KR Audio - "Godzilla" lampaselor

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15064
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

KR Audio - "Godzilla" lampaselor

Post by momolo »

Am avut ocazia in ultimii cativa ani sa ascult cateva amplificatoare de la firma ceheasca KR Audio atat in Bucuresti (un model mediu) dar si in Italia (modele de varf). Istoria firmei este scrisa pe site-ul lor: http://www.kraudio.com/index.php?option ... =2&lang=en" onclick="window.open(this.href);return false;

Primele modele Kronzilla (pana atunci mai ascultasem unul dar nu cu lampile gigant) le-am auzit prin 2007 la o editie TAV Milano si apoi dupa aceea la urmatoarele editii precum si la un audiofil italian din zona Veneto. Este greu de formulat o parere ferma in astfel de ocazii fugitive dar un lucru pot spune, aceste lampase uriase se descurca de minune cu boxe foarte dificile.

Ei bine, zilele trecute am avut ocazia in premiera sa ascult Kronzilla sub forma unui integrat audio numit SXI ( http://www.kraudio.com/index.php?option ... =6&lang=en" onclick="window.open(this.href);return false; ) in Bucuresti pe unele dintre cele mai "rele" si dificile boxe, German Physics, The Borderland MK IV ( http://www.german-physiks.com/german-ph ... mk-iv.html" onclick="window.open(this.href);return false; ) avand ca sursa de semnal topul de la Audio Aero, adica playerul SACD cu mecanica Sony ( dupa regele playerelor digitale, adica faimosul Accuphase in variantele de top, acest Aero ar fi un soi de "vice-rege" in opinia mea :D.. dar sunt subiectiv pentru ca am si eu un Aero ).

Cu aceasta ocazie mi s-au confirmat impresiile trecute despre diverse Kronzille puse in diverse sisteme audio dificile, anume doua principale caracteristici, un sunet surprinzator de corect si senzatia de liniar dar si necolorat insa nu plictisitor sau sec, dimpotriva, muzical si in acelasi timp "vanos". O alta impresie, puterea mare si usurinta cu care conduce incinte acustice dificile, in cazul asta respectivele GP fiind capabile sa suga de vlaga amplificatoare solid state dotate cu sute de wati siliconati si nesimtiti .

Nu stiu cum functioneaza acest amplificator deoarece nu vad decat cele doua tuburi uriase (oricat va uitati la poze tot nu va dati seama cat de mari sunt pana nu le vedeti real-life!) si nici un alt tub ?! Probabil sunt hibride, din cate am citit pe diagonala netului ar avea si MOS-FET-uri dar recunosc, nu am rabdare si nici timp sa buchisesc deocamdata.

Ampliful este foarte mare si foarte greu, 50 Kg. Spre surprinderea mea nu merge foarte incins, nu radiaza caldura la care te-ai astepta vazandu-l. Altele prin categoria asta dogoresc de poti sa-ti coci berbecutzul la protzap insa asta nu-i din cale afara de calduros, partile metalice doar caldicele, poti pune mana oricat.

Impresionant totusi sunetul lipsit de coloraturi "de lampa" lucru pe care l-am remarcat si anii trecuti in Italia si pe care-l spuneau si cei de acolo. Dar nu e vorba de un sunet sec, dimpotriva, chiar fluid si muzical fara sa fie boomy, nici umflat si nici indulcit ( cum sunt multe lampase de duzina ). Oricum, GP-urile Borderland au prestat foarte bine chiar daca puse intr-o camera mult prea mica si total nepotrivita pentru ele, chiar in conditiile in care in mod normal datorita spatiului impropriu trebuiau sa bubuie si sa pufneasca antipatic, totusi faceau muzica atat cat se putea pentru acel spatiu.

Asta dovedeste un bun control pana in limita celor 50W masurati de producator. Este interesant cum lampile se pot apropia de limita lor maxima in clasa A, fara sa prezinte distorsiuni audibile, fara sa-ti dai seama si abia cand trec de limita si ajung in overload incep brusc sa dea semne audio (prin usoare caraieli). In cazul tranzistoarelor lucrul asta nu se petrece, pentru a avea 50W curati ca lacrima trebuie sa ai capabilitate de vreo 500W pe peak-uri. In opinia mea, ca sa speri la 50W reali curati dintr-un solid state ar trebui sa ai o sursa dimensionata generos iar astfel ajungi tot la o greutate asemanatoare si o capabilitate de 3 ori, adica aproximativ 150W pe tranzistori masurati pe putere continua in sarcina si la distorsiuni scazute.

....Si evident, una sunt masuratorile statice si cu totul alta e functionarea in regim dinamic. De aici apare "enigma" populara, adica de ce watii de lampa sunt mai "nesimtiti" decat watii de tranzistor ?!

Si de aici putem afirma groso-modo si nu din cale afara de corect tehnic dar real din viata reala, un lucru - daca vrei puterea unui lampas de 50W la un amplificator solid state, trebuie unul de minim 150W construit corect si nu din economie! Evident, se aplica intre realizari corecte deoarece nu orice lampas care zboara e si bun de mancat, idem si in cazul solid-state cu toate clasele specifice de functionare.

Pe scurt, Kronzilla SXI mi-a placut foarte mult si avand in vedere costurile mi se pare ca face parte din acea rara categorie de scule relativ ieftine (judecand la nivel de piata high-end, un nivel supra-uman si supra-realist) cu care ajungi in liga de sus, adica un fel de scurtatura (pentru oamenii cu nivel de trai, evident si parale in buzunare). Aprecierea mea o fac numai de amorul artei, obiectul nefiind pentru omul de rand si muncitor in aceasta minunata tara.

Ok, iata ce au surubarit mesterii cehi (lampile fiind realizate una cate una manual si avand o fiabilitate de peste 10 ani):

Image
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15064
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: KR Audio - "Godzilla" lampaselor

Post by momolo »

Si inca o poza care parca spune....Kronzilla incalzeste....inima !( сердце ) :D

Image
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1843
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: KR Audio - "Godzilla" lampaselor

Post by SOLO »

Arata interesant ( si tipa :-) ) . Nu am inteles preturile care circula pe piata pentru acest amplificator . Poate dai ceva detalii tu .
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15064
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: KR Audio - "Godzilla" lampaselor

Post by momolo »

SOLO wrote:Nu am inteles preturile care circula pe piata pentru acest amplificator . Poate dai ceva detalii tu .
am intrebat; pretul este 14.000 euro (dupa discount de la pretul de lista) ... daca am retinut corect...
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
JohnnyDarkRo
Posts: 144
Joined: 09 Oct 2009, 17:25
Location: Bucuresti
Contact:

Re: KR Audio - "Godzilla" lampaselor

Post by JohnnyDarkRo »

Am petrecut si eu vreo 3 ore ascultand sistemul descris de tine si am fost foarte incantat de el. German Physiks-urile le stiam, audio aero il stiu mai mult decat bine (eu am AA Capitole SE), dar Kronzilla a fost o surpriza mai mult decat placuta. Mi s-a parut un raport pret-calitate extrem de bun!

PS. Exista si un filmulet pe youtube cu fabricarea manuala a lampilor:
http://www.youtube.com/watch?v=jNVZ8Pg3poo" onclick="window.open(this.href);return false;
AudioAero Capitole SE, Aurender N100SC, Roksan TMS 3, JVC TD-V621, Thrax Dionysos, Thrax Orpheus, Thrax Teres, Ascendo Z-F3 SE, cables and power conditioner by Iura, HiFi Expert Audio Racks.

Post Reply