Descoperiri importante in epoca digitala

Doar o vorba sa-ti mai spun
Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Descoperiri importante in epoca digitala

Post by Obelix »

Once again, it's a matter of taste... :evil:
De "normalitatea" si "firescul" unora de genul celor evocati de tine, eu m-am ferit intotdeauna ca de Michiduta... :?

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: Descoperiri importante in epoca digitala

Post by cosmin »

Oamenii sunt facuti sa socializeze direct, personal, sa se intalneasca in persoana. Altfel tehnologia ar fi fost cumva prezenta inca de la inceput ca mediu firesc de comunicare interumana.
Tehnologia incurajeaza alt gen de comunicare, un alt fel de limbaj, de atitudine, toate acestea de regula fiind, statistic vorbind, pe un trend descrescator din punct de vedere calitativ. A crescut viteza de propagare a informatiei nu insa si calitatea ei; emotiile si trairile care ti le confera o intalnire in persoana nu pot fi deocamdata substituite prin mijloace de comunicare electronice la distanta. Nici afacerile, negocierile la nivele mai inalte nu pot fi realizate decat tot prin intalniri directe, personale.
Uitati-va la tineretul din ziua de azi ce jargoane folosesc pentru a comunica pe messenger; cateodata ai nevoie de ceva timp pentru a intelege ceva din ceea ce spun.
Alt aspect pe care il consider ingrijorator este britanizarea limbii romane si aici nu vreau sa ma refer la expresii sau cuvinte intraductibile ci la expresii sau cuvinte care sunt folosite in mod voit in limbajul de exprimare doar pentru faptul ca "suna mai bine" decat corespondentele romanesti, ca sunt la moda sau chiar si din comoditate.
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Descoperiri importante in epoca digitala

Post by Obelix »

Internetul nu e facut pentru trairi si emotii profunde, in acest sens SPER ca fiecare dintre voi are si relatii "directe" cu anturajul, plus un cerc de prieteni "reali" :oops:
Invers, ar fi trist... :oops:
Internetul este facut IN SPECIAL pentru informare "pura", in acest sens e normal sa nu fie nici plin de emotii, nici profund. Nu ai cereti ceea ce nu poate sa va dea, in mod real si fara a comunica numarul vostru de carte de credit... :twisted:
Nu inteleg insa nostalgia "mint rubbing"-ului (frecatului mentei :oops: ) din vremuri de mult apuse, cand pe o pereche de blugi te prefaceai ca muncesti 2 saptamani si gaseai timp de politeturi levantine, uneori fata de persoane care nu le meritau, pe singurul considerent al senectutii :wink:
Timpurile s-au schimbat, aceasta transformare ne depaseste si e ireversibila, avem de ales intre a ne adapta si noi (selectiv, desigur...) sau a avea soarta de neinvidiat a dinozaurilor...
De aceea cred ca "kids"-ii sunt mai "adaptati" timpului prezent decat unii din noi... in conditiile bulversarii societatii traditionale in ultimii 20 de ani, MA ABTIN sa ai judec si sa emit judecati morale sau de valoare, probabil ca e o generatie ca oricare alta, cu geniile si imbecilii ei... 8)
Si noi, la randul nostru am introdus un "new speak" specific, (desigur, in mult mai mica masura), dar... nu ne mai aducem aminte :mrgreen:
Poate ati remarcat, am introdus SI EU, niste termeni mai strainezi in limbaj... asta traduce, intr-un fel, ideea mea ca limba romana are (la scara istoriei, 100 poate 200 de ani...) zilele numarate... ca, dealtfel, MULTE alte "limbisoare" din lumea intraga :|

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Descoperiri importante in epoca digitala

Post by West »

Internetul este un mod alternativ de comunicare celui direct, fata in fata. Inainte de net a fost telefonia si inaintea ei a fost telegrafia care a succedat scrisorii. Toate erau modalitati impersonale de comunicare. Si au fost cit se poate de utile de-a lungul timpului.
Comunicarea electronica este un amplificator al capacitatilor umane. Nu este ceva rau. Nu trebuie sa deplingem existenta sa.
Comunicarea electronica apropie oamenii, nu-i indeparteaza.
Cind un contact personal este absolut necesar, el se produce. Dar de ce sa risipim timp si resurse pentru contacte personale inutile?

Tinerii foloseau jargoane si cu decenii in urma cind net-ul nu exista. Ei nu vorbesc, nu au nimic de comunicat, doar transmit mesaje conventionale, prescurtate, sabloane golite de sens necesare pentru a se aduna si pentru a se pozitiona in grup.

Nici britanizarea limbii romane nu mi se pare de speriat. Este doar evolutia limbii, organism viu in permanenta schimbare si adapatare la timp si spatiu. Ceea ce tu numesti limba romana este rezultatul altoirii de frantuzisme pe fondul slav preexistent.
Eu cred ca evolutia este spre un limbaj unic planetar.
De-a lungul timpului un popor uita o multime de cuvinte si invata o alta multime de cuvinte prin imprumuturi, adaptari sau chiar inventare lingvistica.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Descoperiri importante in epoca digitala

Post by kaav »

Cosmin,tehnologia nu a stat la cheremul omului,si el doar nu a vrut sa o foloseasca pe motiv ca are pe ''necuratul'' in ea.A aparut cand a aparut.Daca prin absurd aparea internetul acum 400 de ani - de atunci ar fi fost folosit (exemplu fortzat, dar intzelegi ideea).Chestia cu inchisul intr-un clopot de sticla unde nu ajunge ''noroiul'' de afara este o utopie.Totul se schimba permanent,asta este singura chestie neschimbatoare. Cel mai important aspect aici este - In ce ritm?Galopant? Mai la ''relanti'' ca sa ne putem asuma mai usor schimbarea?
Nu prea are importantza cat de utile sau nu, sunt schimbarile.Conteaza ca omul inventeaza,vrea ceva - face acel lucru.Sa se gandeasca la consecintze nu este punctul lui forte (la modul general,dar acest ''general'' inclina balatza foarte mult - in cazul de fatza si mult in rau)

Constantin C.
Posts: 205
Joined: 13 Oct 2008, 17:28

Re: Descoperiri importante in epoca digitala

Post by Constantin C. »

Cele mai multe dintre chestiunile in discutie sunt in legatura cu diverse forme de alienare.
Alienarea nu este o „descoperire a epocii digitale”, dar a cunoscut o accentuare din ce in ce mai mare si a cuprins din ce in ce mai multi oameni odata cu evolutia epocii digitale.
Fenomenul a fost studiat de specialistii in socio-psihologie.

Cred ca ideea ca „era mai bine inainte pentru ca aveam 20 de ani” este o abordare simplista, daca nu cumva s-a dorit a se folosi un ton ironic.
Este imposibil sa nu se observe, pentru ca lucrurile se agraveaza intr-un ritm care le face extrem de vizibile, ca marlania devine din ce in ce mai mult un mod de a fi si se transforma dintr-o exceptie intr-o stare de normalitate.
Daca nu au disparut cu totul, sunt din ce in ce mai rare si mai mult dispretuite reperele – morale, culturale, etc. - si asta s-a urmarit intentionat, programatic chiar.

Cei care sunt de alta parere pot incerca un exercitiu simplu.
Eu l-am incercat si cand aveam 20 de ani si mai de curand.
Intrebati in randul prietenilor, colegilor, cunoscutilor, etc. pe un tanar obisnuit care este modelul lui de viata.In ce crede, ce idealuri are si cum vede implinirea lor.
In primul rand veti vedea ca-i va fi greu sa lege doua propozitii pentru a alcatui o fraza si va prefera sa se exprime in propozitii simple.
(Va ganditi ca s-a imbunatatit calitatea invatamantului in Romania sau poate in Franta in ultimii 20 de ani?Ori poate a crescut IQ-ul mediu? Ma rog…)
Apoi veti vedea ca modelul de viata este reprezentat de un personaj monden, gen Gigi Becali sau Iri Columbeanu.(Ati vazut ce gacica bengoasa si-a tras daca are material?Au aratat la TV.)
In ce crede?In nimic!Poate in echipa de fotbal „Steua pana la moarte!” sau „Caine pana la moarte!” etc.Dumnezeu este o notiune abstracta de care s-a saturat: la scoala a fost obligat sa invete religie, iar la televizor deja s-a ajuns la supra-saturatie.Nici atei nu sunt.Nu cred practic in nimic, sunt pleostiti intr-o forma de agnosticism.(Si acest fenomen social a fost studiat de specialisti.)

Lungesc postul daca mai vorbesc despre idealuri si impliniri, mai bine incercati un dialog cu un tanar oarecare.Eu incerc adesea…
As indrazni sa mai reamintesc ca se citea „pe cand aveam eu 20 de ani”.Mult…
In actualitate, lectura unui text literar cu intonatia cuvenita este o incercare grea pentru un elev aflat in ultimii ani de liceu, iar gramatica, al carui studiu se opreste in clasa a opta, devine un obstacol greu de trecut.Apoi ajunge la facultate…

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Descoperiri importante in epoca digitala

Post by Obelix »

Intre alienarea unuia cu doua ore televizor pe zi (nu neaparat in orele cand "se da" curent) si doua sedinte ale partidului unic pe saptamana (99% lozinci, garantat fare OGM-uri) si alienarea cocalarului smenar care foloseste din Internet doar Y.Messager, tubul You si pornake, mie mi-e cam greu sa aleg... :roll:
Cu singura deosebire ca "la douazeci de ani" nu aveai de ales, alienarea era obligatorie, acuma nu tine decat de tine sa nu fii nici cocalar, nici smenar :wink: (desi e greu, recunosc, cand vii "de la baza societatii" si "valorile" "epocii de tranzitie"... vai de sul* lor) :oops:

Constantin C.
Posts: 205
Joined: 13 Oct 2008, 17:28

Re: Descoperiri importante in epoca digitala

Post by Constantin C. »

Obelix wrote:Intre alienarea unuia cu doua ore televizor pe zi (nu neaparat in orele cand "se da" curent) si doua sedinte ale partidului unic pe saptamana (99% lozinci, garantat fare OGM-uri) si alienarea cocalarului smenar care foloseste din Internet doar Y.Messager, tubul You si pornake, mie mi-e cam greu sa aleg...
Cred ca ai dreptate, sunt de aceeasi parere.Cum spuneam, este un subiect tratat deja de specialisti psihologi si sociologi intr-un mod fundamentat stiintific.

Marlania este altceva decat lipsa de cultura si cu totul altceva decat alienarea.
Desi pot exista conexiuni intre cele trei...
De asemenea, cred ca se poate face ceva in sensul ameliorarii situatiei si chiar ii inteleg pe oamenii acestia.

Nu vreau sa fiu inteles gresit.
Nu critic si nu acuz de ceva anume pe cei in discutie, ceea ce fac este sa constat o stare de lucruri si sa prezint cauzele aparente, asa cum le vad eu.

Cu partea despre "baza societatii", insa, nu sunt de acord.
Mi-a fost dat sa cunosc oameni bine-crescuti si marlani atat la "baza societatii" cat si in "varful" ei.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Descoperiri importante in epoca digitala

Post by Obelix »

Constantin C. wrote: Mi-a fost dat sa cunosc oameni bine-crescuti si marlani atat la "baza societatii" cat si in "varful" ei.
OFF TOPIC :oops: Desigur, generalizarea nu duce la nimic constuctiv, totusi unii, printre care si eu, continua sa se iluzioneze cu ideea ca procentul de marlani tinde sa scada un pic odata cu aculularea de diplome... luate "pe bune"... :roll:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Descoperiri importante in epoca digitala

Post by momolo »

Obelix
Intre alienarea unuia cu doua ore televizor pe zi (nu neaparat in orele cand "se da" curent) si doua sedinte ale partidului unic pe saptamana (99% lozinci, garantat fare OGM-uri) si alienarea cocalarului smenar care foloseste din Internet doar Y.Messager, tubul You si pornake, mie mi-e cam greu sa aleg... :roll:
Cu singura deosebire ca "la douazeci de ani" nu aveai de ales, alienarea era obligatorie, acuma nu tine decat de tine sa nu fii nici cocalar, nici smenar :wink: (desi e greu, recunosc, cand vii "de la baza societatii" si "valorile" "epocii de tranzitie"... vai de sul* lor)
in opinia mea, asa cum sedentarismul duce la ingrasare, fleshcaire, varice si cur mare, tot asa nivelul de subzistentza asigurat (cateodata indestulator) duce la slabirea fibrei morale si intelectuale.
In "iepoca de aur" se urca panta. Cateodata abrupta, iti fugeau bolovanii de sub picioare si-ti cadeau altii dislocati de cei mai sus ca tine. Astfel trebuia sa fi vigilent si sa ai muschi ca sa urci, alternativa fiind prapastia de sub tine.
Apoi in "iepoca de tranzitie perpetua" s-a asigurat nivelu'. De trai. Adica cei multi au avut potol si le-a fost mai usor sa NU moara (de foame). O data cu vremurile ultime s-a mai urcat nivelul...cosului zilnic o data cu burtile si formele de tip "fast food". Grasimea s-a depus pe creier, acesta avand si alte preocupatii inafara de banala si plictisitoarea CARTE! :wink:
Eu nu pot pune egal intre "iepoci".
Si cred in Sparta, cetatea celor tari si fara mila unde daca nu mureai, TRAIAI (in picioare si nu in genunchi).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Descoperiri importante in epoca digitala

Post by Obelix »

Relativ de acord, cu singura deosebire ca nu vad DE LOC "iepoca de aur" ca o metoda de "selectie naturala" valabila, eventual ca o metoda de a selectiona (si pune la conducere...) rahatii cei mai cu mot dintr-o hazna... :cry:
Ideea ca artistii creeaza mai bine in mizerie sau ca valorile morale sunt, cvasi-obligatoriu asociate saraciei cu ciucuri sunt destul de raspandite, fereasca insa Mama Natura sa faci parte dintre ei... :roll:
In rest... depinde de caracter... unii in (relativa) "indestulare" se transforma in magari, porci, consumeristi, abonati la fast-food, etc, samd, altii zic UFF, nu mai trebuie sa ma stresez sa umplu gamela, am timp sa citesc si eu un roman bun... Nu exista doua persoane identice... :?

User avatar
CC_TM
Posts: 132
Joined: 09 Oct 2008, 14:52
Location: Timisoara

Re: Descoperiri importante in epoca digitala

Post by CC_TM »

Obelix wrote:... acuma nu tine decat de tine sa nu fii nici cocalar, nici smenar :wink: ...
Asta e si parerea mea ; "democratia" aparuta dupa '89 permite fiecarui individ sa arate "ce poate" :wink:

Referitor la topicul de fata, epoca digitala a adus o noua "optiune", pe langa batranul analog. Unii o agreeaza mai mult altii mai putin.
Daca e sa ma refer doar la muzica, eu gasesc digitalul ca avand cateva avantaje fata de batranul analog:
- stocarea digitala permite pastrarea informatiei nealterata de timp sau utilizare intensiva.
- stocarea digitala permite creerea de copii de siguranta, identice cu originalul.
- conversia AD-DA la inalta rezolutie permite obtinerea de materiale muzicale de o deosebita calitate.
Cateva dezanvantaje ale digitalului :
- standardizarea formatului 44/16 e un compromis dpdv al calitatii, si implica investitii destul de ridicate, pentru a obine rezultate de calitate :?
- aparitia mp3-ului ...

Nu intentionez sa afirm ca unul dintre solutiile de stocare (analog sau digital) e mai bun decat celalalt ci doar ca fiecare are avantajele si dezavantajele lui.
Cum spuneam la inceput, digitalul e o "optiune" care cu ceva ani in urma nu exista.

Avantaje evidente ale tehnologiilor digitale exista in telecomunicatii, transmisii video, internet ... etc. Termenul "evident", e discutabil, intrucat, ca orice alta descoperire a stiintei, tehnologia digitala poate fi folosita in mod benefic sau nu.
Prin analogie cu citatul de la inceput: tine doar de noi sa folosim tehnologiile in mod benefic.
Dar asta e o alta discutie ... (oare cate din descoperirile stiintei din ultimele sute de ani au ajutat la cresterea nivelului de trai si de fericire a populatiei planetei ? )
It is a great thing to know the season for speech and the season for silence.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Descoperiri importante in epoca digitala

Post by momolo »

CC_TM
- standardizarea formatului 44/16 e un compromis dpdv al calitatii, si implica investitii destul de ridicate, pentru a obine rezultate de calitate
nu m-as putea plange ca nu am auzit ascule audio de top si nici formate digitale de inalta rezolutie! Astfel ca eu unul nu m-as referi prea mult sau nu as da vina pe formatul 44/16 pentru neajunsurile codarii si decodarii digitale in audio.
In opinia mea, oricat de inalt ai avea formatul digital, problema ramane si se percepe direct la nivelul urechii noastre analogice si imperfecte care refuza "furajul sintetic" (si o face in mod nativ).

Legat de ceea ce am spus mai sus, pe vremuri credeam si eu ca digitalul e salvarea din punct de vedere al arhivarii si perpetuarii informatiei, dar in ultima vreme tind sa cred ca-i tocmai invers. Faptul ca nu necesita efort e in sine o mare problema.

Si cred ca in lumea analogica nu s-a putut egala "performanta" uluitoare din lumea digitala de a pierde INSTANT o cantitate imensa de informatie. In analogic trebuie depus ceva efort, macar pentru a face o gramajoara din banda de magnetofon ca sa-i dai foc.

Spre deosebire de digital unde e de ajuns apasarea tastei DELETE sau sa pice un HDD.
Asa ca ce ramane ca "plasa de siguranta" ?.....infara de imperfectul element viu din fatza difuzoarelor? Un "element" care are o mare problema, LENEA, de exemplu aia care survine cand stie ca e FOARTE USOR deci, hai s-o amane la calendele grecesti...pana vine ceasul rau si-l prinde cu backup-ul nefacut! :D

..Ca sa nu mai spun de colectia mea de banda de magnetofon din anii 80. S-a pastrat pur si simplu uluitor de bine! Inutil de precizat ca un disc LP din anii 50 stand nefolosit nu a suferit chiar nici o alteratie!
Asta in timp ce discuri CD-R din anii 2000 au murit stand in sertar. Sau HDD-uri pline cu date si zacute ani de zile incep sa-si piarda datele....
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply