Boxe DIY - sa ne umflam capul de teorie :-)

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Boxe DIY - sa ne umflam capul de teorie :-)

Post by VTP »

DA! Teoria ca teoria, nu?
Practica, insa, cocosheaza!

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Boxe DIY - sa ne umflam capul de teorie :-)

Post by Adrian_2k8 »

Iar masuratorile vor contrazice aproape intotdeauna rezultatele simularilor. Si dupa ce rezolvi si cu masuratorile vine unul "cu ureche" si sterge pe jos cu boxa la care ai muncit luni de zile, ca lui nu-i place cum suna AC/DC pe ea. :D
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Boxe DIY - sa ne umflam capul de teorie :-)

Post by VTP »

Adrian_2k8 wrote:Iar masuratorile vor contrazice aproape intotdeauna rezultatele simularilor. Si dupa ce rezolvi si cu masuratorile vine unul "cu ureche" si sterge pe jos cu boxa la care ai muncit luni de zile, ca lui nu-i place cum suna AC/DC pe ea. :D
Daca vine unul cu urechea antrenata, va sterge pe jos cu masuratorile, simularile si alte determinari savante. Asa se explica dece multe incinte de referinta NU sunt nici extrem de liniare, nu au caracteristici de impedanta sau de faza cracanator de apropiate de teorie.
In principiu, incintele sunt facute sa reproduca muzica intr-un mod care sa intruneasca un numar cat mai mare de aprecieri pozitive din partea melomanilor (parerea mea, poate gresesc!)
Cand cautam incinte cu un dosar tehnic "beton", ascultam D.K., discuri de test si adaugam cabluri de retea, interconecturi si mufe. Muzica incepe sa iasa din discutie!
Si la aprecierea unei alte componente a sistemului am vazut subiectivism si aprecieri care nu sunt corecte. Nu poti sa fii decat subiectiv si mai ales gresit in aprecieri daca compari 2 surse sau 2 amplificatoare cand le asculti in 2 camere diferite, la distante mari in timp, in sisteme diferite, eventual si sub o usoara stare metafizica de origine bahica!!! Incomprehensibil, taica!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15063
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Boxe DIY - sa ne umflam capul de teorie :-)

Post by momolo »

VTP wrote:In principiu, incintele sunt facute sa reproduca muzica intr-un mod care sa intruneasca un numar cat mai mare de aprecieri pozitive din partea melomanilor (parerea mea, poate gresesc!)
dar poate nu greseseti deloc. :)
Cel putin si dupa parerea mea, chiar asa si stau lucrurile. De aceea ma amuza terbil cand ii vad pe unii ca se lauda cu graficele si simularile pe calculator. :lol:

Probabil si pentru faptul ca putini fabricanti de incinte acustice cu destinatie in piata audiofila mai au bunul simt sa stie treaba asta, poate de aceea se fabrica atatea boxe proaste (si scumpe).

Dar eu nu spun ca simularea si proiectarea pe calculator e proasta. Spun doar ca unii oameni sunt prosti pentru ca unealta e unealta, nu are creier, ceea ce se stie, e un organ oarecum indispensabil capului.

Unii ajung la rezultate bune cu ambele metode, intai taie busteanul dupa cum i-a dat pe calculator, apoi da cu urechea. Iar aici ajungem la punctul slab. Pai daca in anii de gratie 1950...60...70 omul de rand avea de unde asculta muzica naturala, neamplificata, azi treaba asta e cam.....feng shui sau zen, oricum exotica. Pai ce sa pretinzi la urechile formate (= deformate) cu muzici electronice si amplificate. Bietul om va cauta sa-i sune boxele precum ampliful Marshall al chitaristului preferat. Pentru el aia va fi "likelife". :D

Ca nu poti face boxele doar pe calculator, asta e logic.....dar nu pentru toti. Insa acestea ar trebui sa obtina un numar cat mai mare de aprecieri de la un numar cat mai mare dintre cei ce le asculta, asta e si mai logic.....dar nu pentru toti.

Una e logica si alta realitatea. Intr-o piata rapace si pusa pe profituri uriase, chestiile astea se distorsioneaza, la mijloc fiind ca de obicei banul-profitul. Oricum, cel ce are profit va avea si gura cea mai mare si va tipa ca o calugarita violata la genul asta de afirmatii cum fac eu acum (politically incorrect).

Mai e un element pe care nu l-am luat in considerare, in deceniile trecute mentionate mai sus, lumea socializa mai mult ca azi. Acum exista alt model de cetatean, cel insingurat, omul izolat in cutiuta lui cu o unica fereastra spre lume, internetul. Astfel lucrurile devin si mai distorsionate.
Sa dau un exemplu, producatorul de incinte X vinde unui numar de 100 de clienti boxele sale. Insa, din acesti 100 de oameni, nici macar 10 nu asculta in compania altora, nu relationeaza cu alti oameni, nu compara ceea ce a cumparat de la producatorul X pentru ca nici nu are cum s-o faca practic; nu mai mentionam ca nici nu are habar cum e sunetul natural, cel real, cel adevarat.
Sta inchis in cutiuta lui cu cele doua cutiute cumparate, lipsit de repere educationale ale propriilor urechi si privind lumea numai prin prisma internetului. Atunci aprecierea e in mod evident, profund labila si haotica. Dupa cum e cheful si parerea pe ziua respectiva. Victima sigura a actualului sistem de marketing.

In conditiile astea singurul lucru pe care trebuie sa-l faca comerciantul este sa-l pacaleasca o singura data si sa-i plaseze cutiutele sau cutioaiele acestui tip de client. Dupa aia sistemul "clientului captiv" este deja format. Acesta chiar daca maine nu-i va mai place ceea ce a cumparat (oricum, neavand repere reale este instabil), cu atat mai bine, se va "upgrada". Si tot asa la nesfarsit precum drogomanul (cotizant).

Cauza e simpla si intuitiva, am spus-o mai sus, in lipsa reperelor reale, a educatiei normale a urechilor si gandirii, acest majoritar nu e om liber, el este doar o oaie ratacita in cautare de cioban care sa o mulga de "cascaval".

Astfel castiga atat facatorul de incinte acustice (pe calculator) care la randul lui habar nu are cum ar trebui sa sune.....sunetul, apoi castiga si comerciantul si uite asa merge industria dupa care ne minunam "- Bai frate, ce porcarie la atatia bani !".....Dar afirmatia va suna mai degraba ca strigatul copilului din basmul lui Hans Christian Andersen, "Hainele noi ale imparatului", si va fi taxata de catre noua majoritate constituita pe sfanta lege a existentei, cine se aseamana se si aduna.

Astfel ajungem la expozitii audiofile si din 100 de boxe abia daca vreo cateva canta muzica, restul......Dumnezeu cu mila.

Si apropos de grafice, un exemplu de boxe cu graficul varza dar care suna atat de minunat si de....corect!, incat sunt tinute in viata de generatii de urechisti (autentici, majoritatea profesionisti):

Image

Culmea, azi mega-concernul Yamaha nu se mai poate imita pe el insusi pentru ca azi nu mai pot obtine aceeasi calitate la monitoare. Le asculti pe astea vechi si urate, cu graficul varza si care nu au cunoscut PC la facerea lor si apoi dai la pubela pe cele noi facute si testate in super-mega-extra-laboratoare, produsul unor calcule fantastice a unor programe fantastice de laborator, masurate cu zeci de tone de aparatura high-tech! Oau!
Cam asa cum e si cu muzica inregistrata, o "biata" inregistrare din anii 50 contra uneia din anii 2000. Ghici care dintre cele 2 CD-uri se duce la pubela ?!

Morala - tehnica si sculele NU suplinesc urechea si educatia ! (si nici talentul, care e... sau nu e...)
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

DNA
Posts: 75
Joined: 02 Dec 2009, 19:15

Re: Boxe DIY - sa ne umflam capul de teorie :-)

Post by DNA »

Simulările sunt utile doar în ceea ce priveşte calcularea unor aspecte pur matematice, de genul calculării vitezei cu care aerul se mişcă prin port, la o anumită frecvenţă şi anumită putere. În funcţie de acest parametru, îţi poţi da seama dacă portul va "pârţâi" sau nu. Chestiuni strict dimensionale.

În rest, timp pierdut şi derută maximă.
(vorbesc din postura unui om care a pierdut sute de ore, dacă nu chiar mai mult, simulând diverse, în cam toate softurile existente pe piaţă).

La filtre este şi mai naşpa.

Eu mă folosesc în procesul de "tunare" de metoda step by step.
Ascult, măsor, văd cum arată ceea ce am ascultat, apoi modific.
procesul se repetă enervant de mult pentru oricine asistă. Un prieten ( pasionat şi el ) mi-a spus că el s-ar îmbolnăvi de nervi dacă ar face chestia asta o zi întreagă.

puf
Posts: 454
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Boxe DIY - sa ne umflam capul de teorie :-)

Post by puf »

Teoria pare simpla precisa si frumoasa?!
Real difuzoarele au comportament neliniar iar parametrii T/S ajuta doar in oarecare masura la determinarea unei incinte corecte.
Unele masuratori pot ajuta la determinarea mai buna a unei incinte mult mai precis decat orice simulare dupa T/S dar si aici trebuie sa stii ce si cum masori si cum aplici rezultatele masuratorilor.

Am fost la sediul Magnat din Koln unde se proiectau difuzoare si incinte si lucrurile sunt mult mai complexe decat par dupa teoriile tip scolar.
Prin masuratorile cu sistemul Klippel reuseau sa corecteze si compenseze parametri si neliniaritatile difuzoarelor modificand caracteristicile constructive de distributia campului magnetic sau a bobinei pana la materialul membranei sau al suspensiei.
Urma apoi integrarea difuzorului in incinta treaba care se facea la fel ca si constructia difuzorului de la 0, practic doar ansamblu incinta difuzor conta, difuzorul luat separat nu reprezenta nimic, era doar o piesa, o componenta.

Aici intervine ceva interesant, sistemul asta de masura permite nu numai optimizarea unui difuzor sau incinta pentru cel mai precis sunet dar permite optimizarea unui proiect in limita determinata de cost, altfel spus daca suma alocata nu permite solutii costisitoare de corectie atunci se optimizeaza la maxim sa se scoata totul din materialele disponibile.
Treaba asta este foarte importanta pentru marketing(a nu se confunda cu publicitatea) deoarece departamentul determina care ar trebuie sa fie costul unui produs ce se cere pe piata si prin acest sistem se poate scoate maximum la banii aia.

Dupa toate testele masuratorile si verificarile verdictul final era dat prin ascultare. Walter Fuchs este unul din colaboratorii neangajati chemati sa evalueze rezultatul si eventual sa sugereze daca sunt necesare modificari la proiect.


Tot legat pe calcul incinte am intalnit o situatie atipica la DLS un producator suedez de difuzoare si incinte.
Pe site-ul lor exista o aplicatie software care permitea calcularea de incinte prin introducerea parametrilor difuzoarelor dar surpriza, tehnicianu lor ma anunta senin sa nici nu ma gandesc sa folosesc aia.Aplicatia era doar ceva orientativ iar daca vroiai obtinerea de rezultate specifice putea sa imi furnizeze informatiile exacte pentru incinta cu valori departe de ce rezulta din aplicatie.
Cand am stat mai mult de vorba mi-a povestit cum au ajuns sa nesocoteasca ce ar fi iesit din calcul.Un constructor amator de la ei a incercat empiric zeci de incinte de diverse tipuri si a obtinut rezultate remarcabile mult mai bune decat din calcule.

User avatar
DorinD
Posts: 256
Joined: 20 Nov 2008, 16:18
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Boxe DIY - sa ne umflam capul de teorie :-)

Post by DorinD »

Faptul ca in cazul unui sistem complex se intampla ca modelul sa nu conduca la obtinerea unui optim nu trebuie sa descurajeze si sa conduca prea mult in directia empirica. Mai degraba ar trebui sa duca la rafinarea modelului pana la gradul de aproximatie necesar.

"Practicienii" (acei baieti de treaba plini de praf si sudoare), daca nu-si rafineaza modelul in timp ce dau la rindea isi merita soarta de Sisifi. Personal, nu vad o mare scofala in prestarea unui efort fizic si financiar (intr-un proiect DIY de exemplu) daca simultan nu se realizeaza un salt teoretic, chiar intelectual. Daca acesta lipseste atunci totul aduce a masochism, autoflagelare, transa autoindusa etc.

Iar continua lamentare cum ca teoria nu descrie bine practica imi pare ca vine cam din partea celor ce prefera fitness-ul in dauna efortului neuronal.
"It is never too late to have a happy childhood"

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Boxe DIY - sa ne umflam capul de teorie :-)

Post by VTP »

DorinD wrote:Faptul ca in cazul unui sistem complex se intampla ca modelul sa nu conduca la obtinerea unui optim nu trebuie sa descurajeze si sa conduca prea mult in directia empirica. Mai degraba ar trebui sa duca la rafinarea modelului pana la gradul de aproximatie necesar.

"Practicienii" (acei baieti de treaba plini de praf si sudoare), daca nu-si rafineaza modelul in timp ce dau la rindea isi merita soarta de Sisifi. Personal, nu vad o mare scofala in prestarea unui efort fizic si financiar (intr-un proiect DIY de exemplu) daca simultan nu se realizeaza un salt teoretic, chiar intelectual. Daca acesta lipseste atunci totul aduce a masochism, autoflagelare, transa autoindusa etc.

Iar continua lamentare cum ca teoria nu descrie bine practica imi pare ca vine cam din partea celor ce prefera fitness-ul in dauna efortului neuronal.
Un lucru ar trebui sa fie evident si apriori luat in calcul: din toata fizica, acustica prezinta un grad de complexitate greu de explicitat matematic, lucru care s-a facut si se face prin simplificari ale modelelor, dupa care se extrapoleaza rezultatele. In final se obtine ceva ce poate satisface sau nu ascultatorul.
"Practicienii" sunt de mai multe feluri. Pana la urma toti fac oadata cu fiecare proiect, un salt! Directia insa conteaza!
Cel putin in acustica, modelele oricat de complicate si profund studiate, nu reprezinta, din pacate, decat o vaga reprezentare a ceea ce se cunoaste in domeniu la un moment dat. Asta explica dece la realizarea unui produs de varf, o ureche antrenata este totdeauna avuta in vedere la perfectionarea acestuia.

User avatar
DorinD
Posts: 256
Joined: 20 Nov 2008, 16:18
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Boxe DIY - sa ne umflam capul de teorie :-)

Post by DorinD »

Perfect de acord VTP. Practica e buna, e intruparea unui gand. Voiam doar sa combat intruparile de dragul materiei.
"It is never too late to have a happy childhood"

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Boxe DIY - sa ne umflam capul de teorie :-)

Post by Obelix »

Date difuzoare vintage, situl "de baza" e si el interesant (pentru asta, click pe "Retour Site")

http://lephenixnoir.net/base_hp.php" onclick="window.open(this.href);return false;

In alta ordine de idei, am primit o pereche de tweetere HD13D34H ("cele de la monitoarele BBC") in stare excelenta, ma gandesc ce sa fac cu ele...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15063
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Boxe DIY - sa ne umflam capul de teorie :-)

Post by momolo »

site-ul unui DIY-er din Quebec, Canada:

http://pages.infinit.net/cyrberg/#diy_speaker" onclick="window.open(this.href);return false;
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15063
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Boxe DIY - sa ne umflam capul de teorie :-)

Post by momolo »

Image
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Post Reply