Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Un lot întreg de banane din Ecuador a fost retras de ANSVSA din Kaufland din cauza prea multor pesticide
https://www.g4media.ro/un-lot-intreg-de ... icide.html
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

Incursiune în lumea celor mai buni mici din Capitală sau cine sunt adevărații vestitori ai primăverii
https://life.hotnews.ro/stiri-prin_oras ... averii.htm

Deci, un adevar, fumul de gratar cu mici e adevaratul vestitor al primaverii romanesti! Mare adevar!
„Dar la fel de bine micii noștri sunt strănepoții nerecunoscuți ai unui Adana kebap, fugit în lume în repertoriul unui grataragiu otoman ce însoțea spahii câtă frunză câtă iarbă prin Balcani. Sau verișori de-a patra spiță în cevapcici-ul sârbesc, care pare să fie mai vechi ca mititeii noștri și de care diferă (de exemplu, cică sârbii ar pune ceapă tocată).”
Am avut ocazia sa mananc "mici" sarbesti la un targ de mancaruri denumit "central european" care se tinea la Gorizia ( https://www.google.com/maps/place/34170 ... 13.6201754 ), un oras care e traversat de granita italo-slovena si unde dupa cateva pahare cu vin nu mai sti in ce tara te afli, unde participau reprezentanti din, Italia, Austria, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Serbia si Croatia. Din pacate Romania lipsea total. Ei bine, ca o paranteza, cand ti-e foame si te uiti in buzunar, cea mai buna afacere tot cu austriecii o faci. La ei era bulucul, ala bun. Serveau un soi de portie standard (babana!), adica sa nu te mai complici cu gandul, "-Cat costa halatul?!", alcatuita din, pireu (din cartofi si nu praf) snitel (urias, cam cat o lopata) si foarte subtire, ceva muraturi sau varza murata, nu mai retin si separat bere cat cuprinde. Treaba e ca pe bani OK te saturai buba la austrieci si era bun al naibii. Ei bine, revin, trecand pe la toti nu se putea sa nu ciugulesc ceva de la fiecare. La sarbi am luat....mici. Erau pe bune chiar mici asa cum sunt si ai nostri, forma chiar foarte mica (sunt si la noi idem) si NU contineau ceapa. Continutul era cumva ca la noi, clar aveau oaie (ceea ce mi se pare obligatoriu la mici) dar nu stiau sa-i faca cum trebuie. Uscati, fazi, seci, fara haz. Asta a fost diagnosticul gandind cu dor la micii de acasa mustosi, usturoiati, grasi. Sarbii nu stiu daca puneau usturoi, din ce-mi amintesc, nu, dar foloseau carne prea slaba si in felul asta ieseau uscati. Am observat ca lumea cumpara din greu de la ei, era coada, reclama era fumul de la gratar (oriunde pe lumea asta daca vrei sa aduni clientii, fumul e cea mai buna reclama!). Au vandut tot, se plangeau ca nu au destul ca nu isi imaginau ca italienii si slovenii o sa fie asa mancatori de mici sarbesti. La ceilalti destul de neinteresant, imi aduc aminte ca la croati era ce era si la italieni de nu puteai distinge, mai retin ca ungurii se imbatasera manga si aveau un taraf de tigani unguri cu tambal si contrabas si cantau de curgea apa pe ei, inotand toti in vin alb (Tokaj = foarteeee bun! Nu sunt eu bautor de nimic, insa dupa Tokaj alb imi curg balele!).De la italieni am mancat salam. E ceva in matz alb cum e Sibiul nostru de gros insa continutul e tocat mare cu bubuloaie si cam sarat. Nu e ceva sa cazi pe spate, dar arata bine. Plus branzeturile de fitze, jdemii de ametesti. Deci, pe scurt, am servit mici sarbesti si nu stiu sa-i faca, sunt net inferiori celor romanesti.
În mod inevitabil, iubitorul de mici trebuie să treacă și pe la Terasa Obor (Str. Ziduri Moși, Piața Obor) devenită o adevărată Mecca a street food-ului românesc după ce s-a anunțat că a ajuns în lista de 10 finaliști pentru #streetfood50 Awards în 2018, prima competiție internațională care premiază mâncarea stradală.

Aici e coadă tot timpul, iar clientela este din cea mai diversă, de la turiști la hipsteri, muncitori, corporatiști sau elitiști. Un loc de pelerinaj pentru iubitorii de preparate de grătare a devenit și La Ciotoianu (Mirăslău 37-39, Popești-Leordeni). În timp a devenit chiar concurența de temut a Terasei Obor, despre care mai nou se afirmă că a devenit prea mainstream.

La Ciotoianu a început să apară în din ce în ce mai multe reportaje făcute de televiziuni cu ocazia apropierii 1 Mai-ului muncitoresc, iar vedetele locale se pozează cu comenzile de aici, printre care și micii.
La Obor e balamuc permanent la mici si sunt buni totusi. Insa marfa de la Ciotoianu este dementiala! Numai ca s-a cam invatat lumea si se lasa cu coada si asteptare foarte lunga daca ii vrei facuti pe gratar, in zilele de maxima audienta abia daca mai gasesti pe unde sa parchezi acolo.

Ma gandesc, mi-a venit o idee - daca cineva, careva de aici de pe forum vrea sa o punem de mici intr-un weekend acum de primavara (deci ma adresez la publicul care nu tine post. Eu unul nu tin post la mancare) sa-mi dati mesaj privat si poate aranjam sa luam mici cruzi de la Ciotoianu si sa-i frigem undeva..... unde am mai avea voie sa punem gratarul afara..... Ca eu unul nu am habar, intre timp in ultimii ani au interzis tot prin zona Bucuresti. Eu mai puneam gratarul la padurea Pustnicu insa acum e interzis. Mai e zona de gratar la Cernica dar e infecta (si cu taxa + tigani), o groapa de gunoi cu caini vagabonzi. Dar poate stie cineva vreo miriste, ceva boscheti mai prin jurul Bucurestiului, zona unde sa nu vina Garcea dupa fum. Pot sa dau eu o fuga la Popești-Leordeni dupa carne de mici si alte alea ca nu-s departe pentru mine. Gratar as avea ceva mini. Cu sacul de carbuni eu umblu by default in portbagaj sa fiu mereu pregatit sa prajesc ceva, am si aruncator de flacari, topoare, halebarde, baioneta, etc (sa ne aparam de rusi!). Deci, daca vrea careva, putem sa ne adunam cativa intr-un weekend si sa frigem niste mici trancotari in boscheti prin jurul Bucurestiului (se cauta persoane cu cunostinte despre teritorii ilegale). Asa ca idee.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by kaav »

A simple but Very tasty Recipe for Cooking Duck in the Oven with Potatoes
https://www.youtube.com/watch?v=UfkXwNx ... ESSCOOKING

The recipe for the Most Delicious BLACKBERRY Pie in the OVEN! How to make a delicious dessert?
https://www.youtube.com/watch?v=GYzQuH6 ... ESSCOOKING


kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by kaav »

Risotto cu ciuperci ''trambita piticului'':
https://angiescorner.net/2020/08/08/ris ... piticului/
Ieri dimineata dupa cafea mi s-a facut pofta de o plimbare in padure. Am dat peste un loc la un moment dat unde am gasit metri intregi patrati plini de ciuperca asta. In reteta pe care am postat-o se specifica 50 de grame de ciuperci uscate. Consider ca este prea mult la o mancare. Au o aroma puternica care poate domina usor toata mancarea. Puse cu simt au acelasi statut ca si trufele, de condiment.
Detalii despre ciuperca in cauza.
https://www.gradinapadurii.ro/trambita-piticului/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Craterell ... ucopioides

Post Reply