intrebare despre GOLDRING

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15244
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

intrebare despre GOLDRING

Post by momolo »

Am vazut in timp ca una din cele mai importante reguli la pickup este potrivirea dozei cu bratul. O problema deosebit de complicata si probabil foarte greu de explicat.

Pot exista multe indicii despre potrivirea unei doze cu un anume brat citind datele tehnice insa de multe ori nici asa nu o nimerim in toate cazurile.

Astfel, cred ca cel mai bun indiciu ca o anume doza se potriveste cu un anume brat este recomandarea producatorului bratului care in mod evident are interesul sa gaseasca cel mai bun matching.

Acum sa trec la ceea ce ma intereseaza pe mine si vreau sa intreb in speranta ca poate cineva se pricepe si-mi poate raspunde - fiind detinator de pickup Roksan Radius R5 si neavand nici o doza Roksan, am incercat diverse alte combinatii.
Unele nu suna rau si defapt nici nu pot aprecia corect in lipsa unor comparatii directe.
Dar in general din cate doze am incercat nici una nu m-a multumit pana la capat sa pot spune (mai degraba banui deoarece numai o comparatie obiectiva ma poate lamuri) ca mai mult nu se poate. Dimpotriva, am senzatia ca se poate.

Astfel apare intrebarea de ce nu mi-am cumparat o doza Roksan ?! E logic, in mod cert sunt potrivite cu acest brat/pickup. Cauza e simpla, sunt scumpe pentru mine. La cea in varianta MC nici nu ma pot gandi (pentru ca are un pret doborator pentru mine) iar cele in varianta MM costa cat alte doze MC de branduri renumite si reputatie buna.

Insa am observat doua chestii - am reglat la cineva (pentru ca ma pricep) un R5 ca al meu pe o doza Roksan MM venita in dotarea pickupului si mi-a placut cum suna.
Nu ma puteam lamuri prea mult din moment ce era vorba de un alt sistem audio si zero comparatii, dar mi-a facut o impresie buna. Parea sa sune placut, muzical insa nu stiu daca nivelul de detaliu era la inaltime.

Problema este ca detaliul nu e tot, mai exista si muzicalitatea si balansul tonal si altele.

Alt lucru pe care l-am observat, dozele MM de la Roksan seamana izbitor cu unele modele Goldring http://www.goldring.co.uk/moving-magnet-cartridge.htm" onclick="window.open(this.href);return false; ca dupa aia sa citesc ca defapt sunt chiar Goldring executate pentru Roksan.
Si am observat ca in varianta originala (Goldring) sunt mai ieftine.

Sincer nu ma da pe spate perspectiva sa trec de la MC-uri din nou la MM-uri insa un ultim experiment m-a determinat sa cred ca trebuie incercat orice, nu trebuiesc facute presupuneri dinainte ----- e vorba de un pickup vintage model foarte modest de la Pioneer, model PL-4 direct drive ( http://www.vinylengine.com/library/pioneer/pl-4.shtml" onclick="window.open(this.href);return false; ) pe care l-am restaurat bucatica cu bucatica dupa ce l-am cumparat foarte ieftin intr-o stare atat de jalnica ca parca era scos de pe fundul pubelei de gunoi.

Aparent este o simpla pocnitoare a anilor 80 (defapt model 1982..84) insa o data ce am vazut cum arata motorul, lagarul si lucratura dinauntru mi-am dat seama ca acum nu se mai fac lucruri ca atunci. Cert este ca l-am facut bucati marunte, spalat, reglat si pus la loc astfel ca in ciuda aspectului (julituri) e ca nou (pentru ca nu avea uzura, probabil a zacut aruncat de colo colo pana in groapa de gunoi).

Surpriza a fost ca, punand o doza americana pe care o aveam mai demult, Micro Acoustic MA 3002 care nu e nici MM si nici MC dar se comporta mai mult ca un MC avand nevoie de amplificare specifica MM, rezultatul a fost minunat si pot spune ca din aceasta combinatie se aude mai placut si mai muzical decat din Roksan R5 cu ultima mea doza, Audio Technica F3 III.

Mai trebuie sa compar dar tind sa spun ca Pio cu MA3002 se aude mai bine. Am avut noroc si de un preu potrivit, un Yamaha C-2a ( http://www.thevintageknob.org/YAMAHA/C2A/C2A.html" onclick="window.open(this.href);return false; ) care s-a potrivit perfect cu aceasta doza extrem de ciudata.

In trecut am incercat aceasta MA3002 pe diverse pickup-uri, inclusiv pe Roksan si nu mi-a placut. Suna cam lesinat si cam sters, fara vlaga. Credeam ca doza e de vina, o doza cu masa extrem de mica care fara balast are sub 4 grame.

Bratul din polymer graphite de la Pioneer este un brat foarte usor astfel ca s-a produs potrivirea si culmea, suna bine desi doza sta incorect - fiind mai inalta decat standartul normal a trebuit saltat VTA-ul la brat insa nu are un reglaj suficient de inaltine si astfel bratul sta aplecat pe spate, putin dar incorect totusi. Cu toate astea nu mai recunosc doza, pare alta.

OK, m-am pierdut in detalii dar cred ca in felul asta pot explica mai clar situatia.

Ideea care mi-a venit este sa caut un model de doza Goldring pentru bratul Nima de la Roksan R5 (motivul l-am spus, variantele Roksan sunt mai scumpe).

Observ in oferta lor diverse feluri de ace de diverse forme.

De exemplu Stylus Elliptical, Gyger II, Gyger I, Gyger-S, etc (aici scrie mai clar la fiecare: http://www.opensound.ro/?pg=catalogul&categ=accesorii" onclick="window.open(this.href);return false; phono ).

Intrebarea mea ar fi, care e mai potrivita pentru bratul Nima ?! Si care ar fi diferenta de ac ?! Alta intrebare, care ar fi diferenta intre modelele MM Goldring si cele MC Goldring ? Evident, e una de pret, variantele MC nu prea mai sunt ieftine, adica nici pe gustul/buzunarul meu.

Dar eu stiu ca brandul asta facea pe vremuri doze MM foarte apreciate printre alte braduri celebre din anii 80, intre timp unele disparute si toate decazute la nivelul de jos.

Ok, poate ca sunt putini care cunosc prea multe despre noile doze Goldring, dar eu am pus intrebarea.

Mi-am dat seama ca la pickup, matchingul (doza-brat-platan-cablu-pre phono) e mai important decat valoarea in sine si performantele in sine ale componentelor luate separat.

De aceea spun ca pickupul este democrat. De multe ori combinatii mai ieftine sau mult mai ieftine suna mai bine. Adica banii nu sunt de ajuns in cazul pickupului si de multe ori aparate si doze ieftine pot suna foarte frumos.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: intrebare despre GOLDRING

Post by Micky »

Salut momolo!
Eu am o doza entry level MM Goldring Elektra care ti-o pot da o saptamana spre ascultare, cine stie, eu unul nu sunt multumit de ea.
Bafta!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15244
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: intrebare despre GOLDRING

Post by momolo »

Micky, multumesc mult! Dar cred ca problema cea mai dificila este timpul si drumul pana la Ploiesti.

Deocamdata am gasit un al zecelea preu phono (care imi place cum suna) si se pare ca problema vinilului e complicata. Conteaza foarte mult si potrivirea doza-pre phono, ca ordin de importanta mai mult decat credeam.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: intrebare despre GOLDRING

Post by Micky »

momolo wrote:Micky, multumesc mult! Dar cred ca problema cea mai dificila este timpul si drumul pana la Ploiesti.

Deocamdata am gasit un al zecelea preu phono (care imi place cum suna) si se pare ca problema vinilului e complicata. Conteaza foarte mult si potrivirea doza-pre phono, ca ordin de importanta mai mult decat credeam.
momolo, da-mi adresa ta pe privat si iti voi trimite prin posta romana maine caci azi am o zi aglomerata.

Al zecelea preu :shock: , si eu care credeam ca esti linistit cu pre-ul phono de la CEC facut de Candeias. Ce ai acum?! Astept sa ne dai mai multe detalii si de cele ascultate de tine, sti ca si eu am trecut prin asta si m-au luat toate caldurile pana am gasit unul la care sa ma opresc.
Acum eu am alte probleme, am ascultat in octombrie cand am fost in Germania la un dealer, niste incinte Cabasse Riga + Santorin si cred ca asta e urmatoarea mea schimbare dealtfel futurista, ma refer la faptul ca e 2+1, greu de acceptat initial de mine; prejudecati de om batran. Ramane totusi sa incerc sa ascult JMR Orfeo sau poate Concorde signature. O alta alternativa sunt PE Leon Kantor care imi plac mai mult decat ce am in casa acum Triangle Naia care o simt ca cea mai slaba componenta din sistem, dar totusi convietuiesc bine cu incintele si ma lasa sa imi caut in liniste altele care sa imi placa mai mult. ...si aici e foarte complicat...
Bafta!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15244
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: intrebare despre GOLDRING

Post by momolo »

Micky multumesc mult pentru oferta ta de ajutor! Intre timp am gasit sa imprumut un Goldring 1006 http://www.goldring.co.uk/moving-magnet ... e/1006.htm" onclick="window.open(this.href);return false; care este peste Elektra si seamana leit cu doza Roksan pe care nu o am.

Dupa cum bine stii la o sursa "vinil" variabilele sunt multe, tot atat cat si posibilitatile. In cazul meu explorarea nu se opreste niciodata. Mereu e loc de mai bine.

Cat priveste preurile phono (si altele) am fost modest cu numarul insa de mult am renuntat sa mai postez astfel de experiente si informatii pe forumuri. Probabil ca am devenit mai egoist insa am multe motive, vezi dealungul timpului atmosfera pe internet.
Micky wrote:Acum eu am alte probleme, am ascultat in octombrie cand am fost in Germania la un dealer, niste incinte Cabasse Riga + Santorin si cred ca asta e urmatoarea mea schimbare dealtfel futurista, ma refer la faptul ca e 2+1, greu de acceptat initial de mine; prejudecati de om batran. Ramane totusi sa incerc sa ascult JMR Orfeo sau poate Concorde signature. O alta alternativa sunt PE Leon Kantor care imi plac mai mult decat ce am in casa acum Triangle Naia care o simt ca cea mai slaba componenta din sistem, dar totusi convietuiesc bine cu incintele si ma lasa sa imi caut in liniste altele care sa imi placa mai mult. ...si aici e foarte complicat...
in opinia mea conteaza mai mult sunetul dintr-un sistem de calitate gata format decat sunetul "judecat" disparat din diverse boxe, aparate. Multe incinte acustice (de calitate) sunt extrem de pretentioase si putini au experienta, rabdarea si dotarea tehnica necesara sa le gaseasca matchingul perfect.

Iar Triangle sunt printre cele mai dificile incinte acustice (mai ales seriile vechi precum Naia). Pe vremuri cand nu cunosteam prea multe si eu eram impotriva brandului Triangle la modul general. Evident, a fi pentru/impotriva unui brand denota subtirime informationala si lipsa de experienta. Cu timpul am inceput sa-mi dau seama ca avand in vedere ca nici o incinta acustica nu e perfecta ci doar o suma de compromisuri, cel mai mult conteaza calea pe care vrei s-o apuci. Cea usoara sau cea grea. De obicei cele mai bune incinte acustice sunt si cele mai sensibile, cele mai dificile la matching, cele mai delicate si de multe ori cele mai enervante.

A crede ca poti judeca, estima ceva dupa date tehnice este iarasi o mare greseala. Sunt incinte acustice care au un SPL ridicat si totusi necesita amplificari puternice, altele invers.

Ideea e ca cel mai mult conteaza suma de compromisuri la care vrei sa ajungi. Unele defecte ale incintelor sunt minore si suportabile, altele le descalifica din start.

Astfel, am ajuns sa consider ca o incinta acustica buna este cea care nu se limiteaza in calitate, care mereu promite mai mult functie de calitatea sculelor electronice din spate. Multe incinte acustice care plac facil la ureche se limiteaza usor si repede, adica oricat de bune scule le-ai pune in spate, peste un anume prag de calitate nu mai trec. La altele ai tot timpul ceva de invatat si aflat si cu greu le afli limita. Asa sunt in opinia mea Triangle la care eu unul raman in continuare.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
JohnnyDarkRo
Posts: 144
Joined: 09 Oct 2009, 17:25
Location: Bucuresti
Contact:

Re: intrebare despre GOLDRING

Post by JohnnyDarkRo »

Cineva mi-a spus ca dozele MM Roksan sunt aceleasi ca la Music Hall, mai exact ca este acelasi producator care le pune brandul in functie de firma care comanda. Informatia e neverificata, eu nu sunt priceput, dar am zis ca poate este utila...
AudioAero Capitole SE, Aurender N100SC, Roksan TMS 3, JVC TD-V621, Thrax Dionysos, Thrax Orpheus, Thrax Teres, Ascendo Z-F3 SE, cables and power conditioner by Iura, HiFi Expert Audio Racks.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: intrebare despre GOLDRING

Post by remoteviewer1 »

Pe site-ul Goldring apar si pick-up-uri Music Hall, s-o fi infratit...Da tot s-a dezgropat acest topic, a testat cineva de curand niste doze Goldring, si e dispus sa impartaseasca experienta cu noi? Sunt curios...la un moment ma batea gandul sa incerc si eu una.
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15244
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: intrebare despre GOLDRING

Post by momolo »

JohnnyDarkRo, :) pentru ca l-ai scos la lumina am recitit acest topic scris de mine acum peste 4 ani. Intre timp multe am mai invatat.
momolo wrote:Sincer nu ma da pe spate perspectiva sa trec de la MC-uri din nou la MM-uri insa un ultim experiment m-a determinat sa cred ca trebuie incercat orice, nu trebuiesc facute presupuneri dinainte
De vreo doi ani nu folosesc decat doze MM (am pastrat doar doua MC pe care doar ocazional le ascult ca un fel de sport de ocazie).
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

gabip
Posts: 170
Joined: 11 Nov 2014, 13:51
Location: Bucuresti

Re: intrebare despre GOLDRING

Post by gabip »

Am in dotare un Goldring Eroica LX MC montat pe un Music Hall mmf 7.1. Suna foarte bine dupa gustul meu. Scoate untul din placile de calitate dar automat din cele uzate scoate in evidenta cele mai mici defecte. Asta m-a obligat sa achizitionezi numai viniluri SH in stare cat mai buna.
Am nimerit pana la urma un preu la un pret decent care sa-i fie pe plac. Am sa pastrez un Edwards Audio MC1, cel mai bun raport pret calitate de pana acum. Cu preuri vintage nu am avut noroc... :)
JBL 4312 SE, Naim SN 2, Naim ND 5 XS 2, Chord Qutest, sursa liniara Farad Super 3, Yamaha BD A - 1080, Technics SL-1210 GR, Moon 310 LP, Cabluri Chord si Tellurium Black

PolyGram
Posts: 199
Joined: 26 Feb 2010, 09:35
Location: Viseu de Sus, Maramures

Re: intrebare despre GOLDRING

Post by PolyGram »

La preul de doza ai si Power Supply? L-ai luat de la distribuitorul din Romania?
Singura cale de a aprecia digitalul este sa nu asculti vinilul

gabip
Posts: 170
Joined: 11 Nov 2014, 13:51
Location: Bucuresti

Re: intrebare despre GOLDRING

Post by gabip »

Nu am Power Supply si nici nu a fost disponibil pentru testare. Teoretic ar trebui sa dea un plus de performanta sursa externa.
Problema preului este insa ecranarea cam slaba. Pe cat de bine se aude, pe atat de sensibil este la pozitionare in sistem. Este un compromis pana la urma...
L-am avut in teste de la un dealer din Bucuresti.
JBL 4312 SE, Naim SN 2, Naim ND 5 XS 2, Chord Qutest, sursa liniara Farad Super 3, Yamaha BD A - 1080, Technics SL-1210 GR, Moon 310 LP, Cabluri Chord si Tellurium Black

Post Reply