voiculescu, aflat la al doilea mandat, s-a ocupat mai mult de propria lui imagine decât de urgențele care trebuiau rezolvate. Și, deocamdată, nici el nu are o strategie cu măsuri și termene care trebuie respectate.
https://www.dw.com/ro/sindromul-aeroter ... a-56412304

Din 2018 și până acum, Institutul Matei Balș nu s-a ferit să facă afaceri cu firme controversate, unele fără experiență sau chiar fără angajați. Sumele se ridică la sute de mii de lei. Un exemplu este Hospital Technical Solutions, aceeași care i-ar fi oferit mită fostului ministru PSD al Sănătății, Sorina Pintea. Ea s-a ocupat de rețeaua de oxigen a pacienților. O alta este Midan Fire Exit, care a primit 55 de mii de EURO pentru servicii de prevenție și stingere incendii, deși are zero experiență. Nu lipsesc nici firmele care trăiesc doar din banii Institutului de Boli Infecțioase.
https://buletin.de/bucuresti/2018-2020- ... n-angajat/
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

O femeie de 36 de ani, din Venezuela, a ascuns că a fost testată pozitiv cu coronavirus și după 42 de zile toți membrii familiei - soțul de 33 de ani, cei trei copii minori și ea - au murit.

Femeia din Táchira, Venezuela, a primit testul pozitiv la mijlocul lunii decembrie. De teamă, acasă a spus că este doar o gripă puternică și, deși a încercat să se izoleze, i-a îmbolnăvit pe toți ai ei. Până la sfârșitul lunii ianuarie, atât ea, cât și soțul ei și cei trei copii muriseră, potrivit El Mundo.

Potrivit ziarului venezuelean La Nación, Verónica García Fuentes, în vârstă de 36 de ani, s-a simțit rău în a doua săptămână a lunii decembrie, având febră și o stare generală proastă. Și-a făcut un test PCR care a avut rezultat pozitiv, dar nu a spus familiei. După câteva zile a repetat testul, care a fost de asemenea pozitiv, și a spus acasă că avea o gripă puternică.

Pe data de 27 decembrie, soțul s-a dus la o petrecere de familie, iar ea a rămas acasă, dar a decis să-l sune, să-i mărturisească în cele din urmă că are coronavirus și să-i spună că ar fi bine să nu intre în contact cu cineva.

Atât soțul ei José Antonio, 33 de ani, cât și cei trei copii ai lor, unul de 17 ani și doi gemeni în vârstă de patru ani, au primit rezultate negative la testul rapid.

În ianuarie, femeia a făcut pneumonie, iar restul familiei a fost testată pozitiv, fără a prezenta simptome. Pe 14 ianuarie, Verónica a fost internată în spital, iar după 2 zile a fost internat și soțul ei, care între timp a început să se simtă rău.

O săptămână mai târziu amândoi au murit. De asemenea, starea de sănătate a celor trei copii s-a deteriorat, iar pe 27 ianuarie toți trei au murit, la 42 de zile după ce Verónica a primit confirmarea că are Covid
https://www.digi24.ro/stiri/externe/map ... it-1446048

https://adevarul.ro/international/in-lu ... index.html

https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/ ... 1570541916

Daca stirea e reala si nu cumva e falsa, asta ma duce la doua posibilitati logice:
1) virusul pare sa loveasca cu atat mai rau cu cat exista o sursa continua si intensa de infectare (de exemplu sa locuiesti in aceeasi casa cu un infectat grav, adica cu simptome puternice fara nici o protectie si fara sa sti). Adica e cu atat mai rau cu cat inhalezi continuu virusi pe timp cat mai indelungat. Se mai observa ca virusul actioneaza in timp foarte indelungat. Aceste doua aspecte m-ar duce cu logica si ca ar putea fi totusi o arma biologica de laborator. Desi la fel de posibil sa fie natural si noi sa nu stim inca ce e capabila natura in materie de mutatii la virusi, probabil fenomene foarte rare si de aceea necunoscute.
2) posibil ca factorul genetic, poate o particularitate genetica sa fie letala.
Este extrem de ciudat ca au murit si cei trei tineri. Asta duce mai repede la concluzia nr. 2).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Danemarca a încheiat campania de sacrificare a aproape 15 milioane de nurci, pe care a început-o pentru a combate riscurile de mutaţie a coronavirusului la animalele cu blană, a anunţat vineri autoritatea veterinară, potrivit Agerpres.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/ ... te-1447092

