SOLO wrote:Si apropo de Italia , Enelul mai baga si 180 in loc de 220v
pai aici tot ENEL este (scrie si pe factura) care a venit cu aceleasi obiceiuri.
Obelix wrote:// OFF TOPIC, cate 115V pentru fiecare comunitate lingvistica, sa nu fie cu suparare...
tare!

Insa cand s-or rupe in doua cred ca vor ajunge cu tensiunea la priza de tip americano-japonez adica nici 100V si nici 120V
De aceea
hersorin vrea sa-si ia un filtru de curent american (fabricat in China). Se pregateste pentru viitor!
Apropos, trebuie sa-i spunem multzam frumos lui
MariusO ca si-a rupt din timp sa faca un bine public. Insa similar mai este o metoda de masurare cu Voltmetrul care implica sa ai impamantare la instalatie.
Ca o oarecare observatie - multi producatori audiofili chiar de varf nu respecta standartul la la pinii IEC-ului (unii de ai naibii ca numai cablurile lor sa sune bine, mai ales in USA unde nu se poate rasuci stecherul in priza) si nu sunt foarte convins ca faza reala a unui aparat e fixa pe veci. Am patit niste fenomene ciudate care imi arata ca unele aparate isi schimba faza functie de instalatia electrica la care sunt mufate. Nu sunt convins pana la proba contrarie.
Exista si diverse aparate audiofile de gasit faza reala, am vazut de curand unul de la Oehlbach
http://www.oehlbach.com/products/home_c ... hp?lang=de" onclick="window.open(this.href);return false;
Cat priveste povestea lui
hersorin cu "cele doua faze", eu sunt de parere cu
MariusO, poate e ceva defect sau prost facut la instalatie. Si aici in Bucuresti am intalnit cazuri cand creionul de curent se aprindea pe ambele sarme ale prizei.
Explicatia - Curentul casnic este MONOFAZIC.
Si inca o chestie, se pare ca noi oficial avem 230V si nu mai e valabil standartul de 220V. Ca nu sunt toti voltii in priza asta e vina ENEL-ului ca doar am vrut investitor strain strategic !

"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)