Nu ma dezamagesti deloc. Imaginea este excelenta. Evident, exista imagine si mai buna ca asta..... mult mai buna. A fost o data difuzat pe Cinemax un film din 1963. Un prieten mi-a spus de acel film si de imaginea absolut socanta (color)! Nu l-am crezut pana am vazut si eu, tot la Cinemax (care e HD) si la randul meu mi-a cazut basca din cap, am ramas cu gura csacata, ma uitam si nu-mi venea sa cred ce vedeam! Imaginea color 2D din 1963 aproape parea tridimensionala din cauza rezolutiei uluitoare! Se observa chiar efectul de obiectiv care nu poate fi clar pe 100% din suprafata imaginii. Nu mai spun de culori, socante! Se vedea/simtea si lumina artificiala care e folosita la filmari in aer liber si la soare. La orice filmare nu se foloseste numai lumina naturala, cum poate unii stim. Rar sau niciodata nu am vazut asa ceva! Pe langa filmul ala (o sa intreb si poate aflu exact) imaginea de la Games of Thrones e buna....cam ca un mp3 pe langa un wav. Evident, in 1963 exista numai pelicula.
Dar exista imagine si mai proasta de atat, mult mai proasta! Si mai e un aspect, cand zic imagine nu ma refer numai la aspectul strict tehnic si mai degraba la partea artistica. E un capitol mult diferit de partea strict tehnica a imaginii. Felul cum filmezi, cum pui cadrul, ce se afla in cadru si cum se afla in cadru, modul in care schimbi cadrele si cand, toate sunt legate de imagine si eu ma refer si la acest aspect (cand zic "imagine" ). Exista de exemplu filme in 4K a caror tehnica video este colosala insa modul cum sunt filmate, partea artistica e slaba, searbada, monotona, robotica, fara viata, etc. In cazul asta as evidentia strict partea tehnica si atat, dar nu as lauda imaginea per ansamblu.
La Games of Thrones imaginea mi se pare colosala tocmai pentru ca partea artistica, modul cum e filmat, cadrul, ce contine cadrul, decoruri, costume, etc, tot aspectul artistic este superb, e cinema de inalta clasa si nu un simplu serial TV!
Apropos, ca tot veni vorba, imi aduc aminte, prin 1980, m-a dus tata la o premiera romaneasca la cinema Melodia de pe Stefan cel Mare (cinema care acum e o buda devastata, adica nu mai e). Era premiera din aia absoluta cu tot felul de personalitati unde se pare, s-a rulat pelicula color orginala Azo-Sakura-Fuji-etc. Filmul, "Intoarcerea lui Voda Lapusneanu" (
http://www.imdb.com/title/tt0131441/" onclick="window.open(this.href);return false; ) de Malvina Ursianu. Imi va ramane in cap toata viata calitatea imaginii de atunci! Rar am vazut in Cinema asa imagine! Era socant! Claritate uluitoare, culori superbe, incredibil. Au trecut ani si ani de atunci, a venit "Lovilutzia" si pe la inceputul anilor 1990, poate chiar 1990-1991 a fost la Bucuresti "Expozitia Americana" care consta in anume amenajari in Teatrul National precum si in proiectia de filme americane la Cinema Patria. Parca din ce tin minte primeai bilete la film de la Expozitia Americana unde intrai dupa o coada de juma' de kilometru. Astfel am fost la Patria si am vazut, evident premiera, filmul, "Ofiter si gentleman" cu Richard Gere (
http://www.imdb.com/title/tt0084434/" onclick="window.open(this.href);return false; ). Exceptand faptul ca filmul mi-a placut foarte mult, imaginea m-a socat! Eram de-al casei la Patria, adica nu trecea luna sa nu merg la un film. Dar imaginea de la acel film depasea in mod dramatic tot ce vazusem pana atunci acolo si apoi tot ce am mai vazut la Cinema Patria pana nu m-am mai dus, adica undeva pe la sfarsitul anilor 1990 cand locul devenise o "buda" decazuta si aparuse primul Mall cu Cinemax in Calea Dudesti.
PS - si evident, nu trebuie sa fim "talibani" in nici o directie (digitala sau analogica).

Dar personal nu cred ca digitalul a atins calitatea analogicului. Teoretic probabil a atins, daca socotim pixeli si teorii, insa din cate stiu tu ai si pasiunea fotografiei si sti bine ce inseamna cu adevarat pelicula! Apropos de film, un prieten care se pricepe bine in zona video spune ca lumea s-a dus intr-o directie gresita cu imaginea HD...4K...jdemii de k, problema fiind la cursivitatea imaginii. Acum se pune mult pret de definitie, la imagini 4K pe monitoare 4K adevarate (nu vomele care se vand in supermarket la tot poporul) parca definitia a intrecut imaginea reala pe care o vedem fiecare cu proprii ochi. Am vazut filmate peisaje la care definitia (in 4K) este aberanta, te poti uita cu lupa intr-un colt si vezi detalii pe care nici cu binoclu nu le-ai vedea in realitate daca ai sta din punctul ala ridicat si ai privi respectivul peisaj. Apoi, dupa ce imaginea incepe sa miste, adios cursivitate! Totul sacadat, nefiresc, aiureala digitala. S-a ajuns pana acolo ca imaginile super HD si jdemii de k parca sunt desene animate cu contur, oricum mult diferite de realitate.
Cumva si in audio s-a intamplat cam la fel.
PS2 - filmele la cinema (daca e vorba de pelicula) niciodata nu se ruleaza din pelicula originala. Aia se depoziteaza si nu se foloseste (poate rar doar la premiera), dupa ea se fac copii. Iar o copie .... e o copie...
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.