Muzica romaneasca

CD, vinil, concerte
User avatar
hersorin
Posts: 764
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Muzica romaneasca

Post by hersorin »

Salutare.
Ce parere aveti de muzica romaneasaca ,este vreo formatie care merita ascultata are inregistrari bune? Aveti vreo preferinta sau totul se rezuma la muzica straina. Mie de ex. imi plac citeva formatii precum Holograf ,Canon (chiar cind ma duc in tara caut un disc) si in general muzica mai veche , Dorobantu, Hrusca, etc.
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Muzica romaneasca

Post by Adrian_2k8 »

Postez aici o nedumerire de-a mea, ca sa nu deschid alt topic:

Treaba sta cam asa: ascult destul de des in masina (la drum lung) Pasarea Colibri. Am doua variante: niste lossy-uri vechi de tot (la un bitrate penibil) dar si CD-urile originale, cumparate dintr-un supermarket, boxset de 4 buc., cu holograma & stuff, bineinteles la pret de CD-uri originale. Ei bine, alea originale se aud INFIORATOR! Nu numai in masina! Zici ca e transmisiune MA la Radio Romania, atat de prost suna.

Acum vine intrebarea: WTF??? :D Or fi lossy-urile alea ripate de pe vinil? Oi fi luat eu tzeapa monumentala cu alea cumparate din supermarket (pressing calitate gunoi)? In principiu nu ma deranjeaza sa mai dau inca o data bani pe unele originale, dar macar sa imi confirme cineva ca a ascultat asa ceva si ca ale lui se aud OK...

Multumiri.
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Muzica romaneasca

Post by momolo »

E un mega-subiect asta dar din ce am constatat eu, pierderile pe CD se produc la fabricare, matritare. Adica vine omu' cu masterul de calitate si pleaca de la fabrica cu camionul plin de gunoi sub forma de CD-uri originale.
Cica transpunerea pe masinaria aia finala e tot secretul sau cel putin e critic.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

atyclb
Posts: 682
Joined: 29 Jul 2009, 10:10

Re: Muzica romaneasca

Post by atyclb »

Preferatul meu din muzica romaneasca e Nicu Alifantis, nu ma pronunt in ceea ce priveste calitatea inregistrarilor, ca "n`am cu ce", in sensul ca sistemul meu e unu foarte ieftin, nu am un player dedicat, folosesc drept sursa un dvd Pioneer. Cu toate acestea nu mi se pare ca inregistrarile ar fi ceva sa te dea pe spate.

Deasemenea imi place Tudor Gheorghe, dar prefer sa il vad, aud live in sala de concert. De la el spectacolul preferat ramane "La margine de imperii", care e o colectie de folclor din Bucovina ce nu a aparut inca pe cd, dar ar trebuie sa apara in aceasta luna (asa am auzit). Mult imi mai plac Pasarea Colibri, in special piesele cantate de Baniciu, si tot legat de dnu Baniciu trebuie mentionat Phoenix si nu pot sa nu amintesc Alexandru Andries, dar repet...nu pot sa ma pronunt in ceea ce priveste calitatea inregistrarilor.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Muzica romaneasca

Post by momolo »

Cu Alexandru Andries am dat nas in nas chiar astazi intamplator dupa ce veneam de la dl. Panaitescu (Panda) cu care Andries e foarte, foarte bun prieten, acesta folosind amplificatoare de chitara electrica facute de Panda.

Pot sa spun ca artistii nu prea au nici o vina daca materialul ajunge cum ajunge pe suportul vandut. Calitatea audio tine de diversii profesionisti mioritici al caror nivel il cunoastem prin "operele" pe care le scot. Multi dintre ei sunt pur si simplu surzi (la propriu).

Discurile CD respective sunt atat de proaste ca nu trebuiesc nici macar scule deosebite ca sa te deranjeze...

Am ajuns la concluzia ca si daca si-ar da silinta tot nu pot ca nu au cu ce (ma refer la altele decat la sculele electronice).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

gospodaru
Posts: 4
Joined: 04 Jan 2011, 12:02

Re: Muzica romaneasca

Post by gospodaru »

http://www.comunicatedepresa.ro/e-media ... -pe-vinyl/" onclick="window.open(this.href);return false;

...eu l-am achizitionat.Merita !!!Calitate

User avatar
sorin_denver
Posts: 70
Joined: 29 Oct 2008, 08:51
Location: Constanta

Re: Muzica romaneasca

Post by sorin_denver »

Un album care imi place foarte mult iar calitatea inregistrarii este ok ,este Om de lut al artistei Alexandrina .http://librarie.carturesti.ro/cauta/muzica/alexandrina/" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Muzica romaneasca

Post by momolo »

Va mai aduceti aminte ? :D

Astea vechi erau mai analogice. :D Pana si tzatzul original e mai carnos si e mai likelife!

