MAGNETOFON ( reel to reel )

A fost odata ca niciodata
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

LEKTOR, primele benzi rulate pe GX 77 au fost unele primite cadou de la un prieten din Florida ( :wink: ), niste TDK si Maxell de 18cm. S-a remarcat prin sunetul.....cald! Culmea! Nu tzatzaie asa cum se crede despre AKAI la general, dimpotriva, suna natural si cald.
Deruleaza nesperat de bine (pentru un mag pe curele) deoarece i-au fost schimbate curelele de curand.
Este de culoare argintie standart si nu am capac din ala peste benzi, care nici nu-mi place prea mult. Negru nu mi-a placut niciodata, magurile AKAI tre' sa fie argintii pentru a-si pastra "personalitatea' de design.

Nu e foarte murdar si nici nu e zgariat la "mutra". Pastrat destul de bine. Insa ii va prii o "baitza" generala ca sa arate bec-giugiuc. Abia astept sa-mi fac timp sa-l fac bucati! Mi-am facut rost si de manualul service de pe hifi-engine, gata printat si legat de moa'.

Din pacate nu inregistreaza pe canalul right in nici un sens. Trage doar pe canalul left cu ceva decibeli cadere. Banuiesc regleta de contacte. Stergerea functioneaza. Deasemenea, redarea functioneaza perfect in ambele directii si am vazut in manual ca sunt doua reglete distincte. Asta e boala la toate AKAI-urile cu 6 capete, regleta buclucasa trasa de un releu, care comuta capetele.

I-am dat capacul spate jos sa ma uit repede insa e inghesuit ce nu se poate. Releul pentru reglete functioneaza insa am observat si la altele ca regletele pot fi foarte oxidate in interior si trebuiesc trase la fest de releu, chestie care se regleaza cu niste suruburi. Va trebui facut bucati ca e inghesuiala mare inauntru. La matze arata foarte bine si din ce am vazut nu este intervenit nicaieri, perfect original. Mai am un 636 care asteapta de peste 1 an jumate' revizia tehnica si nu am timp. Ala e mult mai aerisit inauntru insa ditamai huiduma.

Mai demult am rezolvat probleme din astea cu reglete. Nu merge cu spray de contacte decat provizoriu iar dupa o vreme fac din nou figuri. In timp contactele se oxideaza destul de tare asa ca trebuie tras cablajul afara daca nu e loc de umblat, dupa care se scoate regleta cu pompa si se desface, apoi se spala cu atentie sa nu se piarda piesulicile alea maruntele. Cel mai bine se curata cu pasta de dinti si periuta cu apa calda. Numai idiotii folosesc smirghel sau alte cacaturi corozive. Pasta de dinti curata foarte bine cocleala dar trebuie rabdare si mare atentie! O data curatata astfel o regleta si pusa la loc nu va mai face figuri niciodata, e pe viata. Dar e de munca!

Deasemenea, ca tot veni vorba de surubareala - schimbarea de componente, mai ales cele pe siliciu (tranzistori, punti, diode) este o cretinie fara margini. Electronistii "ciobani" fac asa ceva. In caz ca e dus vreun tranzistor pe parte audio (pe parte de comenzi nu conteaza), caz totusi rar, ideal este de gasit un alt AKAI donator de organe si pus acelasi tranzistor. Cumpararea de tranzistori echivalenti (pentru partea de audio) si chiar identici este o laba trista. Seriile alea de tranzistoare au fost de exceptie si probabil pe comanda. Schemele AKAI in partile audio sunt aparent extrem de simple.....adica audiofile! Preurile au foarte putini tranzistori pe calea de semnal, de exemplu la redare pot avea 3 bucati pe canal. Asa ca aceste componente sunt foarte critice pentru calitatea audio. Noile piese care se pot gasi sunt fabricate de chinezoi si le cunoastem "calitatea". Nu au nici o treaba cu seriile vechi de tranzistoare japoneze, mai ales cele comandate direct de firmele care asamblau pe vremea aia, adica piese din serii speciale, alese, sortate, etc. Probabil la AKAI in fabrica nu stateau sa sorteze tranzistorii, desi nu bag mana in foc pentru asta, insa le veneau piese de calitate speciala care nu erau la fel cu cele marcate identic la vanzare in comertul liber cu piese. De aia si suna atat de bine. Cine isi inchipuie ca tranzistoarele nu conteaza sau ca masurarea parametrilor standart asigura ca doua piese sunt identice, habar nu are.

Cert este ca "jucaria" e foarte draguta. Printre putinele magnetofoane mici si de calitate. La Pioneer mai erau unele tot atat de mici, insa mai vechi si extrem de greu de gasit, ca sa nu mai vorbesc de preturi! Dar fara capete GX, un motiv pentru care AKAI-urile sunt la mare pret si in ziua de azi..... :) Nu prea mi-ar displace nici un Pioneer din ala cu VUmetre albastre fluorescente (desi e tare dragut si ala mai vechi cu "ceasuri")....insa de unde ?! Dupa stiinta mea nu prea exista prin RO.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by LEKTOR »

... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by Obelix »

Ma bucur ca discutia a "prins" si ca fericitul apropritar se amuza adolescentin cu noua achizitie, pentru mina insa modelul in cauza nu reprezinta o mare "afacere" din varii motive... :roll:
Supra-cotat pe piata SH, "complicat" mecanic si electronic, trebuie sa fie "scapat din mana" de un fost proprietar maniac ca sa il "mostenesti" impecabil la circa 30 de ani de la fabricatie...
Pentru mine si bugetul pe care doresc sa il investesc, nimic nu e mai bun decat un GX620... (dar... o sa mi se reproseze ca provine din "studioul" de multiplcat manele la clasele laborioase...)
Oricum, sper sa nu iti stric placerea... :wink:
PS: prefer culoarea "Pearl Shadow" :roll:

porto
Posts: 416
Joined: 08 Nov 2008, 04:47
Location: Montreal

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by porto »

Ce ziceti de magul asta merita banii pe care ii cere tipul adica vreo 1350 de american coco.

http://www.canuckaudiomart.com/view_ima ... id=1106481

dar de asta ce ziceti merita 330 coco

http://www.canuckaudiomart.com/details/ ... _recorder/

Romi

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

porto, Revox PR99 e o bomboana de mag, le face pe toate de la AKAI (la sunet...depinde mult si de potriveli si gusturi totusi), suna intr-un mare fel, insa are o belea grea, capetele! Sunt alea moi care se tocesc. Trebuie intrebat omul cum arata capetele si cam cat santz au in dansele, eventual poze macro bine facute sa puna in evidenta. Daca totusi, printr-o minune, meclele sunt neatinse, merita banul cu varf si indesat.

Mai e si problema fiabilitatii, piesele nu sunt ca cele japoneze, lucratura inferioara si ceva mai usuratica desi ca proiectare e grozav gandit, peste cele japoneze.

Si mai are o "problema", este full balansat. Stiu ca nu ai amplificare balansata si astfel nu-l poti auzi la deplina lui calitate. Nu e chestie dramatica, merge si asa, insa problema cu capetele e naspa pentru ca unele de schimb nu se gasesc prea usor si costa mult.

Mai e si un alt aspect - daca cineva i-a mai schimbat vreodata capetele (ceea ce este 99% posibil, avand in vedere ca e Revox) si nu le-a azimutat corect (destul de posibil si asta) astfel s-au tocit, au prins santz, oricat de mic pe azimutul gresit si atunci adios, nu mai poti face nimic, ramane asa cum e sau pui capete noi.

Si nu in ultimul rand, problema pistelor - PR99 are doua piste pe doar un dus de banda. Calitatea e mai buna insa consumul de banda e dublu. Nu se justifica avand in vedere cat castigi calitativ plus ca neavand 4 piste conventionale nu vei putea citi benzi gata trase pe maguri normale. Poti doar sa te joci cu el de'a trasul....insa ai timp liber suficient ?!

Eu cred ca a putea citi benzi gata trase e un avantaj deloc neglijabil. Se mai gasesc destul colectii care au muzici faine pe ele iar benzile se pastreaza, unele, foarte bine in timp.

Aici mai ar fi o solutie - poti schimba cu un set de capete Revox pe 4 piste. Iti trebuie si cel de stergere. Costul insa e maricel, acum mai multi ani un set de 2 capete (fara stergere) costa peste 400 euro in Germania la "mama" lor acasa.

AKAI GX 625 - o bombonica de AKAI, un model extrem de reusit si la un pret excelent daca se afla in conditie tehnica buna si nereparat. Nu se pune problema de tocire capete insa se pune problema de uzura si folosinta abuziva sau depozitare in umezeala si mediu agresiv (frig, cald, abur, fum, mucegai) . Lucrul asta se vede tot cu poze macro care trebuie sa arate ghidajele si santurile sapate eventual in acestea de benzi. Astfel iti dai seama daca a fost hinghierit sau nu. Insa unii baieti priceputi mai pot face o chestie, rasucesc ghidajele si apoi par ca noi. Totusi, e Canada, lumea nu are timp de deastea. E de munca sa pui unul din asta la punct. Dar se merita!

Ca un sfat personal - tie ti se potriveste AKAI-ul 625 din mai toate punctele de vedere (si sa nu uitam pretul!). In poze arata bine, intreaba si tu insistent despre eventual depanari, interventii si uzura cerand poze macro suplimentare. Pretul e bun. Faptul ca i-a fost facuta intretinerea in service e lucru bun insa asta nu exclude o istorie de folosinta abuziva.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by Obelix »

Un bun amic (care are ca unic defect "doua maini stangi") mi-a dat un GX 270 "la reparat" (de fapt, un pic de reglaj, aspirat praful, uns, ca face un mic zgomot, etc...)
E vorba de acest model:
http://slbender.exactpages.com/gx270d.jpg
De fapt, este un "mini 230", dar cu autoreverse...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

GX-ul asta ca si restul din generatia lui sunt construite exceptional, adevarate "tancuri" facute pe viata insa au un mare neajuns, aceste capete GX late din primele generatii au diafonie mare. La magurile astea practic nu poti scapa complet de diafonie (se aude de pe pistele inverse) oricat ai azimuta.
Nici ca sunet nu e totusi iesit din comun, generatia mai noua suna MULT mai bine. Dar ca lucratura si fiabilitate le bat pe toate, sunt culmea calitatii din punctul asta de vedere. Sa vezi ce mecanica misto are! Sa vezi ce piese si cum sunt lucrate! Minunat!
Alta chestie, motoarele de derulare au putere mai mare decat la generatiile mai noi (cele cu 6xx). Si sunt silentioase. Dealtfel toate AKAI-urile sunt silentioase. Zic asta daca ma gandesc la motoarele direct drive de capstan de la Rostov sau Grundig sau Philips, toate cu un anumit zgomot in functionare. Mai ales la Rostov unde exista un suierat continuu de la direct-drive la multe exemplare chiar mare.

Obelix, daca vrei mag mai ieftin si care sa-ti placa, sa te impresioneze, eu zic ca GX 636 este imbatabil. Unii spun ca 635 e mai solid si un pic mai serios construit fiind mai vechi, dar eu cred ca cu cat sunt mai vechi, cu atat sunt mai problematice ca stare tehnica si trebuie muncit mult la ele; plus ca la AKAI e o "regula", cu cat sunt mai noi ca model proiectat, cu atat suna mai bine.

GX 646 si 747 sunt cele mai cele dar COSTA! Si 620/625 sunt grozave insa sub 635/636 ca sunet. De aia consider 636 compromisul cel mai bun avand in vedere preturile cerute. Iar reveresul e foarte simpatic o data ce-l ai. Mie imi place foarte mult ideea de auto-revers desi teoretic e mai purist fara. Insa le-au rezolvat foarte bine. Chiar daca regleta aia face fitze cateodata (o faceau si de noi) asta chiar e un fleac usor depanabil.

Iar 636 se pot repara foarte usor neavand counterele alea "digitale" complicate si fiind lucrate foarte aerisit.

Asta pe care-l ai acum e lucratura de fiabilitate maxima insa din pacate ca sunet nu e foarte sus calitativ.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by Obelix »

Pai... am deja 3 GX-uri, cred ca raman la ele :roll: (255,620,625...) si inca alte trei altele "in pivnita"...
In ceea ce proveste afirmatiile tale, ai perfecta dreptate...
O mica intrebare insa, tie si celorlalti.... cu ce se greseaza acest tip de masini :?:
"Plata" prestatiei sunt doua banzi Maxell de 18 cm NOI, sub celofan :roll:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

Obelix
O mica intrebare insa, tie si celorlalti.... cu ce se greseaza acest tip de masini
- asta e si o intrebare de'a mea veche fara raspuns. In manualele service scrie tipul de vaseline (sunt mai multe, fiecare cu un anume lagar si scop) insa sunt chestii vechi din anii 70...80, in prezent de negasit, mai ales pentru cineva cu adresa in RO ("sorry, in this country we don's shipp")

Cineva care face service eletronic si are si firma de asa ceva mi-a zis ca problema ungerii e serioasa, nu merge orice vaselina, mai ales in cazul lagarelor de capstan. Cica a uns cu multi ani in urma anumite mecanici cu diverse vaseline gasite ca fiind bune (dar nu cele din manualele de service) iar apoi au prezentat uzura avansata.

Problema e in lipsa noastra de informatii. Din cate imi pare mie, rafinamentul proiectarii in acest domeniu mergea pana intra'colo incat un lagar capstan era proiectat cu dimensiuni si tolerante functie si de vaselina folosita. Din punct de vedere trancotar si ciobanistic ar fi o aberatie, "logic" orice lagar din asta merge uns cu orice vaselina (auto) buna, adica la ochi buna, insa in realitate treaba e de finete mare.

Si eu ma gandesc cum ar fi mai bine - sa le lasam asa cu vaselinele imbatranite si uscate de 30 de ani sau sa bagam in ele ce vaseline gasim ca fiind "la ochi" mai bune ?! Ca oricum cele originale nu pot fi facute rost decat daca ai firma de service, daca ai luat reprezentanta unui brand din asta japonez si daca ei mai au pe stoc asa ceva....insa in cazul ca brandul nu mai exista ?!....
Iar denumirile materialelor folosite si mentionate (nu intotdeauna) in manualul de service sunt specifice fiecarui brand, adica numai ei stiu ce naiba era aia ?!

De exemplu, mie la pickup-ul Roksan Radius 5 mi-au dat un tubulet cu vaselina pentru lagar si au scris la cate ore de functionare sa mai adaug. M-am uitat si eu la substanta asta si nu seamana cu nimic din ce am vazut sau din ce s-ar putea gasi (in general sursa fiind magazinele de piese auto).
"Plata" prestatiei sunt doua banzi Maxell de 18 cm NOI, sub celofan
Merita!!!!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
HighEndFan
Posts: 137
Joined: 03 Oct 2008, 15:43

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by HighEndFan »

Obelix, lasa-le asa.
Eu mi-am luat un 636 IM-PE-CA-BIL pe care "m-a mancat" cum se spune sa-i fac o "revizie", caci intr-adevar avea TONE de praf.
Motoarele celor doua role aveau "caciulite" de praf, semn bun, ca n-a mers foarte multi ani. Acum parca imi pare rau ca l-am curatat, nu mai are"patina".
I-am curatat praful, am spalat placile(fara sa le demontez) cu un spray special, am dat cu spray contact toate contactele si releele si am gresat toate lagarele cu o vaselina foarte buna, pe baza de molibden. Merge impecabil, doar ca de la un timp rola intinzatorului dreapta incepe sa "tzipe" la derulare, semn ca "retzeta" nu e buna.
Intrucat am avut cu momolo o discutie pe tema unor experiente "ciudate" cu diverse vaseline la mai multe deck-uri,vaseline recomandate de meseriasi de mare clasa din zona industriala (si care la deck-urile respective au dat chix), banuiesc a fi citat mai sus ca avand o oarecare experienta cu gresarea diverselor scule.
Si intr-adevar, cred ca fiecare producator (vorbim de cei care se respecta) are propria vaselina recomandata si ca daca n-o folosesti pe aia, mai bine lasi aparatul asa. Repet, vorbim de producatori adevarati si de aparate care merita discutia asta,
Oricum, la 636-le meu, am facut greseala capitala de a nu DEMONTA,SPALA si GRESA lagarele ci doar am adaugat o grasime din alta clasa, ceea ce nu poate duce la nimic bun.
S-ar putea ca vaselina asta noua cu molibden sa nu fie rea, dar s-o fi combinat aiurea cu cea originala si acum mai rau am facut.
Cand ma intorc din vacanta, o sa demontez toate lagarele, o sa le spal si sa le gresez "pe curat" cu molibden. Si evident, o sa va tin la curent.
Cert este faptul ca gresarea unui "greu" ca 636 e o problema spinoasa si trebuie folosite cu maxima precautie sfaturile "avizate" ale specialistilor din industrie, de gen "sefu' , eu cu vaselina asta gresez lagare de multe sute de kilograme de 20 de ani".
Omul chiar are dreptate, doar ca el greseaza lagaru' ala saptamanal, ori noi vorbim de o gresare care sa tina ani sau chiar zeci de ani, in cazul de fata.
Am mai scris undeva despre gresarea la Akai-uri vechi, cred ca la thread-ul despre GXC-760D, pe care, desi mai vechi cu 10 ani decat 636, m-am hotarat sa nu-l gresez deloc.

DAN_TM
Posts: 492
Joined: 15 Jan 2009, 11:03
Location: Timisoara
Contact:

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by DAN_TM »

Poate va e de folos, probabil ca stiti siteul - http://www.tonbandhobby.de/tonband.htm

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by momolo »

Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by LEKTOR »

Din nou acel mag Sony TC 880 - http://www.sonicperfectionists.com/Equipment.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
nicumur
Posts: 340
Joined: 03 Oct 2008, 17:57

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by nicumur »

Din ciclul "am trait s-o vad si pe asta", cautand prin biblioteca niste benzi de magnetofon sa le ascult am scos pur si simplu la intamplare o banda de mag. IRISH (professional recording tape).
Banda este pur si simplu banala (inregistrata si pe viteza 9,5), dar in cutia ei am intalnit ceva care m-a bulversat - o bucata dreptunghiulara de piele (cred ca este piele, ei ii spun "leatherette" :roll: si o foita de aur de 23 de carate lunga de vreo 8 cm si lata de 1 cm :shock:

Din cate am reusit sa deduc se aplica foita de aur peste dreptunghiul de piele si se semneaza de catre titular (aici nu stiu exact cum functioneaza, dar presupun ca pe piele se va imprima semnatura cu litere din aur pur de 23 carate) :mrgreen:

Nu am mai intalnit asa ceva pana acum, daca voi ati mai avut ceva experiente cu diverse gadgeturi prin benzi de mag va rog sa le impartasiti :P
"Forumul nu e o anexă a dormitorului sau a closetului de-acasă. E o ieşire în lume, cu tot ceea ce o asemenea ieşire presupune, de la veşmînt la discurs." - ANDREI PLESU

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: MAGNETOFON ( reel to reel )

Post by LEKTOR »

Eventual pune niste poze !

Foita de aur nu am intilnit, dar de argint/silver conductor - pt lipit la capat de banda pt a declansa mecanismul de autoreverse !
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

Post Reply