Home Theatre PC

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Home Theatre PC

Post by Obelix »

Tocmai ce mi-am montat un nou PC (de uzaj "general") 8)
Desigur, la alegerea pieselor am tinut seama, intr-o oarecare masura si de calitatile audio-video ale componentelor, dar in cazul meu, nu este vorba propriu-zis de un HTPC, caci va fi folosit exclusiv in birou, pe un monitor 22'' .
In acelasi timp, observ ca din ce in ce mai multi audiofili incep sa vada in PC o sursa valabila de redat muzica, cel putin in anumite formate specifice (24/96..) si, desigur, pentru redarea de filme in SD si HD.
Acest lucru implica alegerea atenta a fiecarei piese din calculator, iar cum solutii "luate de pe raft" nu prea exista, am ajuns la concluzia ca sectiunea cea mai indicata este aceasta.
Daca printre colegii de forum exista persoane care au experienta in domeniu, ai invit sa-si impartaseasca experientele cu noi...
Daca discutia "prinde" o sa incerc sa descriu noua mea masina si criteriile de alegere ale componentelor... :roll:

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Home Theatre PC

Post by Obelix »


User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Home Theatre PC

Post by West »

Ma intreb daca se vor vinde aceste discuri. Adica, cei care nu cumparau cd-urile originale, vor cumpara in acest format?
45 de coco parca nu este prea ieftin, nu?

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Home Theatre PC

Post by puf »

PC-ul este de departe cel mai complet si complex sistem multimedia si numai.

Practic cu ajutorul sau poti lucra, rezolva diverse treburi, te poti destinde fiind un mijloc de entertaiment grozav, poti comunica, te poti informa, etc.

Fiind ceva foarte important si foarte utilizat, eu am incercat sa optimizez o configuratie care sa asigure un maxim de performanta si confort in conditiile unei cheltuieli normale, neurmarind ceva high-end.
Am sa arat mai jos sistemul meu si criteriile alcatuiri sale.

Cerinte de de confort:

-Silentiozitatea
Pentru a obtine un nivel decent de zgomot trebuie ca toate componentele ce produs zgomot sa fie alese cu grija si plasate numai in o carcasa speciala silentioasa.
Fara a intra in amanunte eu am ales carcasa Antec P180B si sursa Seasonic S12-430.Harddiscurile folosite sunt suspendate pe pufere de silicon in compartiment separat impreuna cu sursa in partea de jos.Am ales HDD super silentioase precum WD10AECS green-power pentru stocare si Seagate 1,5TB din generatia 7200.11 pentru performanta.
Toate ventilatoarele sistemului sunt subturate la limita de pornire probabil la 6-7V din fan-controlerul manual cu potentiometru.
Nivelul de zgomot nu este nul, se aude cu usor wooosh dar este mai slab decat zgomotul produs de un aer conditionat dat la minim.
Ca fapt divers nicumur a trecut acum vreun an pe la mine si cand a fost necesara pornirea PC-ului mi-a spus :" vezi ca nu porneste"...pornea dar nu se sesiza nimic in zgomotul ambiental.

-Conectivitate
Am pus la confort si nu la performanta, conectivitatea.
Un PC modern trebuie sa dispuna de cat mai multe posibilitati de conectare cu diverse dispozitive multimedia pentru a beneficia de abilitatile sale.
Placa video aleasa ATI 4850 permite conectarea simultana a doua monitoare/televizoare pe conexiune digitala DVI/HDMI (placa vine cu adaptor DVI/HDMI) putand transmite chiar si sunet catre televizoarele cu difuzoare prin cablul HDMI.Binenteles ca dispune si de iesire clasica analogica VGA, component si chiar compozit pentru televizoare vechi CRT.
Placa de sunet X-Fi Xtreme Gamer Fatal1ty Professional Series poate trimite sunetul discret decodat analogic 7.1 sau digital SPDIF.
Alte conexiuni importante sunt porturile USB si este de preferet un numar cat mai mare, eu am disponibile 6 din care 4 sunt utilizate intens.
Tot asa importanta este sa existe minim 2 porturi de retea LAN pentru conexiunea cu netul precum si cu alte deviceuri gen mediacentere.



Performanta:

-Monitor/TV
Este partea cea mai importanta a PC-ului, este interfata vizuala cu utilizatorul.
Din start eu cred ca utilizarea tv-ului de orice fel pe post de monitor este gresita.Orice televizor are circuite de procesare la greu a imagini, circuite ce nu pot fi by-pasate si oricat de interesant sau tentat ar fi, imaginea afisata este departe de informatia oferita de placa video.
Este recomandabila utilizarea unui monitor specializat de PC, televizorul putand fi utilizat cu un succes absolut ca dispozitiv auxiliar la redarea de filme eventual jocuri si chiar poze dar nu la lucru de zi cu zi nici la editarea sau procesarea foto/video.
Eu am ales un monitor de 24" cu rezolutia 1920/1200, suprafata si spatiu de lucru fiind suficiente pentru editat foto si video in conditii de amatori cat si pentru monitorizat materiale full-hd si mai ales pentru ...jocuri, da imi place sa ma joc.
Si daca vorbim de jocuri atunci este necesar ca timpul de raspuns si lagul sa fie cat mai mic iar in conditiile astea si avand in vedere pretul m-am oprit la Benq V2400W.
De ce asta si nu vreo minunatie titrata?:are cea mai buna calibrare a culorilor din fabrica, neatinsa de alte monitoare nici dupa calibrari complexe, culorile sunt naturale, neutre fara exagerarile mai mult decat obisnuite de acum(ajuta enorm la editare foto/video), nivel de negru si contrast peste medie, lag si timp de raspuns de top plus un design grozav.Am uitat de pret, nu chiar ieftin dar nici pe departe nu este scump.

-Procesor
Nu vreau sa insist pe partea asta in general este necesar un procesor puternic doar pentru jocuri si editari video, procesoarele mainstream pot asigura suficienta putere de calcul sa ruleze bine orice alta aplicatie multimedia.
Eu m-am oprit la un Q9300 quad datorita puterii de procesare superioara in special la transcodari video, filmele full-hd obtinute cu aparatul Canon SX1IS necesita asa ceva.

-Placa de sunet
Este cum am spus X-Fi Xtreme Gamer Fatal1ty Professional Series axata pe jocuri unde efectele sonore produse sunt absolut grozave , ambianta acustica in multicanal este infricosatoare, nivelul de detalii este inuman , poti auzi inamicul pasind de la 20m in spate stanga.
La filme DD sau DTS impresioneaza la fel detaliu si dinamica, se aude orice fosnet si la explozii te face sa tresari chiar daca stii ce urmeaza.Specificatia THX nu ma incalzeste cu nimic dar ajuta prin faptul ca se poate seta distanta si pozitia fiecarei incinte pentru un efect 3D exact.
Pe muzica suna artificial, se pastreaza ceva detaliu si dinamica dar sunetul este oarecum sec fara muzicalitate, suna analitic.
Se sesizeaza diferenta intre diversele formate suportate:16-bit/44.1kHz, 16-bit/48kHz, 24-bit/44.1kHz 24-bit/48kHz 24-bit/96kHz 24-bit/192kHz.
Sincer nu prea ma intereseaza capabilitatile muzicale, ascult la PC doar accidental ca muzica de fond sau de curiozitate sa compar formate high-rezolution.

-Placa video
Am ales ATI 4850 dupa ce am fost fan Nvidia 8 ani.Placa m-a impresionat de la inceput, culorile in 2D sunt mai vibrante fara sa devina radioactive ca la activarea "digital vibrance" de la Nvidia.Se pot creea profile cu setari specifice pentru diverse aplicatii, functia overscan este este implementata corect la 100% si pixel maping 1:1 din TV afiseaza perfect full-screen.Se poate seta direct iesirea HDTV standard 720p, 1080i, 1080p inclusiv 24p.
Procesarile video SD cat si HD sunt perfecte , puncteaza maxim in teste fara necesitatea cumpararii unui software aditional (pure video la nvidia) iar setarile de sharp si denoise pot functiona hardware pe orice material video redat nu cu anumite playere.
Imaginea obtinuta prin HDMI pe o plasma de 50" full-hd este grozava fiind comparabila cu diverse deviceuri HD inclusiv playere BR, exista diferente dar sunt deobicei marginale si numai persoane avizate le pot observa.
Exista si placi ATI la jumatate de pret care fac fix acelasi lucru dar pe mine m-a interesat partea de jocuri unde la 1920/1200 este necesara ceva performanta.