Varianta originala probabil recuperata de pe un casetofon Fisher (va mai aduceti aminte? :D ) :

http://www.manelevechi.info/odeon-coste ... nusareasa/" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Muzica romaneasca

Post by momolo »

Azur si Albatros, inventatorii manelelor:

http://www.manelevechi.info/index.php?s ... 2%BB%C2%BB" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.manelevechi.info/index.php?s ... 2%BB%C2%BB" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Muzica romaneasca

Post by momolo »

Articol despre formatia Azur
In urma cu vreo 2 ani si ceva a aparut un articol interesant in Jurnalul National. Articolul nu mai e de gasit pe site-ul lor, asa ca imi permit sa-l reproduc mai jos:

Azur, interzisa de Securitate
Jurnalul National | 09 Ianuarie 2006 | de Dana Cobuz

“BUNICII” CU STIL

A imbinat sonoritatile lautaresti romanesti cu cele orientale, deschizand istoria moderna a manelelor, capitolul Azur. Nelu Vlad a inceput sa cante dintr-o gluma.

Trebuia sa ajunga laborant chimist, si apoi a intrat la Academia de Militie. Scandalul unei intreruperi de sarcina a unei rude s-a lasat cu trimiterea la vatra a tanarului de 26 de ani. In primul week-end, la o nunta, Nelu Vlad a glumit ca el poate sa cante mai bine decat artistul care trebuia sa anime distractia, dar nu prea reusea. A doua zi, din banii stransi intr-un an la Academie, din prime si bursa, Nelu Vlad s-a apucat sa-si cumpere instrumente si si-a anuntat sotia ca el isi va intretine familia cantand la nunti. A studiat singur si a cautat sa-si injghebeze un repertoriu cat mai repede, pentru ca in valtoarea evenimentelor tanarul se angajase ca va canta la o nunta peste numai o saptamana. Nelu Vlad s-a apucat sa-si caute si colegi de trupa.
CASETA LU’ COSTEL. In 1981, formatia Azur a fost angajata intr-un restaurant, iar viata lui Nelu Vlad se impartea intre slujba – era gestionar la un institut de cercetari –, reprezentatiile de fiecare seara din timpul saptamanii si noptile de sambata si duminica, la nunti. In plus, se ocupa de repertoriul trupei, in majoritate piese scrise de el sau prelucrari ale unor melodii din folclorul balcanic. Manelele lui Nelu Vlad se apropie mai mult de muzica lautareasca, dar orga si chitara electrica, precum si impletirea ritmurilor balcanice, au deschis calea genului care va fi dansat dupa ’90.

Restaurantul Rubin a inceput sa fie frecventat de puternicii Brailei, iar o masa nu se putea gasi intr-o seara in care canta Azur decat cu programare. Costel, din comuna galateana Corod, un tanar negustor de casete prin targurile tarii, a auzit de Azur de la Braila si a venit intr-o seara dornic sa-i asculte pe acestia. I-a rugat sa-l lase sa inregistreze o ora din spectacolul obisnuit al formatiei, oferind celor cinci membri un onorariu de cate 300 de lei. Acestia au ridicat din umeri si s-au invoit. Costel si-a bagat cablurile in statia de sonorizare si a asteptat linistit ca brailenii sa-si faca treaba. “Voi stiti ce am eu aicea? Cum o sa se vanda caseta asta?”, se agita entuziasmat tanarul pe langa cei cinci. “Va dati seama ca intr-o luna toata tara o sa va asculte?”. Brailenii au ridicat din umeri neincrezatori. Numai ca vorbele lui Costel s-au adeverit.

Intr-o luna, “Mona”, “Printisorul meu” sau “Cenusareasa”, piese pe care ei le cantau de cinci ani, se ascultau peste tot, iar oameni din toata tara au inceput sa vina la Braila pentru a vedea Azur in restaurant sau doar pentru a se prosterna in fata casei lui Nelu Vlad.

Din vechea trupa a mai ramas doar Nelu Vlad

CA LA MICHAEL. Integrati in ansamblul sindicatelor brailene, cei cinci “azuri” au avut parte de un prim spectacol pe Arena Progresul, care urma sa fie continuat cu un turneu de 40 de concerte prin Moldova. Nelu Vlad a plecat de acasa pe jos pana la sala. Nu voia sa fie recunoscut. Avea emotii. Daca nu vine lumea la spectacol? O sa se faca de ras fata de atatia artisti cu acte in regula de la partid care se aratau inca foarte sceptici fata de repertoriul lautaresc dus de Azur mai intai in restaurant si acum pe scena. Cand a ajuns in apropierea salii de spectacol si a vazut puhoiul de lume, Nelu Vlad a crezut ca oamenii s-au strans din cauza unui accident. A incercat pe alte doua stradute sa ajunga la Arena. Pana la urma a trebuit sa-si faca curaj si sa patrunda printre oameni. “Canta Azur, dumneata n-ai aflat?”, i-a raspuns curiozitatii unul dintre barbatii din fata lui. Si-a facut cu greu loc pana la intrarea in Arena Progresul si doar pentru ca a fost recunoscut a reusit sa intre. Familia lui, insa, nu. Iar scena avea sa se repete aproape la fiecare spectacol din turneul care a urmat. Oamenii care lesinau erau scosi din sala chiar pe scena, pentru ca alt loc nu era nici sa arunci un ac. La Bacau, geamurile si chiar un zid s-au daramat sub presiunea multimii, incident care s-a soldat cu victime. Membrii formatiei au gasit repede si o solutie pentru a castiga bani din afacerea asta, care in mod normal s-ar fi lasat doar cu salarii pentru ei, vedetele. In cazile de la hotel developau fotografii cu formatia Azur care apoi erau vandute cu cate 15 lei sau chiar 25 de lei bucata.

Omul care a gasit-o pe Mona

INECATI IN SUCCES. In urmatorii patru ani, formatia Azur a fost “inchiriata” de Teatrul “George Bacovia” (Bacau), Fantazio (Constanta), Teatrul de Revista din Pitesti, Clubul de volei Penicilina din Iasi si Filarmonica din Sibiu, institutii care trebuia sa se autofinanteze. Iar spectacolele Azur umpleau salile. Formatia a trebuit chiar sa reziste unui scandal cu conducerea Securitatii brailene care a reusit interzicerea pe viata a Azurului; in 1989, cei cinci membri au fost incadrati ca fierari-betonisti pe santier. Dupa o interventie la ministrul Culturii, formatia si-a recapatat dreptul de a sustine spectacole.

Azur a fost primit cu critici de presa epocii, in ciuda succesului de netagaduit la public si a faptului ca o intreaga pleiada de trupe ii imitau acum stilul si chiar ii copiau repertoriul. In 1990, Azur a fost prima trupa produsa de o casa independenta, Eurostar. Dar tocmai succesul a daunat trupei care s-a rupt, nascandu-se astfel un SuperAzur, iar “impresarii” de tot felul au mai inventat un Azur de Medias, unul de Cisnadie si altul de Ploiesti. Spectatorii se aratau dezamagiti si nu mai aveau incredere, iar numarul albumelor care preluau muzica lansata de Nelu Vlad si ai lui depasea orice cifra imaginata. Azur a renuntat sa mai cante in spectacole, in 1994, vreme de 10 ani supravietuind doar din nunti. Nelu Vlad (54 de ani) a mai pierdut din par, dar nu si din productivitate, ajungand acum la al 26-lea album lansat, aproape integral semnat de el.

“Am studiat muzica populara si cea lautareasca, marii artisti ai neamului si apoi am cautat ritmuri dansante balcanice, grecesti in mod deosebit. Am prelucrat pe orga multe linii melodice populare, sarbesti, turcesti, macedone sau aromane si apoi le adaptam texte”
Nelu Vlad, cantautor “Mi-am zis: Eu voi canta muzica de antren, de joc si de petrecere… Grecii sunt cei mai cantabili din lumea asta. Mi-a placut mult muzica lor si am imprumutat de la ei sufletul, dulceata si ritmul… Acest amestec etnic cred ca a dat succesul meu”
Nelu Vlad, cantautor

DE LA AZUR SI GENERIC

Desi muzica lansata de Azur nu seamana cu cea ce acum numim manele, ritmurile imbinate, orientale si lautaresti, au fost prima intalnire a muzicii de petrecere cu acordurile dansante balcanice, dar si lansarea genului pe piata. Generic din Galati, Albatros, Tomis 2, Odeon (din Buzau), Tineret 2000 s-au lansat imediat dupa Azur, imitand genul lansat de Nelu Vlad sau chiar preluand foarte multe piese din repertoriul acestuia. Toate aceste formatii au deschis epoca manelelor, dar vor disparea in primii ani de dupa ’90, tocmai din cauza concurentei neloiale pe care si-o faceau una alteia, dar si din cauza noului val de manelisti, cei care azi isi impart coroane de regi ai genului.

UN FOLCLOR MARCA NELU VLAD

Compozitiile lui Nelu Vlad sau cateva din preluarile sale au fost, la randul lor, copiate, acum facand parte dintr-o patura a folclorului de petrecere si nunti: “Mona”, “Regina noptii”, “La o masa”, “Cenusareasa”, “Pe nisipul de la mare”, “Te-am crescut, copile”, “Satra”, “Lantul de iubire” etc. Aceste adevarate hituri care nici nu mai apartin Azurului, ci unui stil de muzica, sunt acum niste pietre de moara pentru Nelu Vlad, care de fiecare data la intalnirea cu publicul se vede nevoit sa le dea oamenilor ce acestia cunosc deja si prea putine compozitii noi.

CU MINUNE SPRE EUROPA

Desi fenomenul manelelor de azi nu ii este foarte drag sau cunoscut, Nelu Vlad este categoric: el crede ca aceasta muzica se potriveste romanului si il identifica. Mai mult, crede ca Adrian Minune, cu o piesa buna, ar putea sa castige chiar si Eurovisionul. El spune ca genul se afla intr-o perioada de maturizare care se va concretiza intr-o muzica mult mai lucrata, dar care va pastra ritmurile balcanice dansante specifice. Maneaua, ca muzica de petrecere, ne va identifica printre statele europene, crede Nelu Vlad.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Muzica romaneasca

Post by momolo »

Si fara nici o gluma, daca o baga pe asta la Eurovision i-a spart pe toti, ia toate punctele:

http://www.manelevechi.info/marian-hulp ... o-versuri/" onclick="window.open(this.href);return false;

PS - eu as mai aranja putin acompaniamentul la orga si poate as baga niste chitari electrice.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
doru
Posts: 257
Joined: 16 Oct 2008, 14:28

Re: Muzica romaneasca

Post by doru »

Cele mai bune formatii rock romanesti din toate timpurile (dupa parerea mea, ca unul ce a avut ocazia de a le asculta live): Sfinx si Phoenix. Din pacate de ambele s-a ales praful, chiar daca Phoenix mai concerteaza (din formula de “aur” a ramas doar Nicu Covaci, departe de ce erau odata…)

Sfinx (singura inregistrare gasita pe internet): http://www.youtube.com/watch?v=YSxmJBO22Dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Phoenix (una din putinele inregistrari ramase din “epoca de aur”, cu Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Josef Kappl si Costin Petrescu): http://www.youtube.com/watch?v=-j6h4sOz ... 8&index=17" onclick="window.open(this.href);return false;
Most people use their stereos to listen to music. Audiophiles use music to listen to their stereos.

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Muzica romaneasca

Post by puf »

S-ar putea cataloga moldoveneasca dar totusi, incredibil cat de contemporan si original poate suna Alexandrina:
http://www.youtube.com/watch?v=s96CAPM53_Q" onclick="window.open(this.href);return false;

FATHER
Posts: 91
Joined: 08 Oct 2008, 10:03

Re: Muzica romaneasca

Post by FATHER »

Una din cele mai bune piese romanesti ever mi se pare "Vino aici" by Zoia Alecu . Daca-i pui versuri englezesti , ii faci un aranjament orchestral a'la St. Blasien Tonstudio si apoi i-o dai lu' gurista Adele, ajunge No.1 in 37 de tari...

User avatar
Gabriel_Wo
Posts: 899
Joined: 14 Sep 2010, 19:56
Location: Iasi

Re: Muzica romaneasca

Post by Gabriel_Wo »

Sanie cu zurgalai si Du ma acasa, mai tramvai ..le consider cele mai bune slagare romanesti din toate timpurile. :) Prima e compusa de romanul-evreu Richard Stein n 1937.
"Este intotdeauna de preferat compania oamenilor care cauta adevarul, fata de a celor care l-au gasit deja" Terry Pratchett

Post Reply