http://www.imdb.com/title/tt0816692/" onclick="window.open(this.href);return false;
Director: Christopher Nolan
Writers: Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Stars: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain

Acum la spartul targului vazui si eu filmul asta. Am avut un avantaj, habar nu aveam ce contine, nu citisem nimic despre subiect, pur si simplu l-am vazut fara sa stiu dinainte absolut nimic. Asa ca dupa ce incepuse de vreo juma' de ora ma intrebam daca nu cumva gresisem filmul ?! (deoarece l-am vazut pe TV din fisier si nu la cinema. Cand o tot tinea cu lanurile de porumb si fermierii americani de tot cliseul, ma intrebam daca nu am nimerit alt fisier denumit gresit!

Am recitit acum parerile colegilor mei de forum. Cunosc parerile unor prieteni, cunoscuti, majoritatea sunt incantati de film si mi-au spus ca merita vazut si le-a placut mult. Cum am spus, nu mi l-a povestit nimeni asa ca efectiv nu aveam idee de subiect dar aflasem ca e foarte bun!
Sincer, nu m-a plictisit desi filmul este foarte lung. Dar tot sincer, nu stiu ce sa spun, as tinde sa spun ca pana la urma nu e mare branza de filmul asta si m-au deranjat cateva idiotenii mult prea gogonate si ilogice desi nu m-au deranjat prea tare cele cateva clisee americanesti de care sunt intoxicate majoritatea filmelor americanesti. Nu m-a deranjat explicarea ca pentru retarzi a unor concepte stiintifice la moda dar m-a deranjat cum au aranjat lucrurile in scenariu ca sa le convina, de exemplu faptul ca era posibila comunicarea cu Pamantul doar intr-un singur sens si faptul ca un obiect, adica robotul, nu mai zic de om, care trecea printr-o "gaura neagra" putea sa comunice audio. Asta chiar e gogonata sau neterminata pentru ca hai sa spunem, ar putea exista comunicare dincolo de orice concept stiintific la ora actuala dar in cazul asta nu cred ca poate fi selectiva, adica ori merge in toate sensurile si directiile fara sa tina cont de spatiu si timp, ori nu merge deloc. In fine, e un film vrut sa fie de arta si meditatie SF dar nu pot spune nici ca m-a dat pe spate arta acestui film caci nu e din cale afara de "adanc", dimpotriva, din nou cam americanesc, cam mitocan si cam simplut. Chestia cu tipul ala care voia sa supravietuiasca cu orice pret si ajunsese sa se cupleze cu naveta si totul bubuie si ajunge in ultimul moment, e cliseu primitiv gasibil in mai toate filmele americane, prea bullshit cum se trage de timp si "ala raul" reuseste aproape tot pana la urma cand, poc, o mierleste si "aia bunii" desi altoiti si atinsi, reusesc cumva sa scape ca prin minune si din nou cliseul vomitiv cu Eroul care fara sa spuna, la urma se sacrifica de buna voie, asa ca iar am vazut un yankeu in spatiu, norocul meu ca de data asta nu chiuia!

Ok, daca ma gandesc bine as avea multe motive de critica dar totusi nu i-as da filmului nota mica si il recomand oricui sa-l vada. Dar cu asteptari ceva mai reduse, eu poate le aveam prea mari dupa ce prieteni, oameni seriosi mi-au zis ca e tare fain.
Nu m-as grabi sa-l compar cu opere clasice ale SF-ului, de exemplu mie "Blade Runner" mi se pare o capodopera absoluta si incontestabila pe cand acest "Intersellar" nu mi se pare mai deloc capodopera.
Probabil ce m-a deranjat cel mai tare nu e lungimea filmului, ca nu mi s-a parut deloc plictisitor, dimpotriva, captivant, insa m-a deranjat ca filmul asta a vrut sa le faca pe toate si nu a reusit defapt sa faca nimic klumea, nu a reusit nici ca nivel de calitate efecte & emotie si nici cu desteptaciunea & logica nu sta pe roze. Are totusi un fel de suspans de calitate, adica e imprevizibil pentru omul care nu stie subiectul, ceea ce e remarcabil la ora asta cand filmele americane au ajuns la un grad ridicat de predictibilitate si cliseu.
De remarcat este coloana sonora, absolut minunata. Defapt daca ma gandesc bine, daca dezbraci filmul asta de muzica din coloana sonora, nu mai valoreaza chiar nimic!
In concluzie, pe mine unul nu m-a dat pe spate chiar deloc dar i-as da totusi o nota medie, cumva un 7 si l-as recomanda oricui sa-l vada, adica nu e pierdere de vreme, merita totusi.
Intr-un fel acum imi dau seama, e tare, tare greu sa faci un SF cu adevarat capodopera! Le numeri pe degete pe alea cu adevarat incontestabile!