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Home Theatre PC

Post by West »

Mie mi s-a parut mai silentios hard-disk-ul plasat in suspensia elastica (la P150 de la Antec).

Am o nelamurire: amindoi sinteti fascinati de PC ca centru multimedia. Dar ce facem cu muzica stereo?
puf chiar este de acord ca PC-ul nu este un mediu potrivit pentru muzica hi-rez.
Si daca dau deoparte muzica in acest format, ce mai ramine?

Dupa ce am trecut si eu prin faza cu PC-ul ca centru de comanda multimedia, l-am parasit pentru scule stereo si DVD-player.
PC-ul a fost inlocuit cu laptop, care mi s-a parut suficient pentru acasa.
Daca muzica imi va mai lasa loc vreodata si pentru jocuri, imi voi lua o consola. Dar la PC nu ma mai intorc. Prea mare deranjul cu magaoia de PC. :)

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Home Theatre PC

Post by puf »

PS3 face galagie mai mare sa nu vorbesc de X-BOX360 si eu nu suport jocurile fara mouse, joc in general FPS si nu sport game-padurile.
Apoi cum poti edita poze sau chiar filme pe ecranul de laptop?
Ma indoiesc ca un laptop obisnuit poate asigura vreo calitate video grozava la redarea 1080p, nu poate dispune de 4-5TB de unitati stocare si nici nu vreau sa ma gandesc cum proceseaza transcodari video.

Binenteles ca folosesc un sistem stereo separat si un sistem home-cinema deasemenea separat si fara legatura unul cu altul.
DVD-Player...nu mai am de mai bine de 2 ani, folosesc mediacenter Tivx.Unitatea multimedia functioneaza independent cu HDD inclus de 1TB dar este "alimentata" cu materiale tot via PC.
Vrei nu vrei PC-u este necesar iar daca este necesar este important sa definim ce vrem si cum putem obtine asta de la un sistem.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Home Theatre PC

Post by Obelix »

Daca la mine te refereai... NU sunt obsedat de muzica redata pe PC dar... sunt curios de natura... :-)

Personal am folosit o carcasa micro-atx de origine HP, care mi-a placut si care am primit-o (complect vidata si fara alimentare)
Placa de baza e asta GIGABYRE GA-EG31M-S2 (intel G31):
http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mot ... uctID=2891

Procesor Intel E7400 Dual Core 2x2.8 Ghz:
http://ark.intel.com/cpu.aspx?groupID=36500

Placa video este asta GAINWARD 9500GT 512 Mb VGA/DVI/HDMI:
http://www.gainward.com/main/vgapro.php?id=126

Hard disk Western Digital Caviar Green 640 Go :
http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=565

Placa WiFI LINKSYS WMP54G :
http://www.linksysbycisco.com/UK/en/products/WMP54G

DVD-burner Pioneer DVR-216D BK, intre timp am pus ultimul firmware "aranjat" de mine in RPC1
http://www.pioneer.com.au/Products/Comp ... rives.aspx

Cam aceasta a fi esentialul...

Alimentarii i-am schimbat ventilatorul (12cm) cu un Noiseblocker SX1 Blue (17 db. la tensiunea nominala) alimentat insa in 7V (modificare fecuta in interiorul alimentarii, cu pistolul de lipit).
Seamana cu asta, dar e un model mai vechi pe care-l aveam in sertar.
http://www.noiseblocker.de/de/produkt_l ... an-xl1.php

Hardul sta intr-un rack specific SATA, fiind accesibil din exterior.

Memoria, 2 Go Kingston, existenta (2x1), o voi schimba in curand pe alta 2x2 Go G.Skill PQ PC8500
Monitorul este "vechiul" meu Samsung 22''
Mentionez (desi cei mai multi si-au dat seama) ca jucaria NU este destinata jocurilor.

Daca sunt curiosi, pun si poze...

ttsto
Posts: 79
Joined: 13 Oct 2008, 18:24

Re: Home Theatre PC

Post by ttsto »

Si eu am umblat mult dupa solutia ideala pe PC.

Orbit de frumusete am folosit o carcasa Silvesrtone LC14M. Prima greseala... desi este mare cat casa pana la urma tot inghesuiala este inauntru. In plus, vibreaza

Apoi, a doua greseala, am zis ca pun componente pasive: Sursa Silvestrone Nightjar, placa video Geforce 8600GTS. Problema la ele a fost ca se incingea prea tare inauntru (50 grade), iar zgomotul era acolo, prezent nevoie mare. De la HDD

Am facut apoi un upgrade (sursa activa - Corsair VX 450; placa video activa - Saphire cu tehnologie IceQ; 3 HDD silencer Scythe + 3 HDD WD10EACS). Am scapat de zgomotul HDD si am dat de zgomotul placii video. Dar asta este mult mai placut :)

Initial, noaptea auzeam PC-ul mergand de la 4m, din canapea, destul de suparator.

Acum, nivelul de zgomot la 1m este mai scazut decat era inainte. Din canapea nu mai aud decat seek-urile suparate de la HDD

Probabil o sa schimb placa video inapoi cu cea pasiva, sa vedem si in noua configuratie cum va fi...

La ce folosesc PC-ul
- music server, conectat digital la un SqueezeBox Classic
- player muzical foobar2000 pt putine fisierele High Rezolution, M-Audio 24/96 conectat digital in DAC (Cambridge Audio DacMagic)
- player multimedia pentru filme (DVI to HDMI la plasma, in digital la receiver)

Despre ergonomie: desi am telecomanda la PC, imi este mult mai simplu sa merg pana la PC si sa fac click click

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Home Theatre PC

Post by Obelix »


apanoiu
Posts: 23
Joined: 19 Nov 2008, 16:31

Re: Home Theatre PC

Post by apanoiu »

Solutii "luate de pe raft" exista, toti marii producatori au si sisteme dedicate HTPC.
Intr-o implementare pt filme, zgomotul pc-ului nu este asa de important.
Ce ne facem cu sistemele de aer conditionat? acestea fac zgomot mai puternic, cum si centrala termica are zgomotul ei pe care il transmite prin calorifere. Traficul din Bucuresti patrunde si prin cele mai bune termopane.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Home Theatre PC

Post by LEKTOR »

... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Home Theatre PC

Post by Obelix »

Ultimele "upgradeuri", ultimele doua inca pe lunga lista de "to do A.S.A.P."...
- 4Go (2x2) PC8500 de la Corsair:
http://www.corsair.com/_datasheets/TWIN ... 8500C5.pdf

- O chestie interesanta, venita chiar ieri:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19904

- Si memoria aferenta (4Go):
http://www.transcendusa.com/Products/Mo ... Func2No=13

In paranteza, SE PARE ca este cea mai buna memorie pentru un "hard disk"

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Home Theatre PC

Post by Obelix »

RAMdisk sub Win Xp, (incercat de mine, in versiunea free) excelent pentru viteza, securitate, etc, etc.

http://www.romexsoftware.com/

Cum XP poate "utiliza" +/-3Go de memorie si eu am 4Go, este singurul utilitar care poate accesa memoria "invizibila" pentru OS pentru a creea un RAMdisk (1Go, in cazul meu).
Singura chestie de modificat este boot.ini din Windows:

[boot loader]
timeout=3
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professionnel" /noexecute=optin /fastdetect /maxmem=3072

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Home Theatre PC

Post by momolo »

asta pentru ca Vista e un mare jeg!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Home Theatre PC

Post by Obelix »

Iar "Seven" (64biti) mi-a luat 15 din cele 16Go din partitia pe care i-am alocat-o... :roll:

Post Reply