Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
HighEndFan
Posts: 137
Joined: 03 Oct 2008, 15:43

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by HighEndFan »

momolo wrote:HighEndFan, facem asa, mai mergi o data sa asculti, poate mergem impreuna, acum in zilele noastre.

Ce era atunci e umbra palida fatza de ce este acum! La distanta enorma. Nu glumesc si nu exagerez!

Vom pune cu nadejde ce SACD-uri doresti (si avem noi destule) in paralel cu niste "biete" XRCD-uri sau CD-uri japoneze. Dupa aia mai discutam! Stiu eu ce zic!

Diferenta aia cu SACD-ul e relativa si nu se merita, e mai mult un "bonus" ca sa fie acolo si sa para mai cu motz. In realitate conteaza altele.... Dar mai bine asculti.
O impresie de o ora cateodata nu e de ajuns. :wink: Iar un sistem cablat-echilibrat perfect merge bine pe orice format si disc. Eu mereu spun, majoritatea CD-urilor sunt foarte bune...nu avem noi scule audio cu care sa le auzim!
OK, asa facem.

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by Micky »

Adrian_2k8 wrote:Ok, am inteles ideea. Nu mai zic nimic de rau despre vinile ca se supara lumea. :)
Salut Adrian!
Eu sunt convins ca nu l-ai inteles pe momolo cum de altfel sunt convins ca iti vei schimba parerile in legatura cu vinilul. Pentru a te putea exprima in legatura cu lumea vinilului trebuie sa fi avut sansa sa asculti o tabla dintr-o clasa superioara si atunci ai putea sa incepi sa-ti schimbi parerea. Sunt absolut convins ca esti un tip deschis dar una din marile probleme in Romania este ca nu prea ai unde sa asculti un sistem pe vinil care sa sune foarte bine. Valorile sunt mai putin importante si te pot deruta uneori, iar a considera ca apasarea in ac sub 1.75grame sunt valori mici, atunci ce zici de zona de sub 0.8grame (chiar am un exemplu de 0.6grame dar ce s-a utilizat acolo vine de pe alta planeta). Oricum bine ai venit pe acest forum si sper ca peste timp sa imi spui ca vinilul da de pamant cu cd-ul. Cat in ce priveste uzura doar un singur lucru am a-ti spune: Ce este vesnic pe acest pamant?
Deci: Bucurate de cateva auditii cu multa naturalete in detrimentul unor multe auditii din care iti curge sange din urechi!

Bafta!

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by Adrian_2k8 »

Micky, multumesc pentru raspuns. Te asigur ca "pe vremea mea" vinilul era singura sursa disponibila. Am avut si norocul sa pot sa-mi permit atunci oaresce scule luate direct din Comturist (Dorobanti - etajul 1 era un fel de nirvana a nebunilor pasionati de muzici) si vinile aduse direct de afara. Toate astea cu ajutorul parintilor, bineinteles.

Si daca recitesti postul meu vei vedea ca nu am suflat niciun cuvant despre cum se aud vinilele comparativ cu CD-urile. Singurul lucru pe care l-am facut a fost sa punctez cateva dezavantaje ale LP-urilor. Raspunsul pe care l-am primit a fost unul ironic dupa parereamea si total paralel cu postul meu.

Ma inspaimanta insa cand aud (pe forumuri audiofile) afirmatii de genul: un pickup Unitra + doza Unitra din talcioc bate la fund orice CD-player budget. Ma inspaimanta si cei care asculta viniluri unicat pe masini de cusut, cu ac neschimbat de ani de zile, care spala discurile cu mai-stiu-eu-ce Ariel audiofil sau alte leacuri babesti, etc...

Cam asta voiam sa zic. Imi pare rau ca poate am fost inteles gresit.

PS: Dealtfel daca vei citi aici vei vedea ca sunt unul dintre cei care cumpara si in prezent vinil. :)
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by Kostas »

Adrian - perimite-mi sa te contrazic. Exista doze , ace speciale care nu uzeaza discurile si ace care pot citi decent un disc degradat - arat cu o doza piezo. Incearca gama Super OM de la Ortofon, are si Shure o doza pentru asa ceva nu stiu exact indicativul, in mod sigur mai sunt si alte marci. Greutatea este reglata in asa fel incat bratul planeaza usor, lent cand cade se sus, am mers cu forta de apasare si sub 1,5 grame.
Tractabilitatea de asemenea este foarte buna la dozele actuale... De vreo doi ani nu am reusit sa uzez in audibil discurile. Totul este sa respecti reglajele si termenul de schimbare a acului . Statistic am paradit mai multe CD uri decat LP-uri , nemaivorbind ca la matritare cd-ul are probleme muuuuult mai mari decat vinilul. In practica sunt atatea cd uri pe care se gaseste doar o copie palida a ceea ce era pe inregistrarea originala , sau informatiile sunt atat de ascunse incat mai repede obtii un sunet bun dint-un pickup decent cu o doza medie si un preu dedicat.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by Obelix »

ORICE doza uzeaza discul, singura problema este RITMUL uzurii... :roll:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

Cred ca unii dintre voi reinviati ideile vechi din anii 80 cand la aparitia CD-ului cu totii ne-am grabit sa-i dorim sfarsitul vinilului.

Nu as dori sa transformam discutia intr-una sterila despre facilitatile super-fabuloase ale digitalului contra vinilului cu pedale si manivela. Cred (sper!) ca le cunoastem cu totii si am depasit faza asta a banalitatilor fumate de 25 de ani!

A fost o vreme cand eu insumi am participat activ la bizoniada digitala (ca toata lumea prin epoca aia). Pe vremea respectiva tot ce era DIGITAL era venit automat din raiul sunetului si tot ce era analog trebuia sa mearga in iadul sunetului!

Argumentele aduse mai sus, pe langa faptul ca sunt precum povestile despre funie spuse in casa spanzuratului in timpul priveghiului (si se mai mira, frate, ca ce am cu el !?), sunt super-fumate si stiute. Nimeni nu poate contrazice realitatea, vinilul se uzeaza cu fiecare ascultare. Evident, in diferente enorme de uzura intre un "tractor" cu doza piezo care netezeste "asperitatile" santurilor la o singura tura si dozele MM/MC cu ac de diamant care pot functiona chiar si la apasari sub 1 gram. Mai pe romaneste, cu o doza proasta asculti placa de 2 ori si apoi e buna la talcioc, cu o doza buna te saturi de muzica de pe placa pana aceasta sa devina audibil rablagita.

Si nici macar nu cred ca asta e un argument sau un subiect sa merite atentia! Putem cumpara 2 sau 5 placi la fel sa le tinem de rezerva.....dupa care sare altul plin de "argumente" legate de pretul platit!

Adicata'lea, mp3-ul e gratis la o tona de inregistrari, CD-ul audio se poate copia "perfect, bit cu bit" si chiar pe gratis!, iar vinilul e pe bani grei si eu acum spun ca boierul satul ca mai bine imi iau vreo cateva la fel sa-mi tina pe veci rezervele proaspete!....Fara indoiala ca orice discutie din asta se poate duce intr-o stupizenie vecina cu un anume forum trancotar unde numai deastea poti citi zilnic!

Ideea pe aici, prin zona asta, e asupra CALITATII audio si nu asupra trainiciei inregistrarilor sau despre chestii ce tin de ergonomie.

Unii ceva mai pasionati au ajuns la parerea ca daca in ziua de azi abia mai prindem (unii dintre noi care muncim) o ora de auditie, macar ora aia sa merite timpul consumat! In cazul asta, tonele de fisiere digitale actionate cu degetul mic sau din miscarea ochilor fixati pe monitor (in timp ce indesam in gura fast food) si care evident nu necesita nici efort si nici macar bani ca sa le cumperi, nu ne incalzesc cu nimic!...Poate pe aia care o freaca toata ziua si trebuie sa le zuruie ceva la cap tot timpul, pe gratis si fara efort, sa-i interseze "argumentele" astea minunate care, repet, acum vreo 20 de ani ne-a facut sa aruncam vinilul pe "bunaciunea" de digital "perfect-curat"!

Intr-un fel e vorba despre valoarea timpului fiecaruia dintre noi! :wink:
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
TomJones
Posts: 636
Joined: 06 Oct 2008, 08:33
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by TomJones »

Din cate stiu eu acul la o doza MC se schimba doar in fabrica. deci demontezi doza, o trimiti inapoi si astepti...apoi cand vine inapoi mai ai o mare problema....montarea ei si calibrarea pe brat....

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by Kostas »

CD-ul are o problema , mare , chiar la transpunerea pe suport , nu spun mai multe deoarece nu doresc sa starnesc o alta discutie.

Un disc ascultat pe un pickup decent , cu doza buna , nu se uzeaza cu una cu doua. Apare uzura datorita uzurii acului, calibrarii proaste, manuirii si depozitarii necorespunzatoare.
Datorita modului cum formeaza sunetul diferenta fata de un cd este mare, desi exista si cd playere absolut respectabile.

Sa va reamintesc un episod din Star Treck :

Cpt. Picard este prins in holospatiu iar computerul recreaza perfect spatiul navei, capitanul crezand ca exploreaza , interactioneaza cu echipajul si extraterestrii. La un moment dat Picard exclama - computer iti ordon sa termini aceasta farsa. Dupa mai multe strigate ultimative holospatiul se opreste iar computerul intreaba - Spune-mi , cum ti-ai dat seama ca nu este real, am recreat absolut perfect toate amanuntele ? la care Picard raspunde - I just know ! :wink: (expresia este folosita in engleza pentru a desemna cunoasterea certa a unui lucru doar pe baza intuitiei)
Last edited by Kostas on 21 Jun 2009, 09:13, edited 2 times in total.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

Cred ca explicatiunea e mai simpla si o spunea mereu maestrul VTP, "nu poti face sinusoide perfecte din dinti de fierastrau".

Eu zic asa, atata vreme cat o simpla si stupida sarma schimbata intr-un sistem audio bun aduce unora mai sensibili dintre noi schimbari mari in sunet (chestii reale din moment ce o simte o lume intreaga), nu se poate ca sa fim 100% pacaliti de refacerea semnalului analog din semnal digital, chestie care nu are nici o legatura cu natura.
Suntem mult mai "performanti" decat vor unii sa creada.

Pe chestia asta (si altele) cred ca digitalul va induce intotdeauna anumite probleme in perceptie indiferent de rata sampling si adancimea de biti sau de performantele codarii/decodarii si marimea informatiei codificate. Cum nu se poate codifica infinitul, tot asa nu se poate codifica semnalul analog 100%. De aici rezulta problema, iar singura solutie e ca rasa umana sa se adapteze noii "naturi" artificiale pe care si-o creaza singura..... Si dupa cate se vede, se adapteaza, insa intrebarea e daca asta e un drum bun ?!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by Kostas »

A mai fost un film in care personajul jucat de Silvester Stalone merge in viitor , unde se simte absolut degustat. Toate personajele sunt holograme, sexul se face doar prin internet, mancarea e sintetica , muzica e facuta de calculatoare, etc. Binenteles ca baiatu se echipeaza cu niste arme sanatoase, distruge acea lume si invata pe supravietuitori sa traiasca adevarat . deci No more Matrix ! :D

Sau vorba rusilor - Poti face dragoste cu fereastra deschisa ? Da, dar e preferabil cu o femeie ! :D

Digitalul isi poate aduce contributia in chestii de pich control, tensiune, masuratori ... adica trebuie trimis in gradina din spate unde ii este locul , si nu il mai lasam ca sef la bucatarie unde ne trebui un artist autentic.
:wink:
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by West »

Poate ca ai dreptate, dar cit o fi el de bucatar cinstit, are nevoie si de ingrediente cinstite. Or fi vinilurile de azi curate, analog ecologice sau sint digitalos parazitate? :roll:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

Nu cred ca trebuie sa ne lamentam prea tare pe seama vinilurilor noi.

Argumente pentru ceea ce spun:

1. de aceste viniluri masterizate "digitalos" in studiouri "digitaloase" (99,9% in ziua de azi) se plang acei audiofili care si-au pus cu adevarat la punct sistemele bazate pe sursa vinil si au ajuns la o asa finete, rafinament si sensibilitate ca le ghiceste soriciul de porc la LP'urile "digitaloase".
Daca noi ne plangem de asta, am fi precum omul care consuma shorma la colt de strada, langa stalpul unde si-a legat bicicleta, in timp ce preia mot a mot cu suflet si cu patos, lacrimand pe alocuri (in timp ce morfaie la shorma unsuroasa), ideile unui gurmand care tocmai a mancat foie gras la o temperatura nepotrivita intr-un restaurant de lux si se plange de lucrul asta stand intr-un mertzan cu aer climatizat ca sa-si faca siesta.

2. ori fi ele masterizate digital dar tot suna mai bine ca CD-ul....cand ai pe ce le pune! Si aici e shpilul, nu discutam despre pickup unitra si tesla cu doza de tranctor! :wink: Intrebarea e, cati dintre noi au un sistem bazat pe sursa vinil de buna calitate ? Eu cred ca "destul" de putini. Asa ca hai sa nu fim ridicoli!

Treaba e ca suna atat de bine incat, cum bine spuneau si altii, trebuie facuta pauza mai lunga ca sa poti reveni la digital.

Sunetul e curva, sunt momente cand spui ca nu se poate mai bine si esti in culmea extazului, insa realitatea apoi dezminte afirmatia demonstrand ca totusi se poate si mult mai bine! Comparatia e totul intr-o judecata cat de cat corecta....Atunci cand ai ce cu ce compara, aici sta cheia luciditatii ! :wink:
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by Kostas »

Repet, punerea pe suport cd este extrem de deficitara :wink:
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

pana acum am avut 3 albume editate CD si LP. In fiecare caz LP-ul a sunat MULT mai bine.
Am diverse LP-uri din anii 80, de exemplu muzica pop. Am si discuri CD cu aceeasi muzica. De fiecare data constat ca LP-ul original (de atunci) suna in mod evident mai bine.

Si este adevarat ca vinilurile noi sunt facute din materiale mai proaste, ca multe scoase noi din tzipla haraie si pocnesc pe alocuri si ca dupa cateva ascultari incep sa se paradeasca prin paraieli sumplimentare.

Asta in timp ce vinilurile vechi le pot asculta de zeci de ori si nici macar nu se cunoaste. De exemplu, am unul din 70 cumparat gata uzat, inregistrare superba, muzica clasica; l-am urmarit in mod special, suna tare bine si dupa peste 12 ascultari pe doze diferite este ca la inceput, nici nu se cunoaste!
Probabil ca azi folosesc material prost la presare, poate nici nu mai stiu reteta si secretele pe care le stiau batranii din generatie in generatie? Din cate stiu este foarte complicat sa masterizezi pentru vinil. Treaba se face in mod special, complet diferit ca pentru CD. Probabil ca putini au mai ramas care sa stie secretele meseriei. Ca in orice domeniu este nevoie de experienta insa dupa cum stim de peste 20 de ani industria vinilului a fost aruncata la fiare vechi. Probabil ca acum se reia treaba cu ruinele care au mai ramas nedistruse si iese ce iese.

Si apropos de calitate, in opinia mea francezii au presat printre cele mai grozave viniluri ever. Dupa care urmeaza UK.
Cele comuniste sunt totusi mizere. Rasar deasupra Melodia sovietica si Eterna RDG-ista, pe alocuri si OPUS slovac si Supraphon-ul cehesc sau Ungaroton, dar ai nostrii au fost adevarati trancotari. Alaturi de "gunoierii" bulgari care macar aveau meritul ca presau si muzica inteligenta (jazz vechi). Dar ai nostrii vai mama lor, numai gunoi, deseuri !

Si mai am o observatie - astea noi sunt presate cu santuri adanci si "violente". Lucrul asta e unul bun, dau semnal zdravan dar se vede treaba ca stau prost cu materialul, preseaza mai degraba mamaliga si se harbuie repede. Nu cred c-o fac intentionat, ori nu mai stiu reteta corecta, ori nu mai au substantele de calitate (poate sunt si astea "made in China"! :lol: ) ori aia care le fac habar nu au.
Eu suspectez ca multe sunt comandate prin lumea a III-a unde au supravietuit fabricile de discuri vinil. India, Cuba, America de Sud, etc. Asa ar fi logic, daca nu exista fabrica, investitia de la zero e prea mare la cat de anemica e piata (cantitativ). Insa daca fenomenul ia amploare (logic ar fi sa nu ia...) or sa fie mai rentabile investitiile in tehnologia asta antica.
Pentru industria muzicala LP-ul e mana cereasca. Argumentele le stim, le-am mai discutat. Ar trebui sa plateasca mai multi afacerisiti din industria de profil promovarea LP-ului in populatie pentru ca daca se continua cu mp3-ul o sa fie vai de ei pana la urma.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by Adrian_2k8 »

Apropo de LP-uri: s-a jucat vreodata cineva cu un pickup cu citire laser? Sunt reliable? Personal nu am urmarit deloc evolutia acestora - din cauza preturilor care.... este, dar in conditiile in care tehnologia ar fi matura ele ar reprezenta o solutie la uzura vinilului prin ascultare.

Nu va ganditi ca laser = digital. Intr-un pickup cu citire laser totul este analogic pe calea de semnal.
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

Post Reply