proiect de modificare legislativa privind GARANTIILE

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15665
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

proiect de modificare legislativa privind GARANTIILE

Post by momolo »

Vanzatorii care nu vor asigura repararea sau inlocuirea produselor defecte, aflate in garantie, in termen de 15 zile de la solicitarea consumatorilor, risca amenzi cuprinse intre 5.000 de lei si 25.000 de lei , conform unui proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului.


Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii, Liberale a elaborat un proiect de Ordonanta de urgenta care modifica, printre altele, Legea nr. 449/2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora.

Proiectul de OUG introduce un termen maxim, de 15 zile, in care vanzatorii vor fi obligati sa repare sau sa inlocuiasca produsele defecte aflate in garantie.

In prezent, legea nr. 449/2003 stabileste ca "orice reparare sau inlocuire a produselor va fi facuta in cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilita de comun acord intre vanzator si consumator."

Astfel, conform proiectului de OUG "orice reparare sau inlocuire a produselor va fi facuta in cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilita de comun acord, in scris, intre vanzator si consumator, si fara niciun inconvenient semnificativ pentru consumator, luandu-se in considerare natura produselor si scopul pentru care acesta a solicitat produsele, dar nu mai mult de 15 zile calendaristice de la data aducerii la cunostinta de catre consumator, a lipsei de conformitate vanzatorului”.

Nerespectarea acestei obligatii va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 5.000 de lei si 25.000 de lei.

Proiectul mai prevede ca garantia trebuie sa precizeze elementele de identificare ale produsului, termenul de garantie, durata medie de utilizare, modalitatile de asigurare a garantiei - intretinere,reparare, inlocuire si termenul de realizare a acestora, inclusiv denumirea si adresa vanzatorului si ale unitatii specializate de service.


Consumatorii pot pretinde remedierea sau inlocuirea, si dupa expirarea garantiei

Legea nr. 449/2003 prevede ca raspunderea vanzatorului, in cazul lipsei conformitatii produselor, este angajata daca aceasta apare intr-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului.

Proiectul de OUG stabileste ca dupa expirarea acestui termen, consumatorii pot pretinde remedierea sau inlocuirea produselor care nu pot fi folosite in scopul pentru care au fost realizate ca urmare a unor vicii ascunse aparute in cadrul duratei medii de utilizare, in conditiile legii.http://www.sgg.ro/legislativ/docs/2008/ ... tqmyhf.pdf
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply