Amplificator DIY cu PL36

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
hondaru
Posts: 314
Joined: 31 Oct 2010, 06:35
Location: La tara...
Contact:

Amplificator DIY cu PL36

Post by hondaru »

Acum 2 saptamani am reusit dupa 2 ani de asteptari sa achizitionez la oferta de Paste un amplificator cu tuburi al unui compatriot plecat in Italia.
Ascultasem in prealabil o alta capodopera a dumnealui un amplificator de putere cu GU50 SE. Sunetul a fost cu totul remarcabil.
Am asteptat si rasplata binemeritata a sosit sub forma unui amplificator integrat PP nou nout, dezvoltand o putere de 2 x 18 W cu finale PL36 modalitate trioda si drivere/pre 6N1P. Transformatoarele lucrate "in house" manual etajul de preamplificare fiind cu amplificare variabila prin intermediul unui comutator frontal. Carcasa metalica vopsita in camp electrostatic laterale din lemn de mahon, un selector al celor 4 intrari linie cu afisaj Nixie. Iesire boxe comutabila printr-un comutator aflat langa mufele de conexiune generoase intre 4 si 8 Ohmi.
Imediat de la punerea in functiune s-a remarcat printr-un sunet deosebit de clar, detaliat, cu un bas controlat si inalte fine si matasoase. Auditia s-a efectuat intr-o camera de bloc complet neamenajata acustic cu 2 perechi diferite de boxe, unele de generatie moderna standfloor si unele vintage bookshelf. Cablu de alimentare home made cu mufe IEC si respectiv Shucko. Sursa din pacate a fost doar CD-ul. Doua playere inrudite, vintage, Grundig si Philips.
Puterea mai mult decat suficienta (la un moment dat am avut niste plangeri din partea vecinilor in privinta decibelilor :mrgreen: )!
Cu cat perioada de incalzire de 15-20 minute se apropia de sfarsit cu atat sunetul a devenit mai bun de-a drepul uimitor! Dar de

fapt nu era sunet, era muzica, amplificatorul, boxele, disparusera din context! Impreuna cu colegul de forum momolo caruia ii

multumesc pe acesta cale pentru bunavointa de a participa la auditie si de a furniza cablurile de conectica si boxele bookshelf!
Eu cel putin, daca timpul n-ar fi fost o problema (si vecinii) nu m-as fi oprit din ascultat! E greu de descris placerea auditiei efectuate, si am incercat cat se poate de mult sa fiu obiectiv si sa las la o parte efectul placebo. Pur si simplu amplificatorul canta muzica! Detalii rafinate, medii prezente fara a fi obositoare sau taioase, bas controlat si destul de coborat in frecventa chiar si cu bookshelf! Totusi se face simtita o anumita lipsa de viteza tipica lampilor in schimb muzicalitatea este la superlativ! Cei obisnuiti cu amplificatoare SS vor fi poate nemultumiti in anumite privinte in ce priveste timbrul sonor dar muzicalitatea cu siguranta isi va extinde vraja si asupra lor!
Am ascultat apoi cateva zile mai tarziu amplificatorul pe o a treia pereche de boxe (Opera Grande Mezza) alt CD player si o sursa analogica (magnetofon Tandberg) si aceeasi vraja s-a declansat aproape instantaneu (fara a fi necesara incalzirea de 15-20 minute)! Totusi potrivirea cea mai buna a fost cu acea pereche de boxe bookshelf! Functionarea amplificatorului este foarte buna, zgomot de fond insesizabil, brum idem, senzatie de "mort complet"in pauzele dintre melodii. Dupa 2-3 ore de functionare transformatoarele de iesire se incalzesc in jurul a 40 grade iar cel de retea chiar mai putin fiind abia sesizabil cald la atingerea cu mina. Nici vorba de vreo zbarnaiala a tolelor sau alte zgomote, doar un miros de vopsea intrucat asa cum am precizat componentele sunt noi noute! Butoanele sunt model vintage fiind toate la fel pentru volum, balans si selectorul de intrari.
In incheiere subliniez ca amplificatorul cu toate ca s-a descurcat remarcabil cu diverse surse de semnal, si diverse boxe totusi si aici matchingul si-a spus cuvantul!
Pentru poze il rog pe momolo sa le ataseze alaturi de comentariile lui cu siguranta mult mai pertinente si mai impartiale!
Nu in ultimul rand multumesc forumului si moderatorilor/propietarilor pentru tot!
Iata ca se poate si DIY si cu componente pe care multi le-ar fi dat deoparte!
◄◄ REW ► PLAY ▌▌PAUSE █▌STOP ►► FF
Daca nu ajungi sa te pierzi in muzica atunci muzica se pierde in sistemul tau

Post Reply