Image
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Compania britanică AstraZeneca a spus sâmbătă că vaccinul său, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, pare să ofere o protecție limitată împotriva formelor medii de Covid-19 provocate de tulpina sud-africană a noului coronavirus, potrivit datelor preliminare ale unui test clinic, transmite Reuters.
https://www.hotnews.ro/stiri-coronaviru ... studiu.htm

Astia fiind englezi probabil au mai mult acces la Africa de Sud si au avut cum sa testeze.
Insa e posibil ca toate vaccinurile actule sa fie mai putin eficiente la specia sudafricana.
Asta arata cat de cameleon este virusul asta, cum se poate schimba, dar si duce la o concluzie logica - vaccinarea trebuie facuta cat mai rapid la cat mai multi oameni, altfel chestia se tot lungeste si se tot lungeste. In ritmul in care se face acum in UE si Romania, e o gluma proasta si poate genera o situatie si mai rea datorita apartiei unei noi clase sociale, "vaccinatii" (cu buletin).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Sorin Cîmpeanu, despre formularul de consimţământ al părinţilor: Acest formular va fi schimbat. A fost o grabă care nu face bine într-o situaţie deja tensionată - UPDATE
https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-2 ... ionata.htm

Acesti birocrati din statul feudalo-birocratic care este Romania, nu sunt capabili decat sa inventeze o noua hartie (formular) la orice urgie se abate asupra statului feudal R(r)omania.
Probabil daca da cutremurul cel mare peste noi, astia o sa inventeze un alt formular pe care cei prinsi sub daramaturi trebuie sa-l completeze (cu pixul) inainte sa fie dezgropati!
Mujicul din R(r)omania trebuie sa moara cu hartia in mana umbland dupa stampila!
Niste primitivi cu totii!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

...
Cu toate acestea, mulţi olandezi s-au bucurat de apariţia fenomenelor meteorologice specifice iernii. La Amsterdam, presa locală a raportat o bătaie spontană cu bulgări de zăpadă care s-a produs între poliţişti şi pietoni în faţa Palatului Regal.

Din păcate pentru ei, din cauza pandemiei de coronavirus, Guvernul olandez a publicat un regulament special pentru condiţiile de iarnă, care stipulează că bătăile cu zăpadă sunt permise doar între membrii aceleiaşi familii.

Participanţii la bătăi cu bulgări de zăpadă riscă amenzi şi pentru încălcarea regulilor care impun păstrarea unei distanţe de 1,5 metri între două persoane, pentru a limita riscul de infectare cu noul coronavirus.
...
https://www.digi24.ro/stiri/externe/ola ... le-1447793

Ia sa fi facut si astia pe aici aceleasi reguli, sareau toti de cur in sus ca e diktatura!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Cea mai vârstnică persoană din Europa, o călugăriţă franceză de 117 ani, s-a vindecat de COVID-19
https://adevarul.ro/life-style/stil-de- ... index.html
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Şeful misiunii OMS la Wuhan, despre elementele noi privind originea coronavirusului: Am găsit 13 tulpini. Epidemia era extinsă în luna decembrie
https://adevarul.ro/international/asia/ ... index.html
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

„Pașaportul de vaccinare” provoacă disensiuni în UE / Ce țări sunt pentru și care se opun până acum
În întreaga Uniune Europeană, se vaccinaseră complet cu două doze, până miercuri 10 februarie, cel puţin 5,5 milioane de oameni, adică 1,2% din populaţie, conform datelor oficiale naţionale colectate şi sintetizate de AFP.
https://www.hotnews.ro/stiri-coronaviru ... contra.htm

In timp ce Israel se indreapta catre 50% vaccinati, in UE avem 1,2%. Rusine UE!

In conditiile in care sunt milioane care vor sa se vaccineze dar nu pot, sa vi si sa pui pasaport de vaccinat este nu numai o incalcare e drepturilor elementare dar si o nerusinare. Si oricum ar fi o incalcare de drepturi elementare. Chiar si daca ar exista vaccin pentru oricine, oricand, tot ar fi o incalcare de drepturi fundamentale atata vreme cat vaccinarea nu este obligatorie prin lege. Germania a zis cel mai bine, nu poti pune asa ceva insa nu poti opri un privat sa accepte numai vaccinati la el in ograda. Asa cum si eu pot accepta la mine in vizita numai pe cei vaccinati si nimeni nu-mi poate impune pe cine sa primesc in vizita. Asta e solutia si cu turismul, nu poti impune la nivel de stat/granita, insa nu poti opri afacerile private in turism sa conditioneze la ele in ograda ceea ce vor. Asa ca guvernele turistice din sudul Europei se afla in treaba. Totul a pornit de la haosul in care fiecare stat face ce vrea cand e vorba de pandemie si granite. O problema care arata cat de slaba e UE, faptul ca la ananghie fiecare e pe turta lui.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Președintele INS: În noiembrie și decembrie 2020 s-au înregistrat cele mai multe decese de la al Doilea Război Mondial încoace
https://economie.hotnews.ro/stiri-finan ... ncoace.htm
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Caz absurd de Vaslui: un bolnav care locuieşte chiar lângă spital, dar era izolat în casă din cauza COVID, a aşteptat o ambulanţă 24 de ore
https://adevarul.ro/locale/vaslui/caz-a ... index.html
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Se duc tzaranii gramada in Mexic!
Coşmarul din ţară al unei femei sechestrate în Cancun: „M-au dat afară cu gardianul de parcă aveam ciumă”
https://adevarul.ro/locale/galati/cosma ... index.html
Dacă se întâmpla ceva, nu intram în alte probleme? Când doamna se afla în Cancun, toţi membrii Consiliului Director am decis ca atunci când revine în ţară să-i cerem să stea într-o perioadă de carantină”, a declarat Ion Mehedinţi, director CARP Galaţi.

Blegi! In evul mediu o legau direct de un stalp pe capitza cu paie si ii dadeau foc fara prea multe discutii!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Vaccinul AstraZeneca provoacă îngrijorări şi anularea unor vaccinări în Germania
https://www.g4media.ro/vaccinul-astraze ... mania.html
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

În România nu se pot fabrica vaccinuri și medicamente de ultimă generație, țara noastră având de recuperat un decalaj tehnologic de cel puțin 10 ani față de Europa Centrală - este semnalul de alarmă tras de producătorii autohtoni de medicamente. Spre deosebire de țări precum Polonia, Ungaria, Cehia și Slovenia, care au investit în industria farmaceutică, România a regresat și a devenit un simplu importator de vaccinuri și medicamente, ajungând să producă mai puțin de 4% din consumul de medicamente al populației, subliniază Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, cel mai mare producător autohton de medicamente, și directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-2 ... inuri-.htm
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja în jumătate dintre județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat, arată Institutul Național de Sănătate Publică într-o analiză a primelor 136 de cazuri de infectare cu această tulpină confirmate oficial în România. Mai mult decât atât, în peste jumătate dintre cazurile confirmate în țara noastră nu a fost identificată "legătura epidemiologică" - de unde au luat virusul cei infectați.
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-2 ... ropiat.htm
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply