DCC / DAT deck's cum s-ar fi scris istoria

A fost odata ca niciodata
Post Reply
Soul
Posts: 110
Joined: 12 Nov 2010, 22:24

DCC / DAT deck's cum s-ar fi scris istoria

Post by Soul »

Ma framanta cum ar fi fost daca in loc sa apara pe la inceputul anilor 90, aceste formate ar fi luat fiinta prin 80, oare ce "dragon" ar fi scos Nakamichi, ar fi dus poate la disparitia mai rapida a magurilor si poate patrunzand masiv ar fi intarziat ceva mai mult raspandirea CD-ului? Oare diferentele intre branduri/modele ar fi fost tot asa considerabile ca la deck-urile conventionale?
Interesant, aici http://www.marantzphilips.nl/philips_dc ... _recorder/" onclick="window.open(this.href);return false; am gasit informatia cum ca Philips in '91 ar fi introdus acest format o data cu lansarea MD-ului de catre Sony, iar potrivit testelor DCC suna mai bine ca un MD "Does DCC Sound as good as DAT ?

We're in the realms of subjectivity here. Because the new generation of DCC machines utilises 18 bit recording the dynamic range is greater than that of DAT or CD. Most aficionados agree that DCC sounds as good as sub £1000 DAT machines, and many say that the overall sound isn't as brittle - its more natural and "analogue-y". We are biased (of course), but from the thousands of units we've sold we've only ever had one complaint about the sound quality, and countless numbers of people contacting us saying that they can't believe how good DCC sounds.

Comparative tests with MiniDisc have repeatedly shown that DCC sounds better"

Personal cred ca daca ar fi aparut la timpul potrivit ar fi fost un format de mare succes , ma refer mai ales la DCC pentru ca aceste aparate pot reda si casetele conventionale, este totusi curios faptul ca s-a dezvoltat in anii 90, CD-ul era pe piata de mult, deci ce s-a urmarit? Este intr-un fel inexplicabil ca a aparut POST-MORTEM dar fara motiv , zic eu, adica daca s-a realizat digital pe CD de ce nu s-a implementat mai intai, sau s-a incercat, pe formatul traditional ca sa zic asa, ma rog.... probabil va ramane o enigma...

Image
Image

Soul
Posts: 110
Joined: 12 Nov 2010, 22:24

Re: DCC / DAT deck's cum s-ar fi scris istoria

Post by Soul »

As mai aminti un mare avantaj, din punctul meu de vedere, bine inteles daca ar fi aparut la timpul potrivit si acela este faptul ca inregistra, nu am vazut/auzit de vreun CD recorder in anii 80, de calculator nici nu putea fi vorba, deci ar fi fost un mediu relativ ieftin sau cel putin la fel ca pret cu mediile contemporane clasice dar cu posibilitati demne de invidiat, oare ma insel cand afirm aceste lucruri?
Image

puf
Posts: 454
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: DCC / DAT deck's cum s-ar fi scris istoria

Post by puf »

Problema principala a formatelor cu inregistrare era lipsa suportului software.
Casele de muzica nu scoteau in masa LP-uri in astfel de formate recordable si nici nu vedeau cu ochi buni posibilitatea de a obtine facil multiplicari in masa cu pierderi de calitate nesemnificative.
Au fost foarte putine lansari de albume chiar si format MiniDisk ...in format DCC nu imi amintesc sa fi vazut.

Erau foarte putini utilizatori interesati de a cumpara un recorder digital scump, cu medii de stocare scumpe, cand nu aveau ce reda cu el iar copiile se faceau doar din motive de siguranta sau personale nu in scopuri lucrative, eventual dupa medii analogice.
Inca ceva, astfel de recordere foloseau banda magnetica pe vremea cand CD s-a impus ca format superior fara contact mecanic, fara uzura, compact, foarte rezistent, usor de manipulat si utilizat, acces instant si nu in ultimul rand mai ieftin!(atat ca player cat si ca disc)
Nici macar recorderele CD nu s-au bucurat de vreun succes, majoritatea cumparatorilor au si aveau nevoie sa redea albumele ce invadasera piata nu sa inregistreze.Ce sa inregistreze si de ce?
De abia in epoca PC s-a raspandit conceptul de CD-R cand deja mediile de stocare erau foarte ieftine, producerea(inregistrarea) dura cateva minute iar materialul muzical era disponibil fara limite ...gratuit.

Post Reply