Amenajare camera Home Theatre

Cinema , Filme , Recievere multi-chanel
katalin
Posts: 111
Joined: 07 Oct 2008, 21:04

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by katalin »

Mutarea s-a facut din camera de caramida de 12-13m^2 in camera de caramida de 16-18m^2 diferntele tineau de amenajarea acustica. Prima era forte bine tratata acustic atat prin tratamente calsice(draperii, o biblioteca cat tot peretele din spate al camerei) dar si doua coli de 1000x2000X60 mm de bugrete gofrat taiate in bucati si plasate in locurile esentiale. In noua camera cand am asistat la mutare carea era cam golasa, fara draperii si buretele singur nu putea rezolva problema decat in foarte mica masura. De atunci au survenit mai multe modificari inclusiv schimbarea pardoseii care vibra.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by LEKTOR »

Constructia de caramida nu cred ca se mai face de mult timp - cel putin pe aici - pe unde am vizitat - studiouri, cinematografe, camere auditie de la dealeri - toate erau construite pe principiul expus de mine anterior - rigipsul se foloseste de mai mult de 70 ani cu f. mare succes !

Constructia caramida 100 % prezinta dezavantaje - in primul rind tragerea si instalarea cablurilor - pai numai eu am tras vreo 200 cabluri - curent, low voltage , speakers, composite,component, XLR, HDMI, CAT 6, phone, security, fiber optic, intercom, trigger , etc - cum trageai toate astea prin caramida tencuita ?

Apoi, rigipsul este f. usor de remodelat/modificat - in sesn de modificat peretii la o camera - eu zic ca acest tip de constructie - "camera in camera" - prina camera facuta din blocuri de ciment apoi vata minerala si apoi camera din rigips- este mai mult ca suficient .
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by momolo »

In cazul zidariilor din caramida, pentru doze se sapa, iar traseele in tuburi din PVC (sau metalice) se ingroapa in tencuiala. Daca exista trasee mai groase de 2,5cm in diametru se sapa santuri pentru acestea.
Aceste zidarii necesita multa manopera, mai ales in cazul executiei tencuielilor astfel ca in cazul zonelor cu manopera scumpa nu se mai executa asa ceva de zeci de ani. Mai ales intr-o piata atat de eficienta cum e America de Nord. Argumentul acusticii fara indoiala ca nu face doua parale in fatza argumentului economic.


Stiu cazuri in care un sistem audio mutat de la zidarie la rigips a trebuit pur si simplu schimbat cu totul (desi in casa traditionala fara rigips suna excelent). Dupa mutarea "la rigips" a fost nevoie de suplimentarea drastica a puterii si de suplimentare pe bas cu .....subwoofere. ...Iar aici vorbesc de ...sisteme audio high-end, cele surround nici nu conteaza ! :roll:

Defapt se observa ca pe piata americana sunt preferate boxele mari cu bas zdravan si amplificarile puternice. De ce oare ? :roll:

Nu stiu cat de corect ar fi insa prin cercuri audiofile se discuta despre "soundul american" ca unul caracterizat in primul rand printr-un bas in exces, "ramforsat" sau "suplimentat". Ori "efectul de rigips" observat este tocmai pierderea basului.
Multi pun pe seama marimii camerelor in America, dar poate e si folosirea peretilor de rigips pe scara larga in constructii.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by West »

Atunci nu ramine decit sa se acopere gips-cartonul, in diferite zone, cu altceva, nu? Pentru a schimba proprietatile acustice necorespunzatoare ale acestuia.

In definitiv, micile studiouri de inregistrari facute la noi sint tot pe baza de vata de sticla si deci gips-carton. Peste acesta ce se pune? Burete gofrat?

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by Obelix »

Phuc* eficienta economica care a ajuns sa convinga oamenii sa locuiasca in cutii de chibrituri, si sa le mai si placa... :wink:
Eu nu stiu, camera de zi o amenajezi o data pentru intotdeauna, si mai exista si solutii "fara apel la zidar", destul de elegante... :wink:
Personal preconizez folosirea rigipsului cel mult pentru mansarda, dar... asta fac la mine acasa, nefiind de meserie... :mrgreen:

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by LEKTOR »

Exista si Acoustical drywall si Acoustical plaster/paint plus fel de fel de tratamente

http://www.quietsolution.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.soundproofingamerica.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Nu stiu de ce sinteti asa porniti impotriva la drywall, dar solutia este super - probabil ca nu ati vazut o adevarata executare profesionala - drywall se foloseste de la case de 100k la peste 20 milioane, nu cred ca este o solutie short cut economica, ci asa trebuie !!!!

Exemple de rigips si cutii de chibrituri ( :) )

http://www.bcbhomes.com/custom_homes.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.londonbay.com/index.cfm?meth ... ustomHomes" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.hchfl.com/models_listing.php" onclick="window.open(this.href);return false;
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by Obelix »

Nu e un atac impotriva nimanui si mai ales sublinez ca e o parere de ne-profesionist... prefer ca zidul da fie zid (fara a fi cetate... :wink: si exceptand casele de vacanta...)
Asa sunt eu, mai inapoiat... :roll:

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by LEKTOR »

Pai este zid - peretele exterior este zid - blocuri beton cu fier forjat, numai ca la interior este drywall, in loc sa fie partea interioara a aceluiasi zid dar tencuita !
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by momolo »

Sunt diferente majore intre arhitectura din America de Nord si Europa. Conceptie, design, materiale, durata optima de exploatare, etc,etc.

In USA se urmareste o mai mare eficienta in consumul de materiale si cat priveste durata de executie. Metodele de executie industrializate mai ieftine si mai rapide s-au aplicat mai intai acolo, Europa s-a miscat mai greu si este mai "traditionalista".

Dar intr-un final ajungem la mentalitate. Fiecare natie este obisnuita cu un anume tip de locuinta. Americanii traiesc in "case de carton" de peste o suta de ani, europenii inca nu sunt pe deplin obisnuiti, mai au "fixuri" de genul ca un perete trebuie sa fie plin si greu, din zidarie sau beton.

De exemplu, incercati sa vindeti o vila din aceea executata toata din rigips pe structura de lemn sau combinata, lemn + beton din materiale americane in batrana Europa, de exemplu pe Coasta de Azur, prin Austria, Germania, Franta de nord, etc, si vedeti ce pret obtineti pe varianta de vila "din rigips american" si pe varianta de vila din beton+zidarie+mortar traditional ! Ambele variante identice ca aspect si frumusete! :lol: ...desi aici am rezerve in privinta frumusetii, o notiune profund discutabila. Adica de exemplu, eu nu as da 10 vile americane ca in pozele alea pe una din Franta, Italia, Germania, Austria, UK, etc, veche dar renovata, construita din zidarie de caramida si mortar.

Problema e simpla, America este eficienta, a plecat de la zero, trebuia sa construiasca REPEDE, EFICIENT SI IEFTIN pentru tot poporul, banul sa mearga rapid si sa scoata profit rapid! Pai cum naiba sa faci asta cu zidaria si galeata de mortar aruncata pe pereti de nea' Dorel care mai si trage cate o dushca la fiecare mistrie ?! Este MULT mai eficient sa vi cu panourile gata facute din fabrica, netede, perfecte si sa le bagi in suruburi. Intr-o juma' de zi faci tot atatea ziduri cat face Dorel impreuna cu fratii lui in doua saptamani de rupere de spinare!

Pe de alta parte, care este modelul si idealul in America ?! Vechile vile 100% din lemn ?!
Practic americanul mediu nici nu are cu ce compara din moment ce se construiau case cu "pereti de carton" inca din secolul 19 si tot ce se construia era axat 100% pe PROFIT ! (Asta in timp ce pe batranul continent se contruieste si de "fudulie", nu numai pentru profit).
Asa ca "peretii din carton" s-au perfectionat in peste 100 de ani in America astfel ca azi, cei mai bogati au "pereti din carton de .......lux" :roll: .....Case "consumabile" populate cu oameni care se muta acolo unde-si gasesc un job mai bun. Foarte rar sa existe case in care sa fi trait o familie de o suta de ani. Pai la ce sa le faci din zidarie si mortar ?!

:roll: ......Insa eu raman la parerea mea, rigipsul (de oricare!) = moartea muzicii ! (Stiu bine ce aud!)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by LEKTOR »

La inceput asa ziceam si eu, dar cu timpul m-am convins de contrariu ! Pai atunci e f. simplu sa nu mai pui drywall si sa lasi peretii asa, fie din blocuri de ciment fie caramida si sa aplici tencuiala ! Dar vei fi limitat la anumite caracteristici termice, izolatie, zgomot, viitoare alterari, instalari chestii flush mount/recessed - ex flat panel tv, si mai ales - din nou - problema de cabluri - tot vei vrea sa mai tragi ceva fire, si chiar daca ai instalat tevi de pvc, tot nu e de ajuns ! Plus fel de fel de alte chestii in wall - speakers,suburi,efecte luminoase,etc ! Am trait la bloc de beton si am avut contact cu fel de alte constructii vile la sosea, blocuri noi ,etc si tot se auzeau vecinii, tot se crapau peretii la cutremur,etc ! Ar trebui sa vedeti la fata locului acele vile din linkuri si sa va dati seama de calitatea constructiei - eventual dati ceva linkuri care sa confirme net superioritatea peretelui plin caramida/beton versus drywall.
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by LEKTOR »

Ce am gasit

Interior Precast Partitions Drywall versus Brick Walls/Block Walls

Cost
initial cost is higher, but saving in plastering, construction time and labour cost

Weight
3 to 4 times lighter than brick walls

Speed of erection
four times faster than brick walls

Plastering
only thin plaster (10mm) is needed

Wet trades
not necessary

Fire resistance
2 times better than brick walls


Thermal Insulation
about 5 times better than brick walls

Sound Insulation
Similar
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by momolo »

pai tot ce scrie mai sus confirma ce am spus si eu, adica e mai ieftin, mai rapid de construit, mai buna rezistenta la incendii, mai practic in sensul modificarii instalatiilor, etc, etc..... insa, pentru constructiile traditionale nu as da ca exemplu niste blocuri comuniste cu pereti din beton prefabricat sau BCA si in general nu as da ca exemplu pentru constructiile clasice pe zidarie si tencuiala pe cele facute in timpul comunistilor sau in perioada anilor 90 cand cea mai groasa zidarie era de 25 cm, iar cea 37,5 cm deja ramasese o teorie. Normal sa se auda de la vecini daca planseele din beton armat aveau 8...10cm grosime cu o sapa de maxim 10cm! Normal ca se aude tot printr-o zidarie de BCA din 7,5 cm! Normal ca se aude si printr-o zidarie de 25 cm sau ca ingheti de frig cu acesti pereti subtiri!

Insa casele vechi din zidarie caramida plina aveau pereti de 50....70 cm grosime si tencuiala din mortar de var de minim 4 cm pe fiecare parte ! (masurati de mine la demolari), plafoanele ajungeau chiar si la 50 cm grosime din straturi de pamant, paie cu mortar de var, nisip, etc. Existau case in Transilvania (cele construite de sasi si svabi) care aveau pereti din zidarie de caramida (plina) umpluti cu straturi de nisip, case unde era cald iarna si frig vara.

Iar cat priveste izolatia fonica, ceea ce conteaza cel mai mult este masa peretelui. Un perete gros si greu (piatra, caramida plina) izoleaza cel mai bine fonic si culmea, e bun si acustic (pentru muzica).

Si mai este o problema ce ar trebui luata in seama - oare cat de toxice sunt toate aceste materiale moderne in comparatie cu cele traditionale ?! (caramida, mortar de var, glet de ipsos, beton, lemn, paie si trestie) Oare cat de buna este izolatia cu polistiren sau vata minerala in comparatie cu un zid gros din caramida cu goluri sau chiar plina ?! Iar aici nu ma refer numai la temperatura (polistirenul si vata minerala sunt foarte eficiente) ci mai degraba la confort, la aerul din casa, la ceea ce percem noi ca diferenta, de exemplu cea dintre "caldura de calorifer" si "caldura de soba cu lemne", o diferenta incontestabila insa cam greu de explicat.

Din cauza diverselor materiale chimice si sintetice aerul interior unei case moderne este modificat... permanent. Toate aceste "otravuri" scapa molecule pe care noi le respiram. Mirosurile si aerul unei case este o suma data in principal din materialele de constructie folosite. Plus de asta, diversele materiale actioneaza diferit la mucegaiuri si alte chestii deastea. Suntem inconjurati de viata microscopica care se dezvolta diferit pe diverse materiale si care se combina cu aerul pe care-l respiram. Aer care poate fi mai bun sau mai nociv sanatatii.
De exemplu, in zonele cu umiditate mare sunt folosite diverse substante chimice cu care sunt impregnate unele materiale de constructie. Intrebare - oare ce este mai toxic, mucegaiul sau diversele otravuri destinate sa omoare mucegaiul si pe care le ...respiram in voie ?!

Si ca tot veni vorba de treburile astea - viata se dezvolta in prezenta apei si oxigenului. Asa ca ce perete e mai bun dezvoltarii in timp a diversilor paraziti si mucegaiuri, cel plin din zidarie sau beton sau cel gol pe dinauntru ?! :?:
In cazul unei case de tip american, toata goala prin pereti si plafoane, ce te faci daca se produce infestarea cu mucegaiuri si diverse lighioane ?!

Asa ca eu raman la opinia mea -> rigips = moartea muzicii si mai adaug, peretii "de carton" = un mp3 in domeniul constructiilor.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by LEKTOR »

... dar poate fi si un mpeg 3 sau 4 !!! ( adica un video de HD versus old black & white ).

Cu toate ca drywall are 100 ani de existenta, dea cursul anilor s-a perfectionat, se foloseste tot mai mult, chiar si in Europa, are calitati deosebite, este un produs modern - caci asa poti compara si cu vechile cetati romane, dar se pare ca acel stil de constructii nu se mai foloseste in timpurile noastre .

P.S nU SINT DEALER DE RIGIPS ! :D
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by momolo »

:lol: Dar boxe din rigips nu s-au incercat pana acum ? :lol:

PS - eu mi-as face casa din chirpici! Aia este cea mai analoaga!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Amenajare camera Home Theatre

Post by LEKTOR »

Stiu de boxe in ( nu din ) rigips - adica inwall !

Acum serios, ca sa faci o casa numai din caramida ( adica si peretii interiori ) si sa poti acomoda toate tehnologiile astea noi - sute de runuri de cabluri, controale ( ex distant eye - adica amplified remote controls ) , repeatere, low voltage ( ex perdele automate , sensori de temperatura, etc ) , recese ( flat tv, efecte lumini ), home automation,etc etc ar fi o constructie titanica ! Ar dura ani buni si ar costa de citeva ori mai scump ! Acum se merge pe asa zis green building products and technology !

Eu mai degraba vad comparatia asta ca intre o haina de blana de nurca groasa versus o geaca de piele pilot style cu o captuseala subtire dar calduroasa si cu fel de fel de buzunare interioare - pt celular, pt mp3 player, pt gps, la fermoar are si un termometru , ba in gluga are si incalzitor si gps tracker .
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

Post Reply