(post istoric) NU va fi o sala noua de concerte in Bucuresti

Doar o vorba sa-ti mai spun
Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

(post istoric) NU va fi o sala noua de concerte in Bucuresti

Post by Kostas »

Ziarul Financiar :

Oprescu spune că va construi o sală de concerte lângă noul sediu al Bibliotecii Naţionale

20 sep 2012 Autor: Madalina Cerban

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a declarat, joi, că a demarat proiectul de construcţie a unei săli de concerte moderne, pe esplanada de lângă noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României, care să poată fi folosită la viitoarele ediţii ale Festivalului "George Enescu".

Sorin Oprescu a participat, joi, la conferinţa de presă de anunţare a primei ediţii a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio "RadiRo", care va avea loc la Bucureşti, între 23 şi 29 septembrie. "RadiRo" se doreşte a fi o alternativă pentru anii în care nu este organizat Festivalul Internaţional "George Enescu", care, potrivit tradiţiei, se desfăşoară o dată la doi ani.

În acest context, răspunzând unei întrebări, Sorin Oprescu a spus că are în plan construirea unui complex de săli de concerte, care să cuprindă şi o sală principală modernă de concerte, cu 4.000 - 4.500 de locuri, în care să se poată desfăşura evenimentele importante, precum Festivalul "George Enescu".

"Vreau să iau esplanada (zona din continuarea Bibliotecii Naţionale, în care are sediul şi Ministerul Culturii, n.r.). Sper să mi-o dea Guvernul şi am găsit parteneriatul public-privat, pentru că nu pot să construiesc 32.000 de metri", a spus Sorin Oprescu. El a precizat că a renunţat la planul de a scoate betoanele de dedesubtul respectivului teren, pentru că "i s-a cerut vreo 20 de milioane de euro".

"Dar vă promit că în anii ăştia care vin, unu - doi ani, avem sala. Vă promit că dau drumul la proiect ca să prind Festivalul Enescu", a spus Oprescu. El a precizat că vrea astfel să îl "liniştească" şi pe Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", cu care a purtat nenumărate discuţii despre necesitatea ca Bucureştiul să aibă o sală de concerte adecvată.

Sorin Oprescu a susţinut că proiectul a fost deja demarat, precizând că "merită şi Bucureştiul o sală de genul acesta". "O să o fac pe esplanadă. Parcul rămâne parc, parcările rămân parcări, căprioarele rămân căprioare, dar apare şi sala asta", a glumit Oprescu, subliniind că a observat că bucureştenilor le plac evenimentele muzicale şi Ateneul Român a devenit neîncăpător.

"Am dat tema. Va fi un complex de săli de muzică - sala principală de 4.000 - 4.500 de locuri şi alte săli adiacente. Aşa cum pe un stadion există arena centrală, aşa şi aici vor fi săli, iar spaţiile celelalte vor fi expoziţionale. Bucureştiul are 210.000 de opere care au stat în apă la subsolul Teatrului «Ion Creangă». Le-am scos de acolo şi aş vrea să le vadă toată lumea", a explicat Oprescu.

Pe de altă parte, ideea construirii unei săli de concerte în zona sediului Bibliotecii Naţionale a României (BNR), din bulevardul Unirii din Bucureşti, este foarte veche. Încă din iulie 2007, ministrul Culturii de la vremea respectivă, Adrian Iorgulescu, spunea că are în plan construcţia unei săli de concerte, care să găzduiască Festivalul Enescu, pe esplanada de lângă noul sediu al Bibliotecii Naţionale. Încă de la momentul respectiv, Iorgulescu purta discuţii cu Primăria Capitalei pentru demararea proiectului.

Problema lipsei unei săli adecvate de concerte în Capitală a fost ridicată de multe ori după Revoluţie, dar mai ales în anii în care are loc Festivalul Enescu. Ioan Holender, preşedintele artistic al festivalului, a reclamat de nenumărate ori acustica necorespunzătoare a Sălii Palatului, unde erau programate marile concerte ale fiecărei ediţii. Unele orchestre din străinătate au declinat invitaţia de a veni la festival tocmai din cauza absenţei unei săli potrivite, potrivit organizatorilor evenimentului.

