ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

CD, vinil, concerte
User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by brighty »

momolo wrote: Pianista Maria Joao Pires si-a intrat mai greu in mana. La inceput imi parea sub calitatea (de exceptie) a orchestrei insa spre sfarsit si-a intrat in mana. Extrem de delicata si sensibila interpretarea, iar la urma a adaugat (bis) o piesa superba pe care incerc acum s-o caut.
momolo, ai reusit sa-ti amintesti pana la urma despre ce piesa era vorba? :roll: Chiar sunt curios...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

duminica 20 sept ora 11.00 Sala Mare a Palatului:

ROYAL CONCERTGEBOW ORCHESTRA AMSTERDAM

Conductor: MARISS JANSONS
Soloist: JOHANNES MOSER

Program:
Shostakovich – Concerto no. 1 for cello and orchestra in E flat Major op. 107

si dupa pauza,

Beethoven – Symphony no. 3 "Eroica" in E flat Major op. 55

Sala plina, a fost senzational! Una dintre cele mai bune orchestre din lume. Au fost aplaudati frenetic si au bisat de doua ori.

Beethoven a fost interpretat asa cum trebuie, ca la carte. Poate cel mai bun spectacol de pana acum.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

O publicatie autohtona despre muzica clasica ce se gaseste (greu) intr-un nou exemplar (cu CD-uri bonus incluse):

http://www.mc-revista.ro/" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by brighty »

Am scris despre revista un pic mai sus :wink: ... Nu mi se pare chiar atat de greu de gasit (am dat de ea in locuri unde chiar nu ma asteptam s-o aflu, ca de ex. chioscurile de presa din hypermarketuri).

DAN_TM
Posts: 492
Joined: 15 Jan 2009, 11:03
Location: Timisoara
Contact:

Re: Festivalul George Enescu

Post by DAN_TM »

Apare cam greu revista.E la al doilea numar, primul aparand acu cateva luni bune.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

inca mai sunt sub impresia spectacolului de asta seara dar intai am ramas dator sa ma refer la cel de ieri:

ORCHESTRE DU CAPITOLE DE TOULOUSE

Conductor: TUGAN SOKHIEV
Soloist: RENAUD CAPUCON
Program:
Enescu – Suite no. 3 "Villageoise" in D Major op. 27
Saint – Saens – Concerto no. 3 for violin and orchestra in b minor op 61
Stravinsky – Le sacre du printemps (The Rite of Spring)

E simplu de comentat - au sunat jalnic, nimic nu se lega, am plecat la pauza de plictiseala. Solistul la vioara mi s-a parut mediocru sau poate in cea mai rea zi a lui. Orchestra nu cred ca este proasta insa inspira lehamite, parca nu aveau nici unul chef sa cante. Nimic nu se lega. Dirijorul nu mi s-a parut prea iesit din comun. Un pic a contribuit si suita nr. 3 de Enescu pe care eu unul o suport cu greu (imi inspira un caine batut in ploaie).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

Asta seara la sala mare a palatului a fost cel mai bun spectacol de la festival. O seara de exceptie, un eveniment ce rar se intalneste in viata. Consider ca un audiofil adevarat nu ar fi trebuit sa lipseasca de la un astfel de concert:

SYMPHONIEORCHESTER DES BAYERISCHEN RUNDFUNKS

Conductor: MARISS JANSONS

Program:
Beethoven – Symphony no. 7 in A Major op. 92

dupa pauza:

Wagner - Tristan und Isolde (Vorspiel und Liebestod)
Strauss - "Rosenkavalier" Suite

+ bonus 2 bisuri, Jean Sibelius si Strauss, polka.

Beethoven a sunat pur si simplu PERFECT ! In cateva secunde am ramas uimit de calitatea orchestrei. Nu degeaba sunt considerati printre cei mai buni din lume!

Din nou dirijorul Mariss Jansons, cel care a dirijat in doua zile orchestra regala din Amsterdam. Un dirijor de exceptie iubit de public si de orchestra. Un om care dirijand doua orchestre de exceptie le-a facut sa sune cum poate numai prin inregistrarile de referinta mai poate auzi!

Beethoven a sunat a.... Beethoven! Ascultam uimit! Este asa cum am considerat intotdeauna ca trebuie sa sune! Poate o contributie o au si inregistrarile lui Von Karajan pe care il consider cel mai bun dirijor inregistrat vreodata in materie de (cel putin!) Beethoven, adica o referinta. Asta seara am auzit o "referinta" pe viu datorita si acestui minunat dirijor care a fost aplaudat in picioare de publicul care umpluse aproape complet sala in asta seara.

Dupa pauza preferatul meu, ceva ce asteptam cu nerabdare inca de la inceputul festivalului, ceva ce se aude rar, WAGNER !

Nu am am auzit in viata mea o interpretare mai buna la "Tristan si Isolda"! Niciodata, pe nici o inregistrare! Si cred ca ma pricep, doar e preferatul meu!

Pot caracteriza in trei cuvinte, muzicalitate, dramatism si maretie! Orchestra canta ca un tot unitar, muzica parca era alcatuita din valurile marii, imposibil de redat in cuvinte acea muzicalitate, acel "fluid" de muzica si armonie care venea si se retragea precum valurile marii pe stancile tarmului! Impresionant, am uitat de timp si spatiu! In sala nu mai sufla nimeni, nu mai misca nimeni.

Sala aplauda si cand nu era nevoie dar la sfarsit nu se mai oprea din urale.

Apoi a urmat "Rosenkavalier" Suite. Pur si simplu parca interpretau din ce in ce mai bine....iar ei plecasera de la nivelul de....sublim ! Oare se poate mai bine?!...

La Strauss mi-am dat seama ca ceea ce se aude din cele mai bune boxe si cel mai bun sistem e doar o imagine ciunta si schiloada a realitatii. Asa ceva NU se poate reda, trebuie auzit pe viu!

Au urmat bisurile, intai Sibelius de o gingasie care te facea sa-ti ti respiratia!

Apoi aplauze frentice si un ultim bis, o polka de Strauss, ceea ce se canta de anul nou la Viena in oricare repertoriu anual. Interpretarea este si cu strigate vocale ale solistilor si de data asta m-am uitat atent la fetzele lor. Erau fericiti ca interpreteaza fiecare la instrumentele lor, am vazut fetzele unor oameni care traiau muzica si isi faceau meseria cu pasiune adevarata si bucurie adevarata! Deasemenea, am observat ca orchestra il simpatiza pe dirijor, il urma cu placere si bucurie ca este el acolo pe podium !

Un spectacol ce rar se poate prinde intr-o viata de om. Cei care nu s-au dus au ce sa regrete, bine ca nu stiu ce au pierdut! :evil:

Dupa spectacol, un prieten audiofil-meloman, mare iubitor de muzica (cum rar am intalnit) spunea, "- Sa asculti asa ceva pe boxe, oricat de bune si de scumpe in comparatie cu ascultatul live in sala e ca onania in comparatie cu actul real !".
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

ziua de vineri 25 sept a fost memorabila pentru festival! Eu voi tine minte multa vreme!

Intai am fost la,

19.30 Sala mica a palatului

Series "Classical music in jazz arrangements"
"BACH MEETS LOUSSIER"
BACH COLLEGIUM MUNCHEN
JACQUES LOUSSIER TRIO (JACQUES LOUSSIER - piano, ANDRÉ ARPINO - percussion, BENOIT DUNOYER de SEGONZAC– double bass)


Conductor and soloist: FLORIAN SONNLEITNER
Program: J.S. Bach: Concert for Violin, D Major
Trio and Orchestra: Concerto in d minor, BWV 1052
J. Loussier: "Gavotte" in D Major
J. Loussier Trio: "Play Bach"
J.S. Bach: Brandenburgisches Konzert no. 5 D Major, BWV 1050
(arr. For Jazz trio and Orchestra)

Am asteptat acest eveniment cu mare nerabdare! (sa-l vad live tocmai pe marele Loussier).

Din pacate au utilizat.... amplificarea! (boxe "de nunta").

Pana sa inceapa spectacolul cei din orchestra de clasica au facut cateva probe timp in care nu functiona amplificarea. Am stat in randul 5, adica foarte bine. Se auzea ok, nu era nevoie de nici o amplificare sala fiind si asa destul de mica (din pacate prea capitonata-amortizata). Cu ocazia asta am auzit cat de minunat suna pianul Yamaha aflat de pe scena.

Concertul a inceput cu oarecare intarziere si fara preaviz. Adica cei din ansamblul german au inceput sa interpreteze Bach. Din pacate, peste sunetul direct venit de la acestia s-au suprapus acele boxe de nunta si manele care intrau in dotarea standart a salii. Se auzea ca din galeata.

Jacques Loussier si ceilalti doi componenti din ansamblul sau au sosit cu intarziere, cam dupa 3 piese de Bach. Au salutat sala si apoi au intrat direct in subiect cu o prelucrare dupa Bach.
Din pacate, de aceasta data amplificarea si-a facut si mai simtita prezentza perturbatoare si incepuse o adevarata cacofonie oribila. Auzeam atat direct de pe scena (sala fiind mica) cat si sunetul imprastiat dinspre doua grupuri de boxe atarnate in tavan stanga-dreapta si inca doua grupuri subwoofer puse jos in lateralele scenei. Pianul Yamaha pe care interpreta Loussier se auzea de data aceasta ca o orga Vermona defecta pierduta intr-o harmalaie si o cacofonie cu un soi de "bas" plescait si huruit pe fondul unui sunet ca dintr-o galeata sparta. Un dezastru!

Pacat! Loussier canta atat de delicat si frumos in ciuda varstei inaintate!

A urmat chinul unui solo de baterie. Cinelele se auzeau in mod clar pe direct si apoi venea si ceea ce era amplificat prin boxele de carciuma, oribil. Nu ne-a prea placut solo de baterie insa din punctul meu de vedere omul avea o tehnica foarte buna, problema era ritmul incetinit. Acum ma gandesc la o explicatie, poate ca omul nu era atat de ramolit pe cat era incurcat audio de toata acea cacofonie de sunet intr-o sala mica ?!

Dupa aia au mai interpretat cate ceva insa eram interesat doar sa vina o data pauza ca sa pot fugi de acolo (am fost 3 prieteni, opiniile si dorinta de evadare a fost comuna!).

A venit si mult dorita pauza si am fugit mancand pamantul.

Ramane totusi un sentiment placut, faptul ca l-am vazut pe Loussier live! Ca un omagiu din partea a 3 fani ai lui!

Apoi am mers la Sala Mare a Palatului la pauza, unde era:

ORCHESTRE DE LA SUISSE ROMANDE

Conductor: MAREK JANOWSKI
Soloist: VIVIANE HAGNER
Program:

Brahms – "Tragic" Overture in d minor op. 81
Brahms – Concerto for violin and orchestra in D Major op. 77

dupa pauza,

Franck – Symphony in d minor

Unde am intrat fara probleme si am avut locuri foarte bune. Sala era plina ochi.
Am inteles de la cunoscuti ca prima parte nu fusese chiar de dat pe spate din cauza solistei la vioara care nu prea convinsese publicul pretentios. Asa ca ne-am asezat sa ascultam partea a doua.

A fost SUPERB ! Orchestra elvetiana suna minunat! M-a uns pe suflet! Una dintre cele mai minunate orchestre si unul dintre cei mai buni dirijori! Minunat! A sunat atat de delicat, atat de emotionant si atat de impresionant! Minunat! Nu am destule cuvinte de lauda!

Dupa Sala Mare a venit randul Ateneului,

22.30 Romanian Atheneum

Midnight concerts
DEUTSCHE KAMMERPHILHARMONIE BREMEN
"MADRIGAL" NATIONAL CHAMBER CHOIR


Conductor: LOUIS LANGREE
Conductor of the choir: MARIN CONSTANTIN
Program: Mozart – "Maurerische Trauermusik" KV 477
Mozart – Concerto for piano and orhcestra no. 17 in G Major K 453
Soloist: PETER JABLONSKI - pian

dupa pauza,

Mozart – Missa in c minor K 427

Soloists:

NATALIE DESSAY, Soprano
LISA LARSSON, Soprano II
EMANUEL-CRISTIAN CARAMAN, Tenor
SIMON KIRKBRIDE, Bas

Asta a fost cel mai memorabil spectacol de la acest festival! Nu am cuvinte....

Noi am intrat abia dupa pauza (ieri eu nu am avut bilete la nici unul :D ) asa ca am ascultat numai ceea ce conta, Missa in C minor de MOZART !

In primul rand trebuie spus ceva despre spectacolul vizual. Corul Madrigal avea niste superbe costume medievale iar soprana a doua o rochie superba (si ea arata foarte bine), o scena plina, un spectacol vizual deosebit.

Cum au sunat ?!....nu am cuvinte! La multi le-au dat lacrimile! Ceva ce nu asculti decat rar, foarte rar! Au interpretat MINUNAT! Ce rost ar avea sa spun ca Madrigal sunt high-end, o stie toata lumea si s-a auzit din plin; orchestra de camera din Bremen a interpretat asa cum trebuie, impecabil! Insa as vrea s-o evidentiez pe solista Natalie Dessay care desi micuta si slaba umplea sala de una singura la solo! Pe mine m-a uimit, este o solista de top absolut din punctul meu de vedere (si modesta dupa cum am vazut la urma!). Sala a aplaudat frenetic, nu se mai opreau! A fost putin spus minunat!!!!!

Rusinica celor care nu s-au dus! Ma intreb daca un audiofil adevarat are voie sa lipseasca de la asa ceva?! Cum oare poate cineva sa faca aprecieri despre sunetul unui sistem audio daca nu aude real life asa ceva ?! Iar chestia cu banii sau timpul liber nu e o problema reala. Ieri eu am vazut-auzittoate acestea pe gratis pentru ca nu am avut nici un bilet iar vineri seara cred ca majoritatea au liber.

Observ ca, cel putin aici pe forum nu s-a dus nimeni la nici un concert (desi v-am spus de pe la inceput ca se poate intra gratis la pauza). In opinia mea nu exista nici o scuza. Asa ceva se desfasoara o data la doi ani, cei care au venit la noi in RO pot fi ascultati doar in vest prin salile mari si scumpe, cine stie daca vor mai veni vreodata?! Iar asta se poate petrece abia peste doi ani, in cel mai bun caz!
Au fost concerte la care un meloman si un audiofil autentic nu putea lipsi! Asa ceva NU se poate reda niciodata pe un sistem audio....din pacate. Eventual se poate prinde cate ceva, ca un soi de schitza insa cum ai putea aprecia daca sunetul din boxe este natural si aproape de realitate daca nu au auzit realitatea !?

Eu unul, acum dupa ce am fost aproape zilnic la spectacole de muzica clasica (fara amplificare) pur si simplu trebuie sa fac o lunga pauza ca sa mai pot suporta vreunul amplificat. Aseara la Loussier am fost ingrozit de sunetul ala oribil din amplificarea standart PA profesionala, era ca un macel, o barbarie a sunetului, un sacrilegiu.....Mi-as fi dorit sa traiesc intr-un secol lipsit de boxe si amplificare! Interesant era ca la Jacques Loussier se auzea mai prost decat pe un sistem audio mediocru din cauza amplificarii de spectacol, ori in conditiile astea ma intreb eu..... cum pot face unii aprecieri ca se aude bine sau nu ?! :roll:

Azi e ultima zi si am bilet! Sunt un pic trist ca se termina!.....
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

Asta seara a fost ultima de la festival. Dar a fost memorabil, sublim, superb..... nu am cuvinte! Sunt epuizat in sensul cel mai pozitiv!

Revin cand am timp de scris un comentariu complet.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
DorinD
Posts: 264
Joined: 20 Nov 2008, 16:18
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Festivalul George Enescu

Post by DorinD »

Momolo, multumesc pt. pontul cu Jacques Loussiere si traiasca mp3-ul!

Scuze Momolo ca username-ul tau si cuvantul mp3 le-am folosit in aceeasi fraza insa nu stiam cum sa-mi manifest mai degraba bucuria descoperii acestui pianist.

De multa vreme pandeam dupa un jazzman care sa fie in stare sa cante sincopat Bach fara sa-l degradeze. Am sperat sa obtin vre-o inregistrare de-a lui Gould cand, zice-se, la o cafea si-un joint ar fi tratat jazz-istic unele bucati din Bach dar se pare ca e doar un zvon. Speram macar Keith Jarrett sa ma impresioneze dar e prea lautar pt. gustul meu. Cand colo, Loussiere era colo sha, in postul jupanului Momolo. Dau un "sarci", "daunladez" mp3-urile gasite si uite-asa, de trei zile cate 2 ore pe zi cat dureaza drumul casa-servici-si-napoi, ascult Loussiere in masina. Era asta posibil in era vinilului, where are you Rycher?!
"It is never too late to have a happy childhood"

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Festivalul George Enescu

Post by West »

momolo, acum ca Festivalul Enescu s-a terminat, pot sa spun ca recenziile tale au fost un adevarat act de cultura. Pentru care eu iti multumesc.

Multi nu am putut ajunge la aceste concerte, asa ca tot ce ai povestit, ca si comentariile savuroase, ne-au tinut macar la curent cu ce s-a petrecut. Personal nu am prins decit 2 concerte la ora 11, la Sala Mica.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

Sunt dator cu finalul, ultima seara! Poate cea mai memorabila!

Asa ca, intai am fost la Ateneu sa-l aud pe "Nasturica":

Series "Chamber Music"
"MUNCHENER PHILHARMONIKER KAMMERORCHESTER"

Orchestra sponsored by Stelian Gheorghe

Conductor: LORENZ NASTURICA HERSCHCOWICI

Soloist: MARIN CAZACU (violoncel)

Program: Respighi - Antique Dance
Paul Constantinescu - Concerto for strings

dupa pauza,

Haydn - Symphony no. 43 E flat Major "Mercury"
Haydn - Concerto for cello and orchestra in C Major

In primul rand am remarcat vioara lui Nasturica! Ulterior am aflat (de la Sanda Visan) ca este un Stradivarius pe care l-a avut din Romania (atunci cand a plecat). In Germania i s-a oferit un alt Stradivarius insa l-a refuzat spunand ca a lui e mai buna!..... Si e pur si simplu fenomenala aceasta vioara!.... :roll: Sa nu radeti de mine daca va spun ca aceasta minunata Stradivarius "intra" in orchestra, printre celalalte aprox. 10,....doar cand Nasturica se intorcea cu spatele la scena! :) Sunetul (si stilul de interpretare) mi s-au parut foarte asemanatoare cu ceea ce am auzit din inregistrarile marelui David Oistrakh!
Pe scurt, mi-a placut foarte, foarte mult de Nasturica al nostru!
Orchestra e condusa de el din calitatea de solist la vioara. De multe ori parea profesorul si elevii sai.
Au sunat excelent iar soundul lor specific este unul grav, jos, melodios.

Solistul la violoncel, Marin Cazacu nu mi-a displacut (altora le-a displacut, printre care si Sanda Visan de la TVR) insa in opinia mea, are tehnica foarte buna dar nu a fost ajutat de violoncel. Intrumentul parea ca nu prea poate sa duca un solo adevarat. A adaugat si un solo de Dvorak spre sfarsit, una din piesele mele preferate.
In orchestra lui Nasturica s-a remarcat un violoncelist tanar si blond cu "aspect de neamt" care la un moment dat a intervenit solo. Mi-a placut foarte mult iar voloncelul sau suna de zece ori mai bine decat "dulapul" rapciugos al lui Cazacu.

Un spectacol foarte reusit in care vedeta a fost Nasturica, din punctul meu de vedere un mare talent. Ansamblul condus de el suna excelent, foarte buni toti cei aprox. 20 de instrumentisti.

Apoi am mers la ultimul spectacol la Sala mare a Palatului,

ORCHESTRE DE LA SUISSE ROMANDE (din nou, a doua seara)

Conductor: MAREK JANOWSKI

Soloist (pian): JEAN-YVES THIBAUDET

Program: Enescu – Suite no. 1 in C Major op. 9
Liszt – Concerto no. 2 for piano and orchestra in A Major

si dupa pauza,

Brahms – Symphony no. 2 in D Major op. 73

Imi este greu sa spun ca a fost cel mai bun concert din tot festivalul insa dupa pauza eram practic epuizat (in mod fericit!).

Inca o data spun, aceasta mare orchestra suna absolut minunat, ma unge pe suflet!
Dirijorul mi s-a parut de inalta clasa...... contrar opiniei Sandei Visan de la TVR (langa care am stat) si care i-a displacut (venise sa-l asculte doar pe Thibaudet iar dupa pauza a plecat).

Nu sunt singurul impresionat la maxim de aceasta orchestra fantastica. Si ceilalti prieteni cu care am fost au fost la fel de impresionati.

Prima parte, Enescu..... aici sunt dator sa-mi torn un lighian de cenusa in cap! Am zis ca nu-mi place Enescu si ca-l ocolesc.....sunt vinovat! Ceea ce am auzit in seara aceea, Suita numarul 1 in C major este una dintre cele mai geniale simfonii auzite vreodata!
Fara indoiala, conteaza mult, poate decisiv cine interpreteaza. Daca ascult Enescu interpretat de "gastele nationale" poate ca asa nu-mi place si-mi fac opinii gresite si tampite, dar in seara aia, asa cum au interpretat elvetienii aceasta simfonie, e fabulos! Va spun cu mana pe inima ca atat Liszt cat si Brahms mi s-au parut ...."mici" pe langa Enescu dupa ce am auzit aceasta Suita numarul 1 ! Nu o spun din spirit patriotic, dimpotriva, dupa cum am si scris mai sus, aveam "un cui" impotriva creatilor marelui nostru compozitor.....

Dupa Enescu (care m-a facut praf....si nu numai pe mine, un prieten langa mine avea lacrimi in ochi) am primit "lovitura" finala, concertul numarul 2 de pian de Liszt interpretat de Thibaudet, unul dintre cei mai buni pianisti ai lumii la ora actuala.
...Nu am cuvinte, am fost coplesit! Nu cred ca "nota" 10 ar fi de ajuns, a fost fabulos!
Pianul a fost un Steinway & Sons care suna superb. Armonia cu orchestra a fost pur si simplu perfecta!

Dupa pauza am fost cu totii terminati, coplesiti. Un asemenea concert se asculta de putine ori in viata!

Ultima parte a fost Brahms, simfonia numarul 2. Pentru unii era deja prea mult dupa prima parte care a fost fabuloasa. Tin minte ca spre sfarsitul primei parti nu sufla nici musca in sala (plina de babe care tuseau sau telefoane mobile care sunau din cand in cand).

Brahms a fost interpretat, in opinia mea, perfect! Este o muzica grea cu accente triste si sinistre, ceva greu de "digerat" pentru cei care nu sunt foarte impatimiti cu muzica clasica. Insa din punctul meu de vedere aceasta simfonie este geniala pentru cine are dispozitia si rabdarea sa o inteleaga.

In final pot spune ca au fost absolut minunati! Rar avem aici in RO ocazia sa ascultam asa calitate din toate punctele de vedere, interpretare, dirijare si sunet.

Am stat ca de obicei in randul 10/11/12 la Sala mare a Palatului, un loc unde se aude exceptional. Din pacate sala este totusi foarte proasta acustic (in ciuda opiniilor unora) si conteaza enorm unde te asezi. Dar este singura potrivita pentru orchestre atat de mari care nu ar incapea la Ateneu (mult prea mic).


Astfel ca s-a terminat aceasta minunata sarbatoare a MUZICII. Pentru mine a fost absolut deosebit. Pot spune ca luna asta am avut toate piedicile imaginabile impotriva ca sa nu ajung la concerte, dar am reusit pana la urma sa aud tot ce a meritat de la acest festival de o luna intreaga.

Pentru organizatori cele mai sincere felicitari pentru alegerea invitatilor. Au adus pe cei mai buni dintre cei buni, bravo lor!
Insa o bila neagra pentru cei care au organizat logistic - nu au dat flori la toata lumea iar florile date au fost oribile, aspect de saracie si prost gust. Cat priveste logistica ce a depins de ei, le-au trebuit cateva zile sa-si dea seama ca e nevoie de microfon pentru un discurs de final (de exemplu al ministrului culturii care a vorbit initial fara amplificare ....intr-o sala ca aia! :roll: ...) iar la final au dat-o rau de tot cu mucii in fasole - ultima parte de sambata, la Brahms, pe la mijloc a intrat in functie toata amplificarea salii mari a Palatului cu un bazait si un brum oribil care pentru scurt timp a debusolat orchestra. Bazaia in toata sala si continua si continua. Aici s-a vazut ce inseamna sa fi profesionist cu adevarat, pentru cateva clipe orchestra a diminuat nivelul, dirijorul se uita in jur speriat dar au continuat fara oprire pana cand vreun idiot de la partea tehnica a "reusit" sa opreasca bazaiala aia....

Imi pare sincer rau ca nu ati putut sa fiti acolo in sala la concerte sau ca nu ati vrut. In opinia mea nu prea exista scuza valabila inafara celor din provincie si a banilor.....dar trebuie sa va spun ca alaturi de mine a fost un prieten care a facut zilnic naveta Constanta-Bucuresti pentru concerte. Practic venea la Bucuresti, auzea concertul si pleca imediat inapoi direct la Constanta pentru ca are si el munca lui si casa lui acolo.
Asa ca, pentru cine iubeste cu adevarat muzica nu exista sacrificii si cheltuieli prea mari!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by brighty »

Ca un 'after Enescu', pentru doritori, vineri seara, de la orele 19:00, avem parte de un concert deosebit, cu INTRARE LIBERA, sustinut de violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Horia Mihail in Sala Auditorium, din incinta Muzeului National de Arta al Romaniei. Detalii aici: http://www.mnar.arts.ro/evenimente/evenimente.php" onclick="window.open(this.href);return false;

De asemenea, cateva zile mai tarziu, miercuri, 14 octombrie, incepand cu ora 19:45, la Catedrala Sf. Iosif din Capitala, o interesanta serata muzicala (din nou, INTRAREA LIBERA!) sustinuta de Orchestra de Camera Radio si Corul Radio.
Dirijori: Horia ANDREESCU, Dan Mihai GOIA
Solist: Liviu PRUNARU - vioara

In program:
F. Schubert - Simfonia a V-a în si bemol major D 485
W.A.Mozart - Concertul nr. 5 în la major pentru vioara si orchestra K 219
W.A.Mozart -Simfonia nr. 39 în mi bemol major K 543
J. Haydn - Te Deum Hob XXIII c: II

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

Au mai trecut 2 ani (de crize) si iata o noua editie !

PROGRAM FESTIVAL ENESCU SEPTEMBRIE 2011

http://www.festivalenescu.ro/index.php?id=3" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

sâmbătă, 03.sept. 2011

VENICE BAROQUE ORCHESTRA la Ateneul Român

Solist : GIULIANO CARMIGNOLA

Program :

A. Vivaldi - Concertul pentru orchestră de coarde şi b.c. în Do Major RV 114
T. Albinoni - Concertul nr. 4 pentru orchestră de coarde şi b.c. în Sol Major op. VII
A. Vivaldi - Concertul pentru orchestră de coarde şi b.c. în sol minor RV 152
G. Tartini - Concertul pentru vioară, orchestră de coarde şi b.c. în La Major D 96
A. Vivaldi - Concertul pentru vioară, orchestră de coarde şi b.c. în Re Major RV 222
A. Vivaldi - Concertul pentru vioară, orchestră de coarde şi b.c. în mi minor RV 273
A. Vivaldi - Concertul pentru vioară, orchestră de coarde şi b.c. în Do Major RV 191

poze aici:
https://picasaweb.google.com/1131459251 ... embrie2011#" onclick="window.open(this.href);return false;

film (de "sapuniera foto") aici:
http://www.youtube.com/watch?v=z0N5_eao ... rofilepage" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=hEE0ORb_ ... rofilepage" onclick="window.open(this.href);return false;

Image

Image

Image

Image

Image


Si comentariu.....

Nu e mult de spus, doar ca a fost sublim si Carmignola este cel mai bun violonist pe care l-am auzit in viata mea, interpretare live !

Nu am auzit niciodata Vivaldi interpretat mai bine !


Vioara lui Carmignola se numeste "Pietro Guarneri di Venezia, 1733" (si suna fabulos !)


Atat am avut de spus :)



PS: Nu prea am intalnit "audiofilii din Romania" ( :D ) prin sala si se pare ca nu prea au habar de festival. Nu stiu de ce, dar nu ma mir deloc. :D :D :D
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply