DIVERSE

Doar o vorba sa-ti mai spun
kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

Consider atitudinea ta justa si intradevar traim niste vremuri tulburi.

trancotistu
Posts: 97
Joined: 31 Dec 2018, 12:45

Re: DIVERSE

Post by trancotistu »

Lucrurile se limpezesc din ce în ce raspunzand la cele două tipuri dintre întrebări. DE CE este considerată întrebare de aur.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

Cui foloseste ce se intampla, avand in vedere faptul ca toate structurile astea mari suprastatale au intentii, fac anumite actiuni iar altele nu, chiar daca ar fi logic sa le faca. Din aproape in aproape se poate ajunge departe. Cand se ajunge prea departe exista riscul sa dai de niste bariere.
Bariere pot sa insemne ca anumite informatii pot fi etichetate din perspectiva oficiala ca fiind ''teorii conspirative'' si esti canalizat catre mass-media oficial acceptata. Traim intr-o lume in care conteaza doar ce cred autoritatile despre anumite fapte, nu ce credem noi. Pe de alta parte exista informatii tot oficiale mai de nisa din domeniul medical/geopolitic (dar nu sunt puse pe tapet la vedere) care efectiv pot bloca retorica actuala, dar nu o fac pentru ca parghiile care misca lumea au alte intentii.

trancotistu
Posts: 97
Joined: 31 Dec 2018, 12:45

Re: DIVERSE

Post by trancotistu »

Eu sunt îngrijorat de armamentul la care are acces Putin. Îmi e teamă că puterea Kremlinului încă nu s-a arătat - așteaptă reacția nato. Dacă nu reacționează tare îmi e frică că Putin va oferi un pretext viabil. Asta înțeleg că spune și momolo.

trancotistu
Posts: 97
Joined: 31 Dec 2018, 12:45

Re: DIVERSE

Post by trancotistu »

CINE E polul de putere Putin? Asta mă interesează pe mine.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

Nu doar rusii au asemenea arsenale. In linii mari, lumea nu va mai fi la fel pentru ca nu se mai vrea.
Nu degeaba exista viziuni asupra lumii din categoria ''build back better''. Consider si am motive sa cred asta ca exista planuri supraetajate cand se actioneaza la nivel mare, unele sunt vizibile iar altele greu accesibile oamenilor de rand, direct (altfel ce ratiune ar mai avea conceptul ''strict secret'' sau alte etichetari oficiale?)
Ce consider important este faptul ca daca este ignorat un element dintr-o ecuatie si rezultatul da ''cu virgula'', inseamna ca nu am stiut sa acordam greutatea potrivita imaginii de ansamblu a lumii.
Traim intr-o lume interdependenta care are nevoie de resurse (unele se afla in ograda dusmanului).
Starea de stres nu este buna. Un mic exemplu in sensul asta este efectul nocebo care nu cred ca este valabil doar cand este vorba de medicamente. In cazul in care chiar se intampla ceva rau efectiv, vedem noi atunci ce ramane de facut.

trancotistu
Posts: 97
Joined: 31 Dec 2018, 12:45

Re: DIVERSE

Post by trancotistu »

Înțeleg, dar ce rol are Putin? El semnalizează. Eu văd un război fratricid. Un război între două state fost sovietice. Știu din istorie că din când în când Rusia face implozie și întotdeauna a făcut deranj împrejur. Acum e la alt nivel, are arme moderne.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

Nu pot sa-ti raspund la intrebarea ta. Ce remarci tu si pentru mine este la fel de clar. Stiu ca are putere de decizie, toata lumea stie asa ceva. Ce rol are Putin, implica deja o alta perspectiva, speculativa:
Sub ce sfere de influienta se afla eventual. Cata vreme nu stim care sunt toate detaliile, doar presupunem. Trebuie sa avem grija sa nu facem din presupuneri, concluzii.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

eu am scris mai sus ca ceea ce se intampla acum este echivalent cu razboiul civil din Spania 1936-1939. Atunci a fost conflict sangeros intre doua sisteme politice, de gandire, de valori total opuse, intre comunisti/bolsevici ("republicanii") si nationalistii catolici. Acolo s-a varat URSS/Stalin precum si toate fortele comuniste din Europa iar lovitura finala a fost data cu ajutorul lui Hitler in favoarea fortelor nationaliste catolice. Dupa care Spania l-a avut pe dictatorul fascist Francisco Franco din 1939 pana in 1975. Au fost orori si genocid din ambele tabere.
Acum avem tot un razboi civil, se bat rusii intre ei. Ucrainienii nu exista ca "specie" separata, e cum am spune ca moldovenii sunt popor distinct de rumani. Ei bine asta o spuneau sovieticii in Barasabia si chiar au inventat termenul de "limba moldoveneasca". Asa cum este si limba ucraiana (mai degraba un dialect) desi ceva mai diferita de rusa si de remarcat ca pana in 1991 nu a existat nici un stat ucrainain. Insa au fost incercari absolut sangeroase ale nationalistilor ucrainieni. In sensul asta exista o traditie nationalista fascista avand in vedere ce s-a petrecut in timpul www2. Dar azi Rusia NU este comunista! Dimpotriva! In anumite privinte Occidentul este mai "comunist" decat Rusia lui Putin.
Practic se confrunta doua sisteme de valori si gandire diferita, aproape total opuse, Occidentul si Rusia prin interpusi, adica e un razboi proxi asa cum a fost razboiul civil din Spania.
In Ucraina razboiul a inceput in 2013 prin refuzul lui Viktor Ianukovici de a semna Acordului de asociere al Ucrainei la Uniunea Europeană. Atunci a inceput acel miting denumit "Maidan" si totul a mers catre un conflict si o ireconciliere totala intre cei care cred ca Ucraina e entitate separata (si vor conservarea actualului stat artificial creeat in URSS) si Rusia lui Putin (care continua politica imperiala de sute de ani a Rusiei).
Este un conflict ireconciliabil si era cat se poate de evident si logic ca Rusia nu ar fi acceptat niciodata o aderare a acestei foste republici sovietice la Occident, republica pe care o considera parte din ea.
Daca in anii 1936-1939 regimul bolsevic al lui Stalin incerca prin proxi sa domine si sa penetreze Occidentul, sa alimenteze si sa instige revolutii comuniste, acum e invers, Occidentul incearca prin proxi sa domine lumea ruseasca eminamente imperiala - Rusia nu a fost niciodata un stat, ci intotdeauna un imperiu sub diferite forme - deci conceptul de natiune rusa e complicat, deloc simplu! La ora asta in Rusia ca religie exista 3 parti egale, ortodocşi practicanti, atei si musulmani. Deci Rusia are o treime musulmana! Pai ia ganditi-va ce diferenta este intre rusii etnici si popoarele asiatice musulmane inglobate in Rusia si rusii etnici si "poporul ucrainian"?!? In Ucraina se afla cam jumatate vorbitori de limba rusa, astia nici macar nu vorbesc limba ucrainiana (nu mai era mult si ii obligau!).
Deci se bat rusii intre ei cum se omorau spaniolii intre ei in 1936-1939. Si marile puteri si-au bagat toate coada.
Problema este ca noi suntem o tara mica si pusa in drumul tuturor si mereu sub diferite imperii si sub diferite super puteri.
Problema noastra este sa nu ne lasam bagati in acest razboi civil rusesc cand un dictator imperialist rus vrea sa restabilleasca (prin forta) imperiul rus in granitele istorice, Ucraina fiind nu numai parte din Rusia dar si cumva inima ei.
Faptul ca Occidentul si in special USA si-au bagat coada acolo (dinainte de 2013) si au incercat pe cai subversive sa stimuleze nationalismul ucrainian (deloc prietenos cu noi rumanii, ba chiar extrem de dusmanos!), folosit ca unica cale pentru a creea o ruptura grava in "lumea rusa" (= Imperul Rus), judecati si voi daca e bine sau rau?!
Era la mintea gainii ca daca Occidentul vrea sa atraga Ucraina trebuie sa se foloseasca de cele mai radicale forte nationaliste ucrainiene (profund dusmanoase cu Rusia lui Putin), tendinte nationaliste pe care in trecut Imperul Rus sub formele sale diferite le-a strivit sangeros fara sa stea la discutii, ca rusii ca traditie nu stau la tocmeala, strivesc!
In rest e propaganda sa punem botul. Ambele tabere fac propaganda, si ambele sunt vinovate pentru aceasta tragedie!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

Singura concluzie plauzibila este un alt razboi mondial daca nu cedeaza nimeni din ambitii. Se duc la consecintele lor ultime, intentiile cele mai distructive. In numele libertatii, Occidentul/americanii ne expun riscului de a declansa un conflic major cu un numar de victime incomparabil mai mare decat pana acum. Ca sa opreasca un razboi aflat doar intr-o singura tara (care ii priveste doar pe cei de acolo avand in vedere contextul si istoria imperialimului rus, explicat de momolo, clar), sunt in stare sa faca un razboi mare. Intradevar, traim vremuri tulburi.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

Iata motivul pentru care am scris atat de mult aici de la inceputul razboiului. Avand in vedere ce scrie mai jos, am fost revoltat si ingrijorat de propaganda si razboiul mediatic (plin de fake news, manipulari puternic emotionale si provocari extrem de agresive si partinitoare) la care suntem supusi si la fel de ingrijorat am fost si de politica Occidentului (adica USA) de a impinge Rusia la zid sau altfel spus, spre punctul de unde nu prea mai are multe de pierdut.
Cititi cu atentie si ganditi!
Ucraina, 2022 – puterea distructivă mai mică a loviturilor nucleare tactice nu înseamnă un risc strategic mai mic
Adriean Pârlog
https://www.contributors.ro/ucraina-202 ... c-mai-mic/
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

„În ultimul timp, SUA răspândesc ştiri false despre China", a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, în timpul unei conferinţe de presă zilnice, întrebat despre informaţiile publicate în The New York Times (NYT).
„Este complet fals, este pură dezinformare. China şi-a expus clar şi consistent poziţia cu privire la criza din Ucraina. Jucăm un rol constructiv şi evaluăm situaţia în mod imparţial şi independent. A denigra poziţia Chinei nu este un lucru acceptabil", a insistat el, citat de EFE.
https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucr ... -false.htm
Kremlinul a dat dispoziții presei de stat din Rusia să difuzeze secvențe cu prezentatorul american Tucker Carlson de la Fox News „pe cât de mult este posibil”, relatează Business Insider.
https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucr ... nt-rus.htm
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

Romania a fost distrusa fara razboi clasic, incet, incet (pas cu pas) in trei decenii (si recent politica ECO de la UE a dat lovitura de gratie):
Scumpiri uriaşe la materialele de construcţii. „Adevărata dramă este că nu există industrie producătoare de materii prime”

„Cauzele acestor creşteri fără precedent sunt următoarele: există în acest moment o criză a materiilor prime, generată în primul rând de faptul că anumite materii prime sunt cotate la bursă, şi aici vorbim despre minereuri şi despre ţiţei. Criza materiilor prime este generată şi de sustenabilitatea pe care România şi-a asumat-o în cadrul Uniunii Europene şi din cauza asta tot mai multe unităţi de producţie s-au închis în UE şi probabil şi în România. Vă dau exemplul plăcilor de gips-carton: 70% sau 80% din producţia de gips-carton se bazează pe reziduurile rezultate din arderea cărbunelui în termocentrale şi doar restul se bazează pe extracţia din cariere de ipsos. Gândiţi-vă ce înseamnă închiderea termocentralelor, doar din această perspectivă. O altă cauză ar fi creşterea fără precedent a preţurilor la energia electrică şi la gaz. Vorbim astăzi despre creşteri raportate la septembrie 2021 la energie electrică de peste 4 ori, iar la gaz de peste 8, chiar 10 ori, în contextul în care statul român este acţionar la multe dintre entităţile producătoare de energie - Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi probabil putem să discutăm şi ce înseamnă OMV. O a treia cauză ar fi transportul, cu toate lucrurile care se cumulează la un moment dat: preţul combustibilului, preţurile crescute ale asigurărilor, RCA sau CASCO. În componenta de preţ a unui produs, a unui material de construcţii, transportul începe să însemne peste 10%. Aici n-am vorbit despre componenta menţinerii deocamdată a salariilor muncitorilor din sectorul nostru, care nu cred că mai poate fi menţinută la nivelul actual", a explicat Irinel Gheorghe. Vicepreşedintele FPSC a apreciat că autorităţile ar trebui să interzică exporturile de materialele de construcţii. Pe de altă parte, sursa citată a subliniat că stocurile la materiale de construcţii sunt în prezent la niveluri mici. „Stocurile (la materiale de construcţii, n.r.) sunt mici, pentru că venim după o pandemie care ne-a lăsat cu o inflaţie de 20%. Noi nu mai avem combinate metalurgice în care să producem oţel-beton. Ele nu mai există! Deci stocurile sunt extrem de mici. Lanţul de aprovizionare din Ucraina, dacă războiul se termină mâine, va dura un an de zile, pentru că sunt fabrici care sunt distruse, sunt drumuri care sunt distruse, şi toată această relaţie este închisă. (...) Problema noastră nu o reprezintă neapărat materialele de construcţii, ci sunt materiile prime: noi nu mai producem nimic, nu producem oţel, petrochimia României nu există. Adevărata dramă este că nu există industrie producătoare de materii prime pentru construcţii", a încheiat Irinel Gheorghe.
https://adevarul.ro/economie/stiri-econ ... index.html
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

As spune, citate din stirile care conteaza:
Discuția condusă de consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan și Yang Jiechi, principalul diplomat al Partidului Comunist Chinez, a durat șapte ore, a spus Casa Albă, numind-o „intensă” și „foarte sinceră”.
Casa Albă a lansat o declarație în care evocă o „discuție substanțială despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei” și subliniază „importanța menținerii unor linii deschise de comunicare între Statele Unite și China”.
Înaltul oficial, care a cerut anonimatul, a dat însă asigurări că întâlnirea în sine a fost pregătită din decembrie.
El nu a dorit să comenteze informațiile care circulă în presa americană, potrivit cărora Moscova a cerut Beijingului să îi ofere ajutorul economic și militar pentru a finaliza invazia Ucrainei.
Rusia, care se pregătește pentru un default, a negat acest lucru, în timp ce China i-a învinuit pe americani că au răspândit „știri false”.
„Urmărim foarte îndeaproape în ce măsură China sau orice altă țară oferă asistență Rusiei, fie că este material, economic sau financiar”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, menționând că Beijingul are o „pârghie foarte importantă” asupra Moscovei, care ar putea permite-i să „pună capăt acestei violențe fără sens” în Ucraina.
"I-am spus foarte clar Beijingului că nu vom sta cu mâinile încrucișate. Nu vom lăsa nicio țară să compenseze pentru pierderile suferite de Rusia" din cauza sancțiunilor occidentale, a continuat el.
Dar Statele Unite nu au specificat până acum ce acțiuni chineze ar putea atrage un răspuns american sau ce formă ar putea lua acel răspuns.
De asemenea, Washingtonul a acuzat China pentru că a contribuit la răspândirea „minciunilor” rusești despre presupusele laboratoare de arme biologice și chimice ale SUA din Ucraina.
https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucr ... -inalt.htm
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

Vasile Dîncu: Nu poţi să mobilizezi decât oamenii care sunt mobilizabili, adică cei care au făcut stagiul militar
https://adevarul.ro/news/eveniment/vasi ... index.html

Trebuie aprovizionate depozitele militare cu unguente Voltaren, pastile de artrita si antinflamatoare reumatoide, pampersi pentru seniori, scaune cu rotile, cadre pentru deplasare, ochelari de rezerva, carje, proteze dentare, etc!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply