Determinarea fazei corecte la aparate

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Determinarea fazei corecte la aparate

Post by momolo »

Un mod simplu de a afla indubitabil fazarea corecta a aparatului la priza folosind un simplu voltmetru analogic sau digital (de curent alternativ, scala peste 200V~) de orice fel, de orice calitate, nu conteaza precizia dar ATENTIE!, conteaza siguranta la electrocutare, folositi anse bine izolate si umblati cu bagare de seama ca nu e de joaca cu tensiunea de la retea !!!

Aici vedeti in imagini:

http://vintageelectronics.betamaxcollec ... 0-upgrades" onclick="window.open(this.href);return false;

PS:
- conditia este sa aveti impamantare la prelungitor/priza. Fara impamantare toata treaba asta nu se poate face, este inutila.
- mare ATENTIE sa nu va curentati. NU puneti mana pe firele neizolate sau pe partile metalice !!!
- ATENTIE! (avand in vedere ca pe internet citesc multi idioti) - cine nu este invatat cu aparate de masura, fire cu tensiune, electrice, mai bine chiama pe altul care stie, decat sa se curenteze !
- evident, NU este nevoie sa desfaceti carcasa la un aparat. Puneti ansa (tinand mana de partea izolata!) pe orice parte metalica a carcasei (exemplu - suruburi din spate, etc)
- o data aflata faza aparatului, aia este. Nu va bazati pe producator, multe aparate haudiofile extrem de scumpe, noi noute sunt invers in faza de la priza (ma refer la respectarea pinului standard de la IEC). Chiar si doua aparate identice de la acelasi producator pot fi diferite ca pin de faza; daca ati gasit una bucata model "invers in faza", sa nu credeti ca toate celelalte aparate identice sunt la fel.
- pentru cei care se intreaba ce importanta are problema asta - ei bine, nu are nici una, e doar o chestie de cum se aude sunetul pentru aia mai gadilosi la ureche.
- Puteti folosi aparatele audio si "invers in faza" (adica asa cum se nimereste in priza, deoarece NU se vor strica niciodata din cauza asta si nici nu curenteaza (daca nu umblati cu surubelnita) !
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
lordu73
Posts: 248
Joined: 15 Aug 2013, 11:28
Location: Tg Jiu

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by lordu73 »

As vrea sa completez un pic postul, personal am cautat multisor sa vad unde trebuie sa ajunga faza si unde nul. La unele echipamente scrie (de ex. Uptone Audio USB Regen), la altele nu (de ex. Accuphase). Si daca nu scrie, ar trebui consultat standard-ul IEC 60320:

http://www.stayonline.com/reference-iec320.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;

Pe scurt, cind privesti spatele aparatului, pinul din stinga trebuie sa fie L, cel din dreapta N, si cel de sus GND.Chiar daca aparatul nu are GND, pozitiile L si N se pastreaza.
"You have your way. I have my way.
As for the right way, the correct way and the only way, it does not exist" - Nietzsche.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by momolo »

lordu73, ceea ce nu sti e ca in ciuda standardelor, unele aparte au faza reala inversa (de standard). Interesant este ca se poate intampla ca aparate de la acelasi brand si acelasi model sa nu aiba fazele la fel. Nu sunt rare cazurile inverse. De aceea trebuie aflata aparat cu aparat.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
DorinD
Posts: 255
Joined: 20 Nov 2008, 16:18
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by DorinD »

La aparatele cu receptacul IEC13 fac si eu ca lordu iar la celelalte controlez pt. ce pozitie am cea mai slaba sau deloc luminiscenta in creionul de tensiune pus pe masa de semnal.
"It is never too late to have a happy childhood"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by momolo »

DorinD wrote:La aparatele cu receptacul IEC13 fac si eu ca lordu
si ce te faci daca faza reala nu respecta cracul mufei dupa standard, adica e fix pe dos ?!

PS - evident, la anumite trancote chiar nu conteaza.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

panzer
Posts: 115
Joined: 05 Jan 2009, 16:21

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by panzer »

O solutie un pic mai empirica:
- mana pe calorifer pt descarcare electorstatica.
- apoi plimbati usor degetul pe carcasa aparatului. Daca simtiti un gadilat la deget e prost legat in faza. La amplif e mai evidenta "gadilitura". La CDP si DAC mai putin.

La priza e simplu: un creion de tensiune va spune care este faza.

Un mic semn pe triplu si o zgarietura pe stecher si gata. Am intalnit insa triple care aveau faza inversata de la un slot la altul: de genul primele 3 pe o parte si celelalte 3 pe partea cealalta. Deci la triplu se va verifica fiecare slot in parte.

Evident solutia 100% este cea cu voltmetru, dar daca nu il aveti deja, cereti ajutorul unui electrician. Trebuie sa determinati faza la aparat o singura data.

Daca tot sunteti la calitatea curentului si a venit un electrician la voi acasa mai sunt cateva chestii utile:
- determinati si daca aveti diferente de potential intre NULL si GROUND. Daca impamantarea e buna, n-ar trebui sa aveti.
- incarcati reteaua cat puteti (AC-uri, prajitoare de paine, microunde). Sa nu scada f mult voltajul la priza/prizele audio.

Daca se intampla una din cele de mai sus si nu o puteti rezolva (reteaua de bloc, desi bine facuta initial, a beneficiat de multi intreprinzatori care au modificat-o fara cap) poate va ajuta un power conditioner.

Eu nu imi folosesc sistemul audio cand e furtuna afara de exemplu mai ales din cauza ca poate sa scada voltajul f mult si sa imi prajeasca tot.

User avatar
lordu73
Posts: 248
Joined: 15 Aug 2013, 11:28
Location: Tg Jiu

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by lordu73 »

momolo wrote:lordu73, ceea ce nu sti e ca in ciuda standardelor, unele aparte au faza reala inversa (de standard). Interesant este ca se poate intampla ca aparate de la acelasi brand si acelasi model sa nu aiba fazele la fel. Nu sunt rare cazurile inverse. De aceea trebuie aflata aparat cu aparat.
Se prea poate, insa in cazul asta imi declin competenta, nu am idee cum altfel poti determina unde a gindit proiectantul faza la aparate ..... si mai ales fara sa-ti bagi nasul cu muci in ele... De aceea, daca nu specifica altfel, dupa mintea mea ar trebui sa urmeze standardul.

@panzer
Chestia cu potentialul minim fata de GND e buna la masina de spalat, la boiler sau la frigiderul care curenteaza, cind intorceai stecherul in priza sa nu se mai plinga gospodina insa nu cred ca are relevanta AICI. Metoda nu face altceva decit sa "mascheze" (sa diminueze efectele) defectelor de izolatie pe partea de alimentare a aparatelor.Pur si simplu aduci nul in partea cu izolatie proasta ( partea care da la masa ) si in felul asta nu mai ai diferente mari de potential carcasa - impamintare, nul-ul avind (teoretic) potential 0. Insa la scule serioase nu poate fi vorba de infasurari care "dau la masa" . Ar fi chiar culmea ...... sa dai mii de euro pe o scula care la urma sa te mai si curenteze :lol:
"You have your way. I have my way.
As for the right way, the correct way and the only way, it does not exist" - Nietzsche.

User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by johndoe21ro »

panzer wrote:O solutie un pic mai empirica:
- mana pe calorifer pt descarcare electorstatica.
- apoi plimbati usor degetul pe carcasa aparatului. Daca simtiti un gadilat la deget e prost legat in faza. La amplif e mai evidenta "gadilitura". La CDP si DAC mai putin.

La priza e simplu: un creion de tensiune va spune care este faza.

Un mic semn pe triplu si o zgarietura pe stecher si gata. Am intalnit insa triple care aveau faza inversata de la un slot la altul: de genul primele 3 pe o parte si celelalte 3 pe partea cealalta. Deci la triplu se va verifica fiecare slot in parte.

Evident solutia 100% este cea cu voltmetru, dar daca nu il aveti deja, cereti ajutorul unui electrician. Trebuie sa determinati faza la aparat o singura data.

Daca tot sunteti la calitatea curentului si a venit un electrician la voi acasa mai sunt cateva chestii utile:
- determinati si daca aveti diferente de potential intre NULL si GROUND. Daca impamantarea e buna, n-ar trebui sa aveti.
- incarcati reteaua cat puteti (AC-uri, prajitoare de paine, microunde). Sa nu scada f mult voltajul la priza/prizele audio.

Daca se intampla una din cele de mai sus si nu o puteti rezolva (reteaua de bloc, desi bine facuta initial, a beneficiat de multi intreprinzatori care au modificat-o fara cap) poate va ajuta un power conditioner.

Eu nu imi folosesc sistemul audio cand e furtuna afara de exemplu mai ales din cauza ca poate sa scada voltajul f mult si sa imi prajeasca tot.
Pai gadilatura o simti daca ai sau nu ai impamantare la priza... la orice echipament (masina de spalat, laptop cu carcasa de aluminiu, amplificare, sursa, etc.)... Trebuie facuta diferenta intre determinarea corecta a fazei si prezenta impamantarii pentru priza respectiva! Din punctul meu de vedere, cea mai simpla cale este la ureche iar diferentele sunt intotdeauna evidente. :)
Un power conditioner ajuta intotdeauna, indiferent de cat de corect executat este traseul electric, ca ai linie separata, samd. La fel, te poate ajuta si atunci cand sunt descarcari electrice atmosferice, pene de curent, spike-uri pe retea, etc. Este chiar de dorit, mai ales in tarisoara noastra de trogloditi si Dorei! :)
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

panzer
Posts: 115
Joined: 05 Jan 2009, 16:21

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by panzer »

Eu stau la casa noua, facuta de mana mea. Nu am diferente intre null si ground si am impamantare la toate prizele, pe toate fazele.

Totusi gadiliciul il simt daca bag amplif-ul in priza cu faza inversata. Dispare daca e fazat cum trebuie.

User avatar
lordu73
Posts: 248
Joined: 15 Aug 2013, 11:28
Location: Tg Jiu

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by lordu73 »

panzer wrote:Eu stau la casa noua, facuta de mana mea. Nu am diferente intre null si ground si am impamantare la toate prizele, pe toate fazele.

Totusi gadiliciul il simt daca bag amplif-ul in priza cu faza inversata. Dispare daca e fazat cum trebuie.
(off topic) despre situatia de fata, e perfect normal sa ai citiva (0.5-2) volti diferenta intre N si GND. La cerere pot explica de ce. Daca nu masori chiar nimic, s-ar putea ca cele 2 sa fie conectate galvanic.

NU cred ca e normal sa simti gadilat la atingerea carcasei. Dusa la extrem, situatia este similara cu aceea a masinii de spalat care curenteaza. Nu cred ca asta inseamna "fazare corecta" a sculelor, ci mai degraba scule si transformatoare cu izolatie imbatrinita. Si este evident faptul ca orice curent de fuga (la carcasa, datorat izolatiilor proaste) creaza neplaceri in sunet.

Poate ne lamureste momolo, in calitate de initiator al topicului, cum sta treaba de fapt , cred ca se discuta despre 2 lucruri diferite .....

PS
Ce faci daca scula "nu te gidila" deloc, nici asa nici asa ?

PPS
Am citit mai atent postarile lui momolo, omul spune foarte clar, aparate identice, unele cu faza invers. Acum e foarte clar, vorbim despre defecte de izolatie si nimic altceva.
"You have your way. I have my way.
As for the right way, the correct way and the only way, it does not exist" - Nietzsche.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by momolo »

Eu sunt uimit cum oameni care discuta in cunostinta de cauza despre chestiuni IT care par alambicate chiar si pentru cei care au ceva antrenament casnic in domeniul calculatoarelor (nasuri, urechi, usebeuri si alte "organe"), nu sunt capabili sa inteleaga chestiuni atat de simple si atat de elementare ca cea cu faza!

lordu73, daca nu ai inteles din ce am scris eu sau altii, cred ca in cazul tau unica varianta (daca tot insisti) este sa te asezi in genunchi in fatza aparatului si sa faci plecaciuni, matanii si sa intonezi incantatii pana cand nenorocitul de aparat isi va muta faza corecta sa cante bine! Daca ai suficienta rabdare poti eventual astepta sa se inverseze polii magnetici au Pamantului!

Insa cred ca daca ti-as arata in real life, nu ar dura 3 minute pana intr-un final ai pricepe. E al naibii de simplu! E ca si cum l-ai baga in urna pe Tariceanu! Sau cum schimbi canalul de pe A3!
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

User avatar
hersorin
Posts: 762
Joined: 12 Oct 2008, 18:35
Location: Bruxelles

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by hersorin »

momolo wrote: lordu73, daca nu ai inteles din ce am scris eu sau altii
Eu zic sa ii faci omului 3 poze si sigur intelege .
RME 9632 Bel Canto 3.5 Unico 200 Pioneer S1EX Jena Labs Furutech

User avatar
lordu73
Posts: 248
Joined: 15 Aug 2013, 11:28
Location: Tg Jiu

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by lordu73 »

hersorin wrote:
momolo wrote: lordu73, daca nu ai inteles din ce am scris eu sau altii
Eu zic sa ii faci omului 3 poze si sigur intelege .
S-a inteles mai mult decit bine. Am scris la PPS. Am fost ce-i drept surprins ca scule de mii de euro trebuiesc de fapt privite ca fiind niste troci care curenteaza. :lol: - masini de spalat albalux, haudiofile.
Ma asteptam la ceva mai de finetze, dar ca de obicei, viata bate filmul si PD-ii cistiga alegeri
"You have your way. I have my way.
As for the right way, the correct way and the only way, it does not exist" - Nietzsche.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 14344
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by momolo »

lordu73 wrote:ca fiind niste troci care curenteaza
inca o data incerc totusi sa-ti stimulez neuronul - faptul ca cracul destinat in standard pinului de faza e pus pe nul si (evident) cracul de nul e pus pe faza, NU curenteaza pe nimeni, nici macar pe Dorel. Insa deranjeaza urechile rafinate! :wink:

Daca cumva tu ai gasit cracul de impamantare pus pe faza, inseamna ca auditia dureaza extrem de putin. Oricum, nu ai mai fi scris aici la ora asta.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

thyratron
Posts: 26
Joined: 09 Aug 2017, 10:44

Re: Determinarea fazei corecte la aparate

Post by thyratron »

Rezolvarea este un transformator 230v/230v/ 300VA, determinarea corecta a fazei este simpla dar nu prea ajuta...

Post Reply