La cea mai recentă ediţie a Festivalului Enescu - cea din 2011 -, celebrii dirijori Zubin Mehta şi Antonio Pappano s-au plâns de acustica Sălii Palatului, cerându-le autorităţilor române să găsească soluţii pentru ca festivalul să se desfăşoare în bune condiţii.

Totodată, pe 23 februarie 2012, la "Gala MEDIAFAX - 20 de ani", soprana română Angela Gheorghiu a spus că România are nevoie de o primă "scenă splendidă", pe care să poată cânta marii artişti ai lumii, români şi străini.

"Vreau să vă rog să fiţi împreună cu mine, în numele colegilor mei români, artişti, ca şi cei care vin la Festivalul Enescu (...) Vă rog foarte mult să luăm în considerare faptul că România are nevoie de o primă scenă. Vă rog foarte mult să participaţi odată cu mine la pionieratul de fapt, la propriu şi la figurat, pentru a putea avea ocazia de a fi mândri de naţia română. Întotdeauna cultura este paşaportul principal al oricărei profesii. Sper să ne vedem pe o scenă splendidă la Bucureşti", a mai spus Angela Gheorghiu.


Parerea mea :
Se pare ca in bugetul pentru anul acesta al Ministerului culturii vor fi prinsi si banii necesari pentru demararea constructiei, ceea ce ar fi o veste buna pentru iubitorii muzicii.
Cel putin eu si cu momolo, dar sunt convins ca au fost si multi altii, am militat pentru constructia unei noi sali iar noul ministru Daniel Barbu pare a fi si el personal adeptul unui astfel de proiect. Asa ca "masa critica" a fost atinsa, vom avea, sper, un complex de sali proiectate dupa regulile acusticii iar Sala Palatului va scapa de povara gazduirii unor manifestari inteernationale , a unor concerte pretentioase ca acustica.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: O noua sala de concerte in Bucuresti

Post by Kostas »

Din site-ul "Puterea" din 23.12.2012

Există bani pentru construirea în Capitală a unei săli de concerte la standarde internaţionale, a declarat , sâmbătă seară, ministrul Culturii şi Cultelor (MCC), Daniel Barbu, adăugând că se poate apela la programele europene dar şi la alte surse care nu pun presiune pe buget.

"Şi vă spun unde i-am găsit şi îi putem găsi. În programele europene, pe de o parte şi în alte surse care nu apasă asupra bugetului, pe de altă parte", a afirmat Barbu, argumentând că Teatrul Naţional din Bucureşti şi cel din Iaşi au fost refăcute din fonduri nerambursabile ale Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Noua sală ar trebui "să devină locul central al desfăşurării Festivalului George Enescu", .(...) "cel mai important eveniment muzical european al momentului", potrivit ministrului Culturii.

"Avem nevoie de o foarte mare, importantă, bine făcută sală de concerte, care să devină, peste ani, monument de arhitectură", a explicat Daniel Barbu, care consideră că, "dacă vom avea o asemenea sală la Bucureşti vom avea cele mai extraordinare spectacole care se pot imagina, care să rivalizeze cu Metropolitan sau cu orice asemenea spaţiu de concerte". Ministrul şi-a exprimat speranţa ca acest proiect înscris în programul de guvernare al USL să poată fi realizat în patru ani, astfel de mari proiecte culturale fiind profitabile inclusiv sub raportul economic.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: O noua sala de concerte in Bucuresti

Post by Kostas »

Adaug si un reportaj despre marile sali de concerte ale lumii - fata de care suntem mici copii, cu sala Ateneului facuta pentru conferinte si muzica cu putine locuri si Sala Palatului (Aplaudavia) facuta pentru congrese ceausiste si eventual filme in nici un caz pentru muzica neamplificata.

http://www.cotidianul.ro/magicele-sali- ... ii-126207/" onclick="window.open(this.href);return false;
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15077
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: O noua sala de concerte in Bucuresti

Post by momolo »

Au mai trecut 4 ani si nu numai ca nu avem sala de concerte la Bucuresti, dar nici nu mai exista ideea sau initiativa, adica la noi doar vorbe in vant, zero realizari.

Insa fac altii sali de concerte. Un exemplu:

Cité Musicale on the Île Seguin, Paris
Arh. Shigeru Ban & Arh.Jean de Gastines


http://us.france.fr/en/news/cite-musica ... guin-paris" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.sauvonslileseguin.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.jdg-architectes.com/projet/c ... n/?lang=en" onclick="window.open(this.href);return false;

Image

Image

Image

Image
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15077
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: (post istoric) NU va fi o sala noua de concerte in Bucur

Post by momolo »

Mut aici ce am postat in alt topic in noiembrie 2016.
Cred ca sala francezilor e un raspuns la sala nemtilor.
______________
Elbphilharmonie, cea mai nouă sală de concerte din Hamburg, care a costat 789 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât se estimase.

Sala de concerte Elbphilharmonie finalizată în recent în Hamburg, Germania, va fi inaugurată oficial în ianuarie 2017.

Proiectată de firma de archiectură Herzog and de Meuron, construcția ei a început în 2007, fiind programată inițial să fie finalizată până în 2010, la un cost de 241 de milioane de euro.

În cele din urmă construcția obiectivului a fost gata la finele lunii octombrie anul acesta, iar investiția s-a ridicat la 789 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât se estimase inițial. Primul concert care va fi organizat la Elbphilharmonie va avea loc pe 11 ianuarie 2017, ca parte a deschiderii sale oficiale.
https://republica.ro/cum-arata-elbphilh ... ne-de-euro" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.elbphilharmonie.de/en/elbphilharmonie" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.internationalartsmanager.com ... ublic.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Herzog and de Meuron: https://www.herzogdemeuron.com/index/pr ... IMAGE.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
__________________________
Orga din sala:

http://www.orgelbau-klais.com/m.php?sid=299" onclick="window.open(this.href);return false;

foto din santier:

http://assets.inhabitat.com/wp-content/ ... tion-6.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://c8.alamy.com/comp/CTMBEJ/roof-st ... CTMBEJ.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.faz.net/aktuell/technik-moto ... 64587.html" onclick="window.open(this.href);return false;

https://dodoview.wordpress.com/category ... rousel-466" onclick="window.open(this.href);return false;

Image

Image

Image

http://img.abendblatt.de/img/hamburg/cr ... lfi-27.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

La bienala din Venezia 2012 este aratat principiul acustic si arhitectural:
http://www.archdaily.com/269531/venice- ... -de-meuron" onclick="window.open(this.href);return false;
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15077
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: (post istoric) NU va fi o sala noua de concerte in Bucur

Post by momolo »

Intre timp specialisti de top in acustica pe plan mondial au spus ca Elbphilharmonie din Hamburg are cea mai buna acustica din lume. Sala a fost data in exploatare anul asta (2017) in ianuarie.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: (post istoric) NU va fi o sala noua de concerte in Bucur

Post by Kostas »

Islandezii au construit si ei in 2011 o sala ultramoderna

http://www.visitreykjavik.is/harpa-conc ... nce-center" onclick="window.open(this.href);return false;

https://en.wikipedia.org/wiki/Harpa_(concert_hall" onclick="window.open(this.href);return false;)
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15077
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: (post istoric) NU va fi o sala noua de concerte in Bucur

Post by momolo »

Reykjavík Concert Hall and Conference Centre
Image

Image

Image
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: (post istoric) NU va fi o sala noua de concerte in Bucur

Post by Kostas »

O sala de concerte interesanta - cu acustica variabila

http://fohonline.com/ci/34-installation ... ory-2.html" onclick="window.open(this.href);return false;
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: (post istoric) NU va fi o sala noua de concerte in Bucur

Post by Kostas »

O sala de concerte, opera si teatru restaurata in New York

Kings Theatre: An Iconic Brooklyn Venue Remastered

https://www.youtube.com/watch?v=ctKavOydNV8" onclick="window.open(this.href);return false;
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: (post istoric) NU va fi o sala noua de concerte in Bucur

Post by Kostas »

Megaron - Athens Music Hall - sala de concerte din capitala Greciei.

http://www.a-u-d-o.com/athens-music-hall/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.megaron.gr/default.asp?la=2" onclick="window.open(this.href);return false;
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Kostas
Posts: 1482
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: (post istoric) NU va fi o sala noua de concerte in Bucur

Post by Kostas »

Noua sala de concerte din Moscova

https://www.youtube.com/watch?v=n7a9YrnTljs" onclick="window.open(this.href);return false;
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15077
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: (post istoric) NU va fi o sala noua de concerte in Bucur

Post by momolo »

Kostas wrote:Noua sala de concerte din Moscova

https://www.youtube.com/watch?v=n7a9YrnTljs" onclick="window.open(this.href);return false;
avantajele diktaturii la un popor primitiv (inevoluat). Poate ar functiona si la noi.

Insa, in sistemul importat/impus din Vest se va face cam asa:
- de 2 bani se va elabora un Studiu de Fezabilitate de catre un facator de studii arondat politic la partidul politic aflat in acel moment la putere.
- contractul pentru Studiu de Fezabilitate va avea ca termen 30 de zile insa va dura 330 de zile.
- dupa elaborarea SF-ului si Caietelor de Sarcini de catre un grup de tractoristi, bagatori de seama, proiectanti de cotete de porc si jmecheri politici se va trece la licitatia tinuta pe site-ul ala guvernamental destinat invartelilor si acoperitorul unei Coruptii Colosale!
- la licitatie vor participa "aia care trebuie" precum si ca decor, "altii" sa para ca se tine o licitatie. Dar e dinainte aranjata.
- castigatorul e ala care a dat Spaga (sau va da Parandaratul cel) cea mai mare la Partid-ul care e aflat intamplator la putere.
- licitatia va fi contestata cam 3 ani prin "justitie" (e la aceeasi calitate ca si spitalele cu "bozocomicale"). Va castiga ala care "se invarte cel mai bine" (spaga, trafic de influenta, abuz in serviciu. Oricum, deja dezincriminate in lupta cu "statul puradel")
- trec multi ani, la Putere se afla "ailalti", flamanzi, veniti sa fure ce a mai ramas de la "cei dinainte". Nefiind "proiectul lor" (= oamenii din gashca lor) il vor bloca la Ana si Caiafa. Ba nu sunt bani, ba nu sunt OUG-uri, ba lipseste un aviz, tot asa pana nu se va face nimic. Ei nu vor, deoarece voiau "ailalti", dujmani de moarte!
- mai trec anii, ajung din nou "ceilalti" (cei care au inceput) la putere. Dar proiectul e prea vechi, intre timp s-a mai schimbat si pe la ei tot felul de gashti, nashii, cumetrii, nu prea mai sunt aceeasi oameni de pe vremuri, au venit unii noi, mai rapaci, mai analfabeti, mai flamanzi si mult mai rai! Proiectul nu mai e de actualitate, au alte planuri, altii de promovat si altele de furat.
Uite asa trec vreo 10 ani.... 20 ani.... etc. Dar este DEMOCRATIE! Un proiect MINUNAT implementat (fara a fi inteles vreodata) intr-o hazna orientala!
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
bongiorno
Posts: 100
Joined: 02 Aug 2016, 16:20

Re: (post istoric) NU va fi o sala noua de concerte in Bucur

Post by bongiorno »

Foarte real !
Dureros de real !
La o scara mai mica, exact asa s-a intamplat la mult asteptatul si doritul pasaj peste centura de la Domnesti !
Cred ca e asteptat de vreo 15 ani si va mai dura inca 5-10 pana va deveni realitate !

Pot afirma cu certitudine ca nu avem sanse in demararea unui asemenea proiect in urmatorii 5 ani. Dezinteresul fata de latura culturala a Bucurestiului este maxim. Oamenii astia nu inteleg cata reclama ne-ar face o sala de concerte de inalta calitate.
Poate se pierde cu firea Firea si ii da Dumnezeu gandul cel bun !

User avatar
Catalin K.
Posts: 32
Joined: 25 Nov 2018, 09:17
Location: Craiova

Re: (post istoric) NU va fi o sala noua de concerte in Bucur

Post by Catalin K. »

Oare de ce nu mai concerteaza Angela Gheorghiu si pe la ea pe acasa, adica in Romania? ... dar mai bine gasiti interviul si o ascultati direct pe ea..
Noi la Craiova avem de ceva vreme un sunet deosebit multumita tapetarii peretilor Filarmonicii cu parchet melaminat, ceva iecstarordinar, un efect de loudness asa..

Post Reply