Legea antipiraterie din Franta

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Legea antipiraterie din Franta

Post by momolo »

Subiect deja tocat in amanunt pe mai toate forumurile. Implicatii politice, economice, sociale si morale. Pare complicat de dat un raspuns obiectiv, e bine sau nu e bine?!

Mie personal mi-e scarba de ceea ce fac! Am mereu senzatia ca UE a luat-o la vale pe o directie gresita. Noua lege imbecila din Franta nu numai ca ingradeste libertatea cetateanului, dar taie si craca de sub picioarele industriei de muzica, film si software.
Pirateria este cea mai buna cale de raspandire si popularizare a creatiilor intelectuale. Fara indoiala, are proprietatile focului, te poate incalzi insa te poate si praji! Dar daca renunti la foc ajungi leguma in ploaie.

Piratii de profesie nu au cum sa fie opriti. Singura care va suferi este populatia si asa pe zi ce trece din ce in ce mai inculta si imbecilizata.
Cartile sunt extrem de scumpe, un lux pentru cetateanul majoritar UE, pe softuri se cer preturi prohibitive si sa nu uitam ca cele mai importante sunt produse sub monopol absolut ale unor mari companii care fac ce au muschii lor chef, muzica este aberant de scumpa pe CD-uri audio (un UE media la un CD audio este 20 euro bucata, un pret mare si descurajant pentru cetateanul majoritar UE), filmele sunt si ele scumpe mai ales avand in vedere ca 99% nu merita vazute decat o singura data, etc,etc.

Opinia mea, o tara unde pirateria muzicii, cartilor, filmelor, software ar fi eradicata complet, ar intra intr-o "lobotomizare" extinsa a populatiei majoritare, la un regres intelectual si eu sunt convins, la o scadere a profiturilor marilor sacali care se imbuiba indecent din drepturi de autor (si care stau la baza acestor cretinii de legi).
Isi taie singuri craca de sub picioare. Pirateria este oxigen pentru piata, este o supapa necesara. Nu e nevoie decat sa nu o ia razna sau sa nu ajunga la rang de abuz generalizat desi nici asta nu ar dauna atat de tare.

Eu ma intreb, daca in tara asta a noastra, membra UE, pirateria ar fi peste noapte eradicata complet, cine ar avea bani sa cumpere software la preturile licentelor de azi ?! Ce copii ar mai putea sa invete si sa se dezvolte pe calculator, cu ce ?!

Eu ma intreb cat de moral este ca in RO sa se ceara pe licente software dublu cat in USA ?! Iar aceste preturi au vreo legatura cu puterea noastra de cumparare ?!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Legea antipiraterie din Franta

Post by SOLO »

Sunt sigur ca expertul nostru Base ne-ar putea lamuri din nou :roll:
http://www.elmundo.es/navegante/2007/02 ... 50509.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Legea antipiraterie din Franta

Post by kaav »

Genul asta de decizii trebui gandita foarte bine ca sa aibe o implementare reusita. La nivel de mase largi, daca se popularizeaza si constientizeaza ideea ca internetul este un loc unde tu nu mai ai intimitate, libertate de navigare, de download, probabil cine ar vrea sa-si cumpere calculator nu va mai fi asa curios de investitzie si se va multzumi cu un net-cafe, unde este anonim cu adevarat (sau ar folosi 2 pc-uri, dintre care unul nelegat niciodata la retzea iar cel legat, curat ca lacrima). Sau o plauzibila scadere a vanzarile legate de PC-uri, adica treburi care aduc banii seriosi care sunt impozabili, treaba care nu trebuie sa o uite cine face legi, pentru ca lantzul trofic economic functzioneaza si daca se da prea cu elan cu el sa nu ii nimereasca de gat....
Poate gresesc, poate nu, dar ceva care incepe sa o ia la vale se va opri intr-o anumita pozitie la un moment dat...

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Legea antipiraterie din Franta

Post by Obelix »

Din PDV pragmatic, si-au dat cu stangul in dreptul odata in plus, ceea ce era si de asteptat din partea unor "analfabeti" informatici (ma refer la legislatorii francezi...)
Dispozitivul legal arata astfel:
- piratezi o data, ai un mail
- piratezi a doua oara, ai un al doilea mail
- piratezi a treia oara, ai o scrisoare recomandata
- piratezi si o a 4-a oara, esti judecat cu lista zilei din care faci parte si ti se taie Internetul.
- nu esti prins de 4 ori, contorul "se aduce la zero" dupa 6 luni de la ultimul incident.
Conform spuselor unui "greu" pe care-l cunosc "e un cadou care ni se face, mai demult veneau la 6 dimineata cu "mascatii" sa ne confiste hardurile, mai nou te anunta in scris ca esti in colimator".
Pe scurt, ucenicul pirat, date fiind estimatiile actuale, are o "sansa" la 14 ani ca sa fie prins... (in plus ca vor fi prinsi doar "papagalii" din domeniu) :mrgreen:
Noua lege nu va face altceva decat sa "convinga" lumea sa foloseasca retele criptate sau in care identificarea sesiunilor Peer-to-peer se face altfel decat prin adresa IP... Sau se vor "inchiria" adrese in afara FR (5E/luna)
De aceea, de exemplu, MI6 (UK) se opune la ideea unei legi similare la ei "acasa"

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Legea antipiraterie din Franta

Post by bnt »

O sa se fasaie si asta la fel ca toate initiativele precedente. Si-au luat-o in mufa cu Napsterul (in loc de o retea care usor-usor sa inceapa sa le aduca bani s-au ales cu o explozie p2p complet necontrolabila, da' cand lacomia e mare rezultatele nu-s mereu cele asteptate) si n-au invatat nimic, in loc sa incerce sa dreaga busuiocul au presat din rasputeri pt adoptarea unei legislatii care sa le puna in mana si painea si cutitul, experienta istorica dovedeste insa ca or sa ia cu totul altceva in mana...Prevad un viitor foarte bun micutului "partid al piratilor" proaspat intrat in PE (probabil ca au dat acatiste la biserica in fiecare duminica sa le ridice astia mingea la fileu in halul asta :lol: ).

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Legea antipiraterie din Franta

Post by Obelix »

Peer-to-Peer IS DEAD, (42% din trafic in urma cu un an, circa 14% acum) in favoarea streamingului si al solutiilor de download "pasive" de tip megaupload, in care "dai jos" fara sa sharezi nimic, de pe un server in afara "sferei de influienta" al legislatorului national.
Linkurile necesare se gesesc pe orice forum "de specialitate" care se respecta. Admiterea se face, de obicei, pe baza de "recomandare"...

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Legea antipiraterie din Franta

Post by kaav »

Obelix wrote:......
Conform spuselor unui "greu" pe care-l cunosc "e un cadou care ni se face, mai demult veneau la 6 dimineata cu "mascatii" sa ne confiste hardurile, mai nou te anunta in scris ca esti in colimator".
......
Cand este interesul lor la bataie, exista promtitudine. Cand ai tu probleme ca individ isi pun dopuri in urechii....Respectul ar exista (in principiu) fatza de cei care au puterea, dar....in realitate este altfel. Ce dau cam aia primesc ca si ''atentzie'' anonima din partea consumatorilor.
Obelix wrote:...
Noua lege nu va face altceva decat sa "convinga" lumea sa foloseasca retele criptate sau in care identificarea sesiunilor Peer-to-peer se face altfel decat prin adresa IP...
Chestia asta nu seamana un pic cu ''legiile evolutziei naturale'' intr-un sistem oarecare care are complexitate si functzioneaza indiferent ca plac sau nu ? :mrgreen:

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Legea antipiraterie din Franta

Post by bnt »

Obelix wrote:un server in afara "sferei de influienta" al legislatorului national
Inca un argument impotriva extinderii UE dincolo de limitele actuale :lol:

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Legea antipiraterie din Franta

Post by Obelix »

http://www.torproject.org/index.html.en" onclick="window.open(this.href);return false;

Post Reply