Erik Truffaz si Dianne Reeves la Sala Palatului, 25 oct.2008

CD, vinil, concerte
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Erik Truffaz si Dianne Reeves la Sala Palatului, 25 oct.2008

Post by momolo »

http://www.eriktruffaz.com/

http://www.diannereeves.com/

Aseara concertul a avut doua parti distincte cu pauza prelungita intre ele, pentru schimbarea instrumentelor.

Intai trebuie mentionat faptul ca a inceput la ora 20.00 desi era anuntat, inclusiv pe afisele tiparite in oras!, ca va incepe la ora 19.00. Pe bilete era tiparita ora 20.00 insa concertul de joi a fost la ora 19.00 desi pe unele bilete era tiparita ora 19.00 si pe altele 20.00! Nu stiu daca vineri a fost la 19.00 ? Din cate am aflat....da!....O aiureala!

Astfel ca aseara majoritatea au ajuns la sapte fara ceva afland ca au peste o ora pana la concert!

Deci, organizare proasta si rusinoasa in cel mai cunoscut stil mioritik, deja un fapt ca de la sine inteles in tara noastra!

Evident, nu a inceput la 19.00, ci un pic mai tarziu si tot in mod evident, multa lumea venea si dupa 30 minute de la inceperea concertului, foindu-se prin sala, pe intuneric.

Sala nu a fost plina ochi, undeva cam 15...20% goala. Asta a fost bine, lumea a fost un pic rarefiata, s-a stat lejer.

ERIK TRUFFAZ a venit insotit de 3 muzicieni, un clapar (orga-sintetizator + pian de concert, chitara bas si baterie tobe).

A inceput prin a stalci ceva in romaneste scris pe un biletel. Francezii au probleme cu limba romana, dar omul si-a dat silinta.

Concertul lui a tinut aproape o ora, fiind o compliatie din mai multe albume.

Sala in general inerta, se vedea cu ochiul liber ca unii se aflau cam in treaba pe acolo.

Truffaz si acompaniamentul lui a cantat absolut IMPECABIL! Nici macar cea mai mica greseala. Astfel ca la un moment dat il suspectam de playback! Prea...perfect! Suna ca un master final...insa era totusi pe direct! :roll:

Am stat la balcon, primul rand, fix central, probabil cele mai bune locuri din sala.

Insa, amplificarea foarte proasta. Lipsa oricarei senzatii stereo sau spatiale, sunet fix mono din centru, nefiind despartiti prea bine instrumentistii in spatiu.

Nivelul nu a fost mare, nici mic, dozat destul de bine, cel care a masterizat sunetul din mixer se simtea ca e meserias, insa era ca un pilot de formula 1 care se straduia sa scoata tot ce se poate dintr-o Dacie harbuita.

Sculele de amplificare nu puteau, neavand nici o alta calitate inafara de cea PROASTA. La diverse interventii verbale din partea lui Truffaz nu se intelegea ce spunea.

Insa per ansamblu, harbul ala rusinos de PA amplificare a fost strunit atat cat se putea mai bine. Nu excedau inaltele, nici basul, totut bine dozat.

Sala mizerabila cum o stim, acustica ucide sunetul, probabil prea multa absorbtie.
La anume frecvente joase niste decoruri din zona scenei zbarnaiau si foshganeau.

In concluzie, un adevarat profesionist acompaniat de alti adevarati profesionisti. Pur si simplu fara nici cea mai mica greseala, fara cea mai mica zbarca! Impecabil!...fiind totusi priza directa!


DIANNE REEVES - negresa (o tipa destul de corpolenta) a venit insotita de un clapar, un basist (contrabas si chitara electrica), un baterist negru si un chitarist, chitara clasica.

La aceasta parte a doua, volumul amplificarii a fost considerabil mai ridicat.

Tipa este profesionista de nota 10+, au fost pasaje cand a cantat singura...pur si simplu ma uitam daca nu cumva acompania vreunul?!, nu!, pur si simplu umplea sala cu vocea ei formidabila !

Se simte clar ca vine din zona barurilor americane (high-end al genului jazz vocal) deoarece a dialogat continuu cu publicul stiind perfect ce sa spuna. Evident, numai in americana, nu si-a batut capul sa zica ceva in mioritika, insa sala intelegea perfect.

Si ei au cantat perfect! Nici o eroare, nici cea mai mica greseala!

Toti instrumentistii ei, absolut de top! In evidenta a iesit in special bateristul negru care a insufletit sala in multe randuri. Insa in opinia mea, claparul si chitaristul la chitara rece au fost de exceptie!

Sala a fost mult mai animata ca in prima parte. Se vedea ca majoritatea venisera pentru Reeves. Evident, cei mai multi au fost puternic animati de ceva in stil national, bateria pe care se rupeau betele si sonorul dat spre maximul suportabil , defapt o harmalaie de distorsiuni teribile mai ales spre sfarsit.

Amplificarea a fost aceeasi ca la Truffaz insa data mai tare si mixata ceva mai bine. Vocea a fost inteligibila insa sssassaita, de multe ori se auzea brum de joasa frecventa si zgomot de amplificare proasta. Per ansamblu un sunet prost, insa deasemenea, o "Dacie" rapanoasa chinuita in fitze de cascadorie de catre un sofer profesionist de formula 1 care la urma a calcat la maxim pedala de acceleratie.

Astfel ca spre sfarsit nivelul a urcat spre zona totala de distosiuni, presiunea fiind destul de mare (deja ma dureau urechile...de la balcon, primul rand!). Ca de obicei, poporul mioritik a intrat in extaz o data cu cresterea volumului audio in zona de distrugere a auzului dar si de distorsiuni aproape totale peste care s-a adaugat talentul bateristului, reteta sigura pentru a scoate la iveala sufletul de taran-manelist din rumanul majoritar!

In concluzie, doi interpreti de cel mai inalt nivel si profesionalism. Au cantat fara nici o greseala, acompaniati de instrumentisti exceptionali dintre care fiecare cred ca poate sustine propriul sau concert! La Dianne Reeves basistul a fost la primul sau spectacol, ne-a spus tipa acest lucru. Si-a facut bine datoria!

Publicul ca deobicei, multi nechematzi, te intrebai ce i-a adus acolo? La prima parte unul in stanga mea dormea si se plictisea. Insa la a doua parte maimutzoiul (cu cercel in ureche) s-a trezit din toropeala si a inceput sa aplaude (aiurea) la pasajele cu multa baterie si sonor distructiv!

Dar si un public cunoscator de engleza si care a acompaniat chiar suprinzator de bine la momentele cerute.
Deci si parti bune.

Una peste alta, un spectacol care a meritat din plin timpul consumat, la nivelul bun, atat cat se poate la noi in zilele noastre!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

dinica
Posts: 25
Joined: 17 Oct 2008, 12:32

Re: Erik Truffaz si Diane Reevs la Sala Palatului, 25 oct.2008

Post by dinica »

Am fost si eu aseara la ET si DR...
De sunet nu am sa comentez pentru ca oricum nu aveam asteptari prea mari si pentru ca nu merg la un concert sa fac radiografia sunetului,vreau doar sa ma bucur de atmosfera si daca se poate de muzica.
ET - prima oara cand l-am ascultat,o reala surpriza,omul & band-ul genial,modul in care abordeaza jazz-ul cu o tenta usor progresiva (chiar psihedelica) imi pare o idee minunata,recomand sa ascultati. :idea:
DR - muzica in multe momente m-a dus cu gandul la continetul african,solourile si improvizatiile artistei o continua alergare prin jungla cu cativa negri mititei pe urmele tale,band-ul plin de tonus si de talent; preferatul meu pianistul, acesta in pasajele ritmate ataca pianul cu o pofta de muzica si viata atat de intensa incat te facea sa-ti misti picioarele pe sub scaun. :D
Atmosfera de concert excelenta,publicul ceva mai apatic la ET oarecum de inteles daca ne gandin la genul pe care acesta il abordeaza.

User avatar
HighEndFan
Posts: 137
Joined: 03 Oct 2008, 15:43

Re: Erik Truffaz si Diane Reevs la Sala Palatului, 25 oct.2008

Post by HighEndFan »

Momolo,multumesc de post,m-ai scutit de batut in taste,impresiile mele sunt cam aceleasi,poate usor nuantate,deoarece desi am stat in sectorul A,insa in laterala dreapta,spre deosebire de concertul lui Al Jarreau,unde am stat perfect central.
Ei,de data asta s-a auzit ( mult) mai bine ca la al Jarreau,insa nu pot spune daca nu cumva diferenta e si datorita pozitiei mele asimetrice in sala.Am senzatia ca la Al Jarreau,stand PERFECT intre boxe si relativ aproape de scena,auzeam un mix de sunete directe de pe scena si sunete din boxa,usor intarziate si defazate de lantul audio,ceea ce crea o senzatie de sunet incredibil de prost.Nu stiu cum a auzit momolo de la etaj,dar eu la Truffaz auzeam aproape tot timpul trompeta "pe direct" si pot sa spun ca se auzea cu mult mai bine decat ceea ce venea din boxe(Evident!! :lol: ).Oricum,la primele acorduri ale trupei lui Truffaz,o tipa de langa mine a exclamat:aoleu,astia canta muzica electronica? :lol: :evil: :roll: :shock:
Si ganditi-va ca un bilet in zona aia costa 150 RON.Totusi,cum cumpara unii bilete la spectacol,cand nici macar nu stiu cine(ce) canta? E un mister pentru mine.Ma rog,e posibil sa aiba dreptate momolo si sa fi venit pentru Reeves(momolo,vezi ca trebuie sa-i dai Dianei un miel,in titlu),care in prima parte a incalzit foarte bine sala,iar in partea a doua dupa ce a "citit" rapid publicul,i-a ridicat pe toti in picioare doar cu doua bete si un bass,totul cu volumul la maxim.
Trist,dar adevarat:ma tem ca intregul nostru public rafinat reactioneaza doar la manea,fie ea cantata de Carnat sau Diana,egal.Putere mare sa fie si betze de toba rupte,daca mai e si un bas serios(si a fost din plin)ia-i ridicat pe toti in picioare.
Oricum,absolut toti instrumentistii DE EXCEPTIE (ma rog,mie personal mi-a placut "claparul" lui Truffaz,Patrick Muller,dar evident suntem deja in plin subiectivism.Oricum,nu inaintea lui Truffaz,care e cel mai bun trompetist in viata auzit de mine si pot spune ca am ceva ureche,pe vremuri am facut doi ani de scoala de muzica la trompeta ,asa ca... :wink:
Partea a doua cu Diane Reeves s-a auzit mult mai bine,deja au aparut detaliile-gen "plimbatul" degetor pe corzile chitarii,dar si sibilanta in vocea Dianei.
Foarte buna aceasta Reeves,abia daca am auzit de ea inainte,eu m-am dus doar pentru Truffaz,insa acum,ca am auzit-o pe viu o sa caut sa-mi iau ceva discuri cu ea.
Si asa cum spune si momolo,s-a vazut repede ca are "scoala":dupa ce ne-a aruncat cateva laude gen:public formidabil,o sa trec asta si pe site-ul meu si pe blog,sunteti nemaipomeniti si alte cateva "texte" de genul asta,i-a avut pe (aproape) toti cei din sala la degetul mic.Ce mai,profesionista desavarsita.....
Si revenind la sunet,m-a mai deranjat un fenomen:litera "a" de exemplu aflata aproape oriunde in cuvant facea sa explodeze boxele,practic umplea toata sala.Practic erau cateva note (a se citi litere) in vocea Dianei care EXPLODAU pur si simplu(la volum ma refer) fata de toate celelalte,foarte suparator.
Una peste alta,un concert memorabil,a meritat fiecare leu platit.

dinica
Posts: 25
Joined: 17 Oct 2008, 12:32

Re: Erik Truffaz si Diane Reevs la Sala Palatului, 25 oct.2008

Post by dinica »

Oricum,la primele acorduri ale trupei lui Truffaz,o tipa de langa mine a exclamat:aoleu,astia canta muzica electronica? :lol: :evil: :roll: :shock:
Si ganditi-va ca un bilet in zona aia costa 150 RON.Totusi,cum cumpara unii bilete la spectacol,cand nici macar nu stiu cine(ce) canta? E un mister pentru mine.
Macar tipa a platit bilet si a incercat... :idea:
Sunt o multime de audiofili acilea carora nici macar nu le-a trecut prin gand sa mearga la acest eveniment.O prefer pe tipa cu pricina prin comparatie cu cei care cunosc & judeca sunetul exclusiv dupa trancotele de acasa.
Mi se pare trist ca de pe un forum pretios ca al nostru sa participam la un asemenea eveniment doar 3 dintre noi.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Erik Truffaz si Dianne Reeves la Sala Palatului, 25 oct.2008

Post by momolo »

HighEndFan am corectat tiltul. Merci ca mi-ai atras atentia! Am scris in ciuda faptului ca vedeam dublu de oboseala. Ideea era sa servesc informatii cat mai proaspete.

dinica
De sunet nu am sa comentez pentru ca oricum nu aveam asteptari prea mari si pentru ca nu merg la un concert sa fac radiografia sunetului,vreau doar sa ma bucur de atmosfera si daca se poate de muzica.
Sunt o multime de audiofili acilea carora nici macar nu le-a trecut prin gand sa mearga la acest eveniment.O prefer pe tipa cu pricina prin comparatie cu cei care cunosc & judeca sunetul exclusiv dupa trancotele de acasa.
Mi se pare trist ca de pe un forum pretios ca al nostru sa participam la un asemenea eveniment doar 3 dintre noi.
dinica desi insinuezi la nivelul oarecum subtil, totusi te-as invita sa-ti infranezi pornirile de a te auto-pune intr-o lumina favorabila prin punerea altora intr-o lumina negativa.
Daca au scris 3 forumisti, nu inseamna ca numai 3 am fost. Plus de treaba asta, pe tine mersul la concerte si nepasarea pentru amplificare, plus postura in care te erijezi de mare degustator al muzicii (in detrimentul prostilor din jurul tau), NU te face nici mai educat, nici mai inteligent si nici mai... :roll: audiofil si nici deasupra celorlalti pe care ii jignesti in masa!

...A!! A pardon, am impresia ca discut cu un MELOMAN! :lol:

Tonul tau este cam acru, arogant si superior. Te asigur ca NU este in regulamentul si spiritul unui
forum pretios ca al nostru
unde nu se pot accepta aprecieri negative aruncate precum o punga cu c_cat pe geamul trenului, in mers ! Te sfatuiesc sa-ti infranezi de acum incolo aceste tendinte.

Capisci ?!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Erik Truffaz si Dianne Reeves la Sala Palatului, 25 oct.2008

Post by LEKTOR »

Pai v-ati intilnit acolo toti audiofilii de aici ? sau nu ati stiut unul de altul ?

Frumoase comentarii !
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

dinica
Posts: 25
Joined: 17 Oct 2008, 12:32

Re: Erik Truffaz si Dianne Reeves la Sala Palatului, 25 oct.2008

Post by dinica »

dinica desi insinuezi la nivelul oarecum subtil, totusi te-as invita sa-ti infranezi pornirile de a te auto-pune intr-o lumina favorabila prin punerea altora intr-o lumina negativa.
Daca au scris 3 forumisti, nu inseamna ca numai 3 am fost. Plus de treaba asta, pe tine mersul la concerte si nepasarea pentru amplificare, plus postura in care te erijezi de mare degustator al muzicii (in detrimentul prostilor din jurul tau), NU te face nici mai educat, nici mai inteligent si nici mai... audiofil si nici deasupra celorlalti pe care ii jignesti in masa!

...A!! A pardon, am impresia ca discut cu un MELOMAN!

Tonul tau este cam acru, arogant si superior. Te asigur ca NU este in regulamentul si spiritul unui
Imi cer scuze daca cineva s-a simtit jignit de tonul meu.
Cu parere de rau dar sunt un mare degustator de muzica,indiferent de opinia ta.
:D
Nu ma consider nici mai educat,nici mai inteligent si nici mai audiofil decat ceilalti forumisti.Eu doar am constat,am prezentat niste fapte.Am senzatia ca-mi rastalmacesti vorbele si nu inteleg de ce... :?:
Nepasarea mea in legatura cu amplificarea se traduce prin experienta acumulata la asemenea evenimente. :idea:

PS: Nu am incercat sa jignesc pe nimeni,doar am constatat cu amaraciune o anume stare usor letargica.Daca cineva s-a simtit jignit platesc eu vinul la posibila intalnire gurmand-audiofila.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Erik Truffaz si Dianne Reeves la Sala Palatului, 25 oct.2008

Post by momolo »

dinica
Cu parere de rau dar sunt un mare degustator de muzica,indiferent de opinia ta.
Dar trebuie sa intelegi ca NU esti singurul. Plus de asta, opinia mea nu conteaza. Insa conteaza modul de exprimare, cu tenta usor negativa.

Sa sti ca ne-am ajuta intre noi daca ne-am atrage atentia mai des. Si eu te invit sa-mi atragi atentia daca ma exprim aiurea!

De multe ori ne exprimam intr-un fel care poate induce sentimente negative, insa fara sa vrem si fara sa ne dam seama.

Astept feed-back si de la spectacolul ultim, aseara 26 oct, la care am lipsit.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Erik Truffaz si Dianne Reeves la Sala Palatului, 25 oct.2008

Post by kaav »

Mi-a ramas intiparita in minte o replica care am vazut-o intrun film odata,candva: ''Ma bucur ca am ocazia sa simt ceva''.Sa existe conflicte active este grozav.Eu nu gust genul intrigi topicului - jazz pur (motive personale) dar as fi vrut sa fi fost acolo(sunt dintr-o urbe de provincie - Deva)....Pt. simtirea artistilor.Eu cum sunt fan de sunete de pe ''alte meleaguri'' stiu ceva:puritatea poate converti ;dar depinde de incandescenta...Rautatile nu au ce cauta in sunet si consider ca celui care ii pare rau cu adevarat nu a gresit.

dinica
Posts: 25
Joined: 17 Oct 2008, 12:32

Re: Erik Truffaz si Dianne Reeves la Sala Palatului, 25 oct.2008

Post by dinica »

Astept feed-back si de la spectacolul ultim, aseara 26 oct, la care am lipsit.
Pentru ca a fost un eveniment plin de mirodenii pregatesc un articol mai lung... :D

Post Reply