Preu de phono

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Preu de phono

Post by Micky »

Salut!

De o buna perioada sunt in cautari pentru pick-up, amplif de pick-up brat si doza. Ideea a fost la inceput sa iau totul de la o firma asta pentru a nu avea batai de cap prea mari, dar am stat si m-am gandit ca daca o iau pe calea cumpararii separate ar fi mai mult de munca dar rezultatele ar putea fi mai bune.
La acest moment am pornit in cautarea de preu pentru phono si vreau sa aud pareri de la cei care au ascultat urmatoarele aparate sau de ce nu, daca imi pot recomanda altceva (mentionez ca valoarea nu prea trebuie sa sara de 1500 Euro):

AQVOX PHONO 2 Ci MKII: http://www.aqvox.de/phono.html
Dynavector P-75 mkII: http://www.dynavector.com/products/amp/e_p75mk2.html
MOD WRIGHT SWP 9.0SE: http://www.modwright.com/pdf/SWP%20TubePhonoStage.pdf

La ultimul am ceva impotriva si anume ca are o constructie pe lampi. Cum eu am pretentia ca sunetul sa fie optim in 30 de min de la pornirea aparaturii accept mai greu lampile, chiar daca sunetul lor e aparte, iar sa le tin pornite tot timpul nu poate fi vorba.

La tabla nu sunt inca hotarat si ar putea fi orice de la VPI Scout sau Aries, ClearAudio Champion, Linn Sondek LP12, Gyro, SME pana la Transrotor...
Nu mai continui si cu brate, doze si sarme.
Dupa cum vedeti foarte nehotarat dar este si normal avand in vedere ca investitia va depasi 5000 de euro. Cert este ca pana acum am ascultat cate ceva din aparatele enumerate mai sus si continui sa imi construiesc obtiune. Dar nu as detalia prea mult mai ales ca nu vreau sa influentez parerile voastre. Multumesc anticipat pentru opinii.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Preu de phono

Post by momolo »

Micky, greu vei gasi pe cineva la noi care sa le fi avut.

Optiunile sunt insa foarte multe. Un preu nu este greu la trimis cu posta si astazi ai posibilitati sa le cumperi de pe net destul de usor.

Nu ai precizat un lucru important, anume doza.

Aceasta e foarte importanta atat din cauza faptului ca nu orice brat merge cu orice doza cat si din cauza potrivirii cu un anume preu.

La "tabla" e ceva mai usor de ales, zic eu. Aici din ceea ce ai enumerat as alege ClearAudio fara prea multa ezitare, niste maestrii ai genului !, si desi nu ma pot lauda ca le-am incercat pe celelalte am avut ocazia sa aud cateva Clear Audio, inclusiv varianta buget si mi s-au parut extrem, extrem de reusite la un raport calitate/pret foarte bun. Aparent sunt scumpe, mai ales pentru omul muncitor din RO, insa studiind piata si ofertele observi ca nemtii astia nu cer banul pe degeaba!

Dar in cazul record-player, eu unul deja am ales, din ceea ce am avut ca posibilitate la un buget restrans si din ofertele la indemana mea. Anume:

- ROKSAN Radius 5 la care am atasat pana acum doua doze MC (pe rand! :D ), un DENON DL-160 high-output si un MicroBenz Gold MC, prima fiind imbatabila ca muzicalitate, cea de a doua fiind superioara ca detaliu, precizie, soundstage insa mai dura ca sound. Deocamdata o folosesc pe cea de a doua.

Bratul Roksan NIMA accepta doze intre 5 si 11 grame, ideal ar fi de 8 (actual doza MB are 5,5 grame) grame insa daca vei studia aprofundat lumea "vinilistilor" vei descoperi ca lucrurile sunt foarte, foarte complicate!

Acest brat e de o simplitate dezarmanta, defapt e o balanta care sta in cumpana pe un simplu cui.

Roksan Radius 5 a cam facut o mica revolutie in lumea vinilistilor la aparitia sa acum cativa ani. S-a umplut de premii instant, caci pe toata lumea intereseaza "bun si ieftin"! :)
Era prima oara mentionat un pickup din clasa de pret "budget" pomenit si laudat in sisteme foarte scumpe.

Prima oara l-am vazut, analizat indeaproape si studiat la editia trecuta TAV 2007 din Milano unde era de gasit in vre-o trei locatii (camere) la diversi dealeri ce expuneau aparatura foarte, foarte scumpa! La un moment dat, intr-o camera unde erau expuse printre cele mai scumpe boxe de la TANNOY i-am intrebat de ce nu-si aduc un pickup mai bun si mai scump pentru demonstratie ?! Mi-au raspuns ca desi asta costa foarte putin, pentru ei este perfect, nu au nevoie de mai mult! :roll: Am cazut pe ganduri!....Expozitia este plina de pickup-uri din cele mai teribile, exotice si scumpe, oamenii astia foloseau o trancotzica pe post de sursa vinil si nu puteai sa le plangi de mila ca nu au bani!....hmmm....

Ulterior, dupa ce l-am adus pe al meu acasa, asteptat indelung sa vina din Anglia la dealerul local, am aflat si eu pe pielea mea ce inseamna o mecanica buna de pickup! Pur si simplu nu mi-am mai recunoscut dozele si de unde credeam pana atunci ca preul e cel mai important, pe urma doza si la urma mecanica, am ajuns la concluzia ca in realitate e invers!...

Defapt sunt importante toate.

Insa desi in prospecte vei gasi datele tehnice la diverse brate, nu orice doza merge oriunde, chiar daca se inscrie perfect in greutatea dorita pe bratul respectiv. Pur si simplu exista incompatibilitati mecanice descoperite mai mult prin proba practica.

De exemplu, in cazul meu, doza MicroBenz Gold nu face totusi casa buna cu bratul NIMA spre deosebire de doza Denon care da din ea ce nici nu visam, o data pusa pe Roksan!

Uite aici un punct de plecare: http://www.vinylengine.com/

Preul la care m-am oprit a fost in final un CEC PH-53
http://www.cec-international.de/pages/s59.html

Este full-balanced, de la intrare pana la iesire. Astfel ca am fost nevoit sa modific cablul la Roksan Radius pe mufe XLR. Cu ocazia achizitiei tablei am primit si un cablu suplimentar Roksan destinat dotarii bratului celui mai scump de la brandul respectiv, adica Roksan Artemiz. Diferenta intre cabluri s-a dovedit incredibila! Asa ca luati aminte la matzele astea!

Modul de functionare al acestui pre de 1000 euro (care daca nu era fabricat in China ar fi costat mult mai mult!) este particular, patent propriu CEC. Pentru intrarea de doza MM nu exista decat mufe RCA nebalansate precum si corectii complexe la capacitati si gain insa pe intrarea balansata nu exista nici un fel de reglaje, singurul fiind treapta de gain comutabila din front panel, adica high-gain si low-gain.

Se pare ca montajul se autoadapteaza ca impedanta si capacitate la intrare.

CEC-ul este extrem, extrem de pretentios la cabluri. Mai ales cele de input. Insa asta e valabil la orice pre de doza bun.

Avand alimentare in comutatie este pretentios si la alimentare, recomandabil un filtru de retea sau conditionator. Mare grija la cablul IEC! Critic!

Are releu de intarziere la pornire si intra in parametrii optimi abia dupa minim o ora de functionare, recomandabil mai multe ore sau lasat in priza vesnic.

Am vazut ca vroiai sa-ti gasesti pre care sa intre repede in regim de functionare, pe acest motiv nu doresti lampi. Gresesti, orice pre bun necesita un indelungat timp de incalzire si ajungere in parametrii optimi! Indiferent ca este pe tranzistoare sau pe lampi.

CEC-ul meu suna la maxim abia dupa 24 de ore de functionare si dupa cum vezi este pe siliciu full option!

Eu iti recomand sa arunci o privire si la:

PLINIUS http://www.pliniusaudio.com/products/koru.asp niste mari meseriasi in preuri de doza.

EAR-Yoshino http://www.ear-yoshino.com/products.htm niste maestrii ai lampilor de la care am avut un pre MC/MM din gama lor ieftina despre care voi scrie un review, o realizare remarcabila!

- si daca te tine portofelul :D unul din cele mai bune preuri de doza la ora actuala este facut de BAT http://www.balanced.com/ BAT VK-P10SE considerat un varf in domeniu! (insa la un pret pe masura!) si recomadabil numai pentru o amplificare full-balanced.

Solutii buget sunt cu tonele. Eu de exemplu, pana la acest CEC PH-53 am avut un faimos Cambridge Audio Azur 640p (am avut si 540p) http://www.cambridgeaudio.com/summary.p ... hono+stage
care e foarte bun in banutii lui, insa pe langa actualul PH-53 este jalnic.

In concluzie, pe parte analog-vinil solutia optima e greu de gasit, sunt multe variabile si nu prea exista retete prescrise.

Eu intr-un final am cheltuit pe masura colectiei mele de discuri LP. Am in jur de 700 bucati, multe din vremurile comuniste insa si destule de la case mari, cateva noi, majoritate clasica.

Vazand preturile actuale la LP-uri mi-am dat seama ca nu voi acumula prea multe discuri noi (sunt extrem de scumpe! iar la noi piata second hand e un gunoi veritabil) astfel ca o "investitie" prea mare intr-un sistem bazat pe vinil nu se justifica.

Insa nu am putut parasi vinilul! De fiecare data cand pun o placa imi dau seama ca digitalul mai are cate ceva de facut pana sa-l ajunga din urma ! :D
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: Preu de phono

Post by Micky »

momolo wrote:...Insa nu am putut parasi vinilul! De fiecare data cand pun o placa imi dau seama ca digitalul mai are cate ceva de facut pana sa-l ajunga din urma ! :D
Cata dreptate ai!
Iti multumesc pentru relatarea ta destul de complexa. Din ce mi-ai spus as fi tare interesat sa vad CEC-ul la treaba impreuna cu doza MicroBenz Gold care este de mare finete.
Intr-adevar nu am spus nimic despre doza desi am ceva obtiuni dar tot asa depinde de bratul si pre-ul pe care o sa merg. Ar fi un Kontrapunct B, C Jubile de la Ortofon sau un Colibri/Condor de la Van den Hull, un Shelter S 501II MC...

Din pacate la acest moment nu-mi permit sa imi tin aparatura in priza deoarece eu stau la casa si la 4 numere de mine se construieste un bloc de P+6 si excavatorul si basculantele au un obicei prost sa dea in firele de pe stalp si nu de multe ori mi-a cazut curentul plus ca de Luni pana Vineri baga baetii tot ce se poate (aparate de sudura si tot felul de agregate care transmit mizerii pe retea) Norocul este ca doar la sfarsit de saptamana am timp sa ma delectez cu muzica cand santierul este inchis.

Plinius l-am vazut la treaba in USA la un bun prieten cu o doza ORTOFON pe un VPI Scout cu brat Rega si nu m-a convins la acea data.

Sper sa tinem legatura caci sunt convins ca ai mult mai multe de spus in legatura cu vinilul. Deasemenea astept si ceilalti colegi de forum sa-si dea cu parerea. Oricum promit ca la sfarsit cat o sa achizitionez pick-up-ul cu toate cele necesare sa va fac un mic rezumat prin care sa va scriu prin cate am trecut si ascultat si de ce m-am oprit la un anume produs...
Inchei pentru moment parafrazand un prieten de-al meu "optimist": "Chestia asta nu se termina niciodata!"

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Preu de phono

Post by LEKTOR »

Deci din cite am inteles ai vrea sa investesti 5000 ( euro,$ ) intr-un sistem complet - ai f. multe optiuni - fie un turntable complet de la aceeasi firma ( ex Thorens - care au si brat si doza si mecanism bun ), fie componente separate - mecanismul ( fie curea,fie quartz/DD ) , power supply, brat, wires,doza ( MM sau MC ), phono preamp ( integrat,lampi,digital )- de asemenea, ai vrea ceva nou nout sau mai vechi/sh sau mai classic/vintage ?
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: Preu de phono

Post by Micky »

LEKTOR wrote: ai vrea ceva nou nout sau mai vechi/sh sau mai classic/vintage ?
Tabla cu bratul si doza le vreau noi, dar la preu poate fi si la mana a doua daca este ceva care sa-mi trezeasca interesul si sa fie greu de gasit precum FM Acoustics. Dar daca ai ceva sfaturi sa-mi dai le astept cu mare placere si nu numai de la tine. Din pacate domeniul asta e foarte restrans si la zona la care bat eu gasesc foarte greu sisteme in tara noastra sa pot asculta. Ma gandesc foarte serios sa imi fac cateva rezervari pe la firmele care comercializeaza table prin Germania si sa iau avionul sa imi petrec o zi doua ascultand pick-up-uri. Frankfurt e mai la indemana dar acolo apare o alta problema si anume ca produsele care pot fi ascultate acolo vor fi mai mult Clearaudio, Transrotor, Dual.... Si sansa sa ascult si altceva decat produs german eventual elvetian sunt foarte reduse. Din pacate asa cum mai afirmau si altii, lumea vinilului e foarte mica si practic in Romania este inexistenta.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Preu de phono

Post by momolo »

Micky nu o sa poti COMPARA pickup-uri si preuri cu doze! Pur si simplu e practic imposibil!

O sursa bazata pe vinil (tabla+brat+doza+pre) trebuie bagata intr-un sistem de amplificare. Unde poti gasi mai multe surse vinil (de 5000 euro) pe care sa le poti baga IN ACELASI sistem de amplificare ?! :roll: Si chiar daca ai gasi un show-room ca sa-ti puna doua surse diferite, ar depinde enorm de setarile mecanice si electrice facute precum si de matching + cabluri.

Vinilul ca sursa e un sistem extrem de complicat, instabil, cu multe, foarte multe variabile. Este de ajuns sa nu potrivesti bine impedanta la intrare intr-un preu si deja sa-l penalizezi intr-o eventuala alegere.

Spre exemplu, mergi in Germania si alegi ce-ti place cum suna. Insa alegi doar sursa, doar pickup-ul, eventual chiar si pickup+doza+pre, dar numai astea. Ulterior ajungi acasa fericit cu aceste minuni, le legi la sistemul tau audio si constati ca suna ca o tigaie. Ce te faci?!

Ideea e ca sursa bazata pe vinil dispune de foarte multe setari. Toate acestea sunt in acelasi timp o binecuvantare dar si un blestem. Prima pentru ca iti permite s-o adaptezi in sistem asa cum iti suna bine la ureche, a doua pentru ca daca nu stapanesti "sportul" asta poti concluziona ca un incepator, ca un caiac e o barca mizerabila si instabila, preferand una din Cismigiu, care e stabila dar merge ca melcu.

NU ai cum alege. Pur si simplu ca incepator, singura solutie este sa te bazezi pe experienta unui alt om care dovedeste ca are preferinte, gusturi si aspiratii similare cu ale tale, un om care deja a acumulat experienta si care deja "s-a fript" de mai multe ori. Altfel te vei "frige" si tu, la greu in acumularea de experienta, chestie care NU vine pe calea lecturii ci faptelor concrete !
Eventual poti compila mai multe experiente a mai multor oameni pe care-i consideri experimentati. Dar trebui sa sti a citi printre randuri si obligatoriu, sa sti ce vrei !? Asta e greu!

Iti spun lucrul asta pentru ca am auzit mega sisteme bazate pe vinil care nu mi-au placut si altele ieftine care mi-au placut. Asta e diferenta intre setari si potriveli, diferenta care poate costa si zeci de mii de euro dati pe apa Sambetei.

Si nici daca ai veni sa asculti la mine nu ai castiga nimic. Tot nu ai sti daca CEC-ul meu e bun sau prost pentru tine? Asta pentru ca intai trebuie sa ai pickup-ul, doza ta si toate bagate in sistemul tau cu preul asta, dupa care, in minim 2 saptamani sa tot potrivesti la sarme pana il aranjezi. Dupa aia abia poti intelege ce-i cu preul asta!? Iar asta e doar un exemplu.

Insa excursia in show-room'uri ca sa asculti vinil nu e daunatoare. Dar nici nu te va lumina. Fara indoiala vei alege ce suna mai bine.....pe sistemul audio de acolo! :wink:

Cat priveste alegerea "tablei' si bratului, astea sunt tot o loterie. In general ar trebui sa te bazezi pe ceea ce se scrie, filtrat, cu citire printre randuri si proprie experienta ca sa intelegi unele lucruri tainice, insa la urma sistemul tau bazat pe vinil va fi tot "opera" ta, o combinatie la care vei bibili ceva vreme. Toate astea in conditiile in care vei sti ce vrei.

Stiu persoane care au aruncat mii de euro pe diverse brate, table, doze si niciodata nu le-a iesit ceva sa le placa. Apoi merg la altii care stiu sa practice acest "sport" si asculta chestii mai ieftine ca ale lor tot minunandu-se de ce lor nu le iese !? :roll:

Ori abia aici se justifica mersul si ascultatul. Astfel auzi calitate adevarata si incepi sa-ti dai seama cam ce vrei sau ce ti se pare ca ai vrea?!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: Preu de phono

Post by Micky »

Momolo in legatura cu o configuratie care am ascultat-o pe sistemul meu exista una foarte buna incercata si chiar la vremea respectiva i-am facut si poze la sistemul respectiv. Este vorba de un Michele Gyrondec cu brat SME si doza Shelter si preu+stabilizator ASR. Dar cam sare bine din buget pe partea de preu si cabluri. Sa zic ca la o suplimentare de bani as reusi sa iau tabla cu bratul si doza urmand ca pe viitor sa ma orientez si la preu si cabluri.
Acest pick-up l-am ascultat in USA exact cu amplificatorul meu si cu incintele mele si mi-a placut foarte mult cum suna dar preul era cam 7-8k$ iar masa pentru tabla si aia era o caruta de bani. Deh asta ar fi o cale pe care eu am mers si a fost cat de cat buna.
Nu vad o greseala in ati lua un preu inainte de tabla si deasemenea o prea mare importanta in ordinea de cumparare a lor. Daca e sa nu fie potrivire intre ele nu e oricum.
Am vazut ca Van den Hull a lansat un preu phono. Care costa cam 3k. Ar fi o varianta in cazul alegerii unei doze tot de la ei. Stiu ca o doza Frog e si ea vreo 1k. Oricum trebuie sa faca doze bune atata timp cat cu asta s-au impus ei pe piata de la bun inceput.
Multumesc mult pentru sfaturi si ma bucur ca ele vin din partea ta si le putem avea pe forum deoarece pot ramane mai ales si altora spre citire care ar dori s-o apuce pe acest drum foarte greu si presarat cu multe obstacole. Cat despre neaveniti in domeniul asta, eventual doar bagatori de seama. Eu personal am o colectie bunicica de discuri si chiar imi amintesc vremurile cand ma chinuiam prin vaporeni, piloti de avion sau tiristi sa imi cumpar discuri. Cei care sunt prea tineri v-or prefera un sistem cu un cd player mult mai comod si fara batai de cap; dar cine stie....
Ai perfecta dreptate cu reglajul sistemului, nu oricine se pricepe sa regleze un pick-up iar la noi in tara cred ca-i inumeri pe degete. Dovada este lipsa acestor aparate la firmele de profil. Acest domeniu apartine mai mult nostalgicilor si probabil ca undeva intr-un viitor apropiat isi va gasi sfarsitul. Dar am iesit din subiectul topicului si nu asta urmaresc ci doar colectare informatiilor si experientelor de la colegii nostrii de forum.
Astept alte sfaturi in continuare.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Preu de phono

Post by momolo »

Micky
Acest domeniu apartine mai mult nostalgicilor si probabil ca undeva intr-un viitor apropiat isi va gasi sfarsitul. Dar am iesit din subiectul topicului si nu asta urmaresc ci doar colectare informatiilor si experientelor de la colegii nostrii de forum.
, cateodata si eu ma cam pornesc la vale. Nu e draculea chiar asa de negru! :D

Iar ca ai iesit din subiect, nici vorba! Sa nu crezi ca e plina Mioritika de posesori Michele Gyrondec care vor sari strict sa-ti povesteasca experienta lor!

.... :lol: Daca intrebai de pickup-uri Unitra si doze MF104, in mod cert iti sareau in ajutor vre-o cativa, dar in conditiile date eu am mari dubii ca discutia asta se va duce prea departe....la subiect! :wink:

Aici in RO exista un singur dealer pasionat de vinil, D-l Tonceanu. Dansul are experienta vasta in domeniu, astfel ca-l poti cauta sa-i ceri o parere.
Defapt nici nu stiu daca dansul se mai ocupa cu afacerea audiofila sau a ramas doar un simplu pasionat audiofil ?

Dupa cum intuiesti, vinilul NU este un domeniu "de prospect" ci de experienta. Deci o parere avizata te poate ajuta destul de mult.

Cat priveste experienta ta, eu am un singur sfat, mergi pe echilibru de preturi si categorie.
Dupa cum sti, in audiofilie niciodata nu se poate spune ca ai ajuns in varf, intotdeauna exista "mai bine". Astfel ca dealungul timpului mi-am dat seama ca sistemele audio prea dezechilibrate in categorii si preturi ale componenetelor sunt o sursa de nemultumire si frustrare.
Deci, iti evaluezi actualul sistem si cauti o sursa vinil care sa fie in armonie (cel putin de pret/categorie calitate). Ce ai specificat tu mai sus, imi pare MULT prea scump pentru amplificarea ta. Si sunt ferm convins ca poti gasi un sunet bun si pe gustul tau si cu o sursa-vinil mult mai ieftina, dar bine potrivita, reglata si selectata.

De exemplu, eu in locul tau as incerca sa folosesc si actualul pickup NAD, care nu e rau deloc, dimpotriva, foarte bun la banii lui. Ii gasesti un pre de doza serios si o doza buna, faci reglaje si sunt sigur ca te poti bucura de MUZICA chiar si in conditiile astea.

De exemplu, in cazul meu, expus mai sus, consider ca ....am exagerat! Pur si simplu! Asta din cauza ca am o colectie de viniluri nu foarte cuprinzatoare (aprox. 600 bucati) in comparatie cu colectia de CD-uri mult mai mare. Plus de asta, mereu cumpar CD-uri si mai niciodata nu ma indur sa platesc sumele nerusinate pe viniluri noi. Asa ca pickup-ul merge la mine MULT mai putin decat cdplayerele.

Iar asa...la ochi, si imi cer scuze daca pare ca fac pe desteptul!, nu cred ca la ce ai tu acolo se merita un pickup foarte scump, o doza de top si un pre de 7K !

Ca sa nu mai discutam si de faptul ca o doza scumpa poate fi "executata" intr-o fractiune de secunda de catre copil, femeia de serviciu, nevasta sau la vreun party!

Astfel ca, sfatul meu, mai bine pastrezi NAD'ul deocamdata, cumperi o doza onorabila (dar nu cumplit de scumpa) pe MC (recomand, de exemplu si din ce stiu si eu, MicroBenz sau Denon 103R/SA), un pre cat de cat bun (sa zicem ca din categoria la al meu, zona de pret 1000 euro, aici iti recomand calduros EAR'urile, chiar cele ieftine!) si restul de buget il bagi intr-o alta amplificare mai potenta decat acel model entry-level de la Accuphase, pe care eu, din punctul meu de vedere, l-am gasit "impotent" in combinatie cu multe boxe, unele chiar usurele (de exemplu, cu Triangle Titus pe care le am, un 213 suna din punctul meu de vedere, jalnic! Iar astea sunt boxe usoare si care suna..... :roll: mai bine! :roll: culmea!, cu un vintage Technics din 1979! :D ).

Dupa cum o sa vezi cu timpul, cararile audiofile pot fi extrem de intortocheate, meritul este al celui care nu se pierde pe ele!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
yinyangbt
Posts: 205
Joined: 11 Oct 2008, 18:59

Re: Preu de phono

Post by yinyangbt »

momolo wrote:
De exemplu, eu in locul tau as incerca sa folosesc si actualul pickup NAD, care nu e rau deloc, dimpotriva, foarte bun la banii lui. Ii gasesti un pre de doza serios si o doza buna, faci reglaje si sunt sigur ca te poti bucura de MUZICA chiar si in conditiile astea.

De exemplu, in cazul meu, expus mai sus, consider ca ....am exagerat! Pur si simplu! Asta din cauza ca am o colectie de viniluri nu foarte cuprinzatoare (aprox. 600 bucati) in comparatie cu colectia de CD-uri mult mai mare. Plus de asta, mereu cumpar CD-uri si mai niciodata nu ma indur sa platesc sumele nerusinate pe viniluri noi. Asa ca pickup-ul merge la mine MULT mai putin decat cdplayerele.

Iar asa...la ochi, si imi cer scuze daca pare ca fac pe desteptul!, nu cred ca la ce ai tu acolo se merita un pickup foarte scump, o doza de top si un pre de 7K !

Ca sa nu mai discutam si de faptul ca o doza scumpa poate fi "executata" intr-o fractiune de secunda de catre copil, femeia de serviciu, nevasta sau la vreun party!

Astfel ca, sfatul meu, mai bine pastrezi NAD'ul deocamdata, cumperi o doza onorabila (dar nu cumplit de scumpa) pe MC (recomand, de exemplu si din ce stiu si eu, MicroBenz sau Denon 103R/SA), un pre cat de cat bun (sa zicem ca din categoria la al meu, zona de pret 1000 euro, aici iti recomand calduros EAR'urile, chiar cele ieftine!) si restul de buget il bagi intr-o alta amplificare mai potenta decat acel model entry-level de la Accuphase, pe care eu, din punctul meu de vedere, l-am gasit "impotent" in combinatie cu multe boxe, unele chiar usurele (de exemplu, cu Triangle Titus pe care le am, un 213 suna din punctul meu de vedere, jalnic! Iar astea sunt boxe usoare si care suna..... :roll: mai bine! :roll: culmea!, cu un vintage Technics din 1979! :D ).

Dupa cum o sa vezi cu timpul, cararile audiofile pot fi extrem de intortocheate, meritul este al celui care nu se pierde pe ele!




Fara a fi banuit de cine stie ce partizanat trancofil :lol: , am o modesta experienta cu aceasta tabla si ceva documentare , pe care ti-o trimit mai jos.
Mergi pe NAD C555 eventual cu upgrade-urile pentru Rega P3 si P2 (de fapt, e un Rega P2 vindut sub marca NAD , o tabla buna , ieftina, simpla si cu potential )-se pot obtine performante foarte bune (spun cei care au facut-o).Bratul RB 250 are un raport pret/calitate foarte bun si se poate gasi pe table muuult mai scumpe .Vezi :
http://forum.audiogon.com/cgi-bin/frr.p ... 6&read&3&4&
http://forum.audiogon.com/cgi-bin/frr.p ... 6&read&3&4&
http://forum.audiogon.com/cgi-bin/frr.p ... 4&read&3&4&
http://forum.audiogon.com/cgi-bin/frr.p ... 4&read&3&4&

http://www.vinylengine.com/a-guide-rega-tonearms.shtml
http://www.vinylengine.com/library/nad/c-555.shtml
Din pacate , nu pot sa-ti relatez despre experienta mea cu un C555 upgradat la brat , subplatter si platan , fiindca inca nu am realizat-o inca, desi e in plan :)

Doza Goldring montata din fabrica eu am inlocuit-o cu Benz Micro :
http://www.phonophono.de/YA92001_28_e.php3?Kennung= (care se potriveste foarte bine pe bratul Rega RB 250)
si se cunoaste, desi preul meu nu e unul foarte ...high end :lol: (deocamdata)
baga grosul banilor pentru partea analogica a sistemului in doza si preu.

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: Preu de phono

Post by Micky »

Iata un link sa vedeti ce fac cativa baieti care au posibilitati sa-si dezvolte nebunia vinilului http://www.youtube.com/watch?v=xs1aUws0Lrs
Sa nu cadeti pe ganduri prea tare dupa vizionare, oricum noi toti care misunam pe aici nu avem toate tiglele pe casa.
Ma opresc aici pentru ca m-am decis si am deschis cutia Nad-ului. O sa revin cu mai multe impresii. Multumesc pentru postari.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Preu de phono

Post by momolo »

Micky, era si logic! Atunci cand ai un buget target de 5000 euro, nu mai conteaza aprox. 500 euro pentru un pickup pe care poti face un pic de "scoala" a vinilului, pentru inceput.
Plus ca NAD-ul asta nu e rau deloc.

Ca pre doza, iti recomand ceva punctual:

http://www.ear-yoshino.com/productdetai ... ge=8&id=19

existand si cel cu mutra pe crom, asta fiind singura diferenta, precum si aia de pret:

http://www.ear-yoshino.com/productdetai ... ge=8&id=20

Astea costa aprox. 800 euro primul si 1000 euro al doilea, depinde de unde cumperi.Poti gasi si mai ieftin. In general cauta pe piata UK.

Si daca mai plusezi ai o varianta mai buna, in mod evident!:

http://www.ear-yoshino.com/productdetai ... e=10&id=40

Eu pe asta l-as alege.

PS - astea sunt pe tuburi. Consider ca in sistemul tau audio, niste tuburi sunt binevenite. Iar daca le schimbi tuburile noi originale cu unele NOS, atunci vei avea surprize foarte placute!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Preu de phono

Post by momolo »

Micky iti mai recomand ceva in materie de pre phono, ASR Mini Basis

http://www.asraudio.de/asr.html

despre care se scrie cam asa:

The Absolute Sound's Golden Ear Award Winner! "The ASR phonostage is the best unit I've experienced in all my ventures into cartridge land... This new version of the phonostage has all the muscle you'd ever want as well as top-octave response that... just keeps on going? The ASR is a product at the head of its class... This is more like the real thing than we've been able to achieve yet from an analog setup."
- Harry Pearson, The Absolute Sound

"Rhythmic snap, among the deepest, cleanest, most dynamic bass I have heard; and midrange and high frequency transparency and clarity without etch, grain or brightness. I absolutely love the ASR Basis Exclusive."
- Michael Fremer, Stereophile
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
yinyangbt
Posts: 205
Joined: 11 Oct 2008, 18:59

Re: Preu de phono

Post by yinyangbt »

Miky , uite aici, a propos de upgrade la bratul rega RB 250 , inclusiv preturi :
http://www.tonearm.co.uk/tonearm.htm

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: Preu de phono

Post by Micky »

Iata ca am ajuns la momentul in care chiar trebuie sa imi iau preu de pick-up deoarece de cateva zile am in casa Michell Gyro SE cu bratul SME IV si doza Micro Benz LPS. Deasemenea odata cu astea al luat si un HR regulator de tensiune pentru motorul de la Michell Eng, un clamp (puc) care pentru discuri bune mai mult strica decat face bine. Sunt sigur ca vreti impresii:
1. Tabla face un show adevarat iar sunetul asezat pe care-l asterne in timpul redarii este deplin.
2. Bratul e regele acestui setup in care face ordine fara cel mai mic efort. Prelucrarea sa este demna de mecanica unui ceas elvetian. Fara modestie isi merita pe deplin "The best pick-up arm in the world" asa cum sta scris pe cutia cu care a venit.
3. Doza, aici mai e de asteptat datorita faptului ca nu e rodata dar promite foarte multe, totul depinde de inspiratia mea in alegerea preului cel mai potrivit.

AQ Vox va fi testat in balansat cat de curand dar se pare ca nu e ce vreau eu. Vreau sa incerc FM Acoustic (favorit), Audio Research si ASR. Promit ca o sa revin cu noutati in testele care le fac. Cred ca o sa am o mare problema cu amplificatorul Accuphase la nivelul asta, iar daca va cere un upgrade pe partea asta nu o sa ezit pentru ca pick-ul are o pozitie privilegiata in sistemul meu.

Astept sfaturi din partea voastra.

Bafta!

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Preu de phono

Post by TomJones »

Micky wrote:Cred ca o sa am o mare problema cu amplificatorul Accuphase la nivelul asta, iar daca va cere un upgrade pe partea asta nu o sa ezit pentru ca pick-ul are o pozitie privilegiata in sistemul meu.
Micky, nu te mai chinui cu tot felul de pre-uri phono, i-a de aici un pre-phono serios de la accuphase. La ce pickup ti-ai luat si mai ales la ce brat , acel SME cred ca ai cel mai puternic pickup de pe forum. :D

http://www.hifine.nl/Accuphase%20C-27%20web/index.html

http://www.hifine.nl/id29.htm

Post Reply