EVENIMENTE ISTORICE

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15158
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

EVENIMENTE ISTORICE

Post by momolo »

Un topic nou, sper sa nu divalgam ( :) eu ma stiu cu obiceiul asta)
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15158
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ANIVERSARI EVENIMENTE ISTORICE

Post by momolo »

12 aprilie 1960 - Iuri Alekseevici Gagarin a devenit primul om în spațiu și primul pe orbita Pământului.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Iuri_Alekseevici_Gagarin" onclick="window.open(this.href);return false;

Romania cu denumirea de Republica Populara Romana http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_ ... %A2n%C4%83" onclick="window.open(this.href);return false; fiind inca ocupata de trupele sovietice a sarbatorit cu mare "entuziasm proletar" marea victorie a oamenilor de stiinta sovietici (implicit impotriva dusmanului american ramas masca la realizarea rusilor).

Atunci a aparut si un nou slagar romanesc, "Zboara spre stele Gagarin" fredonat la modul subversiv de "elementele reactionare" ca "Zboara sprer stele Gargarin" (stiinduse apetitul acestuia nemasurat pentru votka) :D

Mai tarziu, dupa ce RPR a devenit RSR si tara parea se se dezghete politic, minunatul slagar a fost modificat in "Lalele, lalele", cantecul devenind apolitic :D :

http://www.youtube.com/watch?v=LnP7jcl6SNc" onclick="window.open(this.href);return false;

Moartea lui Gagarin a survenit intr-un accident de avion sovietic tip MiG 15 (in care dealtfel era foarte usor s-o mierlesti fiind extrem de instabil) in martie 1968. Istoria inca nu a elucidat cauzele accidentului nici pana azi, fiind un secret pastrat de KGB. S-au facut speculatii despre Brejnev care l-a fi vrut mort pentru ca incepuse sa-i faca de rusine cu bautura (nu dadea bine la propaganda sovietica) insa eu tin minte ce-mi spunea tata prin anii 70, asta era zvonul care circula atunci printre ofiterii de aviatie - a fost un accident provocat de insusi Gagarin care impreuna cu alt pilot pe alt MiG, s-au luat la intrecere de coliziune, adica ambele avioane veneau unul spre celalalt si cel care vira primul pierdea pariul. Se pare ca s-au tinut tari amandoi si s-au facut praf. Evident, rusii au musamalizat totul. Asta ar fi fost zvonul de atunci, se va afla numai la desecretizarea arhivelor. Se mai vorbea si de faptul binecunoscut ca Iuri Gagarin umbla mai tot timpul beat, inclusiv pilota beat, o alta cauza posibila a accidentului.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

DAN_TM
Posts: 492
Joined: 15 Jan 2009, 11:03
Location: Timisoara
Contact:

Re: ANIVERSARI EVENIMENTE ISTORICE

Post by DAN_TM »

http://ro.wikipedia.org/wiki/Emil_Cioran" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: ANIVERSARI EVENIMENTE ISTORICE

Post by MariusO »

13 Aprilie in istorie:

1204: A patra cruciadă: Ocuparea capitalei bizantine Constantinopol

1452: Se încheie Tratatul de pace de la Adrianopol între Ungaria şi Imperiul otoman, ratificat la Seghedin şi mijlocit de domnul Vladislav al II-lea al Munteniei. Turcii se obligau să înceteze atacurile asupra Munteniei, Transilvaniei, Ungariei, Serbiei şi să nu ridice noi fortificaţii de-a lungul Dunării. Munteniei i se garanta autonomia, cu obligaţia să plătească regulat haraciul către Poartă şi să-şi îndeplinească obligaţiile de vasalitate faţă de coroana Ungară.

1519: S-a nascut Caterina de Medici, regină a Franţei (d. 1589)

1545: S-a nascut regina Elisabeta de Valois, sotia lui Filip al II-lea al Spaniei (d. 1568)

1598: In Franta, regele Henric al IV–lea (1589–1610) a promulgat Edictul de la Nantes, prin care se garantau protestantilor hughenoti drepturi egale cu cele acordate catolicilor, restabilind pacea religioasã in Franta

1602: A fost publicata piesa lui William Shakespeare, “Nevestele vesele din Windsor”

1605: Moare asasinat tarul Rusiei Boris Godunov.

1610: Galileo Galilei a descoperit cel de-al patrulea satelit al planetei Jupiter, Callisto

1695 : Moare fabulistul francez Jean de la Fontaine( n.1621)

1711: La Luţk, în Volinia, domnul Moldovei Dimitrie Cantemir încheie Tratatul de alianţă cu Rusia, care prevedea eliberarea ţării de sub jugul turcesc şi realipirea la Moldova a Basarabiei istorice de la Imperiul otoman
Dimitrie Cantemir (1673-1723), domn al Moldovei (mar.-apr.1693, 1710-1711)

La 13 aprilie 1711, la Luţk, în Volinia, domnul Moldovei Dimitrie Cantemir încheie Tratatul de alianţă cu Rusia, în care se prevedea eliberarea ţării de sub jugul turcesc, alipirea la Moldova a ţinuturilor smulse ei de Imperiul otoman (Basarabia istorică, transformată în raia turcească cunoscută şi sub numele tătar de Bugeac), regim absolutist în Moldova, tronul rămînînd ereditar în familia Cantemir. “Hotarele Moldovei, respectîndu-se toate drepturile ei străvechi, sunt acelea constituite de Nistru (Cameniţa, Bender cu teritoriul Bugeacului), Dunărea, Valahia, Transilvania şi Polonia, după împărţirea care a fost făcută“. “…Ţara Moldovei îşi va redobîndi frontiera de pe Nistru, ca şi Bugeacul cu toate cetăţile lui care va fi de asemnea al Moldovei pentru totdeauna“.

1742: A avut loc, la Dublin, premiera oratoriului „Messia” a compozitorului german Georg Friedrich Händel.

1743: S-a nascut Thomas Jefferson, al treilea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (d. 1826)

1849: Ungaria este proclamata republică

1859: În şedinţa Convenţiei de la Paris, Franţa, Rusia, Anglia, Prusia şi Sardinia au recunoscut dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei şi al Munteniei.

1862: Intră în vigoare Prima Legea a presei din România.A fost prima lege care a reglementat dreptul de autor ale operelor literare si artistice. A fost adoptata in timpul domniei lui Cuza Voda si a recunoscut creatorilor, dreptul de a se bucura ca de o proprietate in tot timpul vietii lor, dreptul de a reproduce, de a vinde si de a ceda operele lor. In lege s-a prevazut ca reproducerea sau imitarea unei opere fara consimtamantul autorului se pedepseste printr-o dubla sanctiune si anume: confiscarea exemplarului astfel obtinut cat si plata unei amenzi echivalenta cu pretul a 1.000 de exemplare din editia originala.

1864: Camera Deputaţilor adoptă o moţiune de vot de blam asupra guvernului Kogălniceanu, care-şi depune demisia, însă domnitorul Al. I. Cuza o respinge

1885: Promulgarea Legii depozitului legal, prin care orice tipografie era obligată să trimită câte trei exemplare din fiecare tipăritură bibliotecilor centrale din Bucureşti şi Iaşi, precum şi Bibliotecii Academiei Române.

1886: S-a nascut Nicolae Tonitza, pictor, grafician şi critic de artă român (d. 1940).

1889: A început să funcţioneze prima agenţie de presă din România, „Agenţia Română“.

1906: S-a nascut Samuel Beckett, prozator şi dramaturg irlandez, laureat al Premiului Nobel (d. 1989)

1913: S-a înfiinţat, la Bucureşti, Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale, prima instituţie de învăţământ superior economic din România, cu trei secţiuni:

1. comerţ, bancă, asigurări;
2. industrie;
3. administraţie economică consulară.


1919: La Amritsar in India, trupele britanice şi din Gurkha masacrează in jur de 380 de demonstranţi neînarmaţi

1924: In Grecia re loc un Referendum popular privind proclamarea Republicii.La 25.03.1924 se proclama republica,iar Referendumul popular confirma instaurarea Republicii. Monarhia este restaurata in urma unei lovituri de stat militare in 10.10.1935;

1928: În România este adoptată legea privind ocrotirea muncii minorilor şi femeilor, precum şi stabilirea duratei zilei de muncă de 8 ore.

1930: S-a nascut Sergiu Nicolaescu, regizor, actor, producător de film şi om politic român.

1936: S-a nascut Nicolae Velea, prozator român (d. 1987)

1937: Moare Ilia Ilf, scriitor rus (n. 1897) un critic acid al realitatilor epocii sale.

1938: Printr-o scrisoare adresată de Gheorghe Tătărescu lui Constantin I. C. Brătianu, curentul favorabil regelui Carol al II-lea s-a separat definitiv de restul partidului conservator.

1938: S-a nascut Cătălina Buzoianu, regizoare româncă.

1939: S-a nascut Seamus Heaney, scriitor nord-irlandez, laureat al Premiului Nobel.

1939: Marea Britanie şi Franţa acordă garanţii unilaterale privind frontierele României şi Greciei în speranţa echilibrării jocului politic al Germaniei în zona de sud-est a Europei.

1941: Al doilea război mondial: La Moscova, se semnează Tratatul de neutralitate pe timp de zece ani între Japonia şi URSS. Cu toate acestea, in 1945 URSS ataca Japonia si ocupa Insulele Kurile.

1941: In timpul celui de-al doilea război mondial trupele Germaniei hitleriste au ocupat Belgradul.

1945: Oraşul Viena este ocupat de sovietici.

1946: Reluarea oficială a relaţiilor diplomatice cu Franţa. Primul ambasador român din perioada postbelică a fost profesorul universitar Simion Stoilov.

1948: Marea Adunare Naţională votează Constituţia Republicii Populare Române, prima constituţie postbelică a României, care reflecta caracterul de tranziţie al perioadei pe plan economic şi social. Este ales un nou prezidiu, în frunte cu C.I. Parhon, şi un nou guvern, condus de dr. Petru Groza.

1956: S-a nascut Ioan T. Morar, ziarist şi poet român

1963: S-a nascut sahistul rus Garri Kasparov.

1964: Sidney Poitier a devenit primul actor de culoare care a castigat un premiu Oscar pentru interpretare, cu rolul din filmul ”Lilies of the Field” (1963).

1970: Echipajul navei spaţiale Apollo 13 a anunţat primele probleme, în zborul spre Lună, de îndată ce a observat explozia unei butelii cu oxigen

1973: Se constituie Institutul Central de Matematică din Romania

1975: Izbucneste războiul civil din Liban (1975-1990)

1992: Proclamarea Republicii Federale Iugoslavia, formată din Serbia şi Muntenegru.

2000: A murit scriitorul italian Giorgio Bassani (n. 1916)

2005: Parlamentul European a aprobat aderarea României la UE.

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: ANIVERSARI EVENIMENTE ISTORICE

Post by fluffy38 »

Daca nu ma insel, azi este 1 Mai...cu nostalgie imi aduc aminte de aceasta data pe vremea impuscatului.
De dimineata ne adunau din scoli si licee,imbracati la 4 ace scolaresti :lol: si ne puneau sa defilam prin fata unei tribune construite ,plina de umflati,mari membri de partid locali si judeteni.

Apoi,toata lumea mergea cu mic cu mare pe malul Timisului unde asteptau negustorii de bere si mititei. Nimeni nu cartea nimic impotriva regimului si toti asteptau sa mance si sa bea....nu vad sa se fi schimbat ceva in tara in sensul asta :(...dupa atatia ani.
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15158
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ANIVERSARI EVENIMENTE ISTORICE

Post by momolo »

Pe aici prin Bucuresti nu ne prea agasau cu manifestatii obligatorii de 1 mai muncitoresc si ne bucuram de fiecare data de cele 2 zile libere, 2 mai fiind denumita "ziua tineretului", ocazie de parc, mici, iarba verde, biciclete, etc,etc si cine avea parale mergea la mare.
Chiar imi aduc aminte ca doar o singura data prin anii 80 m-au prins si pe mine sa ma adune la o manifestatie pe stadionul 23 August (ca privitor in public) dupa care am mers la distractii in parc cu ceata de prieteni, o zi foarte frumoasa pe care mi-o amintesc cu placere.
Pacat ca acest popor e atat de prost si autodistructiv sa nu-si poata pastra traditiile si lucrurile bune indiferent ca ele au fost sub regimul comunist. Cand m-am uitat si eu putin la nunta regala din UK se vedea in mod deosebit respectul englezilor pentru trecut, inaintasi, continuitate, istorie, etc. La acest capitol printre altele sta gradul de civilizatie a unui popor iar noi mioriticii suntem ca intotdeauna, repetenti pe linie.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: ANIVERSARI EVENIMENTE ISTORICE

Post by Obelix »

Las' ca vine el 10 maiu' regalian :lol:
(asta pentru cei care prefera postuira de supus a celui de alegator, evident) :roll:

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: ANIVERSARI EVENIMENTE ISTORICE

Post by bnt »

Obelix wrote:Las' ca vine el 10 maiu' regalian :lol:
(asta pentru cei care prefera postuira de supus a celui de alegator, evident) :roll:
Cum romanu' impaca eficient capra cu varza tre' sa ai in vedere si ipostaza de alegator supus. :lol:

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: ANIVERSARI EVENIMENTE ISTORICE

Post by Obelix »

Dupa experienta mea, singura chestie care stiu sa o impace convenabil este boul cu vitelul... :lol: :lol: :lol:
(constatare statistica, nimeni nu e vizat AICI)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15158
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: ANIVERSARI EVENIMENTE ISTORICE

Post by momolo »

25 octombrie 2011 - Regele Mihai I de Romania (implinind azi 90 de ani) se adreseaza Parlamentului Romaniei pentru prima oara in ultimii 60 de ani:

http://www.youtube.com/watch?v=KFgh6WITqKY" onclick="window.open(this.href);return false;


Aici aveti textul discursului:

http://www.familiaregala.ro/news/2721/1 ... 11-ora-10/" onclick="window.open(this.href);return false;

Aici informatii generale despre Regele Mihai I de Romania:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_al_Rom%C3%A2niei" onclick="window.open(this.href);return false;
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
Obi Wan
Posts: 438
Joined: 21 Mar 2011, 15:03

Re: EVENIMENTE ISTORICE

Post by Obi Wan »

Exceptional discurs. Inca nu am vazut imagini dar sunt sigur ca multor parlamentari li s-au strepezit dintii cind l-au auzit.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15158
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: EVENIMENTE ISTORICE

Post by momolo »

LA MULTI ANI pentru Regele Mihai I al Romaniei !

M-am obisnuit ca noi romanii sa fim mereu unici in lume pentru tot felul de lucruri rele si urate. Dar iata ca nu este mereu asa ! Astazi Romania este unica tara din lume unde traieste un om de stat care se afla la putere in anul 1945, la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial, eveniment care a schimbat intrega lume si Europa in ceea ce vedem astazi. Nici un alt om de stat aflat in functie in acea perioada nu mai este in viata, toti sunt dusi de mult, toti sunt istorie, amintire. Insa al nostru este viu si-si comemoreaza ziua de nastere.

In plus, astazi, acest Rege care in 1944 si-a salvat tara si natiunea de la dezastru (si poate de la disparitie), vorbeste in calitate de invitat oficial in fatza Parlamentului tarii.

Este, poate, un pas inainte pe drumul de recuperare (cu certitudine inca foarte lung de azi inainte), dupa acei 45 de ani de "cancer rosu" care a schilodit societatea romaneasca si le-a spalat creierii la multi compatrioti de-ai nostrii. Sa nu-i privim cu ura si dispret, sa-i privim in compasiune si mila; timpul o sa-i vindece.....si intr-un final ne va vindeca pe toti.

Marturisesc, privind discursul acestui mare om, bun si drept, faptul ca parca mi-a dat o lacrima dar in mod cert mi-am dat seama ca speranta nu moare niciodata atata vreme cat suntem in viata. Superb discurs, demn de un Rege demn !

PS pentru "republicani" - priviti in partea ailalta, ce vedeti ?!..... :roll:
Nu uitati sa cititi cartile de istorie. Tara noastra nu a fost republica niciodata pana in 1947. Cititi cine a venit cu ... ideea "republicana" in Regatul Romaniei (unde pana in acel moment nimeni nu a contestat vreodata monarhia, dimpotriva, pana in 1944 unii politici au scos-o la capat tocmai agatandu-se de monarhie). Mai uitati-va pe ce model de tanc si in ce uniforme militare au venit in Regatul Romaniei cei care ne-au adus ....Republica.... si "bunastarea"....
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15158
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: EVENIMENTE ISTORICE

Post by momolo »

Am selectat din discurs desi ar merita citat in intregime:
....................
Dar politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului.
....................
Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democrație, oamenii bătrâni și cei bolnavi sunt nevoiți să treacă prin situații înjositoare.

România are nevoie de infrastructură. Autostrăzile, porturile și aeroporturile moderne sunt parte din forța noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Școala este și va fi o piatră de temelie a societății.
...................
Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie.
..................
Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei. Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice.
..................
Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața.
..................
A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet și definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agățarea de putere și bunul plac nu au ce căuta în instituțiile românești ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.
....................
Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.

Democrația trebuie să îmbogățească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca și toate țările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți.

Nu trebuie niciodată uitați românii și pământurile românești care ne-au fost luate, ca urmare a împărțirilor Europei în sfere de influență. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în țara noastră sau dacă vor să rămână separați.
.................
Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne totdeauna.
.................
Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Mihai R
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15158
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: EVENIMENTE ISTORICE

Post by momolo »

http://www.adevarul.ro/actualitate/poli ... 42174.html" onclick="window.open(this.href);return false;
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: EVENIMENTE ISTORICE

Post by Obelix »

Da, actorul Radu se pricepe la discursuri :mrgreen: Acum, fara rautate, aceeasi diagnostic poate fi pus de 100 000 de romani, din aia "mai cu scoala" si in cam aceleasi cuvinte.
Problema e ca NIMANI nu poate sa le puna in practica, incepand cu regele si sfarsind cu orice presedinte post-lovilutie... :|

Post Reply