Sunet care te inconjoara...

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
ttsto
Posts: 79
Joined: 13 Oct 2008, 18:24

Sunet care te inconjoara...

Post by ttsto »

M-ar ajuta daca imi puteti impartasi din experienta voastra...

M-am hotarat sa pornesc in cautarea (conceptuala la acest moment, probabil si cu ceva actiuni in viitor) unui sistem (tot tacamul, camera, sursa, decodare, amplificare, redare, cabluri) care sa livreze sunetul la care visez...si asta nu este nici neutru nici colorat, nici rece nici cald, ci un sunet care pluteste cu tine in camera, te inconjoara, te antreneaza in tema muzicala, lucruri de astea :)

Sistemul actual - il vedeti in semnatura - nu reuseste sa faca asta. Stiu ca nu e in nici un caz audiofil, catre el am plecat cu aceeasi dorinta, crezand ca numarul de boxe si amplasarea vor realiza acea invaluire a muzicii

La aproape 2 ani de cand l-am luat il folosesc 95% in mod stereo. Singurul lucru pe care i-l reprosez este ca, pentru a obtine acea invaluire a muzicii, trebuie sa dau tare, aproape la nivelul maxim pe care il suport, iar asta imi creaza discomfort pe termen de ascultare >2 ore.

Asa ca am inceput sa ma gandesc, contempland si ideea de a ma muta la casa in 2-3 ani, sa-mi indeplinesc dorinta de a obtine acel sunet care te inconjoara, catifelat, placut, neobositor, cu care - sincer sa fiu - nu prea m-am intalnit pana acum in cele cateva sisteme pe care le-am auzit

Deci, pentru un sunet prezent si angajant, chiar la (sa mai ales la) volume mici:

Camera: mare sau mica?
Boxele: cu suprafata radianta mare (electrostatice sau woofere de 10 inch +) sau obisnuitele difuzoare de 6-8 inch?
Amplificare: gingasa, pe lampi, sau in exces, gen monoblocuri de putere de sute de wati/canal?

M-ar ajuta foarte mult parerea unor oameni experimentati, care poate au trecut prin cautari si frustrari de acest gen

Toate bune

P.S. Financiar vorbind nu exista inca un buget, insa sunt impacat cu ideea ca voi da 5,000EUR pe boxe, si de aici probabil inca 10,000 pe componente...Mi-am facut un plan de economisire :)
Sursa: Bryston BDP-1, BDA-1
Amplificator: Bryston B135, Bryston BHA-1
Boxe: PMC Twenty 24
Casti: Hifiman HE-500

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Sunet care te inconjoara...

Post by SOLO »

Ceea ce cauti tu nu depinde numai de scule dar si de ambient , de camera de auditie . Am totusi ceva la obiect sa-ti spun : Cu squeezebox + orice dac nu ai cum sa ajungi la un sunet care sa te inconjoare , neobositor , care sa se desprinda total de boxe . Crede-ma , nici o sansa . Eu am un Squezeebox V3 cumparat acum cativa ani si testat cu DAC-uri si cabluri de toate natiile , in plus am avut ocazia sa pun mana si pe Transporter de la Slimdevices (Logitech) .. dezamagitor . Acum sta degeaba , dar o sa-l pun in bucatarie pentru ca am cateva mii de albume in format lossless . In-afara de detaliu nu prea mai ai altceva ce sa obtii cu sculele astea . Muzicalitate zero , de-aici imediat senzatia de oboseala .. Eventual mergi pe 24/96 ( cu Squeezeboxul nici o sansa ) .
Investeste intr-un player bunisor si o sa vezi ca lucrurile incep sa se schimbe .

solo
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Sunet care te inconjoara...

Post by West »

ttsto, ce intrebi tu este toata audiofilia. :mrgreen:
Sint convins ca vei gasi o multime de raspunsuri posibile daca vei lua forumul acesta din scoarta'n'scoarta.

User avatar
Yoshiro
Posts: 57
Joined: 30 Jul 2009, 18:50

Re: Sunet care te inconjoara...

Post by Yoshiro »

Asa cum a spus si West, treaba asta e ca Sfantul Graal. Insa ceea ce descrie ttsto, cel putin in titlu topicului ar putea fi atins cel mai usor cu un setup bun de casti. E mult mai usor sa obtii acel sunet care te inconjoara astfel ptr ca elimini camera. Insa elimini si acel impact pe care o boxa il poate oferi. Sa nu uitam ca si corpul omului e plin de "cavitati" :D si prin urmare de rezonante. Poate ca si asta influenteaza acel impact, acea senzatie de putere si de invaluire.

Uite insa ceva de lecturat (poate s-a mai facut referire) mai ales ca vrei sa te muti la casa si o sa ai posibilitatea sa-ti proiectezi camera dupa gusturile tale. http://www.stereophile.com/reference/31/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
But these last two dollars, I'm not gonna lose. One goes for the bus fare, other one for the jukebox to hear me some blues.

ttsto
Posts: 79
Joined: 13 Oct 2008, 18:24

Re: Sunet care te inconjoara...

Post by ttsto »

Multumesc pentru interventii
Pe sistemul actual nu o sa mai modific nimic, poate adaug un player bluray in urmatoarele 6 luni (mai am un player universal NAD T535 si am avut CD Player C542 - nu mi s-a parut ca ar suna mai bine decat ce am acum, nu ca ce am ar suna asa cum imi doresc...)
Da, sunt in cautarea sfantului potir - amuzant cumva ca in seara asta o sa ma uit la Monty Python and the holy grail - de la zero, cu putin experienta acumulata in ultimii doi ani, mai ales despre cat de greu trebuie sa scoti banii din buzunar cand cumperi ceva, si bine-nteles stereo si nu surround, lectii invatate!
O sa citesc diversele link-uri, mai erau ceva info si in alte sectiuni despre camera de auditie pe forum
Sper sa ajung si la o expozitie hi-fi anul asta (Milano sau Bruxelles)

User avatar
DorinD
Posts: 264
Joined: 20 Nov 2008, 16:18
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Sunet care te inconjoara...

Post by DorinD »

Cele mai importante sunt boxele; ia-ti cele mai bune pe care ti le poti permite (sau pe care le poti construi) iar restul se rezolva in timp. Pt. ca sa simti cum sunetul "te inconjoara" trebuie sa ai dinamica si putere simultan (restul se subintelege) si o camera de auditie macar cat o sufragerie (4x7m2). Deci cauta boxe mari, din clasa referinta, numai acestea au ce-ti trebuie tie, uita de boxulite si gadget-uri.

Nici boxele actuale nu sunt rele dar poate ca daca in loc de tehnologia concentrica Kef ai fi avut-o pe cea Tannoy, sau macar un Kef din clasa superioara, poate reuseai efectul dorit in toata gama dinamica si nu numai la puteri f. mari. Chiar ca-ti trebuie bafta sa nimeresti din prima ce ti se potriveste, asta e valabil pt. toti!
"It is never too late to have a happy childhood"

ttsto
Posts: 79
Joined: 13 Oct 2008, 18:24

Re: Sunet care te inconjoara...

Post by ttsto »

Trebuie sa recunosc ca liniile scumpe de la Tannoy m-au facut sa ma gandesc din nou la sunetul pe care mi-l doream...De asta si intentionez sa merg la un audioshow, poate am sansa sa ascult asa ceva.

Am citit un numar de articole interesante pe http://www.decware.com" onclick="window.open(this.href);return false; si http://www.firstwatt.com" onclick="window.open(this.href);return false; , din ce inteleg sunt "sustinute" incintele cu eficienta mare si amplificatoarele cu watti putini in clasa A

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sunet care te inconjoara...

Post by momolo »

ttsto
Sper sa ajung si la o expozitie hi-fi anul asta (Milano sau Bruxelles)
daca mergi in septembrie la Milano sa-mi spui ca poate ne intalnim. Ma duc si eu, ca nu pot lipsi nici de data asta ! :) (dar nimic nu e sigur 100%)

In opinia mea va vaicariti cu totii degeaba in legatura cu camera de auditie.
Exista solutii de "rezolvare" pentru fiecare "debara".

Si NU exista reguli inafara de una, EXPERIENTA!

Fara indoiala ca putem insira multe, de exemplu ca boxele sunt cele mai importante, ca boxele mari sunt mai bune ca alea mici, ca SACD-ul iti aduce fericirea, ca fisierele coishpenouazecisisapte de biti au soundstage si alte bazaconii precum in fabula cu pictorul care nu era multumit de opera si cerea parerea la elefant, crocodil si bivol; primul sustinea ca orice tablou frumos trebuie sa contina o trompa, al doilea ca ar trebui pictati cat mai multi dinti si ultimul ca o pereche de coarne sunt suprema frumusete. Fiecare spune dupa experienta proprie tinzand sa emita legi ale Universului din propria "debara".

In opinia mea pentru CALITATE si MUZICA conteaza.....banala chestie,....TOATE!

Dar asta e descurajator pentru omul care nu are destui bani insa viseaza la un mare yaht din barcutza lui cumparata cu truda.

Eu as spune cam asa, in linii mari, pentru cei ce nu au au cu ce in buzunar dar au cu ce in cap:

- digitalul e furajer, oricare forma. Mergi pe sursa digitala, deja ai o cauza pierduta, din start.

- vinilul e sursa audiofila a saracului. Mai bine putin dar bine decat mult si prost. Oricum, la cat timp avem noi astia care muncim pentru bani....nu conteaza ca ai doar 15 minute pe o fatza de disc, macar ai MUZICA !

- boxele - exista proaste si bune in realitate, BANALUL ADEVAR!
NU exista reguli de genul mari = bune si mici = proaste. Aici se pune si adaptarea la spatiu acustic, fara indoiala. NU exista spatiu acustic prost.....sau defapt toate sunt proaste, insa exista boxe adaptate (natural, adica se potrivesc acolo ) si neadaptate.

- amplificarea - potrivita pe boxele respective.

- cablarea - greu! Aici trebuie cea mai multa experienta si cea mai buna ureche iar culmea este ca fara cabluri POTRIVITE nu ajungi la audiofilia sfantului Graal nici in vecii vecilor, amin.

- inregistrarea - aici se speculeaza mult. Insa in opinia mea, cu cat ai un sistem mai bun cu atat se aud mai bine mai multe inregistrari, cu cat e mai prost facut sistemul audio (stiinta grea de ureche de salcam si bun simtz zero - asta poate costa si o avere!) cu atat iti trebuiesc discuri mai speciale si mai minunate ca sa sune bine!
In banala si nesuferita realitate pe care nu e usor sa o percepem, in general majoritatea inregistrarilor sunt BUNE! Chiar si digitale 100% pe langa cele analogice.
In general sculele profy sunt OK pentru ce trebuie facut, dar evident sunt diferente, nu varfurile conteaza si cele mai de jos, acolo e limita reala. Cert este ca marea majoritate a inregistrarilor sunt ok, problemele aparand la stantzare si la redare.
Un sistem "audiofil" alcatuit prost va pune in evidenta inregistrarile proaste intr-un anume fel nesuferit. De aia unii ajung la concluzia gresita ca pentru sisteme audiofile bune si de top trebuiesc musai discuri de top. Insa daca pe acele sisteme pui discuri mai putin de top si nu le poti asculta BUCURANDU-TE DE MUZICA, atunci avem deaface cu un pseudo-sistem audio "de top" si nu cu unul real. Fara indoiala, exista si reversul, sistemele coloratoare pe care orice suna la fel, adica "frumosssss", un caz de ocolit in mod evident. Iar cat priveste sistemele proaste, mediocre si ieftine, saracele vor discuri rezolute ca sa le mai ajute cat de cat, de unde si alte pareri cu rol de decret sau ordonantza de urgentza in legatura cu discurile audiofilistice obligatorii. Dar in general digitalul (redarea) e de vina deoarece e un sistem atat de idiot si nenatural (indiferent de rata de sampling si multimea bitilor) incat trebuiesc exchibitii serioase sa-l faci ...mai "uman".

ttsto, eu iti zic asa:

1. vinil ca sursa.

2. la alcatuire sistem apelezi la cei cu experienta, tu ai grija doar sa judeci cu bun simt. Daca iti alegi ceva dupa prea multa lectura de net, fix in balarii vei ajunge. Demonstratia practica trebuie sa fie determinanta. Ce daca ai in fatza un sistem audio extrem de scump care nu te impresioneaza cu nimic sau prea putin! Daca e scump nu inseamna ca suna automat bine!

3. tabula-rasa, vinzi toate trancotele (ce ai acum e jalnic, ciuciu MUZICA), uiti de FLAC si tzac-pac, faci un buget cat mai mare poti (niciodata nu e suficient de mare) si cumperi trancotele gata imbucate fericit intre ele, NUMAI ce auzi tu ca-ti merge la suflet, elimini partea de "logica" si citirea datelor tehnice precum si treaba aia - "trebuie sa se auda bine pentru ca, costa mult, are principul tehnic de la NASA, e fabricat de marele rahat de brand laudat cu mii de stele in hartiile igienice hihi-stereo-shpitzenclase-cacamaca (de lecturat pe buda pentru pozele colorate frumos)....etc". In realitate multe care trebuie sa se auda bine nu o fac si altele care trebuie sa se auda prost, se aud bine! Daca azi am ajuns sa ascultam sunet de tigai date pe scari este din lipsa de bun simt si aceste chestii "logice" cu ochii pe solutia tehnica, povestile altora si fara atentie la ceea ce auzi si simti personal in ciuda aparentelor, pretului, aurului poleit, frazelor frumoase, etc. Intr-un fel e si din lipsa educatiei in general, nu neaparat a celei muzicale. Am intalnit urechi de salcam inflorit si la unii cu educatie muzicala si mari ifose de oameni superiori. Nu trebuie diplome "honoris-gaoza" ca sa ai bun simtz, asta e!

Bafta! (si citeste totusi, dar nu pune la inima, las-o libera sa auda! :wink: )
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Sunet care te inconjoara...

Post by SOLO »

ttsto , sper ca nu te-ai speriat :)

Cred ca cea mai mare piedica pentru majoritatea celora ce vor sa inceapa sau sa imbunatateasca un sistem este imposibilitatea de a putea asculta / proba cat mai multe sisteme pe propria piele si de-aici lipsa reperelor importante .
Daca adaugam vointa si nerabdarea suntem la un pas de a face cea mai mare tampenie , aceea de a cumpara dupa reviste . Si cred ca cu totii suntem de acord ca matching-ul este foarte important. Momolo are mare dreptate : "Daca iti alegi ceva dupa prea multa lectura de net, fix in balarii vei ajunge" iar la posibilitatile actuale sa repari o asemenea greseala este nevoie de mult timp ( sa revinzi si sa cumperi si automat sa pierzi bani ) .
Cred ca majoritatea dintre noi am fost la inceput in balarii , cel putin eu :roll:

Cateva Sfaturi utile :

I-a dealerii la rand si incearca sa asculti cat mai mult . De-asta tot repet ca dealerii ar trebui sa ne fie prieteni si nu tot sa-i injuram pe toate forumurile pentru ca avem nevoie unii de altii . Iar daca ambele parti inteleg cum trebuie chestia asta , fiecare ar avea de castigat .

Fa-ti cat mai multi prieteni in domeniul asta si tineti legatura , vizitati-va , faceti schimb de aparatura . Nu e simplu dar nici imposibil.

Las-o mai moale cu revistele :wink:
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Sunet care te inconjoara...

Post by West »

OK, SOLO, mi-am editat postul astfel incit sa poata saracul topic sa fie salvat din balarii.
Acum poate ne dirijezi tu ce trebuie sa spunem.
Last edited by West on 14 Aug 2009, 18:32, edited 1 time in total.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Sunet care te inconjoara...

Post by SOLO »

West , nici eu nu merg pe vinil ( motive practice ) dar de cate ori am ocazia sa ascult , o fac . Un pick-up bibilit cum trebuie ( nu neaparat enorm de scump ) poate da satisfactii mari . Exista si un topic special ...
As vrea sa mentinem topicul pe ideea pe care a inceput-o ttsto , adica cum sa facem sa nu ajungem in balarii atunci cand ne dorim un sistem , sa nu dirijam discutia spre un subiect de genul "reviste, adevar sau minciuna" , "vinil vs analogic" , "Dealerii .. xxx" , "Cabluri inutil de scumpe" :wink:

solo
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

ttsto
Posts: 79
Joined: 13 Oct 2008, 18:24

Re: Sunet care te inconjoara...

Post by ttsto »

:D

Trebuie sa-mi incep raspunsul cu un zambet onest

Ca orice sfaturi de valoare, si cele de mai sus reusesc sa complice lucrurile (fata de asteptari, nu neaparat fata de realitate).

Cred ca revistele si discutiile de pe forumuri te pot ajuta sa-ti creezi niste asteptari. Mai cred ca 90% din oameni se grabesc la prima achizitie, asa cum am facut si eu. Apoi unii dintre ei devin un pic mai intelepti, sper ca si eu.

Ce cred pana acum despre sistem:
- ca imi trebuie o camera separata pentru ascultat muzica. pentru ca imi place sa ascult la volume moderate si fara sa fiu intrerupt. ma sperie ratiile de aur si alte minuni pe care le-am citit dar sunt convins ca pot gandi o camera decenta pentru auditii
- ca ar trebui sa ma uit dupa niste boxe cu sensibilitate ridicata, care sa ofere mult detaliu la volume moderate. si probabil suprafata radianta mare, zic eu ca as putea sa "simt" mai bine muzica
- desi imi place ideea de vinil, cred ca aplicabilitatea practica este relativ mica. nu ma omor cu jazz si clasica, imi place rock-ul progresiv (clasici precum Floyd, Genesis, Yes, King Crimson, EL&P) si imi place sa caut prin multimea de formatii care au existat prin acele timpuri (PFM, Ange, Museo Rosenbach, Le Orme) sau care urmeaza genul azi (Hostsonaten, Hidria Spacefolk, Porcupine Tree, Korai Orom), iar numarul de viniluri este limitat la cateva albume pt cei clasici...

M-ar ajuta sa-mi spuneti daca sunt pe un drum bun sau sunt pe calea de a repeta greselile anterioare...

Experientele cu dealerii din trecut au fost amestecate...la cei cu Marantz, McIntosh samd parca nici nu eram pe acolo, apoi cand am intrat in vorba imi confirmau toate tampeniile pe care le spuneam...am mai fost la cei cu ROTEL si B&W dar probabil ca am nimerit intr-un moment prost, ca pareau cam grabiti sa plec...cei din hotelul IBIS la fel, parca-i incurcam un pic, desi au incercat sa-mi deschida putin ochii (mi-au pus in probe si Kef XQ, care suna de mii de ori mai bine ca iQ, dar eu eram prea chitit pe surround ca sa ma gandesc ca de banii aia imi luam 2 boxe bune in loc de 5.1 mediocru), doar Radub a avut rabdare si blandete sa ascult si sa pun intrebari... plus ca nu am simtit niciunul din showroomuri ca ar fi amenajat pentru o experienta muzicala adevarata... daca aveti alte recomandari ...

User avatar
Yoshiro
Posts: 57
Joined: 30 Jul 2009, 18:50

Re: Sunet care te inconjoara...

Post by Yoshiro »

ttsto wrote: - ca imi trebuie o camera separata pentru ascultat muzica. pentru ca imi place sa ascult la volume moderate si fara sa fiu intrerupt. ma sperie ratiile de aur si alte minuni pe care le-am citit dar sunt convins ca pot gandi o camera decenta pentru auditii
Da, o camera separata doar pentru audio e solutia cea mai buna. Cat despre cum ar trebui sa arate, fura si tu idei de la salile de cinema, filarmonica, etc. Probabil ai sa observi niste laitmotive in constructia lor. Bine acum tre sa tii cont si de dimensiuni dar principiile raman valabile. Faci camera cu ratia de aur dar degeaba daca lesi peretii goi. Recomand sa citesti articole ale lui Siegfried Linkwitz si/sau conferintele din cadrul AES.
ttsto wrote: - ca ar trebui sa ma uit dupa niste boxe cu sensibilitate ridicata, care sa ofere mult detaliu la volume moderate. si probabil suprafata radianta mare, zic eu ca as putea sa "simt" mai bine muzica
Categoric!
ttsto wrote: - desi imi place ideea de vinil, cred ca aplicabilitatea practica este relativ mica. nu ma omor cu jazz si clasica, imi place rock-ul progresiv (clasici precum Floyd, Genesis, Yes, King Crimson, EL&P) si imi place sa caut prin multimea de formatii care au existat prin acele timpuri (PFM, Ange, Museo Rosenbach, Le Orme) sau care urmeaza genul azi (Hostsonaten, Hidria Spacefolk, Porcupine Tree, Korai Orom), iar numarul de viniluri este limitat la cateva albume pt cei clasici...
Aici ai si nu ai dreptate. Vinilurile se gasesc greu ce-i drept dar la fel de greu se gasesc si cd-urile masterizate cum trebuie. Degeaba ai un cd-player de top daca cd-urile care le pui sunt varza. Cred ca solutia castigatoare raman vinilurile. Oricum nimic nu te opreste sa-ti pui si cd-player si TT in sistem.
But these last two dollars, I'm not gonna lose. One goes for the bus fare, other one for the jukebox to hear me some blues.

User avatar
DorinD
Posts: 264
Joined: 20 Nov 2008, 16:18
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Sunet care te inconjoara...

Post by DorinD »

Acum vad ca-i la moda pe forumuri chestia cu vinilul. Desi inteleg tendinta, totusi recomand sa ai un sistem digital (sau "fotonic", "nuclear" sau cum se va numi in viitor) cat mai bun adaptat la suportul de informatie actual iar vinilul sa se adauge ca facilitate.

Rog pe cei tentati sa-mi sara la beregata sa ia o pauza, colectionez viniluri de pe la sfarsitul anilor 70 si-am mostenit si ceva discuri din bachelita din studentia lui tata. Mereu am avut pick-up in sistem, ce-i drept la nivel de Tesla NC430. Intre enorma greutate de a vana vinilurile dorite si usurinta cu care gasesti ORICE piesa dorita sau inchipuita in format digital prefer de departe ultima situatie.

Cine continua sa creada ca vinilul-i va aduce Nirvana ii recomand sa se analizeze mai riguros sa vada cat e fetish si cat necesitate in aceasta nevoie.
ttsto wrote: ... Am citit un numar de articole interesante pe http://www.decware.com" onclick="window.open(this.href);return false; si http://www.firstwatt.com" onclick="window.open(this.href);return false; , din ce inteleg sunt "sustinute" incintele cu eficienta mare si amplificatoarele cu watti putini in clasa A
Asa este, chiar N.Pass spunea ca incintele sub 99dB/1m/1W sensibilitate n-au nici o sansa. Problema este cu amplificatoarele actuale, sunt nepotrivite pt. incinte sensibile in camere de locuit. Chiar asta l-a facut pe Pass sa conceapa acele first watt.

Sa ma explic printr-o experienta personala: posed incinte bricolate cu sensibilitate in jur de 110dB si ascult in mod mormal cu puteri sub 15mW. In schimb amplificatoarele sunt intre 100 si 500 Watt pe canal (2x3+1 camale) si cu toate precautiile mele aveam brum. Aceleasi amplificatoare montate la o pereche de bookshelf-uri actuale (AE Evo1) nu au brum deloc.

Ca sa impac aceste doua regnuri diferite (boxe sensibile, amplifuri actuale) am inclus intre amplifuri si boxe trafuri de radioficare de 100V si-am rezolvat problema; nu mai am brum iar amplifurile lucreaza pe toata plaja lor de tensiune la iesire.

Asa ca mare atentie oricui vrea sa iasa din rand dorindu-si performante peste sau in afara trend-ului, risca sa intampine greutati unde se asteapta mai putin. Deci, la intrebarea daca boxele sensibile sunt cele mai bune raspunsul corect este Da, insa achizitia lor presupune riscuri.
Last edited by DorinD on 16 Oct 2009, 21:15, edited 1 time in total.
"It is never too late to have a happy childhood"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sunet care te inconjoara...

Post by momolo »

DorinD
Acum vad ca-i la moda pe forumuri chestia cu vinilul.
si cei carora li se pare treaba asta sunt fix cei care habar nu au de vinil.
Rog pe cei tentati sa-mi sara la beregata sa ia o pauza, colectionez viniluri de pe la sfarsitul anilor 70 si-am mostenit si ceva discuri din bachelita din studentia lui tata. Mereu am avut pick-up in sistem, ce-i drept la nivel de Tesla NC430.
este ca si cand NU ai avut nici un sistem pe vinil. Cu troaca aia nu ai habar despre acest subiect. Adica nu ai cum sa ai habar (si nu mai zic nimic de calitatea amplificarii si a incintelor acustice....).
Cine continua sa creada ca vinilul-i va aduce Nirvana ii recomand sa se analizeze mai riguros sa vada cat e fetish si cat necesitate in aceasta nevoie.
daca vei citi mai putin obsesiv sau in contest style vei observa ca majoritatea care posteaza despre subiectul vinil o fac din entuziasm si incantare, nu ca sa bage cuiva pe gat ceva. Oricum, nici un om normal nu isi schimba stilul de viata (si sursa audio preferata) dupa niste recomandari de pe forum. Asta o fac doar bibanii si papagalii; restul trec prin niste experiente personale si de aceea consider ca a contesta sau comenta un lucru ce iti este perfect necunoscut e o postura cel putin jenanta, din pacate des intalnita pe netul mioritic.
Asa este, chiar N.Pass spunea ca incintele sub 99dB/1m/1W sensibilitate n-au nici o sansa. Problema este cu amplificatoarele actuale, sunt nepotrivite pt. incinte sensibile in camere de locuit. Chiar asta l-a facut pe Pass sa conceapa acele first watt.
din pacate, mai ales pe netul rromanesc, cei cu putina experienta (de viata) au si gura cea mai mare in a emite legi, decrete si ordonantze de urgentza cu privire la ce solutie tehnica e cea mai buna din parcarea blocului (sau de dupa blocuri).
Realitatea e ceva mai perversa, nici o solutie tehnica nu e cea mai buna, altfel legea universala a evolutiei actioneaza implacabil si solutia tehnica cea mai buna, in caz ca ar exista le-ar inlocui pe celelalte. Dar atata vreme cat multele solutii si cai tehnice coexista, atata vreme nu avem un castigator detasat si atata vreme fiecare ofera anumite plusuri si anumite minusuri.

Iar daca dorim sa vorbim despre tentintze, asta e altceva si discutia ar trebui purtata numai de catre cei care au trecut prin toate experientele tehnice, analizand practic toate solutiile tehnice.
si cu toate precautiile mele aveam brum
la Behringer brumul vine la pachet cu sculele, obligatoriu, face parte din oferta. :D
Ca sa impac aceste doua regnuri diferite (boxe sensibile, amplifuri actuale) am inclus intre amplifuri si boxe trafuri de radioficare de 100V si-am rezolvat problema
asta seamana cu "solutia finala" a alui Hitler insa aplicata sunetului. Adica atat cat mai ramasese din el saracul.
nu mai am brum iar amplifurile lucreaza pe toata plaja lor de tensiune la iesire.
o data cu aparitia CD-ului audio-digital nici un trancotar nu mai avea pacanit de vinil! O mare "victorie"...doar temporara, razboiul fiind defapt pierdut! :wink:
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply